The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2025, 22:14
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
4-5 wzmocnień jeszcze by się przydało w takim układzie
4-5?

Jak to widzisz?

Nie sciagniemy 5 zawodników do 1 skladu.

Sciagniemy wg mnie max 2 takich zawodnikow (LO i skrzydlo) + napastnika do rotacji, ew kogoś pokroju Zwolaka, ktory będzie raczej uzupełnieniem, bo mam nieodparte przeczucie że Jop będzie chcial jednak zagęścić środek pola kosztem wystawiania 2 napastników.

w idealnym świecie widzialbym 5 wzmocnień, ale chyba trzeba mierzyc siły (finansowe) na zamiary.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 23.07.2025, 22:27
Liczyłem na 15 goli Zwolaka w tym sezonie, jak przyjdzie ktoś lepszy to super sprawa, ale znając życie przyjdzie taki Nikja lub Benito

https://x.com/LucKRK/status/1948132576587104541

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 24.07.2025, 08:11
Uważam, że puszczenie Zwolińskiego to dobry ruch. My przede wszystkim potrzebujemy regularności, aby pozostać liderem na dłużej. Zwoliński z regularnością był na bakier. To znaczy to był pan seria, najpierw seria świetnych meczy, następnie seria tragicznych. Z reguły ta druga była dłuższa. Wolę faceta, który prezentuje jedynie równy dobry poziom niż taką popieprzoną sinusoidę. Na sinusoidach nie da się budować.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 24.07.2025 o godz. 08:44.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 24.07.2025, 08:23
może teraz tego Zjawińskiego z Polonii wziąć?
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.07.2025, 08:25
Nie sprzedadza nam. Raczej całkowicie odpuszcza polski rynek w poszukiwaniu zastępstwa.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.07.2025, 08:29
Szneka napisał(a):Wyświetl post
może teraz tego Zjawińskiego z Polonii wziąć?
24-letni napastnik z dorobkiem bramkowym Angela.... nie stać nas

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.07.2025, 09:02
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Uważam, że puszczenie Zwolińskiego to dobry ruch. My przede wszystkim potrzebujemy regularności, aby pozostać liderem na dłużej. Zwoliński z regularnością był na bakier. To znaczy to był pan seria, najpierw seria świetnych meczy, następnie seria tragicznych. Z reguły ta druga była dłuższa. Wolę faceta, który prezentuje jedynie równy dobry poziom niż taką popieprzoną sinusoidę. Na sinusoidach nie da się budować.
Zaraz, Ty chyba naprawdę wierzysz że napastnik gwarantujący regularność jest w naszym zasięgu finansowym...

Najlepszy transfer napastnika i research przed nim przeprowadził Brzęczek Akurat Raków nie chce się pozbyć żadnego, pytanie czy Basha zna jakiegoś z gry w Grecji.

Tak czy siak w naszym zasięgu są gracze w typie Nikaja który - oczywiście - może wypalić. Albo nie.

A sprzedaż Zwolińskiego była nie tyle dobrym pomysłem co koniecznością. Biorąc pod uwagę tempo transferu warunki musiały być naprawdę dobre.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.07.2025 o godz. 09:07.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 24.07.2025, 10:10
Nie jestem fanem wolfy'ego, ale znów ma rację. To trochę odklejka nie żałować Zwolińskiego pod względem sportowym. Finansowo i kadrowo to może dobra, a na pewno konieczna decyzja, ale sportowo tracimy sprawdzonego napastnika. Zwoliński potrzebował chwili, żeby zaskoczyć, ale jak już zaskoczył, to grał na przyzwoitym poziomie. Po Rodado i Carbo to był najlepszy zawodnik Wisły.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.07.2025, 10:46
To ja po raz kolejny proponuję Podlińskiego z Siedlec.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.07.2025, 10:57
Karherop napisał(a):Wyświetl post
4-5?

Jak to widzisz?

Nie sciagniemy 5 zawodników do 1 skladu.

Sciagniemy wg mnie max 2 takich zawodnikow (LO i skrzydlo) + napastnika do rotacji, ew kogoś pokroju Zwolaka, ktory będzie raczej uzupełnieniem, bo mam nieodparte przeczucie że Jop będzie chcial jednak zagęścić środek pola kosztem wystawiania 2 napastników.

w idealnym świecie widzialbym 5 wzmocnień, ale chyba trzeba mierzyc siły (finansowe) na zamiary.
Napisałem żeby się przydało, nie że ściągniemy
Do podstawy LO i skrzydłowy, do rotacji: napastnik,,6 i kolejny skrzydłowy
Chyba że w ciemno prawe skrzydło zostawiamy mlodziezowcom, to w takiej sytuacji faktycznie ściągać 2 nie ma za bardzo sensu
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.07.2025, 10:59
krysztal napisał(a):Wyświetl post
To ja po raz kolejny proponuję Podlińskiego z Siedlec.
A to jest wcale niegłupi pomysł
Myślałem już o tym zanim przyszedł Zwoliński, budżetowy klocek na gonienie wyniku akurat na obecne potrzeby
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 24.07.2025, 11:02
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem fanem wolfy'ego, ale znów ma rację. To trochę odklejka nie żałować Zwolińskiego pod względem sportowym. Finansowo i kadrowo to może dobra, a na pewno konieczna decyzja, ale sportowo tracimy sprawdzonego napastnika. Zwoliński potrzebował chwili, żeby zaskoczyć, ale jak już zaskoczył, to grał na przyzwoitym poziomie. Po Rodado i Carbo to był najlepszy zawodnik Wisły.
O matko przyzwoitym poziomie? Jaka odklejka. Bardzo dobrze, że go pogoniono w pi... Jeszcze Dudę i byłaby bajka.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.07.2025, 11:21
Być może to są pierwsze decyzje Moorea, który powiedział Zaskrońcowi, żeby się ogarnął z przepalaniem kasy na pensje. Został najlepszy, przepłacony Rodado, oprócz tego pozbyto się przepłaconego Zwolaka, nie nawalono kasy Igbekeme i pokornie wrócił na niezawyżonym kontrakcie, do tego liczba transferów do klubu jest niewielka w porównaniu do potrzeb czy poprzednich okienek. Do tego jest mniej transferów, wydają się bardziej na jakość a nie ilość, a oprócz już wcześniej zakontraktowanego magika Staszaka, Zaskroniec nie wynajduje nowych polskich talentów do Wisły.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.07.2025, 11:22
Zawodnik który połowę rundy wiosennej nie zaczynał w podstawowym skladzie.

Po Rodado i Carbo mógł byc najlepiej oplacanym pilkarzem Wisły, ale że najlepszym?

Na wiosnę duzo ważniejszy dla nas byl James, Mikulec, Duarte a nawet Uryga,a moze i doliczyc Poletanovicia czy Baene którzy juz odeszli.

Myślę że przez pryzmat wplywu na grę Wisly będą w tej rundzie dla nas istotniejsi gracze, jak Kutwa, Leliveld czy przede wszystkim Ertlthaler.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 24.07.2025, 11:41
Wytransferowaliśmy 32-letniego napastnika, któremu za niecały rok kończy się kontrakt, gotówkowo. Ja bym to rozpatrywał mimo wszystko w kategoriach sukcesu.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.07.2025, 11:42
Powiedzmy sobie jedną sprawę jasno. Z czysto sportowego punktu widzenia odejście Zwolińskiego jest osłabieniem. Nie komentuję kwestii finansowych.

Tego, że zawodnik był w klubie od roku i wkomponował się drużynę nie da się kupić. Chyba, że szczęśliwie trafisz na kogoś kto wkomponuje się w gre zespołu naturalnie od pierwszego meczu, ale to mało prawdopodobne.
Ostatnio edytowane przez Arked : 24.07.2025 o godz. 11:48.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 24.07.2025, 11:43
zgodnie z tym co pisze JK na "tłiterze"
istnieje prawdopodobieństwo, że w klubie zostanie tylko 1 napastnik (Rodado)
bo w tym momencie trudno rozpatrywać Kawałę jako gracza 1 składu (a nawet wchodzącego z ławki)

oby tylko AR się nie połamał
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 24.07.2025, 11:54
Nikaj to też teoretycznie napastnik, więc mamy w tym momencie trzech napastników w pierwszej drużynie.

Jeśli mamy brać kogoś na sztukę, żeby tylko obciążyć budżet, nie mając z niego żadnego pożytku, to już lepiej rzeczywiście nie brać nikogo.

[35/54]

Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 24.07.2025, 11:55
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Nikaj to też teoretycznie napastnik, więc mamy w tym momencie trzech napastników w pierwszej drużynie.

Jeśli mamy brać kogoś na sztukę, żeby tylko obciążyć budżet, nie mając z niego żadnego pożytku, to już lepiej rzeczywiście nie brać nikogo.
fakt, Nikaj to niby też napastnik, nawet liczyłem kiedyś ile spotkań grał na 9
aczkolwiek ostatnio jak grał to na prawym skrzydle
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.07.2025, 12:47
Nikaj to raczej napastnik na sztuki, potencjalnie 2 gole w sezonie, ale niech mnie przekona, że jest inaczej.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.07.2025, 12:59
Arked napisał(a):Wyświetl post
Powiedzmy sobie jedną sprawę jasno. Z czysto sportowego punktu widzenia odejście Zwolińskiego jest osłabieniem. Nie komentuję kwestii finansowych.

Tego, że zawodnik był w klubie od roku i wkomponował się drużynę nie da się kupić. Chyba, że szczęśliwie trafisz na kogoś kto wkomponuje się w gre zespołu naturalnie od pierwszego meczu, ale to mało prawdopodobne.
Clue jest takie że jest osłabieniem drużyny jako takiej, ale bardzo możliwe że z innym zawodnikiem w składzie w jego miejsce, nasza gra będzie lepsza jako drużyny. I nie mówię tu o napastniku, tylko chocby o Carbo czy Jamsie dla ktorych zwoli się miejsce niżej.

Trzeba czekac kogo nam wymyśla na podmianę.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 24.07.2025, 13:18
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Wytransferowaliśmy 32-letniego napastnika, któremu za niecały rok kończy się kontrakt, gotówkowo. Ja bym to rozpatrywał mimo wszystko w kategoriach sukcesu.
Nie będziemy mu płacili pensji więc kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie kosztów mniej.
A czy coś za niego dostaniemy i ile i kiedy to jeden jk wie
Jakbym był turasem z 2 ligi i miał kasę to (z całym szacunkiem) bym celował wyżej niż w Zwolaka (lat 32, staty: 43m/13g i sposób gry oparty na fizyczności bez szybkości i specjalnej techniki.
W związku z tym co napisałem mam nadzieję, że zdołamy sprowadzić kogoś na tym poziomie za mniejszą pensję albo kogoś lepszego za pensję Z.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.07.2025, 13:20
Zawodnik który połowę rundy wiosennej nie zaczynał w podstawowym skladzie.

Po Rodado i Carbo mógł byc najlepiej oplacanym pilkarzem Wisły, ale że najlepszym?

Na wiosnę duzo ważniejszy dla nas byl James, Mikulec, Duarte a nawet Uryga,a moze i doliczyc Poletanovicia czy Baene którzy juz odeszli.

Myślę że przez pryzmat wplywu na grę Wisly będą w tej rundzie dla nas istotniejsi gracze, jak Kutwa, Leliveld czy przede wszystkim Ertlthaler.
Umniejszanie Zwolińskiemu nie zmieni faktu że miał gole i asysty. Szanse że następca będzie dawał podobne albo lepsze nie jest jakaś gigantyczna.

Napastnicy to najbardziej rozchwytywany i najdroższy towar na rynku transferowych. Traktowanie z lekceważeniem kolesia który jakiś poziom jednak prezentuje, jest zgrany z zespołem, pracuje ostro w pressingu w naszej sytuacji kadrowej jest przykładem zwykłego dla Ciebie urzędowego optymizmu.

Osłabiliśmy się sportowo i to jest fakt.
Musieliśmy to zrobić z przyczyn finansowych - to także prawda.

Decyzja była słuszna ale odbije się na poziomie sportowym Wisły, oby tylko krótkoterminowo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 24.07.2025, 13:26
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Nie będziemy mu płacili pensji więc kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie kosztów mniej.
Kolejna ważna kwestia. Myślę, że spokojnie zarabiał 60-80k miesięcznie, co jest moim zdaniem kwotą niewspółmierną z tym, co oferował na boisku.

Oczywiście miał gole i asysty, ale też sporo spotkań, gdzie tak po ludzku wkur**ł swoją nieskutecznością. Pod kątem dynamiki nie istniał i nie istnieje, bo jest ubity jak kabanos. Ze względu na wiek też nie będzie już lepiej, a raczej cały czas gorzej.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.07.2025, 13:31
@wolfy, nie kontestuje wartości Zwolinskiego dla Wisly, zreszta sam bylem oredownikiem jego transferu i typowalem ze spokojnie będzie mial dwucyfrowa liczbe bramek po sezonie (co wowczas bylo wysmiane). Natomiast uwiązanie Wisly do ustawienia Rodado niżej jest utrata wielu jego zalet ktore moze dac na 9.

Jako ze sam slusznie zauważyłeś że napastnik to najdrozszy & najtrudniejszy transfer na rynku to po prostu wiec nie będziemy teraz takowego ściągać, tylko kogos na pozycje 10, ewentualnie czekac na okazje. Kontrakt Zwolaka mógł i pewnie byl w top3 kontraktów u nas.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 24.07.2025, 13:34
@wolfy, nie kontestuje wartości Zwolinskiego dla Wisly, zreszta sam bylem oredownikiem jego transferu i typowalem ze spokojnie będzie mial dwucyfrowa liczbe bramek po sezonie (co wowczas bylo wysmiane). Natomiast uwiązanie Wisly do ustawienia Rodado niżej jest utrata wielu jego zalet ktore moze dac na 9.

Jako ze sam slusznie zauważyłeś że napastnik to najdrozszy & najtrudniejszy transfer na rynku to po prostu wiec nie będziemy teraz takowego ściągać, tylko kogos na pozycje 10, ewentualnie czekac na okazje. Kontrakt Zwolaka mógł i pewnie byl w top3 kontraktów u nas.
Ja to rozumiem.

Co więcej - jakbyśmy przy okazji pozbywali się nierokującego szrotu jak Duda czy Sukiennicki to bym rozumiał to nawet bardziej. Za Kacpra była oferta i nie ma co fantazjować że jest wart więcej albo trudno go będzie zastąpić.

Fajnie że przestaliśmy udawać że nie dotyczą nas realia finansowe, krok we właściwym kierunku.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 24.07.2025, 13:56
W zeszłym sezonie nie zaskoczył.
Pierwsza przerwa to do 11 koleji (5-0 z Odrą, Zwolak dwa gole).
Druga przerwa po 18 kolejce (2-1 z ŁKS oba Zwoliński) do 33 kolejki (5-0 ze Stalą - jeden gol Zwolaka).
W barażach też nie strzelił.
Grał w 42 meczach wliczając w to puchary i baraż, a strzelił tylko w 8 z nich (11 goli).

Jedyny problem w tym, że chwilowo nie mamy nikogo na zastępstwo, a okno transferowe jest do końca sierpnia (w dużych ligach), u nas do 7 września. Czyli mamy jakieś 7 kolejek w składzie, gdzie nie ma kim straszyć i wszyscy skupią się na Angelu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 24.07.2025, 14:05
przypominam, że nadal mamy lej po bombie na lewej obronie (tak wolę widzieć Holendra na prawej obronie za Jarocha)

i problem z lewym skrzydłem po odejściu Alfaro

dziury na tych dwóch pozycjach zdecydowanie są to załatania
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 24.07.2025, 14:15
Duarte może grać na szpicy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 24.07.2025, 14:22
emjot napisał(a):Wyświetl post
przypominam, że nadal mamy lej po bombie na lewej obronie (tak wolę widzieć Holendra na prawej obronie za Jarocha)

i problem z lewym skrzydłem po odejściu Alfaro

dziury na tych dwóch pozycjach zdecydowanie są to załatania
Jaroch strzelił gola i miał asystę więc odkupił swój grzech z 2 minuty.
Owszem, przydałby się ktoś do rywalizacji ale mamy dwóch bocznych obrońców i na razie powinno wystarczyć.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów