|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
A że Markus jest już obiektem drwin ze strony wielu forumowiczów, przyczepią się już oni do każdego jego niezdarnego sformułowania. Tak działa prawo. Dżungli. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Nie, ja nic nie chcę.
Szkoda tylko, że jałowiejemy... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Chłopy, a nie myśleliście czasem żeby się przenieść z tą dyskusją na jakieś forum dla językoznawców lub polonistów?
Jak mnie oczy nie mylą, to głównym tematem tego wątku jest mecz Wisła Kraków vs Ruch Chorzów. Powód: nieopatrznie postawiłem kropkę (".") po "vs" i się wystraszyłem, że teraz na mnie się wszyscy rzucą
Ostatnio edytowane przez Książę Palownik : 08.10.2025 o godz. 14:48.
![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Mam nadzieję że ten kto uczył Cię na tej filologii nie czyta forum, bo mógłby spalić się ze wstyduTylko że znowu mieszasz pojęcia: uzus językowy to nie to, co Fra mat uzna za poprawne, tylko to, co rzeczywiście funkcjonuje w języku - w mowie, w prasie, w telewizji. I dokładnie tak, przez realne użycie, język się rozwija. Nie przez dekret ani zaklęcia w stylu "to błąd!", tylko przez żywy obieg. Nie mówimy więc o "bezmyślnym powielaniu błędów", tylko o świadomym uznaniu zmiany znaczeniowej, która już dawno się utrwaliła. Gdyby język nie ewoluował, do dziś pisałbyś "sromotnie pobłądziłem" zamiast "pomyliłem się", a "piłkarz ofensywny" brzmiałby jak herezja, bo przecież dawniej "ofensywa" była tylko wojskowa. A co do Twojego "korona by ci z głowy nie spadła" spokojnie, nie spadnie, bo ją trzymają fakty. Bo kiedy za moim użyciem stoi Słownik PAN, uzus medialny i liczne przykłady dziennikarzy sportowych, a po Twojej stronie jest tylko urażone ego i dźwięk własnego oburzenia oraz forumowy chórek takich wybitnych postaci jak hejterek, s1monik czy Kryształ, to wiesz, która strona wygląda jak ta, która "szuka fikołków". Podsumowując: nie myl języka z matematyką - tam faktycznie 2+2=4, ale w języku to, co żyje i funkcjonuje, staje się normą. A jeśli to dla Ciebie "błąd", to chyba najwyższy czas zaktualizować nie tylko słownik, ale i oprogramowanie. Żeby jednak nie było, że uważam się za nieomylnego - przyznaję, masz rację w jednej rzeczy: faktycznie akurat zdanie "Także - nie ja tu wymyślam nowe słowa" powinienem sformułować inaczej. Tu zgadzam się z definicją z ortograf.pl, którą przywołałeś. To był błąd językowy, a nie merytoryczny i nie mam z tym żadnego problemu. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
|
Nie zebym sie wtracal, ale jak to sie czesto uzywa; nic nie mowie, ale cicho nie bede!...Brac za autorytety jezykowe glabow dziennikarzy to juz parodia!......Zrobili se jaka kalke angielskiego zwrotu; "contusion prone"......i kvrwy chca blyszczec uzywajac nowomowy, tylko im zrozumialej. Inny przyklad, z Man City zrobiono "obywateli"...a kazdy, kto chociaz srednio biega w angielskim, wie, ze slowo "citizens"ma dwa znaczenia; obywatele i mieszczanie....i to drugie nalezy podpiac pod MC!!!...To tak jakbym Anglikowi polskie powiedzenie; "pokoj z toba" przetlumaczyl; "room with you"! I wisienka na torcie;
HANDICAP!!!! Gdybym jakiejs grupie kibicow angielskich powiedzial, ze sa handicapem swojego klubu.,....chyba zywy bym z Wysp nie wrocil!! Handicap, w najprostszym tlumaczeniu to "niepelnosprawnosc" ewentualnie ulomnosc!!....Nawet na ulicach, zamiast kopert, w miejscu dla inwalidow sa napisy "handicap"
Ostatnio edytowane przez WildDog : 08.10.2025 o godz. 14:58.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
|
Przepraszam za moj wpis nie w temacie...ale sprowokowali mnie "polonisci"
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Markus czym Ty się zajmujesz na co dzień? Skąd masz czas, żeby pisać elaboraty nawet w tak błahych kwestiach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
Faktycznie, szkoda zaśmiecać forum.
Markus jest niepodrabialny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Online |
|
|
Z tym pacjentem nie wchodzi się w dyskusję. Pokażesz jego kłamstwa i manipulacje, a ten zamiast przeprosić i przyznać się do tego, to dalej brnie w pisanie głupot. Z idiotą nie wygrasz, a tutaj mamy połączenie idioty z osobowością narcystyczną, choć o piłce to on niewiele wie, więc za bardzo nie wiem skąd jego ego w tym akurat temacie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ale że Markusik podał nazwy polskich portali i redakcji to szok.
Myślałem że będzie się powoływał na Marce lub El Mundo Deportivo. Albo przynajmniej na Cwiakale który podobno zajmuje się piłka hiszpańską . ![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Wytłumaczenie tej kuriozalnej dyskusji jest bardzo prozaiczne. Potrzebny jest jakikolwiek temat zastępczy, żeby czasem nie zwrócić uwagi na rzeczywistość. A ta jest oczywista, nastąpiło odwrócenie trendu. Jako klub zamiast się staczać zaczynamy rosnąć w każdym aspekcie, a to przecież niemożliwe. Powinniśmy zbankrutować już dawno z winy padalco/zaskrońca. A tu po 1/3 sezonu 9 pkt przewagi nad trzecim miejscem, średnia około 30 000 kibiców na stadionie, oglądalność naszych meczów większa niż ekstraklasowiczów w pucharach, w składzie 5 młodych których w perspektywie będzie można sprzedać. Nic tylko się pochlastać. Więc są dwie opcje na mydlenie oczu, jedna to bredzenie, że wszystko to zasługa trenera Jopa, który gołymi rękami walczy z jadowitym zaskrońcem. Druga to wyszukiwanie durnych tematów do gównoburzy, typu brakuje koszulek w fanszopie, czy Lasicki jest/nie jest kontuzjogenny. Może Łasicki nie jest, ale jego ciało sterowane przez wzorce ruchowe już zdecydowanie jest. Bo co chwilę coś się w nim psuje.
Dlatego płaczki nie wysilajcie się, rzeczywistość Was wyjaśniła, a to dopiero początek. Ból dupy będzie co raz większy i bardzo dobrze. ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wisła rozwija się na każdym polu a zwłaszcza rosnących zaległości.
Nie płacimy miastu za stadion, piłkarzom rezerw, nie wiem jak z obiadami dla akademii. Ale spoko, to niedobra tak myśleć a co dopiero mówić. Wiwat Prezes Królewski! ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Pamiętaj o koszulkach, którym prezes krzywo gwiazdę naprasował
.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Podobno zaczęliśmy płacić, ale tylko dlatego że miasto wycofalo nam możliwości oplacania stadionu po rozegranym meczu. Znowu wystawiają nam proformy
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Owszem, ale jednak zaległości uzbierało się całkiem sporo.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
W PP chciałbym zagrać na wiosnę, a teraz dostać taki Słupsk i skupić się na zdobywaniu punktów w lidze. zostało 21 do zdobycia. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
No jak nie, przecież lamenty, że gwiazda się odkleja niosą się głośnym echem, a kto za to odpowiada, wiadomo przecież.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Choc fakt ze w Pogoni tez paru wyjechalo na reprezentacje.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 08.10.2025 o godz. 21:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Nie śledziłem tej językoznawczej dyskusji od jej początku. Słowo "kontuzjogenny" nie zostało opisane w wielkim słowniku języka polskiego https://wsjp.pl/szukaj/podstawowe/wy...=kontuzjogenny ani w słowniku języka polskiego PWN https://sjp.pwn.pl/czychodzilocio/kontuzjogenny.html. Spór jest o słowo nieistniejące
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Każdy kibic Wisły jest, jak to się mówi, mega zadowolony. I na pewno, w jakiejś mierze jest to również zasługą Prezeska. Natomiast twoja próba obśmiania czy wręcz lekceważenia naszej sytuacji finansowej jest naiwnością lub kompletną głupotą. Niestety ale ta sytuacja wybija i będzie wybijać. Teraz wyszło, że nie płacimy zawodnikom rezerw już dwóch pensji. To świadczy o "rośnięciu w każdym aspekcie"? Inną rzeczą jest brak towaru (koszulek) w sklepie firmowym. Dlaczego? Owszem, może być winna logistyka... A może niezapłacone faktury? Problem zasadniczy jest taki, że nie ma żadnego pomysłu na wyjście z tej sytuacji. Dla mnie temat PM jest czysto tematem zastępczym, który eksploruje Prezesek. Teraz klub trochę stanął na nogi bo, po raz kolejny, nie zawodzą kibice i poprzez wysoką frekwencję zapewniają przychody. Ale co będzie za 2 miesiące? |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Budżet klubu na pewno rośnie. Pytanie co z zadłużeniem. Zatory płatnicze są w chyba każdym klubie, owszem Jaro obiecywał, że w Wiśle będzie max. 1,3 miesiąca. Ale to zawsze zależy od sponsorów. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Kochani, są różne rodzaje trollingu. Taki np szczęśliwie już zbanowany Leszek specjalnie pisał rzeczy wbrew ogólnym nastrojom forum aby podgrzać (skutecznie) większość z Was, a taki Markus czyni coś co na studiach nazywało się dyskusją oxfordzką, akurat wylosowało mu się bronienie nieprawidłowego użycia słowa 'kontuzjogenny'. Idzie mu świetnie bo gość jest dobry w retoryke, fajnie sie to czyta. Dziwi mnie jednak że naprawde mądrzy ludzie jak np Fra Mat kolejny raz dają się wkręcać...
"trologenni" Panowie jesteście ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
nie wiem czy Markus jest dobry w retorykę, spójrz ile w jego postach emocji, retoryka powinna być rzeczowa merytoryczna i "zimna"
![]()
"to miasto zawsze było Semper Fidelis.."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po raz ostatni odniosę się do twoich wyobrażeń vs fakty
Prezesek prezeskuje już 3 lata i jakoś nic nie słyszałem aby coś nam przedstawił. Oprócz zbioru ogólników i zaklęć. Budżet na pewno rośnie. Tia... Jak rozumiem, przez "budżet" rozumiesz "przychody". No to przychody, co potwierdził Prezesek w tym sezonie spadną co najmniej o 20%. No właśnie. Wróćmy jeszcze do słowa "budżet" Otóż Prezesek poprzez "budżet" rozumie "koszty" czyli wydatki. On nie patrzy za bardzo jakie klub będzie miał przychody. Zakłada że w danym sezonie wydajemy określoną kwotę, która- o jakie zaskoczenie- jest wyższa od zakładanych przychodów. Tak działo się podczas ostatnich 3 sezonów i tak zapewne będzie i w tym sezonie. Wniosek jest jeden- Prezesek świadomie zadłuża klub. Naprawdę? Nie słyszałem aby (obecnie) były jakiekolwiek zatory w Widzewie, Rakowie, Motorze, Lechu, Pogoni a nawet w corupcjovii... No cóż, ja już jakiś czas temu wyleczyłem się z wiary w jego obiecanki... No tak, podstawowy sponsor Wisły to my, kibice, dzięki którym na pewno znacząco wzrosną tzw. przychody z dnia meczowego. Natomiast tzw. przychody komercyjne, wynikające z zawartych za dany sezon umów sponsorskich czy reklam są na pewno znaczące (stosownie do pozycji klubu) ale już znane i raczej nie ma szansy na ich zwiększenie. Ach, zapomniałem , mamy nowego sponsora, Petera Moora. Przypomnij, ile kasy dorzucił on do budżetu? ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Dziadu, nie ten temat TAK ŻE pisz we właścicielskim
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2013
Offline |
|
|
stary dziad napisał(a):
![]() ![]() W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W sensownych klubach akcjonariusz =sponsor
|
|
|