The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.05.2026, 17:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Akurat Sanchez z powodzeniem grał w Ekstraklasie. Wiadomo że jest starszy, po przerwie w grze i kontuzjach, ale bym go nie skreślał.

Co do Carbo - potrzebujemy minimum dwóch twardych, wysokich defensywnych pomocników. Duda i Igbekeme się nie kwalifikują, Omić tak naprawdę nie jest dobry na tą pozycję. Pozostanie Carbo będzie pewnie oznaczało że nie damy rady ściągnąć dwóch interesujących nas piłkarzy na tą pozycję.
Odejście Carbo może za to oznaczać masę rzeczy: nie chciał zostać, chciał za dużo zarabiać, pojawiła się lepsza opcja...

Wróżenie z fusów.

Na część piłkarzy będzie trzeba poczekać, takie są realia. Twoje próby rozkręcania histerii są nudne.
"Wróżenie z fusów ", że też chce się Tobie polemizować z jasnowidzem, który czerpie mądrości metodą, którą celnie określiłeś...........

Szkoda tylko, że cytując "mistrza" zmuszasz mnie do mimowolneo trawienia jego "mądrych " i jakże "celnych" wywodów....
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 29.05.2026, 17:46
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Jak to skąd?
Przecież to wynika z negocjacji prowadzonych z innymi zawodnikami na tę pozycje
Jeżeli klub przedłuży Carbo i/lub Sancheza to zły znak.
Żaden z nich nie jest zawodnikiem na ekstraklasę
Myślę że jest trochę inaczej: zaproponowano im kontrakt w najlepszym wypadku na dotychczasowych warunkach, ale z marginalna role w zespole (3 wśród napastników, 3 wśród defensywnych pomocników).

Albo sie z tym godzą, albo szukamy kogos innego na ich miejsce.

Myślę że i tak w naszych priorytetach czy w/w zawodnicy zastana czy nie jest i tak po jednym napastniku i jednym nowym def pom.

Poza tym GK, ŚO, skrzydłowy to priorytety o których mówił Basha.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 29.05.2026, 21:40
Myślę, że będzie więcej transferów niż się spodziewamy. Mowa była o 5-8 transferach i raczej celowałbym w tą górną granice. Oczywiście większość bliżej końca okna transferowego z wiadomych względów. Nie będziemy pewnie dla niektórych zawodników pierwszym wyborem (i wg mnie będzie to strata dla tych którzy wybrali inaczej).
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 30.05.2026, 04:09
Słabe jest to przedłużanie o rok niektórych graczy, bo na Krzyżanowskiego już się rzuciły inne kluby Ekstraklasy. Wiadomo, jak to się teraz odbywa. Dogada się już teraz nieoficjalnie(umowa do sejfu), a w zimie podpisze kontrakt z kimś innym, tzn. wybranym wcześniej klubem i nie będziemy mieli nic do gadania, bo odbyło się to tego lata..
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 30.05.2026, 11:28
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Słabe jest to przedłużanie o rok niektórych graczy, bo na Krzyżanowskiego już się rzuciły inne kluby Ekstraklasy. Wiadomo, jak to się teraz odbywa. Dogada się już teraz nieoficjalnie(umowa do sejfu), a w zimie podpisze kontrakt z kimś innym, tzn. wybranym wcześniej klubem i nie będziemy mieli nic do gadania, bo odbyło się to tego lata..
Krzyżanowski ma kontakt obecnie do 06.2027+1
Kuziemka 06.2028+1
Duda 06.2027
Letkiewicz 06.2027
Kutwa 06.2027

Z trojka ostatnich na pewno Wisla negocjuje lub będzie negocjować nowe kontrakty. Ostatnio Basha mówił że zaden z nich nie chce odejść za darmo.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 07.06.2026, 09:16
Sanchez 06.2027+1

Cytat:
Jordi Sánchez zostaje z Białą Gwiazdą na dłużej. Kontrakt hiszpańskiego napastnika został przedłużony do 30 czerwca 2027 roku i zawiera możliwość przedłużenia o kolejny sezon.
komentarz: jeśli podpiszemy jeszcze jednego napastnika to jest to zrozumiały ruch, a jeśli liczymy tylko na Angela, Jordiego i Freda to :|
Ostatnio edytowane przez grogoriogreg : 07.06.2026 o godz. 09:21.
Odpowiedz cytując
adfurle
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 07.06.2026, 09:22
Trzymali go razem z Carbo w schowku, bo myśleli, że kogoś lepszego tu ściągną. Niestety, realia chyba dają po dupie. Może i jest dobre rozeznanie w rynku, ale co z tego, gdy nie ma odpowiedniej kasy.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 07.06.2026, 09:54
Sanchez na bitkę w polu karnym jest OK jak go trzeba będzie wprowadzić w 70 minucie.
Mam nadzieję że jeszcze jeden napastnik w stylu Rodado przyjdzie.

Generalnie dryblas jako opcja do ataku był potrzebny.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.06.2026, 11:15
Bardzo dobrze, że zostaje, dryblerem nie jest, ale technikę użytkową ma na przyzwoitym poziomie. Silny postawny i waleczny czego więcej potrzeba...

Jak potrenuje to może złapie lepszą formę.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 07.06.2026, 11:41
Moim zdaniem dobra decyzja, napastnik to kluczowa pozycja w systemie Jopa, ktoś kto powalczy, wygra piłkę na dobieg czy polu karnym.
Sanchez przychodził zapuszczony, później była kontuzja (podobno grał z krwiakiem). Moim zdaniem po całym obozie to będzie zawodnik na to o co gramy - spokojne utrzymanie.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 07.06.2026, 11:44
Fatalna informacją.
W połączeniu z wczorajszymi wpisami YGL na X widać wyraznie, że z kasą mega krucho i kolejne cele transferowe wysypują się.

Sorry ale Sanchez to jest zawodnik na dól 1 ligi.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.06.2026, 12:25
Napastnik to obiektywnie najbardziej kosztowna pozycja, więc ta wiadomość jakoś mnie nie szokuje.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.06.2026, 12:43
Lista kończących się kontraktów:
Kod:
 1 Broda      (zakończony)
 5 Józek      (zakończony)
 6 Alan 
 8 Carbo 
11 Nikaj      (zakończony)
12 James      (1+1)
18 Talar 
22 Starzyński 
25 Jaroch     (+6 miesięcy)
30 Wiśniewski 
31 Cziczkan 
57 Kawała 
75 Skrobański 
80 Olejarka   (zakończony)
97 Biedrzycki (1+1)
99 Sanchez    (1+1)
Jordi o rok
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 07.06.2026 o godz. 12:48.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 07.06.2026, 12:49
Znalezienie grajka, który ma kardio i ochotę do zapjerdalania w pressingu, a do tego coś tam potrafi kopnąć pod bramką nie jest wcale takie proste. Do tego, żeby jeszcze nie był primadonną, która rozjebie szatnie. Chciał przy ewentualnym kominie płacowym podpisać jakieś 1+1, a nie 3 lata itd.itp. Myślę, że stać nas na ewentualny komin płacowy w stylu Rodado. Tylko ryzyko flopa, z którego nie wyniknie nic poza zablokowaniem sobie części budżetu płacowego na powiedzmy 3 lata jest niestety bardzo duże. Raczej oczekiwałbym 1-2 rokujących grajków na 1+1, którzy pracą na boisku zdobędą sobie status podobny do Rodado, niż gotowca który rzeczywiście będzie trafionym transferem.

Przykładów jak to działa jest niestety cała masa. Sztandarowy to RM, który wysrał na Mbappe 125M za sam podpis. Tymczasem chłop w pressie ma niższą intensywność niż dziadek Lewy. Do tego kompletnie rozjebał szatnie. W ESA kilka przykładów też się znajdzie.

Sam Sanchez? Miewa przebłyski.
https://youtu.be/OScaeM949Pg?si=In_PuYONZcGtYMuK&t=206
Nawet jeśli tutaj nie wykończył to przyjęcie-decyzja-strzał wyglądały świetnie. Pozostaje kwestia na ile chłop jest już odgruzowany po swojej japońskiej przygodzie. Niekoniecznie zakładałbym, że w tej rundzie pokazał swoje maksimum. Poza tym technika to jedno. Widać natomiast brak nawyków i automatyzmów przy szybkich atakach. Wielokrotnie miałem wrażenie, że jego błędy wynikały z bardziej takiej sytuacyjnej decyzyjności niż techniki. Tam gdzie Fred, Juliusz, Rodado czy Duda po prostu wiedzą co mają zagrać, on potrzebuje zorientować się najpierw co dzieje się na boisku, często przy tym tracił kontrole nad piłką czy gubił tempo akcji i mimo tego często te decyzje były po prostu złe. Widać braki w takim graniu wynikające z boiskowego doświadczenia. Kolejne tygodnie/miesiące jednostek treningowych z tą drużyną mogą, choć nie muszą to zmienić. Cudów nie oczekuje, jebał dla samego jebania nie będę. Do sfg i przepychania ewentualnych autobusów przyda się nawet jeśli w innych kwestiach widzieliśmy jego sufit już wiosną.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 12:49
W czasach Cupialowych mielismy słabszych napastnikow nr 3.

Dobry ruch dla trzymania szatni i dodania trochę wzrostu i walki na boisku.

Napastnika do rywalizacji z Rodado i tak trzeba podpisac.

sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Fatalna informacją.
W połączeniu z wczorajszymi wpisami YGL na X widać wyraznie, że z kasą mega krucho i kolejne cele transferowe wysypują się.

Sorry ale Sanchez to jest zawodnik na dól 1 ligi.
Sanchez nie tak dawno gral z powodzeniem w esa, wiec ta teoria sie kupy nie trzyma. Lepszych na ławke nie znajdziemy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.06.2026, 13:01
Przedłużenie Jordiego dowodzi, że przy naszych założeniach finansowych nie dało się znaleźć nikogo lepszego na początku okienka.
Lepiej przejść cały obóz z "trzecim" napastnikiem niż czekać na drugiego gdy pierwszy wychodzi z kontuzji i operacji. Nie ma gwarancji, że Angel będzie gotowy na pierwszy mecz, a jak nie przepracuje obozu to może być gotowy kilka tygodni później.
Okienko jest do (chyba) 8 września czyli po 7 kolejce.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 13:10
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Przedłużenie Jordiego dowodzi, że przy naszych założeniach finansowych nie dało się znaleźć nikogo lepszego na początku okienka.
Lepiej przejść cały obóz z "trzecim" napastnikiem niż czekać na drugiego gdy pierwszy wychodzi z kontuzji i operacji. Nie ma gwarancji, że Angel będzie gotowy na pierwszy mecz, a jak nie przepracuje obozu to może być gotowy kilka tygodni później.
Okienko jest do (chyba) 8 września czyli po 7 kolejce.
Wg mnie dowodzi tylko tego że w naszym klubie myślą, bo nie jest sztuka zrobic rewolucja i 8-9 transferów i totalna rewolucje. A na szpicy to Duarte dał rade wiec nie mozna wykluczyć że jeszcze na tej pozycji zagra w esa.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 07.06.2026, 13:28
Mamy ważniejsze pozycje do obsadzenia, niż 3 napastnik. Priorytet to defensywny pomocnik. Tutaj przydałby się dobry kocur.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 13:37
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
To lub nikt lepszy nie chciał przyjść na pozycje 2-3 napastnika w drużynie.

Taki Zjawinski jak usłyszał, że będzie zmiennikiem Rodado to od razu podziękował.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 13:45
As napisał(a):Wyświetl post
To lub nikt lepszy nie chciał przyjść na pozycje 2-3 napastnika w drużynie.

Taki Zjawinski jak usłyszał, że będzie zmiennikiem Rodado to od razu podziękował.
Zjawinski to byl zapatrzony w Legie, nawet gdyby tam był 4 wyborem.

U nas jak dowodzą 4 ostatnie lata to jest miejsce do grania dla dwóch ludzi w napadzie. To nie jest argument że byłby zmiennikiem.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 13:57
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Zjawinski to byl zapatrzony w Legie, nawet gdyby tam był 4 wyborem.

U nas jak dowodzą 4 ostatnie lata to jest miejsce do grania dla dwóch ludzi w napadzie. To nie jest argument że byłby zmiennikiem.
Myślałem, że to oczywiste, że „Zjawinski” był tylko przykładem. Poprawię się w przyszłości.

No raz na ruski rok w Ekstraklasie wyjdziemy dwójką napastników ale nikt nie jest na tyle głupi lub naiwny, żeby mając opcje być liderem ataku gdzieś indziej przyjść do nas i raz na jakiś czas wyjść w podstawie obok Angela. Piłkarze i agenci mają to do siebie, że patrzą jaka jest sytuacja na pozycjach w danym klubie.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.06.2026, 14:28
Mam nadzieje ze Snchez to tylko tani zawodnik zadaniowy na wrzutki w koncowce, bo pomimo ze to sympatyczny koles to niestety ma problemy z podstawowymi elementami gry , na poziomie juniora
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 14:34
Ja to widzę tak samo i mam nadzieję, że przyjdzie jeszcze jakiś w miarę młody ambitny harpagan i będziemy mieli finalnie trzech napastników akceptujących hierarchię.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.06.2026, 14:42
gizmowisla napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieje ze Snchez to tylko tani zawodnik zadaniowy na wrzutki w koncowce, bo pomimo ze to sympatyczny koles to niestety ma problemy z podstawowymi elementami gry , na poziomie juniora
Ale strzelił jakoś 19 bramek i miał 10 asyst w ekstraklasie i był ceniony przez kibiców. Nieźle jak na gościa, który ma problemy z podstawowymi elementami gry, na poziomie juniora .

Do nas przyszedł późno, potem miał uraz. Zobaczymy co pokaże po letnich przygotowaniach i już jakimś obyciem z druzyną. No i przecież nie jest powiedziane, że nie będzie transferu na tę pozycję. W końcu ma przyjść 6-7 nowych piłkarzy.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 07.06.2026 o godz. 14:44.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.06.2026, 15:05
Wg mnie dowodzi tylko tego że w naszym klubie myślą, bo nie jest sztuka zrobic rewolucja i 8-9 transferów i totalna rewolucje. A na szpicy to Duarte dał rade wiec nie mozna wykluczyć że jeszcze na tej pozycji zagra w esa.
Jak nie ma kasy na przepalanie to trzeba myśleć
W sumie to dobrze, że myślą.

Myślałem, że to oczywiste, że *Zjawinski* był tylko przykładem. Poprawię się w przyszłości.

No raz na ruski rok w Ekstraklasie wyjdziemy dwójką napastników ale nikt nie jest na tyle głupi lub naiwny, żeby mając opcje być liderem ataku gdzieś indziej przyjść do nas i raz na jakiś czas wyjść w podstawie obok Angela. Piłkarze i agenci mają to do siebie, że patrzą jaka jest sytuacja na pozycjach w danym klubie.
Jak mamy Sancheza, który grał już z Rodado to wystawienie ich obu jest bardzo prawdopodobne - Angel gra na "10".
A cały czas nie ma gwarancji, że przepracuje cały okres przygotowawczy na 100%.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 07.06.2026 o godz. 15:08.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 15:36
Myślałem, że to oczywiste, że „Zjawinski” był tylko przykładem. Poprawię się w przyszłości.

No to jakbym byl Basha to bym takiemu managerowi przekazał:

1. Tak, mamy napastnika nr 1 ktory łapie kontuzje co najmniej raz w roku i obecnie przechodzi rekonwalescencje.
2. Nasz napastnik nr 1 gra na dwoch pozycjach, dlatego tez w ostatnich 4 latach 50% lub więcej czasu zagrali inni napastnicy (Fernandez, Żyro, Sobczak, Zwolinski, Sanchez).
3. Mam polecenie od naszego Prezesa aby każdy transfer byl klasowy i w perspektywie sezonu do 1 składu.
4. Tu sa filmiki ze stadionu, z fety, a tu proszę parafować kontrakt.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 07.06.2026, 15:47
Cóż, miałem nadzieję, że wymienimy Sancheza na kogoś lepszego.
Tak samo mam nadzieję, że wymienimy Carbo na kogoś lepszego i w tym kontekście brak informacji o zakończeniu współpracy z MC mnie niepokoi.
Pożyjemy-zobaczymy.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 07.06.2026, 15:56
W czasach Cupialowych mielismy słabszych napastnikow nr 3.

Dobry ruch dla trzymania szatni i dodania trochę wzrostu i walki na boisku.

Napastnika do rywalizacji z Rodado i tak trzeba podpisac.

Sanchez nie tak dawno gral z powodzeniem w esa, wiec ta teoria sie kupy nie trzyma. Lepszych na ławke nie znajdziemy.
A co u niego sie kupy trzyma, Chyba on sam te swoje madrosci z kupy (czytaj gowna) czerpie i mocno sie jej trzyma!

Przeciez to hejter, ktory z byle powodu laduje w Krolewskiego. Odpusc go poprzez liste ignoruj albo (moja prosba) odpowiadaj mu bez jego jakze madrych cytatow. ......
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.06.2026, 16:25
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Cóż, miałem nadzieję, że wymienimy Sancheza na kogoś lepszego.
Tak samo mam nadzieję, że wymienimy Carbo na kogoś lepszego i w tym kontekście brak informacji o zakończeniu współpracy z MC mnie niepokoi.
Pożyjemy-zobaczymy.
Zatrudnianie napastników, a środkowych pomocników to sa dwie różne dyscypliny transferowe. Jak juz mamy kogoś kto sie wkomponowal do zespołu i cos daje to szkoda przepalać kase i prąd.

Pierwszych na rynku masz wycenionych najdroższej i najłatwiej trafic na floopa, z kolei środkowych, defensywnych pomocników jest sporo na rynku i łatwiej dokonać wymiany.

Wiele wskazuje (chocby wywiad z Basha i Jopem) że Marc Carbo po prostu od nas odejdzie i zwolni miejsce dla młodszych, zdrowszych, lepszych
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 07.06.2026, 17:12
Dzisiaj po raz kolejny wpisy YGL na X które w delikatny sposób mają przygotować kibiców na to, że Wisła niestety będzie w ekstraklasie opierać się na składzie 1 ligowym.

No cóż, nie wygląda to póki co optymistycznie.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów