The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2026, 13:40
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Pomyślałem troszkę... i wiecz co... takie mam wnioski.
Wytłumacz mi ( proszę o racjonalne argumenty a nie emocjonalne) dlaczego publiczna ( samorządowa) kasa nie może iść na klub piłkarski ?

No to ja zaczynam i daje argumenty, że może iść.
Tu nie chodzi o to, czy taki sposób postępowania mi się podoba czy nie, ale czy jest to możliwe.

Po pierwsze prawo na to pozwala. Tak dzieje się w Płocku, Katowicach, Zabrzu, Wrocławiu i w innych miejscach. Po prostu jest uchwała Rady Miasta i kasa idzie.,

Po drugie, jakby tak przekazane środki bulwersowały mieszkańców to dany prezydent miasta nie wygrałby następnych wyborów. To jednak nie ma miejsca, umowny Sutryk startuje i wygrywa. A taki Masztalski, który nic nie daje, będzie ( mam nadzieję) odwołany. Bo zbulwersował ludzi na innych obszarach.

Po trzecie, argument pozytywny. Miasta wspierają różne działalności rozrywkowo- kulturalne. Przykladowo, taka opera jest wspierana albo jakieś dni miasta. Mimo wszystko łatwo podpiąć wspieranie klubu piłkarskiego pod "działalność rozrywkową". Nie mówiąc już o klubie jako nośniku reklamowym. Myślę, że przykładowo dla takiego Zabrza to rzeczywiście nim jest.
Po pierwsze i ostatnie; ja nie mam nic do tego na co idzie publiczna kasa. Napomnialem tyko o tym, ze Krolewski sam musi latac budzet szukajc sponsorow i dziurawiac wlasna kieszen. Nie ma wsparcia z miasta (to bylo do twojego lamentu o generowaniu GIGANTYCZNYCH dlugow). A pozniej podwazylem twoj przyklad z doopy o ciotce z hameryki....rozumiesz?

No i tak w skrocie do trzeciego wielkiego argumentu, miasto moze, oczywiscie, dodalbym, ze nawet musi.....i teraz pytanie;

Ile miszalski dal nam za promocje Krakowa w europejskich pucharach? (oczywiscie retoryczne, bo znajc zycie zasypiesz mnie argumentami z hameryki...alibo innej doopy....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 21.05.2026 o godz. 13:47.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 21.05.2026, 13:42
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Przestań już iść droga amisza sandomingo i non stop pisać o tym "wygenerowanym długu "....to i tak nieźle, ze utrzymując taka kadrę w pierwszoligowej otchłani ten dlug narasta z roku na rok w mniejszych kwotach. Czyli krok po kroczku idzie lepsze i mam wiecej argumentów, aby zaufać prezesowi, niz "optymistom" i "fahofcom" ekonomii z tego forum. Daj chociaż szanse Krolewskiemu na pokazanie się w eklapie.......być może zaczniemy wychodzić na plus, ale sukcesem bedzie jak zadluzenie nie będzie rosnąć. ......to twoje sranie w banie robi się nudne i smieszno-wesołe , na równi z przepowiednia wyników wróża z Liszek...

Dodam, ze my nie mamy wsparcia z krakowskiego ZOO ani z magistratu super kolesia miszalskiego!!
Tutaj masz kopie. Gdzie ja krytykowalem przeplyw publicznej kasy?

A bajki o ciotkach opowiadaj innym!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 21.05.2026, 14:09
Tutaj masz kopie. Gdzie ja krytykowalem przeplyw publicznej kasy?

A bajki o ciotkach opowiadaj innym!
Chopie, wyluzuj trochę i nie bądź taki spięty.

Gdzie?
No to sobie przeczytaj

Pieniądze ciotki to rodzinny majątek, i do doopy porównanie. Jej własna kasa i może rodzinie a nawet obcym robić prezenty jakie chce.....ale publiczna kasa......hmmm.....pomyśl troszkę............
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 21.05.2026, 14:21
No i tak w skrocie do trzeciego wielkiego argumentu, miasto moze, oczywiscie, dodalbym, ze nawet musi.....i teraz pytanie;

Ile miszalski dal nam za promocje Krakowa w europejskich pucharach? (oczywiscie retoryczne, bo znajc zycie zasypiesz mnie argumentami z hameryki...alibo innej doopy....
No to posłuchaj, może zrozumiesz

Masztalski realnie nie musi dawać kasy na promocję Krakowa bo Kraków w takiej Europie jest już tak wylansowany, że generalnie nie musi się promować.

Co innego takie Zabrze.

Natomiast oczywiście Masztalski ( lub każdy inny prezydent) mógłby dać kasę Wiśle pod przykryciem/pretekstem właśnie promocji miasta ale... jest problem, ze w Krakowie są dwa zespoły piłkarskie i podniósł by się lament.
Wiec musiałby podobną kwotę dać również somsiatce.
Wiec woli, i dla oszczędności, i dla świętego spokoju nie dawać.

A w takim Wrocławiu jest jeden klub
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 21.05.2026, 14:21
Chopie, wyluzuj trochę i nie bądź taki spięty.

Gdzie?
No to sobie przeczytaj

To tylko pokazuje, ze nie można porównywać prezentów dla rodziny, czy innego rozdawania prywatnej kasy, z rozdawnictwem publicznych środków. Powaznie, jesteś aż tak ograniczony, aby zrozumieć aluzje do twojego przykładu z doopy. O hamerykanskiej ciotce....czy strugasz wyluzowanego głupka ....

Jeszcze raz: z prywatna kasa możesz robić co chcesz. Nawet jak to ująłeś, wbrew zazdrości innych, co nie mają nic do twoich środków......ale rozdawnictwo publiczne rządzi się innymi prawami.........

Ale jak na to pozwala społeczeństwo lokalne to też mnie to nie przeszkadza. Tylko poruszyłem to na obronę Królewskiego, gdy pisałeś o generowanie długów, ze jest sam i nie ma takiego wsparcia jak slask. Przecież to co oni dostali od miasta (chyba) wyzerowałby nasze dlugi!

Kończę, nie chce polemizować z twoimi wyluzowanymi argumentami....
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.05.2026, 14:22
Ja to wszystko rozumiem.
Tylko pytam- no i co z tego?

Bo fakty są takie że NIKT NIGDY nie otworzył KIEDYKOLWIEK JAKIEJKOLWIEK sprawy przeciwko takim praktykom.

Pamietąm, że przykładowo jakiś tam radny z Płocka ( było o tym głośno) chwalił się że ( cytuję z pamięci) "wspomagamy Wisłę Płock bo możemy i chcemy".

Także możemy sobie pobiadolić jaki ten świat jest niesprawiedliwy, ale co z tego.
Ja wiem, że nasz Prezes się odgrażał, ale czy coś się dzieje?
Jak zwykle było wzmożenie a potem cisza...

Sprawa by ruszyła zapewne jakby dołączyć politykę.
Jak wiemy teraz jest dojeżdżany Ziobro za ( rzekome lub nie) nieprawidłowe wydatkowanie kasy z funduszu sprawiedliwości.
Wiec jakby tak Wrocławiem rządził jakiś pisior to kto wie...
Ale, że rządzi Sutryk mający takie a nie inne korzenie, to...
Ktoś wyżej dobrze zauważył, że podobne sprawy były już w Holandii i Hiszpanii. Trzymam kciuki, żeby Królewski nie wymiękł i złożył papiery do KE (chyba do tej pory do tego nie doszło?).
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 21.05.2026, 14:24
No to posłuchaj, może zrozumiesz

Masztalski realnie nie musi dawać kasy na promocję Krakowa bo Kraków w takiej Europie jest już tak wylansowany, że generalnie nie musi się promować.

Co innego takie Zabrze.

Natomiast oczywiście Masztalski ( lub każdy inny prezydent) mógłby dać kasę Wiśle pod przykryciem/pretekstem właśnie promocji miasta ale... jest problem, ze w Krakowie są dwa zespoły piłkarskie i podniósł by się lament.
Wiec musiałby podobną kwotę dać również somsiatce.
Wiec woli, i dla oszczędności, i dla świętego spokoju nie dawać.

A w takim Wrocławiu jest jeden klub
Dotrze do Ciebie, ze ten fragment o publicznej dotacji był tylko potwierdzeniem, ze Krolewski ma trudniejsze warunki?......a nic poza tym......
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 21.05.2026, 15:33
To tylko pokazuje, ze nie można porównywać prezentów dla rodziny, czy innego rozdawania prywatnej kasy, z rozdawnictwem publicznych środków. Powaznie, jesteś aż tak ograniczony, aby zrozumieć aluzje do twojego przykładu z doopy. O hamerykanskiej ciotce....czy strugasz wyluzowanego głupka ....
Nie można ?
Naprawdę?
A czym to się różni?

W jednym przypadku jest to DECYZJA ciotki.
W drugim przypadku jest to DECYZJA samorządu.
A potem strumień kasy płynie.
A na banknotach nie ma napisane od kogo pochodzą.

Jeszcze raz: z prywatna kasa możesz robić co chcesz. Nawet jak to ująłeś, wbrew zazdrości innych, co nie mają nic do twoich środków......ale rozdawnictwo publiczne rządzi się innymi prawami..........
jw.

Ale jak na to pozwala społeczeństwo lokalne to też mnie to nie przeszkadza. Tylko poruszyłem to na obronę Królewskiego, gdy pisałeś o generowanie długów, ze jest sam i nie ma takiego wsparcia jak slask. Przecież to co oni dostali od miasta (chyba) wyzerowałby nasze dlugi!
.
No i co z tego?
Jak się za coś zabierasz to musisz mieć budżet.
Czy ten budżet jest stworzony z własnych środków czy też z dotacji to wtórne.
Każdy wchodząc do gry wie na co może liczyć.
I Królewski tez wiedział.
A skoro wiedział to po co biadolić.

Kończę, nie chce polemizować z twoimi wyluzowanymi argumentami....
Masz rację, szczególnie jak się nie ma własnych argumentów
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 21.05.2026, 15:36
piotek napisał(a):Wyświetl post
Ktoś wyżej dobrze zauważył, że podobne sprawy były już w Holandii i Hiszpanii. Trzymam kciuki, żeby Królewski nie wymiękł i złożył papiery do KE (chyba do tej pory do tego nie doszło?).
W Polsce takiej sprawy nie było.

Ale nie ma problemu, niech Królewski walczy... ale czyny nie słowa.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 21.05.2026, 17:31
Nie chcem ale muszem........miasto Wrocław zadłużone niemal jak nasz Królewsko-Stoleczny Gród daje publiczną kasę na tego bankruta, a prezes pod naciskiem kumatych naraża klub na kary..........ciekawe, czy kumaci i prezes pokryją to ze swojej kieszeni, czy znów małpki w ZOO przejdą na restrykcyjna dietę............
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 21.05.2026, 17:39
Nie można ?
Naprawdę?
A czym to się różni?

W jednym przypadku jest to DECYZJA ciotki.
W drugim przypadku jest to DECYZJA samorządu.
A potem strumień kasy płynie.
A na banknotach nie ma napisane od kogo pochodzą.

jw.

No i co z tego?
Jak się za coś zabierasz to musisz mieć budżet.
Czy ten budżet jest stworzony z własnych środków czy też z dotacji to wtórne.
Każdy wchodząc do gry wie na co może liczyć.
I Królewski tez wiedział.
A skoro wiedział to po co biadolić.

Masz rację, szczególnie jak się nie ma własnych argumentów
Czy ty tak poważnie, nie widzisz różnicy w środkach prywatnych a publicznych......

I finalnie, co mnie obchodza decyzje wlodarzy wroclawskich, ich pieniadze, ich malpy, ich cyrk. nie se roboa co chca! ........napomnialem o tym jedynie, broniac Krolewskiego, ze ma nierowne szanse z budowaniem kluby, np do innych wspieranch z budzetu.....a ze my mamy goscia, ktory na queery i inne zboki wydaje majtki....to inna inkszosc.....no ale jak samorzad zadecydowal, to mnie biedakowi, homofobowi tylko plaster na usta i cicho sza......co ja mam za samorzad decydowac!
Po twoich mocnych motywacjach udowadniajacych twoje rownie mocne argumenty, wnioskuję (patrząc na nick) zes jeszcze nie wyszedł z minionej epoki komunizmu w Polsce.....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 21.05.2026 o godz. 17:55.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.05.2026, 18:31
W Polsce takiej sprawy nie było.

Ale nie ma problemu, niech Królewski walczy... ale czyny nie słowa.
W Polsce nie, ale ta sprawa, o ile trafi, to trafi do KE, a nie polskiego sądu. Dlatego przykład hiszpański czy holenderski możemy spokojnie uznawać za, w jakimś stopniu, precedensowy. Ale tak, jeśli Królewski nie pociągnie tego tematu dalej, to sporo straci w moich oczach.

Btw. Czyli milion dla Śląska jest już ostateczny, czy obowiązuje im po dzisiejszej decyzji jeszcze jakaś droga odwoławcza? Byłoby całkiem zabawnie, gdyby ktoś pana Jezierskiego pozwał o narażenie spółki na znaczną szkodę (>200 tys. PLN). Ale abstrahując - bardzo dobra decyzja PZPNu, w którą nie wierzyłem. Albo straszak zadziała, albo reszta klubów wróci do starego dobrego udawania remontów.
Ostatnio edytowane przez piotek : 21.05.2026 o godz. 18:34.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 21.05.2026, 19:28
Brawo Panie Królewski. Wodzu prowadź. Świetny prezes.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 09:36
Czy ty tak poważnie, nie widzisz różnicy w środkach prywatnych a publicznych......
Z punktu widzenia ODBIORCY wpłaty nie ma żadnego znaczenia, skąd dostał kasę.
Kasa jest i tyle.
I mogę se wydawać.
Owszem, czasami są jakieś ograniczenia w jej wydawaniu.
Ale jak się do nich dostosuję to po prostu jadę z koksem.

Jak w swoim zasklepieniu się odsklepisz to też to dostrzeżesz
Spróbuj chociaż.

Po twoich mocnych motywacjach udowadniajacych twoje rownie mocne argumenty, wnioskuję (patrząc na nick) zes jeszcze nie wyszedł z minionej epoki komunizmu w Polsce.....
Widzę, że nie masz najmniejszego pojęcia o komunie.
Więc pozwól, że Cię nieco dokształcę.
Generalnie, w komunie, tępione były "prywatne pieniądze".
Każdy kto je miał ( mówimy o czymś więcej niż pensja z zakładu pracy) to z definicji był podejrzany.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 09:47
Dla wszystkich, którzy ignorują sprawy ekonomiczne, parę cytatów z dzisiejszego Przeglądu Sportowego:

-prezes ślunska, niejaki jezierski:
"sławetne 30 milonów sprzed kilku miesięcy było gwarancją funkcjonowania klubu i URATOWANIA SPÓŁKI PRZED UPADŁOŚCIĄ"

-red. Krzysztof Kawa
"Prezes Wisły musiał dokonać przelewu ( 5 mln) by spłacić długi wobec piłkarzy i pracowników, w przeciwnym razie nie otrzymałby licencji na grę w Ekstraklasie. Za opóźnienie w wypłatach spotkała go tylko kara od PZPN w wysokości 66 tyś.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.05.2026, 14:06
Kasa jest i tyle.
I mogę se wydawać.

Spróbuj chociaż.
To co napisałeś jest tak głupie, że aż postanowiłem zabrać głos, bo jest akurat zupełnie odwrotnie niż napisałeś - to od kogo i na co dostałeś pieniądze ma gigantyczne znaczenie. Pomijam, że w czwartym zdaniu sam sobie zaprzeczasz (to nie ma żadnych ograniczeń, czy są?), ale wydawanie pieniędzy publicznych jest regulowane prawnie.

Ewidetnie nie rozumiesz różnicy między prywatnymi środkami (których źródło TEŻ MA GIGANTYCZNE ZNACZENIE), a takimi trafiającymi do spółki. To raz.

Dwa - obowiązują przepisy dotyczące uczciwej konkurencji oraz ograniczające dotacje publiczne do prywatnych spółek. Zarówno polskie jak i UE. Są rozmaite obejścia stosowane przez jednostki samorządowe, ale nie oznacza to że są one zgodne z prawem.

To jakie byłoby rozstrzygnięcie na drodze sądowej to osobny temat, ale absolutnym kretynizmem jest twierdzenie że Śląsk może sobie robić co chce z pieniędzmi publicznymi, zwłaszcza w przypadku gdy wątpliwe prawnie są w ogóle tego typu dotacje. To że trafiły one do ich budżetu nie wymazuje ich pochodzenia, ponieważ trafiły one na podstawie jakiejś umowy. Nie wiadomo zresztą na ile zgodnej z prawem.

Wydaje mi się że nie powinieneś wypowiadać się w kwestiach ekonomicznych, a już na pewno nie tak autorytatywnie. Kiedyś piłkarze nie mogli zmienić klubu bez zgody poprzedniego, aż okazało się to niezgodne z przepisami UE i weszło w życie prawo Bosmana. To że u nas patologia "klubów miejskich" trwa od dekad nie oznacza, że nie ma żadnych podstaw prawnych żeby się za to zabrać.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.05.2026 o godz. 14:19.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.05.2026, 14:11
Pytanie podstawowe na ile Zaskroniec może ze swojej sakiewki wydawać kasy. Bo w tym przypadku też chyba ładnie zrobił w chuja wielu ludzi... Jeśli te pieniądze, którymi spłaca długi pochodzą od niego, to być może taką kasę miał już wcześniej do dyspozycji ale udawał ciągle gołodupca, którego nie stać na wiele. W tym samym czasie wyciągał rękę po pinionszki do socios, do sponsorów, do inwestorów.
Być może było tak, że kasę wołał mówiąc, że jak nie dostanie to Wisła już zaraz upadnie bo trzeba bieżące tematy sfinansować. Widać na 100% że lubi się bawić nie za swoje. No ale, że pobyt w I lidze się przedłużył, wszystkie kurki z kasą się pozakręcały, to teraz musi sypać od siebie.

Dziwnie wygląda to wyczarowywanie pieniędzy teraz co 6 czy 12 miesięcy w sytuacji gdy był okres, że na obóz w Turcji wołał od Socios. Ale tak to widzę, że był to chytry plan cwaniaka, który po prostu chciał rządzić ale z jak najmniejszym ryzykiem dla siebie.

PS Tak, tak, on daje miliony więc trzeba to szanować. Wiem, super. Z drugiej strony myślał, ze tu cuda zrobi momentalnie bo on jest taki mądry, w gówno wdepnął, nic mu się nie udawało więc teraz już musi dosypywać i mieć nadzieję, że jakoś się odkuje z tym.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.05.2026, 14:24
Dla wszystkich, którzy ignorują sprawy ekonomiczne, parę cytatów z dzisiejszego Przeglądu Sportowego:

-prezes ślunska, niejaki jezierski:
"sławetne 30 milonów sprzed kilku miesięcy było gwarancją funkcjonowania klubu i URATOWANIA SPÓŁKI PRZED UPADŁOŚCIĄ"

-red. Krzysztof Kawa
"Prezes Wisły musiał dokonać przelewu ( 5 mln) by spłacić długi wobec piłkarzy i pracowników, w przeciwnym razie nie otrzymałby licencji na grę w Ekstraklasie. Za opóźnienie w wypłatach spotkała go tylko kara od PZPN w wysokości 66 tyś.
Ty tak na poważnie?....Czy juz totalnie poplatałes się w obronie swoich z doopy argumentów. Podejrzewam, że z powodu urazu do Królewskiego coś rzuciło się tobie na mózg. Wolfy chyba wyraźnie wyjaśnił problem kasy prywatnej, a środków publicznych.........
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.05.2026, 14:25
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To co napisałeś jest tak głupie, że aż postanowiłem zabrać głos, bo jest akurat zupełnie odwrotnie niż napisałeś - to od kogo i na co dostałeś pieniądze ma gigantyczne znaczenie. Pomijam, że w czwartym zdaniu sam sobie zaprzeczasz (to nie ma żadnych ograniczeń, czy są?), ale wydawanie pieniędzy publicznych jest regulowane prawnie.

Ewidetnie nie rozumiesz różnicy między prywatnymi środkami (których źródło TEŻ MA GIGANTYCZNE ZNACZENIE), a takimi trafiającymi do spółki. To raz.

Dwa - obowiązują przepisy dotyczące uczciwej konkurencji oraz ograniczające dotacje publiczne do prywatnych spółek. Zarówno polskie jak i UE. Są rozmaite obejścia stosowane przez jednostki samorządowe, ale nie oznacza to że są one zgodne z prawem.

To jakie byłoby rozstrzygnięcie na drodze sądowej to osobny temat, ale absolutnym kretynizmem jest twierdzenie że Śląsk może sobie robić co chce z pieniędzmi publicznymi, zwłaszcza w przypadku gdy wątpliwe prawnie są w ogóle tego typu dotacje. To że trafiły one do ich budżetu nie wymazuje ich pochodzenia, ponieważ trafiły one na podstawie jakiejś umowy. Nie wiadomo zresztą na ile zgodnej z prawem.

Wydaje mi się że nie powinieneś wypowiadać się w kwestiach ekonomicznych, a już na pewno nie tak autorytatywnie. Kiedyś piłkarze nie mogli zmienić klubu bez zgody poprzedniego, aż okazało się to niezgodne z przepisami UE i weszło w życie prawo Bosmana. To że u nas patologia "klubów miejskich" trwa od dekad nie oznacza, że nie ma żadnych podstaw prawnych żeby się za to zabrać.
Pełna zgoda
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.05.2026, 14:32
Dodam jeszcze, że o ile w przypadku prywatnego inwestora lub sponsora generalnie tylko on ma prawo dochodzić roszczeń za nieprawidłowe wykorzystanie środków, o tyle w kwestii dotacji publicznych teoretycznie poszkodowanym jest każdy płacący podatki mieszkaniec Wrocławia.

Naprawdę, jest gigantyczna różnica między tym co robi Kwiecień a tym co robią Sutryk i jego przydupasy.
Być może nawet mają genialnych prawników i umowy są zgodne w 100% z prawem krajowym i UE. Być może, nie wiem, ale mam co do tego poważne wątpliwości...
I nie widzę niczego złego w powiedzeniu "sprawdzam".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.05.2026 o godz. 15:59.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.05.2026, 14:34
Kasa jest i tyle.
I mogę se wydawać.

Spróbuj chociaż.

Widzę, że nie masz najmniejszego pojęcia o komunie.
Więc pozwól, że Cię nieco dokształcę.
Generalnie, w komunie, tępione były "prywatne pieniądze".
Każdy kto je miał ( mówimy o czymś więcej niż pensja z zakładu pracy) to z definicji był podejrzany.
Faktycznie nie mam zbyt duzej wiedzy na temat ekonomii PRL......Nawiązałem tylko do czasów gdy (chyba) wszystkie kluby były napędzane pieniędzmi publicznymi (zakłady i firmy sponsorujace były panstwowe) ...nie bylo klubów prywatnych....i wydaje się, ze komuna upadła.......aczkolwiek po stanowisku czarzastego i dotacjach publicznym dla klubów, oraz twoim argumentom z doopy, śmiem wątpić i twierdzić, ze w niektóre obszary wróciła....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 22.05.2026 o godz. 14:55.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.05.2026, 15:48
To co próbuje zrobić Królewski to wyrównać szanse. Doprowadzić do sytuacji, że wsparcie z publicznej kasy będzie miało jakieś limity. Z góry określone przez organizatora rozgrywek.

A nie "przepalamy publiczną kasę bo chcemy i możemy".

Ale stadko hejterów Królewskiego jest tak zaślepione, że przypieprzają się o wszystko.

Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie podstawowe na ile Zaskroniec może ze swojej sakiewki wydawać kasy. Bo w tym przypadku też chyba ładnie zrobił w chuja wielu ludzi... Jeśli te pieniądze, którymi spłaca długi pochodzą od niego, to być może taką kasę miał już wcześniej do dyspozycji ale udawał ciągle gołodupca, którego nie stać na wiele. W tym samym czasie wyciągał rękę po pinionszki do socios, do sponsorów, do inwestorów.
Być może było tak, że kasę wołał mówiąc, że jak nie dostanie to Wisła już zaraz upadnie bo trzeba bieżące tematy sfinansować. Widać na 100% że lubi się bawić nie za swoje. No ale, że pobyt w I lidze się przedłużył, wszystkie kurki z kasą się pozakręcały, to teraz musi sypać od siebie.

Dziwnie wygląda to wyczarowywanie pieniędzy teraz co 6 czy 12 miesięcy w sytuacji gdy był okres, że na obóz w Turcji wołał od Socios. Ale tak to widzę, że był to chytry plan cwaniaka, który po prostu chciał rządzić ale z jak najmniejszym ryzykiem dla siebie.

PS Tak, tak, on daje miliony więc trzeba to szanować. Wiem, super. Z drugiej strony myślał, ze tu cuda zrobi momentalnie bo on jest taki mądry, w gówno wdepnął, nic mu się nie udawało więc teraz już musi dosypywać i mieć nadzieję, że jakoś się odkuje z tym.

Ale ty jesteś hejterku poważnie .......nięty

Była nadzieja że bagienko przyssie się znowu przy okazji wiadomej, ale chyba nic z tego. Więc hejterek znowu się odpalił ...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.05.2026 o godz. 15:55.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 22.05.2026, 17:16
Jaroo1 to musi być głos najwierniejszych którzy znowu by chcieli przytulić hajs z klubu
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.05.2026, 17:36
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post

Tak tylko z troski zapytam, czy oprócz głowy z innymi organami nie masz problemów?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.05.2026, 18:04
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Jaroo1 to musi być głos najwierniejszych którzy znowu by chcieli przytulić hajs z klubu
To jest oczywista oczywistość...

Dlatego teraz się odpalił.

Jeżeli na mecz w Walijczykami przyjadą jakieś biznesmeny i dowiedzą się że za 3 000 000 funciaków można dostać 25% akcji Wisły to złapią się za głowę .
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 18:20
Ponieważ sie odezwałeś to odpowiem. Pewnie moja odpowiedź będzie "głupia" ale co mi tam...
Z punktu widzenia tego co dostaje pieniądze nie ma żadnego znaczenia skąd one są.
Mam pieniądze i jest mi lżej niż bym tych pieniędzy nie miał.

W żadnym wypadku nie zaprzeczam też sobie. Po prostu wskazuję, że takie ograniczenia mogą być lub nie. Bo osoba/podmiot, która daje mi pieniądze może zastrzec sobie na co mam je wydać ( czyli jest jakieś ograniczenie) lub mówi -wydaj na co chcesz ( wtedy nie ma żadnych ograniczeń)

Przykład praktyczny:
Chcę sobie wymienić w domu żródlo ciepła.
Mogę iść do sklepu i kupić np. nowy kocioł.
Wydam jakąs kasę.
Ale mogę kupić też to z dotacją w ramach programu "czyste powietrze".
I wtedy jakąś część ceny dostaję z programu a resztę dopłacam ze swoich.
Czyli w sumie mam kasy więcej.

Ograniczenie?
To co dostanę z tego programu nie mogę wydać, powiedzmy, na remont ogrodzenia.

Tu nie chcę spekulować.
Doprecyzuj o co ci chodzi.

To klasyczne, naiwno- idealistyczne spojrzenie.
Tak, coś jest na pewno "niemoralne" albo co najmniej niezgodne z prawem.
Tylko że ja jestem praktykiem.
Nikt w Polsce, do tej pory, w jakikolwiek sposób nie zakwestionował prawnie takich praktyk.
Można wyliczać kluby które korzystają z pieniędzy samorządowych- śląsk, Piast, Zabrze, Plock, Lechia, Katowice itd.
Naprawdę uważasz, że ktoś tam bada to , że dotacja miała iść na koszulki dla juniorów a faktycznie poszla na kontrakt jakiegoś czechosłowaka?
Daj przykład jakiegoś klubu piłkarskiego.

Próbujesz wzniecić wzmożenie moralne że to jest złe.
Może i jest ale...
Fakty są takie, że nikogo ( prawnie) to nie wzrusza a takie praktyki są na porządku dziennym.

Ja się nie wypowiadam autorytatywnie tylko analizuję i pokazuję fakty.
One są takie a nie inne.

Czy takie praktyki za, przykładowo, 10 lat będą zabronione?
Byc może.
Ale my dyskutujemy o tym co jest "tu i teraz"

I na koniec.
Rozumiem, że z tego powodu Wisla (Królewski) ma gorszą sytuację niż taki ślunsk.
Tylko, że takie warunki gry były znane Krolewskiemu i nie ma co teraz narzekać tylko dzialać.

Nawet będę mu kibicował jak odważy sie zrobić przemyślaną imbę w tym temacie.
Zobaczymy czy tak się stanie...

Podsumumowując- Na dziś to ja rozmawiam o faktach a Ty o marzenaich.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 18:23
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To jest oczywista oczywistość...

Dlatego teraz się odpalił.

Jeżeli na mecz w Walijczykami przyjadą jakieś biznesmeny i dowiedzą się że za 3 000 000 funciaków można dostać 25% akcji Wisły to złapią się za głowę .
Taki Podolski za 800 000 funciaków dostał akcje Górnika.
Nawet 100% procent tych akcji dostał

Tylko nie mów o tym tym biznesmenom.
Bo urwą sobie głowy
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 18:31
Ty tak na poważnie?....Czy juz totalnie poplatałes się w obronie swoich z doopy argumentów. Podejrzewam, że z powodu urazu do Królewskiego coś rzuciło się tobie na mózg. Wolfy chyba wyraźnie wyjaśnił problem kasy prywatnej, a środków publicznych.........
Mam taką prośbę abyś wcześniej, przed rozpoczęciem polemiki przeczytał mój wpis...

Bo wtedy, być może, choć w 10%, Twoja odpowiedź do tego nawiąże...

A tak to...

Naprawdę nie chciałbym, abym postrzegał Cię jako kogoś zmierzającego asymptotycznie w kierunku lesia...
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.05.2026, 19:11
Taki Podolski za 800 000 funciaków dostał akcje Górnika.
Nawet 100% procent tych akcji dostał

Tylko nie mów o tym tym biznesmenom.
Bo urwą sobie głowy
No i co?

Nic się nie bój, zaraz się tam przytuli wesoła gromadka
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.05.2026, 21:59
Juz widzę, że się hejterki odpaliły. To co piszę o Królewskim to jest analiza jego zachowań Wy chyba oczy w dupie macie jeśli tego nie widzicie i nie rozumiecie.
Gościu się wami bawi jak polityk swoimi debilami a wy tu byście życie za niego oddali. Przypominam, ze łzami w oczach odchodził już z klubu bo w 3 się nie da zarządzać a tym bardziej dopiać transakcji z inwestorem. Przejął klub, ba, on w ogóle do Wisły juz w 2019 roku wchodził tylko po to żeby znaleźć inwestora, wyprostować finanse i oddac klub w dobre ręce.

Jebie was ten Zaskroniec jak idiotów. Te jego działania to są typowe gierki jak w polityce.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów