The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2026, 09:39
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To co próbuje zrobić Królewski to wyrównać szanse. Doprowadzić do sytuacji, że wsparcie z publicznej kasy będzie miało jakieś limity. Z góry określone przez organizatora rozgrywek.

A nie "przepalamy publiczną kasę bo chcemy i możemy".

Ale stadko hejterów Królewskiego jest tak zaślepione, że przypieprzają się o wszystko.

Ale ty jesteś hejterku poważnie .......nięty

Była nadzieja że bagienko przyssie się znowu przy okazji wiadomej, ale chyba nic z tego. Więc hejterek znowu się odpalił ...
On posiedział chwilę cicho w swojej norze po awansie, bo.nie wypadało hejtować na prezesa, a teraz znów wylazł z bólem dupy. Że też ojciec nie założył gumy, tylko spłodzili takie g.... które zwie się jaroo1
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.05.2026, 09:51
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Juz widzę, że się hejterki odpaliły. To co piszę o Królewskim to jest analiza jego zachowań Wy chyba oczy w dupie macie jeśli tego nie widzicie i nie rozumiecie.
Gościu się wami bawi jak polityk swoimi debilami a wy tu byście życie za niego oddali. Przypominam, ze łzami w oczach odchodził już z klubu bo w 3 się nie da zarządzać a tym bardziej dopiać transakcji z inwestorem. Przejął klub, ba, on w ogóle do Wisły juz w 2019 roku wchodził tylko po to żeby znaleźć inwestora, wyprostować finanse i oddac klub w dobre ręce.

Jebie was ten Zaskroniec jak idiotów. Te jego działania to są typowe gierki jak w polityce.
Dobra, dobra, ale jaki w tym momencie masz zarzut wobec Królewskiego? Teraz otwarcie deklaruje, że pozostaje prezesem i nie chce oddać kontroli w klubie - średnio mnie obchodzi co deklarował 7 i 4 lata temu. Klub się przez ten czas rozwinął, wracamy do Ekstraklasy, ale rozumiem, że musimy organizować protest pod stadionem, bo jednak nie chce sprzedać klubu?
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 23.05.2026, 13:14
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Krótkofalowo sposób prowadzenia klubu przez obu panów jest wbrew pozorom zbieżny, tzn. polega na wydawaniu pieniędzy ponad to, co klub sam jest w stanie w danych warunkach wygenerować. W tym zakresie różnica jest wyłącznie praktyczna - WK ma pieniądze, żeby tę różnicę pokryć, JK tych pieniędzy (w adekwatnej skali i w adekwatnym terminie) nie ma, więc leci na kredycie kupieckim.

Ale długofalowo, gdybym miał już wybierać tylko między jednym a drugim, to mimo wszystko wizja JK przekonuje mnie bardziej, bo jednak jest tam jakiś element organicznego rozwoju klubu, budowania trwałych struktur i podążania z duchem czasu, nawet jeśli momentami przybierało to komiczne formy dziurawych algorytmów czy data-driven full wypas deklarowanej nowoczesności bez płacenia za jedzenie dla dzieciaków.
Ta wypowiedź jest szczerze mówiąc szokująca (o ile nie jest żartem). Z drugiej strony tłumaczy powszechną linię narracyjną naszej społeczności (w social mediach) mówiącą o dobrym, rozwijającym klub prezesie Królewskim i bezsensownie przepalającym kasę Wojciechu Kwietniu. Jeśli jeden z najbardziej biegłych w biznesie i finansach użytkownik tego forum potrafi napisać takie podsumowanie to skąd ludzie o mniejszym wykształceniu i doświadczeniu mają czerpać rozsądne argumenty?

Tymczasem rzeczywistość jest brutalnie inna.

Deklaracje:

Jarosław Królewski twierdzi, że buduje niezależny finansowo klub na mocnych fundamentach. Klub w którym przychody mają pokrywać koszty, a szerokie działania biznesowe dawać bezpieczeństwo płynnościowe.

Wojciech Kwiecień twierdzi, że piłka nożna to hobby dla bogatych i mogą się w nią bawić tylko ludzie majętni bo struktura tego biznesu nie pozwala na nim stabilnie zarabiać.

Realne działania:

Obydwaj Panowie wydają znacząco więcej pieniędzy niż zarabiają. Wojciech Kwiecień po prostu wydaje ile uważa za stosowne, Jarosław Królewski bez względu na poziom przychodów koszty zawsze ma o kilkanaście milionów w skali roku wyższe. Ten permanentny deficyt to jedyne co obydwu Panów łączy.

Efekty:

Jarosław Królewski zadłuża Wisłę Kraków w tempie wyższym (nominalnie) niż miało to miejsce za czasów Bogusława Cupiała, choć ten ostatni zdobywał seriami mistrzostwa, a ten pierwszy pobił rekord przebywania na drugim poziomie rozgrywek i zajął najniższe miejsce w historii klubu. Dodatkowo pan Cupiał zadłużał klub względem siebie, a pan Królewski zadluża go względem podmiotów zewnętrznych (z jednej strony wzrost zewnętrznego zadłużenia w ostatnich trzech sezonach, z drugiej fakt, potwierdzony jego wypowiedziami, że środki na swoje pożyczki też pozyskuje pożyczając).

Wojciech Kwiecień na bieżąco pokrywa pełen deficyt Wieczystej i nie zadłużył klubu nawet na złotówkę, dokonując przy okazji inwestycji w stadion i okolice (z perspektywy Wisły nieistotne, z perspektywy Wieczystej takie jakich tam od dziesięcioleci nie widziano).

Jak można napisać takie podsumowanie jak zacytowane powyżej? To jest podsumowanie co najwyżej dotyczące zapowiedzi. A przecież obserwujemy prezesa Królewskiego od wielu lat (w tym ponad trzy lata zarządzającego samodzielnie klubem) i osoby z pewnym biznesowym wyczuciem powinny się kierować jednak faktami a nie deklaracjami, które te fakty brutalnie weryfikują.

PS. Nie jestem fanem stylu zarządzania Wojciecha Kwietnia (czy wcześniej Bogusława Cupiała). Uważam, że ich środki można by znacznie lepiej wykorzystać, a klub po wydaniu takiej fortuny powinien być hegemonem w kraju na dziesięciolecia. Ale przy całym tym negatywnym odczuciu nie mogę jednak bez refleksji czytać wypowiedzi, które robią z logiki panią lekkich obyczajów.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.05.2026, 22:28
Cytat:
Dobra, dobra, ale jaki w tym momencie masz zarzut wobec Królewskiego? Teraz otwarcie deklaruje, że pozostaje prezesem i nie chce oddać kontroli w klubie - średnio mnie obchodzi co deklarował 7 i 4 lata temu. Klub się przez ten czas rozwinął, wracamy do Ekstraklasy, ale rozumiem, że musimy organizować protest pod stadionem, bo jednak nie chce sprzedać klubu?
Tu nie chodzi o tylko o to co mówił ale o sposób w jaki to wszystko rozgrywał. Kompletnie mi je ufam temu człowiekowi bo widzę jaki jest śliski.
Jak ktoś chce go nawet wielbić to spoko. Tylko później jak np znowu będzie na legendy jak Moskal mówił, że to człowiek bez honoru to żeby nie było zdziwienia.
Śliski typ i tyle. Nawet to powiedzenie o Moskali ni jak się ma do uwielbienia Krolewskiego dla legend, historii, tradycji itd. bo tym bardziej gdyby takie wartości miał to by Kazka tak nie określił.

To taki przykład kolejny. Dlatego tak jak napisałem, dla mnie w uj śliski typ. Jedno mówi drugie myśli, trzecie robi
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.05.2026, 22:48
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Tu nie chodzi o tylko o to co mówił ale o sposób w jaki to wszystko rozgrywał. Kompletnie mi je ufam temu człowiekowi bo widzę jaki jest śliski.(...)
Ty się od kilku lat zachowujesz jakby ci Jaro dziewczynę przeleciał. Żadne argumenty do ciebie nie docierają w temacie właścicielskim.
Kilka godzin temu Lechia spadła z e-klapy, a jakie tu było aj-waj, że Lechia zyskała bogatego sponsora i co to nie pokaże w e-klapie.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.05.2026, 23:02
A Ty się zachowujesz jakby ciebie przeleciał.
Argument o Lechii której właścicielem został Urfer chwalony przez Zaskrońca i ponoc zweryfikowany przez najlepszych specjalistów. W ogóle że wy z tą Lechią wyskakujecie to wiele o waszym poziomie intelektualnym mówi.

PS i nie wiem o jakich arguemnaych możemy mówić. Czy o co raz większym długu, czy o awansie robionym cztery lata. Zajebiste argumenty.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 24.05.2026, 02:34
Wklejam materiał TVP o kulisach pracy JK w Wiśle, bo nie wiem czy było. https://www.youtube.com/watch?v=MHD-ts21NCE
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.05.2026, 22:14
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Ten permanentny deficyt to jedyne co obydwu Panów łączy.
Napisałeś praktycznie to samo, co ja, więc nie za bardzo wiem gdzie masz problem.

No może oprócz tego, że nie odróżniasz sfery finansowej od operacyjnej, w tym przypadku sportowej. Dla mnie akurat to jest fundamentalna różnica, bo moja praca wymaga m.in. tego, żeby odróżnić sens "czystego biznesu" od struktury jego finansowania, którą w ten czy inny sposób często można zmienić, w najbardziej skrajnej wersji przymusowo. Na koniec zawsze zostaje pytanie o to, czy ten biznes sam w sobie ma sens.

Jeśli uważasz, że WK zbudował sportowo czy operacyjnie w Wieczystej cokolwiek więcej niż JK w Wiśle, to chętnie poczytam takie podsumowanie. Wziął osiedlowy klub, wydał furmankę pieniędzy i zostawi osiedlowy klub z lekko podrasowaną infrastrukturą i z potencjałem, który bez kolejnej furmanki pieniędzy pewnie nawet nie zahaczy o poziom centralny. Niezadłużony klub, fakt, ale to chyba koniec dokonań długofalowych - chyba że znowu zmieni zdanie i zostanie. Nikt inny nie będzie zainteresowany przejęciem takiego klubu, ba, nawet WK swoim zachowaniem daje do zrozumienia, że wolałby jednak wejść w klub, który daje jakiś większy potencjał. Nawet wspomnienia kibiców będą "tylko" wspomnieniami z drugiego poziomu rozgrywkowego (chyba że - patrz wyżej), takie Garbarnia czy Okocimski też takie mają, Wawel czy Niepołomice nawet większe.

JK oczywiście zadłużył klub ponad wszelki rozsądek, co stanowi główny czynnik warunkujący to, że chętni nie walą do klubu drzwiami i oknami, ale patrząc czysto operacyjnie, gdyby właśnie nie ten nieszczęsny dług, właśnie opędzałby się od oferentów. W sensie - jest w klubie coś więcej niż historyczna nazwa, wspomnienia i przepłacona kadra, która dziś jest, a jutro mogłoby jej nie być. Mimo wszystko odbudował rezerwy, utrzymał akademię, zrobił awans i utrzymał Wisłę na pozycji marketingowej niekwestionowanej jedynki w regionie oraz czołówki w kraju. Nic z tego nie przyszło samo. Tutaj JK ma u mnie akurat plus. Gdzie indziej pełno minusów, ale...

Wszyscy tutaj chyba już wiedzą, że nie mam najlepszej opinii o sposobie zarządzania finansami klubu przez JK, ale nie oznacza to, że będę go krytykował także tam, gdzie nie ma za co. Takiej filozofii nie trawię.
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 25.05.2026, 08:20
Ale jak wy chcieliście zmniejszać dług będąc w 1 lidze i jeszcze do tego awans zrobić? Jak byśmy ograniczyli wydatki to byśmy kolejne lata siedzieli w tej buraczanej lidze grając Plewkami, Gruszkowskimi i Szotami, do tego i tak by długi rosły. Niektórzy to są odklejeni od rzeczywistości. Zamiast się cieszyć wczorajszą fetą to ujadanie wieczne. Sam byłem za Urferem i miałem pretensje do JK, że nie sprzedał klubu gościowi, którego sam chwalił... Jednak w porę się z tego wycofał i miał rację, ja nie mam problemu przyznać się, że się myliłem i ta sprawa wiele mnie nauczyła. Doceniajmy to co mamy, bo może być dużo gorzej. Jakby JK źle zarządzał to byśmy zaraz spadali do 2 ligi a nie awansowali do ESA a zadłużenie to rośnie głównie wobec niego, rozumiem, że jak Cupiał wrzucał kasę do klubu w taki sam sposób to też był krytykowany? Teraz wyraźnie widać kto krytykował w przeszłości JK z powodu słabych wyników sportowych a kto jest tylko zwykłym hejterem i niezależnie od tego, że w klubie dzieje się dobrze czy źle nap*dala w niego bezmyślnie, bo uroił sobie, że klub mający długi po Sharksach, najwyższy w Polsce czynsz za wynajem stadionu jest w stanie zrobić awans w 1 lidze spłacając do tego stare długi. Niektórzy to chyba zamiast na matematykę chodzili klej wąchać w bramie
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 25.05.2026, 08:48
Królewski jest w tym momencie jednym z czołowych prezesów w polskiej piłce, pod względem działań, charyzmy itd... Brawo. Wodzu prowadź.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 25.05.2026, 09:10
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Mam taką prośbę abyś wcześniej, przed rozpoczęciem polemiki przeczytał mój wpis...

Bo wtedy, być może, choć w 10%, Twoja odpowiedź do tego nawiąże...

A tak to...

Naprawdę nie chciałbym, abym postrzegał Cię jako kogoś zmierzającego asymptotycznie w kierunku lesia...
Twoje stawianie na rowni srodkow prywatnych z publicznymi, a w szczegolnosci ich wydawanie jest niesamowicie glupie!

Dajesz jakis kolejny przyklad z doopy o bojlerach czy piecykach.

POMYSL!!

Prywatny innwestor MUSIAL te kase zarobic!! Wiec wydajac ja (np na sponsoring klubu) ponosi jakas strate w majatku, na ktory niekiedy ciezko pracowal. Wlodarze (np Wroclawia) maja wszystko w doopie, bo kasa im z nieba spadla. Nawet jak wtopia, to w polskich warunkach im chooya zrobia (takie mamy niestety prawo, ze za marnowanie publicznej kasy sie nie ponosi konsekwencji)....

Zauwazam, ze strasznie ograniczony w tym temacie jestes, wiec dla swietego spokoju aby nie meczyc sie kolejnymi przykladami "rownosci" srodkow publicznych z prywatnymi.......zmuszony jestem umiescic cie na liscie "zasluzonych".......Tak, ze od tej chwili piszac do mnie, piszesz na Berdyczow....
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 25.05.2026, 09:47
WildDog napisał(a):Wyświetl post
(...)
Wlodarze (np Wroclawia) maja wszystko w doopie, bo kasa im z nieba spadla. Nawet jak wtopia, to w polskich warunkach im chooya zrobia (takie mamy niestety prawo, ze za marnowanie publicznej kasy sie nie ponosi konsekwencji)....
Z tym brakiem konsekwencji to się na szczęście powoli zmienia.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 25.05.2026, 11:41
Twoje stawianie na rowni srodkow prywatnych z publicznymi, a w szczegolnosci ich wydawanie jest niesamowicie glupie!

Dajesz jakis kolejny przyklad z doopy o bojlerach czy piecykach..
Naprawdę myślisz, że im więcej napiszesz , że coś jest "gupie" albo z "doopy" to będziesz postrzegany jako mądrzejszy?
Co najwyżej jako mądrzejszy "inaczej" albo "mondżejszy"

Jeszcze raz, napiszę drukowanymi: Z PUNKTU WIDZENIA WYDAJĄCEGO JEST KOMPLETNIE OBOJĘTNE Z JAKIEGO ŹRÓDŁA POZYSKAŁ PIENIĄDZE.
Mam kasę i wydaję.

Prywatny innwestor MUSIAL te kase zarobic!! Wiec wydajac ja (np na sponsoring klubu) ponosi jakas strate w majatku, na ktory niekiedy ciezko pracowal. Wlodarze (np Wroclawia) maja wszystko w doopie, bo kasa im z nieba spadla. Nawet jak wtopia, to w polskich warunkach im chooya zrobia (takie mamy niestety prawo, ze za marnowanie publicznej kasy sie nie ponosi konsekwencji).....
No i co tego?
Takie są warunki gry.
Staraj się analizować fakty a nie wyznawać ogólną teorię pokrzywdzenia sprowadzającą się do biadolenia.

Nawet jestem skłonny zgodzić się z Twoja opinią , że łatwiej żyje się prezesowi śląska niż Prezesowi Wisły.
Przynajmniej w zakresie źródeł pozyskiwania kasy jest to fakt.

Ale to finansowanie z publicznych jest zgodne z obecnym prawem ( albo co najmniej w granicach prawa) i nie widzę żadnych realnych przesłanek aby w społeczeństwie była jakaś licząca się siła chcąca ten stan rzeczy zmienić.

Zapowiedzi, że Królewski będzie walczył o to w Brukseli, traktuję ( na dzień dzisiejszy) tak samo jak zapowiedzi Żurka, że ściągnie Ziobrę z USA.
Czyste gadanie dla bezkrytycznych wyznawców...

Zauwazam, ze strasznie ograniczony w tym temacie jestes, wiec dla swietego spokoju aby nie meczyc sie kolejnymi przykladami "rownosci" srodkow publicznych z prywatnymi.......zmuszony jestem umiescic cie na liscie "zasluzonych".......Tak, ze od tej chwili piszac do mnie, piszesz na Berdyczow....
To że urządziłeś sie w doopie ekonomicznej ignorancji to pół biedy.
Gorzej, że do tej doopy chcesz wciągnąć innych.
Mogłeś mnie czytać i trochę się dokształcić a w konsekwencji wyjść na ludzi
Rezygnujesz. Trudno. Płakał nie będę.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 25.05.2026, 12:58
Naprawdę myślisz, że im więcej napiszesz , że coś jest "gupie" albo z "doopy" to będziesz postrzegany jako mądrzejszy?
Co najwyżej jako mądrzejszy "inaczej" albo "mondżejszy"

Jeszcze raz, napiszę drukowanymi: Z PUNKTU WIDZENIA WYDAJĄCEGO JEST KOMPLETNIE OBOJĘTNE Z JAKIEGO ŹRÓDŁA POZYSKAŁ PIENIĄDZE.
Mam kasę i wydaję.

(...)
Jak się załapie na nielegalną pomoc publiczną to przestanie mu być obojętne.

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 25.05.2026, 13:46
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jak się załapie na nielegalną pomoc publiczną to przestanie mu być obojętne.
Wskaż choć jeden przypadek w Polsce "nielegalnej pomocy publicznej" dla klubu piłkarskiego, którym choćby tylko zainteresowała się prokuratura, NIK, itp.
A nie mówiąc już o wyrokach sądów.

Żeby była jasność, moja opinia jest w tym temacie, jak przypuszczam, podobna do Twojej.
Ale my tu mówimy o faktach.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 25.05.2026, 14:04
Piter00 napisał(a):Wyświetl post
Ale jak wy chcieliście zmniejszać dług będąc w 1 lidze i jeszcze do tego awans zrobić? Jak byśmy ograniczyli wydatki to byśmy kolejne lata siedzieli w tej buraczanej lidze grając Plewkami, Gruszkowskimi i Szotami, do tego i tak by długi rosły. Niektórzy to są odklejeni od rzeczywistości. Zamiast się cieszyć wczorajszą fetą to ujadanie wieczne. Sam byłem za Urferem i miałem pretensje do JK, że nie sprzedał klubu gościowi, którego sam chwalił... Jednak w porę się z tego wycofał i miał rację, ja nie mam problemu przyznać się, że się myliłem i ta sprawa wiele mnie nauczyła. Doceniajmy to co mamy, bo może być dużo gorzej. Jakby JK źle zarządzał to byśmy zaraz spadali do 2 ligi a nie awansowali do ESA a zadłużenie to rośnie głównie wobec niego, rozumiem, że jak Cupiał wrzucał kasę do klubu w taki sam sposób to też był krytykowany? Teraz wyraźnie widać kto krytykował w przeszłości JK z powodu słabych wyników sportowych a kto jest tylko zwykłym hejterem i niezależnie od tego, że w klubie dzieje się dobrze czy źle nap*dala w niego bezmyślnie, bo uroił sobie, że klub mający długi po Sharksach, najwyższy w Polsce czynsz za wynajem stadionu jest w stanie zrobić awans w 1 lidze spłacając do tego stare długi. Niektórzy to chyba zamiast na matematykę chodzili klej wąchać w bramie
Jest tu taka ilość zakłamań, ignorancji czy manipulacji, że muszę polemizować.

Po pierwsze, w ciągu 3 lat naszych nieskutecznych bojów o awans, do ekstraklasy awansowały takie zespoły jak przykładowo Puszcza, Ruch, Brukbet, LKS, Arka. Porównaj nasz budżet z danego sezonu z ich budżetami.
A potem wyciągnij wnioski.

Po drugie, Cupiał ( z wyjątkiem końcowego etapu) wrzucał kasę do Wisły " przed wydaniem" a JK jak już wrzuca to zawsze ratunkowo, dawno "po wydaniu" i nie w całości.

Po trzecie, jakie to długi "postszarkowskie" spłacił JK?
A jeśli już, to z czego wziął na to kasę?

Po czwarte, czynsz za stadion nie jest wartością bezwzględną ale należy go rozpatrywać w połączeniu z przychodami jakie z tego zasobu mogę wygenerować

Po piąte, co do matematyki. Sprawiasz wrażenie, że Twoje obcowanie z tym przedmiotem zakończyło się poziomie "zerówki".
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 25.05.2026, 14:23
Wskaż choć jeden przypadek w Polsce "nielegalnej pomocy publicznej" dla klubu piłkarskiego, którym choćby tylko zainteresowała się prokuratura, NIK, itp.
https://tuwroclaw.com/artykul/nik-sp...oclaw-n1394481

Już o tym kiedyś pisałem: kiedyś NIK zrobi wielką kontrolę w tym zakresie:
https://www.nik.gov.pl/najnowsze-inf...-i-sportu.html
tyle że jak się na górze zorientowali w skali problemu, to... zmienili przepisy specjalnie pod kluby samorządowe, wprost wpisując kluby sportowe jako dozwoloną formę aktywności gminnej.

Wracając do waszego sporu - z punktu widzenia wydającego jest akurat ogromna różnica w wydawaniu pieniędzy publicznych i prywatnych. Gospodarowanie środkami publicznymi podlega specjalnym przepisom. Masz dyscyplinę finansów publicznych, masz gospodarkę komunalną, masz pomoc publiczną itp. W prywatnej kasie masz tylko wymóg jako takiej racjonalności gospodarczej, o tyle, o ile zarządzasz cudzą kasą, oczywiście.

Formalnie różnica jest ogromna. Praktycznie też powinna być.

A to, że panowała przez te lata zmowa milczenia, bo wszystkie kolejne ekipy traktują takie finansowane publiczną kasą kluby jako z jednej strony lokalną kiełbasę wyborczą, z drugiej okazję do wyciągnięcia jakiegoś grosza dla krewnych i znajomych królika, to już inna sprawa.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 25.05.2026, 14:30
Wszyscy tutaj chyba już wiedzą, że nie mam najlepszej opinii o sposobie zarządzania finansami klubu przez JK, ale nie oznacza to, że będę go krytykował także tam, gdzie nie ma za co. Takiej filozofii nie trawię.
Tak, JK doskonale daje sobie radę w marketingu czy piarze. W tym zakresie Wisła pod jego rządami zyskuje.

Natomiast czemu tak to źle wygląda ekonomicznie?
Tu postawię po raz kolejny tezę, że wynika to z jego doświadczeń biznesowych.
Zawsze Synerise wykazywał straty z działalności.
Ale też zawsze wtedy wkraczał JK i jego "marketing" i "urok osobisty", co skutkowało i skutkuje ciągłym dopływem kasy do jego firmy z "różnych źródeł".

Niestety ale ten model nie do końca sprawdza się w świecie piłki.
Ciężko znaleźć kogoś, który po usłyszeniu "dej" wkłada swoją kasę i się nie interesuje na co ona pójdzie.

No ale zobaczymy.
Na walnym JK zapewniał, że w czerwcu dojdzie do zmian w akcjonariacie.
Czerwiec się zbliża...
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 25.05.2026, 14:46
https://tuwroclaw.com/artykul/nik-sp...oclaw-n1394481

Już o tym kiedyś pisałem: kiedyś NIK zrobi wielką kontrolę w tym zakresie:
https://www.nik.gov.pl/najnowsze-inf...-i-sportu.html
tyle że jak się na górze zorientowali w skali problemu, to... zmienili przepisy specjalnie pod kluby samorządowe, wprost wpisując kluby sportowe jako dozwoloną formę aktywności gminnej.

Wracając do waszego sporu - z punktu widzenia wydającego jest akurat ogromna różnica w wydawaniu pieniędzy publicznych i prywatnych. Gospodarowanie środkami publicznymi podlega specjalnym przepisom. Masz dyscyplinę finansów publicznych, masz gospodarkę komunalną, masz pomoc publiczną itp. W prywatnej kasie masz tylko wymóg jako takiej racjonalności gospodarczej, o tyle, o ile zarządzasz cudzą kasą, oczywiście.

Formalnie różnica jest ogromna. Praktycznie też powinna być.

A to, że panowała przez te lata zmowa milczenia, bo wszystkie kolejne ekipy traktują takie finansowane publiczną kasą kluby jako z jednej strony lokalną kiełbasę wyborczą, z drugiej okazję do wyciągnięcia jakiegoś grosza dla krewnych i znajomych królika, to już inna sprawa.
Kolejny pojedynek z cyklu teoria versus życie.
Ja jestem twardym realistą i oceniam "to co jest" a nie "to co być powinno".
I jeszcze czy są realne szanse na ewentualną zmianę.

Tak, dostrzegam to , że kasę publiczną powinno wydawać się "zgodnie z przepisami".
I zapewne wszyscy wydają "zgodnie z przepisami" z wyjątkiem tego Ziobry

Tak, jakże miło przeczytać, że w 2024 NIK zrobił kontrolę we Wrocławiu.
Dotyczącą dofinansowywania ślunska.
I co?
Tak się decydenci przestraszyli i przejęli tym faktem?
Nie !
Za rok od tej "niby" kontroli przydzielili kolejne 30 baniek.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 25.05.2026, 15:05

Żeby była jasność, moja opinia jest w tym temacie, jak przypuszczam, podobna do Twojej.
Ale my tu mówimy o faktach.
https://wydarzenia.interia.pl/slaski...u,nId,22159513
Cytat:
26 czerwca 2025.
Były prezydent Chorzowa Andrzej K. usłyszał zarzuty - podała w czwartkowym wieczornym komunikacie Prokuratura Okręgowa w Katowicach. Dotyczą one m.in. działania na szkodę miasta i wyrządzenia mu szkody majątkowej. Związane są również z finansowaniem Ruchu Chorzów...
grok napisał(a):
Andrzej K. (Andrzej Kotala), były prezydent Chorzowa (2010-2024), pozostaje na wolności. Zarzuty usłyszał w czerwcu 2025 r., a sprawa nadal jest w fazie śledztwa/procesu przygotowawczego. Nie ma informacji o wyroku ani o dalszych aresztowaniach na maj 2026.
A mam nadzieję, że Królewski nie odpuści UE
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 25.05.2026 o godz. 15:10.

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 25.05.2026, 20:28
Ktoś tutaj się upiera że kasę wydaje się tak samo niezależnie skąd się wzięła .

Trudno o większą bzdurę.

Czy Stary dziadu tak samo wydasz 500 zł które znajdziesz w drodze po bułki i te na, które zapieprzałeś 10 godzin?

Zastanów się i zrozum jak bredzisz.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.05.2026, 09:13
Dzisiaj o 11 prezentacja nowego partnera / sponsora Wisły (info za Wójtowiczem&Karczem&Ryszką ze Studio Reymonta).

Zapewne związek ma to z wczorajszym tajemniczym wpisem - zakrytą butelką od piwa.
https://x.com/WislaKrakowSA/status/2059009269727383610
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 26.05.2026, 09:18
Widze argumenty tego geniusza jedynie w cytatch. Cale szczescie, ze wrzucliem go do ingnorowanych. Jaki trzeba miec waski czerep aby (dalej, mimo dosc totanej edukacji, tutaj na forum) nie widziec roznicy w wartosci prywatnej a publicznej.....
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.05.2026, 10:22
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
Dzisiaj o 11 prezentacja nowego partnera / sponsora Wisły (info za Wójtowiczem&Karczem&Ryszką ze Studio Reymonta).
Carlsberg.
Mam nadzieję tylko, że ich szczochy nie zastąpią na stadionie Wiślackiego.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 26.05.2026, 10:36
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
https://wydarzenia.interia.pl/slaski...u,nId,22159513

A mam nadzieję, że Królewski nie odpuści UE
OK.
Znalazłeś.
Tylko, że gro zarzutów dotyczy szerokorozumianej działalności miasta Chorzowa.
Co do Ruchu, to są tam tylko zarzuty dotyczące POŻYCZKI.
Nie chodzi o bezzwrotne dotacje czy subwencje ale chodzi o pożyczkę.
I zarzut dotyczy nie tego, że pożyczka została udzielona na niewłaściwy cel ale tego, że nie zbadano kondycji finansowej podmiotu, który ją otrzymał.
Zła sytuacja finansowa Ruchu uzasadniała odmówienie udzielenia pożyczki bo oczywistym jest, że będą kłopoty ze spłatą.
Jakby udzielili dotacji to by problemu pewnie nie było

No dobra.
Uroczyście obiecuję, że odszczekam wszystko co tu powiedziałem.
Pod jednym warunkiem.
Że ktokolwiek z zarządu miasta Wrocławia albo którykolwiek z prezesów śląska otrzyma prawomocny wyrok z tytułu nieprawnego wspomagania tego klubu/wydawania niewłaściwie takich środków.

Malo tego, mocno kibicuję żeby tak się stało.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 26.05.2026, 10:39
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ktoś tutaj się upiera że kasę wydaje się tak samo niezależnie skąd się wzięła .

Trudno o większą bzdurę.

Czy Stary dziadu tak samo wydasz 500 zł które znajdziesz w drodze po bułki i te na, które zapieprzałeś 10 godzin?

Zastanów się i zrozum jak bredzisz.
No, na pewno masz rację.

Jako przykład dam Ci tylko bliski naszym sercom stadion Wisły.

Przy jego budowie wszyscy wydawali publiczne pieniądze z najwyższą troską, dyscypliną i odpowiedzialnością
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 26.05.2026, 10:42
Widze argumenty tego geniusza jedynie w cytatch. Cale szczescie, ze wrzucliem go do ingnorowanych. Jaki trzeba miec waski czerep aby (dalej, mimo dosc totanej edukacji, tutaj na forum) nie widziec roznicy w wartosci prywatnej a publicznej.....
Oooo, miał sie nie interesować a interesuje...
Pokątnie...

Dam ci podpowiedź.
Przyłóż szklankę do monitora i wtedy dowiesz się u źródła.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 26.05.2026, 11:19
Oooo, miał sie nie interesować a interesuje...
Pokątnie...

Dam ci podpowiedź.
Przyłóż szklankę do monitora i wtedy dowiesz się u źródła.
Takie właśnie są ich nibyyyy ignory
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 26.05.2026, 14:00
(...)
Przy jego budowie wszyscy wydawali publiczne pieniądze z najwyższą troską, dyscypliną i odpowiedzialnością
Wałki w Krakowie są również spektakularne ale nikt na szczęście się łasi na drużyny piłkarskie.
Co innego budowlanka, w tym stadion.

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 26.05.2026, 14:09
I archiwa płoną...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź