|
Senior Member
|

20.08.2025, 09:09
|
grogoriogreg napisał(a): 
Taka jest właśnie idea wahadła, że w fazie budowania akcji jesteś ustawiony jak skrzydłowy, a w fazie obrony dołączasz do linii obrońców. Nie zgadzam się z tym, że Krzyżanowski jest ustawiony niżej niż Kuziemka, a jeśli już to minimalna.
Sprawdźcie sobie jego ustawienie przy zdobytej bramce na 2:0. Widać ustawienie trójką z tyłu, Krzyżanowski jest na 70-75m od naszej bramki.
https://youtu.be/KeS2h5VB8bk?t=106
Gramy wysokim pressingiem, więc naturalna sprawa, że jeśli ktoś się spóźni lub przegra pojedynek i rywale wyjdą spod pressingu, to tworzy się im groźna sytuacja. Wczoraj była jedna tego typu, gdy obciął się Lelieveld, a w konsekwencji Biedrzycki faulował i dostał żółtą kartkę.
I w takich sytuacjach najwięcej problemów ma Krzyżanowski (nie tylko on) - rywale wychodzą spod pressingu, mamy w defensywie 4-5 zawodników i każdy kryje indywidualnie rozpędzonego rywala. W takich sytuacjach nie atakuje się na raz, tylko czeka na wsparcie kolegów i stara odbudować ustawienie.
Mógłbym dopytać, ile konkretnie przegranych pojedynków w obronie miał wczoraj Krzyżanowski? Ile dośrodkowań poszło z jego strony? Ale wiem, że nie uzyskam tej odpowiedzi. Bo ta liczba będzie żałośnie mała jak na pisanie idiotyzmów o "autostradzie po jego stronie".
Wiem również, że oceniacie go nie za wczorajszy mecz, tylko powielacie przyklepane tezy i bez względu na przebieg meczu - obojętnie ile dobrych odbiorów, wygranych pojedynków, czy konkretów z przodu - będziecie wyciągali 1-2 przegrane pojedynki i pisali "A NIE MÓWIŁEM, NIE UMIE GRAĆ W OBRONIE".
Dokładnie ten sam zabieg robiony był z Dudą, który teraz regularnie zamyka mordę hejterkom.
Pytanie, jeśli pozbędziemy się Sukiennickiego, a Krzyżanowski z Dudą utrzymają dobrą formę, na kogo w następnej kolejności spadnie hejt?
edit. Przez 5 kolejek przed każdym meczem budowana jest narracja, że przez stronę Krzyżanowskiego rywale zrobią sobię autostradę i przez niego stracimy punkty. Nie sprawdza się to - oby jak najdłużej. Natomiast grono krytykantów tylko czeka na ten moment, by w końcu powinęła mu się noga i mogli z dumą napisać "A NIE MÓWIŁEM". Do takiego absurdu doprowadzacie dyskusję na forum.
Gość ma 19 lat. Trzeba się naprawdę baaardzo mocno postarać, by nie zobaczyć jego rozwoju i różnicy w grze w porównaniu do Krzyżanowskiego za Rude.
|
1906% zgody.
|
|