The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.05.2026, 19:05
Podolski sam nie będzie wykładał. Taki człowiek(z taką renomą) ma za sobą całą machinę. Górnik ma w końcu szansę na coś normalnego i dużego, bo Podolski to oznacza sponsoring potężnych marek. Mieszkańcy Zabrza trochę odetchną, bo tam ponad 100 mln zł miasto wpompowało w klub ?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.05.2026, 21:20
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
PPKMOCOTFAPBCYGLWEFCHW .

Gdzie są obrońcy czci Jopa?

To z Królewskiego już wolno bezczelnie szydzić?

Prezes pozamykał gęby płaczkom, dlatego tak dupa piecze...

Jak czytam prezesa Królewskiego że "mamy propozycje od dwóch nowych inwestorów" to ... nóż się w ręce otwiera
Ty się lepiej schowaj ze swoimi prognozami i pojękiwaniem

Wrócisz jak zbankrutujemy

ps.

Zobaczymy czy Podolski spłaci wszystko od razu czy niekoniecznie...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 14.05.2026 o godz. 21:25.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 14.05.2026, 21:56
I jeszcze taka ciekawostka.

Ile jest wart klub piłkarski zadłużony na 30 mln?

Odpowiedź- 4 bańki.

Za tyle poszedł Górnik Zabrze.

Czyli Podolski aby wyprowadzić "na zero" musi na starcie włożyc 34 bańki.

Myślę , że stać go na to
Podolski kupował klub od miasta, któremu za (dalsze) finansowanie klubu grożą kary finansowe czy nawet karne.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.05.2026, 22:04
Jak czytam prezesa Królewskiego że "mamy propozycje od dwóch nowych inwestorów" to ... nóż się w ręce otwiera
Ale co w tym dziwnego? Przecież to oczywiste, że po awansie będzie więcej chętnych, żeby na ten przykład za 2 czy 3 bańki zrobić sobie dobrą reklamę. Pełen stadion, ogromne zainteresowanie mediów, idealna opcja, żeby łatwo i szybko wypromować swój biznes, ewentualnie połechtać swoje ego.
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.05.2026, 08:57
luke1906 napisał(a):Wyświetl post
Ale co w tym dziwnego? Przecież to oczywiste, że po awansie będzie więcej chętnych, żeby na ten przykład za 2 czy 3 bańki zrobić sobie dobrą reklamę. Pełen stadion, ogromne zainteresowanie mediów, idealna opcja, żeby łatwo i szybko wypromować swój biznes, ewentualnie połechtać swoje ego.
Dokladnie.

Pozyczek udzieli tyle ze nowych akcji może wyemitować praktycznie dowolnie.

A że Kraków ma wielu milionerów, jak nie Kwiecień to wskoczy inny.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 15.05.2026, 09:26
Karherop napisał(a):Wyświetl post

A że Kraków ma wielu milionerów, jak nie Kwiecień to wskoczy inny.
No sorry ale...naprawdę nie.

Osobiście znam kilku naprawdę dużych misiów z Krakowa i żaden z nich nawet nie pomyślałby, że tracić swoją kasę na piłkę nożną czy inny sport.

Nie mam pojęcia jak skończy się saga z Kwietniem natomiast to tak nie działa. W Krakowie zbyt wielu chętnych milionerów nie będzie.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 15.05.2026, 10:23
sandomingo napisał(a):Wyświetl post

Osobiście znam kilku naprawdę dużych misiów z Krakowa i żaden z nich nawet nie pomyślałby, że tracić swoją kasę na piłkę nożną czy inny sport.

Nie mam pojęcia jak skończy się saga z Kwietniem natomiast to tak nie działa. W Krakowie zbyt wielu chętnych milionerów nie będzie.
Obserwowałem z dość bliska jak śp. prof. Filipiak łapał bakcyla sportowego jako właściciel Craxy.
Ale jest to taki sam "dowód anegdotyczny" jak twój więc nie ma większego znaczenia.

Od samego początku akcji ratunkowej próbowano wyjść z Wisłą do biznesu i raczej się to udało. M.in. dlatego mamy Petera Moore'a
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 15.05.2026, 11:18
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Od samego początku akcji ratunkowej próbowano wyjść z Wisłą do biznesu i raczej się to udało. M.in. dlatego mamy Petera Moore'a
Ad 1 - ale widzisz różnicę, pomiędzy reklamowaniem swojej firmy a przepaleniem w kominku kilkunastu milionów złotych za udziały w Wiśle?

Ad 2 - Co ma Peter Moore do znalezienia krakowskiego milionera, który obejmie udziały w klubie?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.05.2026, 11:47

Jak nie Kwiecień to wpadna kolejki pokroju kardiochurirga Płatka

Nie mowie o takim graczu jak WK
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 15.05.2026, 12:09
Ad 1 - ale widzisz różnicę, pomiędzy reklamowaniem swojej firmy a przepaleniem w kominku kilkunastu milionów złotych za udziały w Wiśle?

Ad 2 - Co ma Peter Moore do znalezienia krakowskiego milionera, który obejmie udziały w klubie?
Patrząc, że zazwyczaj inwestowanie w sport jest jakąś formą przepalania kasy z powodów reklamowych lub osobistych, to dołączenie do słynnego managera może być formą snobizmu.

Swoją drogą to zapytaj socios czemu utrzymują Wisłę. To też "inwestorzy" tylko z dużo mniejszym zaangażowaniem finansowym.

Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 15.05.2026, 12:20
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Jak nie Kwiecień to wpadna kolejki pokroju kardiochurirga Płatka

Nie mowie o takim graczu jak WK
Ale doktor jest związany z Wisłą od małego to tak jakbyś nie wiedział. Poza tym nie będę pisał o sprawach osobistych ale zagłębić się do pewnego stopnia w Wiśle jest dla niego idealne.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 15.05.2026, 12:32
Drozd napisał(a):Wyświetl post

To z Królewskiego już wolno bezczelnie szydzić?

Prezes pozamykał gęby płaczkom, dlatego tak dupa piecze...
Cieszę się, że dostrzegłeś że to jest szydera a nie hejt.

Ja wiem, że Ty jesteś pierwszym biskupem kościoła Królewskiego i nie jesteś zdolny do jakiejkolwiek krytycznej analizy niektórych jego poczynań.

I bądź pewny, że u mnie szydera sie skończy jak tylko Pan Prezes(itd) przestanie uprawiać pożałowania godny marketing i manipulacje a przejdzie do realnych czynów.

Ty się lepiej schowaj ze swoimi prognozami i pojękiwaniem

Wrócisz jak zbankrutujemy
Jak dla Ciebie mogę już oświadczyć że stan finansów Wisły jest wspaniały a perspektywy tylko świetlane
Zadowolony?
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 15.05.2026, 12:39
luke1906 napisał(a):Wyświetl post
Wyjaśnię o co mi chodziło.
Podobno blisko jest wejścia WK.
To wejście rozwiązałoby wiele finansowych problemów Wisły.

A tu nasz kochany Prezes wyjeżdża w mediach ze sztubacką taktyką negocjacyjną.

Tiaa...
Na pewno teraz zgłosiły się 2 osoby, które chcą wejść.
Od 7 lat nie ma nikogo chętnego ( z wyjątkiem MADA) a teraz nagle zatrzęsienie...
To jest pisane tak grubą kredką, że po prostu zwyczajnie drażni.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 15.05.2026, 12:47
Patrząc, że zazwyczaj inwestowanie w sport jest jakąś formą przepalania kasy z powodów reklamowych lub osobistych, to dołączenie do słynnego managera może być formą snobizmu. .
Co faktów, Królewski zainwestował w Wisłę przez siedem lat coś ok. 5 baniek.
Reszta czyli 25 baniek to tylko pożyczki, które na dzień dzisiejszy są do zwrotu.

Swoją drogą to zapytaj socios czemu utrzymują Wisłę. To też "inwestorzy" tylko z dużo mniejszym zaangażowaniem finansowym.
Tak, to są realni dobroczyńcy klubu, które swoje ciężko zarobione pieniądze bezzwrotnie przekazali na Wisłę.
Tak samo jak ci kibice, którzy wykupili niewielkie udziały ( akcje) za super zawyżoną cenę.
Zrobili to tylko z miłości do klubu nie licząc na jakikolwiek profit
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 15.05.2026, 13:09
Co faktów, Królewski zainwestował w Wisłę przez siedem lat coś ok. 5 baniek.
Reszta czyli 25 baniek to tylko pożyczki, które na dzień dzisiejszy są do zwrotu.
(...)
Czyli dokładnie to samo co zrobił Bogusław Cupiał w "złotej erze Wisły Cupiała".
Widocznie Jaro Królewski z jakichś powodów nie chce robić tego w formie darowizny więc powtarza model z przed ćwierćwiecza.

Ile razy to trzeba powtórzyć by dotarło?

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 15.05.2026, 13:31
Czyli dokładnie to samo co zrobił Bogusław Cupiał w "złotej erze Wisły Cupiała".
Widocznie Jaro Królewski z jakichś powodów nie chce robić tego w formie darowizny więc powtarza model z przed ćwierćwiecza.

Ile razy to trzeba powtórzyć by dotarło?
A jaką masz gwarancję, że "Jaro" Królewski umorzy pożyczki?
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.05.2026, 14:25
Wyjaśnię o co mi chodziło.
Podobno blisko jest wejścia WK.
To wejście rozwiązałoby wiele finansowych problemów Wisły.

A tu nasz kochany Prezes wyjeżdża w mediach ze sztubacką taktyką negocjacyjną.

Tiaa...
Na pewno teraz zgłosiły się 2 osoby, które chcą wejść.
Od 7 lat nie ma nikogo chętnego ( z wyjątkiem MADA) a teraz nagle zatrzęsienie...
To jest pisane tak grubą kredką, że po prostu zwyczajnie drażni.
Jesli do kogokolwiek obecnie mozna miec pretensje za chaos informacyjny z Wieczysta to wylacznie do Pana WK.

Widać po JK ze ma dość ciągłych zadym, medialnych przepychanek, fake newsow w sprawie Wieczystej i Wisły i ciaglego ujadania dziennikarzy.

Mowi tyle ile moze powiedzieć. A że sam zainteresowany nie udziela sie medialnej? To nie jego wina. A że mówi o zainteresowanych nowych podmiotach? Nie było momentu żeby o tym nie mówił.

Jednym konunikatem odcialby sprawie pępowine, ale jak widać nie chce.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 15.05.2026, 18:20
Taktycznie może masz rację.
Ale strategicznie sprawy mają się zupełnie inaczej.
W mojej ocenie Królewski nie ma ochoty oddawać znaczącego pakietu akcji Wisły nikomu, tylko szuka podmiotu który da mu kasę.
Najlepiej jakby to była zależność typu za jedną akcje daj 10 baniek

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że stąpa po cienkim lodzie ( ekonomia) ale gra wysoko.
Czy to jest wszystko dla dobra Wisły to już każdy niech sobie ocenia.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 16.05.2026, 13:45
Główną bolączką tego forum są osoby, którym coś się wydaje. Na swój chłopski rozum wyciągają wnioski z dupy i mówią o tym jakby to był 100% pewniak. Wieczna depresja i szukanie na siłę problemów. JK wrzucił kasę do klubu - źle bo w formie pożyczki, Jop cały sezon na 1 miejscu - źle bo remisuje na wiosnę, zawodnicy dostali zaległe pensje - źle bo kapitanowie nie dostali wszystkiego... itp itd. Polecam psychologa bo depresja murowana. .... z tego kibicowania ma jeden taki z drugim jak nic go nie cieszy. Najlepiej by było byśmy zbankrutowali, wtedy by można napisać - miałem rację XD
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 16.05.2026, 14:02
Szukałem czegoś o Wiśle i przez przypadek trafiłem na ten artykuł:
https://weszlo.com/2019/02/03/okrada...-wisle-krakow/

Fajnie sobie to po czasie przeczytać, już z innej perspektywy
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 16.05.2026, 15:26
Cieszę się, że dostrzegłeś że to jest szydera a nie hejt.

Ja wiem, że Ty jesteś pierwszym biskupem kościoła Królewskiego i nie jesteś zdolny do jakiejkolwiek krytycznej analizy niektórych jego poczynań.

I bądź pewny, że u mnie szydera sie skończy jak tylko Pan Prezes(itd) przestanie uprawiać pożałowania godny marketing i manipulacje a przejdzie do realnych czynów.

Jak dla Ciebie mogę już oświadczyć że stan finansów Wisły jest wspaniały a perspektywy tylko świetlane
Zadowolony?
Zawsze oblanie pomnika farbą to dla jednych wandalizm, a dla innych forma artystycznego wyrazu.

Jak już o kościele mowa to która wiara okazała się racjonalniejsza? Ta w awans i budowanie porządnego klubu czy ta w bankructwo ?

Nie musisz odpowiadać, bo przecież Twoim zdaniem właśnie bankrutujemy
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Szewa
Member

Od: 12.2018

Stary 17.05.2026, 10:02
Na razie podobno Wieczysta przekształciła się w spółkę (wymaganie do Ekstraklasy) i wstępnie dostała licencję. Wydaje się więc, że Kwiecień w Wiśle się oddala (i chyba dobrze)
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 18.05.2026, 10:12

Jak już o kościele mowa to która wiara okazała się racjonalniejsza? Ta w awans i budowanie porządnego klubu czy ta w bankructwo ?

Nie musisz odpowiadać, bo przecież Twoim zdaniem właśnie bankrutujemy
Tia...
Dług Wisły za 4 lata rządów Pana Prezesa wynosi 50-60 baniek.
To są fakty a nie "wiara".

Podziwiam Twoją "wiarę", że taki dług to nic, zero ,nul i nie ma żadnego znaczenia dla funkcjonowania klubu.
Bo przecie mamy "porządny klub"...

A teraz przeczytaj wolno to co napisałem i zrozum:
PPKMOCOTFAPBCYGLWEFCHW uważa , że sobie sam poradzi z tym problemem.
Nie wierzę w to.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 18.05.2026, 10:14
Karcz oficjalnie ogłasza koniec rzekomego projektu Kwietnia w Wiśle.

Tak jak pisałem jakiś czas temu, nic w układzie właścicielskim się nie zmieni.

Zobaczymy, jak to będzie wyglądało, czy Królewski będzie w stanie ciągnąć to w pojedynkę. Póki co, tradycyjnie gdzieś do października/listopada pieniążki będą, potem zaczną się schody.

BTW. Ciekawe jakie to "renomowane" kluby z południa Polski chcą skusić Kwietnia? No sorry, ale są jakieś "renomowane" kluby inne niż Wisła na południu Polski?
Odpowiedz cytując
Szewa
Member

Od: 12.2018

Stary 18.05.2026, 10:34
Tak można się było spodziewać. Królewski nie chce oddawać Wisły, wierzy że to pociągnie samemu - taka jest rzeczywistość. Jedyne co może się dziać w najbliższych latach, to rozwadnianie tych 49% nie-królewskich akcji klubu. Nie wejdzie nikt, kto mógłby mieć na tyle silną pozycję, by kwestionować decyzje Jarka.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 18.05.2026, 11:14
BTW. Ciekawe jakie to "renomowane" kluby z południa Polski chcą skusić Kwietnia? No sorry, ale są jakieś "renomowane" kluby inne niż Wisła na południu Polski?
To chyba zalezy od skali renomy jaka chcialbys przylozyc. Mozna stwierdzic np. ze takiej renomy jak Wisla nie ma nikt. Jesli chcialbys przylozyc inna skale np. historyczna to mozna stwierdzic nawet, ze Gerbarnia ma renome jako jeden z mistrzow Polski. Hutnik jako niegdys solidna ekipa ekstraklasy. Do tego masz Mielec.

To zalezy glownie od tego co dokladnie chcialbys uzyc jako renome.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 18.05.2026, 11:23
Przykładowo:

1.Gieksa
2.Ruch
3. ślonsk
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 18.05.2026, 11:54
Ok, jakoś intuicyjnie odrzuciłem cały region ślaski z tych rozważań.
W Hutnika raczej Kwiecień nie wejdzie, z wiadomych wzgledów.
Garbarnia to byłby projekt Wieczysta 2.0 więc chyba bez sensu.

Może faktycznie jakaś Puszcza lub Sandecja, czyli taka renoma dla ubogich.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 18.05.2026, 12:01
W. Kwiecień miał ochotę na zainwestowanie w Karpaty Krosno ale miasto go zlało.
Teraz po sukcesie Wieczystej może się okazać, że miasto będzie bardziej skore do dogadania się na warunkach WK.
Krosno ma 44 tys. mieszkańców więc można tam już coś sensownego zrobić.

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 18.05.2026, 12:06
Ok, jakoś intuicyjnie odrzuciłem cały region ślaski z tych rozważań.
W Hutnika raczej Kwiecień nie wejdzie, z wiadomych wzgledów.
Garbarnia to byłby projekt Wieczysta 2.0 więc chyba bez sensu.

Może faktycznie jakaś Puszcza lub Sandecja, czyli taka renoma dla ubogich.
Ja tak tylko chcialem przedstawic, ze kluby z jakas "renoma" da sie znalezc.

A co do Garbarni to spokojnie daloby sie na tym cos zbudowac, bo jest tam jakas historia, jakas tradycja i mimo wszystko daloby sie zbudowac lokalny podgorski patriotyzm na tym klubie i finalnie baze kibicow.
Tylko to oczywiscie by trwalo ale fundamenty pod jakas baze kibicow na pewno istnieja.

Aha no i Garbarnia ma gotowy projekt nowego stadionu i pozwolenie na budowe.
Ostatnio edytowane przez As : 18.05.2026 o godz. 12:17.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów