The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2025, 18:12
wolfy napisał(a):Wyświetl post
(...)
Kuziemka nie pokazał nic ponad to co pokazywali Starzyński (miał być drugim Błaszczykowskim) czy Młyński w pojedynczych meczach, miał za to rywali którzy podchodzili wyjątkowo niefrasobliwie do krycia w polu karnym (...)
Weź niepi...l.
Przy drugiej bramce mija 3 przeciwników i podaje do Duarte. (imgur coś spieprzył z gifami więc tylko link: https://imgur.com/gallery/wis-ks-kuz...VoutgE#qPE00S4)
W TVP Sport rozkładali jego akcje z meczu w studio 1 ligii - jest na www oglądnij sobie skoro nie widziałeś meczu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 29.07.2025, 18:26
Też nie sądzę, żeby Starzyński czy Młyński kiedykolwiek pokazali to co Kuziemka ostatnio, ale generalnie zgodzę się, że o wiele za wcześnie na ogłaszanie go wielkim talentem i zawodnikiem pierwszej 11.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 29.07.2025, 18:33
Jak co sezon - pompujemy kolejnego wonderkida .... wie po co zamiast po prostu dać mu grać.
Rok temu Sukiennicki po trzech meczach miał być gotowy do transferu zagranicznego
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 29.07.2025, 19:12
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Jak co sezon - pompujemy kolejnego wonderkida .... wie po co zamiast po prostu dać mu grać.
Rok temu Sukiennicki po trzech meczach miał być gotowy do transferu zagranicznego
I tak jest lepiej niż kiedyś, kiedy pompowano Handzlika, Leszczaka i innych. Kto to jest? Otóż to.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 29.07.2025, 19:20
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Weź niepi...l.
Przy drugiej bramce mija 3 przeciwników i podaje do Duarte. (imgur coś spieprzył z gifami więc tylko link: https://imgur.com/gallery/wis-ks-kuz...VoutgE#qPE00S4)
W TVP Sport rozkładali jego akcje z meczu w studio 1 ligii - jest na www oglądnij sobie skoro nie widziałeś meczu.
Starzyński cudownie wychodzi do piłki i lobuje bramkarza w Europejskich Pucharach.
Młyński pięknie schodzi na prawą nogę i ładuje pod ladę.

Ochłoń.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 29.07.2025, 20:05
Młyński ma 3 asysty w meczu z kandydatem do awansu. I gdyby nie 3 gole Freda byłby MVP.
Więc może nie przesadzaj z tymi porównaniami. Sukiennicki nie miał takiego wejścia.
Owszem, zawsze się może zepsuć ale jest to temat meczowy po 2 kolejce.
Za tydzień być może większość będzie na nim wieszać psy ...
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 29.07.2025, 20:34
azor napisał(a):Wyświetl post
Jarek sam powiedział, że nie korzystał i nie korzysta z algorytmów.
A od kiedy to płaczki wierzą Królewskiemu? Przecież to oszust kłamca i ma duży brzuch... Skoro nie korzystał oo co było to biadolenie przez ostatnie dwa lata
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 30.07.2025, 00:13
Kuziemka robił po 3 przeciwników ofensywnym dryblingiem, a wolfy wyjeżdża z Młyńskim czy Starzyńskim

Co to w ogóle za porównanie?
Zarówno Młyński jak i Starzyński miewali przebłyski dobrej gry. Dobrej. Żaden z nich nie rozegrał nawet w połowie tak fantastycznego meczu jak Kuziemka. I ja się zgadzam - niezbędna jest powtarzalność, ale talent tu widać gołym okiem. Przede wszystkim Kuziemka ma to czego obu poprzednim chłopakom brakowało - odpowiednie gazicho podparte techniką! Czekam z niecierpliwością na więcej.

Co ciekawe wiele moich typów się sprawdza.
Byłem fanem gry w 1 składzie Duarte jeszcze za Rudego i się dziwiłem czemu tak mało gra.
Byłem fanem zatrudnienia Jopa zanim w ogóle zrobił jakikolwiek wynik.
Uważałem, że spokojnie Broda może bronić w pierwszym składzie bez cyrków ala Raton.
Uważałem, że powinno być więcej Polaków w pierwszym składzie i mniej Hiszpanów. W meczu z ŁKS wystąpiło 10 Polaków, 1 Austriak, 1 Nigeryjczyk, 1 Holender i 2 Hiszpanów. Efekt? Nie ma grupek, jest drużyna. Jak gra piłkarz z zagranicy to taki robiący różnicę.

W tym sezonie obstawiam awans bezpośredni, obym się też nie pomylił.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 30.07.2025 o godz. 00:32.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2025, 01:28
s1mone napisał(a):Wyświetl post
(...)
Byłem fanem gry w 1 składzie Duarte jeszcze za Rudego i się dziwiłem czemu tak mało gra.
Uważałem, że spokojnie Broda może bronić w pierwszym składzie bez cyrków ala Raton.
Uważałem, że powinno być więcej Polaków w pierwszym składzie i mniej Hiszpanów. W meczu z ŁKS wystąpiło 10 Polaków, 1 Austriak, 1 Nigeryjczyk, 1 Holender i 2 Hiszpanów. Efekt? Nie ma grupek, jest drużyna. Jak gra piłkarz z zagranicy to taki robiący różnicę.

Broda był naszym pierwszym wyborem (robiłem dwie analizy z jego zachowania jak na nim wieszano psy).
Problem w tym, że za każdym razem jak miał być pierwszym bramkarzem to łapał kontuzję.

Duarte długo się aklimatyzował. W zeszłym sezonie pokazał się chyba tylko w Warszawie. W sumie strzelił 4 gole.

A to ostatnie to obyś miał rację!

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2025, 01:43
Tu o Kuziemce na Meczykach:
https://www.meczyki.pl/newsy/plus/19...zedl-on/276580
Cytat:
To chłopak, z którego Wisła Kraków powinna mieć jeszcze dużo pożytku. Maciej Kuziemka po raz pierwszy wyszedł w podstawowym składzie “Białej Gwiazdy” na mecz domowy, a już dokonał rzeczy wielkiej. W starciu z ŁKS-em zaliczył aż trzy asysty! Na taki wyczyn jakikolwiek piłkarz z Reymonta czekał ponad dekadę!

Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 30.07.2025, 06:59
Drozd napisał(a):Wyświetl post
A od kiedy to płaczki wierzą Królewskiemu? Przecież to oszust kłamca i ma duży brzuch... Skoro nie korzystał oo co było to biadolenie przez ostatnie dwa lata
Kiedyś się wy.......isz na tych swoich fikołkach. Przez 2 lata twierdził, że robi z Wisły polskiego Moneyballa, po czym stwierdził, że w sumie to jednak nie. Dlatego jest kłamczuszkiem.
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 30.07.2025, 07:48
Krwa, że jak?
Acha...czyli uważałeś, że powinniśmy ściągnąć Freda już pół roku wcześniej i powinien już grać u Alberta i dziwiłeś dlaczego go nie ściągamy i nie gra u Alberta. No dobra dobra, zajebista predykcja muszę przyznać.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 30.07.2025, 08:02
Kuziemka robił po 3 przeciwników ofensywnym dryblingiem, a wolfy wyjeżdża z Młyńskim czy Starzyńskim

Co to w ogóle za porównanie?
Zarówno Młyński jak i Starzyński miewali przebłyski dobrej gry. Dobrej. Żaden z nich nie rozegrał nawet w połowie tak fantastycznego meczu jak Kuziemka. I ja się zgadzam - niezbędna jest powtarzalność, ale talent tu widać gołym okiem. Przede wszystkim Kuziemka ma to czego obu poprzednim chłopakom brakowało - odpowiednie gazicho podparte techniką! Czekam z niecierpliwością na więcej.

To podaj swoje typy czy do końca sierpnia zostaną sprowadzeni: boczny (lewy) obrońca, skrzydłowy- najlepiej uniwersalny, napastnik?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.07.2025, 08:33
@s1mone - jest jeden powód dla którego Duarte grał tak mało u Rude - został ściągnięty po jego odejściu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 30.07.2025, 09:04
Cytat:
Nikt nie biadoli tutaj w przeciwieństwie do ciebie, tylko chce prawdy, a nie .......enia głupot i bajek Zaskrońca. Dlatego o tym była ta gadka dwa lata bo kłamał i robił idiotów z takich idiotów jak ty.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 30.07.2025, 09:05
s1mone rzeczywiście wołał o tego Duarte u Jopa i Brodę u Rude
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 30.07.2025, 17:08
faktycznie, pewnie już wtedy nie trenował Rude tylko Moskal albo wczesny Jop.

O Duarte się wypowiadawałem bardzo pochlebnie jak dał zmianę zaraz po przejściu, a po tej jednej dobrej zmianie przesiedział bodajże całą rundę na ławce nie otrzymując zaufania trenera.

Dziwiłem się wtedy czemu nie dostaje szans, mi się od razu rzucił w oczy jego zmysł do gry kombinacyjnej na małej przestrzeni, kreatywność w tłoku - cechy, które przy rozbijaniu autobusów są kluczowe, a nie posiadali ich nasi ówcześni skrzydłowi, którzy grali. Np. jak dla mnie to od zawsze był 2x lepszy grajek od takiego Alfaro czy innego Baeny.

Także - jedyny błąd, to złe umiejscowienie w czasie. Powinienem był napisac, że chodziło mi o pierwszą rundę, gdy nikt go nie widział w 1 składzie poza mną. Mea culpa.

Ten okres miałem na myśli :

Ostatnio edytowane przez s1mone : 30.07.2025 o godz. 17:17.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.07.2025, 18:44
faktycznie, pewnie już wtedy nie trenował Rude tylko Moskal albo wczesny Jop.

O Duarte się wypowiadawałem bardzo pochlebnie jak dał zmianę zaraz po przejściu, a po tej jednej dobrej zmianie przesiedział bodajże całą rundę na ławce nie otrzymując zaufania trenera.

Dziwiłem się wtedy czemu nie dostaje szans, mi się od razu rzucił w oczy jego zmysł do gry kombinacyjnej na małej przestrzeni, kreatywność w tłoku - cechy, które przy rozbijaniu autobusów są kluczowe, a nie posiadali ich nasi ówcześni skrzydłowi, którzy grali. Np. jak dla mnie to od zawsze był 2x lepszy grajek od takiego Alfaro czy innego Baeny.

Także - jedyny błąd, to złe umiejscowienie w czasie. Powinienem był napisac, że chodziło mi o pierwszą rundę, gdy nikt go nie widział w 1 składzie poza mną. Mea culpa.

Ten okres miałem na myśli :

Ja chciałbym przypomnieć że o Duarte Karcz i Wojtowicz się pultali w tamtym okresie, pytając czemu ściągamy takich nieudaczników za duże pieniądze zamiast dać pograć "swoim" chłopakom. Kilku znawców na forum też.

Fred dostał mało minut, ale też na początku swoją grą mało dawał. Po raz pierwszy solidny pokaz swoich możliwości dał z Polonią.

Czasem piłkarze potrzebują czasu, a i umówmy się że zawsze jest oszołomski argument (przytaczany również przez dziennikarzy sportowych) że niech lepiej "gra młody". Nieważnie czy ma formę i potencjał, niech "dostaje minuty".

Dobry przykład to Boban Jović - u nas złachany od najgorszych, po pół roku poszedł do ligi serbskiej gdzie awansował do europejskich pucharów jako kapitan drużyny.

O Rodado, Baenie i Villarze też tutaj pisano jako o ofiarach losu.

Duarte dostał czas, teraz się to spłaca.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.07.2025 o godz. 18:46.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 30.07.2025, 19:24
Może zaczął grać, bo się zaaklimatyzował.
A może się zaaklimatyzował, bo zaczął grać.

Podejrzewam, że gdyby dostał więcej zaufania to wcześniej by się wykazał. A tak to możemy gdybać.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 30.07.2025, 20:08
Pełna zgoda z powyższym. Nie każdy zawodnik wjeżdża od razu na swoim najwyższym poziomie.

Tylko czemu ta reguła ma tyczyć się tylko zagranicznych piłkarzy?

Młody pilkarz musi od razu wejść na odpowiedni poziom, bo inaczej jest tu gnojony. Staszak nie musi nawet wychodzić na boisko, bo weryfikacja została przeprowadzona.

Z Mikulca był robiony wiatrak w Europejskich Pucharach, zebrał za to sporo krytyki, a później był jednym z naszych najlepszych zawodników. Z resztą, krytykę zebrał już w momencie ogłoszenia transferu gotówkowego.

Biedrzycki zanotował fatalny start i również przez wielu został odstrzelony - a teraz na początku sezonu zasiał ziarno niepewności, czy faktycznie jest tak słaby, czy to nie efekt opóźnionej aklimatyzacji.

I tej dwubiegunowości dotyczy ta forumowa napinka, która pojawiła się tu na forum m.in. w związku z Krzyżanowskim. W jednym przypadku 1000 minut wystarczy by odstawić chłopa na boczny tor, a w innym już nie.

*

Duarte grał w tamtym okresie fatalnie z powodu późnego dołączenia do drużyny - na urlopie raczej się niebprzepracowywał. Czy Igbekeme z ŁKS dał dobrą zmianę? Nie - był najsłabszy na boisku, nie dlatego, że jest słaby, tylko potrzebuje czasu, by się odbudować.

Osobiście krytykowałem jego grę i proponowałem, by szansę otrzymał Kuziemka, który dobrze zaprezentował się w jedynym dłuższym wystepie (prawdopodobnie z Chrobrym), a miał wtedy dobrą passę w rezerwach.

Teraz możemy gdybać, czy wystawianie nieprzygotowanego zawodnika na siłę, by mu pomogło, czy zaszkodziło. Analogicznie z Kuziemką - czy nie zanotowałby dobrego występu wcześniej, jakby mu ktoś zaufał. A wszystkich i tak podzielił Kiss, który dostał wystarczająco dużo szans (bo więcej od Krzyżana ) i został zweryfikowany negatywnie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.07.2025, 20:38
Może zaczął grać, bo się zaaklimatyzował.
A może się zaaklimatyzował, bo zaczął grać.

Podejrzewam, że gdyby dostał więcej zaufania to wcześniej by się wykazał. A tak to możemy gdybać.
Trudno powiedzieć. Rodado też potrzebował czasu.

@grogoriogreg - Kuziemka nie był w tamtym sezonie gotowy. Był ostrożnie wprowadzany.

Krytyka jaka spadła i spada na takiego Sukiennickiego wynika z jego oczywistych ograniczeń piłkarskich. Podobnie - trudno oczekiwać żeby piłkarz który kilka sezonów nie robi postępów (Starzyński, Duda) nagle zaczął świetnie grać.

Co do Staszaka - kupowanie jakichś pseudotalentów za gotówkę kiedy brakuje na wzmocnienie składu to kretynizm. Jak dotąd jedyni młodzi piłkarze którzy coś tam sobą prezentują są z rezerw i szkółki. Lepiej inwestować w takiego Kutwę (który w tamtym sezonie siedział na ławce bo "hierarchia") niż ściągać jakiś młody szrot z drugiej ligi. Będzie kasa na kontrakty i zapłatę za stadion to niech sobie Królewski zakontraktuje całą drugą ligę.

Na koniec - Biedrzycki wygląda lepiej z Kutwą, bo ma go kto zaasekurować. Kiedy w poprzednim sezonie zagrał z Mariuszem też był to jego dobry mecz. Wina Jopa że uroił sobie wtedy granie parą wolnych kloców na stoperze.
Gwarantuję Ci że gdyby obok Biedrzyckiego postawić teraz drugiego podobnego piłkarza wróciłyby rozpaczliwe wślizgi na czerwoną kartkę.

Reasumując - patrzysz, a nie widzisz.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.07.2025 o godz. 20:52.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2025, 21:30
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja chciałbym przypomnieć że o Duarte Karcz i Wojtowicz się pultali w tamtym okresie, pytając czemu ściągamy takich nieudaczników za duże pieniądze zamiast dać pograć "swoim" chłopakom. Kilku znawców na forum też.
(...)
Duarte dostał czas, teraz się to spłaca.
Sprawdziłem statystyki za zeszły sezon i 90minut.pl twierdzi, że Fred zagrał w 30 meczach (+baraż + 7 puchary) z czego 15 razy wyszedł w podstawowej "11". Pierwszą bramkę strzelił w grudniu z Polonią.
Wygląda, że przegrywał rywalizację z Alfaro. Jesus gra teraz w 2 lidze w Danii.

Obstawiał bym, że to jednak problem aklimatyzacji w Polsce. Fred wcześniej grał w Portugalii, a potem w Grecji. Zmiana klimatu dość duża. Nie każdy wejdzie w polską ligę "z buta".
W 2024 przyszedł do nas 24.07 więc nie przepracował przygotowań, które przez puchary i tak były mocno ograniczone. I najprawdopodobniej dość ciepła zima to jednak było deczko mało.

Alfaro już nie ma, Fred się zaaklimatozował i trzymam kciuki by za dwa lata odszedł od nas za grubą kasę dalej

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2025, 21:34
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
(...)
Biedrzycki zanotował fatalny start i również przez wielu został odstrzelony - a teraz na początku sezonu zasiał ziarno niepewności, czy faktycznie jest tak słaby, czy to nie efekt opóźnionej aklimatyzacji.

I tej dwubiegunowości dotyczy ta forumowa napinka, która pojawiła się tu na forum m.in. w związku z Krzyżanowskim. W jednym przypadku 1000 minut wystarczy by odstawić chłopa na boczny tor, a w innym już nie.
(...)
Był wywiad w tym tygodniu, w którym sam powiedział, że po 3 czerwonych kartkach w poprzednim sezonie można było mieć pewne wątpliwości.
To, że teraz z Kutwą są Panowie Piłkarze na Stoperach to m.in. efekt okresu przygotowawczego.

Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Stary 30.07.2025, 23:25
Staram się patrzeć szerzej, nie zadowala mnie widzieć tylko to, co chcę zobaczyć. Jestem w stanie wyobrazić sobie jak dużym obciążeniem psychicznym była dla niego gra w Wiśle po takim starcie, jaki zanotował. I że miało to wpływ na pokazanie swoich umiejętności (których nie znałem, bo nie ogladałem go przed transferem do nas).

To że para stoperów Uryga-Biedrzycki, czy para środkowych pomocników Igbekeme-Duda były błędami (i o to głównie mam pretensję do trenera Jopa) - pełna zgoda.

Gra z Kutwą służy Biedrzyckiemu, ale nie jest to jedyny powód zmiany gry Wiktora (oby trwało to jak najdłużej). On popełniał błędy rownież w sytuacjach, w które samemu wykreował swoim niechlujstwem (np. podając za krótko do Letkiewicza w domowym meczu z Chrobrym(?)).

Kutwa dużo lepiej wprowadza piłkę do gry i jest bardziej dynamiczny - więc teraz Biedrzycki nie wyskakuje tak często do przodu (a tu były duże braki). I tego bezsensownego rozgrywania piłki między stoperami i bocznymi obrońcami jest teraz mniej - w końcu wykorzystujemy możliwość zagrania długiej piłki do przodu.

Kutwa na swoje zasługi pracuje indywidualnie, nie musi narazie naprawiać błędów swojego kolegi ze środka obrony, a samemu może pozwolić sobie na bardziej brawurową grę, bo jak sam mówił ostatnio w wywiadzie, dobrze czuje się grając wspólnie z Biedrzyckim i to po prostu przekłada się na podejmowanie odważnych decyzji.

Dopóki zdrowie będzie trzymalo się Freda, to nie będzie nam dane zweryfikować braku umiejętności Sukiennickiego. W sumie to życzyłbym nam wszystkim, byśmy nie musieli się o tym przekonywać, a Fred niech raczy nas swoją dobrą grą do końca sezonu.

* Biedrzyckiego i Duarte łączy jedna cecha - po słabym początku w nowym zespole (lub nawet kompromitującym w przypadku Wiktora) obaj zapracowali treningami na uznanie trenera. Zawodnicy tacy jak Sukiennicki, Kiss czy Kiakos z biegiem czasu notowali tylko i wyłącznie obniżkę formy. Przegrali rywalizację o miejsce w składzie - mieli mniej lub więcej szczęścia jeśli chodzi o konkurencję do gry - ale dostając szansę z ławki na ogół ją marnowali. Biedrzycki w ubiegłym sezonie dostał wyjściowy skład bez walki - połamali się jego główni kontrkandydaci do gry w składzie. Teraz środek obrony jest najlepiej=najliczniej obsadzony w zespole. Wierzę w to, że trener Jop wystawia Biedrzyckiego, bo widzi na treningach jakimi umiejętnościami dysponuje, a nie wynika to tylko z zamiłowania do klocowatych obrońców (na wzór siebie z zawodniczej kariery).
Ostatnio edytowane przez grogoriogreg : 30.07.2025 o godz. 23:46.
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 30.07.2025, 23:27
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Sprawdziłem statystyki za zeszły sezon i 90minut.pl twierdzi, że Fred zagrał w 30 meczach (+baraż + 7 puchary) z czego 15 razy wyszedł w podstawowej "11". Pierwszą bramkę strzelił w grudniu z Polonią.
Wygląda, że przegrywał rywalizację z Alfaro. Jesus gra teraz w 2 lidze w Danii.

Obstawiał bym, że to jednak problem aklimatyzacji w Polsce. Fred wcześniej grał w Portugalii, a potem w Grecji. Zmiana klimatu dość duża. Nie każdy wejdzie w polską ligę "z buta".
W 2024 przyszedł do nas 24.07 więc nie przepracował przygotowań, które przez puchary i tak były mocno ograniczone. I najprawdopodobniej dość ciepła zima to jednak było deczko mało.

Alfaro już nie ma, Fred się zaaklimatozował i trzymam kciuki by za dwa lata odszedł od nas za grubą kasę dalej
Trochę szerszy kontekst tam był moim zdaniem.
Nasza lewa strona funkcjonuje bardzo specyficznie o czym dyskutowaliśmy już nie raz.
Rafałowi bardzo pomogła gra z Alfaro, który dawał mu świetną asekurację. Jak popatrzysz w terminarz to wyraźnie widać, że moment kiedy zaczął ogarniać pokrywa się z meczami kiedy miał przed sobą Jesusa. Fryderyk przegrał rywalizację prawdopodobnie właśnie z tego powodu, a nie jakości gry do przodu. Tu nawet nie chodzi o defensywę samą w sobie, chociaż indywidualnie Duarte z pewnością również się poprawił. Raczej chodzi o sytuację gdzie dwóch grajków musi się nauczyć trochę siebie nawzajem i jednocześnie ogarnąć dość złożoną specyfikę taktyczną naszej gry po lewej stronie. Epizod z Alfaro po lewej moim zdaniem bardzo tu pomógł.

Zresztą, jeśli już w ogóle mamy wdrażać Krzyżanowskiego, to ja bardzo chętnie dalej widziałbym w kadrze Jesusa. Może nie docelowo, ale przejściowo zdecydowanie. Za pierwszym razem Kubie raczej nie pomogło, że musiał tam grywać, albo z Baeną, z którym Jaroch w defensywie też nie miał łatwego życia zwłaszcza w jego pierwszym sezonie, albo z Bregu, który po 3-4 meczach ewidentnie stwierdził, że jego intensywność gry w Polsce nie interesuje i byle do czerwca.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 31.07.2025, 10:04
Alfaro od kilku dni jest już w Kolding, w drużynie Rude
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.07.2025, 10:50
Niestety para Mikulec-Alfaro już nie zagra razem, na pewno nie w tym sezonie.
Mamy teraz na lewej "pistolet" z przodu. Pytanie otwarte "co z obroną"?

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.07.2025, 18:19
@grogoriogreg - akurat Biedrzycki relatywnie często wychodzi do przodu, bo musi żeby nie było dziur między formacjami i żeby wykorzystać swój wzrost w walce o górne piłki. I jak długo nie asekuruje go Uryga to nie jest źle.

Ale tu pojawia się problem z Krzyżanowskim, bo Kutwa nie da rady asekurować obu, a nasz wunderkid biegnie na złamanie karku do przodu, ale do obrony zwykle wraca w tempie spacerowym. Jeżeli w bloku obronnym nie wraca więcej niż jeden piłkarz to zaczynają się problemy...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.08.2025, 10:59
Kwestia czasu jest aż będzie wchodzi na LO Grujcic, szczególnie gdy młody nie będzie ogarniał. Juz zobaczymy to zapewne w najblizszym meczu w 20-30 minutach.

Jak juz jestesmy przy awaryjnych rozwiązaniach to też jakas opcja na bok obrony bykby Kutwa. Profilem przypomina Kiwiora, ktory w Arsenalu byl podobnie przerzucany raz na środek, raz na bok.

W ostatecznosci Jop zmieni ustawienie na trojke z tylu z braku laku.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 01.08.2025, 15:19
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Kwestia czasu jest aż będzie wchodzi na LO Grujcic, szczególnie gdy młody nie będzie ogarniał. Juz zobaczymy to zapewne w najblizszym meczu w 20-30 minutach.

Jak juz jestesmy przy awaryjnych rozwiązaniach to też jakas opcja na bok obrony bykby Kutwa. Profilem przypomina Kiwiora, ktory w Arsenalu byl podobnie przerzucany raz na środek, raz na bok.

W ostatecznosci Jop zmieni ustawienie na trojke z tylu z braku laku.
Przeciez żeby przestawić zespół na gra 3 obrońcami to nie jest pstryk i jedziemy - mistrz trenerski świata i okolic Radosław Sobolewski się o tym przekonał w barażu z Puszczą.

Ja uważam że transfery będą ale lepiej poczekać żeby ściągnąć lepszego zawodnika niż na szybko ściągać bo jesteśmy na musiku.

Gdzieś bylomprzed sezonem że lepsza węższa kadra ale lepsi zawodnicy nic szeroka a 10 i tak nie gra xD.

Do poniedziałku to ja jako zniosę
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów