The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2026, 15:56
Podkręcanie zasięgów, podkręcaniem zasięgów.

Ale nic nie przesłoni faktu, że bez pozyskania znaczącej kasy ( właśnie specjalnie piszę KASY a nie inwestora, sponsora itp bo w sumie poboczne) w ekstraklasie będziemy dziadownią.

Bez względu na to czy trenerem będzie Jop czy ktoś inny.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.04.2026, 16:50
https://gazetakrakowska.pl/mimo-wszy.../c2p2-28924913
B.Karcz napisał(a):
A ja napiszę to, co wiem... Żadne ostatecznie decyzje nie zapadły. Może poza tą, że w kolejnym sezonie nawet jeśli dojdzie do mocnego wzmocnienia finansów, to wciąż większościowym udziałowcem i prezesem będzie Jarosław Królewski. Jest też mnóstwo zmiennych w tym momencie, które mogą jeszcze wpłynąć na to, jak sytuacja się rozwinie. To prawda, że Wisła szuka inwestora, a raczej dofinansowania w kontekście praktycznie już przesądzonego - ja nie muszę bawić się w kurtuazję - awansu do ekstraklasy. Dofinansowania koniecznego, bo nawet licząc dodatkowe wpływy z praw telewizyjnych czy poprawę i tak fantastycznej średniej widzów po awansie do ekstraklasy, to nie da gwarancji utrzymania w ekstraklasie i płynności finansowej na tym poziomie. Przez cztery lata nieobecności „Białej Gwiazdy” na ekstraklasie wiele tutaj się zmieniło. W Wiśle mają tego świadomość, a że dramatyczna walka o utrzymanie nie jest celem krakowskiego klubu, to prowadzone są różne rozmowy. Za dużo już jednak w historii Wisły widziałem, żeby rozpisywać scenariusz ze stuprocentową pewnością… Trzeba uzbroić się po prostu w cierpliwość i czekać na konkrety. Na pewno nikt nie ogłosi ich przed końcem obecnego sezonu
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 20.04.2026, 17:16
Po raz kolejny dzbannikarze w pełnej krasie.
Każdy z nich "zagląda za kulisy", "odsłania karty" czy też "ujawnia prawdę" i oczywiście z każdego z tych artykułów wynika dokładnie nic
Chyba tylko Pyton Wlodarczyk nie przedstawił swojego niusa.
Insajderzy pełną gębą.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 20.04.2026, 18:18
Odnośnie kasy, którą WK ma w Wiśle:

GrassSnake wspominał, że Wisła Kwietniowi wcale nie wisi dużo kasy.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.04.2026, 00:15
Rzygać się chce od tego podniecania się niektórych odgrzewanym kotletem. I to już w pięć razy odgrzewanym. Zaskroniec musi mieć niezła bekę że co pół roku idioci nabierają się na poważne rozmowy z Kwietniem i grzeją ten temat
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 21.04.2026, 05:49
Kolega @GraaSnake nakręcił sporą porcję medialnego szumu
Musi być i to najlepiej jak najszybciej sporo kasy na podpisywanie nowych grajków bo jak nie to w kolejnym sezonie będzie cierpienie i najprawdopodobniej spadniemy z hukiem.
A skąd ją jk weźmie.. przecież ma tyle znajomości, przecież to miało być takie proste..
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.04.2026, 09:15
JD Sports kolejnym sponsorem Wisły.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 21.04.2026, 15:15
A ile piniążkow za to będzie?

Pewnie nie za dużo, bo inaczej PPKMOCOTFAPBCYGLWEFCHW chwaliłby się tym od rana.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.04.2026, 15:32
Myślę, że na tyle dużo by skończyło się pi***nie o niepłaceniu "od grudnia".

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 21.04.2026, 15:36
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że na tyle dużo by skończyło się pi***nie o niepłaceniu "od grudnia".
Hmmm .....niestety mylisz się i to bardzo...
Sam Young Global Leader podał, że pensje to 1,2 mln netto miesięcznie.
Nowy sponsor płaci ROCZNIE mniej niż w/w kwota.

Oczywiście, każdy sponsor to dobra sprawa - napisze to, bo jest tutaj wielu myślących inaczej, którzy będą potem powtarzać, że krytykuje wszystko i wszystkich.
Natomiast znajmy też proporcje.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.04.2026, 16:04
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
...
Sam Young Global Leader podał, że pensje to 1,2 mln netto miesięcznie.
Nowy sponsor płaci ROCZNIE mniej niż w/w kwota.
...
Znasz konkretne kwoty, czy to jakieś szacunki własne?
Jak to się ma do info, że kwota za przyszły sezon zależy od ligi, w której będziemy występować?
Współwłaściciel, współsponsor
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 21.04.2026, 17:02
Karcz podał, że kwota jest "być może nawet siedmiocyfrowa".
Czyli jeżeli przekracza milion to nieznacznie.

Natomiast rozważania o przyszłym sezonie nie mają w tym kontekście znaczenia.
Odniosłem się konkretnie do wpisu o wyrównywaniu "zaległości od grudnia".
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 21.04.2026, 17:04
Adasss napisał(a):Wyświetl post
Znasz konkretne kwoty, czy to jakieś szacunki własne?
Jak to się ma do info, że kwota za przyszły sezon zależy od ligi, w której będziemy występować?
Napisano, że będą na rękawku. Za to nikt 5 baniek ani nawet 3 nie zapłaci.
Pewnie są gdzieś w necie artykuły ile szacunkowo reklamodawcy płacą za jakie miejsce na koszulce czy spodenkach.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 21.04.2026, 17:50
OK, byłem ciekaw, czy ktoś coś potrafi konkretniej powiedzieć lub wiarygodnie oszacować.
Ale tak, to mamy tylko jakieś zgadywanki.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 21.04.2026, 18:21
Dla kogo zgadywanki, dla tego zgadywanki.
Rząd wielkości można spokojnie oszacować - i jest to kwota niższa niż miesięczny budżet na wypłaty.

Więc o żadnym wielkim spłacaniu zaległości nie ma co mówić.

Ale oczywiście każdy sponsor cieszy, co należy podkreślać. Cały czas czekamy jeszcze na wschodnioazjatyckie linie lotnicze, które Karcz z Wojtowiczem zapowiadali już blisko rok temu.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.04.2026, 18:58
Skoro nie wiadomo jakie są zaległości to oczywiście nie wiadomo czy wpłata od sponsora pokryje zadłużenie.
Ale oczywiście niektórym wydaje się, że mają niepublikowane informacje

Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 21.04.2026, 19:00
Brawo Panie Królewski i Panie Moore. I to jest prezes.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 21.04.2026, 19:30
OK, pobawiłem się AI.
W ChatGPT pierwszy wynik szacunków był taki, że najbardziej prawdopodobna jest kwota w przedziale 1~2 mln za sezon. Ale dorzuciłem do wymagań uwzględnienie rzeczywistych zasięgów medialnych Wisły (AI ułatwiło sobie początkowo sprawę i założyło stawki jak dla typowego beniaminka Ekstraklasy). Po uwzględnieniu tego, AI podniosło szacunki do przedziału 2~3 mln.
Potem powtórzyłem to dla Claude Sonnet, które okazało się bardziej konserwatywne. Jego początkowy szacunek to 0,5~1 mln, a po uwzględnieniu naszych zasięgów szacunki wzrosły do 0,7~1,2 mln. Ponieważ zastanawiała mnie ta różnica, to dopytałem oba agenty, czy jest to sama wycena za logo na rękawku i okazało się, że ChatGPT od razu założyło, że w przypadku takiego globalnego partnera jak JD takie umowy obejmują dodatkowe sprawy, podczas gdy Claude tego nie zrobiło. Jednak Claude dopytane o to przyznało, że prawdopodobieństwo w przypadku takiego partnera, że taka umowa zawiera więcej punktów jest bardzo duże i oszacowało cały kontrakt na 1~1,5 mln.
Umówmy się, że to wciąż tylko zgadywanka, choć chyba mająca jakieś tam oparcie w dostępnych danych. Wciąż jednak na tyle skąpych, że jak widać te rozbieżności między agentami są dość duże.

Co do wschodnioazjatyckich linii lotniczych, jeśli nawet faktycznie coś było na rzeczy, to z wiadomych względów raczej sobie poczekamy.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 21.04.2026 o godz. 19:33.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.04.2026, 23:25
Wszystko fajnie, tylko w dłuższej perspektywie to Wisła ze sponsorów nie wyżyje i potrzebuje inwestorów, a nie ciułania wszędzie po milionie, bo tu też możliwości są ograniczone i nikt wiecznie podnosił kwoty sponsoringu nie będzie oraz że tak powiem mozliwości, ilość miejsc dla sponsorów jest ograniczona. My mamy długi sięgające grubych milionów, a tu ciągle za sukces przedstawia się utrzymywanie na powierzchni i zamiast dopisania do długu za kolejny rok 11 mln, to może się dopisze raptem 9-10 mln

Także fajnie, 2 miliony czy pół miliona drogą nie chodzi ale to sa ciągle kroplówki dla Wisły.

Jedyna nadzieja to jest w tym żeby ograniczyć koszty prowadzenia klubu i dzięki prawom tv z ekstraklasy, wychodzić na plus co roku. I oczywiście się w tej ekstralasie utrzymywać.

Bajerki o sponsorach słyszę tu już kilka lat. To samo z inwestorami powaznymi, którzy są już, tuż tuż n i niezawodny Kwiecień, który co pół roku się już zdecydował aby w Wisłę zacząć pompować miliardy szekli, ale ostatecznie to jeszcze nie ten moment i się wstrzyma pół roku. Wszystko można spiąć w "dwa słowa", nieporadność i szukanie atencji przez Zaskrońca.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 21.04.2026 o godz. 23:27.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.04.2026, 02:43
Pozyskanie kolejnego sponsora to kolejny kamyczek a raczej głaz do ogródkach hejterów prezesa, nazywających go zaskrońcem, którzy radowalby się gdyby prezesowi powinęła się noga. Na złość waszą nic z tych rzeczy
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.04.2026, 08:01
Nowy sponsor to powód do radości i sukces Wisły. To jednoznacznie pozytywna informacja.
Próba przedstawiania jej inaczej jest śmieszna.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.04.2026, 10:01
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nowy sponsor to powód do radości i sukces Wisły. To jednoznacznie pozytywna informacja.
Próba przedstawiania jej inaczej jest śmieszna.
Tak, na pewno jest to jakiś powód do radości i pozytyw.

Co do sukcesu, to jeśli już, to umiarkowany i na pewno mniejszej skali niż próbuje się to w mediach przedstawiać.

Po pierwsze, " miejsce na rękawku" jest naturalnym nośnikiem reklamy i nie jest wielką sztuką sprzedać je. To, że do tej pory zajmowało to miejsce Socios , wynikało z wewnątrzklubowych ustaleń.

Po drugie, kwota miliona złotych ( bo tak to pewnie oscyluje) na pewno nie rozwiązuje żadnego ze strategicznych problemów klubu.

Po trzecie, śmiem nawet postawić hipotezę, że w związku ze znanymi problemami z płynnością, kwota otrzymana jest niższa od rynkowej ze względu na rabat dyskontowy, który trzeba było udzielić oczekując jednorazowej zapłaty z góry.
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 22.04.2026, 11:04
Myślę, że niektóre osoby powinny zacząć leczyć się na poważną depresję, bo ewidentnie coś jest z nimi nie tak.
A mnie cieszy, że zaraz wracamy do ESA, bo to jest najważniejsze i żadne .......olo urojonych znawców finansów klubu na to nie wpłyną ;-) Nie zdechliśmy przez 4 lata w 1 lidze to teraz już nie ma na to szans. A płaczki płakać będą zawsze, jak zrobimy puchary to będą płakać, że nie mistrzostwo, jak będziemy mieli wicelidera strzelców to płakać będą, że jest tylko drugi, jak sponsor da 5 mln to będzie płacz, że nie 10 itd itp.
Jak mawia klasyk - Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej ;-)
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 22.04.2026, 11:11
Piter00 napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że niektóre osoby powinny zacząć leczyć się na poważną depresję, bo ewidentnie coś jest z nimi nie tak.
A mnie cieszy, że zaraz wracamy do ESA, bo to jest najważniejsze i żadne .......olo urojonych znawców finansów klubu na to nie wpłyną ;-) Nie zdechliśmy przez 4 lata w 1 lidze to teraz już nie ma na to szans. A płaczki płakać będą zawsze, jak zrobimy puchary to będą płakać, że nie mistrzostwo, jak będziemy mieli wicelidera strzelców to płakać będą, że jest tylko drugi, jak sponsor da 5 mln to będzie płacz, że nie 10 itd itp.
Jak mawia klasyk - Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej ;-)
No własnie jeszcze nie wracamy do ESA, a wszyscy zachowują się tak jakbyśmy już w niej byli. Cały czas mozliwy jest scenariusz w którym Chrobry robi nam w Maju drugi Sosnowiec, zbliża się do nas na 1 pkt, Wieczysta na 2, Śląśk nas wyprzedza i zostają do rozegrania 2 ostatnie mecze z pełnymi gaciami.

Więc radziłbym jednak nie spuszczać gardy z pokory i dopóki matematycznie nie awansujemy to nie gadać tekstów w stylu 'Wisła już praktycznie awansowała'. Arka w 2024 też już praktycznie awansowała na tym etapie, a potem w ostatniej kolejce wyjaśnił ją GKS Katowice.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 22.04.2026, 12:15
Jak ja lubię takie powoływanie się na wyjątkowe sytuacje + ich wyolbrzymianie.

Raz, że w tym wypadku Arka, na 5 kolejek przed końcem miała nie 10, jak my teraz, a 8 punktów przewagi.

A dwa, że GKS miał wtedy generalnie kapitalną rundę wiosenną (38 na 48 punktów możliwych, przed tymi ostatnimi kolejkami punktował na poziomie 2,09, bramki 23-8, łącznie z nimi 2,37, bramki 42-13).
Arka tej końcówki też nie miała zupełnie fatalnej, zdobyła 7 punktów (w tym jest porażka z GKS, czyli w pozostałych spotkaniach punktowała na poziomie 1,75).

Dla porównania (dotąd na wiosnę):
Chrobry: 1,7 pkt, bramki 15-10
Wieczysta: 1,56 pkt, bramki 14-11
My: 1,67 pkt, 15-11 (walkowera nie wliczam)

Oczywiście dopóki wszystko matematycznie jest możliwe trzeba walczyć, ale nie opowiadajmy sobie bajek, że np. każdemu naszemu rywalowi może się nagle, ni z gruszki, ni z pietruszki, włączyć tryb dominatora ligi, a my jednocześnie zaczniemy punktować na poziomie najgorszych zespołów tej ligi, lub gorzej. To jest dobre do straszenia miłośników horrorów.
Powód: 7 -> 8
Ostatnio edytowane przez Adasss : 22.04.2026 o godz. 12:44.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 22.04.2026, 12:38
Stelio napisał(a):Wyświetl post
No własnie jeszcze nie wracamy do ESA, a wszyscy zachowują się tak jakbyśmy już w niej byli. Cały czas mozliwy jest scenariusz w którym Chrobry robi nam w Maju drugi Sosnowiec, zbliża się do nas na 1 pkt, Wieczysta na 2, Śląśk nas wyprzedza i zostają do rozegrania 2 ostatnie mecze z pełnymi gaciami.

Więc radziłbym jednak nie spuszczać gardy z pokory i dopóki matematycznie nie awansujemy to nie gadać tekstów w stylu 'Wisła już praktycznie awansowała'. Arka w 2024 też już praktycznie awansowała na tym etapie, a potem w ostatniej kolejce wyjaśnił ją GKS Katowice.
Owszem, jest też taki scenariusz, że przegramy wszystkie 5 meczów do końca rundy.
Prawdopodobieństwo, że tak się stanie jest bliskie zeru - ostatni mecz na boisku przegraliśmy z Polonią w listopadzie 2025, a nawet jakby się tak stało to nie musi to oznaczać, że spadniemy poniżej 2 miejsca.
Jeśli nadal nie przegramy meczu to awansujemy najpóźniej w 33 kolejce. A dość wysokie jest prawdopodobieństwo awansu już w sobotę.

(...)
Dla porównania (dotąd na wiosnę):
Chrobry: 1,7 pkt, bramki 15-10
Wieczysta: 1,56 pkt, bramki 14-11
My: 1,67 pkt, 15-11 (walkowera nie wliczam)
Nie do końca "na wiosnę" tylko raczej w 2026

Licząc od 18 kolejki to
Chrobry: 1,67
Wieczysta: 1,64
My (z walkowerem) 1,58
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 22.04.2026 o godz. 12:43.

Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 22.04.2026, 12:48
Jeśli wiosna zaczyna się w grudniu, to OK
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 22.04.2026, 12:57
Jeśli wiosna zaczyna się w grudniu, to OK
Mówisz, że 6 lutego przyroda była już zielona ...

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.04.2026, 13:49
Jak ja lubię takie powoływanie się na wyjątkowe sytuacje + ich wyolbrzymianie.

Raz, że w tym wypadku Arka, na 5 kolejek przed końcem miała nie 10, jak my teraz, a 8 punktów przewagi.

A dwa, że GKS miał wtedy generalnie kapitalną rundę wiosenną (38 na 48 punktów możliwych, przed tymi ostatnimi kolejkami punktował na poziomie 2,09, bramki 23-8, łącznie z nimi 2,37, bramki 42-13).
Arka tej końcówki też nie miała zupełnie fatalnej, zdobyła 7 punktów (w tym jest porażka z GKS, czyli w pozostałych spotkaniach punktowała na poziomie 1,75).
(...)
Do tego Arke musiała wyprzedzić 1 drużyna, nas z kolei dwie.

No ale wiadomo, ręce na kołdre i niech drużyna za szybko nie uwierzyla że awans juz jest zaklepany.

Mam tylko nadzieję że wszyscy którzy wypieraja awans w momencie finalizacji zdobędą się na choc odrobinę radości
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 22.04.2026, 15:23
pepe72 napisał(a):Wyświetl post

Nie do końca "na wiosnę" tylko raczej w 2026

Licząc od 18 kolejki to
Chrobry: 1,67
Wieczysta: 1,64
My (z walkowerem) 1,58
Runda wiosenna to w Polsce okres od lutego do czerwca, niezależnie od liczby kolejek. Co zresztą, uwzględniając ogromną przerwę między rundami, ma głęboki sens w ocenach kto jak gra w której rundzie.

Podział na pierwszą serię meczów i drugą serię to zupełnie inna bajka, ale nikt mi nie wmówi, że sensowniejszym porównaniem postawy między dwiema różnymi rundami są mecze 17 i 18 kolejki (rozgrywane tydzień po tygodniu w listopadzie), zamiast porównania 19 vs 20 (rozgrywane początek grudnia vs początek lutego, po dwumiesięcznej przerwie, obozie przygotowawczym i połowie okienka transferowego).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów