The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.04.2025, 18:34
Najlepsze jak co roku łudzicie się bajdurząc w tym temacie, a awansu jak nie było tak nie będzie. Mam ubaw.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 01.04.2025, 18:50
Dziwny to powód do radości.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 01.04.2025, 19:27
To bardzo dobrze, że masz ubaw, bo to jest wątek ZABAWY Statystyką! Dokładnie DO TEGO celu powstał! SERIO!

Chcemy się tu bawić, a nie obrażać, marudzić i wylewać swoje frustracje na innych ...
No, chyba, że definicja słowa "zabawa' się zmieniła, bo ja już stary jestem i nie nadążam za obecną nowomową...
A jeśli uważasz, że ten wątek w czymkolwiek szkodzi naszemu awansowi to w takim razie to już robota dla specjalisty niestety ...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.04.2025, 19:35
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Najlepsze jak co roku łudzicie się bajdurząc w tym temacie, a awansu jak nie było tak nie będzie. Mam ubaw.

Zrób sobie listę tych, z których po zakończeniu sezonu będziesz się śmiał, jak w przypadku meczu z Ruchem - może i teraz będzie na przekór tobie?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.04.2025, 20:26
Próbujecie coś wytłumaczyć gościowi który pisał listy do klubu w obronie Rude.Równie dobrze możecie iść porozmawiać z kijem od miotły....
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.04.2025, 06:27
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Tu akurat zgoda.
By się mogło cokolwiek zdarzyć to mecze z drużynami z obecnych miejsc od 10 do 18 musimy wygrać.
Do soboty można mieć nadzieję

Kolejki do końca wg (obecnych) miejsc:
#16, #15, #13, #18, #2 BBT, #4 Płock, #10, #17, #12
dom podkreślony
Jeśli mielibysmy przed meczem z Termalika 8 punktow straty do nich to mozna się jakkolwiek łudzić. Wczesniej nie wiem czy jest sens.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 02.04.2025, 07:29
Każdy kolejny wpis nadziei bawi mnie niezmiernie. Balonik oczekiwań pierdyknie z hukiem, już niedługo
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 02.04.2025, 07:42
Każdy kolejny wpis nadziei bawi mnie niezmiernie. Balonik oczekiwań pierdyknie z hukiem, już niedługo
ummm ale to leszku nie sa oczekiwania tylko rozwazania co ewentualnie jest mozliwe jesli zajda takie lub inne okolicznosci.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2025, 08:23
As napisał(a):Wyświetl post
ummm ale to leszku nie sa oczekiwania tylko rozwazania co ewentualnie jest mozliwe jesli zajda takie lub inne okolicznosci.
Koledze trollowi to nawet żal odpowiadać.

Ja lubie sie podpierac danymi historycznymi na ile cos jest mozliwe, na ile to bajdurzenie.

Przypadek z 23/24 i Gieksa i Arka i 9 pkt przewagi na przestrzeni 6 spotkań:

Po 28 kolejce:
Arka: 55 pkt
Gieksa 46 pkt

Od tamtego czasu:
Arka 7 pkt bilans 2-1-3
Gieksa 16 pkt bilans 5-1-0

Oczywiście mozna sie i cofnac glebiej, chocby do słynnego Gornika i sezonu 16/17. Tez 28 kolejka, 9 miejsce, 7 pkt straty do top2 i to zrobili.

To że cos jest możliwe, nie znaczy jednak że sie dokona. Ja będę ultra zadowolony z barazu z 3 miejsca, a i 4 będzie naprawdę dobre. Będzie to znaczyło że złapaliśmy bardzo dobrą formę na koncowke rundy, a to jest najważniejsze.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 02.04.2025, 09:06
To jest forum GKSu, ze przedstawiamy dane historyczne GKSu?
Dane historyczne Wisly sa takie, ze rok temu po 29 kolejce bylismy na 5 miejscu, a sezon skonczylismy na 10.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.04.2025, 10:12
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Dane historyczne Wisly sa takie, ze rok temu po 29 kolejce bylismy na 5 miejscu, a sezon skonczylismy na 10.
To jest temat statystyczny. Dla ułatwienia - jest to zawarte w nazwie.
Wyliczenie jakiejś procentowej szansy na taki awans Wisły jest trudne, ale podejrzewam że to grubo poniżej 10%.

Matematycznie jest to możliwe, choć bardzo mało prawdopodobne. Przewiduję mokrą szmatę z Wartą, co i tak wcale nie musi przekreślać naszych (iluzorycznych) szans, bo to już jest ten moment kiedy czołówka zaczyna zwykle potykać się o własne nogi, a drużyny zagrożone spadkiem zaczynają grać na poważnie. Nie zdziwi mnie jeśli Kotwica urwie punkty np. Arce, bo w sumie - czemu nie?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2025 o godz. 15:39.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2025, 10:20
Dla ulatwienia - w nazwie jest "zabawy statystyka".

Liverpool zdobyl w tym sezonie srednio 2,41 pkt w lidze, Barcelona 2,27, Puszcza Niepolomice 0,96. Nie wiem co to ma wspolnego z obecna Wisla (pewnie tyle co dane historyczne GKSu z zeszlego sezonu), ale zawsze sie mozna pobawic jak wskazuje nazwa tematu.

Jesli chodzi o procentowe szanse to masz Klimka po kazdej kolejce na tt: https://x.com/pklimek99/status/1906824662916436265
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 02.04.2025 o godz. 10:30.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2025, 11:37
Historie awansów i ucieczek z tej ligi są dla Wisly wartościowsze, niż historie porażek. Te mamy opanowane do perfekcji.

Nie zamierzam nikogo przekonywać że mamy niewiarygodnie wielkie szanse na wyprzedzenie TBB i awans. Te mamy takie jak napisal Klimek, 2.5%.

I jak ktos nie chce czytac tych postow to o ile wiem nie ma takiego przymusu.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2025, 15:55
Oczywiscie. Po prostu nie czepiajcie sie kogos o to, ze ma z tego beke (dzieki Krolewskiemu w tym ....idolku niestety nic poza tym nie zostalo)
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 02.04.2025, 17:54
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Jeśli mielibysmy przed meczem z Termalika 8 punktow straty do nich to mozna się jakkolwiek łudzić. Wczesniej nie wiem czy jest sens.
Daj popisać póki jeszcze jest o czym
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 02.04.2025, 19:16
Oczywiscie. Po prostu nie czepiajcie sie kogos o to, ze ma z tego beke (dzieki Krolewskiemu w tym ....idolku niestety nic poza tym nie zostalo)
No, prawda jest taka, że w ostatnich sezonach więcej funu mam zwykle z grzebania w tych modelach, które sobie rzeźbię, niż z oglądania Wisły...
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 02.04.2025, 19:42
Drużyna jest niestety tak niestabilna i chimeryczna, że każdy mecz można spokojnie typować rzucając kostką, która ma na ściankach cyfry 0,1 i 3.
Wynik będzie podobnie przypadkowy jak gra i wyniki Wisły.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.04.2025, 20:46
Jedno jest niezmienne. Gramy poniżej potencjału, oczekiwań. Nie umiemy seryjnie wygrywać, nie umiemy ZDOMINOWAĆ kolejny rok I ligi. Do awansu bezpośredniego potrzebna jest własnie dominacja. Bycie zespołem 1-2 w jakiejkolwiek lidze, to jest praktycznie non stop wygrywanie, przeplatane remisami i porażkami. U nas jest odwrotnie, remisy i porażki przeplatamy wygranymi. i to pokazuje jak chujowy zespół zbudował Zaskroniec.

Nie zasługujemy na awans bezpośredni, bo jesteśmy ciency. Format ligi i mnogość miejsc premiowanych awansem/barażami jest tak duża, że przy całej chujowości I ligi, możemy sobie póki co, zawsze do końca sezonu grać o miejsce barażowe i myśleć o awansie. Gdyby awansowały 2-3 ekipy, bez baraży, to byśmy w dupie byli już dawno, w tym sezonie czy wcześniej.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2025, 22:13
MaLk napisał(a):Wyświetl post
No, prawda jest taka, że w ostatnich sezonach więcej funu mam zwykle z grzebania w tych modelach, które sobie rzeźbię, niż z oglądania Wisły...
Dokladnie. Najlepsze chwile to sa te gdy nie rozgrywamy spotkan. Choc paradoksalnie udaloby sie w tym sezonie do kupy zebrac i z 10 fajnych meczyków (w tym nawet dzisiejszy), ale drugie 10 konkretnie beznadziejnych.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 02.04.2025, 22:35
As napisał(a):Wyświetl post
Czyli wszystko jasne, nie oczekujemy awansu.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 03.04.2025, 08:31
Niektórzy oczekują, ale nie przez awans bezpośredni z 2 miejsca. Nawet zabawy statystyką mają sens dopiero, jeśli prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia liczy się w czymś więcej niż promilach.
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 03.04.2025, 08:51
Tantal napisał(a):Wyświetl post
Niektórzy oczekują, ale nie przez awans bezpośredni z 2 miejsca. Nawet zabawy statystyką mają sens dopiero, jeśli prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia liczy się w czymś więcej niż promilach.
Promile.. mniam mniam.
Szkoda że to dopiero czwartek.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 03.04.2025, 11:54
Czyli wszystko jasne, nie oczekujemy awansu.
Nie wiem jak inni ale jesli chodzi o moje ocyekiwania to spodziewam sie, ze kolejny sezon rowniez bedziemy w pierwszej lidze. Jestem oczywiscie zawsze gotowy aby sie mile zaskoczyc.

Powyzsze nie przeszkadza mi jednak analizowac "co by bylo gdyby...".
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 03.04.2025, 22:47
No to czekamy w I lidze na Wieczystą i co z tego wyniknie
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.04.2025, 01:12
No nie do końca. Znam wielu trenerów po "kuleszówce" którzy widząc że ich pomysł jest o kant dupy rozbić próbowali coś zmienić. Czasem się udawało, zwykle nie - ale przynajmniej pokazywali że zauważają problem.

Jop to jednak szkoła Sobolewskiego - jeżeli rzeczywistość nie dostosowuje się do taktyki, to trzeba jeszcze mocniej egzekwować taktykę, bo jest słuszna.

Znamienne jest ile razy Jop narzekał że piłkarze próbują grać coś czego z nim nie trenowali. Robią tak, bo widzą że pomysły trenera nie działają.

Ale jasne, niech Duda wykonuje wszystkie SFG, a Baena dośrodkowuje w pole karne gdzie jest ośmiu piłkarzy rywala i trzech naszych. Zresztą, bez znaczenia, Angelowi i tak wychodzi jedna wrzutka na dwadzieścia, co i tak jest lepszym wynikiem niż ten, którym mogą pochwalić się Kiss albo Alfaro. Autentycznie nie pamiętam żeby Tamas chociaż raz dobrze zacentrował...

Także PMS PMS-em, ale Jop to nawet w pierwszej lidze nie wydaje się brylować wśród krajowych trenerów.
Nie żeby był głównym winowajcą, kadra co sezon jest coraz słabsza i zawsze z krytycznymi brakami, ale nie widać nawet próby zróżnicowania gry, wprowadzenia korekty.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.04.2025 o godz. 01:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 04.04.2025, 08:12
Akurat Tamas posłał ostatnio super podanie do Zwolińskiego w meczu z Kotwicą, gdzie strzelający miał przed sobą całą bramkę, ale strzelił oczywiście prosto w bramkarza. Podanie było idealne w punkt.

To nie jest wina naszych skrzydłowych, że Zwoliński jest aktualnie w takiej formie, że jest w stanie spudłować na pustą bramkę z metra.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 04.04.2025 o godz. 08:38.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 04.04.2025, 08:45
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jop to jednak szkoła Sobolewskiego - jeżeli rzeczywistość nie dostosowuje się do taktyki, to trzeba jeszcze mocniej egzekwować taktykę, bo jest słuszna.
A ja myślałem, że obydwaj to wykonawcy wskazówek Chata GPT w gabinecie Królewskiego.
Najlepiej im szło, kiedy nie za bardzo dało się wprowadzić te wytyczne.
Sobolewskiemu - kiedy dostał nowych piłkarzy i zrobił serię zwycięstw na wiosnę - potem już Chat GPT to ogarnął i wszystko wróciło do normy.
Jopowi za każdym razem na początku, kiedy jeszcze siła rzeczy wybierał rozwiązania białkowe i robił dobre wyniki - potem znowu AI przejęła kontrolę.
Czy muszę tu dodawać Rude?

Czy nie widzicie, że od lat mamy jednego trenera? nazywa się Excel.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 04.04.2025, 09:30
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A ja myślałem, że obydwaj to wykonawcy wskazówek Chata GPT w gabinecie Królewskiego.
Najlepiej im szło, kiedy nie za bardzo dało się wprowadzić te wytyczne.
Sobolewskiemu - kiedy dostał nowych piłkarzy i zrobił serię zwycięstw na wiosnę - potem już Chat GPT to ogarnął i wszystko wróciło do normy.
Jopowi za każdym razem na początku, kiedy jeszcze siła rzeczy wybierał rozwiązania białkowe i robił dobre wyniki - potem znowu AI przejęła kontrolę.
Czy muszę tu dodawać Rude?

Czy nie widzicie, że od lat mamy jednego trenera? nazywa się Excel.
Wlasciwie wszyscy trenerzy od spadku sa zakladnikami skladu jaki maja a konkretnie profilu zawodnikow, ktory mieli do dyspozycji. Profil tych zawodnikow naturalnie wymuszal jeden sposob gry, ktorego nijak nie da sie zmienic w meczach gdzie przeciwnicy stawiaja autobus - czyli w wiekszosci meczow w sezonie.

Mozna dyskutowac czy to wizja klubu wymaga sprowadzania pewnych zawodnikow aby uskuteczniac z gory zalozony sposob gry i taktyki czy tez klub bierze poprostu kogo sie akurat da i wynikiem tego jest nasz sposob gry. Ja sklaniam sie ku temu, ze to gabinety dyktuja profil zawodnikow i w rezultacie zamykaja kazdego trenera Wisly w schemacie gry z ktorego chlop nie jest w stanie sie wydostac.

Fernandez zastapiony przez Goku, Villar zastapiony przez Baene, Sobczak przez Zwolinskiego itd. pokazuje, ze rotacja w skladzie jest ale jeden "samochod klasy kompakt jest zastepowany kompaktowym samochodem innej marki". I jak nie mogles przewiezc szafy tak dalej nie mozesz jej przewiezc. Odpowiedzialny czlowiek wiedzacy, ze ma do przewiezienia szafe wzialby wiekszy samochod ale w Wisle to tak nie dziala. Trener ma przewiezc szafe Oplem Corsa.

Trener czy sie nazywa Sobolewski, Rude czy Jop moze oczwyscie probowac cos zmieniac taktycznie i w fazie ataku kazac temu biec prosto zamiast w lewo a innemu stanac dwa metry przed polem karnym zamiast metra w polu karnym, wrzucac z linii koncowej zamiast w naroznika pola karnego ale koniec koncow ma to marginalne znaczenie.

Ja osobiscie od spadku nie widze wielkiej roznicy w jakosci gry czy sposobie gry niezaleznie od tego kto na lawce siedzi. Jak Sobolewski stracil Mule i Fernandeza a Junca nabawil sie problemow, ktorzy indywidualnymi umiejetnosciami a nie taktycznymi wytycznymi potrafili wygrac mecz to Wisla zaczela grac "swoje" i Sobol z cudotworcy stal sie wuefista. Jesli ktos naprawde oglada mecze Wisly a nie tylko bezmyslnie gapi sie na boisko to z niemal stuprocentowa pewnoscia moze zawczasu przywidziec jak bedzie wyglada gra i jaki mniej wiecej bedzie wynik danego meczu.

Trenerzy druzyn przewciwnych - szczegolnie tych slabszych kadrowo od Wisly - tez to widza i dlatego regularnie tracimy z nimi punkty.

Sorry za dlugi wpis w temacie o statystyce ale mysle, ze to jaki mamy sklad ma bezposredni wplyw na nesze statystyczne szanse, ktore sa tutaj dyskutowane.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 04.04.2025, 09:42
Sugerujesz ze sobie poradza w barazach z Hutnikiem z ktorym dopiero co przerżneli?

Wcale mnie nie zdziwi jak zostana na kolejny rok w 2 lidze
Odpowiedz cytując
tempertantrum
Member

Od: 07.2021

Stary 04.04.2025, 09:51
Cytat:
Ja osobiscie od spadku nie widze wielkiej roznicy w jakosci gry czy sposobie gry niezaleznie od tego kto na lawce siedzi. Jak Sobolewski stracil Mule i Fernandeza a Junca nabawil sie problemow, ktorzy indywidualnymi umiejetnosciami a nie taktycznymi wytycznymi potrafili wygrac mecz to Wisla zaczela grac "swoje" i Sobol z cudotworcy stal sie wuefista.
To był ostatni skład, który faktycznie przerastał ligę, dzięki czemu nawet Sobolewski był o krok od bezpośredniego awansu.

Z każdą rundą skład jest coraz słabszy, trenerzy też raczej nadal przeciętni, więc nie ma przypadku w tym, że to kolejny sezon, w którym bardziej niż na TOP2 patrzymy na to, czy Wisła w ogóle załapie się do baraży.

Brak awansu zapewne oznaczać będzie kolejne osłabienia. Kolejnego sezonu nie uda się utrzymać Rodado. Trzeba też będzie pewnie szukać jakiegoś zarobku, a sama sprzedaż Krzyżanowskiego to zdecydowanie za mało.

Straciliśmy trzy lata, z perspektywą na dalszy rozkład. Długi rosną, końca sportowego zjazdu nie widać. Ważne, że Jarek zadowolony.

"Koniec z bylejakością i dziadostwem. Czas na godność, klasę i profesjonalizm."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów