The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2025, 09:17
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Nie ma to jak budować historii na wyjątku. Może napisz czy tak jak James się młodzi (nie)wypną na klub.
Rodado tak się życie ułożyło, ze pasuje mu tutaj siedziec i dostaje ciągle podwyżki. Gdyby nie kasa to by go tutaj nie było
Wyjątki? Zawsze miło się wykazuje głupotę, manipulacje i kłamstwa hejterka, który w każdej sprawie próbując mnie wyjaśniać zostaje wyjaśniony jedynie sam.

Paweł Stolarski nie wypiął się na Wisłę, by przejść do innego polskiego klubu? Patryk Małecki nie odmówił przedłużenia kontraktu, nie próbował wymusić transferu do Eskisehirspor? Mączyński w 2017 roku nie wymuszał transferu i nie odmówił przedłużenia kontraktu, bo chciał odejść do klubu płacącego więcej? Wisła nie była zmuszona go sprzedać do Legii? Wojciech Urbański, jeden z najzdolniejszych wychowanków Wisły Kraków ostatnich lat, nie opuścił klubu po wygaśnięciu kontraktu latem 2023 roku, pomimo oferty jego przedłużenia, by przejść do Legii? Kacper Przybyłko, drugi z najzdolniejszych 18-letnich reprezentantów Polski U-19, również opuścił Wisłę po wygaśnięciu kontraktu i przeszedł do Warty Poznań, bo wolał tam grać. Gdzie jest ta ich rzekomo większa lojalność i oddanie, przekładająca Wisłę ponad własny interes? Jedynie w jego wyobraźni.

By nie patrzeć tylko na Wisłę: Michał Żyro zaczynał karierę seniorską w Legii Warszawa, grał tam również jako młody piłkarz i przed laty po prostu odmówił przedłużenia kontraktu i odszedł za darmo do Wolverhampton (Anglia). Takich przypadków potwierdzających, że bycie wychowankiem wcale nie zapewnia większej lojalności i oddania względem klubu można znaleźć zarówno w Polsce jak i na świecie mnóstwo. ale jak ktoś chce sobie tkwić w sferze dawno nieaktualnych stereotypów, jego sprawa.

Swoją drogą, przyczepianie się przez hejterka do Rodado za to, że nie gra tu za darmo i zapracowuje sobie na podwyżki wspólnie z klubem odrzucając inne oferty, to kolejny popis tego typa. Jakiś inny wychowanek w przeciwieństwie do Angela chętnie grałby tu za darmo i odmawiałby podwyżek z uwagi na status wychowanka, w takim świecie ten człowiek żyje.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.08.2025, 09:21
wolfy napisał(a):Wyświetl post
A kto robi zarzut ze sprzedaży zawodników? Tylko najpierw kogoś poza Zwolińskim faktycznie sprzedajmy za pieniądze, a nie procent od następnego transferu jak Kissa. Dowolny procent z zera to nadal zero.
Tak, jemu się coś tutaj totalnie pozajączkowało w tym temacie. Ja np. piszę o tym, że mitem jest wiara w rzekomo większe oddanie klubowi wychowanków w dzisiejszych czasach, a on wyskakuje z tym, że teraz gra ich w Wiśle nawet 7 - nawet jakby ich było 11, nie oznacza, to, że któryś nie zachowa się jak Mączyński, Stolarski czy Buksa wysyłając teorię o większym oddaniu klubowi raz wtóry do diabła.

Jak Wisła i Kuziemka dostaną w przyszłości atrakcyjną ofertę, zostanie kiedyś po prostu sprzedamy bez względu na stopień jego "oddania". On myśli, że ktoś ma coś przeciwko temu, że klub na nim wówczas zarobi, tak jak zarobił niegdyś na przykład na odsprzedaży Brleka?
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.08.2025, 09:42
Zjebie, młodzi odchodzą bo mają oferty i karierę przed sobą. Rodado został bo jest przepłacony i ma tyle lat, że już wiele w piłce go nie czeka. A reszty tego szrotu w postaci Jamesa nawet nikt nie chce kupić.
Różnica jest taka, że na dobrych młodych można zarobić. Na pseudo gwiazdach w wieku powyej 25 lat grajacych w I lidze cieżko już cokolwiek zarobić. Ewentualnie jak się trafi taki Rodado jako wyjątek to zarobić można albo go przepłącic zeby dalej tu siedział.

Co ci sie znowu we łbie ujebało i co chcesz teraz udowodnić? Że młody gracz z czasem jak ma do wyboru wyższą ligę i już lepszą kasę albo za rok czy trzy lepszą kasę w tych wyższych ligach to na siłę będzie siedział np w Wiśle? Czy to, że stare kapcie z zagranicy co nic albo wiele w piłce nie osiągnęły mogą te ostatnie 2-4 lata kariery na jako takim poziomie, pograc np w Wiśle bo i tak nic więcej nie wycisną z siebie?

Może powiedz jak z chęcią został w Wiśle Villar i Baena. Oboje przepłaceni, niewarci pieniędzy jakie dostawali. Z czego Villar focha zajebał i w 20 meczach jedną asystę zrobił.

Znowu debilu zbierzesz kilka przypadków wyrywkowo i będziesz .......ił kocopoły. Ogarnij się
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 21.08.2025, 10:56
Rodado został bo jest przepłacony
Odważna teza. Napisz, proszę, ile zarabia Rodado (przyznam, że nie mam pojęcia) i ile według Ciebie powinien maksymalnie zarabiać, żeby to nie było przepłacanie.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 21.08.2025, 11:02
Różnica jest taka, że na dobrych młodych można zarobić. Na pseudo gwiazdach w wieku powyej 25 lat grajacych w I lidze cieżko już cokolwiek zarobić.
I dlatego drużynę, która ma się zgrywać i dobrze grać w piłkę buduje się na tych drugich. Na tych pierwszych można najwyżej otworzyć kram z piłkarzami na jarmarku. Taka smutna prawda. Mimo wszystko mam nadzieje, że nasi młodzi trochę w tej Wiśle pograją, ale historia nie napawa optymizmem.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 21.08.2025, 11:09
Markus napisał(a):Wyświetl post
[...]Mączyński w 2017 roku nie wymuszał transferu i nie odmówił przedłużenia kontraktu, bo chciał odejść do klubu płacącego więcej? Wisła nie była zmuszona go sprzedać do Legii? [...]

[...]By nie patrzeć tylko na Wisłę: Michał Żyro zaczynał karierę seniorską w Legii Warszawa, grał tam również jako młody piłkarz i przed laty po prostu odmówił przedłużenia kontraktu i odszedł za darmo do Wolverhampton (Anglia).[...]
Z Mączyńskim sprawa nie jest taka oczywista, Legia za Żyro dostała 500k ojro.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.08.2025, 11:25
Arked napisał(a):Wyświetl post
I dlatego drużynę, która ma się zgrywać i dobrze grać w piłkę buduje się na tych drugich. Na tych pierwszych można najwyżej otworzyć kram z piłkarzami na jarmarku. Taka smutna prawda. Mimo wszystko mam nadzieje, że nasi młodzi trochę w tej Wiśle pograją, ale historia nie napawa optymizmem.
A ja mam nadzieję że odejdą jak najszybciej za jak największe pieniądze - zanim przyjdą kontuzje i spadki formy. Tak żeby było za co spłacać długi i zapłacić rachunki.
Tegoroczny budżet może być wyższy nawet o 10% od zeszłorocznego, który nie domknął się o jakieś 12 milionów zł.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 21.08.2025, 11:31
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Niedawno na twitterze Królewski pisał, że z tymi trzema nowymi jeżeli wypali, budżet płacowy wzrośnie RdR o max 10%. Jeżeli to prawda to uwzględniając podwyżkę Rodado nieźle musiały kosić te gagatki, które odeszły...
Colley zostal na mniejszym kontrakcie, a mial wczesniej ekstraklasowy.

Do tego Igbekeme gra za mniejsze pieniadze niz wiosna.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 21.08.2025 o godz. 11:46.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.08.2025, 11:43
Nie przypierdalam się do Rodado.To jak się zachował i jaką podjął decyzję naprawdę zasługuje na szacunek ale chyba jasne jest,że gdyby Angel i Królewski dostali ofertę nie do odrzucenia mieliby jakiekolwiek sentymenty.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 21.08.2025, 11:48
emjot napisał(a):Wyświetl post
a ja myślałem że ma kiwać, podawać, centrować i jeszcze wracać pod swoją bramkę
Wiem, dlatego uprzejmie napisalem ze nie od tego chlop ma byc.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 21.08.2025, 12:53
Cytat:
Odważna teza. Napisz, proszę, ile zarabia Rodado (przyznam, że nie mam pojęcia) i ile według Ciebie powinien maksymalnie zarabiać, żeby to nie było przepłacanie.
Według tego co gdzieś w mediach przecieka to około 50 tys zł miesięcznie. Wydaje mi się, ze żaden zawodnik w klubie, który siedzi czwarty sezon w I lidze i jest tak zadłużony nie powinien zarabiać tyle żeby tworzyć jakieś kominy płacowe.
Czy jest przepłacony? Może źle napisałem. Na pewno zarabia dużo i jeszcze jest tak, że mimo, że kontrakty podpisuje na kilka lat to co roku ma podwyżkę żebyśmy go zatrzymali w klubie. Przy braku awansu i sytuacji gdzie on powyżej np 23 bramek w lidze w sezonie nie wychodzi, to jest to działanie ponad miarę obecnej Wisły żeby co roku kontrakt podwyższać.

Tak czy siak nie o tym mowa. Chłop zostaje w Wiśle po prostu dlatego, że tu dostaje co raz większą kasę i dlatego, że zapewne nie miał lepszego kierunku niż Polska i Kraków. Tu się jego rodzina dobrze czuje, tu wie na czym stoi prywatnie i zawodowo więc jemu to miejsce pasuje i pewnie jak będzie awans to pensja pójdzie mega do góry. Robienie z tego romantycznej historii, że on tu zostaje dla Wisły jest śmieszne. CHłopu tu wszystko pasuje więc został, także markus się po prostu ośmiesza po raz kolejny idealizując Hiszpanów

Cytat:
Praktycznie każdy klub buduje na graczach starszych a nie młodzieży - chyba, ze mówimy o jakichś wyjątkach ale też każdy ogarniety klub wstawia do składu młodych, rozwija ich, promuje i na nich zarabia. A raczej na takich zarabia się najwięcej i naszybciej. Żeby zarobić na innych to trzeba na prawdę mieć ogarnięty skauting i szybko wyławiać z rynku okazje, najlepiej jak najmłdoszych graczy.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 21.08.2025 o godz. 12:58.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 21.08.2025, 13:29
Według tego co gdzieś w mediach przecieka to około 50 tys zł miesięcznie. Wydaje mi się, ze żaden zawodnik w klubie, który siedzi czwarty sezon w I lidze i jest tak zadłużony nie powinien zarabiać tyle żeby tworzyć jakieś kominy płacowe.
Czy jest przepłacony? Może źle napisałem. Na pewno zarabia dużo i jeszcze jest tak, że mimo, że kontrakty podpisuje na kilka lat to co roku ma podwyżkę żebyśmy go zatrzymali w klubie. Przy braku awansu i sytuacji gdzie on powyżej np 23 bramek w lidze w sezonie nie wychodzi, to jest to działanie ponad miarę obecnej Wisły żeby co roku kontrakt podwyższać.

Tak czy siak nie o tym mowa. Chłop zostaje w Wiśle po prostu dlatego, że tu dostaje co raz większą kasę i dlatego, że zapewne nie miał lepszego kierunku niż Polska i Kraków. Tu się jego rodzina dobrze czuje, tu wie na czym stoi prywatnie i zawodowo więc jemu to miejsce pasuje i pewnie jak będzie awans to pensja pójdzie mega do góry. Robienie z tego romantycznej historii, że on tu zostaje dla Wisły jest śmieszne. CHłopu tu wszystko pasuje więc został, także markus się po prostu ośmiesza po raz kolejny idealizując Hiszpanów

Praktycznie każdy klub buduje na graczach starszych a nie młodzieży - chyba, ze mówimy o jakichś wyjątkach ale też każdy ogarniety klub wstawia do składu młodych, rozwija ich, promuje i na nich zarabia. A raczej na takich zarabia się najwięcej i naszybciej. Żeby zarobić na innych to trzeba na prawdę mieć ogarnięty skauting i szybko wyławiać z rynku okazje, najlepiej jak najmłdoszych graczy.

Ze wszystkim się zgadzam, ale nie wierze, że Rodado zarabia tylko 50 koła miesięcznie.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 21.08.2025, 13:32
Fernandez mial ok 120k brutto PLN, a Rodado dostal teraz wiecej niz on wiec... Nie tylko Ty w to nie wierzyc.

I tak, zasłużył na to.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 21.08.2025, 13:39
Cytat:
Ze wszystkim się zgadzam, ale nie wierze, że Rodado zarabia tylko 50 koła miesięcznie.
No właśnie sam już się zakołowałem i nic nie wiem. Ktoś tu też pisał, że teraz po podwyżce zarabia więcej niż Fernandez u nas zarabiał.

Cytat:
Prowadzący rozmowę Jakub Olkiewicz i Leszek Milewski dopytali działacza o dokładną kwotę zarobków Hiszpana.

- 120 tysięcy pensji?

- Bardzo ciepło - odparł Dróżdż.
W google jak wpisywałem to właśnie te kwoty rzędu 50 tys wyskakują ale też latają kwoty, że w 2 lidze tureckiej mu oferowali 700 tys EURO. Czyli jakieś 250 tys złotych miesięcznie.
Także jajca pewnie są takie, że w I lidze chłp u nas zarabia nie 50 czy 120 tys tylko bliżej 150-200 tys zł miesięcznie.
drozd:
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 21.08.2025, 13:42
Bozić kupił bilet do Krakowa
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 21.08.2025, 13:44
chodził słuchawy o blisko 200 tys dla Rodado.. ile w tym prawdy? pewnie się nigdy nie dowiemy, kontrakt byłby kosmiczny, szczególnie na warunki 1 ligowe, ale kto jak kto ale Aniołek na to zasługuje.. zapewne dlatego nikt z ESY go nie wyciągnął, bo większość klubów nie stać, żeby przebić ten kontrakt
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 21.08.2025, 14:02
Rodado to poziom 130 - 150 tys. zł miesięcznie czyli ekstraklasowy. Do tego mówi się, że w Krakowie to bardziej zakochana jest jego żona (?), która w ich związku nosi spodnie. Tak czy inaczej to wg mnie na taką pensję zasługuje biorąc pod uwagę aktualną jego dyspozycję i tego co wnosi do drużyny.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.08.2025, 14:38
Takie pieniądze mu się należą, w zeszłym sezonie ciągnął drużynę za uszy. W tym sezonie też nie spuszcza z tonu.

Nie zdziwiłbym się, gdyby w przypadku awansu, a co za tym idzie prawdopodobnego pozostania Angela w Krakowie, wypełniłby on swój kontrakt w całości.

Ja chętnie widziałbym go w strukturach Wisły po zakończeniu kariery, o ile oczywiście on sam nie będzie chciał wracać do ojczyzny.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 21.08.2025, 14:41
Może za aktualną dyspozycję zasuguje bo 7 goli w 5 meczach robi wrażeniem. Ogólnie gościu nadrabia charakterem i charyzmą bo nie przesadzajmy, że 22-23 gole w I lidze są warte tego żeby płacić jak w ektraklasie.

Nie wiem na ile wiarygodna jest ta lista:

Cytat:
Zarobki piłkarzy w PKO BP Ekstraklasie – najlepiej zarabiający piłkarze polskiej ekstraklasy:

Ruben Vinagre (Legia Warszawa) – 399 000 zł/miesiąc;
Mikael Ishak (Lech Poznań) – 348 000 zł/miesiąc;
Darko Churlinov (wypożyczenie, Jagiellonia Białystok) – 302 000 zł/miesiąc;
Sinan Bakis (wypożyczenie, Górnik Zabrze) – 255 000 zł/miesiąc;
Jonatan Braut Brunes (wypożyczenie, Raków Częstochowa) – 232 000 zł/miesiąc;
Artur Jędrzejczyk (Legia Warszawa) – 197 000 zł/miesiąc;
Ivi Lopez (Raków Częstochowa) – 188 000 zł/miesiąc;
Bartosz Kapustka (Legia Warszawa) – 174 000 zł/miesiąc;
Kamil Grosicki (Pogoń Szczecin) – 163 000 zł/miesiąc;
Bartosz Salamon, Antonio Milić, Ali Gholizadeh (wszyscy Lech Poznań) – 151 000 zł/miesiąc.

Poza wymienionymi najlepiej opłacanymi zawodnikami można przyjąć, że kluczowi gracze w polskiej ekstraklasie mogą liczyć na wynagrodzenie rzędu 100 tysięcy złotych miesięcznie.
Ale nie przesadzajmy, że chłop, nawet jako gwiazda Wisły i I ligi zasługuje na top 10-15 zarobków w Polsce. Gdzie na tej liście na prawdę są koty zweryfikowane przez poważną piłkę, z klubów, które grają w europejskich pucharach i walczą o MP. Jeśli to będzie 35-40 bramek w I lidze to ok, jeśli to by było ponad 20 bramek w ekstraklasie to ok.
drozd:
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 21.08.2025, 15:37
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Tu można spekulować i gdybym ja miał to robić to stawiałbym, że Rodado zarabia 400-500 tys. euro rocznie, a pewnie ma jeszcze jakieś bonusy w kontrakcie(typu za awans, król strzelców, itp.). Dlatego nie opłaca mu się zmieniać klubu w Polsce, bo nikt mu takich pieniędzy nie zaproponuje(Legia, Lech, Raków w ogóle go nie rozważały jako potencjalny transfer). Pewnie też na luzaku dostał 1-2 mln zł za podpis pod nową umową. Gra w wielkim klubie na wypełnionym stadionie i to jeszcze w pięknym mieście. Konkretne kombo. Ale żeby nie było, to piłkarz, który absolutnie na takie warunki zapracował i mu się po prostu należą. Nie ma kontrowersji.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 21.08.2025, 15:48
Rodado warto płacić nie tylko za bramki, ale i za atmosferę jaką wprowadza.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 15:54
Vuko napisał(a):Wyświetl post
Rodado warto płacić nie tylko za bramki, ale i za atmosferę jaką wprowadza.
To jest gambit który się opłaci o ile awansujemy. Wydaje się że transfer Einthallera odblokował kilku piłkarzy. Chłop błyskawicznie i celnie dogrywa, co na razie totalnie rozbija obrony przeciwnika.

Wygląda na to że tym razem nie chcemy niczego zostawić przypadkowi i budujemy najlepszą możliwą kadrę. I dobrze.

P.S. Jeśli nie awansujemy zanim zadłużymy się po uszy to i tak czeka nas bankructwo. Kontrakt Rodado to kropla w morzu. Nawet sam awans do Ekstraklasy może nie wystarczyć, przez ostatnie trzy sezony akumulowaliśmy po kilkanaście milionów długu, nie licząc odsetek.
Bez awansu czeka nas bankructwo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.08.2025, 17:55
Wyjątkowo zgadzam się z Wolfym.Czy Rodado zasługuje na takie pieniądze?Tak.
Czy nas na niego stać?Zapraszam do dyskusji.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 17:58
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Czy stać nas na brak awansu?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 21.08.2025, 18:27
Oczywiście. To są małe pieniądze względem budżetu, a żeby znaleźć takiego samego piłkarza(umiejętności, zaangażowanie, masa goli), to musiałby zdarzyć się cud... a dodatkowo też trzeba byłoby zapłacić, więc to kompletnie mija się z celem. I też nie wiemy, czy gdyby się udało znaleźć takiego napastnika, to czy po pół roku nie miałby much w nosie i czy nie chciałby uciekać do II ligi tureckiej .
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 21.08.2025, 18:43
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Niedawno na twitterze Królewski pisał, że z tymi trzema nowymi jeżeli wypali, budżet płacowy wzrośnie RdR o max 10%. Jeżeli to prawda to uwzględniając podwyżkę Rodado nieźle musiały kosić te gagatki, które odeszły...
Bardzo dużo wody w Wiśle upłynie zanim uwierzę, że parametry finansowe podawane przez K są prawdą, na nieufność zapracował sobie opowiadaniem wielu bajek przez wiele lat. Więc czy 10 czy 30 czy 50 procent to wie kilkoro insiderów, a twarde liczby zobaczymy przed końcem 2026 (bilans za sezon 25/26) i bedzie możliwość porównania liczb z tymi, które pokaże za 4 miesiące (sezon 24/25).
Ale to nie tak istotne dopóki drużyna wygrywa, piłkarze grają na 100 procent i nikt nie narzeka, że nie ma kasy na koncie i nie chce uciekać. No i pajacowania póki co znacznie mniej (może Peter dał mu kilka dobrych rad?). Niech więc robi jak uważa jeśli go stać i dopóki to działa.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 21.08.2025, 18:56
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Ze sprzedaży zawodników żyją kluby w Polsce, w szczególności Amica. Taka jest nasza kolejność dziobania w europejskiej piłce. Więc nie wiem po co ktoś robi z tego zarzut. Zarabia zawodnik, zarabia zespół. Kuchenkorz w tym sezonie w Lidze Europy.

Tu artykuł z 2022:
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...nad-200-mln-zl
W Polsce akurat niestety nie, w przeciwieństwie do większości cywilizowanego świata sportowego, bo strategia Lecha jest tutaj raczej wyjątkiem niż normą. W Polsce kluby żyją przeważnie z kroplówek ze środków publicznych albo tego, że akurat jakiś bogaty właściciel chciał się trochę dowartościować i wpompować kasę. Względnie z szeroko rozumianego "kredytu kupieckiego", czyli odkładania w czasie zapłaty swoim wierzycielom.

Jako ligi nie dorobiliśmy się niestety kultury wychowywania/sprowadzania zawodników z zamiarem ich wypromowania i sprzedaży. W konsekwencji nie mamy też za bardzo historii sukcesu, w związku z czym z jednej strony niewiele klubów szuka u nas okazji zakupowych, z drugiej strony niewielu zawodników, którzy mogliby w tym celu do nas przyjść chce tu trafić. Raczej ludzie na zakrętach kariery szukający odbudowy lub ci, którzy karierę już mają za sobą. A wychowankowie myślą głównie o jak najszybszej ucieczce, a ponieważ zwykle odbijają się od poważnej piłki, to o nich też już się nikt poważny specjalnie nie bije.

I tak zamyka się błędne koło, bo w takiej sytuacji nie za bardzo jest jak budować strategię na sprzedaży zawodników.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 21.08.2025, 19:00
Czy nas stać? Zakładam, że JK podpisał kontrakt z kwotami na które nas stać.
Dyskusja.. albo się jest insiderem, zna się liczby albo się nie jest (jak np. ja) i guzik się wie o finansach w klubie i po co zmyślać i dyskutować o tym co zmyśliłem (usłyszałem gdzieś/przeczytałeś gdzieś- może prawdę może nie).
Czas pokaże - jak dogramy cały sezon bez zatorów bez problemów z płynnością tzn. że nas stać. W przeciwnym razie niezbyt.
No i z jeszcze jednego pkt. widzenia - jak R nas wciągnie do ekstraklasy to ta umowa będzie wyglądać inaczej niż gdy pozostaniemy na kolejny rok kiblowania w 1 lidze.
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.08.2025, 19:13
Co z tym Zimmermanem ?
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005