|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Kazdy sezon znajduje swojego. I nawet nie wmawiaj wolfy że Twoim nie jest Duda. Z resztą juz nie chce mi się polemizować. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Każdy sezon? Wspomniany użytkownik cierpi na chorobę Duda od kilku lat.
Wystarczy przypomnieć, że rok temu, w okresie transferowym, nawoływał do pozostania w klubie takich tuzów jak Kiakos, Kiss i Alfaro i pozbycie się młodego szrotu jak Duda i Krzyżanowski, wobec którego toczył swoją krucjatę przez cały sezon. Pozostaje cieszyć się, że za transfery w klubie odpowiadają jednak inteligentni ludzie, przede wszystkim nie kierujący się emocjami i uprzedzeniami. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
To już dziś inna półka niż Kuziemka czy Duarte. Ty już całkiem upadłeś na głowę? Hmm? Więcej, jedno wynika z drugiego. Uśmiałem się do łez. Youan dopiero co pokazał, że nawet na dzień dzisiejszy może wnieść do gry więcej pozytywów niż ci dwaj powyżej, a ten wyskakuje, że to tylko przez 45 minut było więc tak jakby się nie liczy. Bo potrzeba znacznie więcej minut, by zobaczyć, jaki jest szybki, jak reaguje, jak czyta grę, jak się ustawia, jak wychodzi na pozycję, jaką ma technikę i tak dalej. A motyw przyrodzenia Królewskiego do rozmowy na forum wprowadziłeś Ty, co pokazywało Twój poziom dyskusji i rozumowania już wtedy. Już tego nie pamiętasz? Gdy dziś czytam Twoje równie twórcze i z czapy argumenty oraz uwagi na temat tego, co było napisane - całkowicie oderwane od jakiegokolwiek sensu - widzę, że się wcale nie zmieniasz i tak samo mylisz rzeczywistość z własnymi fantazjami czy wyobrażeniami. Po co sobie to robisz? ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Z perspektywy rozwoju Kuziemki widać jak bardzo Alfaro byl juz nam zbędny |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
||
Wcześniej moimi kozłami ofiarnymi byli Wachowiak, Młyński, Starzyński, Olejarka, Sukiennicki - i pewnie jeszcze kilku zapomniałem. A Twój wkład w dyskusję był zawsze taki sam - insynuowanie chorób psychicznych, złej woli, frustracji. No bo przecież nikt nie mógłby w dobrej wierze krytykować bąbelków. Gdzie teraz jest Baena, a gdzie Starzyński?
Ja rozumiem że Jop jest genialny, wie wszystko najlepiej i będzie naszym Fergusonem, ale dobrze by było mieć jakąś sensowną opcję rezerwową na wypadek gdyby jednak nie. Bo wtedy może być bardzo nerwowo i nie każdy to udźwignie.
Ważne żeby teraz już naprawdę decydowała merytoryka. Z pierwszej ligi wiadomo było że nie spadniemy, teraz takiej gwarancji nie ma. Jeśli Duda będzie grał tak nędznie jak do tej pory, to ławka, a po sezonie laurka i do widzenia. I żadnego bredzenia że był chory, noga go bolała etc. To już od dawna nie jest junior, ani prospekt. Oczywiście, jeśli wreszcie zacznie grać na wymaganym poziomie - super dla niego i klubu. Ale aktualnie NIE GRA na odpowiednim poziomie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : Dzisiaj o godz. 11:41.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Oczywiście świadomie wspominasz tylko o niewypałach, przypomij może jednak swoje posty o Krzyżanowskim?
Co pisałeś o 1 meczu zeszlego sezonu o Kuziemce? Co pisałeś po 1 meczu o sezonu 25/26 o Jopie?
Przestań z siebie robic pana nieomylnego.
Ostatnio edytowane przez Karherop : Dzisiaj o godz. 12:11.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Znowu piszesz dalsze kariery kandydatom na piłkarzy. Nauczyłbyś się odrobiny pokory po tych wszystkich niewypałach... Krzyżanowski może się sprawdzi, a może nie. Życzę mu jak najlepiej, w interesie Wisły. Ma tą przewagę nad Dudą że jest jeszcze młody. Jeszcze. Ale spróbuj odnieść się merytorycznie do tematu, albo zamilcz. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pokazałeś ile jest warte są Twoje opinie, każdy może sobie wyrobić zdanie kto tu próbuje dyskutować, a kto jedynie rozmywa temat... A Kuziemkę jako jeden z pierwszych zauważyłem, krytykując Jopa że wypuszcza beznadziejnego Sukiennickiego zamiast niego. Co oczywiście zostało bardzo dobrze przyjęte przez psychofanów Oliwiera. Znaczy - byłych psychofanów, teraz niedobra rzecz o tym pamiętać. Ale nie będę pisał że gra dobrze kiedy tego nie robi. Zakłamywanie rzeczywistości to Twoja domena.
Ostatnio edytowane przez wolfy : Dzisiaj o godz. 12:24.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Naprawdę wierzysz, że w tym przypadku to jest możliwe?
Jeśli tak, to niepoprawny optymista z Ciebie ![]() ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
Pokory, to powinien nauczyć się przede wszystkim wolfy, który regularnie rzuca mocne sądy i próbuje rozstawiać wszystkich po kątach, a jak okazuje się, że .......ił od rzeczy, to udaje, że nic się nie stało.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Niestety ale są złe informacje.
Pan Prezes Królewski we wczorajszym wywiadzie potwierdził, że dalej będzie stawiał na "bąbelki" czy "młody polski szrot" ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nikt tutaj nie krytykował tego transferu. Tylko wyrażono opinię, że może poczekajmy z jego oceną. A tu łubudubu, kolejna kurcjata... Nawet jeśli masz rację, nawet jeśli okaże sie że widzisz więcej i już po paru minutach dostrzegasz, że to jest kot, to uszanuj to, że ktoś potrzebuje więcej czasu aby dojść do tego wniosku. A obiektywny element w postaci czasu jest dobrym weryfikatorem. Przykładowo, ocena Sukiennickiego po meczu z Rapidem, niestety, po upływie czasu zbladła... ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|||
|
wolfy usprawiedliwia wyzywanie polskich młodych piłkarzy od idiotów/melepetów itd. tym, że forumowicze podjarali się Sukiennickim czy innym młodym piłkarzem po rozegraniu udanego pierwszego spotkania
tymczasem wolfy po pierwszych meczach Oliviera w Europejskich Pucharach: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Biorąc pod uwagę zmianę narracji, wyparcie i upupianie swoich wyimaginowanych oponentów, aby dalej głosić swoje poglądy jako jedyne słuszne i oświecone - zabawnie wygląda to przy zderzeniu z rzeczywistością ^^ P.S. Niestety głównym winowajcą zmiany postrzegania Sukiennickiego jako debiutanta z potencjałem jest FraMat, który stwierdził, że z uwagi na lepszą dynamikę (prawda) Oliwier mógłby z powodzeniem zagrać zamiast Carbo na pozycji 6/8 (nieprawda). A co jeśli Oliwier czytał forum TWSD w tamtym okresie i przejął się powstałą gównoburzą, która wywarła nieodwracalny wpływ na jego psychikę? |
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
Ale co mu się dziwić skoro nawet kiedy odstawi taki cyrk jak w ostatnim sparingu zawsze będzie stadko obrońców. To po co ma się starać. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I bo w tym porównaniu jakości paru piłkarskich elementów tamta dwójka wypadła dość blado. Teraz dalej: Nie napisałem nic na temat tego, czy ten transfer będzie cudowny. Nie napisałem nic typu, że na pewno sprawdzi się w 100% i będzie teraz tylko lepiej. Nie przesądzam, że tak się stanie. Nie spekuluję, co będzie za parę tygodni i czy na pewno wszystko pójdzie w dobrą stronę. Mówię, że to, co zaprezentował niedawno Youan pod względem możliwości i wyszkolenia stawia go w moich oczach na ten moment półkę wyżej niż to, co dziś pokazuje Duarte i Kuziemkę. Tylko tyle i aż tyle. Nie mówię, że to się nie może zmienić, że na przykład Kuziemka nie zacznie robić jeszcze większych postępów, a Youana nie dopadną kontuzje, które wszystko wywrócą do góry nogami. Jasno pisze, że "Wygląda na bardzo konkretnego zawodnika i potencjalnie duże wzmocnienie. Nie dziwię się, że otwierał listę życzeń klubu." "Wygląda". Rozumiesz różnicę? Nie bawię się we wróżkę i nie prowadzę rozważań, czy - jak ktoś tu zabawnie napisał - nie zdarzy się, że któregoś dnia FraMat znów napisze, że powinien na przykład usiąść na ławce, bo dajmy na to taki Pławiński w jego oczach będzie jeszcze bardziej dynamiczny, co ktoś Francuzowi przeczyta i co podziała na niego na tyle traumatycznie, że jego kariera się załamie. Tak, Sukiennicki na początku też zapowiadał się dobrze. Mnie również zdarzyło się go pochwalić w tamtym czasie za talent i potencjał. Na tle ówczesnych zawodników zdołał nawet błysnąć pozytywnie z Rapidem. Ale istnieje pewna zasadnicza różnica. Nie był to zawodnik już ograny, ukształtowany i doświadczony, który błyszczał w poprzednich klubach, tylko taki, z którego poprzednie kluby dość szybko rezygnowały. Był to zawodnik, który - co się w pełni okazało później - nie potrafił ciężko pracować i się rozwijać, a co od początku pisałem, że było warunkiem tego, by Wisła miała z niego pożytek, a on szedł do przodu. Nie chwaliłem go za posiadane świetne umiejętności piłkarskie. Nie ma tu żadnego punktu stycznego. Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał. Gregorio pokusił się o, nawiasem mówiąc jak zwykle, chybioną analizę sytuacji. Bo na postrzeganie Sukiennickiego przez mnie i wielu innych kibiców nie wpłynęły uprzedzenia FraMata względem Carbo na forum czy groteskowe podejście, które wówczas Framat prezentował, sprowadzające się do dynamiki jako głównego elementu jakości zawodnika. Wpłynęła na to jego gra w Wiśle i to, jak zaczął się wywracać na tyłku nawet w banalnych sytuacjach, jak niewiele jego gra wnosiła, jak wiele błędów zaczął robić, jak zatrzymał się w rozwoju, mimo iż nie odniósł poważnej kontuzji. Można snuć swoje złośliwe teoryjki albo trzymać się faktów. Zacznijcie robić to drugie.
Ostatnio edytowane przez Markus : Dzisiaj o godz. 15:47.
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Rozegrał 32 mecze w sezonie, w którym rozdupcyliśmy 1 ligę.
To dość dobre statystyki. http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=45106&id_sezon=107 ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1
Cele Wisły na sezon 2026/27 1. Utrzymać się ... 2. ... w lutym |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=34365&id_sezon=107 Tam w wielu elementach Julian wniósł więcej niż on. Teraz się może to oczywiście zmienić, przynajmniej na początku sezonu, ale dotychczasowa kariera Krzyżanowskiego i jego dokonania na razie nie przesądzają, że spokojnie poradzi sobie na poziomie Ekstraklasy. Życzę mu tego, podobnie jak i Dudzie, aby obawy Wolfy'ego co do niego nie potwierdziły się. ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ujęcie w formie "wygląda" to raczej fakt czy opinia? ![]() Co do faktów- zagrał fajnie przez te 45 minut ale... Opinia może być taka jak Twoja, albo w stylu "owszem, nieźle ale poczekajmy jeszcze z kreowaniem go na zbawcę". I myślę, że wszyscy tutaj chcą aby Twa opinia potwierdziła się podczas rozgrywek.
Albo na odwrót I to w formie dość autorytatywnej. A to rodzi u innych taką czy inna reakcję... |
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Nie wiem jak będzie z Dudą, ale Krzyżanowski zdaje się robić szybkie postępy, w tym fizyczne. W nadchodzącym sezonie może być wyraźnie lepszym zawodnikiem niż w poprzednim.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Można snuć swoje złośliwe teoryjki albo trzymać się faktów. Zacznij robić to drugie. To zamyka chyba temat Twojego tłumaczenia się. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
A może akurat Lelieveld lepiej pasował do wybranej w danym meczu taktyki, a znowu w innych meczach, czy w innej sytuacji meczowej to Krzyżanowski lepiej mieścił się w tabelkach Excela i dlatego grał? To nie FM z uproszczonymi parametrami i statsami. Wybór trenera zależny jest od analizy rywala i wyboru taktyki a nie od tego, czy ktoś przegrał rywalizację czy wygrał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Jakieś przecieki odnośnie dzika?
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Krzyżanowski wychodzi w pierwszej "11": 20, 21, 22, 23, 29, 30, 34 - 7 razy jako zimennik: 26, 27, 28, 31, 32, 33 - 6 razy nie gra: 24, 25 - 2 razy Twierdzenie o przegraniu rywalizacji jest mocno naciągane. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1
Cele Wisły na sezon 2026/27 1. Utrzymać się ... 2. ... w lutym |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
|
Stary Dziad napisał(a):
Na razie napisałem, że zaprezentował się w tym sparingu jako zawodnik z wyższej półki niż Duarte czy Kuziemka, który może okazać się poważnym wzmocnieniem. I który w związku z tym powinien najszybciej, jak to tylko możliwe, dostać możliwość zaprezentowania się w pierwszym składzie. Tyle. Reszta to pląsy rozpoczęte przez Azorka. Arked napisał(a):
FraMat napisał(a):
Ty serio myślisz, że znajdzie się więcej naiwniaków, którzy kupią bajeczkę, jakoby to był wymarzony przeze mnie transfer, co do którego byłem przekonany, że sprawdzi się w Wiśle? To, że z hejterkiem próbujecie rozkręcać tego typu narracje, sprawia, że jedynie żal mi was. ![]() Wiesz, co mi przeszkadzało? Przedstawianie randomowych wypowiedzi z rumuńskich forów jako wiarygodnego źródła informacji o aktualnej sytuacji zawodnika, bez poczekania, aż wypowiedzą się w tej sprawie trenerzy, wszystko zweryfikują i w ogóle go zobaczą na oczy. Sugerowanie, że Wisła dużo ryzykuje, mimo iż miał zarabiać tylko 2000 euro miesięcznie i mimo, iż w tle były jeszcze pogłoski o przysłudze dla menadżera Rodado, pozwalającej na łatwiejsze przedłużenie z Angelem obowiązującego kontraktu. Przeszkadzało mi oddawanie decydowania o sensie sprowadzania zawodnika randomom z Rumunii zamiast trenerom Wisły i ocenom jej pionu sportowego. A teraz przeszkadza mi przywoływanie tamtej sytuacji z randomowymi głosami z rumuńskich forów czy mediów po raz kolejny (wiesz, że były wówczas i takie, które chwaliły Omraniego, a które, jak pamiętam, oczywiście pomijałeś?) i zestawianie ich z brakiem jakichkolwiek niepokojących sygnałów w rzetelnych mediach na temat pozasportowych problemów Youana - a także ignorowanie prostego faktu, że Francuz był zawodnikiem starannie wybranym i wyselekcjonowanym przez klub. Algierczyk nie. To tak głupie, że aż niesmaczne. Tak ciężko zauważyć, że historia kariery Youana nie ma żadnego punktu stycznego z ówczesną sytuacją Omraniego, szczególnie, że jest to podobno zawodnik starannie skautowany przez Wisłę i będący na czele jej listy transferowej? Ano tak, ty tylko potrafisz zauważyć, kto jest bardziej dynamiczny od Carbo, albo kto co mówi do kogo na podstawie jednego ujęcia kamery. FraMat napisał(a):
Więc o jakim mieszczeniu się w tabelkach Excela pod kątem doraźnej zmiany taktyki na konkretnego rywala mówisz, skoro nic takiego w tych okresach czasu nie miało miejsca? Mniej grał, bo w ocenie Jopa był wówczas gorszym zawodnikiem na tej pozycji. Wnosił mniej jakości i mniej możliwości do drużyny. Tyle. Nie dorabiaj do tego wygodnej ideologii, tak jak masz w zwyczaju i jak uwielbiasz robić nie tylko przy analizie min trenerów w oku kamery.
Ostatnio edytowane przez Markus : Dzisiaj o godz. 19:36.
![]()
||||
|
|
Senior Member
Online |
|
- Markus (Nie mamy informacji, że w poprzednich latach Francuz się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał) czyli według Markusa możemy spodziewać się, że Youan będzie wzmocnieniem - FraMat (Mam pewne informacje, że w poprzednich latach francuski Algierczyk się nie rozwijał czy nie pracował w swoich klubach, a one jeden po drugim z niego rezygnowały, bo się tam nie sprawdzał) czyli według Markusa znowu możemy spodziewać się, że Omrani będzie wzmocnieniem. Przecież wszyscy widzą jak się ośmieszasz. Uwierz mi: naprawdę trochę znam rumuńską piłkę, oglądam mecze, czytam prasę rumuńską i fora piłkarskie, bo jestem jednym z niewielu w Polsce tłumaczy rumuńskiego i miłośników Rumunii. W dodatku przedstawiałem ci wtedy nie tylko opinie "randomowych kibiców" ale i opinie trenerów, dyrektorów sportowych i właścicieli klubów. No, ale ty wiedziałeś lepiej. Wiesz też dobrze, że nie było wtedy żadnych głosów z Rumunii, które chwaliły Omraniego za grę w ciągu co najmniej poprzedniego roku jak nie dłużej, przez wyjazdem do Polski. Po prostu je sobie wymyśliłeś. To tak głupie, że aż niesmaczne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Online |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
P.S. Wściekła reakcja na jakąkolwiek krytykę Dudy pokazuje z kim mamy do czynienia. Tu nie chodzi o prawdę, tylko o narrację. Tak jakby napisanie "bez Dudy nie ma gry" i stawianie go obok Erthalera i Rodado jako kluczowego piłkarza ( ) miało wpłynąć na rzeczywistość.
Ostatnio edytowane przez wolfy : Dzisiaj o godz. 20:20.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|