The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary Wczoraj, 20:43
Krzyżanowski zwyczajnie zrozumiał jak wygląda profesjonalna piłka w czasie pobytu we Włoszech. To samo jest ze Staszakiem. To jest codzienna walka o formę i szansę gry, a czas na boisku to przywilej którego nie dostaje się za darmo. Dlatego wciskanie do składu na siłę, mimo słabej formy, deprawuje i przewraca w głowie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary Wczoraj, 21:29
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Jakieś przecieki odnośnie dzika?
Jutro w Studio Reymonta powinni coś powiedzieć
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary Wczoraj, 22:05
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Widzisz, rozpisałeś się niepotrzebnie, tymczasem powinieneś był odnieść się do jednego:
- Markus (Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał) czyli według Markusa możemy spodziewać się, że Youan będzie wzmocnieniem
- FraMat (Mam pewne informacje, że w poprzednich latach francuski Algierczyk się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał)
czyli według Markusa znowu możemy spodziewać się, że Omrani będzie wzmocnieniem.
Według Markusa Youan może być wzmocnieniem, bo pokazał w sparingu szybkość, technikę, reakcje i zachowania nawet z wyższej półki niż wcześniej Fred i Kuziemka. Na boisku, w meczu. A także dlatego, że był starannie skautowany i wybrany przez klub , a nie dlatego, że w jakiejkolwiek rzetelnej prasie nie ma informacji o jego jakichś pozasportowych problemach, co jest w tej sytuacji oczywiste i stanowi miły bonus potwierdzający dobre rozeznanie. A już bynajmniej nie dlatego, że - jak lubi pisać niejaki Fra Mat - jest tylko bardziej czy mniej dynamiczny od kogokolwiek innego ze szczególnym uwzględnieniem Sukiennickiego.

Według FraMata de facto wszystko sprowadza się, jeśli nie do porównania dynamiki jednego zawodnika do drugiego, to do tego, co o kimś napisze rumuńska prasa czy ichniejsze randomy. I podług tego ma postępować klub. Ów osobnik po prostu przedkłada informacje randomów z rumuńskich mediów społecznościowych czy tamtejszych pismaków ponad to, co za sensowne uznają zrobić polscy trenerzy i pion sportowy Wisły, nawet być może po układach czy porozumieniach z menedżerem Rodado. Jakby to Rumuni byli ważniejsi od klubowych struktur i to oni stali na straży interesu Wisły.

Nawet teraz selektywnie te głosy przedstawia, próbując wmawiać, że nie było w mediach społecznościowych w Rumunii również zupełnie innych wypowiedzi, które pokazywałem na forum, łącznie z nickami osób piszących te treści. Te randomy oczywiście, jego zdaniem, nie istnieją, bo nie były jego.

To jest po prostu cudowne.

Wszystko sprowadza się do prostej rzeczy. Żaden klub nie może podejmować decyzji kadrowych w oparciu o wypowiedzi randomów na forach, czy paru selektywnie wybranych wypowiedzi dziennikarzy lub działaczy z innych krajów, bez sprawdzenia danego zawodnika przez siebie w klubie i przez ludzi w nim pracujących. Bo może być i tak, że ktoś posługujący się randomowymi wypowiedziami może chcieć po prostu storpedować jakiś transfer z sobie znanych powodów. Tak uważałem dawniej i nadal tak uważam.

Manipulacje, sugestie i konfabulacje, jakoby ktoś tu na forum pisał, że Algierczyk na pewno będzie wzmocnieniem i się sprawdzi tylko dlatego, że wcześniej był topowym piłkarzem ligi, są żałosnym spektaklem, którego nie ma sensu raz wtóry komentować. Nikt przed podpisaniem kontraktu nie widział go na boisku w wiślackiej koszulce w jakimkolwiek meczu sparingowym, niedawno debiutującego Youana teraz mogliśmy już zobaczyć i ocenić, jak gra. Nie było żadnej bazy, na podstawie której można było wypowiadać się o formie Algierczyka w tamtym momencie na podstawie tego, co pokazuje na boisku. Dlatego ja pozostawiałem decyzję o ocenie jego aktualnej przydatności w tamtym momencie po prostu trenerom.

Prawdziwym ośmieszaniem się jest twierdzenie dziś czegoś innego.
Ostatnio edytowane przez Markus : Wczoraj o godz. 22:13.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary Wczoraj, 22:34
Markus napisał(a):Wyświetl post
Na razie napisałem, że zaprezentował się w tym sparingu jako zawodnik z wyższej półki niż Duarte czy Kuziemka, który może okazać się poważnym wzmocnieniem. I który w związku z tym powinien najszybciej, jak to tylko możliwe, dostać możliwość zaprezentowania się w pierwszym składzie. Tyle
Posiedziałem trochę na tm nad drugim składem Artisu, bo też odniosłem wrażenie, że nasza ekipa z drugich 90ciu minut pod pewnymi względami wyglądała trochę lepiej, więc chciałem sprawdzić kontekst. To była makabryczna zbieranina. Tam zresztą jest specyficzna sytuacja przez aferę z Karviną o czym był dużo w transmisji.Widać, że drzwi obrotowe jeśli chodzi o budowanie głębi kadry zakręciły się tam ostro. Ciężko o jakiś merytoryczny punkt odniesienia, ale chyba celowałbym gdzieś maksymalnie w środek trzeciego poziomu rozgrywek w Polsce.

Natomiast sam Ellie.
Już nie będę cytował minut, klubów i poziomu rozgrywek lewego i półlewego obrońcy, na których grał. Powiem ogólnie. Gdyby w tym kontekście nie wyglądał zajebiście to znaczyłoby, że wyglądał bardzo źle. Raczej swego rodzaju minimum oczekiwań po wpuszczeniu nawet po dłuższej przerwie w graniu chłopa ze szkockiej Premiership na ludzi, dla których taki poziom to jak lot na księżyc.

Ogólnie też oceniam bardzo pozytywnie, na zasadzie 'ma to coś' i z dużym prawdopodobieństwem będzie dla drużyny wartością dodaną, ale rączki na kołderkę, bo to nie był poziom przeciwników reprezentacyjny nawet dla naszej I ligi, o ESA nie wspominając.
Ostatnio edytowane przez Cymes : Wczoraj o godz. 22:36.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary Dzisiaj, 06:38
Pierwsze wpisy "rączki pod kołderką" Markusa po plotkach odnośnie wiadomo kogo:

Cytat:
Trwają rozmowy dotyczące Omraniego. To akurat mogłoby być rzeczywiście spore wzmocnienie, więc oby skończyły się pomyślnie.
Cytat:
W siedmiu ostatnich meczach w ostatnim klubie nie strzelił żadnej bramki. Nic fajnego, ale nie on pierwszy i nie ostatni. Lewandowski niedawno bodajże w sześciu meczach z rzędu też bramki nie strzelił, a przecież powinien, bo się nawet nie roztył, prawda? A tytuły króla strzelców Lewego w różnych ligach to też w końcu tylko przeszłość, to o niczym nie świadczy, więc i przeszłość Omraniego o niczym świadczyć nie może.

Zamiast nazwiska Lewandowskiego można byłoby wpisać tu wiele innych nazwisk, także słabszych i mniej znanych napastników, ale co tam. Z tej przeszłości nic nie wynika, bo to tylko przeszłość, bez znaczenia w każdym przypadku.

O lekceważeniu treningów i trudnym charakterze nic nie wkleiłeś, rozumiem, że nic nie znalazłeś, poleciałeś plotkami lub wyobraźnią niektórych kibiców, którym nie podoba się ten zawodnik. Oki.

Ja też wkleję cytat:

"Witaj, Billelu Omrani! FC Petrolul Ploiești osiągnął porozumienie z napastnikiem mającym podwójne obywatelstwo, francuskim i algierskim, Abdelem Slemem Billelem Omranim! Mając 30 lat Billel zadebiutował rok temu w reprezentacji Algierii i ma imponujące osiągnięcia: 5 tytułów mistrzowskich i 2 Superpuchary Rumunii z CFR Cluj oraz trofeum zdobywcy Pucharu Ligi Francuskiej z Olympique Marsylia!

Na poziomie rumuńskiej Superligi napastnik zanotował 186 meczów, w których zdobył 35 bramek i zanotował 37 decydujących asyst poinformował Petrolul na oficjalnym Facebooku."

Ale jednym słowem leszcz, bo to przeszłość. Ma też taką wadę, że nie nazywa się Dziedzic. Wtedy już żadna waga czy mankamenty by Ci pewnie nie przeszkadzały.
Niestety Omrani nie został naszym Lewandowskim
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary Dzisiaj, 06:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Wściekła reakcja na jakąkolwiek krytykę Dudy pokazuje z kim mamy do czynienia. Tu nie chodzi o prawdę, tylko o narrację. Tak jakby napisanie "bez Dudy nie ma gry" i stawianie go obok Erthalera i Rodado jako kluczowego piłkarza ( ) miało wpłynąć na rzeczywistość.
Raczej jest odwrotnie:
Jeśli o mnie chodzi to raczej na twój wściekły atak na Dudę wyraziłem (dość powściągliwie) opinię, że jeśli trener stawia na niego to najwyraźniej nie widzi alternatywy .... Ja braki Dudy widzę i po części przyznałem Ci rację, ale widzę też że nie mamy dobrego playmakera.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary Dzisiaj, 09:17
Uwielbiam kiedy w jakiejkolwiek odpowiedzi Marcinek miota się od kąta do kąta pisząc o wszystkim, co mu wpadnie do głowy byle nie na temat i nie w kontekście pytania, jakie mu zadano.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 09:21
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
Pierwsze wpisy "rączki pod kołderką" Markusa po plotkach odnośnie wiadomo kogo:

Niestety Omrani nie został naszym Lewandowskim
Miło, że przypomniałeś, iż wyraziłem opinię, że zawodnik, który niegdyś sprawdził się na poziomie czołowego klubu w Rumunii, mógłby (podkreślam to słowo, którego i wtedy używałem: "mógłby") okazać się wzmocnieniem dla pierwszoligowej wówczas Wisły, gdyby rzecz jasna wszystko było z nim w porządku. Czegoś bardziej oczywistego chyba nie ma. W tamtym momencie nawet FraMat nie zaczął jeszcze swojego show posługiwania się randomowymi wypowiedziami z rumuńskich mediów społecznościowych, które nigdy nie mogą być ważniejsze od opinii trenerów i pionu sportowego w klubie.

A jeszcze bardziej miło, że przypominasz moje słowa, że to, iż jakiś napastnik ostatnio nie strzelał bramek, jeszcze samo w sobie nie świadczy o tym, że zapomniał jak się gra w piłkę. Bo takie dłuższe okresy posuchy zdarzały się nawet Lewandowskiemu czy wielu, wielu innym. Co w tym jest fałszem i nieprawdą?

A najlepsze, że myślisz, że w ten sposób coś wykazałeś, zwłaszcza moje rzekome uwielbienie tego ruchu .
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 09:38
Uwielbiam kiedy w jakiejkolwiek odpowiedzi Marcinek miota się od kąta do kąta pisząc o wszystkim, co mu wpadnie do głowy byle nie na temat i nie w kontekście pytania, jakie mu zadano.
Uwielbiam moment, w którym FraMat próbuje ustawić sobie rozmówcę tak, jak mu wygodnie i przymusić go do odpowiadanie na swoje, jak pewnie uważa, sprytnie sformułowane, tendencyjne pytania lub zmanipulowane tezy, gdy nagle orientuje się, że nic mu z tego nie wyjdzie.

Zaraz będzie kolejny akt tej sceny i focha.

Swoje stanowisko w kwestiach Youana i Omraniego oraz ich całkowicie różnych sytuacji wyraziłem dostatecznie jasno, a także to, czy wiarygodniejsze są dla mnie oceny trenerów i pionu sportowego Wisły od randomowych wypowiedzi z Rumunii przedstawianych przez osobę znaną na tym forum z kolportowania fejków, pomówień oraz fantazjowania na temat osądów i myśli trenerów na podstawie jednego ujęcia kamery.
Ostatnio edytowane przez Markus : Dzisiaj o godz. 09:42.
(...)
"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary Dzisiaj, 10:24
Widzisz, rozpisałeś się niepotrzebnie, tymczasem powinieneś był odnieść się do jednego:
- Markus (Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał) czyli według Markusa możemy spodziewać się, że Youan będzie wzmocnieniem
- FraMat (Mam pewne informacje, że w poprzednich latach francuski Algierczyk się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał)
czyli według Markusa możemy spodziewać się, że Omrani będzie wzmocnieniem.

I tyle.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary Dzisiaj, 11:01
Grantar napisał(a):Wyświetl post
Raczej jest odwrotnie:
Jeśli o mnie chodzi to raczej na twój wściekły atak na Dudę wyraziłem (dość powściągliwie) opinię, że jeśli trener stawia na niego to najwyraźniej nie widzi alternatywy .... Ja braki Dudy widzę i po części przyznałem Ci rację, ale widzę też że nie mamy dobrego playmakera.
Twoim zdaniem Igbekeme jest gorszy od Dudy? W czym?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary Dzisiaj, 11:20
Markus w obronie Marca Carba posiłkował się statystykami z portalu Sofascore (i fachowymi analizami Maćka Skuchy z portalu X).

Rzućmy okiem (dot. tylko rozgrywek 1. ligi, flashscore podaje tylko G+A):

Średnia ocen: Duda 7,12, Igbekeme 6,95, Carbo 6,86
Gole: Duda 1, Igbekeme 3, Carbo 0 (na flashscore Duda 1, Igbekeme 2, Carbo 0)
Asysty: Duda 5, Igbekeme 1, Carbo 1 (na flashscore Duda 8, Igbekeme 1, Carbo 1)
Strzały celne na mecz: Duda 0.4, Igbekeme 0.4, Carbo 0.0
Celne podania na mecz: Duda: 31.8 (84%), Igbekeme 31.2 (86%), Carbo 27.7 (87%)
Kluczowe podania na mecz: Duda 1.2, Igbekeme 0.6, Carbo 0.3
Długie piłki celne na mecz: Duda 1.3, Igbekeme 1.2, Carbo 2.2
Udane dryblingi na mecz: Duda 1.6 (91%), Igbekeme 0.5 (75%), Carbo 0.2 (71%)
Wybicia na mecz: Duda 0.4, Igbekeme 0.7, Carbo 0.4
Żółte kartki: Duda 5, Igbekeme 3, Carbo 4

Oczywiście, sofascore pewnie prowadzony jest przez menadżera Kacpra Dudy, który chce go wepchnąć do Reprezentacji Polski.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary Dzisiaj, 12:57
Twoim zdaniem Igbekeme jest gorszy od Dudy? W czym?
W tzw. "krakowskiej piłce" przed 16. Nie mówię że coś z tego wielkiego wynika.
Dla mnie Ikbekeme to jest jednak bardziej defensywny pomocnik.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 14:45
czyli według Markusa możemy spodziewać się, że Omrani będzie wzmocnieniem.

I tyle.

Ten już zgodnie z przewidywaniem przeszedł do fazy powtarzania w kółko tego samego wedle swojej starej metody - tej, którą kiedyś tak celnie opisał Wolfy:

Twoja metoda to:
a) tworzysz kretyńską teorię niepopartą niczym („Rude nie wiedział, że trzeba walczyć”, „Rude nie słucha Jopa, a powinien” etc.),
b) kiedy ktoś Ci wytyka manipulację, zaprzeczasz, a po chwili insynuujesz to samo,
c) powtarzasz punkt „b” aż do wyczerpania oponentów.

Tyle lat na forum i dalej ten sam schemat.

Do Twoich manipulacyjnych sformułowań odniosłem się już wyczerpująco tutaj: https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=9093 - i jasno napisałem, co sądzę o tak spreparowanym „pytaniu”.

Powtórzę więc raz jeszcze, skoro za pierwszym razem nie dotarło:

Według Markusa Youan może być wzmocnieniem nie dlatego - jak mi wmawiasz w swojej konstrukcji stwierdzenia, do którego każesz się odnosić - że "nie mamy informacji o jego problemach", tylko dlatego, że pokazał konkretne reakcje, szybkość i zachowania na boisku w sparingu, oraz dlatego, że był starannie skautowany i wybrany przez klub. Cisza w rzetelnych mediach na temat ewentualnych problemów pozasportowych to jedynie miły bonus potwierdzający dobre rozeznanie klubu - a nie, jak próbujesz to przedstawić, cały fundament tezy.

A kolportowane przez Ciebie informacje od rumuńskich randomów nie są ani w pełni wiarygodnie, ani przede wszystkim ważniejsze od opinii i decyzji trenerów oraz pionu sportowego w kreowaniu polityki kadrowej przez klub, a zwłaszcza przy podejmowaniu na przykład decyzji, czy nie warto zrobić taniej przysługi menedżerowi Rodado.

Youan i Omrani to dwie zupełnie różne sytuacje - i wiesz o tym doskonale, dlatego tak rozpaczliwie próbujesz je skleić. Przy Youanie opieram się na meczu i obserwacjach oraz sprawdzaniu zawodnika przez pion sportowy Wisły. Ty przy Omranim opierałeś się na tym, co napisze rumuński random albo selektywnie wybrany dziennikarz - i chciałeś, żeby to oni decydowali za Wisłę o jej polityce kadrowej.

Przy okazji, bo mocno mnie to rozbawiło: "jestem jednym z niewielu tłumaczy rumuńskiego" - to nie jest argument, to legitymacja, którą machasz, gdy brakuje treści. Znajomość języka nie zamienia postów z rumuńskiego forum w organ decyzyjny Wisły, naprawdę
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 14:48
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
Markus w obronie Marca Carba posiłkował się statystykami z portalu Sofascore (i fachowymi analizami Maćka Skuchy z portalu X).

Rzućmy okiem (dot. tylko rozgrywek 1. ligi, flashscore podaje tylko G+A):

Średnia ocen: Duda 7,12, Igbekeme 6,95, Carbo 6,86
Gole: Duda 1, Igbekeme 3, Carbo 0 (na flashscore Duda 1, Igbekeme 2, Carbo 0)
Asysty: Duda 5, Igbekeme 1, Carbo 1 (na flashscore Duda 8, Igbekeme 1, Carbo 1)
Strzały celne na mecz: Duda 0.4, Igbekeme 0.4, Carbo 0.0
Celne podania na mecz: Duda: 31.8 (84%), Igbekeme 31.2 (86%), Carbo 27.7 (87%)
Kluczowe podania na mecz: Duda 1.2, Igbekeme 0.6, Carbo 0.3
Długie piłki celne na mecz: Duda 1.3, Igbekeme 1.2, Carbo 2.2
Udane dryblingi na mecz: Duda 1.6 (91%), Igbekeme 0.5 (75%), Carbo 0.2 (71%)
Wybicia na mecz: Duda 0.4, Igbekeme 0.7, Carbo 0.4
Żółte kartki: Duda 5, Igbekeme 3, Carbo 4

Oczywiście, sofascore pewnie prowadzony jest przez menadżera Kacpra Dudy, który chce go wepchnąć do Reprezentacji Polski.
A gdzie w tym zestawieniu takie sprawy jak na przykład:
* liczba udanych odbiorów,
* przechwytów,
* wygranych pojedynków w destrukcji,
* wygranych główek,
* wślizgów,
* przeciętych podań,
* wygranych pojedynków bark w bark

i wielu innych, w których już Kacper nie wyglądałby tak fajnie w porównaniu do swojej konkurencji?

Czego to ludzie nie zrobią, by bronić Dudę przed często słuszną krytyką ze strony Wolfy'ego.

To, co wkleiłeś, nie oddaje pełni jakości każdego z tych zawodników i jego znaczenia dla drużyny. Nie oddaje całokształtu ich postawy na boisku. W związku z tym nie jest to w pełni miarodajna forma ich porównania. Na pewno też nie czyni uwag Wolfy'ego bezzasadnymi.

Tylko nie zacznij z tego powodu chodzić po ścianach. Duda jeszcze nieraz zbierze zasłużoną krytykę za swoje mankamenty, których nadal mu nie brakuje. Podobnie jak, mam nadzieję, zbierze wiele pochwał, bo mimo tych mankamentów ma też swoje atuty, nie jest to złym zawodnikiem i może być przydatny Wiśle.
(...)
"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary Dzisiaj, 15:13
Przy okazji, bo mocno mnie to rozbawiło: "jestem jednym z niewielu tłumaczy rumuńskiego" - to nie jest argument, to legitymacja, którą machasz, gdy brakuje treści. Znajomość języka nie zamienia postów z rumuńskiego forum w organ decyzyjny Wisły, naprawdę
Odnieś się do meritum.
Raz twierdzisz (w przypadku Youana) Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał - i wyciągasz z tego wniosek, że może okazać się przydatny (Twoje wnioskowanie, nie moje).
Drugi raz kiedy ja twierdzę: (w przypadku Omraniego) Mam pewne informacje, że w poprzednich latach francuski Algierczyk się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał znowu ty wyciągasz z tego wniosek, że może okazać się przydatny (Twoje wnioskowanie, nie moje).

Co do mojej znajomości języka i rzeczywistości rumuńskiej to one właśnie dają mi podstawę do merytorycznego wypowiadania się na tematy piłki rumuńskiej, w których jesteś kompletnym ignorantem.
Przy okazji nigdy nie chciałem, żeby cytowane przeze mnie posty z rumuńskich mediów zastępowały organ decyzyjny Wisły. Naprawdę.
Kto tak myśli daje świadectwo deficytu intelektu.

Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary Dzisiaj, 18:02
A gdzie w tym zestawieniu takie sprawy jak na przykład:
.........
Myślę że specjalnie ominęli te parametry by forować Dudę.

Czego to ludzie nie zrobią, by bronić Dudę przed często słuszną krytyką ze strony Wolfy'ego.
Czego to ludzie nie zrobią, żeby udowadniać swoją nieomylność: Nawet obiektywne wskaźniki , określane przez znających się na piłce ludzi, np "średnia ocen z sezonu" nie mają żadnego znaczenia dla "wszechwiedzących" z tego forum.

btw:
1. dlaczego nie szukaliśmy dobrego zawodnika na pozycję ofensywnego pomocnika ? Przynajmniej nic mi nie wiadomo o tym.
2. a może jednak Erthaler ?... ma pewne cechy predestynujące na przedmiotową pozycję
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 18:43
Odnieś się do meritum.
Raz twierdzisz (w przypadku Youana) Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał - i wyciągasz z tego wniosek, że może okazać się przydatny (Twoje wnioskowanie, nie moje).
Drugi raz kiedy ja twierdzę: (w przypadku Omraniego) Mam pewne informacje, że w poprzednich latach francuski Algierczyk się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał znowu ty wyciągasz z tego wniosek, że może okazać się przydatny (Twoje wnioskowanie, nie moje).
"Twoje wnioskowanie, nie moje". Powtórzone dwa razy, dla pewności. Genialne. Bierzesz zdanie, które sam skleiłeś z własnym kontekstem w swoim poprzednim poście, wkładasz mi całość w usta, a potem uroczyście ogłaszasz, że to moje wnioskowanie. To tak, jakbyś podłożył komuś swój podpis pod cudzym dokumentem i triumfalnie wołał: "patrzcie, on to podpisał!". Albo naprawdę nie rozumiesz, czym jest wnioskowanie, albo rozumiesz doskonale i po prostu bezczelnie liczysz, że nikt nie dostrzeże twojej manipulacji. Obie wersje są dla Ciebie równie kompromitujące.

Więc powoli, bo najwyraźniej trzeba: wniosek, że Youan może być przydatny, wyciągam z tego, co pokazał w meczu sparingowym: z jego szybkości, techniki, reakcji i zachowań na boisku, oraz z faktu, że klub go wyskautował i postawił na czele listy transferowej. To jest przesłanka. Zdanie o braku niepokojących informacji, którym tak wyma.....sz, to dopisek, refleksja na marginesie, miły bonus, a nie fundament tezy. Ty odcinasz przesłankę właściwą, wyciągasz na środek przypis i ogłaszasz, że mniej więcej na tym opiera się rozumowanie Markusa. Nie opiera się. To Ty je tak przemeblowałeś, żeby dało się je mało sprytnie dokleić do Omraniego.

Generalnie, randomowe wypowiedzi z rumuńskich mediów społecznościowych przedstawiane dodatkowo tendencyjnie przez człowieka, który potrafił układać sobie cały scenariusz relacji w sztabie szkoleniowym Wisły na podstawie jednego ujęcia kamery czy kolportować fejki na temat zwolnienia Krzoski nigdy nie były, nie są i nie będą dla mnie powodem formułowania jakichkolwiek wniosków na ich podstawie, podobnie jak nie są dla mnie bardziej wiarygodne niż oceny pionu sportowego Wisły i pracujących w nim osób. Tym samym nie mogły i nie mogą ani teraz, ani wtedy stanowić elementu budowania na tym jakichkolwiek wniosków, zwłaszcza takich, jakie próbujesz mi włożyć w usta w swoim zmanipulowanym zestawieniu.

Nigdy nie przesądzałem, że Omrani musi sprawdzić się w Wiśle i okaże się dobrym ruchem, od początku pozostawiając decyzję dotyczącą oceny jego rzeczywistej dyspozycji i perspektyw trenerom oraz sztabowi szkoleniowemu. To oni są i byli od oceniania, czy przeszłość czołowego zawodnika ligi rumuńskiej jest do odtworzenia i odbudowania oraz czy nie jest opłacalne zaryzykowanie za niewielkie pieniądze, by zrobić przysługę menedżerowi Rodado. Nie ty i nie randomy z Rumunii. Nawet jeśli czasem zrobią błąd.

Akcentowałem też, że nawet jeśli podpiszą z nim kontrakt, Wisła niewiele ryzykuje z uwagi na jego finansową wielkość - a może zrobić przysługę menedżerowi Rodado. Żałowałem i wtedy, że Wisła odchodzi od sprowadzania zawodników z hiszpańskiego rynku i zwraca w stronę ściągania zawodników z innych kierunków.

Ty z tego robisz jedno spreparowane zestawienie stawiając Omraniego obok Youana, podpisujesz je moim nazwiskiem i nazywasz "meritum".

To nie jest meritum. To bełkot, w którym sam sobie zadajesz pytanie, sam na nie odpowiadasz cudzym nazwiskiem, a na koniec obrażasz się na odpowiedź, bo ktoś odrzuca twoje pułapki i sposób myślenia.

A skoro już tak chętnie przypominasz, że jesteś jednym z niewielu tłumaczy rumuńskiego, to pozwól, że zwrócę uwagę na drobiazg: znajomość rumuńskiego na niewiele się zdaje, skoro masz taki kłopot ze zrozumieniem prostego zdania po polsku. Zanim weźmiesz się za tłumaczenie z obcego języka, spróbuj najpierw przeczytać ze zrozumieniem to, co ktoś napisał w Twoim własnym.
Ostatnio edytowane przez Markus : Dzisiaj o godz. 18:59.
(...)
"
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary Dzisiaj, 18:52
W tzw. "krakowskiej piłce" przed 16. Nie mówię że coś z tego wielkiego wynika.
Dla mnie Ikbekeme to jest jednak bardziej defensywny pomocnik.
Przecież Igbekeme ma lepszy strzał i podanie niż Duda. W odróżnieniu od Kacpra może grać też na defensywnym pomocniku, ale w ofensywie też jest lepszy.
Przede wszystkim jednak od czasu do czasu jego strzały przynajmniej wyglądają jakby mogły stworzyć zagrożenie...

Czego to ludzie nie zrobią, żeby udowadniać swoją nieomylność: Nawet obiektywne wskaźniki , określane przez znających się na piłce ludzi, np "średnia ocen z sezonu" nie mają żadnego znaczenia dla "wszechwiedzących" z tego forum.

btw:
1. dlaczego nie szukaliśmy dobrego zawodnika na pozycję ofensywnego pomocnika ? Przynajmniej nic mi nie wiadomo o tym.
2. a może jednak Erthaler ?... ma pewne cechy predestynujące na przedmiotową pozycję
Zależy co rozumiesz przez ofensywnego pomocnika. W różnych konfiguracjach mamy kilku piłkarzy na tą pozycję. Grywał tam z powodzeniem Erthaler, Igbekeme, mogą tam grać Omić i Duda.
Ostatnio edytowane przez wolfy : Dzisiaj o godz. 18:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary Dzisiaj, 18:56
Nie wszystkie elementy istotne dla oceny jakości gry zawodnika i całokształtu jego postawy zostały przedstawione w statystycznym zestawieniu wklejonym przez Gregorio. Nie wszystkie są prezentowane standardowo przez niektóre źródła.

Nie wszystkie one opisują też jego rzeczywistą wartość i znaczenie dla drużyny.

Tylko tyle i aż tyle. Masz zamiar się z tym spierać?

btw:
Tu z pewnością nie chodzi o nieomylność, tylko o prostą konstatację, że nawet średnia ocen z danego sezonu, zwłaszcza w takiej lidze jak polska, która nie jest ligą na wysokim sportowym poziomie, bynajmniej nie wymazuje mankamentów i ograniczeń poszczególnych zawodników, w tym i Dudy. Nie jest również ostatecznym miernikiem piłkarskiej jakości danego gracza i jego znaczenia dla drużyny.

Czy Wisła nie szukała piłkarza na dziesiątkę?

Nie wiem, trzeba byłoby spytać w klubie. Ostatnio Duda częściej nie grał jako dziesiątka, tylko bardziej jako ósemka lub nawet szóstka. A tu, jak wiemy, Wisła jednak myśli o sprowadzeniu dodatkowego zawodnika, tego "dzika".

I owszem, Julius na tę chwilę wyraźnie jest zdecydowanie wyżej w hierarchii gry w podstawowym składzie jako dziesiątka niż Kacper.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary Dzisiaj, 18:59
No taki playmaker operujący piłka przed polem karnym w ataku pozycyjnym
Ostatnio edytowane przez Grantar : Dzisiaj o godz. 19:12.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary Dzisiaj, 19:00
Więc powoli, bo najwyraźniej trzeba: wniosek, że Youan może być przydatny, wyciągam z tego, co pokazał w meczu sparingowym: z jego szybkości, techniki, reakcji i zachowań na boisku, oraz z faktu, że klub go wyskautował i postawił na czele listy transferowej. To jest przesłanka. Zdanie o braku niepokojących informacji, którym tak wyma.....sz, to dopisek, refleksja na marginesie, miły bonus, a nie fundament tezy. Ty odcinasz przesłankę właściwą, wyciągasz na środek przypis i ogłaszasz, że mniej więcej na tym opiera się rozumowanie Markusa. Nie opiera się. To Ty je tak przemeblowałeś, żeby dało się je mało sprytnie dokleić do Omraniego.
Czyli marcinek wycofuje się z tego, co wcześniej napisał.
Tak jak wczesniej w sprawie Omraniego, tak teraz w sprawie Youana.
Typowy marcinek.
...pozwól, że zwrócę uwagę na drobiazg: znajomość rumuńskiego na niewiele się zdaje, skoro masz taki kłopot ze zrozumieniem prostego zdania po polsku. Zanim weźmiesz się za tłumaczenie z obcego języka, spróbuj najpierw przeczytać ze zrozumieniem to, co ktoś napisał w Twoim własnym.
Tak, marcinku. ja mam problemy z rozumieniem, a ty jesteś geniuszem.
Uśmiałem się dziś z ciebie jak rzadko kiedy.
Brnij dalej...

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary Dzisiaj, 19:03
No taki playmaker operujący piłka przed polem karnym w ataku pozycyjnym
To równie dobrze może być Duarte albo Rodado.
Nie mamy klasyczego rozgrywającego w typie Szymkowiaka. Bardzo trudno byłoby kogoś takiego do nas ściągnąć. Najbliżej jest Omić - innymi słowy koleś który być może u nas pokaże swoje możliwości (albo nie). Nie ktoś sprawdzony i gotowy.
Takie rzeczy to nie za darmo i z kontraktem do 15 tys. euro miesięcznie...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary Dzisiaj, 19:20
Przecież Igbekeme ma lepszy strzał i podanie niż Duda. W odróżnieniu od Kacpra może grać też na defensywnym pomocniku,
Przede wszystkim jednak od czasu do czasu jego strzały przynajmniej wyglądają jakby mogły stworzyć zagrożenie...\
Zgoda.
ale w ofensywie też jest lepszy.
Nie. Duda potrafi robić "małe kroczki", zagrać z klepki i dobrą prostopadła piłkę.

Zależy co rozumiesz przez ofensywnego pomocnika. W różnych konfiguracjach mamy kilku piłkarzy na tą pozycję. Grywał tam z powodzeniem Erthaler, Igbekeme, mogą tam grać Omić i Duda.
Chodzi mi o "playmakera" w szczególności w ataku pozycyjnym.
Omić mnie ostatnio denerwuje .... ma ponoć papiery na granie ale nie może "zaskoczyć"
Erthaler - ok ale on jednak potrzebuje się trochę rozpędzić ...
Igbekeme chyba nigdy nie grał jako rozgrywający z przodu, nie pamiętam kiedy zagrał z klepki ...
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary Dzisiaj, 20:08
Nie wszystkie elementy istotne dla oceny jakości gry zawodnika i całokształtu jego postawy zostały przedstawione w statystycznym zestawieniu wklejonym przez Gregorio. Nie wszystkie są prezentowane standardowo przez niektóre źródła. Nie wszystkie one opisują też jego rzeczywistą wartość i znaczenie dla drużyny.
Tylko tyle i aż tyle. Masz zamiar się z tym spierać?
Z tym nie.
Natomiast Gregorio podał Ci dostępne statystyki (nie wybierał chyba tych, które mu pasowały do tezy). Pisanie więc że te statystyki nie wskazują na wartość zawodnika za to wskazują inne (których nigdzie nie ma) jest słabe.
....... nawet średnia ocen z danego sezonu, zwłaszcza w takiej lidze jak polska, która nie jest ligą na wysokim sportowym poziomie, bynajmniej nie wymazuje mankamentów i ograniczeń poszczególnych zawodników, w tym i Dudy.
No nie wymazuje, ale przecież porównanie dotyczyło trzech piłkarzy z tej samej ligi ocenianych przez tych samych ludzi.
Nikt nie porównuje Dudy do Pedriego.

I owszem, Julius na tę chwilę wyraźnie jest zdecydowanie wyżej w hierarchii gry w podstawowym składzie jako dziesiątka niż Kacper.
To jakim cudem Julius cały sezon nie grał na 10 ? (no może raz)
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary Dzisiaj, 20:14
Dokładnie, jak pisze Grantar, posłużyłem się wszystkimi dostępnymi tam statystykami.
Jak ktoś ma dostęp do zaawansowanych programów to niech wrzuci.

Niestety ani Markus ani jego kolega dostępu do takich statystyk nie mają lub ich nie wrzucą, bo po raz kolejny potwierdzi się, że ich zdolności oceny zawodników są zerowe.

Manipulacje, kłamstwa i ideologiczne pier*olenie to akurat ich domena.

P.S. Pisanie o tym, że Igbekeme jest lepszy we wszystkim od Dudy to efekt zbyt długiego trzymania głowy w okrężnicy.
Ostatnio edytowane przez grogoriogreg : Dzisiaj o godz. 20:19.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary Dzisiaj, 20:17
Nie. Duda potrafi robić "małe kroczki", zagrać z klepki i dobrą prostopadła piłkę.
Duda nie ma dobrego prostopadłego podania. Niemal każdą piłkę zagrywa nie w tempo, zwalnia każdą akcję. Z definicji to nie są w większości dobre podania.

Chodzi mi o "playmakera" w szczególności w ataku pozycyjnym.
Omić mnie ostatnio denerwuje .... ma ponoć papiery na granie ale nie może "zaskoczyć"
Erthaler - ok ale on jednak potrzebuje się trochę rozpędzić ...
Igbekeme chyba nigdy nie grał jako rozgrywający z przodu, nie pamiętam kiedy zagrał z klepki ...
Tak jak napisałem - klasycznego rozgrywającego bardzo trudno znaleźć do klubu takiego jak Wisła. Ktoś taki musi mieć nie tylko umiejętności, ale też wizję i inteligencję boiskową.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów