|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Narazie to tylko wycinek sezonu wiec takie serie to co 5 kolejek moze kazdy inny klub łapac ale na pewno kilka wniosków mozna wyciagnac:
- my miazdzymy w ofensywie rywali. My ich niszczymy, a nie ze wygrywamy po 1:0 czy fartem w ostatniej minucie. Jop zbudował potwora - mamy wysoka skutecznoc i pytanie czy ona się utrzyma na podobnym poziomie a jeśli nie, to czy nadal się będzie udawało wygrywać chociażby jednym golem Póki co nadzieje są ogromne. Wisła Jopa to jest taka Wisła, która kazdy by chciał widzeć, różni się od klubu, który budowali poprzedni trenerzy, gdzie Brzęczek miał farta, wygrywał wtedy na początku sezonu grając często piach, Sobol poleciał na krótkiej serii, Rude nie miał żadnego pomysłu na grę, i tak samo Moskal nie wiedział jak połaczyć grę w pucharach z ligą i jak wyjść z kryzysu. Jop pokazuje że się da. Gra młodymi, gra praktycznie bez łąwki, gra zawodnikami sprowadzanymi na ostatnią chwilę, nie płacze, że nie ma bramkarza super itd. Tyle co ma z materiału ludzkiego to wykorzystuje jak najlepiej się da. Średnią punktową ma taką o której wszyscy poprzednicy by mgli pomarzyć więc mając na uwadze start sezonu, jego srednią ogólną, to nawet łapiąc kryzys na kilka kolejek, jest nadzieja, ze znowu wróci do punktowania powyżej 2,0 na mecz i nawet spadając za chwilę na top 3-4, wróci do top 1-2. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Wysoka skuteczność nie wynika ze szczęścia, tylko ze świetnego przygotowania, świetnego rozgrywania i tempa akcji - patrzac choćby na bramke na 2-0 i 5-0, ani grama przypadku.
W zeszlym sezonie byliśmy gorzej przygotowani, nie mieliśmy kretora gry, paru zawodników dopiero teraz dojrzalo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Na wykresie (link w stopce) zrobiłem serię "the best of 1 liga".
W przeszłości byliśmy na 1 miejscu od 5 do 8 kolejki. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Niemniej skutecznośc moze siąść w każdej chwili i zobaczymy czy wtedy się uda te mecze przepychać. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Najwcześniej do osiagniecia w 24 kolejce. Wisła: potrzymajcie nam piwo |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Ten początek z dużą ilością bramek daje nam pewność siebie i spokój w kontekście skuteczności. W zeszłym sezonie nasza kiepska konwersja xG na gole wynikła nie tylko z tego, że mieliśmy dużo szans niskiej jakości, ale także ze względów psychologicznych. Trauma przegrywania wygranych meczów była żywa przez cały sezon i plątała naszym piłkarzom nogi nawet w łatwych sytuacjach. Komfort uciekania, a nie gonienia, też psychologicznie jest istotny.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Na pewno nie można już pilnować TYLKO Angela, od którego w poprzednich sezonach byliśmy uzależnieni. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kwartetu - zapomniałeś o Kuziemce - 5 asyst 1 gol.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Klasyfikacja kanadyjska po kolejce:
1. Duarte 8 2. Rodado 7 3-4. Kuziemka 6 5-9. Ertlthaler 5 17-30 Krzyżanowski 3 31-67 Jaroch 2, Duda 2, Kutwa 2 68-160 Ikbekeme 1, Lelieveld 1, Carbo 1, Kawała 1, Biedrzycki 1 Zwolaka nie liczę, bo już nie gra u nas. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O nikim nie zapomniałem i nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Może by jednak wypadało, skoro Kuzi grający na "7" (prawe skrzydło) ma lepsze liczby niż Ertlthaler na "10".
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć. To trudniejsze niż temat legendarności Urygi.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Może da się to jakoś leczyć? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ojkofob oczywiście nic nie będzie tłumaczył. Obsrał się, że statystycznie jakiś Polak wygląda lepiej od gwiazdy z zagranicy i teraz nie wie jak sobie z tym poradzić.
![]()
drozd:
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
ale pisowiec ojkofobem ? troche to niekoherentne
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Niby tak, ale z logiką klasyczną mu całkiem nie po drodze. Więc w sumie zatem "logiczne" że mu się ojkofobia z PiSem łączy
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Uryga legendą? Sukiennicki młodym talentem? Sobolewski zdolnym trenerem młodego pokolenia? Będziemy płakać po Wachowiaku? W internecie można napisać o każdym wszystko. Kolega od lat z tego korzysta. Po prostu któryś z tych dekli przeczytał słowo "ojkofob" w "Gazecie Polskiej", sprawdził co znaczy w internecie (albo nie) i teraz używają jak umieją. Moja ojkofobia wyrażała się głównie przez lata nieuznawaniem wybitnego talentu Wachowiaka, Młyńskiego, Gruszkowskiego, Olejarki, Starzyńskiego, Sukiennickiego, czasem Dudy, a ostatnio - gry obronnej Krzyżanowskiego. To że widziałem potencjał w Kutwie i Kuziemce zanim miejscowi przestali po nich jechać nie pasuje do opisu, więc jest pomijane. Widziałem też potencjał w Talarze i Gogóle, alas - kontuzje ich zniszczyły. P.S. Wg. KOALIK-a jestem chyba agentem IPN-u. Tyż pięknie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.08.2025 o godz. 12:55.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Online |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ci się Kuziemka łączy z w/w grupą?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A jak Tobie się łączy moja analiza gry Wisły z kompleksami wobec dzieciaka który dopiero zaczyna karierę albo ojkofobią?
W ogóle z tymi kompleksami to jest śmieszna sprawa, to nie wobec Kuziemki powinienem je chyba mieć, tylko wobec Rodado. I czemu ktoś z takimi problemami z samooceną jak ja miałby w ogóle kibicować jakiejkolwiek drużynie wiedząc jak dobrze zarabiają piłkarze, jakie mają żony i samochody? Na te pytania może odpowiedzieć tylko jedna osoba i jesteś nią niestety Ty, więc z góry wiadomo że szału nie będzie. Tym niemniej, skoro już powiedziałeś A... Rozumiem że łączysz kropki jak Tomasz Piątek i jestem jedno skojarzenia od zostania agentem Putina, ale mimo wszystko z chęcią przeczytam efekty Twojego zwycięstwa na potańcówce w mózgu. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co z tego, że Kuzi dopiero zaczyna karierę? Duarte przez cały zeszły rok nie mógł się wkomponować w zespół, a młody wszedł w ten sezon "z buta". Wypadałoby go docenić tak jak to robisz z pozostałą ofensywną trójką. Jak będzie miał spadek formy to będzie czas na krytykę. Nikt na tym forum nie broni Sukiennickiego. W temacie "ojkofobii" to nie do mnie, nie używam tego argumentu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@pepe72 - Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Skąd kompleksy?
Ja doceniam Kuziemkę, robiłem to zanim zaczął punktować. Ale nie ma w mojej ocenie kluczowego wpływu na odmianę gry. A teraz - kompleksy. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Poza tym ja swoją opinię oparłem na twardych faktach - klasyfikacji kanadyjskiej. Nie, to gorzej niż absurd, to błąd. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Oczywiście że Kuziemka ma wpływ na styl gry. Dwa razy lepszy drybling niż u Baeny plus dużo lepsze dośrodkowania, szybkość. Ma to wpływ na szybkość rozegrania i różnorodność akcji, które prowadzimy. Przecież część z tych asyst sam wypracował swoimi wejściami na pełnej k... pomiędzy dwóch czy nawet 3 obrońców. Baeny nie było stać na takie akcje. Serio, wystarczy otworzyć skrót meczu z ŁKSem i popatrzeć jak ten chłopak napędził większość naszych akcji świetnymi dryblingami czy podaniami a potem zadać sobie pytanie czy Baena przez cały czas spędzony u nas zagrał spotkanie w którym wykonał tak dużo zagrań w tkim tempie i na tak wysokim poziomie
Chłopak ma 19 lat, musi potwierdzić stabilność formy w kolejnych spotkaniach, ale ma spory udział w tym, że gramy jak gramy. Obok obecności Ertlthalera i szybszego rozprowadzania piłki przez tyły (Lelieveld, Kutwa, także Duda) to jedna ze znaczących zmian w porównaniu z poprzednim sezonem.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 22.08.2025 o godz. 22:48.
![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Kluczowa jest moim zdaniem szybkość rozgrywania piłki dzięki Kutwie i Eithallerowi. W poprzednich sezonach można było sobie zrobić kanapkę w czasie którym zajmowało nam wyprowadzenie piłki od obrońców, a jak dostał piłkę Duda, zaczął ją holować... Teraz piłka krąży błyskawicznie i praktycznie w każdej groźnej akcji przechodzi przez Einthallera, Rodado i/lub Duarte. Przez to obrona rywala nie ma czasu żeby postawić zasieki, ułożyć worki z piaskiem i się okopać, gra jest o wiele bardziej dynamiczna. Czyli dokładnie taka z jaką sobie w pierwszej lidze nie radzą. Kutwa umie grać nogami a Einthaller ma przegląd pola i wszystko co robi - robi szybko. Igbekeme nie miał takiego rozegrania.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.08.2025 o godz. 11:53.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Większość tego co piszesz wolfy to prawda, ale... Duda też rozgrywa lepiej piłkę w tym sezonie. To świadczy, że poza kwestiami personalnymi miały miejsce też zmiany taktyczne i schematów rozgrywania, które dotyczą wszystkich zawodników. Przede wszystkim nie gramy na siłę krótko. Jest więcej ryzykownych długich piłek.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie wiadomo czy to zmiany taktyczne bo i Jop, i Moskal, i Sobolewski nawet narzekali na zbyt wolne rozegranie i słabą decyzyjność.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.08.2025 o godz. 12:47.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Wymieniliśmy niepasujące ogniwa taktyczne na lepsze - przynajmniej na ten moment.
Drużyna dobrze funkcjonuje i w pressingu i grze bez piłki. A szczegolnie z tym drugim często miewaliśmy problemy. Dawniej tak daremnie rozgrywaliśmy piłkę, że na koniec wrzucaliśmy Jarocha/Mikulca na minę i ten musiał ją wywalić byle dalej od bramki. Teraz schemat sie poprawił, bo zawsze Ertlthaler lib Rodado pokazują się na środku boiska i są gotowi by szybko przyjąć piłkę i przekazać ją dalej, na drugą stronę. Taktyka w końcu przynosi zamierzone efekty. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Główna różnica jest taka, że gramy dużo częściej wzdłuż boiska. Przykład bramki Erthalera z Pogonią po podaniu Dudy. Wszyscy skupili się na zagraniu Dudy, a całą sprawę umożliwił Kutwa, po tym jak dostał wycofaną piłkę pod presją napastników zamiast zagrać w poprzek albo do bramkarza, z pierwszej piłki zagrał ją spowrotem do przodu czym zgubił chyba trzech przeciwników i otworzył Dudzie przestrzeń do prostopadłego podania. Do takiej gry potrzeba odwagi i zrozumienia wszystkich na boisku, ale jest to gra dużo przyjemniejsza i efektywniejsza. Bo przeciwnik przyzwyczajony do gry po obwodzie zwyczajnie głupieje. No i to co już zostało wspomniane, nie ma czasu się okopać.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|