|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
|
Czy to całe zamieszanie ze stadionem, to nie jest działanie na niekorzyść Wisły? Taki wielki inwestor, sponsor chcący budować klub powinien przede wszystkim zainwestować kilkadziesiąt baniek w swój stadion. Wielki cyrk, który ma wstrząsnąć polskim światkiem piłkarskim, a nawet swojego namiotu na ten wstrząs nie posiada. Fakt, ze nasz stadion to objekt miejski. Ale chyba nikt nie ma wątpliwości czyj to DOM!! KWIECIEN! Co? Wydupcaj@[email protected] te kilkanascie baniek, to se weź i wsadź w.......swoj stadionik...
Ostatnio edytowane przez WildDog : 12.06.2026 o godz. 04:10.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Byl artykuł na portalu Wisły, po upadku "negocjacji" (czytaj; szopki medialnej Kwietnia, aby swiat nie zapomniał o jego wielkim projekcie), że Wisła nie na żadnych długów i innych zaległości finansowych wobec tego "wielkiego kibica" Wisły.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
Podglądasz forum z innego komputera Rozumiem, że to z troski o czystość rasową tego forum. Żurek się znalazł ![]() Tak, im więcej bluzgów wrzucisz na Kwietnia tym będziesz potężniejszy. Potenrzniejszy! ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Przydupaski Kwietnia wychodzą za skóry
...O jaki on cudowny, wychwalajmy go wszyscy, bo ma piniondze uciułane na emerytach. Nie to co nasz biedny zaskroniec... ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To dziad go jeszcze wychwala?...Pewno żadna nowość dla chorego jarofoba. Ignoruj go.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 12.06.2026 o godz. 19:51.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jebać kwietnia i jego cyrk
Ostatnio edytowane przez WildDog : 12.06.2026 o godz. 18:47.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przy okazji, kto to jest nasz "biedny zaskroniec"? ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pomroczność jasna dopadła? ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Czy powinniśmy jebać go bardziej niż pejsów i legię czy tak samo czy mniej?
Czy pogoń (śledzie syfem jedzie - tak się śpiewało kiedyś) to już teraz nasi przyjaciele czy jeszcze nie?
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 13.06.2026 o godz. 18:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja nie wiem...
Nigdy tak nikogo nie nazywałem. Wykaż choć jeden przykład. Czekam. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gdybym ja Jopa nazwał trenerkiem to co być pomyślał? Więc się kolego nie wybielaj. ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie wydaje mi się. Znam gorsze. A od reakcji na "deprecjonujące" słowa to jest moderator. Nie ja. Ale do rzeczy. Znowu złapałem Cię na wmawianiu mi czegoś co nie prezentowałem. Tyle. A co do Jopa. Całe forum zna Twój "szacunek" i "docenianie" jego pracy. Więc co ja sobie pomyślałem to... pomyślałem Ale... Po to mamy wolną dyskusję tu na forum ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wybacz, ale ja w Twoje życie intymne wchodził nie będę. Przyjaciółki i wrogów wybieraj sobie sam. Ja mam w doopie te dziwne "przyjaznie" miedzy-klubowe. Jak ktoś (nawet najbardziej decyzyjny, czy nadkumaty) ma mi narzucać kogo bluzgac, a kogo "kochac". Kocham tylko WISŁĘ "KRAKOSKOM"........a ten cyrk kvietniowy to tak na równi z parowozami i pachami jebię. To tak na przyszłość, coby Tobie ulżyć w dalszej rozkminie. Jebac Wieczystą I te dwie inne 3.14zdy również.........to moje zdanie i nie wiem czego się czepiasz. Ma to jakiś wpływ na Twój światopogląd.......
Ostatnio edytowane przez WildDog : 13.06.2026 o godz. 19:21.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
O Ruchu się krzyczało, i o Widzewie również.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A slaska sie kochalo i nawet o jakiejs drugiej ich polowie krzyczalo
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dawno, dawno temu to mieliśmy zgodę Legią ...
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Tak. Podobnie jak "young global leader" w kontekście w jakim tego określenia używasz.
Nie rżnij głupa i nie traktuj ludzi z którymi dyskutujesz jak debili. Sikałeś po nogawkach na myśl o Kwietniu w Wiśle i nie odpuszczasz żadnej okazji żeby dowalić Królewskiemu, czy jest za co, czy nie ma to żadnego sensu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : Wczoraj o godz. 09:05.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moja krytyka Królewskiego nie jest "każdorazowa" ale konkretna. Dotyczy wybranych, istotnych spraw . Kuriozalny jest zarzut, iż dotyczy wszystkich aspektów. Przede wszystkim problemem jest zarządzanie polegające na zadłużaniu klubu bez żadnej wizji kto to ma spłacić. Wszystko sprowadza się do tego , że "jakoś to będzie", że można opóźniać płacenie zawodnikom i kontrahentom. W tym temacie mamy ciągłe odbijanie się od sciany do ściany. Inną rzeczą jest opowiadanie niestworzonych rzeczy, które, potem, zupełnie się nie wydarzają. I tu nie chodzi o to, że plany mogą nie wypalić, bo jak wiemy takie jest życie. Ale mój zarzut jest taki, że nie ma żadnej refleksji, żadnego wytłumaczenia. Dosłownie nic. Ale pojawiają się za chwilę już nowe wizje. Oczywiście brawoszefy klaszczą. A dla mnie jest to właśnie traktowanie kibica jak debila. z drugiej strony, jest to metoda premiera tenkraju. Cóż szkodzi obiecać Przykłady takich zachowań z ostatniego czasu: - w czerwcu ma być walne i zmainy w akcjonariaciew klubu ( zapowiedź z pzrełomu roku) - tworzymy w Myślenicach centrum sportowo- technologiczne. Socios kasę dał, już za chwilę ministerstwo da... No i co ? Wiesz coś o tym co się będzie dziać w tych tematach A co do Kwietnia. Tak, uważam, że połączenie jego kasy i umiejętności marketingowych Królewskiego dały by Wiśle dużo. Ale tak się nie stanie. ![]()
|
|
|
|
Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Nie no, plan Królewskiego na spłatę jest jasny - wzrost przychodów. Akurat w Ekstraklasie, jakbyśmy jeszcze dostali za któregoś młodego z 2, 3 mln euro to byłby już niezły krok w tę stronę. Oczywiście ryzyko tu jest, potencjalny spadek byłby dla nas bardzo ciężki, ale realnie nie jesteśmy w gorszej sytuacji niż w 2022. Długi są nominalnie wyższe, ale potencjał do generowania przychodów też.
Kasa Kwietnia by się przydała, ale nigdy tak na serio nie wierzyłem w jego przyjście, nawet jak wszyscy zapewniali że idzie w tę stronę. Nie trzyma się to kupy - czemu nie zainwestował kasy w 2019? Oddanoby mu klub praktycznie za darmo. Czemu nie chciał wchodzić w 2022? Jażdżyński oddał swoje udziały Królewskiemu, mógłby też Kwietniowi. Czemu cały czas pakował pieniądze w Wieczystą, wiedząc że tak naprawdę chce tylko Wisły? Jarek jest strasznym farmazoniarzem i męczy patrzenie na jego twitterową działalność, ale realnie to się ostatnio coraz bardziej broni jeśli chodzi o rozwój klubu i uważam to mogliśmy z właścicielem trafić dużo gorzej. To nie jest tak, że wciąż się ktoś dobija z chęciami przejęcia klubu z jego rąk. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Za każdym razem długi płacą udziałowcy - najwięcej sam Królewski. Robi ten sam manewr co Cupiał - zamiast wpłacać bierze u siebie pożyczkę. Dopóki nie gramy w pucharach nie ma to większego znaczenia. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A dług za 4 sezony wynosi ok.55 baniek. Pokrycie w formie pożyczki jest warunkowe. Nie ma pewności, ze pożyczka będzie umorzona., |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem polega na tym, że ja zakładam, że to jest pewne, że Królewski umorzy długi, a ty z jakiegoś powodu zakładasz, że nie umorzy. Nie wiem dlaczego ale się domyślam ... ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
A komu w takim razie wisimy te 25 milionow?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tego nie wiem. Zapewne jest to składowa zalegania zawodnikom, trenerom, menadżerom, dostawcom itp.
Ale postaram Ci wyjaśnić mechanizm ( w pewnym uproszczeniu): Z bilansu na koniec poprzedniego sezonu wynika, że wartość zobowiązań, po zdjęciu długu wobec TS, wynosi 68 milionów. W tym mamy 30 mln pożyczek "właścicielskich" + 5 mln skapitalizowanych odsetek od nich. Razem 35 mln. Czyli zostają 33 bańki. Wisła ma koszty operacyjne na poziomie 62 mln. Przyjmując korzystniejszy wariant, że termin płatności wynosi 60 dni ( a jak wiemy nie jest to do końca prawdą gdyż pensje płaci się co 30 dni) to naturalny poziom zobowiązań powinien wynosić 10 milionów. A mamy 33. 33-10=23 Czyli te 23 bańki są przeterminowane. Komu i jak długo czasowo to nie wiem. Pewno są zawierane różne ugody. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Co do realiów, nie wierzę że Królewski umorzy. Co najwyżej dokona konwersji na akcje. Zobaczymy. A co do Cupiała. W tym przypadku byłem pewien, że umorzy. Bo jasna była jego filozofia. Sukces sportowy. Czy obecnie zmierzamy do sukcesu sportowego to... się zobaczy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego uważam te "zgody" za debilizm. Najbardziej rozwala mnie to pedalskie (sorry za wyrażenie, ale to tak pachnie) w tzw. meczach przyjaźni mieszanie się kibiców na trybunach. Na szczęście my z Ruchem, czy Widzewem nie stosujemy systemu "geyparty".......a to co sie dzieje na meczach triady
.....Na dodatek szopki na boisku (szczególnie mecze świni z "kochsnkami" to juz temat do analizy przez leśnych dziadów z pzpn.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Odnośnie zadłużenia, to widać, ze Królewskiego plan idzie całkiem dobrze. 55m w ciągu 4 sezonów. ALE! W ostatnim sezonie przyrost długu spadł do okolo 1, 4 m. gdy w poprzednim wynosił okolo 8 m. .....Czyli praktycznie zaczynamy wychodzić na zero (przyrost rocznego zadłużenia)
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|