The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.08.2025, 22:55
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Znaczy co, to wszystko dzieło tego, że planeta zapłonęła w Legnicy, a nasi piłkarze to żółtodzioby, które nie mają wyuczonej cechy zmiennocieplności, choć od tylu lat grają na szczeblu centralnym?

Raczej wychodzi na to, że jesteśmy po prostu kolejny z rzędu sezon do bólu przewidywalni, a każdy w miarę ogarnięty trener w mig znajduje sposób na zneutralizowanie naszych ofensywnych atutów. I żeby nie było, nie jest to tylko przytyk w stronę Jopa, ale też Moskala czy Sobolewskiego. Żaden z nich nie potrafił przez tyle lat wpoić piłkarzom, że trzeba być elastycznym, bo jedna taktyka, zwłaszcza na poziomie I ligi, oznacza bolesne gongi.
Czyli przegraliśmy, bo Jop na przedmeczowej odprawie kazał Julkowi przeciwko Miedzi krzywo kopać piłkę. No dobra, jest to jakieś wytłumaczenie.

willow napisał(a):Wyświetl post
No właśnie ja tego kompletnie nie rozumiem. Nie robię z siebie eksperta, nie znam się jakoś wybitnie na futbolu, ale kopałem kiedyś w gałę w Zwierzynieckim i nawet nasz średnio inteligentny trener alkoholik wpajał nam (jak akurat był trzeźwy), że taktykę dostosowuje się do przeciwnika. Tymczasem jak słyszę wywody naszych szkoleniowców, że "my zawsze gramy swoje", "my patrzymy na siebie a nie na przeciwnika", to ręce mi opadają... jeśli do ch....a pana widzę, że założenia przedmeczowe idą psu na budę, bo drużyna przeciwna postawiła autobus, to zmieniam taktykę, bo do cholery taktyka z definicji to coś, co jest zmienne i dostosowuje się ją do tego, jak gra przeciwnik. Noż do cholery, średnio ogarnięty adept futbolu to rozumie. Nie pojmuję podejścia Jopa, ale żeby być obiektywnym, nie tylko jego, bo nasi poprzednicy pierd....li te same farmazony. Nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam ...
I? Bo trochę tak powiedziałeś A, ale zabrakło B w postaci jakieś konkluzji. Trochę już na ten temat dyskutowaliśmy. Może w trochę innym kontekście, ale...Trener alkoholik ze Zwierzynieckiego to tylko jedno oblicze futbolu. Drugie jest takie, że każda dłuższa/krótsza dominacja w futbolu - krajowa, kontynentalna czy światowa - brała się z tego, że drużyna grała 'swoje'. Barca grała swoje. ManU grał swoje. Real grał swoje. Wisła Cupiała też grała swoje. A czy to jest czas, miejsce i okoliczności do budowania klubu/drużyny, która ma mieć w Polsce 'swoją' erę? Od trzech lat ktoś w tym klubie uważa, że najwyraźniej tak. Co więcej, niektóre jego wypowiedzi sugerują, że nic innego zwyczajnie go nie interesuje, a jak wam się nie podoba to idźcie sobie kibicować gdzie indziej. Natomiast my od trzech lat mamy tutaj co do tego wątpliwości. Jednym słowem ameryki nie odkryłeś. Jesteś co najwyżej na etapie Sobolewskiego, kiedy w większości uważaliśmy, że to wizja trenera. Tymczasem pomyliłeś gabinety. Zapraszam piętro wyżej, w kantorku trenera nic nie załatwisz. Ja osobiście przy 6-0-1 mimo wszystko na chwilę dam sobie na wstrzymanie.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 01.09.2025, 05:10
Prawda jest taka że Wisła vs autobus 0:1 w tym sezonie. Nie zmieni tego żadne zaklinanie rzeczywistości że np.: miejscowy szaman wytańczył taką a.nie inna pogodę.
Nie było w tym meczu szybko (przez nas) strzelonej bramki, a we wszystkich poprzednich meczach przynajmniej raz trafialiśmy w pierwszych 30 minutach. Nie było zagrożenia po SFG.
Dostaliśmy 2 bramki po szybkich atakach przeciwnika, strzale z 20 metra - to samo co w zeszłym roku.
Wisła jest ciagle banalna do rozpracowania, trzeba zagrac to co Miedź plus to co grala Pogoń - dośrodkowania na 5-6 metr i leżymy.

To są straszne braki w grze obronnej od paru lat. Wyglądalo że to się zmieniło ale tylko dlatego że ZADNA drużyna aż do Miedzi nie zagrała z nami defensywnie.
Teraz autobusy powrócą i będzie można nas oceniać po kilku następnych meczach.
Moim zdaniem w sezonie znowu wyjdzie brak wysokiego kółka z przodu, który właśnie w takim meczu jak w Legnicy coś by tam w polu karnym wygrał.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.09.2025, 07:07
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka że Wisła vs autobus 0:1 w tym sezonie. Nie zmieni tego żadne zaklinanie rzeczywistości że np.: miejscowy szaman wytańczył taką a.nie inna pogodę.
Nie było w tym meczu szybko (przez nas) strzelonej bramki, a we wszystkich poprzednich meczach przynajmniej raz trafialiśmy w pierwszych 30 minutach. Nie było zagrożenia po SFG.
Dostaliśmy 2 bramki po szybkich atakach przeciwnika, strzale z 20 metra - to samo co w zeszłym roku.
Wisła jest ciagle banalna do rozpracowania, trzeba zagrac to co Miedź plus to co grala Pogoń - dośrodkowania na 5-6 metr i leżymy.

To są straszne braki w grze obronnej od paru lat. Wyglądalo że to się zmieniło ale tylko dlatego że ZADNA drużyna aż do Miedzi nie zagrała z nami defensywnie.
Moim zdaniem w sezonie znowu wyjdzie brak wysokiego kółka z przodu, który właśnie w takim meczu jak w Legnicy coś by tam w polu karnym wygrał.
No dobra tylko ile drużyn jest w stanie zagrać przeciwko nam tak konsekwentnie jak Miedż której wyraznie siedzimy?Patrząc na poprzedni sezon Jopa to z tych drużyn które obecnie grają w lidze może Polonia W.
Dodatkowo musi się jeszcze z taką konsekwentną grą zbiec nasza słabsza dyspozycja.Ja bym specjalnie nie panikował bo przed startem sezonu 12-14 punktów w pierwszych 7 kolejkach brałbym w ciemno.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.09.2025, 07:23
Pozostaje pytanie ile jest tych jakościowych autobusów. Nie wystarczy stać na 20-30 metrze i wykopywać piłkę na szybkiego napastnika.

Niedźwiedź ładnie poukładał Miedź w defensywie, każdy wiedział co ma robić, do tego zagrali z dużym zaangażowaniem. Natomiast gdyby Kuziemce wyszedł strzał na początku meczu, to cały jego misterny plan poszedłby do kosza.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.09.2025, 08:19
Żeby awansować w teorii potrzeb 50 pkt czyli na 27 meczów można wygrać 15, zrealizować 5 i przegrać 7. Jop takie średnie póki co robi z palcem w dupie. Żadne autobusy go w tamtym sezonie nie zatrzymywały jakoś cyklicznie. Nie miał takiej serii niemocy jak Sobol, Rude czy Moskal.
Tutaj już ojkofoby po pierwszej porażce zaczynają kręcić aferę, że nagle Jopa zamurują autobusy w co drugim meczu.

Jaja się odwalają na tym forum jak s....ysyn.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.09.2025, 08:30
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post

Nie sadzisz że właśnie to że nie strzelilismy na początku bramki dało obraz ze Miedz jest najbardziej skoszarowanym zespolem z dotychczasowych? To wynikało z przebiegu spotkania, co zreszta sam na poczatku napisales.

Nikt mi nie powie że Znicz nie wyszedł z nami tak samo gleboko ustawiony. Po prostu szybko musieli zmienic plan.

Kwestia różnic w umiejętnościach (na korzyść Miedzi) i nasz gorszy dzien.

Dodatkowo obie bramki padły po fatalnych kontrach (kazda mozna bylo przerwać 3 razy). Przynajmniej wiadomo nad czym trzeba pracować.

Wisla Jopa potrafi grac w tej lidze. Dodatkowo Jop ma wystarczająco jakości na ławce by dać tez bodziec dla samego wyjściowego skladu i tym również zaskakiwac przeciwnika.

Bicie na alarm powinno się zacząć jesli takie mecze jak z Miedzia będą sie zdarzac 2 tygodnie pod rząd.

To że stracimy punkty w tej lidze minimum 10 razy to wiadomo. Najważniejsze to próbować z tego wyciągać chociaz remisy.

Taki Slask i Polonia B juz stracil punkty 4 razy. Wieczysta 3. Reszta zespołów 5 razy i wiecej a u nas bicie na alarm i ataki w trenera po 1 porażce. Cóż.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 01.09.2025, 08:34
Oczywiście boli porazka, ale kiedyś to musiało nastapić. Teraz chwila oddechu i z Odrą walka o 3 punkty.

Takie porazki są niejako wpisane - nie ma takich zespołów które by wszystko wygrywały, wazne żebyśmy my dale punktowali.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 01.09.2025, 08:50
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Pozostaje pytanie ile jest tych jakościowych autobusów. Nie wystarczy stać na 20-30 metrze i wykopywać piłkę na szybkiego napastnika.

Niedźwiedź ładnie poukładał Miedź w defensywie, każdy wiedział co ma robić, do tego zagrali z dużym zaangażowaniem. Natomiast gdyby Kuziemce wyszedł strzał na początku meczu, to cały jego misterny plan poszedłby do kosza.
Miedź jakością indywidualna (szczegolnie gdy nie jest wymagana finezyjna gra pozycyjna, a jedyne trzymanie pozycji, przesuwanie i szybkie kontry) jest spokoinie w 5-6 najlepszych zespolow ligi. Obecna czolowka chcac grac mocno pro-aktywnie traci wiele bramek.

Na dzis najlepiej trzyma defensywe Pogon Siedlce, Chrobry i Puszcza. Z nimi akurat gramy prawie 2 miesiące wiec ich forma tez sie może zmienić do tego czasu.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 01.09.2025, 10:03
A może myśl była zupełnie inna. Czyli wychodzimy na galowo, gramy swoje i udawadniamy reszcie ligi, że nie ma sensu ustawiać się przeciwko nam nisko bo i tak sobie z tym poradzimy i rozniesiemy oponenta. Wtedy cała liga posrana bo będą wiedzieć, że niezależnie czy zagrają wysoko, średnio czy nisko to efekt ten sam i już w szatni będziemy mieli handicap. Przeceniliśmy niestety swoje umiejętności i zdolności.
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 01.09.2025 o godz. 10:09.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 01.09.2025, 10:19
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
A może myśl była zupełnie inna. Czyli wychodzimy na galowo, gramy swoje i udawadniamy reszcie ligi, że nie ma sensu ustawiać się przeciwko nam nisko bo i tak sobie z tym poradzimy i rozniesiemy oponenta. Wtedy cała liga posrana bo będą wiedzieć, że niezależnie czy zagrają wysoko, średnio czy nisko to efekt ten sam i już w szatni będziemy mieli handicap. Przeceniliśmy niestety swoje umiejętności i zdolności.
Myślę dokładnie tak samo.Niestety to błąd Jopa (a może i nie Jopa tylko odgórnie narzuconego modelu gry) i w tamtym sezonie już się na tym przejechał.Tylko myślę że drużyn które tak skutecznie będą się w stanie zaryglować jest w tej lidze może ze trzy a do tego trzeba jeszcze mieć czym kontrować.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 01.09.2025, 10:28
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Drozd było tyle kuriozalnych zachowań bo mecz został sprzedany. Czemu tego wprost nie napiszesz skoro wiesz i czujesz, że tak było.
Tak, sprzedany mecz jest jedną z teorii na wytłumaczenie porażki.

Oprócz tego, alternatywnie trzeba przyjąć iż porażka jest powiązana ze wzrostem wartości "wskaźnika Królewskiego".
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 01.09.2025, 10:30
Nikt nie trzyma gardy caly czas na dystansie 34 kolejek. To przychodzi mimowolnie, nawet jesli w szatni przez wszystkie przypadki odmienia sie slowo "pokora" to potem jeden z drugim pilkarzem wchodza w internet i czytaja o tym jak Wisła demoluje i zjada ta lige.

I nawet to lekceważenie ujdzie w tlumie jak będzie pomiedzy seriami 4-5 wygranych z rzedu.

O ile tu lekceważenie bylo powodem porazki, bo ogółem sądzę że przeważyły inne powody.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 01.09.2025 o godz. 10:34.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 01.09.2025, 12:17
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście boli porazka, ale kiedyś to musiało nastapić. Teraz chwila oddechu i z Odrą walka o 3 punkty.

Takie porazki są niejako wpisane - nie ma takich zespołów które by wszystko wygrywały, wazne żebyśmy my dale punktowali.
Ciekawszy jest efekt marketingowy.

Zauważyliście, jak od porażki spowolniła sprzedaż biletów na Odrę?

Łaska kibica na pstrym koniu jeździ.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 01.09.2025, 12:25
Entuzjazm siada. Nikt nie chce cierpieć w wolnym czasie. Taka kolej rzeczy. Piłka nożna dla mas ma być rozrywką i przyjemnością. Zresztą, dlatego liczą się nie tylko zwycięstwa, ale też styl i duża ilość strzelanych bramek. Raków Papszuna np. nie porywa tłumów.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 01.09.2025, 12:31
Arked napisał(a):Wyświetl post
Entuzjazm siada. Nikt nie chce cierpieć w wolnym czasie. Taka kolej rzeczy. Piłka nożna dla mas ma być rozrywką i przyjemnością. Zresztą, dlatego liczą się nie tylko zwycięstwa, ale też styl i duża ilość strzelanych bramek. Raków Papszuna np. nie porywa tłumów.
Ale kurczę, tutaj różnica jest ogromna. Przed rozpoczęciem meczu prawie 25 tys. sprzedanych biletów i kolejne miejsca znikające prawie w oczach, na dwa tygodnie przed imprezą.

Po wtopie - zeszło ledwie kilkaset biletów w ciągu kilku dni, sprzedaż praktycznie stanęła.

Jeden mecz...
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.09.2025, 12:40
Licznik spokojnie dobije do 30k.

Odra to mimo wszystko nie jest Śląsk Wrocław.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 01.09.2025, 12:43
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Licznik spokojnie dobije do 30k.

Odra to mimo wszystko nie jest Śląsk Wrocław.
Prędzej czy później pewnie tak, do meczu jeszcze daleko, ale pytanie brzmi co by było, gdyby nie sprzedano wcześniej tylu biletów.

W każdym razie - sygnał ostrzegawczy dla prezesa całkiem wyraźny.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 01.09.2025, 12:46
Wiesz... rozpoczyna się rok szkolny, długi czas oczekiwania do meczu a po drodze reprezentacja. Myślę, że ludzie badają swój kalendarz. Nie mniej jednak i tak >30k się spodziewam.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 01.09.2025, 12:59
Wiesz... rozpoczyna się rok szkolny, długi czas oczekiwania do meczu a po drodze reprezentacja. Myślę, że ludzie badają swój kalendarz. Nie mniej jednak i tak >30k się spodziewam.
W sensie do rozpoczęcia meczu w piątek nie badali, a po jego zakończeniu nagle zaczęli badać kalendarz?

No, można i tak zinterpretować tę dziwną koincydencję
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 01.09.2025, 13:11
Arked napisał(a):Wyświetl post
Nikt nie chce cierpieć w wolnym czasie. Taka kolej rzeczy. Piłka nożna dla mas ma być rozrywką i przyjemnością.
O to to to...
Przynajmniej dla "niedzielnego" kibica
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 01.09.2025, 16:14
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Ciekawszy jest efekt marketingowy.

Zauważyliście, jak od porażki spowolniła sprzedaż biletów na Odrę?

Łaska kibica na pstrym koniu jeździ.
Jak widać taka prawda... co poradzić jak mówią medrcy.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.09.2025, 16:24
Wytłumaczenie porażki jest proste.
Dziwne, że nikt z was mnie o to nie zapytał.

Od początku sezonu każdy mecz toczył się w czasie kiedy byłem w samolocie (taka praca).
Ewentualnie widziałem kawałek, a potem jazda na lotnisko.

W piątek, po raz pierwszy od początku tej rundy byłem w domu, widziałem cały mecz w TV.
Ot, klątwa....

Możecie po mnie jechać, ewentualnie składać się dla mnie choćby na Ryanaira.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 02.09.2025, 08:51
FraMat napisał(a):Wyświetl post

Od początku sezonu każdy mecz toczył się w czasie kiedy byłem w samolocie (taka praca).

W piątek, po raz pierwszy od początku tej rundy byłem w domu, widziałem cały mecz w TV.
Ot, klątwa....

Sugerujesz zebyśmy się przed meczem składali na bilet lotniczy dla Ciebie?
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 02.09.2025, 09:08
W ramach optymalizacji to wystarczy bilet na trasę Kraków - Gdańsk trwający 45 minut. W tym czasie niech chłopaki ustawią przeciwnika a my się nie nadwyrężymy budżetowo
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 02.09.2025, 09:59
Ewentualnie wystrzelić FraMata w kosmos do końca sezonu albo dłużej
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 02.09.2025, 10:34
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Jak widać taka prawda... co poradzić jak mówią medrcy.
Bilety juz wyhamowaly (ich sprzedaz) w czwartek dlugo przed meczem, aczkolwiek wygrana pewno spowodowalaby wyprzedanie tej reszty okolo 3,8K biletow w wolnej sprzedazy......I tak bedzie komplet....zostalo jedynie 2 350 wejsciowek.
Ostatnio edytowane przez WildDog : 02.09.2025 o godz. 10:39.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 02.09.2025, 11:30

Ot, klątwa....

Może wystarczy na jakiś lot widokowy bylebyś kontaktu fizycznego z ziemią nie miał
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.09.2025, 12:34
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Może wystarczy na jakiś lot widokowy bylebyś kontaktu fizycznego z ziemią nie miał
Najważniejsze, żebym nie miał dostępu do transmisji. Samolot rejsowy czy czarter byłyby najlepsze.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.09.2025, 12:44
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Bilety juz wyhamowaly (ich sprzedaz) w czwartek dlugo przed meczem, aczkolwiek wygrana pewno spowodowalaby wyprzedanie tej reszty okolo 3,8K biletow w wolnej sprzedazy......I tak bedzie komplet....zostalo jedynie 2 350 wejsciowek.
Przegrana sprawila że decyzja o zakupie biletu przeszla z fazy spontanicznej w racjonalna. Gdyby do momentu meczu z Miedzia poszlo nawet 5k mniej biletow to w 2.5 tygodnia do meczu komplet bylby i tak zrobiony. Dla klubu efekt bedzie taki sam czyli sold out.

Sam dzien meczowy zawsze robił 1.5-2k bez wzgledu na wyniki czy klase rywala.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 02.09.2025, 13:02

Ot, klątwa....

W Kazimierzy Małej możesz sobie polatać mikro samolotem (super przeżycie).
https://katalogmarzen.pl/pl/o/kurs-pilotazu/krakow-ii
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów