The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.06.2025, 07:55
dla zainteresowanch, na TVP Sport jest dzisiaj transmisja barazu Wieczystej z KKS Kalisz.

https://sport.tvp.pl/87165140/wieczy...-gdzie-ogladac
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.06.2025, 12:26
Jesli Wieczysta ma odpasc w barazach to z Kaliszem. Jedyna fajna ekipa na tym szczeblu w barażach + nie przedłużamy juz tego tematu.
Odpowiedz cytując
39-200
Member

Od: 05.2024

Stary 13.06.2025, 12:00
Uwaga: teoria spiskowa! Wieczysta wygrywa w półfinale baraży i nagle pojawia się news o możliwym pozostaniu Angela Rodado w Wiśle. Musiała się pojawić jakaś nadzieja na lepsze dni.
Może układanka wygląda tak, że gdy Wieczysta awansuje do 1. Ligi to zostanie zastosowany wariant poznański?
Skoro młyn nie reaguje na kolejne kompromitacje zaskrońca, to ten sam młyn jest też już urobiony pod taką ewentualność?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.06.2025, 12:05
Do tego na trybunce VIP obecny JK i Brożek.

Jeśli miałbym bawić się w teorie spiskowe, to w przypadku awansu WK przejmuje Wisłę, przyprowadza tutaj kilku najlepszych grajków z Wieczystej, tam odsyła cały nasz szrot z ławki i rezerw.
Następnie przeprowadzane jest 5-6 grubych transferów, które nie pozostawiają złudzeń o co Wisła ma walczyć w sezonie 25/26.
Wiem wiem, rozmarzyłem się

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2025, 12:07
39-200 napisał(a):Wyświetl post
Uwaga: teoria spiskowa! Wieczysta wygrywa w półfinale baraży i nagle pojawia się news o możliwym pozostaniu Angela Rodado w Wiśle. Musiała się pojawić jakaś nadzieja na lepsze dni.
Może układanka wygląda tak, że gdy Wieczysta awansuje do 1. Ligi to zostanie zastosowany wariant poznański?
Skoro młyn nie reaguje na kolejne kompromitacje zaskrońca, to ten sam młyn jest też już urobiony pod taką ewentualność?
Wariant poznanski? W sensie, ze Wisla przestaje istniec, Kwiecien kupuje prawa do herbu nazwy etc i zmienia nazwe Wieczystej na Wisla Krakow? Nie wydaje mi sie to mozliwe.

Ludzie by chyba bardzo mocno przeciw temu protestowali. Ja bym sobie osobiscie dal spokoj z kibicowaniem nowej wydmuszce.

Druga sprawa jest taka, ze Wieczysta to stowarzyszenie a nie spolka. Kwiecien nie jest tez wlascicielem tam, poprostu daje kase na stowarzyszenie.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.06.2025, 12:24
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Jeśli miałbym bawić się w teorie spiskowe, to w przypadku awansu WK przejmuje Wisłę, przyprowadza tutaj kilku najlepszych grajków z Wieczystej, tam odsyła cały nasz szrot z ławki i rezerw.
Następnie przeprowadzane jest 5-6 grubych transferów, które nie pozostawiają złudzeń o co Wisła ma walczyć w sezonie 25/26.
Jaki ma sens awans Wieczystej i przejęcie przez WK całego obciążenia Wisły?
Tylko wtedy, gdy pożyczki właścicielskie zostaną wcześnie spłacone, albo umorzone.
Inaczej to dla WK żaden interes, nawet biorąc pod uwagę miłość do Wisły.
As napisał(a):
Wariant poznanski? W sensie, ze Wisla przestaje istniec, Kwiecien kupuje prawa do herbu nazwy etc i zmienia nazwe Wieczystej na Wisla Krakow? Nie wydaje mi sie to mozliwe.

Ludzie by chyba bardzo mocno przeciw temu protestowali. Ja bym sobie osobiscie dal spokoj z kibicowaniem nowej wydmuszce.

Druga sprawa jest taka, ze Wieczysta to stowarzyszenie a nie spolka. Kwiecien nie jest tez wlascicielem tam, poprostu daje kase na stowarzyszenie.
Też czasami myślę, że ten scenariusz jest rozważany.
W tej czy innej wersji.
Czy jest możliwy? Prawnicy mogą znaleźć rozwiązanie.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 13.06.2025, 12:30
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Tylko wtedy, gdy pożyczki właścicielskie zostaną wcześnie spłacone, albo umorzone.
Inaczej to dla WK żaden interes, nawet biorąc pod uwagę miłość do Wisły.
Niby kto ma w tym momencie spłacić pożyczki właścicielskie? Wisła?

Te pieniądze są nieściągalne przez dłuuugi czas i współwłaściciele doskonale to wiedzą. W żadne umorzenia tych pożyczek nie wierzę.

Jeśli miałbym zgadywać, to WK zaproponuje np. przejęcie akcji i spłacenie dajmy na to 50% pożyczek właścicielskich. Lepiej chyba wziąć dziś 50% i zapomnieć o problemie, niż liczyć na 100% w nieokreślonej przyszłości (jeśli w ogóle).

[35/54]

Odpowiedz cytując
39-200
Member

Od: 05.2024

Stary 13.06.2025, 13:10
As napisał(a):Wyświetl post
Protestowali by dokładnie tak samo jak teraz protestują przeciwko zaskroncowi i jego rządom.
Gdyby awans Wieczystej nie był istotny w tej układance, to zapewne już dawno znalibysmy decyzję WK.
Sorry, ale nie musisz kibicować takiej wydmuszce... Wystarczy, że młyn będzie jej kibicował, a pikniki uznają, że skoro herb i nazwa się zgadzają, a kumaci się nie odwrócili to znaczy, że wszystko jest ok.

Dodam tylko, że w takiej czy innej formie ten klub i tak jest pariasem na futbolowej mapie Polski więc co to zmieni?
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 13.06.2025, 13:13
Jest jeszcze opcja, że WK kupi nie tylko pakiet akcji ale również otrzyma np. 50% wierzytelności z tytułu tych pożyczek właścicielskich.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.06.2025, 13:33
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Do tego na trybunce VIP obecny JK i Brożek.

Wiem wiem, rozmarzyłem się
Takiego Goku to bym widział w naszej Wisełce... kawał grajka.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 13.06.2025, 13:46
A może to tylko tysięczny pierd z którego nic nie wyniknie?
Nic się nie stało poza tym, że ktoś puścił bąka o walce o Rodado, ja tam czekam na info o podpisie..
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2025, 13:50
Protestowali by dokładnie tak samo jak teraz protestują przeciwko zaskroncowi i jego rządom.
Gdyby awans Wieczystej nie był istotny w tej układance, to zapewne już dawno znalibysmy decyzję WK.
Sorry, ale nie musisz kibicować takiej wydmuszce... Wystarczy, że młyn będzie jej kibicował, a pikniki uznają, że skoro herb i nazwa się zgadzają, a kumaci się nie odwrócili to znaczy, że wszystko jest ok.

Dodam tylko, że w takiej czy innej formie ten klub i tak jest pariasem na futbolowej mapie Polski więc co to zmieni?
Kazdy ma swoja moralnosc, ja na pewno za nikogo nie bede decydowal. Sam poprostu nie zamirzam byc jak frajerzy z Poznania, ktorzy sprzedali sie za wronieckie pieniadze.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 13.06.2025, 14:06
Na taki scenariusz raczej nie pozwoli JK, nie po ostatnich wpisach na X dotyczących Lecha.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 13.06.2025, 14:13
Nie ma obecnie możliwości zrobienia takiego wału jak zrobił lech z amiką. Przepisy na to już nie pozwalają.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.06.2025, 14:51
Rozmarzyliscie się troszkę, ale to nic.
Ale wyjsnijcie mi proszę, jak awans Wieczystej miałby wpłynąć na decyzję o przejęciu akcji Wisły przez WK?
Po awansie do 1 ligi Wieczysta musi założyć spółkę akcyjną i co, w takiej sytuacji akcjonariuszem stanie się Grzegorz a ojciec co, bierze Wisłę i rywalizują ze sobą? Bez sensu.
Wieczysta w 1 lidze bez WK nie ma żadnego sensu ani racji bytu.
A prowadzenie 2 klubow w tej samej lidze też.
Ta wersja nie trzyma się kupy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 13.06.2025, 15:48
No, jedynym wyjaśnieniem mogłoby być ogłoszenie upadłości Wisły i przejęcie jej nazwy, herbu, adresu, przez Wieczystą, która nie ma żadnych obciążeń.
Oczywiście, zmiana nazwy klubu, nawet w celach marketingowych, wymaga akceptacji przez właściwy Zarząd Wojewódzkiego Związku Piłki Nożnej (WZPN).

Poza tym:
PZPN system licencji

Cytat:
4.1.2.4 Zmiana nazwy klubu, pod którą występuje on w rozgrywkach piłkarskich może być dokonana w dowolnym momencie i nie wymaga ponownego ubiegania się o przyznanie Licencji. Wymaga ona jednak uprzedniej zgody Zarządu PZPN i Zarządu Ekstraklasy S.A., a następnie po uzyskaniu stosownych zgód, niezwłocznego poinformowania Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN o dokonanej zmianie. Zmiana nazwy klubu, pod którą występuje on w rozgrywkach piłkarskich: (1) nie może dotyczyć usunięcia historycznej nazwy klubu; ; (2) może polegać na dodaniu członu reklamowego lub odnoszącego się do właściciela klubu.
Czyli Wieczysta musiałaby zmienić nazwę na przykład na Wieczysta-Wisła (jeśli człon Wisła uznać za człon reklamowy

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2025, 16:47
Czyli Wieczysta musiałaby zmienić nazwę na przykład na Wieczysta-Wisła (jeśli człon Wisła uznać za człon reklamowy
Chyba PZPN nie uznałby „Wieczystą” jako historycznej nazwy i zakazał na tej podstawie jej zmiany na Wisła.

Pewnie z tego samego powodu nie oponowali kiedy Amica zmieniała nazwę na Lech.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 13.06.2025, 17:19
Wtedy nie było tego przepisu

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2025, 17:34
Wtedy nie było tego przepisu
Dlatego powątpiewam czy PZPN uznałby Wieczystą za ważną historycznie dla polskiego futbolu nazwę i na tej podstawie zablokował zmianę nazwy.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.06.2025, 20:57
Piter00 napisał(a):Wyświetl post
Nie ma obecnie możliwości zrobienia takiego wału jak zrobił lech z amiką. Przepisy na to już nie pozwalają.
Jak awans Wieczystej miałby wpłynąć na decyzję o przejęciu akcji Wisły przez WK?Przecież to proste....

Jak Wieczysta awansuje to Kwiecień będzie miał w dupie Wisłę bo właśnie będzie miał klub w tej samej lidze bez obciążeń w postaci gigantycznych długów.
Moim zdaniem awans Wieczystej to koniec marzeń niektórych o przejęciu Wisły przez WK.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 14.06.2025, 07:58
Nie wiem - śmiać się czy płakać czytając co tutaj wypisujecie.

A co mi tam -

P.S. Przypomniał mi się dowcip o Rasiaku w Barcelonie. Szanse na transfer wynosiły 50% - Rasiak chciał, ale Barcelona nie.
Mam wrażenie że szanse na Kwietnia są takie same.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 14.06.2025 o godz. 08:00.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 14.06.2025, 14:05
Jeżeli jakiś kibic poważnie bierze pod uwagę pogrzebanie 119 lat historii i tradycji, żeby dług nagle zniknął to

SKŁADAM SZCZERE WYRAZY WSPÓŁCZUCIA
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 14.06.2025, 14:35
To i tak nie zależy od kibica.
No i raczej małe są na to szanse
Wyobraźmy sobie przejęcie nazwy i adresu Wisły przez Wieczystą (nawet gdyby to było możliwe).
Oznaczałoby to upadłość a więc brak możliwości odzyskania jakichkolwiek pożyczek przez właścicieli. No chyba że wykupienie nazwy byłoby za spłacenie pożyczek właścicielskich. Ile tego jest?

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 14.06.2025, 15:06
To i tak nie zależy od kibica.
No i raczej małe są na to szanse
Wyobraźmy sobie przejęcie nazwy i adresu Wisły przez Wieczystą (nawet gdyby to było możliwe).
Oznaczałoby to upadłość a więc brak możliwości odzyskania jakichkolwiek pożyczek przez właścicieli. No chyba że wykupienie nazwy byłoby za spłacenie pożyczek właścicielskich. Ile tego jest?
I całe szczęście.

Jeżeli Kwiecień tak sobie kombinuje to niech się dalej bawi Wieczystą.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Gubernator
Member

Od: 08.2015

Stary 14.06.2025, 16:08
Jeśli Wieczysta wejdzie do Betclick 1 ligi to sobie możecie te frazesy o przejęciu przez Kwietnia, Wisły włożyć między waszą wybujałą wyobraźnię. Nikt nie buduje sobie przez całe życie firmy a żeby po kilkudziesięciu latach wziąć na siebie całe te gówno jakie wysrała z siebie Wisła Kraków przez ostatnie sezony... Nie da się was czytać...
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣤⣤⣶⠶⠶⣶⣤⣤⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣴⠾⠛⠉⠀⢠⣾⣴⡾⠛⠻⣷⣄⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⢶⣶⣶⣿⣁⠀⠀⠀⠀⢸⣿⠏⢀⣤⣶⣌⠻⣦⡀⠀⠀⠀
⠀⠀⣴⡟⠁⢉⣙⣿⣦⡀⠀⢸⡏⣴⠟⢡⣶⣿⣧⡹⣷⡀⠀⠀
⠀⣼⠏⢀⣾⠟⠛⠛⠻⣿⡆⠀⠀⢿⣄⠀⠙⠉⠹⣷⡸⣷⠀⠀
⢠⣿⠀⢸⡿⢿⠇⠀⠀⣾⠇⠀⣀⣈⠻⢷⣤⣤⣤⡾⠃⢹⣇⠀
⢸⣿⠀⢸⣧⣀⣀⣠⣾⢋⣴⢿⣿⡛⠻⣶⣤⣉⠁⠀⠀⠀⣿⠀
⠈⣿⠀⠀⠙⠛⠛⠋⠁⣼⣯⣀⣿⠿⠶⠟⠉⠛⢷⣄⠀⠀⣿⡇
⠀⣿⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣿⡏⠉⠁⠀⠀⢀⣴⢶⣄ ⢻⡇ ⢸⡇
⠀⢻⣇⠀⠀⠀⠀⠀⢠⡿⢀⣀⢠⣾⠷⣾⣧⡶⠿⠟⠁⠀⣾⡇
⠀⠈⣿⣧⡀⠀⠀⣠⣿⣷⠟⢻⣿⣷⡾⠛⠉⠀⠀⠀⠀⢀⣿⠀
⠀⠀⢹⣿⢻⣦⡀⠉⠛⠛⠛⠛⠋⠁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣼⠏⠀
⠀⠀⠀⠛⠀⠈⠻⠷⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠸⠟⠀⠀
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 14.06.2025, 22:01
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli jakiś kibic poważnie bierze pod uwagę pogrzebanie 119 lat historii i tradycji, żeby dług nagle zniknął to

SKŁADAM SZCZERE WYRAZY WSPÓŁCZUCIA
Władziu Nowak tego chcial
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 15.06.2025, 16:14
Nie podzielam optymizmu w kwestii możliwości poważnego zaangażowania się Kwietnia w Wisłę w obecnej sytuacji.

Mógł to zrobić wiele razy w przeszłości, wybierał zawsze inaczej i przede wszystkim stawiał na projekt swojego nowego klubu - Wieczystej. Realizuje go konsekwentnie od lat.

Zakładanie, że teraz nagle to wszystko zarzuci i zmieni, to bardzo odważna teoria .
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
black
Member

Od: 02.2021

Stary 15.06.2025, 16:19
Kwiecień nie jest idiotą taki jak bajkopisarz z Gorlic żeby się brać za klub z 110 bańkami długów
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 15.06.2025, 16:52
mój boże, ależ ten przyszły sezon to będzie wstyd. Szykuje się ostateczne upokorzenie zaskrońca (pośrednio niestety również wszystkich nas jako kibiców Wisły). Wojciech Kwiecień świętujący awans do esy na R22, a Wisełka kolejny sezon w tak zwanej przysłowiowej piździe gdzieś między miejscem 6 a 12
Odpowiedz cytując
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Stary 15.06.2025, 16:57
Wszystko zmierza w kierunku, który już obstawialem rok temu, tj. że w sezonie 2025/2026 możemy zostać trzecią siłą w Krakowie. Nie wiem, czy Wieczystej uda się awansować do Ekstraklasy, ale prędzej ona może tego dokonać niż nasze asy pod wodzą Zaskrońca ... Za jakie grzechy mamy takiego dzbana jako właściciela...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów