The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.05.2026, 14:21
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Wałki w Krakowie są również spektakularne ale nikt na szczęście się łasi na drużyny piłkarskie.
Co innego budowlanka, w tym stadion.
Czy ten geniusz i niesamowity specjslista w analizie funduszy prywatnych z publicznymi zauważył, że stadion Wisły (w przebudowie, rozbudowie) był sponsorowany tylko dzięki megalomanii machlojskiego, a ilu jego kolesi się przy tym obłowiło..........no ale przecież to środki publiczne, więc łatwo się rozdawało...........
Ostatnio edytowane przez WildDog : 26.05.2026 o godz. 14:28.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 14:26
Gdy zwracam uwagę, ze jest OGROMNA różnica między kasą prywatną, w budżetem samorzadowym.......to zauważyłem jakieś ucieczki w stylu, ze to zgodne z prawem. No faktycznie, kto w obecnej sytuacji odważy się postawić zarzuty w Wrocławiu, Gliwicach (budkstadt nazyeanymi) jak tam kolesie z obecnej "wadzy" czy Gdańsku, gdzie obok parasola Tuska działa parasol Nawrockiego........przecież żurek takiego proroka od razu pozbawi stanowiska albo w głębokie Bieszczady ludzie inna Puszcze Białowieska ześle...
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 26.05.2026, 14:37
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Czy ten geniusz i niesamowity specjslista w analizie funduszy prywatnych z publicznymi zauważył, że stadion Wisły (w przebudowie, rozbudowie) był sponsorowany tylko dzięki megalomanii machlojskiego, a ilu jego kolesi się przyzwyczaić tym obłowiło..........no ale przecież to środki publiczne, więc łatwo się rozdawało...........
Chopie, widzę, że cię nosi...
Weź że se 2 tabletki pozytyvium, w aptece( słonecznej) jest promocja.
A wtedy już wejdziesz w stan słodkiego odrętwienia i nie będziesz się przejmował co ja, jako geniusz, tu piszę...

A tak pisząc poważnie to cieszę się, że potwierdziłeś tym wpisem moje tezy.
Brawo, uczysz się , jeszcze wyjdziesz na ludzi
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 26.05.2026, 14:58
Gdy zwracam uwagę, ze jest OGROMNA różnica między kasą prywatną, w budżetem samorzadowym.......
W koło Macieju...

Z punktu widzenia biorącego ( w tym wypadku prezesa ślunska o nazwisku bodajże Jezierski) nie ma to żadnego znaczenia.
Dostał kasę. Publiczną.
Jakby nie dostał to, jak sam powiedział, by zbankrutował.
Dostał i nie sądzę, żeby miał jakieś ograniczenia co do zakresu wydawania, zawarte w decyzji o przyznaniu tej dotacji.
No i wydaje sobie na pensje różnych Samcow-Talarów czy Banaszaków.
Bo jakby Samce-Talary czy Banaszaki pensji nie dostały to by nie mogły kupić se coś do jedzenia.
A jakby nie mogły kupić se coś do jedzenia to byłyby głodne.

Wniosek- walka z głodem jest na pewno wystarczającą przyczyną i uzasadnieniem decyzji o przyznaniu dotacji.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 26.05.2026, 16:58
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Carlsberg.
Mam nadzieję tylko, że ich szczochy nie zastąpią na stadionie Wiślackiego.
Na szczęście zastąpią - ciężko o większy syf niż Wiślackie na stadionie.
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.05.2026, 18:40
azor napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie...
Miałem odpisać to samo, ale się wstrzymałem, bo może koledze chodziło o "Wiślackie" jako inicjatywę, mającą w domyśle wspomożenie choćby obiecanego pomnika H. Reymana.

No chyba, że faktycznie pisał o stricte smaku i jakości to, to coś sprzedawane na stadionie pod marką "Wiślackie" niestety spełnia kryteria bycia tymi właśnie szczynami...
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 19:04
Zastąpią, tak jest w umowie. Ja łykalem na meczach Wislackie 0.0 i raczej mnie smakowało. Tego Calsberga (a będzie dostępna wersja harcerska dla mnie, też z przyjemnością połykał będę
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 26.05.2026, 19:07
Wieloletnie doświadczenie mówi mi, że oczekiwanie, że na stadionie będzie piwo choć przyzwoitej jakości to marzenie, które się nie spełnia, dlatego w czasie meczu robię sobie dwugodzinny post (czy tam trochę dłuższy), ale jeśli ktoś musi..
Ale oczywiście najważniejsze jest to ile Okocim rzuca na tacę.. bandy led itp. to nie brzmi zbyt bogato.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 26.05.2026 o godz. 19:10.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 19:12
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Wieloletnie doświadczenie mówi mi, że oczekiwanie, że na stadionie będzie piwo choć przyzwoitej jakości to marzenie, które się nie spełnia, dlatego w czasie meczu robię sobie dwugodzinny post (no trochę dłuższy), ale jeśli ktoś musi..
Ale oczywiście najważniejsze jest to ile Okocim rzuca na tacę.. bandy led itp. to nie brzmi zbyt bogato.
Chyba jest jakis przepis, ktory pozwala na dystrybucję piw o niższej zawartości alko, niz oryginały. Tzn. Sprzedają tzw chrzczone czy inaczej zwane majone napoje. Byłem na kilkunastu stadionach brytyjskich i ten sam problem. Wszyscy narzekają na te jszczyny...

Czyli najlepszy wybor piwo 0.0
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 19:15
To "alkoholowe " może mieć max 3.5 %!!..
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 26.05.2026, 19:22
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
W koło Macieju...

Z punktu widzenia biorącego ( w tym wypadku prezesa ślunska o nazwisku bodajże Jezierski) nie ma to żadnego znaczenia.
Dostał kasę. Publiczną.
Jakby nie dostał to, jak sam powiedział, by zbankrutował.
Dostał i nie sądzę, żeby miał jakieś ograniczenia co do zakresu wydawania, zawarte w decyzji o przyznaniu tej dotacji.
Ograniczenia są, wynikają z przepisów prawa. Zwłaszcza w przypadku dotacji, które z założenia są celowe i wymagają rozliczenia, a wykorzystanie kasy niezgodnie z dotacją ma swój własny paragraf. Abstrahując już od tego, że w przypadku Śląska problemem nie są akurat dotacje, tylko dokapitalizowanie - powtarzające się podwyższanie kapitału zakładowego spółki, tam nie ma żadnej decyzji o przyznaniu dotacji, są tylko uchwały jst i umowa objęcia akcji w zamian za wnoszoną kasę. Ktoś, kto te pieniądze potem wydaje działa automatycznie w specjalnym reżimie prawnym, który nie wymaga żadnego zastrzegania ograniczeń.

To, że (prawie) nikt (zwykle) tego prawa nie egzekwuje, to insza inszość. Oczywiście można żyć w nieświadomości co do fuchy, którą się wzięło, można też kalkulować trwając w przekonaniu, że nikt za bardzo nie ma interesu w tym, żeby ścigać, bo "wcześniej nie ścigali". Ale kiedyś może być ten pierwszy raz i pewnie nikt odpowiedzialny (racjonalny) nie chciałby być tym, którego akurat dopadną, bo zaistniała taka potrzeba. Takiego Ziobrę ścigają po świecie właśnie na podstawie tej samej odpowiedzialności, bo akurat wyszła taka potrzeba. Parę przypadków z innych spółek komunalnych, których prezesi niemile się zaskoczyli po zmianie władzy (wszystko jedno z której na którą) też by się znalazło, nawet z naszego regionu.

Podstawa jest, osobny reżim jest - to tylko kwestia przesunięcia wajchy.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 26.05.2026, 19:27
To "alkoholowe " może mieć max 3.5 %!!..
Tak, na imprezach masowych (na imprezach masowych podwyższonego ryzyka tylko bezalkoholowe) - taki jest przepis i tego nie przeskoczysz, no chyba że na zasadzie sugerowanej przez Starego Dziada: że ktoś se to oleje, zakładając, że nikt nikogo jeszcze nie skazał za złamanie tego przepisu
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 19:33
Poruszyłem problem dotacji z budżetu samorządów jedynie na obronę Królewskiego. Chciałem ino, tylko napomniec, ze ma mniejsze szanse np w porównaniu z utrzymankami wrocławskiego ZOO. Nieświadomie otworzyłem puszkę Pandory., bo dyskusja zeszła na zupełnie niespodziewane się przeze mnie tory, czy to zgodne z prawem czy nie, czy moralne czy nie............te dwie ostatnie kwestie mnie nie interesują. Dla mnie jedno się liczy NIESPRAWIEDLIWE to w profesjonalnej pilce!........i teraz widzę, ze wśród 10 Polaków jest średnio 12 fachowców, nie tylko od taktyki piłkarskiej, polityki...ale rowniez prawa dotyczącego wydawania publicznej kasy......
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 19:37
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Tak, na imprezach masowych (na imprezach masowych podwyższonego ryzyka tylko bezalkoholowe) - taki jest przepis i tego nie przeskoczysz, no chyba że na zasadzie sugerowanej przez Starego Dziada: że ktoś se to oleje, zakładając, że nikt nikogo jeszcze nie skazał za złamanie tego przepisu
He he he. Jak już napomnialem ja łykam ino 0.0 wiec problem mnie nie dotyczy.....ale, dla dobra klubu i sponsora (bo chyba większą sprzedaż ma znaczenie) dobry pomysł rzucasz. Przecież kto będzie stał z alko testem w punktach sprzedazy.....
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 20:16
Rzuciłem okiem na licznik
2, 5 tygodnia handlu i mamy 7 200 karnetow wykupionych!!.......To chyba już bylibyśmy w ścisłej czołówce eklapy, biorąc pod uwagę dane z minionego sezonu.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 26.05.2026, 23:19
Na stadionie piwo może mieć max 3% więc to co C. dostarczy nie będzie lepsze.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 26.05.2026, 23:30
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Na stadionie piwo może mieć max 3% więc to co C. dostarczy nie będzie lepsze.
Nie chodzi o woltaż a smak. To co jest podawane na stadionie jest po prostu obrzydliwe.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.05.2026, 08:48
Rzuciłem okiem na licznik
2, 5 tygodnia handlu i mamy 7 200 karnetow wykupionych!!.......To chyba już bylibyśmy w ścisłej czołówce eklapy, biorąc pod uwagę dane z minionego sezonu.
Patrzac przez pryzmat cena x ilości sprzedanych jesteśmy top3 w Polsce.

I ma Pogoni, i w Zabrzu i w Łodzi karnety sa duzo, duzo tansze.

Tylko Warszawa i Poznan podobnie sobie życzą.

(Przy czym uwazam że nie przegielismy z cena, jest drogo, ale akceptowalnie drogo).
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.05.2026, 12:14
Nie chodzi o woltaż a smak. To co jest podawane na stadionie jest po prostu obrzydliwe.
Zmniejszając procenty poniżej normalnej wartości zazwyczaj traci się na smaku. Więc Wiślackie w sklepie i na stadionie smakuje inaczej.
I podobnie będzie z koncerniakiem od C.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 28.05.2026, 10:51
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Ograniczenia są, wynikają z przepisów prawa. Zwłaszcza w przypadku dotacji, które z założenia są celowe i wymagają rozliczenia, a wykorzystanie kasy niezgodnie z dotacją ma swój własny paragraf. Abstrahując już od tego, że w przypadku Śląska problemem nie są akurat dotacje, tylko dokapitalizowanie - powtarzające się podwyższanie kapitału zakładowego spółki, tam nie ma żadnej decyzji o przyznaniu dotacji, są tylko uchwały jst i umowa objęcia akcji w zamian za wnoszoną kasę. Ktoś, kto te pieniądze potem wydaje działa automatycznie w specjalnym reżimie prawnym, który nie wymaga żadnego zastrzegania ograniczeń.
Te 30 baniek, o których mówimy to była dotacja.
Owszem, w tym roku Sutryk podjął jeszcze dodatkową decyzję o dokapitalizowaniu klubu w kwocie 10 mln.

Myślisz, że wypłata z tej dotacji pensji Samcowi-Talarowi łamie prawo?
Akurat...
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 28.05.2026, 11:11
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Patrzac przez pryzmat cena x ilości sprzedanych jesteśmy top3 w Polsce.

I ma Pogoni, i w Zabrzu i w Łodzi karnety sa duzo, duzo tansze.

Tylko Warszawa i Poznan podobnie sobie życzą.

(Przy czym uwazam że nie przegielismy z cena, jest drogo, ale akceptowalnie drogo).
Wg mnie, troszke wyższe ceny u nas by też przeszły. Chyba każdy kibic Wisły by to zrozumiał. Patrząc po "rozchodzeniu" się karnetów powinno się sprzedać 12-14K....(aczkolwiek, jezeli dynamika dprzedazy 200-250 karnetow ba dzien sie utrzyma, to......Widzew straci rekord.......raczej trudne do osiagniecia....ale możliwe).Kasa z karnetów to środki, które już mozna wykorzystać. Wpływy z biletów na poszczególne mecze tego komfortu nie dają. Z kolei wejściówka na jeden mecz dodaje do budżetu wiecej niż karnet (dzielac cenę karnetu na 17 meczów domowych). ......Jeżeli w wolnej sprzedazy pozostanie jakieś min. 15K wejściowe i "kumaci" dalej solidarnie z parowozami będą kontynuować bojkot (dka nas mniejsze koszty, m. innymi związane z ochroną) .........wychodzi, ze kibice kupując bilety (dodając karnety) dość znacznie zasila budżet. Może nawet lepiej niż sutryk cerujący dziury u malinowych kiepskich....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 28.05.2026 o godz. 11:20.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 28.05.2026, 11:24
Polecam 0.0 jak bum cyk cyk, słowo harcerza; smakuje jak sklepowe
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 28.05.2026, 11:38
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Te 30 baniek, o których mówimy to była dotacja.
Owszem, w tym roku Sutryk podjął jeszcze dodatkową decyzję o dokapitalizowaniu klubu w kwocie 10 mln.

Myślisz, że wypłata z tej dotacji pensji Samcowi-Talarowi łamie prawo?
Akurat...
Wiadomo jak jest, wszystko zalezy od interpretacji i od tego czy prokurator doszukalby sie przeslanek aby postawic zarzuty. My sie niestety nigdy nie dowiemy co tam "papier przyjal" podczas tych dotacji czy dokapitalizacji. Czy sobie zrobili dobre dupochrony.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 28.05.2026, 11:51
@WildDog Karnetów w sprzedaży jest tylko 10 tys.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 28.05.2026, 13:14
As napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo jak jest, wszystko zalezy od interpretacji i od tego czy prokurator doszukalby sie przeslanek aby postawic zarzuty. My sie niestety nigdy nie dowiemy co tam "papier przyjal" podczas tych dotacji czy dokapitalizacji. Czy sobie zrobili dobre dupochrony.
I tutaj dotykasz istoty.
Nie ulega wątpliwości, że sam ten proceder budzi różnego rodzaju wątpliwości, ale...
Prawo, które może być "szeroko interpretowane", brak realnej woli ze strony państwa aby to ukrócić oraz odpowiedni "dupochron" wpisany do dokumentów.
To wszystko w zasadzie zabezpiecza potencjalną odpowiedzialność zarówno ze strony "dawcy" jak i "biorcy".

Finalnie sprowadza się to tylko do tego , że przykładowo tu na forum, można tylko pobiadolić...

Jedyna nadzieja w naszym Prezesie.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 28.05.2026, 13:41
Vuko napisał(a):Wyświetl post
@WildDog Karnetów w sprzedaży jest tylko 10 tys.
A, to tego nie wiedzialem. kupilem 4 sztuki pierwszego dnia. To chyba dobra decyzja z tym limitem. jak juz napomnialem, wiecej "zedrze"* sie z kibicow na biletach na poszczegone mecze...

*"zedrze" to skrot myslowy od zdania; "kibic bardziej wspomoze klub"
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.05.2026, 14:22
Krolewski (albo ktos z klubu, nie pamietam) mowil, ze im chodzi o to zeby umozliwic tez nowym kibicom przyjscie na stadion.

Wedlug mnie limit karnetow do 10K zeby dac mozliwosc nowym kupienia biletow to tylko PR i chodzi o cos innego. Popatrzyli, ze nie bylo nas w Ekstraklasie 4 lata, ze w tym czasie wyklulo sie kilka atrakcyjnych do ogladania zespolow plus derby i ze stadion na wielu meczach bedzie pelny albo prawie pelny. Wzieli wiec do rak kalkulatory i wyszlo im, ze lepiej sprzedac powiedzmy 7 biletow na TOP mecze po 95 zlotych i 10 za 80 niz 17 biletow w karnecie za 1150. To tak obliczajac za ta Zone 1. Edit: aha no i jeszcze mozna skasowac na biletach za PP gdzie tez moze sie trafic jeden lub wiecej atrakcyjnych przeciwnikow.

Zapewne uznali tez, ze 10k karnetow sie sprzeda co im da pi razy oko jakies 8.5 - 9.7 miliona. Nie wiem dokladnie jak sie rozklada liczba przedluzajacych, ulgowych i liczba karnetow na poszczegolne sektory wiec to tak mniej wiecej obliczylem.

Z biletow wezma pewnie w ciagu sezonu ze trzy razy tyle czyli gdyby frekwencja byla bardzo dobra to gdzies miedzy 30 a 40 milionow zarobia z samych biletow i karnetow.

Jak sie dramatycznie walnalem w obliczeniach to prosze mnie poprawic.
Ostatnio edytowane przez As : 28.05.2026 o godz. 14:26.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 28.05.2026, 14:45
Krolewski (albo ktos z klubu, nie pamietam) mowil, ze im chodzi o to zeby umozliwic tez nowym kibicom przyjscie na stadion.

Wedlug mnie limit karnetow do 10K zeby dac mozliwosc nowym kupienia biletow to tylko PR i chodzi o cos innego. Popatrzyli, ze nie bylo nas w Ekstraklasie 4 lata, ze w tym czasie wyklulo sie kilka atrakcyjnych do ogladania zespolow plus derby i ze stadion na wielu meczach bedzie pelny albo prawie pelny. Wzieli wiec do rak kalkulatory i wyszlo im, ze lepiej sprzedac powiedzmy 7 biletow na TOP mecze po 95 zlotych i 10 za 80 niz 17 biletow w karnecie za 1150. To tak obliczajac za ta Zone 1. Edit: aha no i jeszcze mozna skasowac na biletach za PP gdzie tez moze sie trafic jeden lub wiecej atrakcyjnych przeciwnikow.

Zapewne uznali tez, ze 10k karnetow sie sprzeda co im da pi razy oko jakies 8.5 - 9.7 miliona. Nie wiem dokladnie jak sie rozklada liczba przedluzajacych, ulgowych i liczba karnetow na poszczegolne sektory wiec to tak mniej wiecej obliczylem.

Z biletow wezma pewnie w ciagu sezonu ze trzy razy tyle czyli gdyby frekwencja byla bardzo dobra to gdzies miedzy 30 a 40 milionow zarobia z samych biletow i karnetow.

Jak sie dramatycznie walnalem w obliczeniach to prosze mnie poprawic.
Brutto to i może tyle w wyjdzie, ale odejmujac koszty, niech zostanie 20 dużych baniek netto to i tak sporo@
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.05.2026, 14:49
a to obliczyc to juz dla mnie byla za wysoka matematyka
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 28.05.2026, 15:24
a to obliczyc to juz dla mnie byla za wysoka matematyka
Ja ino "szczylolem". Nic nie kalkulowalem. Aczkolwiek matematyka to jedyny przedmiot (nie licząc tych stricte zawodowych) z którym nie miałem najmniejszych problemów w swojej kilkunastoletniej edukacji. Nawet moge przyznać, ze go uwielbiałem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów