The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2008, 13:01
Powiedz mi czy z wyjątkiem Arboledy ci nowi piłkarze Lecha byliby wzmocnieniem Wisły?
Bo to raczej byłyby uzupełnienia do składu.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.07.2008, 13:13
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
Powiedz mi czy z wyjątkiem Arboledy ci nowi piłkarze Lecha byliby wzmocnieniem Wisły?
Zarówno Lewandowski jak i Arboleda byliby wzmocnieniami Wisły. Ja już przestałem się oszukiwać, z tak marnym dyrektorem sportowym jakim jest (L)ysy jacek wzmocnień nie będzie. Zaraz pewnie zaatakuje mnie stado klakierów zakochanych w łysej pale no dajecie, czekam.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 05.07.2008, 13:14
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie tak

1. Peszko jest b.dobry technicznie i na tle tego co gra Łobodziński to myslę że to on grałby w 11. Uwazam że Peszko to taki Boguski.
2. Lewandowski - nowy Brożek - mysle że jeśli Niedzielan nie doszedłby do siebie 1 zmiennik Brozka
3. Arboleda - szybszy i zwrotniejszy od Clebera... albo na lewej obronie zamiast Piotrka i Diaza
4. Bandrowski - czy on jest gorszy-lepszy od krecącego kółeczka Mauro - nie wiem
5. Stilic - b.dobra technika - ale tu jest najwiękasza niewiadoma

Popełniasz tym pytaniem jeden błąd - Lech kupił tych piłkarzy szybko i celowo na konkretne pozycje które u nich były słabo obsadzone

Np. Bandrowski - dla Lecha ma sens ale my mamy Sobola i Cantoro

Podałem przykłady że mozna zrobic szybko i tanio transfery takie jak Lech zrobił.
Dla nas np. kilka nazwisk mogłoby byc innych ale większosć jest OK

Chodzi o kasę jaką mieli do dyspozycj (przeciętną)i, braki w swoim zespole i szybkość jak na to zareagowali! Ja to doceniam!
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 05.07.2008 o godz. 13:23.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 05.07.2008, 13:28
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie tak

1. Peszko jest b.dobry technicznie i na tle tego co gra Łobodziński to myslę że to on grałby w 11. Uwazam że Peszko to taki Boguski.
2. Lewandowski - nowy Brożek - mysle że jeśli Niedzielan nie doszedłby do siebie 1 zmiennik Brozka
3. Arboleda - szybszy i zwrotniejszy od Clebera... albo na lewej obronie zamiast Piotrka i Diaza
4. Bandrowski - czy on jest gorszy-lepszy od krecącego kółeczka Mauro - nie wiem
5. Stilic - b.dobra technika - ale tu jest najwiękasza niewiadoma
a odeszli Zając Pitry, Micanski i prawdopodobnie Quinteros wcale nie jest powiedziane że Peszko Stilic czy nawet Lewandowski to będą lepsi gracze

Bandrowski to transfer z zimowego okienka

Wydali pierwszy raz wiekszą kase na budowanie Wielkiej Amiki i odrazu robicie z tego wielki sukces tylko ze oni maja nieco inna sytuacje finansową
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 05.07.2008 o godz. 13:31.
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 05.07.2008, 13:30
Nie popełniłem błędu bo gdyby Wsiła wzmacniała się tyloma piłkarzami tyleże na swoje pozycje to nie wydała by 1.6 mln EURO a ponad 3 mln.
Inna klasa zespołu innej klasy wzmocnienia.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 05.07.2008, 13:43
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
a odeszli Zając Pitry, Micanski i prawdopodobnie Quinteros wcale nie jest powiedziane że Peszko Stilic czy nawet Lewandowski to będą lepsi gracze

Bandrowski to transfer z zimowego okienka

Wydali pierwszy raz wiekszą kase na budowanie Wielkiej Amiki i odrazu robicie z tego wielki sukces tylko ze oni maja nieco inna sytuacje finansową
A my skoro nie bedzie gwiazd to nie lepiej zebyśmy kupili piłkarzy o podobnym poziomie co Lech?
Młodych i z szansą że jeszcze będą grac lepiej?

PS
Bandrowki został wykupiony teraz - wczesniej był tylko wypożyczony.
Zajaca pozbyli sie bo pozyskali dużo młodszego a wg mnie lepszego Peszke, Micański i Pitry gówno grali i kupili Lewandowskiego.

Nikt z tego nie robi niewiadomo co (z transferów Lecha) - ale porównuje że jak nie ma dużej kasy to mozna i za mniejsze pieniądze wzmocnic zespół. (czytaj wcześniejsze posty w temacie polityka transferowa)
Ja nie zachwycam sie Lechem ale doceniam to co zrobili - srednia kasa a dobre transfery...
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2008, 13:56
A my skoro nie bedzie gwiazd to nie lepiej zebyśmy kupili piłkarzy o podobnym poziomie co Lech?
Młodych i z szansą że jeszcze będą grac lepiej?
ale chcieliśmy Lewandowskiego ale ten zdecydował że lepiej bedzie mu w Lechu, mniej się obawiał konkurencji

PS
Bandrowki został wykupiony teraz - wczesniej był tylko wypożyczony.
Zajaca pozbyli sie bo pozyskali dużo młodszego a wg mnie lepszego Peszke, Micański i Pitry gówno grali i kupili Lewandowskiego.
ale pewien tego nie jesteś że są na pewno lepsi Micanski Pitry to tez były wcześniej gwiazdki i obiecujący gracze

Nikt z tego nie robi niewiadomo co (z transferów Lecha) - ale porównuje że jak nie ma dużej kasy to mozna i za mniejsze pieniądze wzmocnic zespół. (czytaj wcześniejsze posty w temacie polityka transferowa)
Ja nie zachwycam sie Lechem ale doceniam to co zrobili - srednia kasa a dobre transfery...
powiem tak bardzo nas czas goni przez to fatalne losowanie i Beitar i to mnie najbardziej martwi a z wypowiedzi Wilczka, Bednarza i Skorży wynikało że rozmawiamy z piłkarzami którzy nas mają konkretnie wzmocnić i tego się na razie trzymam aczkolwiek wątpliwości mam czy nie będzie powtórki z rozrywki

sprawa z Gargułą to jest przykład jakie sa problemy Bełchatów ma kase i Go to pie... czy straci na piłkarzu 1 -2 mln zł prywatny sponsor na to sobie by nie pozwolił
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 05.07.2008, 15:29
Oczywiście, że nawet za niewielkie pieniądze można wzmocnić zespół. Tylko trzeba umieć.

Bednarz i obecny zarząd Wisły tego nie umieją.

Ostatni rok i sytuacja z utratą za darmo Dolhy, Kosy, sprowadzeniem Matusiaka pokazują, jak zła jest nasza polityka kadrowa.

Jak oni chcą budować silny, stabilny i profesjonalny klub nie wydając prawie na nic pieniędzy?
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 05.07.2008 o godz. 15:31.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 05.07.2008, 21:58
ale chcieliśmy Lewandowskiego ale ten zdecydował że lepiej bedzie mu w Lechu, mniej się obawiał konkurencji

sprawa z Gargułą to jest przykład jakie sa problemy Bełchatów ma kase i Go to pie... czy straci na piłkarzu 1 -2 mln zł prywatny sponsor na to sobie by nie pozwolił
co do Lewego-taka jak napisałeś jest wersja oficjalna.a jakie są szczegóły poza takim, że kiedy ważyły się losy przejscia to nasz dyrektor sportowy leżał do góry kołami na urlopie?
a Ty na miejscu Bełchatowa puściłbym Gargułę za 350t euro?jakbyśmy dali 500-700t to byłaby adekwatna cena moim zdaniem.propozycja 350 o ile rzeczywiście taka była to trochę skromnie obiektywnie rzecz biorąc. Czy Bednarz knuje coś co rzuci nas na kolana czy jest nieudacznikiem i tylko blefuje przez cały czas?
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2008, 22:16
arti napisał(a):Wyświetl post
co do Lewego-taka jak napisałeś jest wersja oficjalna.a jakie są szczegóły poza takim, że kiedy ważyły się losy przejscia to nasz dyrektor sportowy leżał do góry kołami na urlopie?
to taka wersja oficjalna ale myślę że bliska prawdy ze zdrową trójką Brozek, Niedzielan, Boguski Lewandowski nie miałby na razie szans a w Lechu nie ma takiej konkurencji co nie znaczy że dobrze sie stało że nie przyszedł
zobaczymy kogo Bednarz ściągnie na testy

a Ty na miejscu Bełchatowa puściłbym Gargułę za 350t euro?jakbyśmy dali 500-700t to byłaby adekwatna cena moim zdaniem.propozycja 350 o ile rzeczywiście taka była to trochę skromnie obiektywnie rzecz biorąc. Czy Bednarz knuje coś co rzuci nas na kolana czy jest nieudacznikiem i tylko blefuje przez cały czas?
moim zdaniem to 350 to dobra suma do podjęcia negocjacji no bo ile można dać wiecej 100-150 tys?
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 05.07.2008, 23:25
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post

Ostatni rok i sytuacja z utratą za darmo Dolhy, Kosy, sprowadzeniem Matusiaka pokazują, jak zła jest nasza polityka kadrowa.

Dobra ,dobra ,ty Nostradamus jestes,kto mogl wiedziec ze gosc byl przygotowany do gry jak byl..A teraz najlatwiej oczywiscie zwalic wine na wszystkich wokolo.

P.S Nie napinam sie.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
allon
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 06.07.2008, 02:01
zamiast kupować graczy to Wisła już od roku powinna szukać darmowych wzmocnień , a za pieniądze na transfery zatrudnić 3-4 niezłych skautów ,którzy szukaliby dobrych i perspektywicznych zawodników w niższych klasach rozgrywek , resztę kasy zostawić na szkolenie młodzieży , doinwestować w infrastrukture i boiska a wtedy nie sprzedawałaby swoich podstawowych graczy za 1-3mln euro tylko za 5-10.... niestety taka polityka klubu to jest polityka gaszenia dużego pożaru (braku odpowiedniego składu) za pomocą corocznych szklanek wody (małych budżetów transferowych) .... Bednarek jak dla mnie to już dawno powinien być wyoutowany
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 06.07.2008, 08:24
to taka wersja oficjalna ale myślę że bliska prawdy ze zdrową trójką Brozek, Niedzielan, Boguski Lewandowski nie miałby na razie szans a w Lechu nie ma takiej konkurencji co nie znaczy że dobrze sie stało że nie przyszedł
zobaczymy kogo Bednarz ściągnie na testy
moim zdaniem to 350 to dobra suma do podjęcia negocjacji no bo ile można dać wiecej 100-150 tys?
Boguski to żaden strzelający napastnik w tej chwili-cały sezon grał niby za Niedzielana w przodzie i tylko 4 gole i niewiele sytuacji bramkowych. Jak Niedzielan będzie w formie sprzed roku to z "11" nikt Go nie wyrzuci, ale jak w takiej formie jak wiosną - to cienko to widzę.
Jeszcze jedna sprawa-to najprawdopodobniej ostatni sezon (albo i pół) Pawła Brożka w Wiśle... I kto Go zastąpi?Czy czeka nas taka sytuacja jak po odejsciu Franka i Żurawia? Bez napastnika nic nie zrobimy nawet w lidze.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 06.07.2008, 09:48
Boguski to żaden strzelający napastnik w tej chwili-cały sezon grał niby za Niedzielana w przodzie i tylko 4 gole i niewiele sytuacji bramkowych. Jak Niedzielan będzie w formie sprzed roku to z "11" nikt Go nie wyrzuci, ale jak w takiej formie jak wiosną - to cienko to widzę.
Jeszcze jedna sprawa-to najprawdopodobniej ostatni sezon (albo i pół) Pawła Brożka w Wiśle... I kto Go zastąpi?Czy czeka nas taka sytuacja jak po odejsciu Franka i Żurawia? Bez napastnika nic nie zrobimy nawet w lidze.
OK masz racje,sam bylem zwolennikiem transferu Lewandowskiego i wiem że zawsze można wiecej zrobic niż sie zrobiło np. Skorża mógł w rozmowie z motywować i zapewnić że będzie dostawał dużo szans.

zobaczymy kogo ma w obwodzie Bednarz zobaczymy jak bedzie gral Lewandowski itd.

moim zdaniem większym błędem było chyba jednak odpuszczenie rok temu Czinjamy w końcu Skorża Go znał
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.07.2008, 19:14
Dokładnie, potrzeba nam chociaz jednego klasowego zawodnika za mln euro lub wiecej, ofensywnego oczywiscie i ja bede zadowolony naprawde.

Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Stary 07.07.2008, 19:16
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
Jakby Lewandowski nie wypalił to pierwszy byś pisał, że po cholerę wydawał tyle pieniędzy na nieogranego w pierwszej lidze zawodnika, który niby to strzelił dużo bramek w drugiej ale takiemu Piechnie też się to udało. Pewno wtedy też pisałbyś, że Perrona był do wzięcia za niewiele większe pieniądze. Błędne koło.
Ale ile pieniędzy? Ćwielonga też drogo kupiliśmy, nie łapie się, ale nie narzekam. Sądzę ze Ruch by go od nas odkupił za taką kasę.
Lewandowskiego kupił Lech za 1,3 mln i jak się nie sprawdzi to odejdzie choćby za mln.
Perrone kosztuje prawie 1,5 dostanie kontrakt na ok 800-900 tys i co będzie problem jak z Cantoro. Nigdzie go nie sprzedaż bo będzie miał za wysoką pensję w stosunku do umiejętności.
Przy takich graczach jak Lewandowski podejmujesz mniejsze ryzyko, bo zazwyczaj łatwiej znajdziesz nabywcę jak się nie sprawdzi(miał już świetny sezon, a jest bardzo młody, więc każdy średni klub się skusi)i. A koleś jak jest cieńki i ma 200tys kontraktu to uwierz mi że tak łatwo go nie rozwiąże, choćby Dawidowski, który nawet swojego za 100(?) nie chce rozwiązać, bo nie znajdzie frajera co mu tyle da...

Garguła 1 mln Euro nie jest wart. Ale za 1mln Euro jak się przeznacza na 1 piłkarza, to już naprawdę można wybrać. I to w wielu ligach i to wcale nie piłkarzy co chcą zarabiać jakieś kokosy. Za 1mln Euro można znależć pełno piłkarzy co by byli naszym wzmocnieniem w każdej formacji.

Mam wrażenie że czasami się bardziej przepłaca za piłkarza co jest wart 500tys(tyle moim zdaniem był wart Jirsak jak go kupowaliśmy za 700tys) niż za 1mln Euro, bo ta kwota jakby bardziej kluby satysfakcjonowała i też wcale nie tak łatwo znależć kupca na piłkarza co jest wart okrągły milion, bo automatycznie cinkciarze typu Wisła odpadają
Ostatnio edytowane przez Valsacio : 07.07.2008 o godz. 19:24.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.07.2008, 19:23
Valsacio napisał(a):Wyświetl post

Garguła 1 mln Euro nie jest wart. Ale za 1mln Euro jak się przeznacza na 1 piłkarza, to już naprawdę można wybrać. I to w wielu ligach i to wcale nie piłkarzy co chcą zarabiać jakieś kokosy. Za 1mln Euro można znależć pełno piłkarzy co by byli naszym wzmocnieniem w każdej formacji.
to daj przykłady tych napastników albo kreatywnych pomocników za 1 mln euro i za kontrakt mniejszy niż 200 tys ojro
Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Stary 07.07.2008, 19:26
to daj przykłady tych napastników albo kreatywnych pomocników za 1 mln euro i za kontrakt mniejszy niż 200 tys ojro
dlaczego mniejszy? 250 tys Euro nas stać, i takiego ci znajdę zaraz... poczekaj zaraz ci znajdę kogoś kto za tyle zmienił klub i sobie wybierzesz.

Marek Jarolim (FC Viktoria Pilsen) 700.000 € 24 mecze w barwach Slavii
Ranko Despotovic Real Murcia 1mln Euro

Jest dużo takich graczy...
Ostatnio edytowane przez Valsacio : 07.07.2008 o godz. 19:36.
Odpowiedz cytując
Zotek
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2006

Stary 07.07.2008, 19:34
Jeszcze bym proponował, zebys sie przejechal na mecz w ktorym bedzie gral jeden z tych grajkow, jakas tasme z prezentacja jego umiejetnosci, dobrze by bylo jeszcze jakbys sie zorientowal czy ten gracz by w ogole byl zainteresowany przyjsciem do nas i czy aby na pewno jest w pelni zdrowy, po wykonaniu powyzszych czynnosci bedziesz mogl z czystym sumieniem "szukac" sobie graczy i proponowac ich kupno Wisle, do tego czasu radze jednak - "nie badz taki do przodu...."
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.07.2008, 19:34

a skąd ty to wiesz? hę?
Z dwójki Iwański - Garguła, zdecydowanie lepiej prezentował się ten drugi. Za ile poszedł Iwański to wszyscy dobrze wiemy. Tymczasem twierdzicie że lepszy zawodnik jest tańszy tak? Dziwne.

Druga sprawa, że obydwaj od pewnego czasu grają mizerie.

Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.07.2008, 19:35
Dobrzy piłkarze za milion euro? Velsacio wymień mi kilku, tylko nie z FM-a, czy transfermarktu. Takich, których na oczy widziałeś i wiesz, że byliby wzmocnieniami. Za milion euro i tak, żeby kontrakt nie przebijał powiedzmy 400k ojro rocznie.
Podpowiem, za takie grosze to może coś znajdziesz w Portugalii, na Bałkanach, albo w Grecji, ale to nie będzie gwiazda. To będzie gracz pokroju Zieńczuka, ze wszystkimi wadami i zaletami i jednym genialnym sezonem w calej karierze.
Dobry ukształtowany piłkarz z doświadczeniem kosztuje kilka milionów euro i chce kontraktu na poziomie od 500k euro za rok wzwyż. Popatrz za ile przechodzą zawodnicy pomiędzy klubami z dołu tabeli Serie A i Primera Division, albo z Serie B i Secunda Division. Jak ktoś w Europie/na Świecie wyróżnia się, to trafia właśnie do klubu z tych 4 lig, albo do czołowego klubu swojej ligi np. Anderlecht, Porto, Panathinaikos, Rosenborg, FC Kopenhaga. A z tych klubów piłkarze idą już tylko do klubów znacząco silniejszych- do Premiership, do Championship, albo do mocnych lub bardzo mocnych klubów z Hiszpanii i Włoch.

Za milion euro to możesz spróbować wyciągnąć kogoś utalentowanego, ale nieukształtowanego, któremu gra w polskiej lidze zrobi tylko krzywdę, zahamuje jego rozwój i który będzie chciał stąd jak najszybciej zwiać.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 07.07.2008 o godz. 19:51.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.07.2008, 19:36
Otoz to Valsacio. Do polityki finansowej Cupiala w Wisle bardzo dobrze pasuje powiedzenie: "biednego na tanie rzeczy nie stac". Od lat widzimy transfery sredniakow i przecietniakow po kilkaset tys Euro - Varga, Zienczuk, Mijajlovic, Lobodzinski, Dawidowski i wielu wielu innych. A gdyby tak wydac raz na trzy, cztery lata 1-2 mln Euro, na 1-2 naprawde klasowych pilkarzy, jak np. Boateng, ktory kosztowal Beitar 2 mln $ to smiem twierdzic, ze nasza pozycja na arenie miedzynarodowej bylaby duzo wyzsza.

I zamiast teraz wydac te 1-2 mln Euro za Dudke na chocby jednego klasowego pilkarza, napastnika lub srodkowego ofensywnego pozmocnika i znacznie zwiekszyc szanse na awans do grupy pucharu UEFA, a przez to zarobic na transmisjach biletach reklamach, zwiekszyc szanse na znalezienie sponsora to znowu kisimy sie w sciaganiu przecietniakow po 400 tys Euro.

Ja zaczynam troche tracic sens tej calej zabawy i chcialbym o to tez spytac Cupiala. Do czego on zmierza ? W jaki sposob bawi go taka stagnacja ? Czy jego ambicje siegaja tylko ligi polskiej ?
Skoro znow odpuszczamy puchary to jaki sens jest placic tak wysokie kontrakty Niedzielanowi, Cantoro, Glowackiemu, Lobodzinskiemu, Brozkowi itp ? Znow wygrywac lige i znow zatrzymac sie w polowie drogi, po co ?

Cupial nie chce wydawac duzo, ale tak naprawde z taka polityka traci wiecej niz gdyby raz a porzadnie zainwestowal w druzyne. Pieniadze na kontrakty, premie ida na darmo w druzyne jesli nie robi sie kolejnego kroku, wiec na darmo placi sie mase pieniedzy pilkarzom aby wygrali lige, bo co z tego, ze wygraja jesli nic wiecej z tego nie ma? Dziwie sie, ze Cupiala to nie razi, skoro tak oglada kazda zlotowke.
A gdyby przeznaczyl pieniadze za Dudke na kupno klasowego gracza, takiego realnego wzmocnienia, gwiazdy, ktora podnioslaby wartosc druzyny, zyskalby, bo klub moglby osiagnac lepsze wyniki w pucharach. Mnie sie wydaje, ze on juz sie po prostu wypalil i czeka na jakas oferte sprzedazy Wisly. Tyle tylko, ze bedzie o to trudno odpadajac w 1 rundach europejskich pucharow.
Ostatnio edytowane przez nesta : 07.07.2008 o godz. 19:39.
Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Stary 07.07.2008, 19:42
nesta napisał(a):Wyświetl post
Otoz to Valsacio. Do polityki finansowej Cupiala w Wisle bardzo dobrze pasuje powiedzenie: "biednego na tanie rzeczy nie stac". Od lat widzimy transfery sredniakow i przecietniakow po kilkaset tys Euro - Varga, Zienczuk, Mijajlovic, Lobodzinski, Dawidowski i wielu wielu innych. A gdyby tak wydac raz na trzy, cztery lata 1-2 mln Euro, na 1-2 naprawde klasowych pilkarzy, jak np. Boateng, ktory kosztowal Beitar 2 mln $ to smiem twierdzic, ze nasza pozycja na arenie miedzynarodowej bylaby duzo wyzsza.

I zamiast teraz wydac te 1-2 mln Euro za Dudke na chocby jednego klasowego pilkarza, napastnika lub srodkowego ofensywnego pozmocnika i znacznie zwiekszyc szanse na awans do grupy pucharu UEFA, a przez to zarobic na transmisjach biletach reklamach, zwiekszyc szanse na znalezienie sponsora to znowu kisimy sie w sciaganiu przecietniakow po 400 tys Euro.

Ja zaczynam troche tracic sens tej calej zabawy i chcialbym o to tez spytac Cupiala. Do czego on zmierza ? W jaki sposob bawi go taka stagnacja ? Czy jego ambicje siegaja tylko ligi polskiej ?
Skoro znow odpuszczamy puchary to jaki sens jest placic tak wysokie kontrakty Niedzielanowi, Cantoro, Glowackiemu, Lobodzinskiemu, Brozkowi itp ? Znow wygrywac lige i znow zatrzymac sie w polowie drogi, po co ?

Cupial nie chce wydawac duzo, ale tak naprawde z taka polityka traci wiecej niz gdyby raz a porzadnie zainwestowal w druzyne. Pieniadze na kontrakty, premie ida na darmo w druzyne jesli nie robi sie kolejnego kroku, wiec na darmo placi sie mase pieniedzy pilkarzom aby wygrali lige, bo co z tego, ze wygraja jesli nic wiecej z tego nie ma? Dziwie sie, ze Cupiala to nie razi, skoro tak oglada kazda zlotowke.
A gdyby przeznaczyl pieniadze za Dudke na kupno klasowego gracza, takiego realnego wzmocnienia, gwiazdy, ktora podnioslaby wartosc druzyny, zyskalby, bo klub moglby osiagnac lepsze wyniki w pucharach.
Tutaj Cupial mnie zastanawia...
No ja bym aż tak nie przesadzał... Ale prawda taka że nam jest potrzebny 1 dobry gracz ofensywny, przebojowy, z dryblingiem za 1-1,5 mln Euro niż kolejnych 4 zawodników za 400tys Euro na ławkę, czy nawet Garguła, bo jestem pewien że za 1mln Euro i kontrakt Garguły to można znaleźć lepszych graczy, bo nie dużo klubów wydaje ponad 1mln Euro wbrew pozorom, a do dobrych klubów za 1mln Euro też nie idą bo są poprostu za słabi żeby walczyć o miejsce.

Problem nie jest w tym że takiej kasy nie ma moim zdaniem. TYle że Cupiał wychodzi z założenia że w jednego gracza zainwestuje 1mln a on nie będzie dobry to woli w 4 cieniaków na których tak nie przepłaciCo prawda prawie 1mln Euro(Varga, Barreto) będzie się błąkać przez kilka lat gdzieś na wypiżyczeniu ale to nie problem.

Bo jakby miał pewność ze za 1-1,5 mln kupi gościa który rzeczywiście tyle będzie wart to by go kupił....
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.07.2008, 19:44
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Dobrzy piłkarze za milion euro? Velsacio wymień mi kilku, tylko nie z FM-a, czy transfermarktu. Takich, których na oczy widziałeś i wiesz, że byliby wzmocnieniami. Za milion euro i tak, żeby kontrakt nie przebijał powiedzmy 400k ojro rocznie.
Podpowiem, za takie grosze to może coś znajdziesz w Portugalii, na Bałkanach, albo w Grecji, ale to nie będzie gwiazda. To będzie gracz pokroju Zieńczuka, ze wszystkimi wadami i zaletami i jednym genialnym sezonem w calej karierze.
Dobry ukształtowany piłkarz z doświadczeniem kosztuje kilka milionów euro i chce kontraktu na poziomie od 500k euro za rok wzwyż. Popatrz za ile przechodzą zawodnicy pomiędzy klubami z dołu tabeli Serie A i Primera Division, albo z Serie B i Secunda Division. Jak ktoś w Europie/na Świecie wyróżnia się, to trafia właśnie do klubu z tych 4 lig, albo do czołowego klubu swojej ligi np. Anderlecht, Porto, Panathinaikos, Rosenborg, FC Kopenhaga. A z tych klubów piłkarze idą już tylko do klubów znacząco silniejszych- do Premiership, do Championship, albo do mocnych lub bardzo mocnych klubów z Hiszpanii i Włoch.

Za milion euro to możesz spróbować wyciągnąć kogoś utalentowanego, ale nieukształtowanego, któremu gra w polskiej lidze zrobi tylko krzywdę, zachamuje jego rozwój i który będzie chciał stąd jak najszybciej zwiać.

Przed EURO to wielu by krzynkęło że Krzynówek...

Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.07.2008, 19:52
dlaczego mniejszy? 250 tys Euro nas stać, i takiego ci znajdę zaraz... poczekaj zaraz ci znajdę kogoś kto za tyle zmienił klub i sobie wybierzesz.

Marek Jarolim (FC Viktoria Pilsen) 700.000 € 24 mecze w barwach Slavii
Ranko Despotovic Real Murcia 1mln Euro

Jest dużo takich graczy...

jest dużo takich graczy tylko jeden warunek trzeba znać bardzo dobrze tą ligę mieć dobrego skauta tak jak Petrescu wiedział kogo można z Rumunii wyciągnąć bo wiedział że Bucur to dobry gracz, że Petre to dobry gracz że w Dinamie była kłótnia i można było próbować kogoś wyciągnąć czy wiedział że wtedy jeszcze w Rumunii mało zarabiali.
Tak jak Radolsky dobrze zna lige czeską i słowacka i potrafił wyciągnąć Mynara, Sedlacka czy teraz Fabusa Balaza na to sa potrzebni ludzie którym trzeba zapłacić a z tego co mówił Mielcarski z tym jest problem, był taki wywiad rok temu w którym odsłonił kilka spraw i widać było że w Wiśle parę rzeczy nie działa jak powinno.

Moim zdaniem aż prosi się aby mieć człowieka w Czechach, Słowacji czy Serbii bo na samej lidze polskiej niczego nie zbudujemy a takie szukanie raz tu raz tam niczego dobrego nie przynosi.

Branco podobno pracuje w Steule u nas był zły zobaczymy jak tam sobie poradzi.
Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Stary 07.07.2008, 19:55
Za 1mln Euro możesz kupić niemal każdego reprezentanta U23 Serbii, Chorwacji, Czech, Rumunii, itp.
Połowa z tych piłkarzy w przyszłości wyląduje w lidze Hiszpańskiej, Niemieckiej, czy Angielskiej.

Wystarczy że trafisz w tą właściwą połówkę i masz zawodnika który nie boi się grać z żadnym zespołem z naszej półki w Europie a to już jest przewaga, dzięki której wyprzedzasz właśnie te drużyny.

Za tyle można też sprowadzić bardzo dobrych Afrykanów, południowo amerykańców, i zawodników typu Ljubinkovic(ktorzy dobrzy stali się dopiero w wieku 25-27 lat) i dlatego nie są łakomym kąskiem na zachodzie.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 07.07.2008, 20:01
jesli chodzi o puchar uefa 9 widzialem ze ktos wyzej pisal) to gdybysmy awansowywali rok w rok po nieudanych el . LM do pucharu UEFA -- to bysmy teraz byli rozstawieni jak Basel
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.07.2008, 20:12
Za 1mln Euro możesz kupić niemal każdego reprezentanta U23 Serbii, Chorwacji, Czech, Rumunii, itp.
Połowa z tych piłkarzy w przyszłości wyląduje w lidze Hiszpańskiej, Niemieckiej, czy Angielskiej.
bo Ty myślisz że Czesi czy Serbowie sa głupi i nie wiedzą jaki ma talent piłkarz, myślisz że taki Fenin był do kupienia rok wcześniej za 1mln euro, popatrz sobie na Wisłę ile czekaliśmy aby Brożek błysną ale każdy wiedział już dawno że ma papiery na świetnego gracza i nikt nawet nie myślał aby Go sprzedać.
Twoja teoria jest bardzo dobra tylko wcale nie jest pozwiedzane że ktoś sie spieszy ze sprzedawaniem graczy, że sprzedadzą za 1 milion a co najważniejsze czy utalentowany gracz który zdaje sobie ze swojego potencjału będzie chciał przyjść do Polski.

Wystarczy że trafisz w tą właściwą połówkę i masz zawodnika który nie boi się grać z żadnym zespołem z naszej półki w Europie a to już jest przewaga, dzięki której wyprzedzasz właśnie te drużyny.
problem polega na tym że ta lepsza polówka już sprzedana często za większe kwoty niż 1 mln euro a reszta siedzi w czołowych klubach Sparcie Slavii Crvenie czy Hajduku a oni spokojnie sobie poczekają i sprzedadzą za min 2-3 mln euro.

PS. Jarolima nie znam może to taki gracz jak Jirsak?, Despotović chyba sie nie sprawdził w Rapidze ostatnio skuteczność ma jak ten Perrone tylko 3 razy droższy
Odpowiedz cytując
Valsacio
Member

Stary 07.07.2008, 20:17
bo Ty myślisz że Czesi czy Serbowie sa głupi i nie wiedzą jaki ma talent piłkarz, myślisz że taki Fenin był do kupienia rok wcześniej za 1mln euro, popatrz sobie na Wisłę ile czekaliśmy aby Brożek błysną ale każdy wiedział już dawno że ma papiery na świetnego gracza i nikt nawet nie myślał aby Go sprzedać.
Twoja teoria jest bardzo dobra tylko wcale nie jest pozwiedzane że ktoś sie spieszy ze sprzedawaniem graczy, że sprzedadzą za 1 milion a co najważniejsze czy utalentowany gracz który zdaje sobie ze swojego potencjału będzie chciał przyjść do Polski.

problem polega na tym że ta lepsza polówka już sprzedana często za większe kwoty niż 1 mln euro a reszta siedzi w czołowych klubach Sparcie Slavii Crvenie czy Hajduku a oni spokojnie sobie poczekają i sprzedadzą za min 2-3 mln euro.

PS. Jarolima nie znam może to taki gracz jak Jirsak?, Despotović chyba sie nie sprawdził w Rapidze ostatnio skuteczność ma jak ten Perrone tylko 3 razy droższy
O sądzę że Fenina można było spokojnie za 1 mln Euro kupić. Tu jestem prawie pewien. Jego cena wzrosła dopiero po FANTASTYCZNYM sezonie w Teplicach.

Trzeba przyznać że ten Perrone ładne bramki strzela jak już strzela i tym trochę Matusiaka jednak przypomina.
Ostatnio edytowane przez Valsacio : 07.07.2008 o godz. 20:22.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.07.2008, 20:21
O sądzę że Fenina można było spokojnie za 1 mln Euro kupić. Tu jestem prawie pewien. Jego cena wzrosła dopiero po FANTASTYCZNYM sezonie w Teplicach.
OK powiedzmy że masz racje to teraz sie zapytam to skąd ktoś w Polsce mógł wiedzieć że bedzie fantastycznym graczem skoro nawet w teplicach nie wiedzieli i oddaliby Go za marne 1 mln euro

co tych młodzieżówek czeskich czy serbskich to masz racje kiedyś sobie sprawdziłem i piłkarze z U-21 gdzie grał Baros w 90 % grają na zachodzie często w świetnych klubach podobnie jest z Serbami
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 07.07.2008 o godz. 20:37.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów