The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.06.2008, 13:47
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Co ciekawe, TK uznał, że ustawa która pozwoliła Prezydentowi na ujawnienie raportu z likwidacji jest również zgodna z Konstytucją.

Co oznacza, że wszelkie gadki PO o Trybunale Stanu dla Lecha Kaczyńskiego są g...o warte (wcześniej też były), i można się spodziewać, że LK aneks też odtajni.

Zapewne dopiero po wyborach prezydenckich.
Sędzio a można go podać jesli podpisze TL?

Przecież chyba przysiega brzmi: "Stać na straży niepodległości itd.."

ps.

http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/...ownolegle.html

O Maleszce.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 27.06.2008 o godz. 13:55.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.06.2008, 14:24
Wilku,

nie wiem, ale wiem że gdyby było można, to TS i tak go uniewinni. Tam przecież sami zwolennicy EUropy siedzą.

ps.
http://www.rp.pl/artykul/154913.html

tutaj piszą że dopiero TK bada to, czy mógł ujawnić. A na dzienniku napisali, że już Tk powiedział że mógł.

---

swoją drogą, komisja weryfikacyjna nie zweryfikowała około 230 osób z ponad 2100. Tylko. I jeszcze ma trzy dni.

http://www.dziennik.pl/polityka/arti..._legalnie.html

"Takich osób jest około 230. Dla PiS to "nocny powrót WSI"."

Ciekawe tylko co zrobi rząd, jeśli komisja weryfikacyjna ostatniego dnia zweryfikuje wszystkich pozostałych negatywnie. Skoro ustawa ma dotyczyć tylko tych niezweryfikowanych, to przestanie mieć rację bytu.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 27.06.2008 o godz. 14:27.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 27.06.2008, 14:46
Marszałek napisał(a):Wyświetl post

Zaraz PO wymieni skład TK i dopiero wtedy TK będzie wydawać demokratyczne i merytoryczne decyzje, nie to co teraz.
Bredzisz Marszalku - niestety ,jak w tematyce futbolowej lubie Cie czytac to tu osmieszasz sie na kazdym kroku
nie wiem z czego to wynika, czy z kompletnej nieznajomosci tematu, czy ze zlej woli czy(co obstawiam) ze jedynym Twoim celem jest dojebanie PO, co pokazales nawet w temacie o pucharze Polski

Dla jasnosci - to Pis po kazdym niekorzystnym werdykcie TK -machal szabelka,krytykowal, grozil.Nawet przed jedna ze spraw robil wszystko(nie pamietam juz z jakim skutkiem) by odsunac 2 sedziow, tylko po to by przepchnac swoj werdykt.
Tak wiec w tej akurat kwestii takie sugestie sa himalajami absurdu

Poczytaj kolegow, z ktorych wiekszosc ma stosunek do PO podobny jak Ty ,z ktorymi sie przewaznie nie zgadzam ale ktorzy jak krytykuja to robia to w sposob merytoryczny

Tak na marginesie to ma ktos jakas teorie na ' to jest swietne pytanie'?
Bo tak jak czytam sobie linka podanego przez Wilka, to ciezko mi jest cos wymyslec.
maleszka to czlowiek bez zadnych uczuc ,sumienia itp - to jasne.Jednak to co robil wykracza poza ramy zimnej wspolpracy.
Jedyne co mi do lba przychodzi to to ze on Wildsztaina i Pyjasa za cos szczerze nienawidzil lub/i ,czegos im cholernie zazdroscil, co potem przelozyl na nienawisc do calego srodowiska.

Wiadomo ze co do niego sprawiedliwosci nie uswiadczymy juz - mam nadzieje ze teraz chociaz troche w sadach sie go sponiewiera ,jednak ten dziadzius, dotad jeszcze przez wielu traktowany jako ofiara, bedzie gnil w mieszkaniu, tak jak w wiezieniu - sam do konca zycia.Choc tyle namiastki sprawiedliwosci po latach.
ps
ja do tego calego babrania sie w teczkach mialem stosunek dosc niechentny - nie az tak jak Michnik i nie z zalozenia, tylko z obserwacji, w jaki sposob sie to odbywa.
Ta sprawa to dla mnie taki kop w ryj i na prawde jestem wdzieczny ludziom ,ktorzy sie tym zajmuja-mniej juz dla mnie jest wazne z jakich pobudek to robia.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 27.06.2008 o godz. 15:29.
94 - Allah Akbar!!
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 27.06.2008, 15:20
Konrad. napisał(a):Wyświetl post

Wypadało by znać nazwisko gościa, któremu jeszcze nie dawno na specjalnych warunkach, w przyspieszonym trybie przyznał osobiście obywatelstwo...Boomcha pisze o układzie (w zasadzie "Układzie"), do którego "zalicza" się prawie 100 tys osób.

Pisze, że układ zadecydował o tym aby parę osób odstrzelić... I po prostu zastanawia, mnie jak to wygląda? Kto siedzi tam na górze, i niczym Bóg decyduje kogo odstrzelić?

Dlaczego nie jest to Wałęsa, który niby jest głównym winnym transformacji?Prowadziłem taką dyskusje przez parę lat chyba (ja pier*&le!) i nabiłem już wystarczająco dużo postów...
Jeśli słowa o układzie bierzesz dosłownie, to robisz to albo ze złej woli albo z niewiedzy. Chyba nikt z największych "łowców układowców" nigdy nie wysnuwał tak daleko idącej tezy, że jest jeden szef, czy jakieś zgromadzenie. Nie ma jednego "układu". Nie ma konstytucji układu. To są ludzie/grupki które łączy wspólna wstydliwa przeszłość. Ci spośród nich którzy mają dostęp do mediów można powiedzieć że "są Bogami" i to oni decydują. Ludzie się cieszą że słusznie ustrzelono Ketmana. To jest bez wątpienia potwór który bezpośrednio przyczynił się do śmierci kolegi. Fajnie że upowszechniono tak jaskrawy i skrajny przypadek, tylko żeby nie okazało się, iż na jednym Ketmanie sprawa się skończy i że już nikt nie zainteresuje się na przykład przeszłością członków zarządów stacji telewizyjnych Polsat czy TVN, etc. Może tacy ludzie nie mieli na sumieniu ofiar jak Maleszka ale zdrada prowadząca do zabójstwa wcale nie jest jedynym rodzajem przewiny współpracy ze służbami komunistycznymi. Nie koniecznie musieli być odpowiedzialnymi za śmierć kolegi. Takich skrajnych przypadków bylo pewnie w całej historii PRL stosunkowo niewiele. Ale donosicielstwo mogło mieć inne skutki, nie tak straszliwe, ale nadal podłe moralnie. Śmierć jest "fotogeniczna", jest chętnie filmowana. Lecz zabójstwo nie jest jedynym grzechem.

No i wypada zauważyć że czystym zbiegiem okoliczności film pojawił się w samym środku największej zawieruchy wokół osoby Lecha Wałęsy. Czyżby chęć skupienia uwagi społeczeństwa na Maleszce zamiast Wałęsie? Coś na zasadzie: może i Bolek był agentem, ale za to byli gorsi. Z tym że w/g Cenckiewicza i Gontarczyka Lechu donosił na 20 osob, ktore mialy z tego powodu problemy. Walesa ma to szczęscie, że nikt nie zginął.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 27.06.2008 o godz. 15:35.
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 15:37
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
No i wypada zauważyć że czystym zbiegiem okoliczności film pojawił się w samym środku największej zawieruchy wokół osoby Lecha Wałęsy. Czyżby chęć skupienia uwagi społeczeństwa na Maleszce zamiast Wałęsie?

Ciekawa i jak się wydaje prawdziwa uwaga... ciekawe czy zdecydują się poświecić jeszcze kogoś aby osłonić Bolka... typowałbym pewnego Arcypasterza z polskich diecezji wschodnich...

Ew. może z tych okolic Kłoczowski, bohater AK, kaleka który stacił prawą reke w P.W. itd.. ładny misz-masz w łepetynie mógłby zrobić słabo orientującym się ludziom w tym bajzlu..
Ostatnio edytowane przez Wilku : 27.06.2008 o godz. 15:42.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 27.06.2008, 15:40
A ty kalasznikov juz jakies teorie zdradzieckie snujesz
Walesa to emeryt ,do niczego nie potrzebny biznesowi czy 'ukladowi' -jaki cel mialaby miec ITI w takich gierkach?

ps. Racje masz co do ukladu, choc w****ia mnie to slowo.Jednak dla mnie w ukladzie nie ma jednosci, opcji czy jednej przeszlosci.
Ukladzikow jest pewnie tysiace ,poczawszy od lekarzy,prawnikow,biznesmenow itp -ktorych laczy tylko to ze sa przekretami(w roznych kwestiach) i chodzi im tylko o $, tudziez wladze, ktora zreszta z tym samy sie laczy
.Jasne ze najwiecej ich jest w postkomunie ale to tylko dlatego ze najwiecej łotrów za komuny trafialo wlasnie do partii.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 27.06.2008 o godz. 15:42.
94 - Allah Akbar!!
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 27.06.2008, 15:46
1q2 napisał(a):Wyświetl post
A ty kalasznikov juz jakies teorie zdradzieckie snujesz
Walesa to emeryt ,do niczego nie potrzebny biznesowi czy 'ukladowi' -jaki cel mialaby miec ITI w takich gierkach?
Walesa jest jednak symbolem calej transformacji, wiec biznesowi jest potrzebny. Napewno bardziej niż wykolejony redaktor pewnego szmatławca zatrudniony "z powodów socjalnych". A fakt że zaczynają sami do siebie strzelać z powodu wzrostu świadomości spoleczenstwa o teczkach - może tylko cieszyć.

Cytat:
ps. Racje masz co do ukladu, choc w****ia mnie to slowo.Jednak dla mnie w ukladzie nie ma jednosci, opcji czy jednej przeszlosci.
Ukladzikow jest pewnie tysiace ,poczawszy od lekarzy,prawnikow,biznesmenow itp -ktorych laczy tylko to ze sa przekretami(w roznych kwestiach) i chodzi im tylko o $, tudziez wladze, ktora zreszta z tym samy sie laczy
.Jasne ze najwiecej ich jest w postkomunie ale to tylko dlatego ze najwiecej łotrów za komuny trafialo wlasnie do partii.
Pełna zgoda. To co napisalem na poprzedniej stronie nie stoi w sprzecznosci z Twoim wpisem. 99% robi kasiore, 1% robi kasiore i ma do tego dostep do mediow.

Mnie też to określenie denerwuje, zwłaszcza wtedy gdy wiem że zostanie przez młodszych obśmiane. Używam go z przyzwyczajenia. Z jednej strony Kaczyńscy szastając tym terminem na lewo i prawo przyczynili się do zdezawuowania powagi sprawy, zwłaszcza że sami przejechali się na Lipcu czy Kaczmarku. Z drugiej strony jednak zwrócili uwagę wielu ludzi na pewne sprawy.

=========
PS. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby Maleszka poszedl w biznes, zrobił wielką kasę i zostal prezesem jakiejs wielkiej firmy, to TVN by go nie ruszył. Bo nie wolno nękać biznesmenów. Ale to tylko moje gdybanie.

PS 2. Ciekawe ile takich "reportaży na ukończeniu" TVN posiada w zanadrzu na wszelki wypadek :-]
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 27.06.2008 o godz. 17:17.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 27.06.2008, 16:03
Wilku napisał(a):Wyświetl post
(...)Ja rozumiem że megalomania uderza do pustego łba(...)
To jest właśnie ta cecha charakterku Lecha, dzięki której w/g mnie został Bolkiem.

I jeszcze o Maleszce mam takie refleksje, że:

1. Jego sposób argumentacji, sposób "myślenia" jest typowy dla środowiska z którego go "wywalono". Oczywiście nie tam, że od razu na zbity pysk, bo Maleszka był świetnym donosicielem i na pewno wiele wie o krakowskiej "opozycji". I nikt mu nic nie zrobi, bo w tej firmie jest się do końca życia.
Maleszka pokazuje "logikę" PRL i PRL Bis. Logikę "elit" które stworzyły tą rzeczywistość.

2. Patrząc na Maleszkę (zwłaszcza w 2 części) widziałem Judasza z "Pasji" i Annelise Michel... i zło. Prawdziwe zło które jest silniejsze od człowieka z którym człowiek zawsze przegra a obronić może go tylko Bóg.
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 17:03
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
To jest właśnie ta cecha charakterku Lecha, dzięki której w/g mnie został Bolkiem.
Czy ja wiem.. dla mnie to nic innego jak Dyzma, który miał kupę szczęścia.

I zwróciłbym uwage na wazniejszą rzecz - gdyby nie to że był Bolkiem nie stałby na czele strajku...

Tak jak Jurczyk w Szczecinie.

Cytat:
I jeszcze o Maleszce mam takie refleksje, że:

...
Ma ktoś jakiś namiar na ten film w necie?

ps.
Boomcha dlaczego pokasowałeś blogi?

Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 27.06.2008, 17:27
Dziennik Zachodni,dzisiejsze wydanie:

Cytat:
Dwoody że Wałęsa to nie ,,Bolek"
=SB stworzyła specjalną komórke do fałszowania akt Wałęsy
=Nie ma odręcznie sporządzonego i podpisanego imieniem i nazwiskiem zobowiązania do współpracy z SB
=W dokumentach SB nigdzie nie ma podpisów Wałęsy pod donosami
=Nie ma orginałów donosów ,które pisał TW Bolek
=Szefowie UOP,któzy widzieli akta Bolka,twierdzą że nie obciążają one Wałęsy
=Bogdan Borusewicz twierdzi że na taśmie którą nagrał Andrzej Bulec nie ma fragmentu w któym Wałęsa się przyznaje do kontaktów z SB

Dowody że Wałęsa to jednak ,,Bolek"
=Został zarejestrowany jako TW Bolek pod numerem 12535 przez wydział III SB w Gdańsku w latach 1970-1976
=Według Anny Walentynowicz na strajk w 1980r. w stoczni Wałęse przywiozła motorówka SB
= Miał zostać nagrany przez opozycjoniste Andrzeja Buncla na taśmie gdzie przyznaje się do ,,podpieprzania" kolegów
=W 1992 r. miał wypożyczyć swoje akta,ale nie zwrócił ich w całości.Znikneły z nich dokumenty świadczące że był TW Bolkiem
=Nie zwrócił również 54 mikrofilmów na których były akta dotyczące m.in. Bogdana Borusewicza i Jacka Merkla
=Szef Pis jarosław Kaczyński przysięga,że widział donosy pisane ręką Lecha Wałęsy
Jak na razie możemy jedynie gdybać...
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 17:36
Zbychu napisał(a):Wyświetl post

Możesz mnie nie rozsmieszać...

Jedyna poszlaka z tych "dowodów" która zasługuje na jakieś przyjrzenie się to tylko to-> SB stworzyła specjalną komórke do fałszowania akt Wałęsy

A dowodem że Wałęsa to nie Bolek, byłoby na dzisiaj jedynie udowodnienie że Bolek to ktoś inny (i poznanie jego imienia i nazwiska).

Wsio.

Sędzia
Senior Member

Stary 27.06.2008, 17:41
Do tych dowodów, że był, należy dodać przyznanie się do tego (oświadczenie przesłane do PAP, a następnie wycofane).

Do tego dochodzi jeszcze sakramentalne "po owocach ich poznacie" co dla mnie jest lepszym dowodem niż wszystkie znane.

Aha, i jeszcze - w dokumentach SB jest mowa o tym, że trzeba Walentynowicz utrzymywać w przekonaniu, że nadal współpracuje.

Do tego należy dodać, że większość argumentów że nie był to zarzuty, że w aktach SB czegoś nie ma. To w takim przypadku uwiarygadnia to tylko kontrzarzut, że akta były wypożyczane, i wracały niekompletne. A o tym fakcie braków w zwracanych aktach mówiły nawet osoby o przekonaniach politycznych o 180 stopni odległych od Kaczyńskich i innych oszołomów.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 27.06.2008 o godz. 17:53.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 27.06.2008, 17:43
Dziennik Zachodni,dzisiejsze wydanie:

Zbychu
równie dobrze możemy pogdybać w przypadku innego tw.

piśmidło napisał(a):
"Dowody" że Maleszka to nie ,,Ketman"
=SB fabrykowała dokumentację
=Nie ma odręcznie sporządzonego i podpisanego imieniem i nazwiskiem zobowiązania do współpracy z SB
=W dokumentach SB nigdzie nie ma podpisów Maleszki pod donosami
=Nie ma orginałów donosów ,które pisał TW Ketman
=Redaktor Naczelny "Gazety Wybiórczej", który miał na początku lat 90-tych dostęp do Archiwum MSW nie widział przeszkód, aby Lesław Maleszka u niego pracował
=Przyznanie się do winy w artykule GW nie może być dowodem procesowym, jak stwierdził w filmie "Trzech Kumpli" - Krzysztof Kozłowski minister spraw wewnętrznych w rządzie premiera Mazowieckiego pierwszy szef UOP.
etc.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 27.06.2008 o godz. 17:45.
Zbychu
Senior Member

Stary 27.06.2008, 18:12
Cytat:
Sąd: Wałęsa nie kłamał

Artykuł autorów książki IPN o Lechu Wałęsie w środowej "Rzeczpospolitej" zawierał "nieuprawnione stwierdzenia i opinie" o wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie, który w 2000 r. uznał, że Wałęsa złożył prawdziwe oświadczenie lustracyjne - poinformowała rzeczniczka sądu.
http://www.wprost.pl/ar/132208/Sad-Walesa-nie-klamal/

Z całym szacunkiem dla panów Gontarczyka i Centkiewicza,ale wyrok niezawisłego sądu jest dla mnie bardziej obiektywny.

Sędzia napisał(a):
Do tych dowodów, że był, należy dodać przyznanie się do tego (oświadczenie przesłane do PAP, a następnie wycofane).
Sędzio ale on się w nim przyznał tylko do tego że podpisał jakieś tam dokumenty a nie że był Bolkiem.
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 18:16
Kalashnikov - wielkie dzieki.

http://www.wprost.pl/ar/132208/Sad-Walesa-nie-klamal/

Z całym szacunkiem dla panów Gontarczyka i Centkiewicza,ale wyrok niezawisłego sądu jest dla mnie bardziej obiektywny.
Świat Ci się na głowe wali, że wrzucasz różne stare "michałki"?

Według sądu Jurczyk tez nie jest i co z tego?

Co to ma wspólnego z faktami i światem rzeczywistym?

ps.
Na marginesie ten artykuł jest z 2008-06-19 (czyli przed ukazaniem), co pani rzecznik ma do powiedzenia po ukazaniu się tej ksiązki?
Ostatnio edytowane przez Wilku : 27.06.2008 o godz. 18:27.

Sędzia
Senior Member

Stary 27.06.2008, 18:25
Zbychu,

oczywiście, ale patrząc na kontekst sytuacyjny tego oświadczenia, nie mam wątpliwości czego dotyczyło.

Pomijam już całą dyskusję na temat tego, co to jest prawda sądowa i jak się ma do rzeczywistości.

ps. mnie tylko zastanawia jedno - uczymy się w szkołach o zdrajcach - Szczęscny Potocki, Rzewuski, Branicki, Radziwiłł, Targowica, kolaboranci z II WŚ, którzy dostawali wyroki śmierci. I te zdrady uważamy za haniebne.

Czy tam też były sądy przyjmujące domniemanie niewinności, rostrzyganie wszelkich wątpliwości na korzyść oskarżonego itd.?

Ciekawi mnie, czy któregokolwiek ze zdrajców w dzisiejszych czasach by w ogóle skazano na jakąkolwiek karę.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 27.06.2008 o godz. 18:35.
Zbychu
Senior Member

Stary 27.06.2008, 18:40
Kalashnikov - wielkie dzieki.

Świat Ci się na głowe wali, że wrzucasz różne stare "michałki"?

Według sądu Jurczyk tez nie jest i co z tego?

Co to ma wspólnego z faktami i światem rzeczywistym?

ps.
Na marginesie ten artykuł jest z 2008-06-19 (czyli przed ukazaniem), co pani rzecznik ma do powiedzenia po ukazaniu się tej ksiązki?
Róźnica miedzy nami polega na tym że dla Ciebie wydaje się być oczywiste że Walęsa to Bolek,ja z kolei dopuszczam taką możliwość(już dużo wcześniej w swoich postach Wałęse określałeś mianem Bolka,przed ukazaniem się książki)

Co powie pani rzecznik po przeczytaniu książki? Pożyjemy zobaczymy,na razie trzymajmy się faktów.Jeśli sąd zmieni decyzje wtedy rzeczywiście przyznam racje autorom książki,bo jak na razie wywołuje ona jedynie kontrowersje,tym bardziej iż jest napisana przez ludzi mający niezawsze pochlebne opinie:
Cytat:
Piotr Gontarczyk jest krytykowany przez część historykówi publicystów za dawanie wyrazu w swoich pracach naukowych dotyczących najnowszej historii Polski własnym prawicowym przekonaniom politycznym, powodujące narzucanie jednostronnych interpretacji faktów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Gontarczyk

-------------------
Sędzio,
Cały czas gdybanie - mogło tego a mogło czego innego dotyczyć.

PS
Zgodnie z zasadą - wszelkie wątpliwości należy brać na korzyść oskarżonego

Edit - ubiegleś mnie z edycją .Z tymi targowicami nie przesadzajmy.Mnie z kolei zastanawia że ludzie którzy walczyli z systemem totalitarnym żrą się między sobą,a prawdziwi zbrodniarze patrzą na to z boku i się śmieją...
Ostatnio edytowane przez Zbychu : 27.06.2008 o godz. 18:44.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.06.2008, 18:48
Zbychu

Jestes przykładem - jednym z wielu niestety - na człowieka utopionego w pozytywistycznej teorii świata - pozytywistycznej jednak nie tej z jezyka polskiego a z dyrektyw Zolla i krakowskiej szkoły prawa, która w okresie kiedy był tworzony obecny gniot zwnay konstytucją miała najwięcej do powiedzenia.

Powiedz mi jedno - czy ja mogę nazwać Szczęsnego Potockiego czy Rzewuskiego - zdrajcą? Szargam jego dobre imię - wyrok sądowy w tym zakresie nie zapadł?. Jak myslisz zostaliby skazani dziś? NIE! Bo skoro Jaruzelski nie został skazany, Kiszczak i wielu współczesnych łotrów to oni również.

Zasada o wątpliwosciach nie jest dla Ciebie Zbysiu tylko dla sądu- to jest dyrektywa proceduralna i nie obejmuje zwyczajnych ludzi- weź se to zapamietaj - wyzwolisz się z tego zaklętego myślenia. Bo rzeczywistosć to jest to co widzisz i czujesz - a wyrok sądowy jest bytem zupełnie innym - weź sobie do serca to, że jeśłi sąd orzeknie że ziemia jest płaska - to ziemia nie przestanie byc okrągła
Ostatnio edytowane przez sambo : 27.06.2008 o godz. 18:51.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 18:50
Róźnica miedzy nami polega na tym że dla Ciebie wydaje się być oczywiste że Walęsa to Bolek,ja z kolei dopuszczam taką możliwość(już dużo wcześniej w swoich postach Wałęse określałeś mianem Bolka,przed ukazaniem się książki)
Nie, Ty nie dopuszczasz - Ty chcesz aby tak było.

I póki co bawisz się w wklejanie różnych rzeczy, aby to udowodnić.
A to że więszkość z nich obraza intelekt innych nawet tego nie zauważasz, bo w większości to nic innego a bezwartościowe śmieci.

Wklej jakąś polemike z ksiązką i dowodami tam przedstawionymi, to bedzie interesujace.

Cytat:
Co powie pani rzecznik po przeczytaniu książki? Pożyjemy zobaczymy,na razie trzymajmy się faktów.
Toż właśnie cały czas Ci to radze.

Dopuszczasz możliwość iż sąd może się nie trzymać?

Oraz że może jedynie orzekać na podstawie tego co mu przedstawiono?

Cytat:
Jeśli sąd zmieni decyzje wtedy rzeczywiście przyznam racje autorom książki, bo jak na razie wywołuje ona jedynie kontrowersje,tym bardziej iż jest napisana przez ludzi mający niezawsze pochlebne opinie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Gontarczyk

Zarzuty merytoryczne w stosunku do Gontarczyka przedstaw. A nie syp tekstemami: "kontrowersyjne, niepochlebne" bo nie jesteśmy w gościach u Bolka.

Jak sąd wyda wyrok iz ziemia jest płaska, to też bedziesz się tego trzymał?

I krótko - uwazasz że Bolek to Wałesa czy nie?

Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.06.2008, 19:15
No to się zaraz UB-ecja przyczepi, że panie z TVN kręciły ukrytą kamerą i podobnie jak z "taśmami Beger" łeb się po prostu ukręci całej sprawie.
"Piaskiem po oczach" na TVN24 z jedną z autorek filmu właśnie leci.
Myślenie nie boli !
K_2
Banita

Od: 04.2008

Stary 27.06.2008, 19:51
Iam back

Sprawdzily sie moje przypuszczenia sprzed publikacji tej ksiazki ,ze jest ona wydana z pwoodw politycznych ,aby utwierdzic elektorat PISu ze nadal trzeba walczyc z ukladem i ze PIS jest potrzebny Polsce.Ksiazki nie czytalem ,to czy Walesa jest Bolkiem czy nie (i tak go juz poprzez ta ksiazke chcieli wpuscic badz wpuscili do wora z agenatami ,SBkami itd) ,ale wiem ze i tak w rozrachunku wiecej to wszystko przynioslo szkody i smrodu niz pozytku.
Taka jedna aluzja ,ktora powiedzial Niesiolowski ,ktora mnie tez zastanawia:skoro SB mialo dokumenty na podjecie wspolpracy przez Walese w latach 70 ,po co fabrykowali na niego dokumenty w latach 80 aby go oczernic,przeciez wystarczylo wyjac te dokumnety z szuflady i by bylo po Walesie ?
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 20:04
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Iam back

Sprawdzily sie moje przypuszczenia sprzed publikacji tej ksiazki ,ze jest ona wydana z pwoodw politycznych ,aby utwierdzic elektorat PISu ze nadal trzeba walczyc z ukladem i ze PIS jest potrzebny Polsce.Ksiazki nie czytalem ,to czy Walesa jest Bolkiem czy nie (i tak go juz poprzez ta ksiazke chcieli wpuscic badz wpuscili do wora z agenatami ,SBkami itd) ,

Zieeeeeeeeeew.

Ja wiem że tu polityczny, ale bez jaj.

Przetłumacze to jakby to mniej więcej brzmiało w piłkarskim - meczu nie widziałem, ale i tak wiem że "X" zagrał do dupy.

Cytat:
ale wiem ze i tak w rozrachunku wiecej to wszystko przynioslo szkody i smrodu niz pozytku.
Ho, ho

A dlaczegóż to? - wyjasnisz nam?

I od kiedy dochodzenie prawdy przynosi szkode i smród

Cytat:
Taka jedna aluzja ,ktora powiedzial Niesiolowski ,ktora mnie tez zastanawia:skoro SB mialo dokumenty na podjecie wspolpracy przez Walese w latach 70 ,po co fabrykowali na niego dokumenty w latach 80 aby go oczernic,przeciez wystarczylo wyjac te dokumnety z szuflady i by bylo po Walesie ?
Nic nie byłoby.

Zadną tajemnicą dla cześci nie było iż Bolek miał z SB coś wspołnego. A to że w latach 80 nie był ewidencjonowany, to juz inna bajka. A potrzebne to było m.in. do tego aby się nie urwał ze smyczy.. i jak pokazały lata 90 i koniec 80, nie urwał się.

K_2
Banita

Stary 27.06.2008, 20:11

Zadną tajemnicą dla cześci nie było iż Bolek miał z SB coś wspołnego. A to że w latach 80 nie był ewidencjonowany, to juz inna bajka. A potrzebne to było m.in. do tego aby się nie urwał ze smyczy.. i jak pokazały lata 90 i koniec 80, nie urwał się.
Nie rozumiem składniowo tych zdan
Skoro fabrykowali na niego dokumenty w 80 aby go skompromitowac , to czemu nie wyjeli rzekomych orginalow z lat 70 i go nie uj*bali ?
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 20:14
Skoro fabrykowali na niego dokumenty w 80 aby go skompromitowac , to czemu nie wyjeli rzekomych orginalow z lat 70 i go nie uj*bali ?
Odnies się do całości.

Wówczas wyjasnie ten "skrót myślowy".

1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 27.06.2008, 20:24
http://www.polskieradio.pl/trojka/salon/?id=56470

Wywiad z Lechem z trojki , u dolu wersja mp3 do sciagniecia - bo tylko ona oddaje cala atmosfere
94 - Allah Akbar!!
K_2
Banita

Stary 27.06.2008, 20:26
Chyba w latach 80,81,82 SB nie zakladala ze PRL runie,ze Walesa bedzie prezydentem i go beda trzymac na smyczy ? Jak dla mnie to jest pisanie spiskowej teorii dziejow...
Fabrykowali dokumenty w latach w 80 na Walese (i innych tez) i rozsylali je do opozycjonistow ,zeby ich ze soba sklocic.Fakt ze podrabiali dokumenty jest bezsprzeczny.Jeszcze raz pytam ,po co to robili jak mieli te "wspaniale" dzis pokazywane orginaly z lat 70 ?
To co sie dzialo po 90 roku to jest inna rzecz i nie szukal bym tutaj zwiazku z tymi teczkami .Byc moze Walesa otaczal sie niewlasciwymi ludzmi np Wachowski , ale sadze ze byl on poprostu zbyt naiwny i prosty zeby dzierzyc stery 40 milionowego kraju .Tacy ludzie jak Wachowski i inne szuje zerowali na naiwnosci Walesy i go ogrywali jak chcieli .Walesa poniosl za to porazke w kolejnych wyborach i wg mnie tak to trzeba rozpatrywac.
Wilku
lupus albus

Stary 27.06.2008, 20:28
1q2 napisał(a):Wyświetl post
http://www.polskieradio.pl/trojka/salon/?id=56470

Wywiad z Lechem z trojki , u dolu wersja mp3 do sciagniecia - bo tylko ona oddaje cala atmosfere

"Chwała agentom!!!" - wot, i cały Bolek.

ps.
K_2 czy ty rozumiesz co się do Ciebie pisze?

Sędzia
Senior Member

Stary 27.06.2008, 20:28
A po co mieli go ujebać?

Skoro pisali sobie w raportach, że na zjeździe Solidarności TW robili wszystko, by Wałęsa został szefem.

"Kontakt operacyjny „Delegat” w 1981 r. nie tylko miał za zadanie doprowadzić do wyboru Lecha Wałęsy na przewodniczącego Solidarności, ale także wpłynąć, na cały skład Komisji Krajowej. Operację nadzorował gen. Władysław Ciastoń. W trakcie operacji „Delegat” wielokrotnie spotykał się z kluczowymi działaczami związku, przekazując im spreparowane przez SB informacje, które miały zniechęcić ich i współpracujących z nimi związkowców do głosowania na ludzi, których bezpieka uważała za niebezpiecznych – do takiego dokumentu dotarli dziennikarze Życia Warszawy. „Delegat” rekomendował jednocześnie delegatom na zjazd kandydatury tajnych współpracowników. Z dokumentów, które znajdują się w Instytucie Pamięci Narodowej, wynika, że dyrektor Departamentu III „A” MSW gen. Władysław Ciastoń oceniał po zjeździe, że dzięki operacji, w której wykorzystano „Delegata”, skład Komisji Krajowej, a zwłaszcza jej prezydium, „stwarza szansę dla kierunku umiarkowanego”.

http://foxx-news.blogspot.com/2008/0...o-inaczej.html

Albo to, co jest w linku poniżej.

http://www.eczas.net/?p=44

„Nie zarzuci mi pan nic, że w Gdańsku miał pan jednego człowieka, który wam się mógł nie podobać. Wyczyściłem. Nie zarzuci mi pan, że tam, gdzie miałem wpływ, to znaczy w prezydium K. K. [Komisja Krajowa NSSZ „S”– przyp. red.], które dobierałem, dobrałem jednego człowieka, który wam nie odpowiadał. Pytałem nawet. Myśli pan, że odsunięcie Onyszkiewicza, Modzelewskiego czy Gwiazdy to była łatwa sprawa? Poradziłem sobie jednak. A że nie mogłem załatwić pozostałych, bo nie zrobię wyborów w Warszawie, niech to robi ktoś inny. To był demokratyczny związek, więc nie mogłem. Jednocześnie wiedziałem, że jest bardzo leciutko, ledwie siedzi Rulewski, Jurczyk, Kopaczewski i wielu innych [osoby wymieniane przez Wałęsę to w większości opozycyjni „jastrzębie” – przyp. red.]. Jakieś większe spotkania rozliczeniowe i oni spadali”.

albo

„Ma pan dowody na to, że robiłem porządek. W Gdańsku wyrzuciłem wszystkich, którzy wam się mogli nie podobać – Borusewicza, Walentynowicz”

----

i jeszcze http://freeyourmind.salon24.pl/81412,index.html

"– Cenniejsze były dla nas informacje. Sprawozdania rozszyfrowywały nam struktury podziemne, plany, zamierzenia. To samo
robiliśmy ze sprzętem. Do części podłączaliśmy sygnalizatory i wiedzieliśmy, gdzie są drukarnie. Niektóre drukarnie były opanowane przez nas.
– Dlaczego ich nie rozbijaliście?
– Powstałyby natychmiast nowe i przez pół roku nic byśmy o nich nie wiedzieli. A tak mogliśmy na przykład przechwytywać część nakładu. Niby został rozkolportowany, a w rzeczywistości był niszczony" (s. 101 opracowania IPN-owskiego)

http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/...ownolegle.html
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 27.06.2008 o godz. 20:36.
K_2
Banita

Stary 27.06.2008, 20:31
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
A po co mieli go ujebać?
Heh po to zeby im PRLu wspolnie z cal Solidarnoscia nie rozwalil
Chyba ze wy jzu zakladacie ze Solidarnosc z Walesa i PZPR stali w jednym szeregu

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów