|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
W tym sparingu z Ruchem Kuziemka wygląda jak lepszy Baena. Nie dość że jest równie szybki to jeszcze umie strzelić i zacentrować czego Baena nie potrafił.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Kuziemka w meczu ze Slovanem wyglądał legitnie, zobaczymy co przyniesie liga.
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Duda jest tragiczny. Ile on będzie jeszcze ciągnięty za uszy
Jego należy spakować i wysłać do Katowic kurierem, o ile są jeszcze chętni. Fatalny, fatalny zawodnik. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
On się wyłącza z gry, jakby nagle był gdzie indziej. Wszędzie na boisku jest to dyskwalifikujące ale zwłaszcza w środku pola. Jeżeli tego nie wyeliminuje to nigdzie nie pogra. Już teraz do gry jest Carbo i Ementaler, jeżeli Rodado nie odejdzie to ława, a jeszcze Igbepeme podobno ma wrócić.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Co wy mówicie?
Brawoszefy już go nazywają naszym Verattim https://x.com/kajo722/status/1943977078690390182 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie przesadzaj ten co wrzucił filmik przyznaje sam że Duda gra słabo. Ale potencjał ma, tylko przez takie zagłaskiwanie zamiast się rozwijać to poprawia getry... już od trzech lat.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To już 4 trener, który stawia na Dudę. Chłopak dostał multum szans, wszystko jak krew w piach.
Wy.......ić dyscyplinarnie i tyle. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2015
Offline |
|
|
Nie jestem fanem jego talentu ale serio myślicie ze Duda jest naszym największym problemem?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W Wiśle problemów jest cała masa.
Ale Duda przeszkadza tej druzynie ewidentnie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Miejmy nadzieję, że Jop wyciągnie po tych sparingach odpowiednie wnioski, a Kacper weźmie się w garść i zacznie grać lepiej. Nic mu nie zrobi lepiej, niż konkurencja w postaci powracającego Jamesa.
Predyspozycje techniczne ma na odpowiednim poziomie, ale jeśli nie będzie dojeżdżać głowa, to skończy jak Plewka. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
No proszę, ale jak ja napiszę to samo o Dudzie to jestem oszołomem i ksenofilem...
A jak Wam się podoba gra Sukiennickiego? ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale Ty cały czas piszesz, że jest chujowy i się do niczego nie nadaje.
Ja w nim widzę potencjał (przede wszystkim techniczny jeśli chodzi o przyjęcie i prowadzenie piłki, a to się często u Polaków nie zdarza), ale jestem też w stanie przyznać, że nie gra na miarę swojego niemałego talentu. GKS Katowice miał do zakontraktowania Jamesa z kartą na ręce, a mimo to wolał od nas odkupić Kacpra - czyli nie tylko ja w nim widzę potencjał.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 12.07.2025 o godz. 13:48.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Myślę, że Wisła miała w ciągu tych trzech sezonów większe problemy niż Kacper Duda, np. w sezonie 24/25 mieliśmy dramatycznie zbudowaną linię obrony. Taki Jaroch położył nam solo ze 2 mecze, a mimo to nie miał konkurencji do składu.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Duda powinien grać na kierownicy 8 i 6 to krzywdzenie tego zawodnika.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
W sumie całkiem zabawne pytanie retoryczne
.Od wielu sezonów problemem, a nie pozytywem dla Wisły jest gra takich zawodników jak Duda czy na przykład Sukiennicki. Nie na odwrót. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem o nazwie Duda po skończeniu przez niego 21-go roku życia jest banalnie prosty do rozwiązania. @Markus - no jakoś tak wychodzi, ale to nie znaczy że mam rację Po prostu oni nie są w stanie pokazać swojego galaktycznego talentu, bo to że go mają nie podlega dyskusji.I trzeba być oszołomem i ksenofilem takim jak ja żeby chcieć na środku pola kogoś kto ogarnia. @AgresywnyChomik - ale my mamy już kierowcę autokaru...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.07.2025 o godz. 14:02.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Na finiszu przygotowań Krzyżanowski traci miejsce w składzie na rzecz Lelievelda. I dobrze, bo Holender widać, że ma pojęcie o grze - nie będzie to typ podobny do Mikulca jeśli chodzi o ofensywę, ale w defensywie na ten moment zapowiada się conajmniej utrzymanie poziomu.
Na środku obrony, po kontuzji Biedrzyckiego mamy aktualnie 3 gości do gry i każdy z nich ma szansę na pierwszy sklad w Mielcu. Kutwa dobrze wyglądał, oby zdrowie dopisywało i niech chłopak dostanie poważną szansę. Austriak jest lepszy w grze piłką, a Colley siłowo prezentuje się najlepiej. W środku pola Duda, Carbo i Erltlhaler powalczą o dwa miejsca w składzie. Sytuacja podobna jak ze środkowymi obrońcami, nie wiadomo na kogo Jop postawi. Duda zagrał dziś bardzo słabo przez pierwsze 15 minut, kiedy to 3-krotnie tracił piłkę "na kontrę", stąd zrozumiałe wpisy jego przeciwników. Późniejsza dobra gra jest już skażona słabym startem i słusznie zasłużył na krytykę. Nie jestem ani fanem Dudy, ani jego antyfanem, więc mam swobodę w krytykowaniu po słabych lub chwaleniu po dobrych spotkaniach (w przeciwieństwie do zatwardziałych krytyków). Chcecie sprowadzać dyskusję do poziomu przepychanek brawoszefów z antyszefami, to nic nowego. Naśmiewanie się z jego wygrywania pojedynków i tworzenia przewagi świadczy po prostu o nieznajomości taktyki, bo to właśnie dlatego i Duda i Igbekeme są dla naszych trenerów tak cenni, że grając na newralgicznej pozycji potrafią zrobić przewagę, co początkuje nasze ataki, gdy wyprowadzamy piłkę od tyłu, a rywale grają wysokim pressingiem (tak jak Ruch w pierwszej kwarcie). James robił to bardzo dobrze na wiosnę, dlatego uważam go za lepszego zawodnika od Kacpra, ale poza nimi może jedynie Erltlhaler jest w stanie zagrać podobnie na pozycji nr 6, bo Carbo, gra po prostu ostrożniej. I takie straty piłki jak dzisiaj, gdyby zakończyły się przez nas utratą bramki, mogłyby być nazwane "przegraniem meczu przez Dudę", a nie przypadki, które podawał wspomniany w poprzednich postach ksenofil niedawno w innym temacie. Do tej pory miał farta, bo do tej pory grał słabo, a mecze zawalali inni zawodnicy. Na skrzydłach mamy pewniaka do gry na lewej stronie i dwóch młodych zawodników do gry na prawej stronie (na starcie sezonu). Dziś Kuziemka był jednym z lepszych na boisku, a do tej pory, delikatnie mówiąc, niespecjalnie mnie przekonywał. Dwa dobre strzały z dystansu, świetna wrzutka do Zwolińskiego i sporo udanych pojedynków w "Baenowym stylu". Baniowski nie ma takiego depnięcia. Nasz nowy Albańczyk po rozegranych 30 minutach wydaje się być "jeźdźcem bez głowy". Dostaje piłkę i w głowie ma tylko jedno, napier* do przodu! W dodatku po stratach wyłącza się na moment odpuszczając pressing. Nie wróży to zbyt dobrze, ale jakbym miał na siłę szukać pozytywów - jak będziemy bić głową w mur to przyda się zawodnik, który będzie wchodził w pole karne rywala i być może wywalczy jakiś faul lub w zamieszaniu coś mu się uda strzelić. Nie widzę go w naszym mozolnym budowaniu akcji, ale tu jest jakieś światełko w tunelu. Choć bardziej prawdopodobne jest to, że okaże się szrotem do zapomnienia. Sukiennicki jest szykowany jako zastępca Freda na lewym skrzydle - może to ostateczna próba Jopa przed podjęciem decyzji o pozbyciu się tego zawodnika? Po zakupieniu skrzydłowego i środkowego pomocnika trzeba pozbyć się Oliviera, bo gość po prostu odstaje poziomem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z mojego punktu widzenia nie masz racji. Z Twojego ja nie mam. Nie dogadamy się.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
@grogoriogreg - według Ciebie straty piłek na kontrę przydarzyły się Dudzie po raz pierwszy w sparingu z Ruchem? U niego zwiecha i brak doskoku to norma w co drugim meczu. Carbo przed kontuzją dawał o wiele więcej prostopadłych piłek niż Duda (ma lepiej ułożoną nogę). Jak przyjdzie Igbekeme to na 6-tkę Duda jest zawodnikiem nr 4, przy czym odstaje od pozostałych trzech i to zdrowo. Z pozytywów - ten Holender wygląda na naprawdę solidnego. Tutaj Krzyżanowski raczej nie ma szans wygrać rywalizacji. Może skrzydło? Moim zdaniem byłby o wiele lepszy niż Sukiennicki.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.07.2025 o godz. 17:33.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jasne że, Krzyżanowski byłby lepszy na skrzydle niż w obronie, a od Sukiennickiego który nadal nie potrafi celnie podać na 10 metrów to już bez dyskusji. Ale wtedy nadal brakuje nam dwóch bocznych obrońców.
Na bokach jest Kuziemka który z Ruchem oddał dwa strzały jakich Duda nie oddał przez dwa lata, jest Baniowski, który tak kręcił tym "doświadczonym ligowcem" z Ruchu że tamten od razu łapał go za koszulkę zanim jeszcze młody dostał piłkę. Ten Kawala też robi niezłe wrażenie nie jest ułomkiem, waleczny z czasem może wyrosnąć na piłkarza. Najważniejsze żeby każdy miał wpojone. Wychodzisz na boisko to jest koncentracja i walka, bo inaczej najpierw ława potem rezerwy, a potem do widzenia.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.07.2025 o godz. 18:10.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Tracił już piłkę w ten sposób, nie jeden raz i tak samo nie w każdym meczu. Na ogół miał szczęście, że po stratach tylko na strachu się kończyło. Analogicznie Igbekeme również ma tego typu straty na swoim koncie, choć było to raczej podczas pierwszego pobytu w Wiśle.
Carbo najczęściej jak dostaje piłkę od obrońców, to gra ją albo na bok do Jarocha/skrzydłowego, albo oddaje defensorom. Nie obraca się z piłką z rywalem w pobliżu, nie podejmuje aż takiego ryzyka jak wspomniana dwójka. I o tej fazie budowy akcji mówiłem wyżej. W taktyce Jopa od tych wygranych pojedynków czesto zależy, czy miniemy wysoki pressing rywali, czy będziemy grać długą piłkę do przodu. Cenię i umiejętność doskoku Carbo i jego długie piłki za plecy obrońców. Zdrowy i będący w formie Marc jest pewniakiem do gry. Podobnym drobnym elementem mającym duży wpływ na etak budowy akcji, a pewnie niezauważalnymi i niedocenionymi są np. świetne zagrania od Rodado po wrzutach z autu - przyjęcie piłki pod presją i przerzut na drugą stronę (wolną) boiska. Proste zagranie, które wyprowadza nas spod pressingu i otwiera stronę do ataku. Zarówno to zagranie, jak i obrót naszego Verattiego nie będzie asystą 1-go lub 2go stopnia, ale daje szansę na stworzenie zagrożenia. Niestety muszę zmartwić przeciwników Dudy, bo dopóki trenerem będzie ktoś preferujący grę krótkimi podaniami od tyłu, to miejsce piłkarzy o takiej umiejętności będą w cenie. Wróci James to wskoczy na jego miejsce, a Kacprowi bliżej będzie do ewentualnego zastąpienia Rodado na 10 niż grze na 6. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Oglądałem ponad 40 ostatnich minut tego meczu i jestem pod wrażeniem odważnej gry Baniowskiego. Nie miałem okazji widzieć Kuziemki, ale jeśli piszecie że dobrze mu idzie to tylko życzyć, aby to był ich sezon.
Natomiast gra Ruchu to tragedia i stąd nie wiem, czy ekscytować się wynikiem. Z jednej strony ich zaledwie parę akcji było "na lajcie" kasowane przez naszych obrońców, co mogłoby zwiastować że w końcu się ogarnęłi, ale z drugiej strony ten Ruch dzisiaj to była jakaś żenada na każdej pozycji a zwłaszcza w ofensywie. Nie nasz cyrk na szczęście, ale mam wrażenie że przedłużenie Szulczka to był strzał w kolano. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jop w wywiadzie u Knury zgruzował autorski transfer dyrektora Baszy prosto z 2 ligi albanskiej.
Chłop moze i ambitny ale ma sporo deficytów ![]() Ciekawy jestem czy tego gagatka wypluły algorytmy, czy też to efekt słynnych kontaktów Baszy ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Problem Dudy jest taki że gra jak 40 letni Messi. Czasem ładnie przyjmie dobrze się odwróci, a potem przez 10 minut spaceruje i poprawia getry. Nie stać nas na grę w 10 przez połowę meczu.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli że co Duda miał straty bo to wynika z taktyki a nie że mega chu**** podawał aha xD.
Jeszcze raz, on się nie nadaje do gry na 6 i 8. On to udowadnia co sezon. Pod koniec zeszłego sezonu grał wyżej i wyglądał najlepiej w przekroju roku.
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 12.07.2025 o godz. 19:33.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Cieszy mnie, że coraz więcej ludzi przejrzało na oczy i nie uważa Dudy już za wybitnego technika oraz wielki talent. Po założeniu odpowiednich okularów dostrzegasz zawodnika, który non stop poprawia getry, kręci kołeczka, podaje w 90% do stoperów lub bocznych obrońców, a w dodatku ma takie odruchy pocierania nosa i podkrążone oczy, które kojarzą mi się jednoznacznie. Co do liczb to praktycznie "zero tituli". Na wspomnienie okrzyku "KACPER DUDA PODPISZ KONTRAKT" chce mi się śmiać.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
@Pulpet - Baniowski ma odwagę, pozytywną bezczelność i umiejętności. To nie pierwszy raz kiedy to pokazał. Na razie nie przekłada się to na mecze ligowe, ale on akurat na serio ma czas. Stracił trochę przez kontuzję i zanim wrócił to już sezon wszedł w końcową fazę i młodzi poszli w odstawkę. Kuziemka ma tutaj złą prasę, ale ja od dawna widzę w nim jakiś potencjał. To co ważne - obaj pracują w destrukcji, w odróżnieniu od takiego Sukiennickiego.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.07.2025 o godz. 21:41.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Duda jakiś tam progres zrobił i może męczyć mecze w I lidze w pierwszym składzie ale jak na okres w Wiśle, oczekiwania i wiek obecny to się do dupy nadaje. Jeśli nie zacznie iść do góry to zostanie jednym z wielu. A w Wiśle takie talenty pojawiają się już od dawien dawna w postaci Buksy ostatnio czy kiedyś Bruda, Czekaja itd O innych nawet nie wspominam bo szybciej zwijali żagle niż jakkolwiek się dobrze pokazali a przez Wisłę to się pewnie takich przez ostatnie 15 lat przewinęło już blisko setki. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Nie mam pojęcia jak Baniowski ale Kuziemka byl wszedzie na boisku i co ważniejsze, wygrywal pojedynki i miał bardzo mocne strzały Widać że młodzi poczuli krew że realnie moga sobie wywalczyć miejsce w skladzie |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|