|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Nadchodząca kolejka
![]() Aktualna tabela ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Ten kurs naszego meczu to chyba ktoś ustawil nie spoglądając w tabele i formę zespołów.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2025
Offline |
|
|
widzę że coś słabo idzie sprzedaż biletów na ten mecz bo poszło tylko 13 koła
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Zwycięstwo byłoby genialne, aczkolwiek ja przewiduję bramkowy remis w stylu 2-2. Polonia w gazie, my w dołku, dochodzi atut R22.
Mam nadzieję, że najważniejsi zawodnicy nie zagrają w PP i na Polonię będą w pełni zregenerowani. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Z jednej strony w tym sezonie mecze w z czołówka na dany moment wychodzily nam bardzo dobrze
Z drugiej od miesiąca gramy bardzo słabo 7 lub 9 punktów w najbliższym tygodniu ustawia nas w zasadzie na autostradzie do awansu Ja mimo wszystko spodziewam się ciężarów już od poniedziałku,mimo że Polonia zdecydowanie lepsze wyniki notuje na swoim orliku ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Do pucharu wziął bym kogoś z rezerw ale druga też fatalnie broni. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
U siebie maja bilans w tym roku 9-1-2 (31-13) na wyjazdach 6-4-3 (17-16) wliczajac w to jeszcze 2 lige. Gdybysmy mieli tego dnia grac w Bytomiu to obstawialbym pewien łomot, tu będzie na pewno ciekawy mecz z możliwym każdym wynikiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Ja bym się nie podniecał "atutem własnego boiska". Dla nas to teraz dodatkowa presja kiedy średnio idzie.
Dwa kluczowe pytania: - czy zagra Broda - czy Bytom będzie murował. Jeśli na któreś z powyższych odpowiedź brzmi "tak", to nie jestem optymistą... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
2x Nie.
1. Przy golu dla Górnika myślę, że nawet w umyśle Jopa pałka się przegła i Broda wyląduje na ławce. 2. Spodziewam się raczej wściekłego, wysokiego pressingu niż niskiej obrony, oczywiście dopóki starczy im sił. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Polonia przede wszystkim potrafi zespołowo grać w piłkę, a nie tylko zespołowo przeszkadzać. Wieczystej wybili piłkę z głowy. Będzie elegancki meczyk bez względu na to jak będzie wyglądał wynik. Nie spodziewam się z ich strony leżenia i rąbania po kościach.
Myślę, że wygramy ale padnie kilka bramek z obu stron. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Wygramy wygramy wygramy!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ta niedorobiona stara szkoła PMS niszczy kolejne pokolenia piłkarzy. Gdyby wyburzyć stadiony w Łęcznej, Niepołomicach czy Opolu i postawić tam lunaparki to byłoby z pożytkiem i dla miejscowej ludności - nie muszącej finansować z podatków gości którzy powinni zaiwaniać na budowie, ale i dla Polskiej piłki, pozbawionej kolejnych ognisk patologii. Gdyby to chociaż było skuteczne, ale nawet w Ekstraklasie już się nie sprawdza... Coraz częściej zadaję sobie pytanie co ja do cholery oglądam, jakieś zapasy w błocie przerywane atakami padaczki przy najmniejszym dotknięciu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.09.2025 o godz. 23:41.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdyby zabronić gminom finansowania zawodowego sportu to problem Niepołomic sam by się rozwiązał.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tę patologię trzeba zakończyć. Nie tylko gminom, ale w ogóle jednostkom samorządowym.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Za 4 lata beda najciekawsze wybory pzpn w historii i sie okaże czy ktos wyjdzie z tak rewolucyjnym (na polska skale) pomysłem. Patrzac że mówi wie o tym co raz wiecej, to jest na to szansa. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie ma bata, że PZPN pozwoli na upadek klubów takich jak Zagłębie Lubin czy Wisła Płock, bo to, co proponujesz, skończyłoby się praktycznie ich upadkiem. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Poza tym zaraz aby nadążyć za za tempem rozwoju ligi to takie 10 mln baniek z miasta nie wystarczy nawet na waciki. Juz teraz ponad 4 kluby przebija budzet 100 mln pln rocznie, w kolejnych sezonach stać na to kolejne 4, zaraz miasta po prostu nie będzie stać na to by utrzymywać miejskie zabawki za takie kwoty jak w ostatnich latach albo beda dryfowac jak obecnie Piast i Zaglebie na dnie esa. PS. Z tego co ktos kiedyś pisal podobna rewolucje zrobiono w Rumunii ostatnio i im sie udało, tyle ze ograniczyli sie do najwyższej ligi, a w ligach top 7 w Europie nikt nie musial tego wprowadzać, bo po prostu udzial kapitalu prywatnego wynosi pod 95%.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 24.09.2025 o godz. 08:31.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wrocław nie może się pozbyć Śląska od ilu lat? Dopiero teraz kręci się (jeszcze?) koło niego Kucharski.
Śląsk miażdży potencjałem kibicowsko-marketingowym taki KGHM czy Płock. Kto to kupi? Żeby mieć drużynę grającą dla 7k kibiców? Te drużyny nie mają racji bytu bez kroplówek z miast albo SSP. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wpisać, że gmina nie może finansować sportu zawodowego na poziomie 1,2 i 3 ligi w wysokości większej niż 10% budżetu klubu / zawodnika. Oczywiście lepiej by to zrobił PZPN ale wtedy to się nigdy nie stanie. Ale skoro ustawą wymuszono by wszystkie kluby były Sportowymi Spółkami Akcyjnymi to można też ograniczyć źródła finansowania. O patologii finansowania klubów Jakub Białek nagrał niezły film: https://youtu.be/zn-5HMt7ApE?si=wK8nYHJ4Hu6iAhn2
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 24.09.2025 o godz. 11:04.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Online |
|
> Mozna dyskutowac o progach cenowych ale to nie jest w tym momencie najwazniejsze tylko zobrazowanie systemu.< Przykladowo na kazde trenujace w klubie dziecko (lub nawet doroslego amatora aby animowac sport doroslych) w przeliczeniu klub moze dostac 10000 zl publicznych pieniedzy niezaleznie od formy (dotacja, sponsoring SSP etc.). Jesli wiec w klubie trenuje 500 dzieciakow to klub moze maksymalnie dostac 5 milionow zlotych ze srodkow publicznych. Jesli klub ma rozbudowana siec akademii lub na przyklad prowadzi zajecia pozalekcyjne w szkolach skad rekrutuje najbardziej utalentowane dzieci i ma pod swoja "opieka" trenerska 10000 dzieciakow to moze maksymalnie dostac 10 milionow. itd. Rozchodzi sie o to aby publiczne pieniadze przekazywane do zawodowego sporty mialy korzysci nie tylko dla spoleczenstwa ale tez maksymalizowaly znajdowanie talentow. W tym momencie te pieniadze sa wydawane na Champs Elyyses przez zony i dziewczyny pilkarzy na pojebanie drogie torebki czy buty. Sa wydawane na wakacjach na malediwach. Ty i twoje dzieci nie maja zadnej korzysci z pieniedzy, ktore im "przekazujesz" oprocz tego, ze jakis klub gra dwie ligi wyzej niz faktycznie powinien - jak np Puszcza Niepolomice. Wyobrazasz sobie ile dzieciakow skorzystaloby, gdyby puszcza musiala miec tyle dzieciakow aby "zarobic" na szmal z miasta, ktory w tym momencie dostaje?
Ostatnio edytowane przez As : 24.09.2025 o godz. 16:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
A kto by to sprawdzał ile tych dzieciaków trenuje
. Zaraz by się pojawiły papierowe drużyny. Idea słuszna ale trudna do weryfikacji. Procent przychodów własnych jest bardziej przejrzysty. A ew finansowanie przez samorząd sportu dzieci i młodzieży to osobny temat.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Z reszta, mozna by w ustawie wpisac - "Instytucja przylapana na oszustwie jest na okres nie krotszy niz 3 lata wykluczona z poboru srodkow publicznych a zarzad odpowiada karnie za defraudacje publicznych pieniedzy". Zaden samorzad, miasto, wojewodztwo czy SSP nie moglaby przelac na konto tej instytucji jakichkolwiek pieniedzy. Koniec koncow chodzi mi o to, ze pozytkowanie publicznych pieniedzy jest w tym momencie totalnie nienormalne i zwrot dla spoleczenstwa jest zaden. To zwykle przepalanie pieniedzy, ktore nie przynosi absolutnie zadnych korzysci dla spolecznosci, ktora za to placi. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Po raz kolejny przypominam, że przepisy ograniczające możliwości finansowania sportu zawodowego ze środków publicznych już są, ba, kiedyś były jeszcze ostrzejsze.
Kiedy zorientowano się, że w związku z tym większość samorządów łamie prawo, najzwyczajniej w świecie... zmieniono prawo. Taki jest kierunek legislacyjny. Jeśli wierzycie w to, że ktoś pójdzie w drugą stronę, to... no, wierzcie dalej |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Ale to nie temat o tym. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wracajac do tematu Polonia Bytom to poradzila sobie w PP z Warta i z relacji z meczu mozna domniemywać że juz testuja taktyke ma mecz z nami, czyli oddanie pilki i czekanie na kontry
https://sportowy-poznan.pl/pilka-noz...mpAVibrAXvbHQs Tymczasem w meczu z Polonia naszym sedzia bedzie Damian Sylwestrzak z Wroclawia. Nigdy nie wygralismy spotkania gdy on nam gwizdal, także tego... Sedzia pamietnego 3-4 z Plockiem tuz przed spadkiem
Ostatnio edytowane przez Karherop : 25.09.2025 o godz. 11:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Skoro z łęczną nie zadziałała typowa ligowa astrologia, i chujowa Wisła jakoś wycisnęła wygraną z równie chujową Łęczną to znaczy, że czas na oświeceniowe podejście i analizę faktów. A fakty są takie, że Polonia jest w gazie i jedzie po ligowcach jak walec. Solidna ekipa, myślę, że spokojnie w tym sezonie powalczą w barażach o awans
![]() Biorąc pod uwagę, że my zaliczyliśmy już kompletny zjazd do bazy, to obstawiam trening strzelecki w wykonaniu Bytomian i pierwszą w tym sezonie porażkę na R22 (a umówmy się, kiedyś będzie musiała nadejść). 3:1 dla PB. U nas honorowo Wiktor z rożnego. EDIT: Po męczarniach z 4 ligowcem w PP zmieniam estymatę na 4:1 dla PB, niesamowitymi kasztanami aktualnie jesteśmy XD
Ostatnio edytowane przez Stelio : 25.09.2025 o godz. 15:22.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Warta Poznań gra w 2 lidze.
Polonia grała "drugim składem": Mazur - Stefański (61 Apolinarski), Szymusik, Krzyżak, Calavera, Zieliński (74 Michalski) - Tsirigótis (74 Andrzejczak), Terlecki, Gajda, Sarmiento (81 Burkiewicz) - Wojtyra (61 Arak) Tu Polonia z meczu z Miedzią: Holewiński - Apolinarski (58. Zieliński), Szymański, Azaćkyj, Matić, Michalski - Kwiatkowski (75. Tsirigotis), Łabojko, Bakala (70. Terlecki), Andrzejczak (70. Sarmiento) - Arak (58. Wojtyra). ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Czyli zastosowali taka sama taktykę jak my - ani jednego zawodnika z podstawowego składu w PP
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z tą różnicą, że Polonia strzeliła w pierwszej połowie, a my potrzebowaliśmy 4 ofensywnych zmian. ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|