The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.03.2026, 19:13. 26. kolejka, Odra Opole - Wisła Kraków, 21.03.2026, godz. 14:00
Ostatni mecz przed przerwą reprezentacyjną, z dość przeciętną ostatnio Odrą Opole.

Tabela:

Kurs LVBet:

Chyba nic bym nie zmienił w wyjściowym składzie w porównaniu z meczem z Miedzią.

Odra to myślę zespół o poziom niżej w porównaniu do Miedzi, co nie znaczy, że mecz wygra się sam.

Ultra ważny mecz dla układu tabeli przed przerwą reprezentacyjną. 55 punktów na tym etapie sezonu to byłaby w zasadzie autostrada do Ekstraklasy.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 15.03.2026 o godz. 19:16.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.03.2026, 19:33
Kartki (żółte):

6 - Biedrzycki,
5 - Grujčić
4 - wrócili: Duda, Krzyżanowski
3 - Lelieveld, Ertlthaler, Igbekeme, Carbo
2 - Kuziemka
1 - Kutwa, Nikaj, Rodado, Baniowski, Bozić, Giger, Omić, Colley, Duarte
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.03.2026, 20:22
Odra w ostatniej minucie straciła bramkę z ŁKSem co zapewne na ich morale dobrze nie podziała.

Spodziewam sie jednak ciężkiego meczu. Oby zwycięskiego.

Mimo wszystko rozważyłbym zmiane Igbekeme na Carbo, bo te niedokładności Jamesa okropnie nam psują grę. Byłby to tez jakis powrot do ustawien środka pola jaki dobrze funkcjonowal na poczatku sezonu.

Możnaby też rozważyć cofniecie Ertlahera nizej a Duda na 6. Wtedy Bozic/Kuziemka wchodzi do 11.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.03.2026, 08:16
Jestem za Carbo, bo pewnie będzie potrzeba trochę siły i wzrostu w środku pola. Nie spodziewam się pięknego meczu.

I radzę nie lekceważyć Odry, nie z powodu jakiegoś ukrytego potencjału, po prostu pewnie się zepną żeby wyskoczyć poza strefę grożącą klasyczną "walką o spadek". Dla nich każdy punkt jest na wagę złota.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.03.2026 o godz. 17:48.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.03.2026, 08:50
Najwiekszy jednak plus nadchodzacego meczu - murawa, możliwe że nawet lepsza niz nasza. Pogoda w tamtym regionie nie dala jej tak w kosc. Weszlo określiło ja nawet rodem z Premier League.

Później i w Bytomiu i w Chorzowie też będzie dobra.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 16.03.2026, 10:17
Co do Bytomia to jeszcze nie wiadomo, czy nas wpuszczą ^^ Aczkolwiek odnoszę wrażenie, że każda następna próba wykręcenia jakiegoś numeru skończy się natychmiastową, ostrą reakcją PZPNu.

Odra na ten moment raczej nie ma noża na gardle, jeśli chodzi o utrzymanie. Na tym etapie sezonu, 10 punktów nad strefą spadkową oznacza w zasadzie utrzymanie. Oczywiście nie można ich lekceważyć, bo się skończy jak z Sosnowcem za Sobolewskiego, ale akurat o ten mecz jestem jakoś dziwnie spokojny.

[35/54]

Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 16.03.2026, 11:06
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Co do Bytomia to jeszcze nie wiadomo, czy nas wpuszczą ^^ Aczkolwiek odnoszę wrażenie, że każda następna próba wykręcenia jakiegoś numeru skończy się natychmiastową, ostrą reakcją PZPNu.

Odra na ten moment raczej nie ma noża na gardle, jeśli chodzi o utrzymanie. Na tym etapie sezonu, 10 punktów nad strefą spadkową oznacza w zasadzie utrzymanie. Oczywiście nie można ich lekceważyć, bo się skończy jak z Sosnowcem za Sobolewskiego, ale akurat o ten mecz jestem jakoś dziwnie spokojny.
Ciekawe ile lesne dziady dowala kary finansowej wroclawskim szopkarzom. Wysoka kara pieniezna bedzie przestroga dla innych. Po cichu licze na kare w postaci ujemnych punkow, bo ta najbardziej dotknie glownych winowajcow. Kara finansowa uderzy w niewinne malpy z ZOO, ewentualnie budzet Sutryka! CALA POLSKA ***** slaska!!!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.03.2026, 11:49

Raz że tam maja do zabezpieczenia sektor tylko ok 120 osób, a dwa że nikomu do glowy nie przyjdzie walkowerowanie. Zbyt duza stawka meczu, a zbyt niewiele do wygrania (jak nie ugramy nic akcja we Wrocławiu to tym bardziej w Bytomiu) - trzeba będzie jeździć i skarżyć uefa/fifa/trybunalu/SN.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 16.03.2026, 12:30
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Raz że tam maja do zabezpieczenia sektor tylko ok 120 osób, a dwa że nikomu do glowy nie przyjdzie walkowerowanie. Zbyt duza stawka meczu, a zbyt niewiele do wygrania (jak nie ugramy nic akcja we Wrocławiu to tym bardziej w Bytomiu) - trzeba będzie jeździć i skarżyć uefa/fifa/trybunalu/SN.

Poczekaj na finał sprawy. Może dość sporo ugramy na tym "meczu" z ....iszonami!

Te utrzymanki ZOO zadają od nas
milion złotówek odszkodowania za nieodbyty mecz
Ostatnio edytowane przez WildDog : 16.03.2026 o godz. 12:41.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.03.2026, 12:51
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Poczekaj na finał sprawy. Może dość sporo ugramy na tym "meczu" z ....iszonami!

Te utrzymanki ZOO zadają od nas
milion złotówek odszkodowania za nieodbyty mecz
Finał sprawy powie nam czy będą wpuszczani kibice gości czy nie na mecze w przyszłość.

Natomiast bez znaczenia dla nas jest wyrok w kontekście kolejnych walkowerów - uważam że bezwzględnie na wszystkie mecze musimy juz jechac z kibicami gości czy bez (raczej będzie i tak z).

Wiekszej afery niż ta ostatnio juz nie wykręcimy.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 16.03.2026, 16:02
Dostali duża bańkę kary Dla tych 3.14zd to pikuś, bo zapłaci miasto i ucierpią małpy w ZOO.....Ale dla innych klubów taka kara to samobójstwo. Nikt się nie odwazy nie wpuścić naszych kibicow@
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 16.03.2026, 16:06
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Finał sprawy powie nam czy będą wpuszczani kibice gości czy nie na mecze w przyszłość.

Natomiast bez znaczenia dla nas jest wyrok w kontekście kolejnych walkowerów - uważam że bezwzględnie na wszystkie mecze musimy juz jechac z kibicami gości czy bez (raczej będzie i tak z).

Wiekszej afery niż ta ostatnio juz nie wykręcimy.
Biedne małpki, zapłacą za te 3.14zdy. Duza banka to dla malinowych pikuś, sutryk kosztem zwierzaków wybuli. Dla innych klubów to jednak majątek i raczej nie pozwolą sobie na zamykanie sektora dla nas.

PS. Przepraszam za zdublowane ale forum cos niezbyt dobrze jeszcze hula.Wydawalo się mnie, że pierwszy wpis poszedł w kosmos.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 16.03.2026 o godz. 16:09.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 16.03.2026, 16:21
Cos sie mnie wydaje, ze kluby powaznie myslace o awansie, Wieczysta, Polonia, Ruch, a nawet Chrobry czy PGM nie przejda obojetnie obok "prezentu" dla maliniakow w postaci walkowera.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 16.03.2026 o godz. 18:46.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.03.2026, 16:31
Królewski sprzedał Śląskowi 3 punkty za milion złotych. PRzy czym płatność do kasy PZPN. Sprytne, bardzo sprytne.

Co do meczu z Odrą - póki co nie trenuje Rodado, problemy z kolanem. Zobaczymy na ile poważny jest to uraz.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 16.03.2026, 19:16
Moim zdaniem Królewski wygrał, tym bardziej, że sprawa tego cyrku i jaselek w wykonaniu wroclawskiego ZOO jeszcze w toku. Policja prowadzi dochodzenie w sprawie wpływu patologii na decyzję prezesa Śląska. Znając "sympatię " obecnej władzy do środowiska kibicowskiego raczej skończy się to pod "patronatem" prokuratury........i malinowe mogą jeszcze słono dopłacić.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.03.2026, 22:07
Moim zdaniem większość klubów przestało właśnie kombinować jakby tu nie wpuścić kibiców Wisły. 30-50 tys. jeszcze można wpisać w koszty za spokój na trybunach, ale milion złotych dla klubów które nie mogą podkradać żarcia zwierzętom z Zoo to już wyrok śmierci.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 17.03.2026, 08:32
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem większość klubów przestało właśnie kombinować jakby tu nie wpuścić kibiców Wisły. 30-50 tys. jeszcze można wpisać w koszty za spokój na trybunach, ale milion złotych dla klubów które nie mogą podkradać żarcia zwierzętom z Zoo to już wyrok śmierci.
Prezesi biednych klubów, z budżetem rzędu kilku milionów złotych, dostali do ręki oręż, który mogą użyć podczas pogawędek z kumatymi. Dla takich klubów kara miliona PLN jest nie do przejścia.

Pytanie co zrobią kluby żerujące na publicznym garnuszku. Co w przypadku, gdy awansujemy i przyjdzie pojechać do takiego Płocka? Jestem sobie w stanie wyobrazić, że Płock po prostu weźmie taką karę na klatę.

Mam nadzieję, że sytuacja ze Śląskiem będzie przyczynkiem do zmian regulaminowych w wakacje, np. proponowane przez dziennikarzy TVP Sport zamknięcie wszystkich trybun na stadionie, w przypadkuj nieprzyjęcia kibiców gości.

[35/54]

Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.03.2026, 08:39
Ja się obawiam, że kluby przestaną być bezczelne i zaczną lepiej kombinować z usterkami.
Wg mnie powinni powiązać obecność kibiców gości z obecnością kibiców gospodarzy. Skoro gości nie przyjmują to stadion zamknięty też na gospodarzy.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 17.03.2026, 08:46
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
Ja się obawiam, że kluby przestaną być bezczelne i zaczną lepiej kombinować z usterkami.
Wg mnie powinni powiązać obecność kibiców gości z obecnością kibiców gospodarzy. Skoro gości nie przyjmują to stadion zamknięty też na gospodarzy.
Myślę, że na coroczny remont kibli, przypadający akurat na mecz z Wisłą, PZPN już się nie nabierze. Trochę nadziei daje interwencja PZPN w przypadku meczu z Tychami, gdzie szybciutko postawili ich do pionu.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.03.2026, 09:20
Prezesi biednych klubów, z budżetem rzędu kilku milionów złotych, dostali do ręki oręż, który mogą użyć podczas pogawędek z kumatymi. Dla takich klubów kara miliona PLN jest nie do przejścia.

Pytanie co zrobią kluby żerujące na publicznym garnuszku. Co w przypadku, gdy awansujemy i przyjdzie pojechać do takiego Płocka? Jestem sobie w stanie wyobrazić, że Płock po prostu weźmie taką karę na klatę.
Wg mnie milion to dopiero poczatek, bo za recedywe widełki są do 5 milionów złotych.

A Plock to recydywista.
Z tego co kokarze to Gieksa, Motor, Lechia, Arka tez nas przynajmniej raz nie wpuścili.

Mocna amunicja na kolejne dzialania na przyszłość.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 17.03.2026, 09:28
Po mojemu to PZPN pokazal tym milionem kary, ze jest sklonny siegac po dotkliwe kary. Jesli klub jest biedny i milion zniszczylby im budzet to sa inne dotkiliwe kary niefinansowe.

Mozna im dac minusowe punkty, mozna nalozyc zakaz wyjazdowy dla ich kumatych, mozna zamknac im sektor lub nawet caly stadion. Mozna im dac walkower.
PZPN moze tez majac sygnal o tym, ze klub zamierza odmowic przyjecia kibicow gosci, tak jak w meczu o Superpuchar przenisc mecz na stadion rezerwowy (o ile wiem to kazdy klub musi taki zglosic).

PZPN musi byc tylko proaktywny w tym aspekcie. Kiedy ma sygnal, ze klub odmowil wyslania biletow to PZPN powinien wydac komunikat, ze jesli powod odmowy jest bezpodstawny / naciagany / zmyslony etc. to klub zostanie ukarany taka i taka kara. Przykladowo Bytom odmawia wejscia i PZPN oglasza, ze jesli wykazane zostana nieprawidlowosci to kara bedzie wynosic walkower z koszyscia dla Wisly i dodatkowo minus 3 punkty dla Bytomia. Mysle ze wszelkie "przeszkody, awarie etc." bardzo szybko by zniknely i kibice Wisly by zostali wpuszczeni.

Wydaje mi sie, ze skoro Slask dostal milion to nie oznacza, ze kazdy kolejny klub tez dostanie milion tylko, ze PZPN bedzie korzystal z tych bardziej dotkliwych kar.
Ostatnio edytowane przez As : 17.03.2026 o godz. 09:34.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.03.2026, 09:44
Ale co ma się PZPN nabierać czy nie nabierać? Jest remont to jest remont. PZPN może tego zabronić obecnie? Jeśli będzie podstawa prawna dla klubów aby sektor zamknąć pod pretekstem x to go zamkną i PZPN nie pierdnie, bo by musiał prawo łamać.
Także powtarzam jeszcze raz, póki co jasne jest tylko jedno NIE MACIE PRAWA BEZ ŻADNEGO POWODU NIE WPUSZCZAĆ KIBICÓW WISŁY BO BĘDZIE KARA +/- 1 MLN ZŁ. I tyle. Tylko póki co tyle wiadomo, tyle się udało ugrac, czyli generalnie nic się nie udało ugrać.
Będzie podkładka prawna, przepisowa żeby sektor zamknąć to będa zamykali i co? Maja prawo czy nie? Mają. Jedynie może być tak, że będzie się klubom bardziej na ręce patrzyło, czy rzeczywiście tam jest remont itp itd. Chociaż pewnie w tych czasach w świetle prawa to wystarczy drzwi zdjąć z zawiasów jedne, postawić wiadro na korytarzy i kilka taśm kolorowych rozwinąć i ją to jest remont w pełni.

Tak czy siak. Przestańcie sobie wmawiać jakieś dziwne teorie, które nie istnieją. Może PZPN jakoś zmieni przepisy, że remonty trzeba wcześniej zgłaszać, że muszą być przeprowadzane w przerwach na mecze czy coś, że można o ile to możliwe na niewpełni sprawnym sektorze kibiców gościć a remont zrobić później.
Pomysły w stylu "jest remont" to nie wpuszczać też kibiców gopodarzy jest poroniony, bo gdzieś kiedyś, będzie na prawdę remont i co? Mają za to wszyscy niewinni cierpieć?
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.03.2026, 09:58
Jeżeli remont wypada zawsze na mecze Wisły (i Polonii) to nie ma "niewinnych".
Czas na remont jest w okresie maj-czerwiec
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 17.03.2026, 10:03
Już Tychy próbowały kombinować z popsutymi kołowrotkami. I co? Szybka interwencja PZPN, wizja lokalna i jakoś się "udało".

Remont kibli, który nieszczęśliwie wypadł na mecz z Wisłą? Podstawiacie 10 Toi Toi pod trybunę gości.

Na wszystkim można kombinatorów zagiąć, tylko trzeba chcieć.

[35/54]

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 17.03.2026, 10:19
Już Tychy próbowały kombinować z popsutymi kołowrotkami. I co? Szybka interwencja PZPN, wizja lokalna i jakoś się "udało".

Remont kibli, który nieszczęśliwie wypadł na mecz z Wisłą? Podstawiacie 10 Toi Toi pod trybunę gości.

Na wszystkim można kombinatorów zagiąć, tylko trzeba chcieć.
O ile dobrze pamietam (chyba tak) to Tychom nakazano udostepnic inny sektor dla kibicow Wisly jesli sektor gosci jest w "remoncie" lub rozegranie meczu na innym stadionie.

"Remont" zakonczyl sie blyskawicznie.

Oczywiscie moze zdarzyc sie cos takiego jak w Lodzi po meczu z Lechem, mysle, ze nawet Wisla by sie nie krzywila gdyby na stadionie gospodarzy doszlo do takich zniszczen i na tej podstawie odmowiono przyjecia kibicow gosci.

Jakby to powiedziec, sa "powody" oraz powody.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.03.2026, 11:27
Wiadomo że zdarzają się sytuacje kiedy nie można przyjąć kibiców gości. Raz faktycznie któryś klub miał dłuższy remont który nie przypadał wyłącznie na mecz z Wisłą. Ale to był jeden taki przypadek na kilkadziesiąt.

Myślę że większość klubów jednak nie będzie kombinować, zwłaszcza teraz jak Kulesza postanowił zostać szeryfem i medialnie zapowiedział że nie PZPN nie okaże litości.

Długofalowo to może być początek normalności w kwestii respektowania przepisów licencyjnych.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.03.2026 o godz. 11:30.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.03.2026, 12:38
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo że zdarzają się sytuacje kiedy nie można przyjąć kibiców gości. Raz faktycznie któryś klub miał dłuższy remont który nie przypadał wyłącznie na mecz z Wisłą. Ale to był jeden taki przypadek na kilkadziesiąt.

Myślę że większość klubów jednak nie będzie kombinować, zwłaszcza teraz jak Kulesza postanowił zostać szeryfem i medialnie zapowiedział że nie PZPN nie okaże litości.

Długofalowo to może być początek normalności w kwestii respektowania przepisów licencyjnych.
A i Kulesza jeszcze będzie "szefem" pzpnu przez 3 sezony, 26/27, 27/28 i 28/29.

Lagi na ta kwestie nie może położyć, bo mu media i Krolewski nie da spokoju jeszcze przez dlugi czas.

Teraz Widzew zamyka sektor - ale po tym co tam zrobili kuchenkarze to każdy by zamknął i musial wyremontować.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.03.2026, 13:05
Tak czy inaczej ta kara dla maliniaków śmieszna z uj.Jeśli cokolwiek kiedykolwiek zapłacą to wszyscy już zapomną za co była ta kara.-3 pkt bolałyby ich dużo bardziej .
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.03.2026, 13:15
Myślicie, że krótkie spodenki przejmą się karami? "Masz zamknąć sektor i ..ój. Wymyśl coś". Najwyżej pójdą natarczywiej z puszkami po trybunach, żeby coś dorzucić.
Dla większości klubów odjęcie punktów było by gorszą karą niż ten milion.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 17.03.2026, 13:30
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
Myślicie, że krótkie spodenki przejmą się karami? "Masz zamknąć sektor i ..ój. Wymyśl coś". Najwyżej pójdą natarczywiej z puszkami po trybunach, żeby coś dorzucić.
Dla większości klubów odjęcie punktów było by gorszą karą niż ten milion.
Widełki są do 5 baniek, więc PZPN ma jeszcze w zanadrzu opcje atomowe.

Moim zdaniem na bank będą zmiany w przepisach w lecie, żeby raz na zawsze zamknąć temat.

[35/54]

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów