The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.08.2025, 13:04
emjot napisał(a):Wyświetl post
ty tak na serio?
przecież to drewno niemożebne jest...
Wiem, ale ponoć potrzebujemy takiego do zadań specjalnych. A w Pogoni nie tylko strzela, ale też asystuje w przeciwieństwie do Zjawińskiego więc jest typowym target manem.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 20.08.2025, 13:07
Arked napisał(a):Wyświetl post
Wiem, ale ponoć potrzebujemy takiego do zadań specjalnych. A w Pogoni nie tylko strzela, ale też asystuje w przeciwieństwie do Zjawińskiego więc jest typowym target manem.
W której Pogoni gra?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 20.08.2025, 13:15
No raczej nie Szczecin Grodzisk Mazowiecki. Nam kojarzy się z pokracznym zmarnowaniem setki w meczu z nami, ale w innych meczach wyglądał lepiej (3 gole, 4 asysty).
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 20.08.2025, 13:40
No własnie patrzyłem na skład Szczecina i nie widziałem
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.08.2025, 13:52
Jak podaje oficjalne konto, Zimmerman jest w Krakowie i rozpoczyna testy medyczne.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.08.2025, 14:11
As napisał(a):Wyświetl post
On chyba nie po to by mial przyjsc zeby dryblowac jak Neymar tylko zeby bylo kogo trafic pilka w leb bo nam wzrostu brakuje w przednich formacjach.
serio?
a ja myślałem że ma kiwać, podawać, centrować i jeszcze wracać pod swoją bramkę

ps. jak marzysz o Adamskim, to lepszy od niego byłby kołek od drzewa wbity w pole karne, gwarantuję, że przy Ertlthalerze miałby więcej goli po centrach z rogu niż napastnik Adamski
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.08.2025, 14:44
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jak podaje oficjalne konto, Zimmerman jest w Krakowie i rozpoczyna testy medyczne.
Czyli mamy zastępstwo/mocna konkurencje na pozycje Kuziemki. Teraz jeszcze dopiąć na pozycje Duarte.

Podobno Zimmerman szybkością przykrywa nawet Baene.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 20.08.2025, 14:52
emjot napisał(a):Wyświetl post
serio?
a ja myślałem że ma kiwać, podawać, centrować i jeszcze wracać pod swoją bramkę

ps. jak marzysz o Adamskim, to lepszy od niego byłby kołek od drzewa wbity w pole karne, gwarantuję, że przy Ertlthalerze miałby więcej goli po centrach z rogu niż napastnik Adamski
Marzą to mi się zupełnie inne rzeczy niż Adamski. Jeśli uważamy, że potrzebujemy wariantu z wysokim napastnikiem to ktoś taki się właśnie nadaje. Robiący liczby w Grodzisku Mazowieckim, gdzie Ertlthalera nie ma. To czy koniecznie potrzebujemy wysokiego napastnika to inna kwestia, bo ja osobiście w ogóle nie jestem zwolennikiem "Papszunizmów" z wysokim napastnikiem.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 20.08.2025, 15:34
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Czyli mamy zastępstwo/mocna konkurencje na pozycje Kuziemki. Teraz jeszcze dopiąć na pozycje Duarte.

Podobno Zimmerman szybkością przykrywa nawet Baene.
szybki jest na tych filmikach co go widziałem to fakt
co do reszty umijętności mam wątpliwości, ale jak gość ma być do rywalizacji to ok nie ma co wybrzydzać

Arked branie kogoś takiego jak Adamski bo potrzebujemy kołka w karnym to wypisz wymaluj ściąganie kolejnego szrociaka jak Omrani czy inny Perreira
bez sensu
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 20.08.2025, 16:42
Będzie problem jak Rodado z jakiegoś powodu nam wypadnie. Przydałby się zawodnik do rywalizacji w ataku, który byłby też wstanie lepiej grać głową od Hiszpana.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 20.08.2025, 16:55
Zagramy bez napastnika, w stylu Barcelony 4-6-0. Nasz skład jak najbardziej nadaje się do takiej gry. Zresztą z ruchliwym Rodado nasza gra i tak wygląda w ten sposób.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 20.08.2025, 17:00
Duarte może grać na szpicy, a dochodzą nowi skrzydłowi.
Odpowiedz cytując
Adryan
Senior Member

Od: 04.2024

Stary 20.08.2025, 17:37
Szczerze mówiąc przyszedł Omić, przyjdzie Zimmerman i przyjdzie Bozić no i gdzie my ich upchniemy w wyjściowej 11? Zimmerman od razu ma wejść i grać za Kuziemkę albo Duarte? Omić za Carbo albo Dudę? Tak samo Giger za Krzyżanowskiego? Przecież wszystko w tym składzie funkcjonuje fantastycznie, a pamiętajmy i miejmy na uwadze to, że ściągamy najemników niż zawodników oddanych klubowi bądź wychowanków.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.08.2025, 17:44
Adryan napisał(a):Wyświetl post
Szczerze mówiąc przyszedł Omić, przyjdzie Zimmerman i przyjdzie Bozić no i gdzie my ich upchniemy w wyjściowej 11? Zimmerman od razu ma wejść i grać za Kuziemkę albo Duarte? Omić za Carbo albo Dudę? Tak samo Giger za Krzyżanowskiego? Przecież wszystko w tym składzie funkcjonuje fantastycznie, a pamiętajmy i miejmy na uwadze to, że ściągamy najemników niż zawodników oddanych klubowi bądź wychowanków.
Ile Ty masz lat?
Większość wychowanków wypnie się na klub przy pierwszej lepszej ofercie, jednostki może myślą w kategoriach lojalności - bez względu na narodowość.

Sezon jest długi, kartki, kontuzje, a i forma młodych piłkarzy lubi się nagle załamać. Bez ławki nie zrobi się bezpośredniego awansu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 20.08.2025 o godz. 17:46.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Adryan
Senior Member

Od: 04.2024

Stary 20.08.2025, 17:59
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ile Ty masz lat?
Większość wychowanków wypnie się na klub przy pierwszej lepszej ofercie, jednostki może myślą w kategoriach lojalności - bez względu na narodowość.

Sezon jest długi, kartki, kontuzje, a i forma młodych piłkarzy lubi się nagle załamać. Bez ławki nie zrobi się bezpośredniego awansu.
W metrykę misiu to mi nie zaglądaj, ale no jeszcze 0 pit mnie obowiązuje przez rok akurat, tak tylko piszę, jakby nie patrzeć to teraz mamy bardzo dobrze funkcjonującą drużynę i kolejne wzmocnienia to jeszcze bardziej są w stylu obaw, że strach się bać co to będzie jak im wszystkim na raz będzie tak żarło.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 20.08.2025, 18:23
W metrykę misiu to mi nie zaglądaj, ale no jeszcze 0 pit mnie obowiązuje przez rok akurat, tak tylko piszę, jakby nie patrzeć to teraz mamy bardzo dobrze funkcjonującą drużynę i kolejne wzmocnienia to jeszcze bardziej są w stylu obaw, że strach się bać co to będzie jak im wszystkim na raz będzie tak żarło.
Dzizus, zmusiłeś mnie do tego, żebym przyznał rację wolfy`emu. Chapeau bas
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.08.2025, 18:28
Ostatnie czym powinnismy sie martwić to ilości wartościowych zawodnikow w kadrze
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 20.08.2025, 18:30
Nie mamy za bardzo ławki. Staszak, Kawała, Baniowski, Sukiennicki to jeszcze nie ta jakość. Właściwie jedynie Colley, Łasicki, Grujcić i Igbekeme są na dziś w stanie pociągnąć grę na podobnym poziomie co wyjściowa jedenastka. Giger, Omić, Zimmerman i ew. Bozić sprawią, że z tej czwórki zrobi się siódemka / ósemka. Przyjdą kartki, kontuzje, zniżki formy.

Muszę powiedzieć, że polityka transferowa Królewskiego i Bashy w tym okienku bardzo mi się podoba.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.08.2025, 18:56
crux.a napisał(a):Wyświetl post

Muszę powiedzieć, że polityka transferowa Królewskiego i Bashy w tym okienku bardzo mi się podoba.
Z tym się zgadzam.
Pozostaje wiedzieć czy w ślad za nią idzie polityka finansowa.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 20.08.2025, 19:05
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Pozostaje wiedzieć czy w ślad za nią idzie polityka finansowa.
Fakt. Biorąc pod uwagę to, co wiemy / czego sie domyślamy o stanie kasy klubowej, możemy się obawiać, że Wisła jako spólka znajduje się właśnie w maniakalnej fazie dwubiegunówki i że na horyzoncie jest ciężka deprecha, czyli krach. Ale całkiem możliwe, że nie wszystko wiemy / źle się domyślamy.

W czym upatrywać nadziei? W frekwencji na meczach domowych, w działaniach Moore'a, w dealu z Szachtarem, w jakiejś tam przychylności Miszalskiego, w czynnikach losowych, ciszy gabinetów, no i może jeszcze w Eurojackpocie.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 20.08.2025, 19:49
Widzę, że dawne mity Królewskiego o rzekomo bardziej oddanych klubowi wychowankach lub tak zwanych "legendach" jak Uryga ciągle mają się dobrze.

I to pomimo przykładu najemnika Rodado oddanego klubowi i będącego profesjonalistą stokroć bardziej niż stado wychowanków takich jak Buksa czy legend takich jak właśnie Uryga. I przy którym jako kapitanie drużyna funkcjonuje o wiele lepiej.

Każdy z tych naszych wychowanków czy nawet legend może odejść z klubu i zacząć zachowywać się nieprofesjonalnie np. gdy tylko dostanie jakąś atrakcyjną ofertę z innego zespołu.

W Wiśle brakuje obecnie jakościowej głębi składu, ruchy służące poprawieniu tego są jak najbardziej słuszne i właściwe, o ile tylko klub ma na to środki.

Miejmy nadzieję, że wszystkie te potrzebne transfery zepną się Królewskiemu finansowo.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 20.08.2025, 20:51
Markus napisał(a):Wyświetl post
Widzę, że dawne mity Królewskiego o rzekomo bardziej oddanych klubowi wychowankach lub tak zwanych "legendach" jak Uryga ciągle mają się dobrze.
...
#jprdl w meczu gra w porywach 7 wychowanków Akademii a ty o "mitach" pi***szesz.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 20.08.2025, 21:21
#jprdl w meczu gra w porywach 7 wychowanków Akademii a ty o "mitach" pi***szesz.
To, że ich tylu gra czy jest w kadrze meczowej dowodzi tego, że z założenia zachowają się lepiej od Rodado, gdy dostaną jakąś atrakcyjną ofertę z innego klubu, lub dowodzi tego, że przynajmniej niektórzy nie pójdą drogą takiego przykładowego Buksy?

Bo o tym właśnie piszę. Bycie wychowankiem nie oznacza automatycznego przedkładania klubu nad własny interes, podobnie jak nie bycie nim nie oznacza z automatu braku profesjonalnego podchodzenia do swoich obowiązków i lojalności względem jakiegoś klubu.

Tak samo bycie rzekomą legendą nie oznacza, że ktoś będzie lepszym kapitanem drużyny niż profesjonalnie zachowujący się najemnik o odpowiednich cechach charakteru.

Czego tu nie rozumiesz?
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.08.2025, 21:35
Znowu kłamca w akcji. Nie ma to jak budować historii na wyjątku. Może napisz czy tak jak James się młodzi (nie)wypną na klub.
Rodado tak się życie ułożyło, ze pasuje mu tutaj siedziec i dostaje ciągle podwyżki. Gdyby nie kasa to by go tutaj nie było
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 20.08.2025, 21:48
Jednak należało to wcześniej zabić, zanim zaczęło składać jaja na całym forum
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 20.08.2025, 23:18
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Fakt. Biorąc pod uwagę to, co wiemy / czego sie domyślamy o stanie kasy klubowej, możemy się obawiać, że Wisła jako spólka znajduje się właśnie w maniakalnej fazie dwubiegunówki i że na horyzoncie jest ciężka deprecha, czyli krach. Ale całkiem możliwe, że nie wszystko wiemy / źle się domyślamy.

W czym upatrywać nadziei? W frekwencji na meczach domowych, w działaniach Moore'a, w dealu z Szachtarem, w jakiejś tam przychylności Miszalskiego, w czynnikach losowych, ciszy gabinetów, no i może jeszcze w Eurojackpocie.
Myślę że będzie szansa kogoś spieniężyć. Jedna oczywista kandydatura to Kuziemka, ale jest też Duda, Kutwa, Krzyżanowski.
Poza przychodami z dnia meczowego to jedyna nadzieja.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.08.2025, 00:55
Ze sprzedaży zawodników żyją kluby w Polsce, w szczególności Amica. Taka jest nasza kolejność dziobania w europejskiej piłce. Więc nie wiem po co ktoś robi z tego zarzut. Zarabia zawodnik, zarabia zespół. Kuchenkorz w tym sezonie w Lidze Europy.

Tu artykuł z 2022:
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...nad-200-mln-zl
Cytat:
Akademia Lecha Poznań to maszynka do zarabiania pieniędzy. W ciągu niespełna 6 lat transfery wychowanków przyniosły klubowi ponad 210 mln zł zysku!

Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 21.08.2025, 06:03
Niedawno na twitterze Królewski pisał, że z tymi trzema nowymi jeżeli wypali, budżet płacowy wzrośnie RdR o max 10%. Jeżeli to prawda to uwzględniając podwyżkę Rodado nieźle musiały kosić te gagatki, które odeszły...
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 21.08.2025, 07:31
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Niedawno na twitterze Królewski pisał, że z tymi trzema nowymi jeżeli wypali, budżet płacowy wzrośnie RdR o max 10%. Jeżeli to prawda to uwzględniając podwyżkę Rodado nieźle musiały kosić te gagatki, które odeszły...
Fazlagić, Alfaro, Baena, Zwolinski, Kiss, Kiakos, Poletanović ci na pewno za czapkę gruszek nie grali.

Takich Szotów czy Gogóła nie liczę bo to pewnie sporo sporo mniej

Ale jak widać sporo nazwisk odpadło.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.08.2025, 08:32
Ze sprzedaży zawodników żyją kluby w Polsce, w szczególności Amica. Taka jest nasza kolejność dziobania w europejskiej piłce. Więc nie wiem po co ktoś robi z tego zarzut. Zarabia zawodnik, zarabia zespół. Kuchenkorz w tym sezonie w Lidze Europy.

Tu artykuł z 2022:
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...nad-200-mln-zl
A kto robi zarzut ze sprzedaży zawodników? Tylko najpierw kogoś poza Zwolińskim faktycznie sprzedajmy za pieniądze, a nie procent od następnego transferu jak Kissa. Dowolny procent z zera to nadal zero.

Dlatego tym bardziej ważni są zmiennicy. Pierwsza solidna oferta za Kuziemkę i zostalibyśmy nagle z jednym skrzydłowym, ktoś wziąłby Kutwę i szukamy naglę stopera w połowie sezonu etc.

Sprzedaż to nasza jedyna szansa na przeżycie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.08.2025 o godz. 08:44.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów