The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.05.2026, 12:54
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Pewnie.... przecież mieliśmy same szczęśliwe remisy a taki Ruch czy Bytom to pecha mieli bo normalnie to 100 % swoich sytuacji w meczach przeważnie wykorzystują.To samo Rzeszów czy Grodzisk,wiadomo mieli pecha i słabszą dyspozycję tylko w meczu z Wisłą a w pozostałych meczach to fruwali nad murawą.
A mi się wydaje ,że taki Grodzisk czy Stal to jest w tabeli wiosny na szarym końcu bo właśnie tak mizerną formę prezentowali i tak nie potrafili trafić w bramkę nie tylko w meczach z Wisłą.
Gdybyśmy my wszystkie sytuacje wykorzystywali to pewnie mielibyśmy teraz z 90 pkt i jakiś kosmiczny bilans bramkowy

Według mnie to mieliśmy zdecydowanie więcej remisów pechowych niż szczęśliwych...
Wiesz co, "pech" to sobie może istnieć jako jednorazowe odchylenie statystyczne, np. gdyby Wisła przegrała mecz, w którym walnęliśmy 11 poprzeczek, ale budowanie na tym narracji o całej rundzie jest lekko bez sensu, bo myśląc Twoimi kategoriami, Wisła miała "systemowego pecha", a ja bym to raczej nazwał regresją do średniej - jest to zajebiście ciekawe zjawisko w statystyce. Jeżeli np. Wisłą miała okres, w którym grała rewelacyjnie, notowała serie wygranych, to na jakim etapie pojawia się regres, który punktowo jest najbliższy temu, jaki jest "rzeczywista" średnia tego zespołu, czyli około 1,77, biorąc pod uwagę zjazdowy okres, o którym piszemy. Nie jest to dziwne, zdarza się to każdej drużynie na świecie i każdemu sportowcowi. Jop może też wszystko nagle obrócić i znowu zacząć notować 2+ pkt na mecz, w ogóle nie jest to wykluczone, zwłaszcza, że Wisła wygrała dwa ostatnie mecze. O pechu możesz mówić w kontekście jednorazowych zdarzeń, ale nie jako o tendencji.

Zawodników których wymieniłeś trzeba było jeszcze wkomponować w zespół,jak trudne jest to zadanie niech świadczy sytuacja Widzewa i ilu trenerów próbuje ogarnąć zbyt duże zmiany w drużynie w ciągu jednego sezonu.

Wisła rozpoczęła przygotowania w połowie czerwca a obóz 18.06 .Pierwsze transfery zostały dopięte po 2 tygodniach i byli to tylko Grujcic, Lelieveld,Nikaj i Ertlthaler.Zawodnicy tacy ja Giger,Bozić czy Omić dołączali do drużyny po około dwóch miesiącach od startu przygotowań.Igbekeme też na początku w głowie miał inne rzeczy niż przygotowania do sezonu.

Transfery w żaden sposób nie wpłynęły na skład środka obrony na początku sezonu.W pierwszych meczach grali Kutwa i Biedrzycki.

I tak można odkłamywać w nieskończoność to co wam się wydaje a nie miało nic wspólnego z rzeczywistością.
Sam okłamujesz "rzeczywistość" - to, że Widzew dokonał drogich i głośnych zakupów, wcale nie znaczy, że były dobre i przemyślane. Przypomnę Ci tylko, że Boukhari, najdroższy transfer "in" w dziejach E-Klasy, przez ostatnie 9 spotkań zagrał 16 minut. Do nas trafiali zawodnicy (rzekomo) długo obserwowani, skrojeni pod to, co chce grać Wisła. Pewnie nie każdy z nich był transferową opcją nr. 1, ale z łapanki też nie byli brani. Miało to na celu nie tylko podniesienie jakości 1 drużyny, ale też ułatwienie procesu wkomponowywania się. To po pierwsze, po drugie Jop miał z nimi cały zimowy okres przygotowawczy, a skończyło się regresją punktową, ergo - gadasz bez sensu.

Już pomijając, że Jop nie jest jedynym trenerem na świecie, a nawet w tej lidze, któy ma takie "problemy". I dość zabawne, jak swoją opinię nazywasz "rzeczywistością."
Ostatnio edytowane przez Revolver : 11.05.2026 o godz. 13:33.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 11.05.2026, 13:36
Revolver napisał(a):Wyświetl post
Wiesz co, "pech" to sobie może istnieć jako jednorazowe odchylenie statystyczne, np. gdyby Wisła przegrała mecz, w którym walnęliśmy 11 poprzeczek, ale budowanie na tym narracji o całej rundzie jest lekko bez sensu, bo myśląc Twoimi kategoriami, Wisła miała "systemowego pecha", a ja bym to raczej nazwał regresją do średniej - jest to zajebiście ciekawe zjawisko w statystyce. Jeżeli np. Wisłą miała okres, w którym grała rewelacyjnie, notowała serie wygranych, to na jakim etapie pojawia się regres, który punktowo jest najbliższy temu, jaki jest "rzeczywista" średnia tego zespołu, czyli około 1,77, biorąc pod uwagę zjazdowy okres, o którym piszemy. Nie jest to dziwne, zdarza się to każdej drużynie na świecie i każdemu sportowcowi. Jop może też wszystko nagle obrócić i znowu zacząć notować 2+ pkt na mecz, w ogóle nie jest to wykluczone, zwłaszcza, że Wisła wygrała dwa ostatnie mecze. O pechu możesz mówić w kontekście jednorazowych zdarzeń, ale nie jako o tendencji.

Sam okłamujesz "rzeczywistość" - to, że Widzew dokonał drogich i głośnych zakupów, wcale nie znaczy, że były dobre i przemyślane. Przypomnę Ci tylko, że Boukhari, najdroższy transfer "in" w dziejach E-Klasy, przez ostatnie 9 spotkań zagrał 16 minut. Do nas trafiali zawodnicy (rzekomo) długo obserwowani, skrojeni pod to, co chce grać Wisła. Pewnie nie każdy z nich był transferową opcją nr. 1, ale z łapanki też nie byli brani. Miało to na celu nie tylko podniesienie jakości 1 drużyny, ale też ułatwienie procesu wkomponowywania się. To po pierwsze, po drugie Jop miał z nimi cały zimowy okres przygotowawczy, a skończyło się regresją punktową, ergo - gadasz bez sensu.

Już pomijając, że Jop nie jest jedynym trenerem na świecie, a nawet w tej lidze, któy ma takie "problemy". I dość zabawne, jak swoją opinię nazywasz "rzeczywistością."
Sandomingo pisał o letnim okresie przygotowawczym więc nie zmieniajcie już narracji tylko dyskutujcie o tym o czym sami zaczęliście.
To nie ja zacząłem tez pisać o szczęśliwych remisach. Skoro więc "pech"to jednorazowe odchylenie to chyba podobnie powinno się traktować "szczęście" Więc znowu możemy podyskutować o słabej grze drużyny w rundzie wiosennej i jej przyczynach tylko jak rozumiem pomijamy w nich wpływ "szczęścia i pecha "

Jeśli chodzi o Widzew i ich sytuację to w ogóle nie chodzi o jakość zawodników a o ich ilość.Więc guzik nas obchodzi kogo ściągnęli a bardziej ilu ściągnęli bo powszechna jest opinia,że to właśnie ta ilość jest problemem.

Jeśli chodzi o zimowy okres przygotowawczy to zdecydujcie się w końcu jaka jest narracja bo teraz piszesz,że Jop miał czas a zaliczył regres a chwilę wcześniej Sandomingo pisze,że "obóz zimowy był nieudany z powodu urazów" Skoro były urazy to chyba logiczne że nie miał z nimi całego okresu zimowego.

Ostatnie zdanie zapamiętam i skomentuję być może jeszcze dzisiaj wieczorem.nie chce żeby się brzydko zestarzało..
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 11.05.2026, 15:40
Warto jednak dodać, że na słabszą troszkę w wykonaniu Wisły wiosnę były też problemy zdrowotne w Wiśle, co przy wąskiej kadrze ciężko było łatać.

Nawet na mocno obsadzonym środku obrony wyleciał przecież kandydat do miana najlepszego defensora 1 ligi za cały sezon czyli Biedrzycki.

Kuziemka to nie tylko obniżka formy, ale i problemy zdrowotne po tym ciosie z Odrą Opole.

Rodado miał problemy z barkiem i nie tylko, a na ostatnie 5 (+2 nadchodzące) spotkań wypadł całkiem.

Bozić zaczął rundę z urazem, na 1 skład był gotów po 5 meczach (w 5 zagrał z ławki jeszcze).

Sanchez przyszedł do odbudowania, a jak się odbudował to się skontuzjował z Odrą Opole i finalnie to fizycznie był gotowy na grę w jedenastce w 3-4 meczach.

Przy takich kłopotach brak porażek i spokojne dowiezienie awansu to duży sukces.
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Stary 11.05.2026, 17:24
Sandomingo pisał o letnim okresie przygotowawczym więc nie zmieniajcie już narracji tylko dyskutujcie o tym o czym sami zaczęliście.
To nie ja zacząłem tez pisać o szczęśliwych remisach. Skoro więc "pech"to jednorazowe odchylenie to chyba podobnie powinno się traktować "szczęście" Więc znowu możemy podyskutować o słabej grze drużyny w rundzie wiosennej i jej przyczynach tylko jak rozumiem pomijamy w nich wpływ "szczęścia i pecha "

Jeśli chodzi o Widzew i ich sytuację to w ogóle nie chodzi o jakość zawodników a o ich ilość.Więc guzik nas obchodzi kogo ściągnęli a bardziej ilu ściągnęli bo powszechna jest opinia,że to właśnie ta ilość jest problemem.

Jeśli chodzi o zimowy okres przygotowawczy to zdecydujcie się w końcu jaka jest narracja bo teraz piszesz,że Jop miał czas a zaliczył regres a chwilę wcześniej Sandomingo pisze,że "obóz zimowy był nieudany z powodu urazów" Skoro były urazy to chyba logiczne że nie miał z nimi całego okresu zimowego.

Ostatnie zdanie zapamiętam i skomentuję być może jeszcze dzisiaj wieczorem.nie chce żeby się brzydko zestarzało..
1. Jeszcze raz, "Pech" i "szczęście", jako zjawiska, występują tylko jako pojedyncze odchylenia, jeżeli masz "systemowego pecha", to wtedy znak, że ewidentnie robisz coś do dupy, "systemowe szczęście" to nic innego, jak objaw, że ewidentnie jesteś dobry w tym, co robisz/chcesz robić. Masz dwie drużyny A i B, które grają ze sobą mecz, który kończy się remisem, pomimo że drużyna A miała druzgocącą przewagę, jednorazowo można powiedzieć, że drużyna A miała pecha, a drużyna B szczęście. Bierzesz teraz jakiś model statystyczny i badasz, jak wygląda to na większym zbiorze danych niż jedno wydarzenie. Jeżeli schemat drużyny A (remisy/porażki pomimo przewagi) powtarza się regularnie, to jest to znak, że jednak po prostu robi coś nie tak. Jeżeli drużyna B powtarza schemat to znaczy, że robi coś dobrze (np. umie świetnie bronić.). Do tego musisz dołączyć jeszcze inne zmienne, typu pozycja w tabeli. Bo o ile pozycja takiej Miedzi czy innej Odry się zmieniała, to nasza nie bardzo, więc cały czas gramy z drużynami, które teoretycznie i praktycznie możemy uznać za słabsze. I tutaj trzeba powiedzieć, że o ile na jesień byliśmy absolutnie zajebiści w tym, co robimy, to teraz już AŻ tak zajebiści nie byliśmy. Pomijając już gadanie o statystyce - zaliczyliśmy zjazd. Poza tym, same punkty nic nie mówią, bo i tak gramy bez jakiegokolwiek wpracowanego stylu.

2. Najpierw przytaczasz Widzew, jako przykład odnoszący się do nas, a później twierdzisz, że wcale się nie odnosi. Z boku wygląda to tak, jakbyś bronił Jopa argumentami, z którymi sam się nie zgadzasz.

a) Stawiasz tezę, że Jop miał źle, a przykładem jest Widzew: "Zawodników których wymieniłeś trzeba było jeszcze wkomponować w zespół,jak trudne jest to zadanie niech świadczy sytuacja Widzewa i ilu trenerów próbuje ogarnąć zbyt duże zmiany w drużynie w ciągu jednego sezonu.",

b) Ja Ci mówię, dlaczego nasza sytuacja była zupełnie inna i gatunkowo nieporównywalna, zawodnicy przychodzili w innym momencie, byli wyskautowani, itd,

c) Ty, że "Jeśli chodzi o Widzew i ich sytuację to w ogóle nie chodzi o jakość zawodników a o ich ilość.Więc guzik nas obchodzi kogo ściągnęli a bardziej ilu ściągnęli bo powszechna jest opinia,że to właśnie ta ilość jest problemem." - jakoś próbujesz wybrnąć, ale legniesz na koniec podając typowe argumentum ad populum, które w ogóle nie ma żadnego związku z czymkolwiek, co napisałem.

3. "Ostatnie zdanie zapamiętam i skomentuję być może jeszcze dzisiaj wieczorem.nie chce żeby się brzydko zestarzało." - Tylko pamiętaj funkcję cudzysłowu w semantyce, kiedy będziesz już komentował (a mam nadzieję, że będziesz!)

forthy napisał(a):Wyświetl post
Warto jednak dodać, że na słabszą troszkę w wykonaniu Wisły wiosnę były też problemy zdrowotne w Wiśle, co przy wąskiej kadrze ciężko było łatać.

Nawet na mocno obsadzonym środku obrony wyleciał przecież kandydat do miana najlepszego defensora 1 ligi za cały sezon czyli Biedrzycki.

Kuziemka to nie tylko obniżka formy, ale i problemy zdrowotne po tym ciosie z Odrą Opole.

Rodado miał problemy z barkiem i nie tylko, a na ostatnie 5 (+2 nadchodzące) spotkań wypadł całkiem.

Bozić zaczął rundę z urazem, na 1 skład był gotów po 5 meczach (w 5 zagrał z ławki jeszcze).

Sanchez przyszedł do odbudowania, a jak się odbudował to się skontuzjował z Odrą Opole i finalnie to fizycznie był gotowy na grę w jedenastce w 3-4 meczach.

Przy takich kłopotach brak porażek i spokojne dowiezienie awansu to duży sukces.
OGROMNY sukces, przecież graliśmy sezon w La Liga, TYLKO my mieliśmy kontuzje i wcale nie mamy kadry, która przerasta ligę, a jeżeli mamy, to słucham, z którą drużyną byś się zamienił.
Ostatnio edytowane przez Revolver : 11.05.2026 o godz. 18:33.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 11.05.2026, 18:47
Zakładałeś baraże z "tą kadrą", czyli według Ciebie (co najmniej) dwie drużyny miały od nas lepsze składy. Czy mogę zapytać, jakie? Powiedz też proszę, jakich, według Ciebie, zawodników z tych drużyn wybrałbyś, jako realne wzmocnienia Wisły Kraków..
Nie mam pojęcia jakie zespoły mają lepszą kadrę. Nie jestem masochistą, żeby interesować się innymi zespołami na tym poziomie rozgrywkowym i żeby oglądać ich mecze. Takie pytania to do ekspertów TV i oni by Ci wybrali czołowych piłkarzy na danych pozycjach w tej lidze. Wiem natomiast, że wielu naszych piłkarzy nie nadaje się na realia Iszej ligi(a Ci co się nadają, to wielki znak zapytania, jak będą się prezentowali w znacznie bardziej fizycznej Ekstraklasie), co potwierdził ten sezon. Rozumiem, że Ty nie oglądasz meczów Wisły Kraków, a jak obejrzałem wszystkie. Co znaczy, że wielu piłkarzy nie dojeżdża na określony poziom? To że nie będzie dobrego punktowania. Jak wystawiasz skrzydłowego, który od końca sierpnia do początku kwietnia nic nie robi na boisku, to jak może być dobrze? A taki wybór miał Jop, gość który nie notuje liczb, gość który ma co chwilę urazy, młody chłopak, który nie jest regularny i cała reszta, którą strach wpuścić na skrzydło w naszym zespole, a mówimy tylko o obsadzie boków pomocy.
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Stary 11.05.2026, 19:08
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Nie mam pojęcia jakie zespoły mają lepszą kadrę. Nie jestem masochistą, żeby interesować się innymi zespołami na tym poziomie rozgrywkowym i żeby oglądać ich mecze. Takie pytania to do ekspertów TV i oni by Ci wybrali czołowych piłkarzy na danych pozycjach w tej lidze. Wiem natomiast, że wielu naszych piłkarzy nie nadaje się na realia Iszej ligi(a Ci co się nadają, to wielki znak zapytania, jak będą się prezentowali w znacznie bardziej fizycznej Ekstraklasie), co potwierdził ten sezon. Rozumiem, że Ty nie oglądasz meczów Wisły Kraków, a jak obejrzałem wszystkie. Co znaczy, że wielu piłkarzy nie dojeżdża na określony poziom? To że nie będzie dobrego punktowania. Jak wystawiasz skrzydłowego, który od końca sierpnia do początku kwietnia nic nie robi na boisku, to jak może być dobrze? A taki wybór miał Jop, gość który nie notuje liczb, gość który ma co chwilę urazy, młody chłopak, który nie jest regularny i cała reszta, którą strach wpuścić na skrzydło w naszym zespole, a mówimy tylko o obsadzie boków pomocy.

Spoko - nie masz pojęcia, które drużyny mają lepszą kadrę, to na cholerę piszesz "z tą kadrą"? Dociera do Ciebie, że ta kadra nie występuje w próżni? Stawiam pytanie Tobie, a nie eKSpeRtOm, bo to Ty z tym wyskoczyłeś na forum.

"Rozumiesz", że nie oglądam meczów Wisły (XD), a za to Ty dzielnie oglądasz, a to daje Ci pełen obraz, jaka jest nasza kadra, więc nawet nie oglądasz reszty ligi. No to jakbyś sobie obejrzał, to byś wiedział JAKIE TAM KU*WA GRAJĄ OGÓRY, PRZY KTÓRYCH WISŁA TO JE*ANE GALACTICOS! Jeżeli rzekomo "wielu" z naszych piłkarzy to nie poziom 1 Ligi, to byś się za łeb złapał wiedząc, kto gra w 1 Lidze, no ale nie oglądasz...

Reszta Twojego posta to taki bełkot, że nawet mi się nie chce w nim grzebać.

Natomiast jestem Ci nieironicznie wdzięczny, bo w końcu dotarło do mnie, o co chodzi z takimi okazami, jak Ty, którzy twierdzą, że mamy do dupy skład - wy po prostu nie oglądacie tej ligi i nie macie pojęcia, jak cienkie są inne drużyny!
Ostatnio edytowane przez Revolver : 11.05.2026 o godz. 19:15.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 11.05.2026, 21:40
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Odpisywałem w innym wątku bez reakcji, więc tu jeszcze raz.
Z wyjątkiem bramkarza każdy zawodnik grający w podstawowym składzie Wisły na swojej pozycji jest w top 3 I ligi. A Rodado ją przerasta o lata świetlne. A żeby napisać, że wielu naszych, którzy właśnie te lige wciągnęli nosem, nie nadaje się na jej realia, to trzeba być albo turbo odklejonym albo nie widzieć żadnego meczu.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 11.05.2026, 23:51
1. Jeszcze raz, "Pech" i "szczęście", jako zjawiska, występują tylko jako pojedyncze odchylenia, jeżeli masz "systemowego pecha", to wtedy znak, że ewidentnie robisz coś do dupy, "systemowe szczęście" to nic innego, jak objaw, że ewidentnie jesteś dobry w tym, co robisz/chcesz robić. Masz dwie drużyny A i B, które grają ze sobą mecz, który kończy się remisem, pomimo że drużyna A miała druzgocącą przewagę, jednorazowo można powiedzieć, że drużyna A miała pecha, a drużyna B szczęście. Bierzesz teraz jakiś model statystyczny i badasz, jak wygląda to na większym zbiorze danych niż jedno wydarzenie. Jeżeli schemat drużyny A (remisy/porażki pomimo przewagi) powtarza się regularnie, to jest to znak, że jednak po prostu robi coś nie tak. Jeżeli drużyna B powtarza schemat to znaczy, że robi coś dobrze (np. umie świetnie bronić.). Do tego musisz dołączyć jeszcze inne zmienne, typu pozycja w tabeli. Bo o ile pozycja takiej Miedzi czy innej Odry się zmieniała, to nasza nie bardzo, więc cały czas gramy z drużynami, które teoretycznie i praktycznie możemy uznać za słabsze. I tutaj trzeba powiedzieć, że o ile na jesień byliśmy absolutnie zajebiści w tym, co robimy, to teraz już AŻ tak zajebiści nie byliśmy. Pomijając już gadanie o statystyce - zaliczyliśmy zjazd. Poza tym, same punkty nic nie mówią, bo i tak gramy bez jakiegokolwiek wpracowanego stylu.

2. Najpierw przytaczasz Widzew, jako przykład odnoszący się do nas, a później twierdzisz, że wcale się nie odnosi. Z boku wygląda to tak, jakbyś bronił Jopa argumentami, z którymi sam się nie zgadzasz.

a) Stawiasz tezę, że Jop miał źle, a przykładem jest Widzew: "Zawodników których wymieniłeś trzeba było jeszcze wkomponować w zespół,jak trudne jest to zadanie niech świadczy sytuacja Widzewa i ilu trenerów próbuje ogarnąć zbyt duże zmiany w drużynie w ciągu jednego sezonu.",

b) Ja Ci mówię, dlaczego nasza sytuacja była zupełnie inna i gatunkowo nieporównywalna, zawodnicy przychodzili w innym momencie, byli wyskautowani, itd,

c) Ty, że "Jeśli chodzi o Widzew i ich sytuację to w ogóle nie chodzi o jakość zawodników a o ich ilość.Więc guzik nas obchodzi kogo ściągnęli a bardziej ilu ściągnęli bo powszechna jest opinia,że to właśnie ta ilość jest problemem." - jakoś próbujesz wybrnąć, ale legniesz na koniec podając typowe argumentum ad populum, które w ogóle nie ma żadnego związku z czymkolwiek, co napisałem.

3. "Ostatnie zdanie zapamiętam i skomentuję być może jeszcze dzisiaj wieczorem.nie chce żeby się brzydko zestarzało." - Tylko pamiętaj funkcję cudzysłowu w semantyce, kiedy będziesz już komentował (a mam nadzieję, że będziesz!)

OGROMNY sukces, przecież graliśmy sezon w La Liga, TYLKO my mieliśmy kontuzje i wcale nie mamy kadry, która przerasta ligę, a jeżeli mamy, to słucham, z którą drużyną byś się zamienił.
To ja też jeszcze raz,nie ja zacząłem wrzutki o szczęściu.Odpisałem tylko,że rozpatrując niektóre wyniki w kategorii szczęścia czy pecha a Sandomingo szczęściu właśnie niektóre wyniki przypisał to według mnie więcej było pechowych.Abstrahuję już od tego czy my faktycznie robiliśmy coś nie tak-mam na myśli takie kardynalne błędy- i czy pominiemy milczeniem ,że ten sam skład zaczął po 5 dniach grać podobnie jak w rundzie jesiennej jak tylko praktycznie przyklepał awans i zaległości zostały wyczyszczone.Więc czy popełnialiśmy jakieś poważne błędy skoro nie przegraliśmy na boisku od 8 listopada.15 kolejnych meczów bez porażki,a najdłuższa seria bez zwycięstwa to 3 mecze.Rozumiem,że skoro żeby mówić o pechu w końcowym rezultacie wszystko trzeba zrobić idealnie to żeby mówić o szczęściu wszystko trzeba s.......ić.

Jeśli chodzi o Widzew to gdzie niby napisałem,że ich przykład do nas się nie odnosi.Zrobili rewolucję w składzie i z mocarstwowych zapowiedzi zrobiła się rozpaczliwa walka o utrzymanie.Według mnie Jop zdecydowanie umiejętnie wprowadzał nowych zawodników do drużyny.Po prostu ustalcie jedną wersję bo raz Jop rozpoczął obóz z większością nowych zawodników (a prawda taka,że rozpoczął w ogóle bez nowych zawodników,pierwsi dołączyli po ponad 2 tygodniach) Transfery pozwoliły mu nie korzystać z pary Uryga-Biedrzycki (a transfery miały uja z tym wspólnego i Grujcic wskoczył za Kutwę dopiero w 7 kolejce)

Inni piszą wręcz o samograju podczas gdy jedynymi istotnymi nowymi graczami na początku sezonu kiedy robiliśmy wszystkich kilkoma bramkami byli Lelieveld i Ertlthaler. Ponoć Mariusz zabetonował też skład,ciekawe bo ostatnio regularnie w pierwszym składzie wybiega 6 zawodników którzy pojawili się w klubie na ten sezon.I od biedy tego Omicia na siłę można się uczepić,że gra za mało choć ja swoją teorię na ten temat mam.

Pewnie sam wytknąłbym jakieś drobne błędy Jopowi ale skupiam się na odkłamywaniu gołoduposłownych bzdur kilku spoceńców którzy nadal pamiętają Mariuszowi,że się mu piłka od głowy nie w tą stronę co powinna odbiła.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.05.2026, 09:30
(...)
Pytania o zamianę kadry sa bezzasadne w momencie gdy sezon sie konczy i wielu zawodników zostalo zweryfikowanych lub wiele zespołów zawalilo sezon na pewnym etapie co dodatkowo zdołowala kilku gosci takich jak chocby Antonik z Miedzi czy Kądzior z Tychów.

Takie dywagacje maja sens przed sezonem i tu warto przypomnieć:

https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11117

Typy na ostateczne miejsca Wisly:
Sandomingo: 12
Maine_coon 14
Stelio: 12

Polowa osob typowala 5 miejsce

Moze te 30 typów to niewielka proba, ale zawsze jakaś.

Tak ocenianio kadre Wisly w tej konfiguracji trenersko- właścicielskiej.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 12.05.2026, 09:40
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Pytania o zamianę kadry sa bezzasadne w momencie gdy sezon sie konczy i wielu zawodników zostalo zweryfikowanych lub wiele zespołów zawalilo sezon na pewnym etapie co dodatkowo zdołowala kilku gosci takich jak chocby Antonik z Miedzi czy Kądzior z Tychów.

Takie dywagacje maja sens przed sezonem i tu warto przypomnieć:

https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11117

Typy na ostateczne miejsca Wisly:
Sandomingo: 12
Maine_coon 14
Stelio: 12

Polowa osob typowala 5 miejsce

Moze te 30 typów to niewielka proba, ale zawsze jakaś.

Tak ocenianio kadre Wisly w tej konfiguracji trenersko- właścicielskiej.
Oczywiście typy w stylu 12 czy 14 miejsce to mocna odklejka. Ale z drugiej strony były niewiadome przy transferach, wystrzału choćby Kuziemki też nikt się nie spodziewał. Można było oceniać w lipcu potencjał Wisły niżej niż w rzeczywistości.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.05.2026, 10:44
Martinus napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście typy w stylu 12 czy 14 miejsce to mocna odklejka. Ale z drugiej strony były niewiadome przy transferach, wystrzału choćby Kuziemki też nikt się nie spodziewał. Można było oceniać w lipcu potencjał Wisły niżej niż w rzeczywistości.
Odklejka lub nie, startowaliśmy z marna kadra.

I dwa lata temu zajęliśmy miejsce 10, co pewnie w typowaniach tez byłoby oceniane jako mocna odklejka.

Pierwsza runde za Brzeczka tez kończyliśmy na 10 miejscu.
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 12.05.2026, 10:57
Ale też runda wiosenna poprzedniego sezonu była już z Jopem i wyglądała dosyć dobrze.

Kadra pozostała bez większych zmian, a do tego przedłużenie Rodado.

Przed rozpoczęciem sezonu mieliśmy skład:
Letkiewicz - Jaroch, Biedrzycki, Kutwa, Krzyżanowski - Carbo, Duda - Baniowski, Rodado, Fred - Zwoliński.

Do tego był już Erhthaler.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.05.2026, 11:16
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Odklejka lub nie, startowaliśmy z marna kadra.

I dwa lata temu zajęliśmy miejsce 10, co pewnie w typowaniach tez byłoby oceniane jako mocna odklejka.

Pierwsza runde za Brzeczka tez kończyliśmy na 10 miejscu.
W tabeli styczeń-czerwiec 2025 byliśmy na 2 miejscu. Każdy, kto obstawiał 10 i niżej to dowodził, że ma problem albo z trenerem albo z właścicielem. Kadra z jesieni nie była słabsza od tej na wiosnę.
Giegera zakontraktowano chyba 10 sierpnia a temat ruszył 13 sierpnia
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 12.05.2026 o godz. 13:55.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.05.2026, 11:22
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
W tabeli styczeń-czerwiec 2025 byliśmy na 2 miejscu. Każdy, kto obstawiał 10 i niżej to dowodził, że ma problem albo z trenerem albo z właścicielem. Kadra z jesieni nie była słabsza od tej na wiosnę.
Giegera zakontraktowano chyba 10 sierpnia a temat ruszył 13 sierpnia.
Zgadza się, dlatego obstawiam miejsce 1, ale nie ze względu na moc kadry, tylko ciągłość pracy trenerskiej.

Średnia typowanych miejsc to 3.91

Ewidentnie ludzie stawiali wyzej Slask, Wieczysta i ŁKS. Podobnie bukmacherzy. Tak wynikało z ruchow transferowych.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 12.05.2026, 11:59
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Giegera zakontraktowano chyba 10 sierpnia a temat ruszył 13 sierpnia.
Temat ruszyl 13 lipca. Kiedy przyszedl Giger to mielismy juz 4 zwyciestwa w czterech meczach, w tym 5-0 z LKeSem i bilans bramek 16-5.

Gdyby temat ruszyl w tym momencie to wszyscy pisaliby ze awans pewny bo taka byla euforia
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 12.05.2026, 13:54
As napisał(a):Wyświetl post
Temat ruszyl 13 lipca. Kiedy przyszedl Giger to mielismy juz 4 zwyciestwa w czterech meczach, w tym 5-0 z LKeSem i bilans bramek 16-5.

Gdyby temat ruszyl w tym momencie to wszyscy pisaliby ze awans pewny bo taka byla euforia
Fakt, po...myliły mi się cyferki.
Mimo straty Mikulca obstawianie aż takiej obsuwy było skrajnym pesymizmem.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 12.05.2026, 14:38
Ja osobiscie bylem sceptykiem bo dopiero co przerznelismy baraze a z Ekstraklasy spadly solidne druzyny.
Obstawialem baraze z zastrzezeniem, ze bedzie awans bezposredni jak przyjdzie wysoki napastnik.
Co sie w sumie polowicznie sprawdzilo, Sanchez nam pare punktow zapewnil ale generalnie bez niego pewnie tez bysmy ten awans dowiezli.

Tak czy inaczej bede bronil tezy, ze gdybysmy takiego Sancheza mieli w poprzednich sezonach to kilka punktow wiecej bysmy zrobili i juz wtedy bylyby awanse. Jakby na tym opieralem to zastrzezenie.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 12.05.2026, 15:25
As napisał(a):Wyświetl post
Ja osobiscie bylem sceptykiem bo dopiero co przerznelismy baraze a z Ekstraklasy spadly solidne druzyny.
Obstawialem baraze z zastrzezeniem, ze bedzie awans bezposredni jak przyjdzie wysoki napastnik.
Co sie w sumie polowicznie sprawdzilo, Sanchez nam pare punktow zapewnil ale generalnie bez niego pewnie tez bysmy ten awans dowiezli.

Tak czy inaczej bede bronil tezy, ze gdybysmy takiego Sancheza mieli w poprzednich sezonach to kilka punktow wiecej bysmy zrobili i juz wtedy bylyby awanse. Jakby na tym opieralem to zastrzezenie.
Ważniejsze było przyjście Gigera niż Sancheza
Zwłaszcza, że przed pierwszym meczem mieliśmy jeszcze Zwolińskiego.

Dla przypomnienia nasz 1 mecz:

Stal Mielec 0:4 Wisła

Zwoliński (80' Nikaj)
Sukiennicki (54' Duarte)-Angel-Kuziemka (56' Baniowski)
Duda (70' Carbo)-Ertlthaler
Krzyżanowski (46' Lelieveld)-Kutwa-Biedrzycki-Jaroch
Broda
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 12.05.2026 o godz. 15:35.

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.05.2026, 09:53
Wszelka pederastia forumowa już zadowolona z Jopa czy jeszcze mało?
7-10 pkt przewagi nad 2 miejscem, 12-15 nad 3cim, 3 wygrane pod rząd, bilans 6-7-0 w tym roku, średnia pkt w tym roku 1,92, średnia w tym sezonie 2,06.

Wystarczy czy jeszcze jakaś s.......ina drozdowska ma coś do powiedzenia?
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.05.2026, 09:59
Na ten moment, nawet w przypadku przegranej z Siedlcami, Mariusz Jop nie spadnie poniżej średniej punktowej 2,0 na mecz..

W przypadku wygranej w ostatnim meczu, podkręci średnią do 2,09.

Wynik nieosiągalny dla poprzedników.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 16.05.2026, 21:27
I to ponoć po tragicznej rundzie z drużyną w kryzysie....
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 16.05.2026, 21:54
Jop jest słaby i nie zmienią tego zadne staty. Chocby krysztal, framacik, jaroo1, smone zaklinali rzeczywistość,parchatki. Jaroo1 wypełzło ścierwo z nory, musiał przetrawić kilka dni, że awansowalismy, mimo, że palant typował brak awansu w typerze. Gn9j.
Ostatnio edytowane przez leszekpw : 16.05.2026 o godz. 22:04.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 18.05.2026, 18:00
Moim zdaniem Jop potrzebuje 3-4 dobrych graczy. Kilku graczy obecnjej kadry jest za słabych na elementy, które chce wprowadzać. Chyba kazdy tu piszacy widzi to na boisku. I ten krytykujacy Jopa i broniacy jego warsztatu Trzeba tych kilku piłkarzy ściągnąć do drużyny aby kulejace elementy wymienić, a tych "uczących " się dobrej gry (mamy ich w kadrze sporo) swoją postawą na boisku podciągać. I(podkreslam; MOIM ZDANIEM) Jop jest bardzo dobrym trenerem i zasługuje na prowadzenie Wisły w eklapie.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 18.05.2026, 18:05
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Na ten moment, nawet w przypadku przegranej z Siedlcami, Mariusz Jop nie spadnie poniżej średniej punktowej 2,0 na mecz..

W przypadku wygranej w ostatnim meczu, podkręci średnią do 2,09.

Wynik nieosiągalny dla poprzedników.

Dodam, ze na 64 mecze, w których prowadził Wisłę wykręcił 136 pkt!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 18.05.2026, 22:48
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Dodam, ze na 64 mecze, w których prowadził Wisłę wykręcił 136 pkt!
I co z tego, skoro stłamsił talent austriackiego Xaviego?
Odpowiedz cytując
marek2a
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 18.05.2026, 22:58
Z całego serca życzę Panu Trenerowi MJ średniej 1,5 pkt na mecz w extraklasie
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 18.05.2026, 23:13
A ja nawet wyższej, a co - niech walczy !

Oby trenował nas jak najdłużej, bo to by oznaczało, że dalej dowozi wyniki. I o to w tym wszystkim chodzi. Dopóki będzie robił wyniki ma moje pełne poparcie i powinien mieć również poparcie właściciela. Trenerzy którzy trenują latami jeden zespół nie trenują go latami, bo taka była koncepcja właściciela, tylko dlatego, że sprawdzali się w swojej roli - czego Panu Trenerowi właśnie życzę. Niech trenuje nas jak najdłużej, bo jeśli nie da pretekstu do zwolnienia, będzie to oznaczało dla nas świetlaną przyszłość. Trzymam za nią kciuki
Odpowiedz cytując
marek2a
Senior Member

Stary 18.05.2026, 23:32
GKS Katowice ma średnią 1,48
Odpowiedz cytując
marek2a
Senior Member