|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Podkręcanie zasięgów, podkręcaniem zasięgów.
Ale nic nie przesłoni faktu, że bez pozyskania znaczącej kasy ( właśnie specjalnie piszę KASY a nie inwestora, sponsora itp bo w sumie poboczne) w ekstraklasie będziemy dziadownią. Bez względu na to czy trenerem będzie Jop czy ktoś inny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
https://gazetakrakowska.pl/mimo-wszy.../c2p2-28924913
B.Karcz napisał(a):
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Po raz kolejny dzbannikarze w pełnej krasie.
Każdy z nich "zagląda za kulisy", "odsłania karty" czy też "ujawnia prawdę" i oczywiście z każdego z tych artykułów wynika dokładnie nic ![]() Chyba tylko Pyton Wlodarczyk nie przedstawił swojego niusa. Insajderzy pełną gębą. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Odnośnie kasy, którą WK ma w Wiśle:
![]() GrassSnake wspominał, że Wisła Kwietniowi wcale nie wisi dużo kasy. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Rzygać się chce od tego podniecania się niektórych odgrzewanym kotletem. I to już w pięć razy odgrzewanym. Zaskroniec musi mieć niezła bekę że co pół roku idioci nabierają się na poważne rozmowy z Kwietniem i grzeją ten temat
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Kolega @GraaSnake nakręcił sporą porcję medialnego szumu
Musi być i to najlepiej jak najszybciej sporo kasy na podpisywanie nowych grajków bo jak nie to w kolejnym sezonie będzie cierpienie i najprawdopodobniej spadniemy z hukiem. A skąd ją jk weźmie.. przecież ma tyle znajomości, przecież to miało być takie proste.. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
JD Sports kolejnym sponsorem Wisły.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ile piniążkow za to będzie?
Pewnie nie za dużo, bo inaczej PPKMOCOTFAPBCYGLWEFCHW chwaliłby się tym od rana. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Myślę, że na tyle dużo by skończyło się pi***nie o niepłaceniu "od grudnia".
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hmmm .....niestety mylisz się i to bardzo...
Sam Young Global Leader podał, że pensje to 1,2 mln netto miesięcznie. Nowy sponsor płaci ROCZNIE mniej niż w/w kwota. Oczywiście, każdy sponsor to dobra sprawa - napisze to, bo jest tutaj wielu myślących inaczej, którzy będą potem powtarzać, że krytykuje wszystko i wszystkich. Natomiast znajmy też proporcje. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Jak to się ma do info, że kwota za przyszły sezon zależy od ligi, w której będziemy występować? ![]()
Współwłaściciel, współsponsor
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Karcz podał, że kwota jest "być może nawet siedmiocyfrowa".
Czyli jeżeli przekracza milion to nieznacznie. Natomiast rozważania o przyszłym sezonie nie mają w tym kontekście znaczenia. Odniosłem się konkretnie do wpisu o wyrównywaniu "zaległości od grudnia". ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Pewnie są gdzieś w necie artykuły ile szacunkowo reklamodawcy płacą za jakie miejsce na koszulce czy spodenkach. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
OK, byłem ciekaw, czy ktoś coś potrafi konkretniej powiedzieć lub wiarygodnie oszacować.
Ale tak, to mamy tylko jakieś zgadywanki. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla kogo zgadywanki, dla tego zgadywanki.
Rząd wielkości można spokojnie oszacować - i jest to kwota niższa niż miesięczny budżet na wypłaty. Więc o żadnym wielkim spłacaniu zaległości nie ma co mówić. Ale oczywiście każdy sponsor cieszy, co należy podkreślać. Cały czas czekamy jeszcze na wschodnioazjatyckie linie lotnicze, które Karcz z Wojtowiczem zapowiadali już blisko rok temu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Skoro nie wiadomo jakie są zaległości to oczywiście nie wiadomo czy wpłata od sponsora pokryje zadłużenie.
Ale oczywiście niektórym wydaje się, że mają niepublikowane informacje ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Online |
|
|
Brawo Panie Królewski i Panie Moore. I to jest prezes.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
OK, pobawiłem się AI.
W ChatGPT pierwszy wynik szacunków był taki, że najbardziej prawdopodobna jest kwota w przedziale 1~2 mln za sezon. Ale dorzuciłem do wymagań uwzględnienie rzeczywistych zasięgów medialnych Wisły (AI ułatwiło sobie początkowo sprawę i założyło stawki jak dla typowego beniaminka Ekstraklasy). Po uwzględnieniu tego, AI podniosło szacunki do przedziału 2~3 mln. Potem powtórzyłem to dla Claude Sonnet, które okazało się bardziej konserwatywne. Jego początkowy szacunek to 0,5~1 mln, a po uwzględnieniu naszych zasięgów szacunki wzrosły do 0,7~1,2 mln. Ponieważ zastanawiała mnie ta różnica, to dopytałem oba agenty, czy jest to sama wycena za logo na rękawku i okazało się, że ChatGPT od razu założyło, że w przypadku takiego globalnego partnera jak JD takie umowy obejmują dodatkowe sprawy, podczas gdy Claude tego nie zrobiło. Jednak Claude dopytane o to przyznało, że prawdopodobieństwo w przypadku takiego partnera, że taka umowa zawiera więcej punktów jest bardzo duże i oszacowało cały kontrakt na 1~1,5 mln. Umówmy się, że to wciąż tylko zgadywanka, choć chyba mająca jakieś tam oparcie w dostępnych danych. Wciąż jednak na tyle skąpych, że jak widać te rozbieżności między agentami są dość duże. Co do wschodnioazjatyckich linii lotniczych, jeśli nawet faktycznie coś było na rzeczy, to z wiadomych względów raczej sobie poczekamy.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 21.04.2026 o godz. 19:33.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Wszystko fajnie, tylko w dłuższej perspektywie to Wisła ze sponsorów nie wyżyje i potrzebuje inwestorów, a nie ciułania wszędzie po milionie, bo tu też możliwości są ograniczone i nikt wiecznie podnosił kwoty sponsoringu nie będzie oraz że tak powiem mozliwości, ilość miejsc dla sponsorów jest ograniczona. My mamy długi sięgające grubych milionów, a tu ciągle za sukces przedstawia się utrzymywanie na powierzchni i zamiast dopisania do długu za kolejny rok 11 mln, to może się dopisze raptem 9-10 mln
Także fajnie, 2 miliony czy pół miliona drogą nie chodzi ale to sa ciągle kroplówki dla Wisły. Jedyna nadzieja to jest w tym żeby ograniczyć koszty prowadzenia klubu i dzięki prawom tv z ekstraklasy, wychodzić na plus co roku. I oczywiście się w tej ekstralasie utrzymywać. Bajerki o sponsorach słyszę tu już kilka lat. To samo z inwestorami powaznymi, którzy są już, tuż tuż n i niezawodny Kwiecień, który co pół roku się już zdecydował aby w Wisłę zacząć pompować miliardy szekli, ale ostatecznie to jeszcze nie ten moment i się wstrzyma pół roku. Wszystko można spiąć w "dwa słowa", nieporadność i szukanie atencji przez Zaskrońca.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 21.04.2026 o godz. 23:27.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Online |
|
|
Pozyskanie kolejnego sponsora to kolejny kamyczek a raczej głaz do ogródkach hejterów prezesa, nazywających go zaskrońcem, którzy radowalby się gdyby prezesowi powinęła się noga. Na złość waszą nic z tych rzeczy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Nowy sponsor to powód do radości i sukces Wisły. To jednoznacznie pozytywna informacja.
Próba przedstawiania jej inaczej jest śmieszna. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do sukcesu, to jeśli już, to umiarkowany i na pewno mniejszej skali niż próbuje się to w mediach przedstawiać. Po pierwsze, " miejsce na rękawku" jest naturalnym nośnikiem reklamy i nie jest wielką sztuką sprzedać je. To, że do tej pory zajmowało to miejsce Socios , wynikało z wewnątrzklubowych ustaleń. Po drugie, kwota miliona złotych ( bo tak to pewnie oscyluje) na pewno nie rozwiązuje żadnego ze strategicznych problemów klubu. Po trzecie, śmiem nawet postawić hipotezę, że w związku ze znanymi problemami z płynnością, kwota otrzymana jest niższa od rynkowej ze względu na rabat dyskontowy, który trzeba było udzielić oczekując jednorazowej zapłaty z góry. |
|
|
|
Member
Od: 03.2016
Offline |
|
|
Myślę, że niektóre osoby powinny zacząć leczyć się na poważną depresję, bo ewidentnie coś jest z nimi nie tak.
A mnie cieszy, że zaraz wracamy do ESA, bo to jest najważniejsze i żadne .......olo urojonych znawców finansów klubu na to nie wpłyną ;-) Nie zdechliśmy przez 4 lata w 1 lidze to teraz już nie ma na to szans. A płaczki płakać będą zawsze, jak zrobimy puchary to będą płakać, że nie mistrzostwo, jak będziemy mieli wicelidera strzelców to płakać będą, że jest tylko drugi, jak sponsor da 5 mln to będzie płacz, że nie 10 itd itp. Jak mawia klasyk - Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej ;-) |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
Więc radziłbym jednak nie spuszczać gardy z pokory i dopóki matematycznie nie awansujemy to nie gadać tekstów w stylu 'Wisła już praktycznie awansowała'. Arka w 2024 też już praktycznie awansowała na tym etapie, a potem w ostatniej kolejce wyjaśnił ją GKS Katowice. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ja lubię takie powoływanie się na wyjątkowe sytuacje + ich wyolbrzymianie.
Raz, że w tym wypadku Arka, na 5 kolejek przed końcem miała nie 10, jak my teraz, a 8 punktów przewagi. A dwa, że GKS miał wtedy generalnie kapitalną rundę wiosenną (38 na 48 punktów możliwych, przed tymi ostatnimi kolejkami punktował na poziomie 2,09, bramki 23-8, łącznie z nimi 2,37, bramki 42-13). Arka tej końcówki też nie miała zupełnie fatalnej, zdobyła 7 punktów (w tym jest porażka z GKS, czyli w pozostałych spotkaniach punktowała na poziomie 1,75). Dla porównania (dotąd na wiosnę): Chrobry: 1,7 pkt, bramki 15-10 Wieczysta: 1,56 pkt, bramki 14-11 My: 1,67 pkt, 15-11 (walkowera nie wliczam) Oczywiście dopóki wszystko matematycznie jest możliwe trzeba walczyć, ale nie opowiadajmy sobie bajek, że np. każdemu naszemu rywalowi może się nagle, ni z gruszki, ni z pietruszki, włączyć tryb dominatora ligi, a my jednocześnie zaczniemy punktować na poziomie najgorszych zespołów tej ligi, lub gorzej. To jest dobre do straszenia miłośników horrorów. Powód: 7 -> 8
Ostatnio edytowane przez Adasss : 22.04.2026 o godz. 12:44.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prawdopodobieństwo, że tak się stanie jest bliskie zeru - ostatni mecz na boisku przegraliśmy z Polonią w listopadzie 2025, a nawet jakby się tak stało to nie musi to oznaczać, że spadniemy poniżej 2 miejsca. Jeśli nadal nie przegramy meczu to awansujemy najpóźniej w 33 kolejce. A dość wysokie jest prawdopodobieństwo awansu już w sobotę.
![]() Licząc od 18 kolejki to Chrobry: 1,67 Wieczysta: 1,64 My (z walkowerem) 1,58
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 22.04.2026 o godz. 12:43.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli wiosna zaczyna się w grudniu, to OK
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mówisz, że 6 lutego przyroda była już zielona ...
![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
No ale wiadomo, ręce na kołdre i niech drużyna za szybko nie uwierzyla że awans juz jest zaklepany. Mam tylko nadzieję że wszyscy którzy wypieraja awans w momencie finalizacji zdobędą się na choc odrobinę radości ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Podział na pierwszą serię meczów i drugą serię to zupełnie inna bajka, ale nikt mi nie wmówi, że sensowniejszym porównaniem postawy między dwiema różnymi rundami są mecze 17 i 18 kolejki (rozgrywane tydzień po tygodniu w listopadzie), zamiast porównania 19 vs 20 (rozgrywane początek grudnia vs początek lutego, po dwumiesięcznej przerwie, obozie przygotowawczym i połowie okienka transferowego). |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|