The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2008, 12:47
Jeśli jesteś na etapie fascynowania się oprawami a la "sprzedawca liści" zaczynam wierzyć że autostrady nie są Ci do szczęścia potrzebne. Na prawko jeszcze pewnie masz czas.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 09.07.2008 o godz. 12:50.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 09.07.2008, 12:48
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Niestety można by przykłady mnożyć w nieskonczoność.Nowe władze,nowe wizje,nowe pomysły - wszystko po to aby działać na swoje konto,zostać zauważonym.Nie tyczy to tylko Platformy.Pamiętam jak prawie 10 lat temu zreformowano edukacje, wprowadzono 3-letnie gimnazja,skrócono tryb szkoły średniej.Efekt? Niedawno usłyszałem opinie prof.dr hab. Adama Lityńskiego,który rozważa wprowadzenie roku "zerowego" na studiach,gdyż zaobserwował iż młodzież ma poważne braki w wiedzy z historii,którą powinna wynieść ze szkoły średniej.Nie mówiąc już o egzaminie dojrzałości z języka polskiego,który według wielu opinii uczy jak czytać instrukcje,co sam moge potwierdzić gdyż zdawałem 'nową mature'.
Generalnie wracajac do sedna sprawy,wszystkie nowe władze obojętnie czy PO,PiS,SLD czy inni mają swoje pomysły,wizje ,często na przekór swoim poprzednikom.Jedne gorsze,drugie lepsze.Czy i które są słuszne najlepiej sprawdzić z perspektywy czasu...

Ciemniejsza strona Demo/D*** kracji

----podkreślony zwrot skreślić zależnie od własnego ustosunkowania się do powyższego systemu

Zbychu ujmę to tak. Rozumiem, że redukcja dysonansu poznawczego nie pozwala Ci powiedzieć, że dałeś sie zrobić w wałka - że popierasz niedojdów, nierobów i obiboków. Wymyslasz teorie, które maja jeden cel - pokazać, że wcześniej wcale lepiej nie było.

Jest jednak drobna róznieca miedzy tym o czym ja piszę a o czym piszesz Ty.

Sprowadza sie ona do tego, że różne rządy mają różne koncepcje - co zrozumiałe. Zrozumiae jest również, że w wielu rzeczach - tych najważniejszych powinno być kontynuowanie działanie poprzedników - bo Polska jest jedna a niektóre rzeczy nie robi sie przez 4 lata.

Ale w tym o czym piszę ja - nie chodzi ani o zmiane koncepcji ani o kontynuację - bo tu nie ma ŻADNEJ KONCEPCJI ani kontynuacji jakiejkowleik polityki.

Ti chodzi zwyczajnie o wypełnianie OBOWIĄZKÓW - jeśli jest tak, że zgałaszne są uwagi przez UE, że nasze prawo jest niezgodne z normami UE i UE daje nam cza ( nam czyli Polsce) do tej i do tej daty. I ktos wykonujac obowiazki wobec Polski - negocjuje zapisy z UE (zapisy - nie koncepcje), tak żeby juz wiecej nie mieć z tym problemów i w końcu udaje się finalizować rozmowy i wszystko zmierza do końca . To normalnym postępowaniem jest, że ten kto ma OBOWIĄZEK wprowadzic te zapisy - wprowadza je. Nie ważne czy jest to rząd Kaczyńskiego, Millera, Tuska czy Pawlaka.

Były złe zapisy, jest projekt zatwierdzony przez UE - wiec wprowadzamy w życie - koniec problemu. Tym bardziej, że w tym wypadku nie chodziło o jakieś sprawy zwiazane z jakas ideologia - po prostu głupie administracyjne zapisy nie wymagające wiekszego nakładu intelektualnego ani zaangażowania na najwyzszym szczeblu - ani nawet specjalnej uwagi w mediach.

Chodziło o rzecz do której stworzony jest RZĄD i w ogóle państwo.

No i wyobraź sobie Zbychu, że wbrew OBOWIAZKOWI - tych przepisów nie wprowadzono - mało tego - wcale o nich nie myslano - w myśl zasady - co od kaczek to niepolskie.

Jak to można nazwać - niekompetencja ?

Czasami jest tak, że są skutki pewnych poczynań - skutkiem takiego poczynania jest to o czym pisze Rzepa.

Więc proszę Cię bardzo - nie próbuj tłumaczyć nieudaczników - jakimis koncepcjami.

Czym innym jest bowiem błędna koncepcja - a czym innym FATALNY BRAK WYPEŁNIANIA SWOICH OBOWIAZKÓW nie mający z koncepcja nic wspólnego

Bo jesli mówimy o koncepcji - to faktycznie po stronie PO jest jedna - dekaczyzacja, depiszyacja - WSZELKIMI SPOSOBAMI I KOSZTEM. Zwyczajne SOBIEPAŃSTWO - to nie jest rząd, który ma za zadanie rządzic Polska - to jest rząd który ma za zadanie - zdekaczyzować, zdepisyzować, nawet jesli Polska przez to bedzie jasnej d***e, wbrew wszelkim obowiazkom i poczuciu dobra publicznego - taki obraz rządów wyłania sie do tej pory. I to głównie dzięki nieopamiętanej i beznadziejnej - nie majacej jakichkolwiek podstaw postawie swoich wyborców - bo walka z kaczkami staje sie najwyższym dobrem - choćby nie było chleba, choćby leming był głodny. I jak patrzę na to wszystko - wcale mnie nie dziwi, że jesteśmy krajem takim jakim jesteśmy i że mamy taką a nie inną historię.
Ostatnio edytowane przez sambo : 09.07.2008 o godz. 13:22.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
K_2
Banita

Od: 04.2008

Stary 09.07.2008, 13:15
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli jesteś na etapie fascynowania się oprawami a la "sprzedawca liści" zaczynam wierzyć że autostrady nie są Ci do szczęścia potrzebne. Na prawko jeszcze pewnie masz czas.
Twojemu bylemu premierowi tez nie sa potrzebne ,tyle ze ja prawko mam ,a on niigdy mial nie bedzie...
Moje fascynacje pilka nozna,kibicowaniem i wszystkim co z tym zwiazane sa niczym w porownaniu twoich fascynacji Gosiewskim lub Macierewiczem
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.07.2008, 13:21
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Twojemu bylemu premierowi tez nie sa potrzebne ,tyle ze ja prawko mam ,a on niigdy mial nie bedzie...
Ale za to mial dobrą minister d/s funduszy unijnych, nieprawdaż?

Tak na marginesie - co myslisz o tym co zrobil Tusk w sprawie dotacji? Jakie masz zdanie na ten temat?

Cytat:
Moje fascynacje pilka nozna,kibicowaniem i wszystkim co z tym zwiazane sa niczym w porownaniu twoich fascynacji Gosiewskim lub Macierewiczem
A gdzie ja cos pisalem o Gosiewskim? Czekam.
K_2
Banita

Stary 09.07.2008, 13:25
Ale za to mial dobrą minister d/s funduszy unijnych, nieprawdaż?

Tak na marginesie - co myslisz o tym co zrobil Tusk w sprawie dotacji? Jakie masz zdanie na ten temat?

A gdzie ja cos pisalem o Gosiewskim? Czekam.
Dobra juz, ta "debata" nie ma sensu
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.07.2008, 13:29
Dobra juz, ta "debata" nie ma sensu
OK. Kij z Gosiewskim. No to chociaz poznany opinie jaśniepana na temat dzialan Tuska w kwestii dotacji
K_2
Banita

Stary 09.07.2008, 13:32
OK. Kij z Gosiewskim. No to chociaz poznany opinie jaśniepana na temat dzialan Tuska w kwestii dotacji
Nie obchodza mnie tematy doplat...Pisalem wyzej ze bede ocenial po wybudowanych kilometrach autostrad ,a jakies gierki ze temu odebrali tamtemu dali mam gdzies i nie zamierzam bic z tego powodu piany
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.07.2008, 14:56
Działacze Platformy Obywatelskiej otrzymują pisemne instrukcje propagandowe - donosi "Dziennik". Ściągawki, co i jak mówić, powstają w kancelarii premiera i są rozsyłane codziennie do ministrów i posłów PO. Z instrukcji wynika, że w wystąpieniach w radiu i w telewizji politycy Platformy mają zajmować się głównie krytykowaniem prezydenta Lecha Kaczyńskiego i wychwalaniem Donalda Tuska.

Autorami gotowych tez i propozycji wypowiedzi są specjaliści od marketing. Jak wyjaśnia gazeta, jest to kilka osób, które zdobywały szlify zawodowe w branży energetycznej czy w promocji produktów mlecznych, a nawet w firmach oponiarskich.

Z własnych ściągawek korzystają też posłowie PiS. Partia Kaczyńskich rozsyła SMS-y, w których są zalecenia, w jakim tonie udzielać komentarzy. Tu jednak - jak podkreśla dziennik - sytuacja jest jednak inna, bo PiS nigdy nie używało do tego zaplecza rządowego - ich posłom podpowiada biuro prasowe partii.

A lemingi w ciemno bronią to czego już obronić sie nie da.

Jakbym nie słyszał to bym nie uwierzył. Przypadkowo z rozmowy z przedstawicielami społeczeństwa informacyjnego, że tak ich nazwę dowiedziałem się,że w Katyniu nie zginęła elita intelektualna tego kraju,ale oficerowie, którzy byli pierdołowaci, bo nie potrafili uciec z obozów.
A to jedne z lżejszych wypowiedzi. Ogólnie wiedza na poziomie propagandy komunistycznej. żenada, nie sądziłem, że są ludzie o takiej"wiedzy". I to żeby na jakimś zadupiu Bieszczadzkim? Nazwać takich ludzi debilami to obraza dla debili. A wyszło to podczas normalnej rozmowy, ot tak z rówieśnikami. Mam żal do siebie,że zachowałem się jak ostatni śmieć i nie wstałem oraz nie opuściłem towarzystwa po usłyszeniu takich kloacznych wyrażen pod adresem polskich oficerów.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 09.07.2008 o godz. 14:59.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.07.2008, 15:08
http://biznes.interia.pl/news/ostatn...-skype,1143078

Cytat:
UE:Ostatnie dni Skype?
Cytat:

Środa, 9 lipca (08:48)
Możemy być świadkami największego zamachu na wolność współczesnej ludzkości. Kto chce go dokonać? Parlament Europejski, który zamierza zabrać się za sprawę dostępu do internetu. Jeden z jego pomysłów przewiduje odcinanie internautów wymieniających się przez sieć filmami i muzyką. Inny przepis może doprowadzić do zakazu używania darmowych programów jak Firefox czy Skype.
W Brukseli trwa głosowanie nad nowym prawem, które może ograniczyć wolność użytkowników internetu - przypomina portal tvn24.pl. O co chodzi? O wprowadzenie ograniczeń, dzięki którym firmy fonograficzne, studia filmowe i producenci oprogramowania zarobią miliardy dolarów. Kto na tym straci? My.
Teoretycznie chodzi o zharmonizowanie rynków telekomunikacyjnych w Unii. Jednak przy tej okazji różne grupy starają się o wprowadzenie korzystnych dla siebie rozwiązań. Dwa z forsowanych rozwiązań są wyjątkowo dziwne, ale mają duże szanse na zaakceptowanie przez Parlament Europejski
Pierwsza poprawka umożliwia odcinanie od sieci piratów - czyli tych, którzy wymieniają się muzyką, filmami i programami komputerowymi. Sęk w tym, że z jednego komputera korzysta często kilka osób. Dlaczego cała rodzina ma ponosić odpowiedzialność za wyczyny 15-letniego syna? - pytają przeciwnicy tego zapisu.
Inna kuriozalna poprawka daje rządom możliwość decydowania o tym, jakie programy mają być używane w sieci. Nie od dziś wiadomo, że rządy często porozumiewają się z korporacjami, a nie korzystają z "wolnego oprogramowania".

Tak więc "Skype czy nawet Firefox mogą stać się nielegalne w Europie, jeśli nie otrzymają certyfikatów władz" - mówi portalowi tvn24.pl Benjamin Henrion z Fundacji na rzecz Wolnej Infrastruktury Informacyjnej.

Źródło informacji: INTERIA.PL/Dziennik
krok po kroku...

EDIT
Pare miesięcy temu na tym forum przewidywalem, że zapewne będą chcieli wprowadzić coś na kształt koncesji na produkowanie oprogramowania. Wtedy trochę puscilem wodze fantazji, bo sam jakoś nie wierzyłem że to się może dokonać w tym roku. Myślałem o 10-15 letnim okresie.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 10.07.2008 o godz. 07:04.
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 09.07.2008, 16:22
http://biznes.interia.pl/news/ostatn...-skype,1143078

krok po kroku...
Faktycznie pomysł iście Orwellowski. A końcowy pomysł urzędasów z Brukseli to racjonowany dostęp do internetu - i w ten sposób skończy sie wolny inernet. Bedziemy mieli jak w Chinach

Jesli mają teraz takie pomysły to jestem ciekaw jakie bedą następne?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 09.07.2008, 16:29
Nie żyje Platforma , niech żyje !
hura ,hura, hura
bez ironii .
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.07.2008, 18:52
Tak jachting jest świetnie.
USA pokazały własnie premierowi Tuskowi i ministrowi Sikorskiemu gdzie jest ich mijesce... USA w każdej chwili może zbudować sobie tarcze na Litwie, tam przyjmą amerykanow z otwartymi rękami. Wtedy premier "robmy tak jak pokazują sondaże"Donald obudzi się z ręką w majtach i tyle będzie z tarczy w Polsce. Naprawde cała sytuacja mnie zaczyna irytować... SLD (za wyjątkiem Szmajdzinskiego) oraz nasze ukochane lewicowe media robią wszystko żeby opinia publiczna uważała tarcze za największe zło. Bo nie można drażnic wspaniałej Rosji.
Polityka miłości (a raczej naiwności) przynosi dramatyczne skutki :/. KAŻDY racjonalnie myślący człowiek wie, że sam fakt umieszczenia tarczy na naszym terytorium umacnia pozycje Polski na świecie i zwiększa nasze bezpieczeństwo! Idealistyczna wizja stosunków międzynarodowych to mrzonka - już dawno zostało to udowodnione (II wojna światowa i rozpad ligi narodów). A naiwnośc i glupota tego rządu przechodzi wszelkie granice. Sikorskiemu powiedziano "dziękuję", bo chłopak myślał że może się targować... Tylko zapomniał że aby się targować potrzebne jest alternatywne, korzystne rozwiązanie. W tym przypadku go nie ma!
Czy tak trudno zrozumieć, że USA to obecnie jedyny, solidy, przewidywalny i najsilniejszy partner z jakim możemy współpracowac? Państwa, w których są bazy USA mają problem bezpieczeństwa z głowy... Wystarczy spojrzeć na Japonie. Jeśli chodzi o polskie postulaty. Ja się pytam po co nam te patrioty teraz? Wojny pewnie przez najbliższe 50lat nie będzie, nawet napewno bo Rosja jest zbyt słaba by móc zagrozić USA. Podstawowym interesem dyplomacji jest realizowanie interesów Państwa, nie woli opinii publicznej, która w takiej sprawie nie jest podmiotem kompetentnym!
Ruskie rakiety dawno są wycelowane w Polske i trzeba być skrajnie naiwnym żeby uważać, że w przypadku wybuchu wojny Rosjanie ominą nas (przeprowadzą swoje wojska po dnie bałtyku - rurą...) tylko dlatego że nie będzie u nas tarczy antyrakietowej.
Ostatnio edytowane przez Jery : 09.07.2008 o godz. 19:11.
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 09.07.2008, 19:23
A z drugiej strony to instalacja tarczy w Polsce tylko wnerwi Rosję, która może nas zbojkotować ekonomicznie, i co? Na pewno bohaterskie Stany Zjednoczone się wstawią za swoim najważniejszym sojusznikiem, tak samo jak załatwiły dla nas przetargi Iraku,prawda? Chyba Sambo (nie chce mi się sprawdzać) napisał o tym, że wystarczyło tylko kilka gestów ze strony USA (wizy, pare wygranych przetargów), aby nasza współpraca wyglądała jakoś normalnie, ale USA nawet małych gestów nie wykonało, co pokazuje, że traktują nas jedynie jako wasala, którym można się wysłużyć, ale któremu w razie potrzeby się nie pomoże, bo jestfrajerem którego można dowolnie wycyckać.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 09.07.2008, 19:27

Wikeszej zenady i posmiewiska w Europie nie bedzie z Polski ,niz za rzadow PISu. Nie ma teletubisiów,nie ma obrazania sie za kartofla, nie ma sytuacji w ktorej Merkel broni Polakow przed Putinem ,za to ze Kaczynski sie obrazil i nie bede rozmawial.
Tusk jest wlasnie normalnym premierem a przede wszystkim normalnym zdrowym czlowiekiem

Co te sku*wysyny z PISu zrobily przez 2 lata z zycia publicznego i zreszta nadal robia to jest nie do wybaczenia.Ciagle ataki,obrazania ,epitety ,nienawisc - tego im nigdy nei wybace i napewno nigdy nie przyloze reki zeby to matolstwo zakompleksione rzadzilo tym krajem
"Polityka miłości" to chyba nie poprzez takie inwektywy Wiesz w ogóle synku co chciałeś przekazać przez ten pogrubiony fragment, bo mam wrażenie, że chyba nie wiesz o czym mówisz...

A co do twojego poparcia to rzeczywiście cholernie niesprawiedliwe jest, że głos człowieka normalnego, inteligentnego jest równorzędny z głosem takiego półgłówka jak ty:/.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 09.07.2008 o godz. 19:34.
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 09.07.2008, 19:31
Oni u nas robili długie i "kosztowne" badania geologiczne wątpię że tak łatwo się wycofają .
Nie potrzebnie ośrodek prezydencki wpierdziela sie w te negocjacje,nawet nie próbując mówić językiem naszych negocjatorów.A rząd nigdy nie mówił że jest przeciw tarczy .Trzeba oczekiwać od USA partnerskiego traktowania,chcemy być chyba poważnie traktowani ?.
Tarcza nie jest nam wcale niezbędna i nie przeceniał bym jej znaczenia , choć ja liczę że dzięki niej nasze współpraca się poszerzy . Ale kłaniać przed nimi sie nie musimy,jesteśmy przecież solidnym partnerem....

Cytat:
"Polityka miłości" to chyba nie poprzez takie inwektywy Wiesz w ogóle synku co chciałeś przekazać przez ten pogrubiony fragment, bo mam wrażenie, że chyba nie wiesz o czym mówisz...

A co do twojego poparcia to rzeczywiście cholernie niesprawiedliwe jest, że głos człowieka normalnego, inteligentnego jest równoważny z głosem takiego półgłówka jak ty:/.
Daruj sobie bratku,w tym wątku aż kipi z nienawiści ,a chciał przekazać zapewne że w jego ocenie są niewiele warci .

Powiedz mi czym się objawia ta inteligencja,inteligencie?"Lubicie" mówić o inteligencji ?
Normalność

Cytat:
Jachting - naprawdę wierzysz w skuteczną i merytoryczną możliwość obrony osobnika K_2?
Oczywiście ,logikę ma dobrą i tyle mi wystarczy .
Często wypowiada się o rzeczach o których niema pełnej wiedzy czy pełnej informacji ale właściwie w tym wątku i tak to nie ma większego znaczenia .

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
K 2 , Ty też otrzymujesz sms z kancelarii Tuska ?
Coś Ci się pomyliło kancelaria inną drogą przekazuje informacje,sms-ami instrukcje dostają posłowie Pis
Ostatnio edytowane przez jachting : 09.07.2008 o godz. 20:27.
Jery
Senior Member

Stary 09.07.2008, 19:48
Panowie nie oszukujmy się... Jeszcze nie jesteśmy równorzędnym partnerem dla USA. Czy Stany potrzebują nas w Iraku, Afganistanie? Tak bardzo stracą na naszym wycofaniu się z tych pańsw? Oczywiście, że nie... Trzeba być realista... Niestety jeszcze do pozyci Izraela czy Japonii nam bardzo dużo brakuje. A kolejni prezydenci i partie rządzące w USA mają swoje własne interesy. Wydawanie, nawet niedużych pieniędzy na zbrojenia innego państwa w sytuacji kryzysu gospodarczego będzie bardzo negatywnie odebrane przez tamtejszą opinie publiczną. Tym bardziej, że USA mogą podpisać umowę z Litwą znacznie mniejszym kosztem. Oczywiście powinniśmy się starac wynegocjowac jak najlepsze warunki, ale tarcza sama w sobie wzmocni nasze bezpieczeństwo, zacieśni stosunki miedzy nami i USA.
MB_1096 - A embargo na mięso, produkty roślinne, rura pod bałtykiem itd? Przecież nie mamy jeszcze tarczy. Rzeczą oczywistą jest, że Ruski będą patrzyły tylko i wyłącznie na swoje interesy. I tarcza nie zmieni nic. Jesteśmy częścią UE dlatego w kwestii gospodarczej Rosja nie może zrobić nic więcej niż to co robi dotychczas.

Jachting - naprawdę wierzysz w skuteczną i merytoryczną możliwość obrony osobnika K_2?
Ostatnio edytowane przez Jery : 09.07.2008 o godz. 19:59.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.07.2008, 20:14
K 2 , Ty też otrzymujesz sms z kancelarii Tuska ?
Sędzia
Senior Member

Stary 09.07.2008, 21:05
http://www.rp.pl/artykul/160569.html

zamienię Olejniczaka i Napieralskiego na Alfreda Gusenbauera i Wernera Faymanna
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
kalashnikov2
Senior Member

Stary 09.07.2008, 23:18
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=16378

Cytat:
Rzecznik Komisji zaprzeczył, by takich rad Bruksela udzielała inwestorom zainteresowanym prywatyzacją stoczni. Tymczasem serwis TVP info, powołując się notatkę służbową ze spotkania, poinformował, że jeden z unijnych urzędników radził inwestorom, by wstrzymali się z kupnem stoczni w Szczecinie do czasu jej bankructwa, bo wtedy koszty będą niższe.
Marszałek
Senior Member

Stary 09.07.2008, 23:30
Kalashnikow co się dziwujesz. Przecież to normalne, tylko pech,że wyszło to na światlo dzienne. Większośc prywatyzacji w Polsce była i jest tak dokonywana.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.07.2008, 02:05
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
http://www.rp.pl/artykul/160569.html

zamienię Olejniczaka i Napieralskiego na Alfreda Gusenbauera i Wernera Faymanna
Austriacy to nie idioci. Musielibyśmy sporo dopłacić...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.07.2008, 08:58
jachting napisał(a):
Nie potrzebnie ośrodek prezydencki wpierdziela sie w te negocjacje,nawet nie próbując mówić językiem naszych negocjatorów.A rząd nigdy nie mówił że jest przeciw tarczy .Trzeba oczekiwać od USA partnerskiego traktowania,chcemy być chyba poważnie traktowani ?.
Otóż to.Niestety tak sytuacja(taktyka) była wcześniej do przewidzenia.Wystarczyło spojrzeć na zachowanie Lecha Kaczyńskiego podczas wręczenia nominacji Sikorskiemu na stanowisko ministra spraw zagranicznych - nawet na niego nie spojrzał,a raczej spóścił głowe w dół,sprawiając wrażenie człowieka,który robi coś wbrew swemu przekonaniu .Hm.. co tu się dziwić i tak że dał mu nominacje - po wcześniejszych zapowiedziach iż Sikorski działa rzekomo ,,na szkode państwa" i to stało pod znakiem zapytania.Jeśli by te zarzuty miały choć częściowe odzwierciedlenie w rzeczywistości to poważny polityk na miejscu Kaczyńskiego skierowałby sprawe do Trybunału Konsytucyjnego lub przynajmniej kierując się honorem ustąpił ze stanowiska.Tutaj nic z tych rzeczy nie miało miejsca co dobitnie potwierdza o bezsasadności oskrażeń prezydenta.Niestety interes partii,trzymanie się własnej ciepłej posady zwyciężyło nad interesem Polski.Wzajemne złośliwości,działanie na przekór,rażąca odmienność stanowisk J.,L Kaczyński,Fotyga... vs. Tusk,Sikorski... zdecydowały o osłabieniu już nie tylko krajowej,ale także zagranicznej polityki państwa.Zadziwiające,iż osoby reprezentujace naszą wspólną ojczyzne na arenie międzynarodowej nie potrafią na ten czas zapomnieć o legitymacji partyjnej,działać razem mając na celu wspólny cel,dobro państwa.Zwracał ostatnio na ten aspekt Radosław Sikorski uwage,zwracając się do L.Kaczyńskiego,aby prezydent RP wraz z Ministem Spraw Zagranicznych działali zgodnie.Co usłyszał w odpowiedzi od Kaczyńskiego? - ,,Pan nie jest moim ministrem" ( ) Normalnie republika bananowa...I dziwić się Amerykanom że chcą tarcze niemal za friko w Polsce? Jeśli takie dialogi są zarejestrowane pomiędzy osobami piastującymi najważniejsze funkcje w pańswie to naturalne że ów państwo nie może być traktowane poważnie jak równorzędny partner w negocjacjach z obcym mocarstwem.USAńce widzą naszą wew. słabość więc logiczne że chcą skorzystać na nas jak najmniejszym kosztem własnym.

Patrząc na działania PISu można odnieść wrażenie że tego typu partia za późno doszła do władzy - dekomunizacja,deubekizacja,twarde prawo to wszystko było potrzebne ale nie teraz w 20 lat po obaleniu komunizmu ale już na samym początku po 1989r. kiedy to "na świeżo" można było przeprowadzić wspomniane procesy,lustracje,rozliczyć system komunistyczny.Jaki sąd skaże obecnie prawie 90-letniego,schorowanego na chwile "przed kopnięciem w kalendarz" Jaruzelskiego czy innego Kiszczaka? Ile takich Kiszczaków jeszcze żyje w Polsce? Za późno...

Teraz gdy od zaledwie kilku lat jesteśmy członkiem UE,główny nurt polityki zagranicznej mający na celu ingerencje z Zachodem zostaje faktycznie realizowany wszelkie nieprzychylne działania PiSu nie powinny mieć miejsca.Po 89' wybraliśmy droge otwarcia się na Europe i należy tę drogą konsekwentnie kroczyć.Nie można zniszczyć kilkunastoletniego dążenia polskiej polityki zagranicznej,argumentujac bo nagle UE mi się przestała podobać,miał być cud itp.Jesteśmy stosunkowo nowym członkiem wspólnoty i jeszcze musi upłynąć czas zanim zakończy się proces aklimatyzacji.Już nawet przeciwnicy UE na tym forum(Sędzia) twierdzili że wystąpienie z UE Polski zakończy się kompromitacją naszego kraju...

Nie sposób nie odnieść się w tym momencie do ostatnich wydarzeń politycznych w kraju.Zachowanie Lecha Kaczyńskiego nie podpisującego traktatu jest z czysto formalnego punktu widzenia w pełni usprawiedliwione,rzeczywiście traktat jest martwy(przez wcześniejszy sprzeciw Irlandii) obojętnie czy prezydent RP go ratyfikuje czy nie,więc logiczne że nie ma potrzeby aby podpis Lecha Kaczyńskiego widinał teraz na tym dokumencie.Jednak jest to myślenie mechaniczne.Kaczyński twierdzi że nie będzie robił przeszkód jak inne państwa podpiszą,tym samym dając czytelny przekaz do zrozumienia - WIEM ŻE I TAK KIEDYŚ PODPISZE TRAKTAT ALE ZROBIE TO JAK NAJPÓŹNIEJ ABY ZROBIĆ TUSKOWI I EUROPIE NA ZŁOŚĆ

Nie jest to słuszne postępowanie,jeśli chce być się równorzędnie traktowanym nie należy róbić sztucznych problemów,chyba że wizja republiki bananowaj czy może bliżej geograficznie Białorusi Łukaszanki jest komuś bliższa...
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Marszałek
Senior Member

Stary 10.07.2008, 09:23
Jak na Litwie powstanie tarcza, to w Moskwie ktoś dostanie za to medal, w Berlinie pewnie też. Ci co potrafią czytać między wierszami wiedzą o co chodzi. POzostała cześć, która tego nie rozumie, może się ciskać ile wlezie.

Zbychu, piszesz,że PiS nie powinien "torpedować"naszych "stosunków" z Europą, bo po 89 roku sami taką drogę wybraliśmy. Tylko weź pod uwagę,że to co teraz prezentuje UE nie ma już za wiele wspólnego z tym do czego chcieliśmy wejść i de facto do czego weszliśmy.

Nurt polityczny jest słuszny tylko należy zauważyć, że doszło do pewnych znaczących zmian na zachodzie, jest to samo kompromitująca się machina biurokratyczna do tego skorumpowana. Trzeba reagować na to co się dzieje a nie twardo jak nierozumne stworzenie brnąc w bagno.Wg mnie powinna powstać spójna nowa koncepcja polityki zagranicznej. Ale o tym trzeba było myśleć kilka lat temu,bo na dzisiaj jesteśmy tak słabym krajem, że nie wiem czy my sami podejmujemy strategiczne decyzje. Co gorsza będziemy coraz słabsi, bo nic nie wskazuje,aby upadek RP miał się kiedyś zakończyć. Jest to chory, co gorsza systemowo organizm. To co robi PiS to próba pudrowania chorego, cóż chcieli leczyć to im nie dali.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.07.2008 o godz. 09:39.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 10.07.2008, 11:21
Jeśli Litwa przejdzie będzie to kolejny przykład że każdy ma nas w dupie.

Pamiętam, nie minęło pół roku jak na sygnał o tarczy w Polsce Moskwa już rakiety ustawiała żeby dobrze w Polskę przypieprzyć, głosy sprzeciwu że za blisko granic Rosji itp itd.
A tutaj nagle 1000 km bliżej Moskwy nie robi na nikim wrażenia ...

Polska be Litwa cacy ... wiadomo od początku że Amerykanie z Ruskimi są dogadani i wszystko było pod publiczkę robione.

Kolejna sprawa to rurka z gazem bo ktoś wspomniał niedawno o tym.
W skrócie: nieważne czy powstanie u nas 100 wyrzutni czy żadnej - i tak rurka ominie nasz kraj i tak.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Marszałek
Senior Member

Stary 10.07.2008, 12:10
Francuski koncern Total, po wczorajszych irańskich próbach rakietowych zrezygnował z szerokich planów inwestycyjnych w sektorze naftowym Iranu – pisze londyński "Financial Times"

Christophe de Margerie, szef francuskiego koncernu w wywiadzie dla gazety ocenia, że w obecnej sytuacji lokowanie kapitałów firmy w Iranie byłoby "zbyt ryzykowne z politycznego punktu widzenia".

Total w maju planował inwestycje na południowoirańskich polach naftowych. Francuski koncern - podkreśla "Financial Times" - był ostatnią wielką zachodnią firmą tej branży zainteresowaną działalnością w Iranie.

Iran przeprowadził w środę rano próby dziewięciu pocisków rakietowych, w tym nowej rakiety dalekiego zasięgu Shahab 3.

Stany Zjednoczone uznały, że produkcja rakiet balistycznych przez Iran stanowi jawne pogwałcenie rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ, a także jest sprzeczna z międzynarodowymi zobowiązaniami Iranu.
Źródło : PAP

Jerry, nie jesteśmy dla USA żadnym partnerem i nigdy nie będziemy. Oni nie traktują nas poważnie. Jak się obrazimy na nich i będziemy coś mówić o wycofaniu z Iraku i Afganistanu, najpierw musimy ich poprosić żeby nas przewieźli,takie z nas poważne ludzie. To co mamy czyli położenie geograficzne zwyczajnie olewamy, zamiata czerpać z tego kasę, jako kraj tranzytowy zachowujemy się jak cipy. Musimy posiadać coś co ich będzie interesowało.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.07.2008 o godz. 12:17.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 10.07.2008, 14:14
Zbychu napisał(a):Wyświetl post

Patrząc na działania PISu można odnieść wrażenie że tego typu partia za późno doszła do władzy - dekomunizacja,deubekizacja,twarde prawo to wszystko było potrzebne ale nie teraz w 20 lat po obaleniu komunizmu ale już na samym początku po 1989r. kiedy to "na świeżo" można było przeprowadzić wspomniane procesy,lustracje,rozliczyć system komunistyczny.Jaki sąd skaże obecnie prawie 90-letniego,schorowanego na chwile "przed kopnięciem w kalendarz" Jaruzelskiego czy innego Kiszczaka? Ile takich Kiszczaków jeszcze żyje w Polsce? Za późno...

Widzisz Zbysiu - cały Twój wywód zbudowany jest na jednym kłamstwie - które Ty powielasz.

Droga do NATO i UE nie zaczęła się w 1989 - tylko w grudniu roku 1991 - kiedy to rządy objął - tak tak, tak kaczystowska kanalia - Jan Olszewski.

Dopiero ten kaczystowski gabinet, któremu przeowdziło Porozumienie Centrum Jarka Kaczyńskiego - jawnie, głośno i stanowczo opowiedział się za ZACHODEM. I nawet samemu Wałęsie nie udało się tego zmienić, gdy zaczął mówic w Brukseli ku zdumieniu całej Europy o EWG bis i NATO-bis. NIe udało mu sie to również wtedy gdy negocjował warunki powstania szpiegowskich spółek po byłych bazach radzieckich z Ruskami - nie udało się wreszcie - UD razem z całą reszta stada - przeforsować wspólnego systemu obronnego z Rosją - która pozbawiłaby nas skutecznie członkostwa w NATO.

Niestety Twoje wiadmosci w tym zakresie nie odstaja od przecietnęj miernej wiedzy" wykształconego z większego miasta". Teoria zbudowana na niewiedzy - cała dedukcja zatem do d**y

sorry
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 10.07.2008, 14:26
sambo napisał(a):Wyświetl post

Droga do NATO i UE nie zaczęła się w 1989 - tylko w grudniu roku 1991 - kiedy to rządy objął - tak tak, tak kaczystowska kanalia - Jan Olszewski.
az mi zajady popekaly ze smiechu

Marszałek napisał(a):Wyświetl post
To co mamy czyli położenie geograficzne zwyczajnie olewamy, zamiata czerpać z tego kasę, jako kraj tranzytowy zachowujemy się jak cipy. Musimy posiadać coś co ich będzie interesowało.
Napisz wiec jak czerpac kase z tego wspanialego polozenia i jak nie byc cipą.
94 - Allah Akbar!!
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.07.2008, 14:27
sambo ja Cię prosze..89 - 91 lubisz łapać za słówka

O czym to ja wcześniej pisałem...Jakby na potwierdzenie:
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...orzostwa_.html
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 10.07.2008, 14:33
Do jasnej cholery, mnie to juz przestaje bawić.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
az mi zajady popekaly ze smiechu

Masz jakies problemy z pamiecią czy postanowiłeś zastapić K_2?

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 10.07.2008, 14:35
http://pl.wikipedia.org/wiki/Etapy_i...uropejsk%C4%85

25 maja 1990
Złożenie przez Polskę wniosku w/s rozpoczęcia negocjacji umowy o stowarzyszeniu

Wezcie ****a przestancie robic w koncu ludziom wody z mozgu.

Zbychu - a co nasz prezydent bedzie sie przjemowal jakims Sarkozym
Plan jest prosty
wkuwiac UE ile sie tylko da
jebnac tarcze = pow****iac jeszcze troche Rosje i wtedy przestaniemy byc cipami i zaczniemy czerpac kase z tranzytu jak pisze Marszalek
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 10.07.2008 o godz. 14:41.
94 - Allah Akbar!!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów