|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Za to moim zdaniem nadaje się na skrzydło sto razy bardziej niż Sukiennicki, który co mecz wywraca się w biegu przez nikogo nie atakowany. Z nieoczywistych rzeczy - podobał mi się Kawała. Bramka przypadkowa ale kilka razy dobrze się pokazał. I jeszcze Igbekeme strzelił bramkę ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Najsłabsi w tym meczu okazali się forumowi eksperci, którzy dokonali hurtowego zesrania się przed meczem.
Ale czego oczekiwać od ludzi nie oglądających spotkań albo oglądących je z klapkami na oczach. Wystarczyło poswięcić 45 minut by zobaczyć jakiś występ Znicza, ewentualnie obejrzeć skróty spotkań. Z drużyny, która zajęła 8.(?) miejsce w poprzednim sezonie nie zostało nic. Znicz jest najsłabszą drużyną ligi, więc grając spokojnie nasz futbol ich punktowaliśmy. Cieszą ładne akcje, ale mnie osobiście najbardziej cieszy przygotowanie fizyczne naszych zawodników. Pressing przez cały mecz - wymiana Zwolińskiego na Ertlthalera to klucz do tak intensywnej gry. Mam jedno małe marzenie, by do forumowego chórku krzyczącego: "Krzyżanowski słabo gra na lewej obronie, dajmy go na skrzydło" w końcu doszło, że Krzyżanowski u nas gra na skrzydle. Ta formacja, którą widzicie w przedmeczowej grafice lub na flashscorze zmienia się w czasie meczu. W fazie ataku gramy ustawieniem 3-4-2-1 i Jakub pełni rolę skrzydłowego - ostatnie dwa mecze, były bardzo dobre w jego wykonaniu - oby tak dalej. Spokojnie robimy swoją robotę i oby niedziela była również dla nas. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Uwielbiam - 7-0 ze Zniczem a ojkofoby w akcji
Do tego "parchaty" leszek... Ale boli ha ha ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Member
Od: 05.2025
Offline |
|
Dodam tylko, że nie jestem jego największym fanem i do tej pory sam miałem dużo zastrzerzeń co do jego skuteczności i etyki pracy na boisku. W tym sezonie widzę jednak znaczną poprawę co odzwierciedlają wyniki drużyny - chyba mało kto teraz wygrywa 5 meczów pod rząd strzelając w nich 23 gole ze środkowym pomocnikiem który się do niczego nie nadaje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Lidera mamy, za ch... (ew. Wieczystej) go nie oddamy
![]() 5 z 22 zaliczone ![]()
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...32&postcount=6 No dobra, 7:0 nie trafiłem.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 19.08.2025 o godz. 22:44.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Był kiedyś taki piłkarz w Wiśle, Cantoro się nazywał. Też wieszano na nim psy, że wolny, że kółeczka, że człapie po boisku nie rozumiejąc jakie rzeczywiście miał zadania na boisku. To tak odnośnie Dudy.
A jak już tak wspominkowo - czy ostatnie nasze wyjazdowe zwycięstwo ze szczęśliwą 7 Cupiała na liczniku to 1-7 z Zagłębiem? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przy okazji
Warszawa (Polonia, Znicz) - Kraków (Wisła, Wieczysta) 1:13 ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Online |
|
|
Chyba po dzisiejszym meczu niektorzy beda sie musieli z Krzyzanowskim przeprosic
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Gdyby kopacze znicza mieli choć połowę w....u i ambicji, które miały ich pikniki to mecz wyglądałby inaczej
Bezcenne było siedzieć i słuchać utyskiwan w przynajmniej połowie leglonistow |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
Póki gramy z zespołami, które głównie się bronia, póki siedzimy im dupą na twarzy gegenpressingiem i nie pozwalamy wyjść z własnej połowy - póty jego braków nie widać aż tak bardzo. W momencie, w którym trafiamy na równorzędnego przeciwnika i od wahadłowego czy nawet skrzydłowego potrzeba ciężkiej pracy w obronie.... no, zaczyna się kabaret. Skoro nawet gracze beznadziejnego wczoraj Znicza dość swobodnie dośrodkowywali z jego strony to co się może dziać w meczu z Wieczystą czy Śląskiem. Żeby nie było, chłopak ma oczywiście swoje zalety - wybiegany, sporo widzi, fajnie rozrzuca podania, potrafi przyspieszyć akcję, dośrodkować, nie traci zbyt wielu głupich piłek. Dokładnie to, czego brakuje Sukiennickiemu XD Tyle, że wszystkie jego zalety dotyczą gry do przodu. W obronie jest straszna nędza i to go może na wyższym poziomie zdyskwalifikować. Na słabsze zespoły, gdzie może się skupić na robieniu wiatru w ofensywie - rzeczywiście znakomity.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 20.08.2025 o godz. 06:15.
![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Taka jest właśnie idea wahadła, że w fazie budowania akcji jesteś ustawiony jak skrzydłowy, a w fazie obrony dołączasz do linii obrońców. Nie zgadzam się z tym, że Krzyżanowski jest ustawiony niżej niż Kuziemka, a jeśli już to minimalna.
Sprawdźcie sobie jego ustawienie przy zdobytej bramce na 2:0. Widać ustawienie trójką z tyłu, Krzyżanowski jest na 70-75m od naszej bramki. https://youtu.be/KeS2h5VB8bk?t=106 Gramy wysokim pressingiem, więc naturalna sprawa, że jeśli ktoś się spóźni lub przegra pojedynek i rywale wyjdą spod pressingu, to tworzy się im groźna sytuacja. Wczoraj była jedna tego typu, gdy obciął się Lelieveld, a w konsekwencji Biedrzycki faulował i dostał żółtą kartkę. I w takich sytuacjach najwięcej problemów ma Krzyżanowski (nie tylko on) - rywale wychodzą spod pressingu, mamy w defensywie 4-5 zawodników i każdy kryje indywidualnie rozpędzonego rywala. W takich sytuacjach nie atakuje się na raz, tylko czeka na wsparcie kolegów i stara odbudować ustawienie. Mógłbym dopytać, ile konkretnie przegranych pojedynków w obronie miał wczoraj Krzyżanowski? Ile dośrodkowań poszło z jego strony? Ale wiem, że nie uzyskam tej odpowiedzi. Bo ta liczba będzie żałośnie mała jak na pisanie idiotyzmów o "autostradzie po jego stronie". Wiem również, że oceniacie go nie za wczorajszy mecz, tylko powielacie przyklepane tezy i bez względu na przebieg meczu - obojętnie ile dobrych odbiorów, wygranych pojedynków, czy konkretów z przodu - będziecie wyciągali 1-2 przegrane pojedynki i pisali "A NIE MÓWIŁEM, NIE UMIE GRAĆ W OBRONIE". Dokładnie ten sam zabieg robiony był z Dudą, który teraz regularnie zamyka mordę hejterkom. Pytanie, jeśli pozbędziemy się Sukiennickiego, a Krzyżanowski z Dudą utrzymają dobrą formę, na kogo w następnej kolejności spadnie hejt? edit. Przez 5 kolejek przed każdym meczem budowana jest narracja, że przez stronę Krzyżanowskiego rywale zrobią sobię autostradę i przez niego stracimy punkty. Nie sprawdza się to - oby jak najdłużej. Natomiast grono krytykantów tylko czeka na ten moment, by w końcu powinęła mu się noga i mogli z dumą napisać "A NIE MÓWIŁEM". Do takiego absurdu doprowadzacie dyskusję na forum. Gość ma 19 lat. Trzeba się naprawdę baaardzo mocno postarać, by nie zobaczyć jego rozwoju i różnicy w grze w porównaniu do Krzyżanowskiego za Rude.
Ostatnio edytowane przez grogoriogreg : 20.08.2025 o godz. 07:08.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Z perspektywy trybun nie ma się do czego przyczepić, gratulacje dla Drużyny! Może ze dwa razy ładnie Majewski z kolegami poklepali, a poza tym pełna kontrola.
Dwie indywidualne laurki: 1) Kuziemka to niesamowity talent, ten ciąg do pojedynków 1 vs 1 czy 1 vs 2. Do tego twarde stanie na nogach, nikt nie mógł go przepchnąć. Długo u nas nie pogra... 2) Majewski - Pan Piłkarz, co za jakość. Niby ma już 38 lat, ale piłka mu nie przeszkadza i w dodatku wie, co chce z nią zrobić. Jak bym mieszkał w Pruszkowie, to bym chodził popatrzeć na jego "last dance". ![]()
Wisła Kraków & MUFC RULEZ.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Najlepsza byla ta akcja gdzie stracil piłkę, przewrócił się a i tak zdazył wstać i wygranac ja przeciwnikowi.
Takie spotkania buduja piłkarzy. Pompuja ich statystyki, dają kopa do dalszej pracy. Czapki z głów dla sztabu jak przygotował te druzyne. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wg mnie Znicz chciał... ale gol na samym początku ich zmroził. Biegali i walczyli ale nie przypadkiem wszystkie mecze przegrali. Są słabi a nie mało ambitni. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Ja bym mimo wszystko grą Krzyżanowskiego się aż tak mocno nie jarał. Zagrał dobre spotkanie, ale przeciwko drużynie w zasadzie II-ligowej. Z przodu miał liczby, z tyłu został kilka razy ograny.
Zobaczymy jak sobie poradzi przeciwko drużynom, które grają coś więcej, niż rozpaczliwą obronę na 30-tym metrze. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Trudno mi oglądać mecz po raz kolejny i wyłapywac wszystkie akcje. Na pewno tak poszła jedna z 3 najgroźniejszych akcji Znicza, tj. bardzo dobra centra na główkę do zawodnika wbiegającego na 5 metr. Lepszy napastnik taką piłkę prawdopodobnie by wykorzystał. Krzyżanowski znów niby atakował dośrodkowującego, ale tak pasywnie, że ten nie miał żadnych problemów z posłaniem precyzyjnej piłki.
I nie, nie chodzi mi o to, że Krzyżanowski nie daje rady wrócić za każdą akcją. Przy tak wysokim ustawieniu to oczywiście normalne. Od tego są m. in. Carbo z Dudą, żeby go w takich momentach asekurować. Mówię o sytuacji, w których już dochodzi do pojedynków 1:1 Jakuba ze skrzydłowym - i Krzyżak zazwyczaj wygląda w nich fatalnie. Nie piszę przecież tego tylko po wczorajszym meczu, tylko po pwcześniejszych. W meczu z Tychami bramkę na 3:3 straciliśmy bezpośrednio po dośrodkowaniu z jego strony, w akcji na 3:2 co prawda bramka nie padła bezpośrednio, ale też poleciała piłka w nasze pole karne z tamtej strony, w międzyczasie jeszcze jedna akcja była gdzie pozwolił dośrodkować dobrą piłkę - jak ze zniczem, napastnik nie sięgnął. Naprawdę przegrywa dużo pojedynków, jest zbyt bierny w wypychaniu i doskoku do przeciwnika - jak Jaroch w swoich najgorszych momentach. Myslę, że Jop będzie zmieniał ustawienie zależnie od przeciwnika - co akurat lubi i co wyjdzie na dobre drużynie. Na słabsze, broniące się autobusem drużyny Krzyżanowski spokojnie może wychodzić jako zawodnik robiący wiatr w ofensywie. Na najsilniejsze zespoły, gdzie kluczowe będzie zabezpieczenie własnej bramki, boki obrony moga wyglądać Lelievel - Giger na przykład. W takich meczach liczyć sie będa nie fajerwerki na 75 metrze od własnej bramki tylko twarda gra w obronie. ![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Krzyżanowski uwypuklił wczoraj swoje zalety - co było nieco łatwiejsze biorąc pod uwagę klasę rywala, ale też potwierdził wady.
Po prostu: jeżeli będzie grał w wyjściowym składzie to zawsze może dać coś z przodu ale też zawalić z tyłu. Być może realna konkurencja pomoże mu w rozwoju, oby tak się.stało. Nie ze wszystkimi zespołami będzie mógł grać tak wysoko jak wczoraj, myślę że już w niedzielę będzie zupełnie inaczej. W meczach, gdzie trzeba dać więcej w defensywie jego wady będą się uwypuklać. Jeżeli chce myśleć o poważnym graniu to nie może być tak słaby w grze stricte obronnej. Co do Dudy, wczoraj poprawny mecz, nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Natomiast zwraca uwagę kolejna fatalna zmiana Sukiennickiego. No chłop prezentuje się.fatalnie, Jop dał mu wczoraj chyba jedną z ostatnich szans, bo nie sądzę, żeby wpuszczał gościa w meczu ze Śląskiem. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
Z perspektywy trybun, trochę nieładnie wyszło że trybuna gości aż tak bluzgała w stronę gospodarzy.
Pierwszy klub od dawna, który dobrowolnie nas wpuścił (a nie został zmuszony przez PZPN jak Tychy), spiker był wobec nich kulturalny, przywitał na starcie itd., a goście na to "jazda z k**ami". Z pewnym niesmakiem opuszczałem wczoraj stadion. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Wczoraj najsłabsi na boisku Biedrzycki i Fred, koniec kropka. Jeżeli Bozić nie wypali przydałby się napastnik/ofensywny pomocnik. Zresztą o tym transferze więcej się pisze w Polsce niż w Turcji, przecież chłop tam lepiej zarabia.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Najlepsza byla ta akcja gdzie stracil piłkę, przewrócił się a i tak zdazył wstać, wygranac ja przeciwnikowi i pójść z akcja ofensywna
Takie spotkania buduja piłkarzy. Pompuja ich statystyki, dają kopa do dalszej pracy. Czapki z głów dla sztabu jak przygotował te druzyne. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Skrót meczu z TVP Sport:
https://youtu.be/KeS2h5VB8bk?si=yC7WgcDAH6Z6WiAE Konferencja prasowa po meczu: https://youtu.be/ckx7R_7dC7s?si=Lq6bIT0X2-uMtHlp Jakub Krzyżanowski po meczu: https://sport.tvp.pl/88425709/jakub-...e-zespol-wideo Pan Trener Mariusz Jop po meczu: https://sport.tvp.pl/88425633/marius...a-pokore-wideo ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatni mój wpis na temat występu Krzyżanowskiego w tym meczu.
Były wczoraj dwie groźne sytuacje z jego strony. Pierwsza wspomniana przez Tantala z 46. minuty, w której to pozwolił na dośrodkowanie spod chorągiewki. Nie zablokował piłki, ale dośrodkowanie z tego miejsca nie powinno być dla nas takim zagrożeniem - osamotniony napastnik rywali był pozostawiony całkowicie bez krycia kilka metrów przed naszą bramką. Była jeszcze druga sytuacja, w której rywal wszedł z prawej strony do środka - to według mnie było nawet groźniejsze. Krzyżanowski uczestniczył w pierwszej fazie akcji, w drugiej Kutwa poszedł na raz do lewej strony robiąc miejsce napastnikowi, którego strzał okazał się taś tasiem. I tyle z tych groźnych akcji. W każdym meczu dla Lelievelda/Biedrzyckiego/Kutwy/Carbo/Dudy można wyciągać takie pojedyncze sytuacje, w których przeciwnicy wygrywają pojedynek 1 na 1. Krzyżanowski pokazuje, że nie odstaje na poziomie 1 ligowym, a z uwagi na kontuzję Mikulca (przy którym by nie pograł) ma rok, by podnieść swoje umiejętności i być gotowym na grę na wyższym poziomie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jedyna uwaga jest taka, że przyszedł Giger więc Krzyżanowski nie ma już roku bo do wyboru jest 3 bocznych obrońców: Leliveld, Krzyżanowski i Giger ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Cytuje "Gdyby kopacze znicza mieli choć połowę w....u i ambicji, które miały ich pikniki to mecz wyglądałby inaczej ��" No ja uważam że piłkarze Znicza grali ambitnie ale są albo bardzo źle przygotowani do sezou, albo bardzo słabi albo jedno i drugie. Ale nie są mało ambitni Tyle. Nie było złośliwości w tym co napisałem. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
Zagraliśmy fajny mecz i bardzo dobrze, że Krzyżanowski zyskał tu rzeczników, bo zagrał bardzo dobrze. Teraz możemy podywagować, na ile jest to wynik tego, że grał na tle słabszego rywala, a na ile jego własna zasługa, ale to chyba nie ma sensu. W nadchodzących tygodniach się przekonamy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Więc jak nasz zawodnik gra dobrze to go przede wszystkim chwalimy. Po pierwsze dlatego, że jest zawodnikiem Wisły Kraków. ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|