The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.04.2025, 17:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jop to jednak szkoła Sobolewskiego - jeżeli rzeczywistość nie dostosowuje się do taktyki, to trzeba jeszcze mocniej egzekwować taktykę, bo jest słuszna.
Jesteś pewny, że Sobolewskiego? Bo ja gdzie indziej widzę źródło tej szkoły...
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 04.04.2025, 17:23
zwłaszcza w asymetrycznym ustawieniu
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.04.2025, 20:50
Autentycznie nie pamiętam żeby Tamas chociaż raz dobrze zacentrował...
To przyglądnij się 4:50 ... Dawno to nie było

https://sport.tvp.pl/85864435/wisla-...fic_vita_skrot

Po Miedzi były płacze, że już nie ma szans ich dogonić. Teraz czytam, że zaliczamy sportowy zjazd dwa dni po wyrównanym meczu z mistrzem polski i drużyną która dalej gra w europejskich pucharach mimo braku najlepszego zawodnika. Klasyczny defetyzm. Jedno czego nam teraz brakuje to wiary w siebie i woli walki w każdym meczu z tego wynika punktowanie w kratkę.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 04.04.2025 o godz. 21:00.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 04.04.2025, 21:35
Przypominam Drozd, że meczu z Wartą jeszcze nie rozegraliśmy. Jak go wygramy, będzie inna sytuacja.
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.04.2025, 23:02
Nie no przecież eksperci głośno trąbili że Jop czerpie ze szkoły Rude.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 05.04.2025, 06:30
Tantal napisał(a):Wyświetl post
Przypominam Drozd, że meczu z Wartą jeszcze nie rozegraliśmy. Jak go wygramy, będzie inna sytuacja.
Wszystkie te dywagacje o możliwych miejscach na koniec rundy, przynajmniej z mojej strony zakładają, że będziemy wygrywać. Bez tego inne wyniki są bez znaczenia. W meczach z dołem tabeli muszą być wygrane i tyle
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 05.04.2025, 11:20
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Wszystkie te dywagacje o możliwych miejscach na koniec rundy, przynajmniej z mojej strony zakładają, że będziemy wygrywać. Bez tego inne wyniki są bez znaczenia. W meczach z dołem tabeli muszą być wygrane i tyle
Jedna poprawka. Nie tylko "z twojej strony" ale z każdej strony.
Mamy takie straty, że poza Termaliką i Płockiem wszystko pozostałe należy wygrać. Przed rozpoczęciem obecnej kolejki najlepszy zespół był #10.
Dla przypomnienia Świnia strzeliła wczoraj na 1:0 w 2 minucie dogrywki :(
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 05.04.2025, 14:33
Właśnie dlatego że mamy takie straty mecze z Termalicą i Płockiem trzeba wygrać.

Drozd, my już się trochę poprawiliśmy (10 pkt w 5 meczach) i przemieliliśmy najtrudniejsze mecze z czołówką, więc teoretycznie powinno być teraz łatwiej. Trudno jednak zakładać, że tak od dziś będziemy wygrywać wszystko. Też lubię promile, ale głównie w butelce, niekoniecznie w statystyce.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 05.04.2025, 14:58
Właśnie dlatego że mamy takie straty mecze z Termalicą i Płockiem trzeba wygrać.

Drozd, my już się trochę poprawiliśmy (10 pkt w 5 meczach) i przemieliliśmy najtrudniejsze mecze z czołówką, więc teoretycznie powinno być teraz łatwiej. Trudno jednak zakładać, że tak od dziś będziemy wygrywać wszystko. Też lubię promile, ale głównie w butelce, niekoniecznie w statystyce.
Jesteśmy w takiej sytuacji, że wszystko wszystko trzeba wygrywać. Ze słoniami, petrochemią, Wartą i resztą.
Oczywiście wiem, że dziś jak i w każdej kolejce kolejce możemy zarówno wygrać jak i się wywalić.
Niestety Wisła to w dużej mierze drużyna przypadku jak już parokrotnie pisałem.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 05.04.2025, 15:03
Ja tylko zaznaczyłem, że mając straty trzeba wygrywać przede wszystkim z bezpośrednimi rywalami. Wystarczyło "tylko" wygrać ostatni mecz z Miedzią i bylibyśmy teraz punkt (a że względu na dodatni bilans nawet dwa punkty) przed nimi.

Dlatego mecz z Płockiem koniecznie trzeba wygrać. W wyprzedzenie Termalici nie bardzo wierzę, ale dopiero za jakieś trzy kolejki się wyjaśni czy w ogóle się do nich zbliżamy na realną do odrobienia odległość.

Edit: tymczasem Płock ze Stalówką u siebie przegrywa, kolejką prezentów.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 05.04.2025, 16:15
Płock przecież wygrał
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 05.04.2025, 16:21
Pisałem w trakcie meczu... 3 minuty potem wyrównali. Tym bardziej - jeśli nie odrobiny 3 puntów z nimi w meczu bezpośrednim, będzie dużo trudniej.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 06.04.2025, 16:13
Niestety, tylko Miedź raczyła stracić punkty, Termalika też wygrała.
Sytuacja za plecami:
-4 Łęczna
-5 GKS Tychy
-6 Ruch
Kod:
                   razem   dom   wyjazd
kolejka            26      13      13
punkty             43      23      20
średnia             1,65    1,77    1,54
Procent meczów     76%          

Baraże (stat.)     52
Brakuje             9
średnia na mecz     1,13

7 miejsce (pkt)    39          
zostało meczów      8          
przewaga            4          
możemy tracić       0,50 

2 miejsce (pkt)    55
zostało meczów      8  
brakuje punktów    12
potrzebna średnia+  1,50
Wnioski:
- 7 wygranych na pewno da baraże.
- 6 wygranych i 2 remisy powinny dać baraże (z Łęczną mamy remis 1:0 vs 0:1)
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 06.04.2025 o godz. 16:19.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 06.04.2025, 16:30
Pisałem w trakcie meczu... 3 minuty potem wyrównali. Tym bardziej - jeśli nie odrobiny 3 puntów z nimi w meczu bezpośrednim, będzie dużo trudniej.
Akurat jeśli chodzi o nich, to mają terminarz taki:
Stal Rz. wyjazd
ŁKS u siebie
Polonia wyjazd
Znicz u siebie
wyjazd do nas
Arka u siebie
Łęczna wyjazd
Miedź u siebie
Oczywiście różnie może być, bo np Arka, Znicz czy Łęczna mogą już o nic nie grać, ale raczej mają ciężary
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 06.04.2025, 16:35
Płock i Termalika mają po 4 drużyny z obecnego top6.
Patrząc na "średnią miejsc przeciwników" to
Kod:
 7,00 WPłock
 7,38 Termalika
 8,63 GKS Tychy
10,00 Polonia
10,88 MY
11,13 Łęczna
11,25 Miedź
11,63 Ruch
Im niższa średnia tym (teoretycznie) trudniej
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 06.04.2025 o godz. 16:49.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 06.04.2025, 21:03
Moja prawda futbolu-

24 pkt (67 pkt) -8 wygranych daje nam 2m
20 pkt (63 pkt) - 6 w+ 2r daje nam 3m
17 pkt (60 pkt - 5w+ 2r+1p daje nam 4m (tak obstawiam)
14 pkt (57 pkt) 4w+2r+2p daje nam 5m
13 pkt (56 pkt) 4w+ 1r+3p daje nam 6m

Obecne top6 + Tychy, Łeczna i Ruch będą walczyć do ostatniej kolejki o baraże, ktora zreszta obfitowac bedzie w bezpośrednie mecze ( Tychy - Łeczna, Ruch - Polonia, Płock - Miedź).
Ostatnio edytowane przez Karherop : 06.04.2025 o godz. 21:06.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 06.04.2025, 21:45
W środę musi być przekonująca wygrana...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 06.04.2025, 21:51
Nieprzekonująca też daje 3 punkty.

I byle bez kontuzji.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.04.2025, 21:51
Drozd napisał(a):Wyświetl post
W środę musi być przekonująca wygrana...
Jakakolwiek, ale to s-f. Nie zrobimy serii trzech zwycięstw.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 06.04.2025, 21:57
Jakakolwiek, ale to s-f. Nie zrobimy serii trzech zwycięstw.
Dwie zrobimy. Superpuchar przerwal serię po Kotwicy
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 07.04.2025, 10:03
edit: [post do kasacji]
Ostatnio edytowane przez Tantal : 10.04.2025 o godz. 13:51.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Stary 07.04.2025, 10:06
I patrząc na to jak gramy, Karherop to jest najbardziej prawdopodobna wizja co napisałeś.

Ja bym tylko wolał, jeśli mamy być na tym 4 miejscu, żeby to Polonia awansowała bezpośrednio (wyjazd do nich w barażach to byłyby mocne ciężary), a zamiast nich BrudPet. Miedź i Płock, typuję, odbiją się od wymagających rywali i stracą swoje lokaty. Na razie ten scenariusz się niestety oddalił - BBT zaczęło wygrywać i dalej jest poza zasięgiem.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 07.04.2025, 10:24
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Wnioski:
Chyba "troszkę" przesadziłeś z ostrożnością

Statystycznie baraże 50/50 daje próg 52 punktów - do czego wystarczą 3 zwycięstwa.
Baraże 75/25 daje próg 54 punktów -> 3 zwycięstwa i 2 remisy lub 4 zwycięstwa.
Maksimum historyczne dla 6 miejsca to 56 punktów -> 4 zwycięstwa i 1 remis lub 5 zwycięstw.

Nawet zakładając, że w wartościach barażowych przekroczymy historyczne maksimum (a w przeciwieństwie do awansu bezpośredniego nic nie wskazuje na to, żeby obecny sezon w tym zakresie odbiegał od statystycznego), wszystko co powyżej 5 zwycięstw daje praktyczną pewność gry w barażach.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.04.2025, 10:29
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Moja prawda futbolu-

24 pkt (67 pkt) -8 wygranych daje nam 2m
20 pkt (63 pkt) - 6 w+ 2r daje nam 3m
17 pkt (60 pkt - 5w+ 2r+1p daje nam 4m (tak obstawiam)
14 pkt (57 pkt) 4w+2r+2p daje nam 5m
13 pkt (56 pkt) 4w+ 1r+3p daje nam 6m

Obecne top6 + Tychy, Łeczna i Ruch będą walczyć do ostatniej kolejki o baraże, ktora zreszta obfitowac bedzie w bezpośrednie mecze ( Tychy - Łeczna, Ruch - Polonia, Płock - Miedź).
Podobne wyliczenia widziałem na X.
Przy 24 punktach mamy jakieś 75% na awans.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 07.04.2025, 10:29
Wnioski:

Statystycznie baraże 50/50 daje próg 52 punktów - do czego wystarczą 3 zwycięstwa.
Maksimum historyczne dla 6 miejsca to 56 punktów -> 4 zwycięstwa i 1 remis lub 5 zwycięstw.

Nawet zakładając, że w wartościach barażowych przekroczymy historyczne maksimum (a w przeciwieństwie do awansu bezpośredniego nic nie wskazuje na to, żeby obecny sezon w tym zakresie odbiegał od statystycznego), wszystko co powyżej 5 zwycięstw daje praktyczną pewność gry w barażach.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.04.2025, 10:31
MaLk napisał(a):Wyświetl post

Nie "przesadziłem z ostrożnością" tylko podałem zdarzenia pewne czyli z prawdopodobieństwem 100%.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 07.04.2025, 10:49
Nie "przesadziłem z ostrożnością" tylko podałem zdarzenia pewne czyli z prawdopodobieństwem 100%.
No to statystycznie pewność daje nam 5 zwycięstw.

Pomijam przy tym to, że nie pisałeś o "darzenia pewne czyli z prawdopodobieństwem 100%", tylko o tym, co "powinno nam dać" baraże i dlatego zareagowałem - nic nie wskazuje na granicę 6Z+2R w tym kontekście, to jakieś s-f dla progu kwalifikacji do baraży
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.04.2025, 11:24
MaLk napisał(a):Wyświetl post
No to statystycznie pewność daje nam 5 zwycięstw.

Pomijam przy tym to, że nie pisałeś o "darzenia pewne czyli z prawdopodobieństwem 100%", tylko o tym, co "powinno nam dać" baraże i dlatego zareagowałem - nic nie wskazuje na granicę 6Z+2R w tym kontekście, to jakieś s-f dla progu kwalifikacji do baraży
To "powinno nam dać" odnosiło się do sytuacji gdybyśmy skończyli na równo z Łęczną.
Byłem deczko nieprecyzyjny.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 07.04.2025, 14:31
To "powinno nam dać" odnosiło się do sytuacji gdybyśmy skończyli na równo z Łęczną.
Byłem deczko nieprecyzyjny.
Przy 6Z+2R to żadne "gdyby", bo to jedyna możliwa matematycznie konfiguracja w tym kontekście - nikt inny przy takim graniu nie byłby w stanie nas dogonić

Maksymalny statystycznie próg (o ile oczywiście Łęczna jakimś cudem nie nadrobiłaby 12 bramek straty w bilansie bramek) to zatem 6Z-1R-1P, przy czym wtedy wyeliminować nas mogą albo Łęczna, albo Tychy - a obie te drużyny grają między sobą w ostatniej kolejce.

Ogólnie to już ten etap, kiedy zaczyna się liczyć kto jeszcze z kim gra i kto komu może zabrać punkty. Tutaj dla nas kluczowe byłyby mecze z Płockiem i Tychami. Najwięcej na bezpośrednich meczach może stracić Polonia, najwięcej zyskać Stal Rzeszów, o ile podłączy się jeszcze do walki wygrywając zaległy mecz.

Realnie oczywiście wracam do tego, o czym pisałem - 5 zwycięstw to pewność wejścia do baraży.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 09.04.2025, 08:55
I patrząc na to jak gramy, Karherop to jest najbardziej prawdopodobna wizja co napisałeś.

Ja bym tylko wolał, jeśli mamy być na tym 4 miejscu, żeby to Polonia awansowała bezpośrednio (wyjazd do nich w barażach to byłby mocne ciężary), a zamiast nich BrudPet. Miedź i Płock, typuję, odbiją się od wymagających rywali i stracą swoje lokaty. Na razie ten scenariusz się niestety oddalił - BBT zaczęło wygrywać i dalej jest poza zasięgiem.
W ostatnich 2 latach druzyna nr 3 przegrała w finale baraży.
Z kolei we wcześniejszych 2 latach nawet w nim nie zagrała, przegrywając juz w polfinale.

Uważam że bycie na 3 miejscu ma sens o ile nie będzie to oznaczało przegranej awansu o włos, bo wtedy jestes mentalnie pierwszym przegranym (i masz w głowie to co Wisła po Sosnowcu, lub Arka po Gieksie).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów