The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2025, 07:57
Wiesz co pepe nie wiem czego bym oczekiwał, ale jeśli się powtarza i powtarzało ciągle na X i w wywiadach, że bardzo ważna jest transparentność to oczekiwałbym podstawowych informacji. Nie interesuje mnie jakakolwiek gadka z pseudo dziennikarzami tylko po prostu zwykła konferencja prasowa na której byłby PM przedstawiony. Nie wiem jakaś prezentacja tego co planują zrobić w tym klubie, jak to planują zrobić, jakie pieniądze za tym wszystkim stoją. Po prostu denerwuje mnie gadanie o transparentności, wizjach tylko wtedy jak to jest potrzebne do narracji. Ja po prostu po ostatnich 10 latach jestem pesymistycznie nastawiony do wszystkiego i nasza przeszłość nauczyła mnie głównie tego, żeby w ślepo każdemu nie ufać i oczekiwać, że każdy ma dobro klubu w sercu. Może być biednie i słabo sportowo, ale ma być normalnie. Nie chciałbym by ten klub był czyimś eksperymentem(zwłaszcza w momencie gdzie nad nim wisi ponad 110 milionów długów) i w momencie gdzie nie mamy kasy na opłacenie faktur na 50 zł miastu, gówniarzom klikającym w kąkuter czy za jakieś obozy. Najbardziej denerwuje mnie u nas przytaczanie statystyk na prawo i lewo, z których wynika, że jesteśmy top, ale jednak gnijemy w 1 lidze od lat. Nie wiem co by musiał zrobić Królewski by mieć czystą kartę, wydaje mi się, że niestety jest to niemożliwe. Chciałbym wreszcie usłyszeć jakiś plan, jakąś wizję, której się będą trzymać i jak ją zamierzają finansować bo teksty, że jest ciężko, ale hajs sie znajdzie jakoś do mnie nie przemawiają.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.07.2025, 09:01
Obejrzałem ostatnie dwa wywiady Zaskrońca i oprócz gadki szmatki o niczym, podaniu zero konkretów na temat Moorea, roztaczał po prostu wizje jak to jest dobrze, a że będzie jeszcze lepiej, dał się złapać na jednej kwestii.

Oto wasz mitoman-oszust:

Artykuł z 4 stycznia 2024 czyli 1,5 roku temu
https://sport.tvp.pl/75155800/notes-...je-transferowe

Cytat:
Moim celem jest stworzenie jest sprawienie, by Wisła była liderem pod względem "data science team" nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Uważam, że mam do tego jedne z większych predyspozycji w kraju i mam zamiar to zrobić – powiedział Jarosław Królewski w programie "Prawda Futbolu".

– Dziś nasz dział zajmujący się analizą danych liczy dwie osoby, a wkrótce zostanie powiększony o kolejnego człowieka. Mam nadzieję, że za rok będzie ich 20 lub 30 – dodał Królewski.
Minęło półtora roku i:

https://www.youtube.com/watch?app=de...C5%82awLangier

Pytanie od widza "co z działem AI, były wielkie wizje a ciągle robi to jedna osoba?"

Zaskroniec trochę zakłopotany ale szybko przybiera rolę moralizatora: "a nie wiem dlaczego ludzie twierdzą, że jedna. Moim zdaniem robi to już prawie trzy. To jest pierwsza rzecz. No to jest właśnie kwestia tego jak ludzie postrzegają, jakie sobie kalki budują. W tym momencie mamy 2,5 etatu, które zajmuje się kwestiami dotyczącymi danych i naszych produktów własnych i będziemy go jeszcze rozwijać więc to jest nasz pomysł na to"

Czyli przez 1,5 roku do działu dołączyło pół osoby xd W takim razie w czym my jesteśmy klubem przyszłości? Pomijam fakt, że to już dwa lata temu miało być oparte na algorytmach, transferach z AI itd Oraz fakt najwazniejszy, jaki to jest jebany mitoman i kłamca. Dlatego dla mnie jesteście zjebami, że mu wierzycie we wszystko na słowo.
Sprawa z Moorem wygląda dokładnie tak samo jak cała działalnosć Zaskrońca. Oprócz tego, że to jest mocne nazwisko, to wszystko jest budowane na braku transparentności, obietnicach, braku konkretów i .......eniu jak będzie super.

O tym pomyśle, gdzie Zaskroniec stworzy wielką miedzyklubową czy międzynarodową bazę analityków, do tworzenia algorytmów dla dobra świata nie wpsominam. Też coś pieprzył, że szuka ludzi, podał mejla i żeby się zgłaszać. Ze dwa lata temu to było i nic z tego xd
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 14.07.2025, 09:52
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Plucie na Królewskiego przy każdej okazji i bez okazji to plucie na Wisłę, tak jak plucie na kibiców Wisły to też plucie na Wisłę. .
Wiesz czym się różnimy?
Ja jestem fanem Wisły Kraków a Ty sprawiasz wrażenie, że ważniejszy od Wisły jest Królewski.
Dla mnie najważniejszy jest klub, a kto jest jego właścicielem to w zasadzie mnie nie interesuje.
Pod jednym warunkiem- że sprawy klubu idą w dobrym kierunku.

W każdym razie, do jego "sekty" nie mam zamiaru należeć.

Jesteśmy jako klub w takiej sytuacji nie tylko z winy Królewskiego i raczej nie z winy cracovi. To jest efekt działań i zachowań ludzi którzy mienili się kibicami, działaczami, osobami które życzą Wiśle jak najlepiej. Nie byli agentami cracovii i jaki był efekt? Królewski przejął Wisłę w listopadzie 2022 roku na 8 miejscu w 1 lidze ze składem który realnie groził spadkiem do 2 ligi i pustą kasą na tyle, że nie było nas stać na obóz w zimie. Od tego czasu to on w ponad połowie zasypuje dziury i próbuje odwrócić sytuację.
Tu odleciałeś całkowicie.
Pomińmy jakie długi zostawili poprzednicy bo to jest powszechnie znane.
Skupmy się tylko na okresie działania Królewskiego.
Przez te prawie 3 lata zadłużył on klub na 40 milionów.
Czterdzieści milionów!!!
Dociera to do Ciebie?
I proszę, nie argumentuj że teraz "zasypuje dziury". Bo zasypuje je przede wszystkim po sobie.
Trawersując znane powiedzenie co do charakteru socjalizmu można rzec:
Królewski dzielnie walczy z problemami, które sam sobie stworzył.

Dlatego trzymanie kciuków za jego potknięcia, a umniejszanie jego sukcesów. To działanie na szkodę Wisły, to oczywista oczywistość i jak uczy historia nie musi to mieć nic wspólnego z cracovią.
Wskaż, kto tu trzyma kciuki za jego potknięcia.
Ja dostrzegam w zasadzie tylko uzasadnioną krytykę i brak wiary w sprawczość.
Do tego dochodzi potworna jego megalomania.

Przypomnę fakty strategiczne- czwarty rok w pierwszej lidze+ zadłużenie

I żeby była jasność- bardzo życzę obecnemu zarządowi spłacenia wszystkich długów oraz awansu do ekstraklasy. Szczerze życzę, ale w to za bardzo nie wierzę.
W każdym razie - CZYNY NIE SŁOWA

Problem z prognozowaniem wynika z tego, że cała ta zabawa to jest sport i to jeden z bardziej nieprzewidywalnych sportów.... Założono, że aspekt sportowy jest wprost pochodną finansów, że jak piłkarz dostanie więcej kasy to z automatu będzie lepiej grał.
Masz w pewnym sensie rację.
To że u nas "przepalano " kasę jest obiektywnym faktem.
Problem w tym, iż tak jak działo się to za Blaszczykowskiego, tak samo dzieje się i teraz, choć jakieś otrzeźwienie na pewno jest ( przykład Jamesa).

Ale zasadniczo nie zgadzam się z tezą że aspekt sportowy nie jest pochodną finansów.
Jak sie ma kasę to często coś wychodzi.
Porównaj obecną naszą sytuację i przykładowo Widzewa, Pogoni, Motoru czy nawet Wieczystej

Ja wiem, teraz będą WIELKIE RZECZY...
Uwierzę jak zobaczę...

Teraz porządkujemy sprawy finansowe a na wyniki Wisła ma czas. Założono, że aspekt sportowy jest wprost pochodną finansów, że jak piłkarz dostanie więcej kasy to z automatu będzie lepiej grał. .
W jaki sposób porządkujemy finanse?
Bo przyszedł Moore?
Na razie z tego powodu nie wpłynęła ani złotówka do klubu.
A klub w żaden sposób nie stanął z otwartą przyłbicą na konferencji prasowej, aby przekazać choćby zarysy konkretów.
Zadowolił się tylko wrzutkami w mediach, głównie opublikowanych przez znajomych dziennikarzy.

Przedłużając Rodado?
Oczywiście bardzo dobry ruch ale trzeba pamiętać, że za swój podpis na nowym kontrakcie na pewno dostał znaczącą podwyżkę. Z jakiego źródła zamierzamy to sfinansować ?

Z drugiej strony piszesz, że Wisła ma czas na wyniki. To samo w sobie jest, delikatnie mówiąc, nieakceptowalne.
A nawet jeśli tak, to po co wtedy Rodado?

Wtedy mając kasę graliśmy słabo, a teraz nie mając kasy musimy grać dobrze to jest mentalny przełom
Powiem tak- bardzo odważna teza
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 14.07.2025, 10:29
Zastanawiałem się czy po przekonaniu Angela do pozostania w Wiśle nadal będzie hejt na Królewskiego.
Nawet 24 godziny nie minęły ... #jprdl

Ćwiąkała też wam nic do rozumu nie przemówi ale dla reszty normalnych polecam:
https://youtu.be/rEtY0h3Jzkw?si=rN-QpM6mFLr1MSzr
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.07.2025, 10:37
Pisanie prawdy, to nie jest hejt. A czy zostanie Rodado się opłacało, to się dopiero okaże - jeśli awansujemy z nim to tak, jeśli nie, to tylko niepotrzebny komin płacowy i pogłębianie długów. Czyli w drugim przypadku się nie opłaci bo awansu nie zrobi, a tylko powiększy długi i skomplikuje sytuację na przyszłość.

Brawoszefy tak mają najebane w głowie, że dla nich kłamanie, robienie długów i czwarty czy nawet 40 rok w I lidze, to jest normalka i profesjonalizm.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 14.07.2025, 10:40
No fajnie, ze przekonal Rodado do pozostania. Teraz juz na pewno awansujemy i nie będzie długów i kompromitacji wizerunkowych
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.07.2025, 10:55
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Zastanawiałem się czy po przekonaniu Angela do pozostania w Wiśle nadal będzie hejt na Królewskiego.

Mam nadzieję, że uda się dosyć prosto....

Nikt nie kwestionuje tego, że z punktu widzenia poziomu sportowego to pozostanie Rodado jest dla Wisły super sprawą.
Ale każdy myślący człowiek powinien przynajmniej spróbować popatrzeć na to szerzej.

Dlaczego pozostanie Rodado w Wiśle jest super opcją? A no m.in. dlatego, że każdy zdroworozsądkowy człowiek wie, że Basza i algorytmy Królewskiego w połączeniu z brakiem kasy nie są w stanie sprowadzić tutaj żadnego napastnika, który da 50% tego co Rodado.
I w tym wszystkim naprawdę ciężko jest niedostrzec winy Królewskiego, który przepala kasę w sposób wybitny, chwaląc się jednocześnie inwestycjami w "technologie", które nie dają efektów w aktualnej sytuacji.

Czy naprawdę tak trudno to rozróżnić?

A może w normalniejszym niż Wisła klubie wyglądałoby to tak, że Rodado odchodzi do Bułgarii a Wisła za powiedzmy 1/3 czy nawet 1/2 kasy z jego transferu sprowadza realne zastępstwo z realnej listy potencjalnych kandydatów?
Ale to trzeba by mieć realne narzędzia i działać normalnie a nie brylować wyłącznie w mediach społecznościowych jak Królewski.

Jeżeli prawdą jest, że w Wiśle Rodado ma zarabiać 600k euro rocznie a Bułgarzy proponowali mu 700k rocznie - to w sumie nic dziwnego, że zdecydował się zostać. Pytanie, czy Wisłę stać na potężny kontrakt Rodado jest otwarte, o tym przekonamy się.za jakiś czas, może nawet szybciej niż się wydaje.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 14.07.2025, 11:51

Moge sie mylic, ale w kontekście jego oceny w dalszym ciagu więcej zależy od niego samego, niz od części kibicow zmęczonych jego rządami którzy wypisuja co wypisują.

Jak w pazdzierniku przeczytamy ze zalegamy z wyplatami ponad 3 miesiące to nikt nie będzie pamiętał o tym że udało mu sie przedłużyć Rodado, ale o tym ze nie ma pieniędzy na jego kontrakt.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.07.2025, 12:11
sandomingo napisał(a):Wyświetl post

Jeżeli prawdą jest, że w Wiśle Rodado ma zarabiać 600k euro rocznie a Bułgarzy proponowali mu 700k rocznie - to w sumie nic dziwnego, że zdecydował się zostać. Pytanie, czy Wisłę stać na potężny kontrakt Rodado jest otwarte, o tym przekonamy się.za jakiś czas, może nawet szybciej niż się wydaje.
to żart jest?
czy szczyra prawda?

ps. jak prawda to ku.wa dżizas ja prdole
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2025, 12:17
To jest kwota z czapy. To sa jakies 220k pln miesięcznie

Fernandez mial skandalicznie wysokie zarobki, a bylo to potwierdzane w wielu miejscach 120k pln miesiecznie i Rodado dopiero teraz to przebił.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 14.07.2025, 12:21
Rodado już po poprzednim przedłużeniu zarabiał podobnie do Fernandeza.
Kwoty w okolicach 30k euro miesięcznie Wieczysta wypłaca kilku zawodnikom.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 14.07.2025, 12:33
Z ciekawości - komu Kwiecień na tym poziomie (II liga rok temu) płacił 30 tys eur miesięcznie?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 14.07.2025, 12:35
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Z ciekawości - komu Kwiecień na tym poziomie (II liga rok temu) płacił 30 tys eur miesięcznie?
Trąbka, Semedo, Goku, Lopes. To było w 2 lidze, nie wiem jak nowi.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.07.2025, 12:36
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Michał Trąbka w Stali M. miał ok. 30 tys. pln miesięcznie
Kwiecień dał mu 100 tys. pln
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.07.2025, 12:50
Podobnie tak, ale teraz go przebił.

Sa to tylko moje przypuszczenia ale moglo dojsc do poziomu 140-150k pln, ale nie chce mi sie wierzyc ze wiecej, patrząc że na pensje dla całej kadry wydajemy 1 mln miesięcznie.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 14.07.2025, 12:57
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Podobnie tak, ale teraz go przebił.

Sa to tylko moje przypuszczenia ale moglo dojsc do poziomu 140-150k pln, ale nie chce mi sie wierzyc ze wiecej, patrząc że na pensje dla całej kadry wydajemy 1 mln miesięcznie.
Opierasz się na danych Królewskiego z poprzedniego sezonu.
Ale nawet i to - patrząc na to, które kontrakty spadły (wliczając Fazlagicia) a które doszły - podwyżka dla Rodado do okolic 200k miesięcznie nie zaburzy - znacząco - tej proporcji.
Jeżeli pensje wzrosną o 10% sumarycznie, Królewski spokojnie to wytłumaczy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 14.07.2025, 13:30
Moge sie mylic, ale w kontekście jego oceny w dalszym ciagu więcej zależy od niego samego, niz od części kibicow zmęczonych jego rządami którzy wypisuja co wypisują.

Jak w pazdzierniku przeczytamy ze zalegamy z wyplatami ponad 3 miesiące to nikt nie będzie pamiętał o tym że udało mu sie przedłużyć Rodado, ale o tym ze nie ma pieniędzy na jego kontrakt.
Na dziś zaległości ponoć nie przekraczają miesiąca.
Jak w październiku będą 3 miesięczne to będzie to powód napierd***a w Królewskiego.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 14.07.2025, 13:34
Na dziś zaległości ponoć nie przekraczają miesiąca.
Jak w październiku będą 3 miesięczne to będzie to powód napierd***a w Królewskiego.
I znowu delikatne acz istotne przekłamanie.
O jednomiesięcznych zaległościach powiedzial Królewski Karczowi po meczu ze Slovanem, czyli w nocy z 8 na 9 lipca.
Termin nieprzypadkowy, bo dokladnie dzień później mija termin wyplat za czerwiec
Czyli śmiało można przyjąć, ze aktualnie zaległości są dwumiesięczne.

W tym samym wywiadzie Królewski powiedzial, ze pieniedzy jest na kwartał, czyli faktycznie, zobaczymy za 3 miesiace
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 14.07.2025, 21:12
Po pierwsze pokokroiłeś sobie moją wypowiedź bez ładu i składu przez co utraciłeś jej sens i dyskutujesz z czymś czego nie napisałem, ale niech będzie...

stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Wiesz czym się różnimy?
Ja jestem fanem Wisły Kraków a Ty sprawiasz wrażenie, że ważniejszy od Wisły jest Królewski.
Dla mnie najważniejszy jest klub, a kto jest jego właścicielem to w zasadzie mnie nie interesuje.
Pod jednym warunkiem- że sprawy klubu idą w dobrym kierunku.

W każdym razie, do jego "sekty" nie mam zamiaru należeć.
Wcale Królewski nie jest ważniejszy, ale na teraz czyli od dwóch i pół roku jest głównym orędownikiem podejścia, że bankructwo to nie jest rozwiązanie. A w porównaniu z innymi zarządzającymi Wisłą od czasów odejścia Cupiała jest zdecydowanie w czołówce tych najlepszych. Może przypomnisz kiedy po Cupiale sprawy klubu szły w dobrym kierunku?

Tu odleciałeś całkowicie.
Pomińmy jakie długi zostawili poprzednicy bo to jest powszechnie znane.
Skupmy się tylko na okresie działania Królewskiego.
Przez te prawie 3 lata zadłużył on klub na 40 milionów.
Czterdzieści milionów!!!
Dociera to do Ciebie?
I proszę, nie argumentuj że teraz "zasypuje dziury". Bo zasypuje je przede wszystkim po sobie.
Trawersując znane powiedzenie co do charakteru socjalizmu można rzec:
Królewski dzielnie walczy z problemami, które sam sobie stworzył.
Zauważ że przejął klub poza strefą barażową, kiedy ostatni przelew z Ekstraklasy rozpłynął się na zawodników typu Żyro, Młyński, Fazlagic, Jelic Balta, Sapała jakiś izraelita itd. którzy na boisku gwarantowali obronę przed spadkiem z 1 ligi. Czy to dobrze że zatrudnił dyrektora sportowego i na kredyt próbował ratować walkę o awans? Moim zdaniem nie miał innego wyjścia. Cały czas przez te dwa i pół roku mieliśmy nawis kosztów który narósł jeszcze w Ekstraklasie, brak kasy z c+ i jednocześnie chęć awansu to że dług rósł to oczywistość. Dopiero teraz budujemy skład który wydaje się bardziej ekwiwalentny do wydatków na niego. Wcześniej opłacaliśmy bumelantów. A to że te nowe długi które mamy to w większości długi do właściciela, a nie do 4 byłych trenerów i kilkunastu byłych zawodników to też chyba nie jest bez znaczenia.

Wskaż, kto tu trzyma kciuki za jego potknięcia.
Ja dostrzegam w zasadzie tylko uzasadnioną krytykę i brak wiary w sprawczość.
Do tego dochodzi potworna jego megalomania.

Przypomnę fakty strategiczne- czwarty rok w pierwszej lidze+ zadłużenie

I żeby była jasność- bardzo życzę obecnemu zarządowi spłacenia wszystkich długów oraz awansu do ekstraklasy. Szczerze życzę, ale w to za bardzo nie wierzę.
W każdym razie - CZYNY NIE SŁOWA
Wystarczy porównać jakie są reakcje na jakąś wtopę, choćby nic nieznaczący wpis na X, a jakie na obiektywnie pozytywne, czasem fundamentalne sprawy. Przypieprzyć się do Królewskiego jest w modzie zwłaszcza tutaj na forum i są użytkownicy którym nie chce się z tą durną modą walczyć, mnie też się nie chce, ale jak czytam szyderę z Królewskiego, bo Sobczak się chamsko wjebał w Poletanovica i chłop za którego zapłaciliśmy nie może grać to muszę zareagować .

Masz w pewnym sensie rację.
To że u nas "przepalano " kasę jest obiektywnym faktem.
Problem w tym, iż tak jak działo się to za Blaszczykowskiego, tak samo dzieje się i teraz, choć jakieś otrzeźwienie na pewno jest ( przykład Jamesa).

Ale zasadniczo nie zgadzam się z tezą że aspekt sportowy nie jest pochodną finansów.
Jak sie ma kasę to często coś wychodzi.
Porównaj obecną naszą sytuację i przykładowo Widzewa, Pogoni, Motoru czy nawet Wieczystej

Ja wiem, teraz będą WIELKIE RZECZY...
Uwierzę jak zobaczę...
Część tej kasy którą podpalono jeszcze przed spadkiem wypalała tą dzisiejszą Fazlagicz najlepszym przykładem. Różnica między okresem rządów truskolasów a Królewskiego jest zasadnicza i w ilości przepalonej kasy i w formie na co jest przepalana. Omrani który tutaj jest symbolem marnotrawstwa przepalił może pół miesięcznej wypłaty takiego Sapały czy Młyńskiego, którzy Królewskiemu zostali w spadku, Bregu za poprzedniej władzy dostałby pewnie 1,5 roku kontraktu i teraz doiłby aż miło.

Natomiast co do tego czy wyniki są pochodną kasy. Nie są, bo pochodna to konkret. To samo wyrażenie ma zawsze tą samą pochodną. Pochodna x*x to zawsze 2x. Natomiast wydanie 1 000 000 na zawodnika może zwiększy szansę że będzie potrafił prosto kopnąć, ale nigdy tego nie zagwarantuje. Dlatego kretyńskie założenie że jak kupimy droższych zawodników to będziemy lepiej grać może się skończyć tak jak skończyło się u nas za Guli.

W jaki sposób porządkujemy finanse?
Bo przyszedł Moore?
Na razie z tego powodu nie wpłynęła ani złotówka do klubu.
A klub w żaden sposób nie stanął z otwartą przyłbicą na konferencji prasowej, aby przekazać choćby zarysy konkretów.
Zadowolił się tylko wrzutkami w mediach, głównie opublikowanych przez znajomych dziennikarzy.

Przedłużając Rodado?
Oczywiście bardzo dobry ruch ale trzeba pamiętać, że za swój podpis na nowym kontrakcie na pewno dostał znaczącą podwyżkę. Z jakiego źródła zamierzamy to sfinansować ?

Z drugiej strony piszesz, że Wisła ma czas na wyniki. To samo w sobie jest, delikatnie mówiąc, nieakceptowalne.
A nawet jeśli tak, to po co wtedy Rodado?
To powyżej jest efektem wycinanki z mojego wpisu. Założenie o uzdrawianiu finansów i położeniu lagi na wyniki, czyli aspekt sportowy to durne teksty Królewskiego jeszcze z czasów Trio kiedy Stolar inkasował 7. Już wtedy się zaczęło, wypłaty były na czas, nie ma kasy więc nikt wyników nie oczekuje, żyć nie umierać. Już wtedy Skowronek dzięki stoperowi i napastnikowi "uratował ligę" ale kiedy utrzymanie było już pewne to 3 ostatnie mecze przegraliśmy chyba wszystkie w tym ostatni u siebie chyba 4:5. Ten klimat trwał u nas do dzisiaj z krótką przerwą na Hyballe. Ale sposób pozbycia się Hyballi, cieszynka, tylko tą degrengoladę pogłębiła. W takim klimacie nawet miliony nic nie zmienią. Taki Klimat odziedziczył można powiedzieć po samym sobie Królewski. Dlatego był Sosnowiec u siebie, dlatego w PP się dało a w lidze już trudniej. Odwrócić trend jest ciężko, ale moim zdaniem boiskowa postawa zmienia się na lepszą.

Powiem tak- bardzo odważna teza
To nie jest żadna teza tylko twarde realia. Kasy za wiele nie ma, a grać trzeba i to dobrze grać, jeżeli chcemy awansować.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.07.2025, 21:57
Ciężki czas dla tych wszyskich idiotów anty-Jarek z tym dzbanem BCGolice na czele xD więc cytując klasyka z SB japa tam
Odpowiedz cytując
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Stary 14.07.2025, 22:54
CMSNero napisał(a):Wyświetl post
Ciężki czas dla tych wszyskich idiotów anty-Jarek z tym dzbanem BCGolice na czele xD więc cytując klasyka z SB japa tam
Nie ma to jak bezsensowna napinka Zaraz wszyscy będą agentami i idiotami Można być mocno krytycznym wobec wielu działań Królewskiego i zarazem życzyć dobrze projektowi z Moore'm (bo byłoby to w interesie Wisły), choć równie dobrze może ten projekt nie wypalić.
Ostatnio edytowane przez OnizukaTSW : 14.07.2025 o godz. 23:22.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 15.07.2025, 00:24
Nawet gdyby Rodado dostał 5% podwyżki, to w naszej sytuacji niesprzedawanie go było bardzo ryzykowne. Wystarczy, że złapie kontuzję albo zaliczy zjazd formy, nie będzie ani wyników, ani pieniędzy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 15.07.2025, 01:04
Wg dziennikarzy (jakiś dzban tu pi...sał, że "pseudo") to była m.in. decyzja Petera by nie sprzedawać największej gwiazdy Wisły.
I marketingowo jest to na pewno strzał w "10". Co z resztą widać po sprzedaży karnetów.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2025, 07:54
Tak jak na kibicach zrobiło wrażenie ze w koncu kogoś poważnego mamy w klubie, tak na pilkarzach również. Tez przychylam sie chocby do opinii Cwiakaly ze bez Moora Rodado bylby nie do utrzymania.

Mozna jedynie gdybac czy z Kokosinskim by byl, badz co badz mial wejsc ze spora gotówka, ale bez takiego CV jak Moore.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 15.07.2025, 08:05
I marketingowo jest to na pewno strzał w "10". Co z resztą widać po sprzedaży karnetów.
Wg Knury w poniedziałek sprzedano o 40-50 karnetów więcej niż w normalnym dniu.
Nie powiedziałbym, że to jakiś lawinowy wzrost sprzedaży. Oczywiście w procentach to jest 150% w górę no ale bądźmy poważni. Rewolucji żadnej nie ma.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.07.2025, 08:13
Mozna jedynie gdybac czy z Kokosinskim by byl, badz co badz mial wejsc ze spora gotówka, ale bez takiego CV jak Moore.
Długofalowo potencjał takiego Moore'a jest zdecydowanie większy, niż 5 mln dolców, które miał przynieść Kokosiński.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 15.07.2025, 08:57
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Długofalowo potencjał takiego Moore'a jest zdecydowanie większy, niż 5 mln dolców, które miał przynieść Kokosiński.
Lepsze 5 baniek dolarów w kasie niż nieokreślony potencjał z którego na razie nie ma 5 baniek.
A długofalowo to pożyjemy-zobaczymy (nie marudzę tylko lubię konkrety).
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.07.2025, 09:03
Wpłacasz do kasy 5 baniek dolców, co pozwala dość komfortowo pospłacać najpilniejsze wierzytelności i daje płynność finansową (pewnie do końca sezonu), natomiast nie rozwiązuje naszego podstawowego problemu, jakim jest rozjazd pomiędzy przychodami, a kosztami.

Moore ma rozwiązać właśnie ten problem. Jeśli nie on, to kto?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 15.07.2025, 12:59
Wg Knury w poniedziałek sprzedano o 40-50 karnetów więcej niż w normalnym dniu.
Nie powiedziałbym, że to jakiś lawinowy wzrost sprzedaży. Oczywiście w procentach to jest 150% w górę no ale bądźmy poważni. Rewolucji żadnej nie ma.
Będą wyniki pójdą karnety - być może dopiero na wiosnę.
A jak Wisła wygra kilka meczów pod rząd to stadion i tak będzie pełny.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2025, 13:10
U nas nigdy nie bedzie obaw (jak na Widzewie) że karnetow/biletów zabraknie. Pomijajac pojedyncze mecze.

Stad w normalnych warunkach zawsze sprzeda sie ich podobna ilość 5-6k. Zgadzam sie ze co do ogółu na ich sprzedaż podpisanie Rodado ma wplyw marginalny. Mniejszy niz 5%.

Aktualne 4800 na 11 dni przed 1 domowym meczem jest bardzo dobrym wynikiem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów