The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.03.2025, 12:35
Już kiedyś przejechaliśmy się patrzeniem na terminarz, który miał nam sprzyjać, a przeszkadzać naszym bezpośrednim rywalom.
Robić swoje - piłkarze musza dawać z siebie 100%, trener ustalać odpowiednio skład i taktykę, właściciel płacić na czas i nagradzać za postępy.

Tak, wiem... ten ostatni punkt może być najtrudniejszy.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
kbr
Senior Member

Od: 08.2015

Stary 10.03.2025, 12:55
pi0tr3k94 napisał(a):Wyświetl post
W dalszym ciągu radziłbym jednak patrzeć na siebie, niż na przeciwników. Teraz przed nami wyjazd na Miedź i tutaj najważniejsze będzie nie przegrać, a potem kolejno Kotwica (14 miejsce), Warta (15), Chrobry (13), Odrą (16), Siedlce (17). Zrobić fajną serię w tych 5 meczach a potem dwóch bezpośrednich kandydatów do awansu czyli Płock i Terma. Kalendarz nam sprzyja i trzeba to wykorzystać. Wiele się jeszcze w tabeli moze zmienić, ale dla mnie priorytet to patrzenie na samych siebie i zrobienie w tych 5 meczach z dołem tabeli minimum 12 punktów.
Myślisz logicznie, ale niestety Wisła lubi zaprzeczać logice. Dlatego mniej obawiam się Miedzi, niż kolejnych spotkań z dołem tabeli. Dopóki nie zaczniemy wygrywać jak leci ze słabymi będzie ciężko marzyć o awansie. Ile razy już traciliśmy punkty w trakcie takiego łatwego terminarza?

Optymistyczny jest nasz bilans z drużynami, które aktualnie znajdują się w strefie barażowej.

Ruch 3-1 i 5-0
Płock 3-1
Miedź 1-1.

Kiepskie punktowanie ze słabeuszami i dobre z czołówką dają nadzieję, że jeżeli dostaniemy się do meczów barażowych będzie spora szansa na awans.
Odpowiedz cytując
pi0tr3k94
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 10.03.2025, 12:58
Osobiście uważam, że powinniśmy w tych 5 meczach oczekiwać MINIMUM 12pkt, ale realnie spodziewam się w okolicach 8-9pkt. Niestety, nie mamy żadnego pomysłu na głęboko cofnięte zespoły i zazwyczaj przez 90 minut walimy głową w mur.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 10.03.2025, 13:07
Popieram zdanie kolegow wyżej. Pozycja najbliższego rywala nas kompletnie nie interesuje - najwazniejszym punktem jest jaka przyjmie taktyke (a przeważnie będzie to zabunkrowanie) i jaka Wisła sie wylosuje danego dnia.

Chocby w poprzednim sezonie bylo widać że byly zespoly zdecydowanie lepsze (Lechia, Gieksa), ktore potrafily nas kompletnie zdominować swoja grą. Po 65% sezonu widac zespoły albo do bolu pragmatyczne, albo do bolu chaotyczne. Mozna bylo chwalić taka Polonię - żeby zaraz odwalic z Kotwica to co nie mieściło sie w glowie.

Patrz tez taka Łeczna 6 zespol po jesieni, a ich plan na mecz posypal sie kompletnie w momencie w ktorym grają w przewadze, maja korzystny wynik i muszą atakować.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 10.03.2025, 13:32
Arka u siebie w meczu z nami praktycznie nie istniała. Dwie bramki zdobyte po SFG, z gry praktycznie nic. Główny kandydat do awansu bezpośredniego.
TBB zniszczona 2:0 przy R22, nawet nie pierdnęła. Główny kandydat do awansu bezpośredniego.

Niezależnie od ligowej pozycji najbliższego rywala, nikt już raczej nie zdecyduje się grać z nami otwartego meczu. Trzeba się przygotować na bicie głową w mur w każdym nadchodzącym meczu, bo po prostu to jest najskuteczniejsza metoda na Wisłę.

Nie zdziwię się, jeśli zespoły pokroju Kotwicy wyjdą na nas jakimś koślawym ustawieniem typu 6-3-1 (4 obrońców + 2 wahadłowych, którzy będą podwajać boki obrony). Oczywiście cały zespół za linią piłki, z przodu jakiś 2 metrowy kołek, którego może się uda nastrzelić po jakimś szczęśliwym rożnym.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.03.2025, 14:49
W dalszym ciągu radziłbym jednak patrzeć na siebie, niż na przeciwników. Teraz przed nami wyjazd na Miedź i tutaj najważniejsze będzie nie przegrać, a potem kolejno Kotwica (14 miejsce), Warta (15), Chrobry (13), Odrą (16), Siedlce (17). Zrobić fajną serię w tych 5 meczach a potem dwóch bezpośrednich kandydatów do awansu czyli Płock i Terma. Kalendarz nam sprzyja i trzeba to wykorzystać. Wiele się jeszcze w tabeli moze zmienić, ale dla mnie priorytet to patrzenie na samych siebie i zrobienie w tych 5 meczach z dołem tabeli minimum 12 punktów.
Czyli po Miedzi mamy 5 autobusów.
Będzie ciężko.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.03.2025, 17:40
To jest temat od patrzenia na przeciwników. Dlatego to tutaj robimy.
Wiadomo że prawie wszystko zależy od postawy Wisły w kolejnych meczach.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 10.03.2025, 19:10
Sposobem na autobus jest nieszablonowość. Przy każdym naszym rogu czy akcji od skrzydła przeciwnik stoi praktycznie we własnej piątce w sześciu czy siedmiu. Mikolec miał sytuację że minął chłopa z boku wszedł w pole karne i zamiast wycofać na 16 gdzie stał zupełnie sam Igbepeme to wali na siłę w ten kocioł pod bramką. Bez zachowań "innych" niż standardowe zawsze będzie trudno. Ale praktycznie w każdym meczu tworzymy 200% sytuacje, może wreszcie zacznie wpadać więcej.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 11.03.2025, 08:49
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Sposobem na autobus jest nieszablonowość. Przy każdym naszym rogu czy akcji od skrzydła przeciwnik stoi praktycznie we własnej piątce w sześciu czy siedmiu. Mikolec miał sytuację że minął chłopa z boku wszedł w pole karne i zamiast wycofać na 16 gdzie stał zupełnie sam Igbepeme to wali na siłę w ten kocioł pod bramką. Bez zachowań "innych" niż standardowe zawsze będzie trudno. Ale praktycznie w każdym meczu tworzymy 200% sytuacje, może wreszcie zacznie wpadać więcej.
tak, jesli ma sie graczy o odpowiednich umiejetnosciach to mozna kombinowac. Jesli natomiast spojrzysz na jakis mecz Wisly i zobaczysz ile jest niedokladnosci w kazdej akcji, ile minimalnie niedokladnych podan, ile przyjec pilki na 2 metry lub wymagajacych poprawienia pilki to jasnym jest, ze ten sposob - jakkolwiek logiczny - jest nie do zrealizowania w naszych warunkach.

Zeby grac tiki-take w 16tce pomiedzy jedenastoma zawodnikami przeciwnika trzeba miec zawodnikow, ktorzy podaja z chirurgiczna precyzja, przyjmuja pilke jakby mieli klej na butach i potrafia okiwac jednego lub dwoch zawodnikow.
My nie mamy ani jednego zawodnika, ktory potrafilby by to uczynic.

Z reszta szkoda strzepic ryja bo z uporem maniaka probowane jest to od trzech lat i efekty sa dla wszystkich bolesnie ewidentne.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.03.2025, 10:58
As napisał(a):Wyświetl post
tak, jesli ma sie graczy o odpowiednich umiejetnosciach to mozna kombinowac. Jesli natomiast spojrzysz na jakis mecz Wisly i zobaczysz ile jest niedokladnosci w kazdej akcji, ile minimalnie niedokladnych podan, ile przyjec pilki na 2 metry lub wymagajacych poprawienia pilki to jasnym jest, ze ten sposob - jakkolwiek logiczny - jest nie do zrealizowania w naszych warunkach.

Zeby grac tiki-take w 16tce pomiedzy jedenastoma zawodnikami przeciwnika trzeba miec zawodnikow, ktorzy podaja z chirurgiczna precyzja, przyjmuja pilke jakby mieli klej na butach i potrafia okiwac jednego lub dwoch zawodnikow.

Z reszta szkoda strzepic ryja bo z uporem maniaka probowane jest to od trzech lat i efekty sa dla wszystkich bolesnie ewidentne.
Baena regularnie wozi bocznych obrońców co mecz. Duarte w tłoku potrafił trzech minąć, Mikulec regularnie wozi się po polu karnym jak chce. Rodado ma wszystko co wymieniłeś i potrafi strzelić gola dosłownie z niczego, jak z Arką gdzie trudno nawet mówić że obrońcy rywala błąd popełnili.

Tak naprawdę brakuje nam przede wszystkim Poletanovicia - kogoś kto zagra szybką piłkę oraz umie mocno i celnie wrzucić. Jeżeli marnujemy wszystkie albo prawie wszystkie SFG (z Łęczną bodaj jeden został przez Dudę przyzwoicie wykonany, na kilkanaście) i wrzutki to bardzo ułatwiamy rywalom zadanie.

W niedzielę gdyby nie idealnie bita piłka Mikulca (w biegu!) to byłby podział punktów i inne nastroje. Generalnie, jak Duda wykonuje te SFG to chyba lepiej piłkę od razu oddać bramkarzowi rywali, przynajmniej kontry nie będzie.

To że w całej kadrze jest jeden Poletanović który umie dośrodkować to największy błąd jaki został popełniony.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.03.2025, 11:24
Z tą idealnie bitą piłką przez Mikulca to rozumiem, że jakiś żart jest?
Nie ujmując niczego ogólnej postawie Mikulca to akurat była zawiesinka, która każdy rozgarnięty bramkarz wyłapałby, albo wypiąstkował narażając się co najwyżej na atak takiego Biedrzyckiego.
Jednak Pindroch chciał okazać się cwańszy i przykryć upadkiem swoje spóźnienie do piłki, w wyniku czego Biedrzycki był przy niej pierwszy i jako pierwszy ją dotknął.

Nadal upieram się, że jesteś uczulony na Dudę.
Może dla zakończenia sporu podaj proszę po ilu SFG Dudy była kontra i czy po tym jednym wynikała ona ze słabego wykonania przez Dudę, czy z postawy atakujących piłkę graczy Wisły?

Tak, wiem, przeczytałem że (z Łęczną bodaj jeden został przez Dudę przyzwoicie wykonany, na kilkanaście)

Możesz nawet posłużyć się danymi Skuchy czy innego Markusa.

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 11.03.2025, 11:33
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie ujmując niczego ogólnej postawie Mikulca to akurat była zawiesinka, która każdy rozgarnięty bramkarz wyłapałby, albo wypiąstkował narażając się co najwyżej na atak takiego Biedrzyckiego.
Jednak Pindroch chciał okazać się cwańszy i przykryć upadkiem swoje spóźnienie do piłki, w wyniku czego Biedrzycki był przy niej pierwszy i jako pierwszy ją dotknął.

Nadal upieram się, że jesteś uczulony na Dudę.
Może dla zakończenia sporu podaj proszę po ilu SFG Dudy była kontra i czy po tym jednym wynikała ona ze słabego wykonania przez Dudę, czy z postawy atakujących piłkę graczy Wisły?

Tak, wiem, przeczytałem że (z Łęczną bodaj jeden został przez Dudę przyzwoicie wykonany, na kilkanaście)

Możesz nawet posłużyć się danymi Skuchy czy innego Markusa.
Dokladnie, Dosrodkowanie Mikulca bylo zepsute. Posylal pilke wprost w rece bramkarza i gdyby nie fact, ze chwile wczesniej mielismy SFG to do pilki zamiast Biedrzyckiego skaklby Rodado albo Zwolinski i bramkarz bez problemu by ja zlapal jak to sie dzieje w 99 na 100 naszych atakow.
Na szczescie dla nas po SFG Lecznianin zle wybil i moglismy od razu przejac pilke i zrobic akcje zanim nasi stoperzy sie wrocili. Dlatego uwazam i bede sie przy tym upieral ze potrzebny nam jest napastnik wzrostu Biedrzyckiego zeby stwarzac zagrozenie w kazdej akcji ofensywnej a nie tylko wtedy gdy zawodnik przeciwnikow slamazarnie wybije pilke i akurat przypadkowo bedziemy mieli stopera z przodu.

Edit: z drugfiej strony to dobrze ze Mikulec poslal farfoclowatego krossa bo bramkarz to zlekcewazyl. Gdyby kross byl porzadny to pewnie bramkarz wyszedlby do tego z wieksza determinacja.
Ostatnio edytowane przez As : 11.03.2025 o godz. 11:50.
Odpowiedz cytując
pi0tr3k94
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 11.03.2025, 12:55
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Baena regularnie wozi bocznych obrońców co mecz. Duarte w tłoku potrafił trzech minąć, Mikulec regularnie wozi się po polu karnym jak chce. Rodado ma wszystko co wymieniłeś i potrafi strzelić gola dosłownie z niczego, jak z Arką gdzie trudno nawet mówić że obrońcy rywala błąd popełnili.
.
Aż chciałoby się zapytać: skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 11.03.2025, 13:10
Nie ujmując niczego ogólnej postawie Mikulca to akurat była zawiesinka, która każdy rozgarnięty bramkarz wyłapałby, albo wypiąstkował narażając się co najwyżej na atak takiego Biedrzyckiego
Mikulec to poki co ma najwiecej asyst (2) na wiosne i to obie po dosrodkowaniach. Najwazniejsze że ich nie przeciaga, ani nie sa zbyt nisko (co z kolei notorycznie denerwuje u Dudy).

Zdecydowanie robi to częściej i z wieksza jakością niz nasi skrzydlowi czyli Duarte i Baena, choc mam wrażenie że i obaj robia to lepiej i szybciej niż na jesien.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 11.03.2025, 13:25
Jest tak zle poniewaz wozenie bocznach obroncow nie ma zadnego znaczenia w kontekscie o ktorym dyskutujemy.

Jesli chcemy klepac tiki-take w polu karnym miedzy jedenastoma zawodnikami przeciwnika to "zwod" Baeny czyli wypusc pilke na 5 metrow do przodu i ja dogon jest kompletnie bezuzyteczny. Dlatego powiedzialem ze nie mamy ani jednego zawodnika ktory na malej przestrzeni potrafi ograc jednego lub dwoch przeciwnikow.

Baena ze swoim zwodem to by mial 20 asyst w sezponie gdybysmy mieli napastnika wzrostu Biedrzyckiego, ktorego moznaby kilka razy w meczu trafic w leb. To by sie Baena urywal i dorzucal ale do tiki taki to sie chłop z tym "zwodem" totalnie nie nadaje.
Ostatnio edytowane przez As : 11.03.2025 o godz. 13:28.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.03.2025, 14:09
Bo to co pisze AS nie ma przełożenia na rzeczywistość. Naszym problemem jest brak wrzutki lub ostatniego podania, a nie brak wysokiego kloca w polu karnym. Chłop zatrzymał się mentalnie jakieś 20 lat temu.

Pojawił się Poletanović na boisku i nagle strzeliliśmy z rożnych w jednym meczu tyle co w poprzednich 20-tu meczach, a nikt nie urósł.

Spójrzmy na mecz z Łęczną. Baena regularnie wygrywał pojedynki na skrzydle, kręcił rywalami jak chciał. Co z tego skoro przełożyło się to na okrągłe zero sytuacji bramkowych?
Duda miał 10+ SFG, z czego może jedenvda się zakwalifikować jako dobry. Może.

@FraMat - częściowo Ci Karherop odpowiedział, a ja nie będę tracił czasu na analizę o jaką prosisz. Zwłaszcza że jesteś tu chyba jedyny który uważa że Duda dobrze dośrodkowuje.

Pomijam głupotę argumentacji że wrzutka Mikulca się nie liczy bo stoperzy zostali. Jak Duda wrzucał z SFG to też byli.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.03.2025 o godz. 14:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.03.2025, 14:11
@FraMat - częściowo Ci Karherop odpowiedział, a ja nie będę tracił czasu na analizę o jaką prosisz. Zwłaszcza że jesteś tu chyba jedyny który uważa że Duda dobrze dośrodkowuje.
Faktycznie. Jedyny. Poza Jopem.
No, ale w gruncie spodziewałem się takiej odpowiedzi, lub raczej jej braku

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.03.2025, 14:15
Faktycznie. Jedyny. Poza Jopem.
No, ale w gruncie spodziewałem się takiej odpowiedzi, lub raczej jej braku
Serio nie mam czasu ani ochoty. Ty stawiasz tezę, na Tobie spoczywa ciężar dowodu.

A co do asysty Mikulca - chłop wrzucił w biegu, idealnie ma głowę Biedrzyckiego. Nie za wysoko, nie za nisko.
Pindroch nie wiadomo kiedy tę piłkę w ogóle zauważył, spóźnił się i przegrał pozycję. Żeby złapać piłkę musiałby uderzyć Biedrzyckiego (który wcześniej wyskoczył) ręką w głowę, czyli karny i żółta.

To że niby zlekceważył to jest takie głupie pitolenie żeby umniejszyć Mikulcowi dobrze bitej piłki, bo nasz wunderkid ewidentnie sobie nie radzi.
I dichodzimy do absurdów że Mikulec ma asystę po złym dośrodkowaniu, a Duda wszystko dobrze zrobił i jak krew w piach...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.03.2025 o godz. 14:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.03.2025, 14:24
Nie.
To ty postawiłeś tezę:
Cytat:
Generalnie, jak Duda wykonuje te SFG to chyba lepiej piłkę od razu oddać bramkarzowi rywali, przynajmniej kontry nie będzie
To jak z tym dowodem?
Wykaż przynajmniej 51% SFG wykonywanych przez Dudę, po których idzie kontra.
W sensie - bezpośrednio po jego wrzutce, a nie po złym odbiciu/przyjęciu/strzale kogoś z naszych.

Oczywiście, nie spodziewam się żadnego dowodu.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.03.2025, 16:22
Nie.
To ty postawiłeś tezę:

To jak z tym dowodem?
Wykaż przynajmniej 51% SFG wykonywanych przez Dudę, po których idzie kontra.
W sensie - bezpośrednio po jego wrzutce, a nie po złym odbiciu/przyjęciu/strzale kogoś z naszych.

Oczywiście, nie spodziewam się żadnego dowodu.
Zmanipulowałeś moją wypowiedź, nie licz że będę to tolerował.
Mogę Ci podać statystykę skuteczności SFG w wykonaniu Dudy w ostatnich trzech sezonach: 0% konwersji na gole (albo coś koło).
Statystyka ile razy pilka trafiła do naszego piłkarza będzie pewnie podobna, kilka procent.

To znaczyła moja wypowiedź - że jeśli SFG ma wykonywać Duda tak jak do tej pory, to nie ma sensu ryzykować kontry, nawet jednej na 20 wrzutek, a nie że każda wrzutka kończy się kontrą.

Możesz sobie twierdzić cokolwiek na temat dośrodkowań Dudy - liczby tego nie potwierdzają, oglądanie meczy tego nie potwierdza.

Serio, mamy kolesia z żenującymi statystykami, wręcz synonim nieudolności w ofensywie i ja teraz mam Ci pracowicie udowadniać że tak jest w istocie? Dzięki, postoję.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.03.2025 o godz. 16:26.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.03.2025, 16:37
Nie chcesz to nie.
Mogłeś tylko wskazać po ilu SFG bitych przez Dude poszła kontra.

Ale wiesz: piłka nożna to taka gra, gdzie po jakimkolwiek zagraniu do przodu zawsze może pójść kontra rywala.
Jaki z tego wniosek?
Nie grać do przodu, żeby nie było kontry?

No, jest to jakieś wyjście.
Przyznaję.
Zdaje się, że całkiem sporo drużyn to preferuje.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.03.2025, 16:40
Nie chcesz to nie.
Mogłeś tylko wskazać po ilu SFG bitych przez Dude poszła kontra.

Ale wiesz: piłka nożna to taka gra, gdzie po jakimkolwiek zagraniu do przodu zawsze może pójść kontra rywala.
Jaki z tego wniosek?
Nie grać do przodu, żeby nie było kontry?

No, jest to jakieś wyjście.
Przyznaję.
Zdaje się, że całkiem sporo drużyn to preferuje.
Albo mieć kogoś kto dobrze wykonuje SFG zamiast nieudolnego juniora. Większość drużyn w pierwszej lidze preferuje to rozwiązanie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.03.2025, 17:26
Albo mieć kogoś kto dobrze wykonuje SFG zamiast nieudolnego juniora. Większość drużyn w pierwszej lidze preferuje to rozwiązanie.
Zaproponuj to rozwiązanie Jopowi.

Zgadzam się z tym że Duda nie stwarza znaczącej przewagi przy wykonywaniu rzutów rożnych ale nie mamy nikogo w jego miejsce.
Chyba że Jop świadomie robi dywersję.

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.03.2025, 21:08
As napisał(a):Wyświetl post

Popatrz sobie na drugą bramkę dla Płocka z TBB. Czy to jest tikitaka? No nie, to jest plan na inne rozwiązanie niż wrzuta na 5 metr w tłok. Plan przygotowany i realizowany przez cały zespół, zwłaszcza przez atakujących, którzy nie pchają się w piątkę kiedy tam jest już połowa drużyny przeciwnej. Czy nie ma u nas kto strzelić z 18metrów? Nie róbmy sobie jaj. Potrzebne jest tylko stworzenie okoliczności które będą dla przeciwnika trudne do przewidzenia i nie potrzebna do tego " tiki-taka w 16tce pomiedzy jedenastoma zawodnikami przeciwnika, ktorzy podaja z chirurgiczna precyzja, przyjmuja pilke jakby mieli klej na butach i potrafia okiwac jednego lub dwoch zawodnikow." Tylko kilka przećwiczonych wariantów na okoliczność posiadania piłki przez skrzydłowego w okolicach linii końcowej boiska. Bo my warianty mamy dwa. Wrzuta na aferę, albo strzał wzdłuż linii z nadzieją na swojaka. To troche mało.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 11.03.2025, 22:12
Nie no, chłopaki, bądźmy poważni. Wrzutka Mikulca to był klasyczny balon. Dlatego - oprócz Biedrzyckiego - wszyscy odpuścili nawet próbę walki o tę piłkę, zakładając, że wyłapanie jej przez bramkarza będzie formalnością. Wliczając w to gościa, który krył Biedrzyckiego jeden na jednego i po prostu od niego... odszedł, widząc jak i gdzie leci piłka. Sam bramkarz też zapewne uznał, że złapie to w zęby bez wysiłku, ewidentnie nawet nie starał się do tej piłki porządnie wybić. Co jeszcze zabawniejsze, piłka spadła dokładnie w to samo miejsce, w którym w chwili dośrodkowania stał (samotnie) bramkarz. Chwała Biedrzyckiemu, że mimo wszystko spróbował walczyć i wykorzystał ten ewidentny błąd bramkarza, chwała Mikulcowi, że dał bramkarzowi popełnić błąd, ale... tylko tyle. Statystycznie można odhaczyć bramkę po dośrodkowaniu, ale merytorycznie nie wnosi ona nic do dyskusji o (braku) jakości naszych dośrodkowań.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 11.03.2025, 23:13
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Popatrz sobie na drugą bramkę dla Płocka z TBB. Czy to jest tikitaka? No nie, to jest plan na inne rozwiązanie niż wrzuta na 5 metr w tłok. Plan przygotowany i realizowany przez cały zespół, zwłaszcza przez atakujących, którzy nie pchają się w piątkę kiedy tam jest już połowa drużyny przeciwnej. Czy nie ma u nas kto strzelić z 18metrów? Nie róbmy sobie jaj. Potrzebne jest tylko stworzenie okoliczności które będą dla przeciwnika trudne do przewidzenia i nie potrzebna do tego " tiki-taka w 16tce pomiedzy jedenastoma zawodnikami przeciwnika, ktorzy podaja z chirurgiczna precyzja, przyjmuja pilke jakby mieli klej na butach i potrafia okiwac jednego lub dwoch zawodnikow." Tylko kilka przećwiczonych wariantów na okoliczność posiadania piłki przez skrzydłowego w okolicach linii końcowej boiska. Bo my warianty mamy dwa. Wrzuta na aferę, albo strzał wzdłuż linii z nadzieją na swojaka. To troche mało.
Panie, jesli kazdy bedzie bronil jak TBB z Plockiem i probowal nam odbierac pilke juz na naszej polowie to my mozemy zostac takim skladem jaki mamy i awans wygramy z palcem w dupie. My nie mamy generalnie problemow z druzynami, ktore bronia szeroko i wysokim pressingiem.

Myslalem, ze to jest jasne ale chyba nie wiec powtorze. Wysoki napastnik potrzebny jest na druzyny broniace w 9-10 osob w polu karnym jak Znicz lub Leczna a nie na mecze z Arka, Plockiem czy TBB gdzie akcje czesto zdarzaja sie 5 na 5 czy 4 na 5.

Nasza golgota w tej lidze polega na tym, ze my REGULARNIE tracimy punkty z dolem i srodkiem stawki, ktore chowaja sie w 10 osob we wlasnym polu karnym.

Ciekawe w sumie ile sezonow jeszcze bedziemy sie kisic w 1 lidze zanim ktos w klubie oprzytomnieje i zauwazy te prawidlowosc.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.03.2025, 08:58
Zaproponuj to rozwiązanie Jopowi.

Zgadzam się z tym że Duda nie stwarza znaczącej przewagi przy wykonywaniu rzutów rożnych ale nie mamy nikogo w jego miejsce.
Chyba że Jop świadomie robi dywersję.
Wyżsi są w polu karnym, szybsi (Igebekeme, Baena) zabezpieczaja kontre.

Nie ma lidera w tym segmencie, wiec probuja zrobic na sile z Dudy bijacego SFG. Jesli Poletanovic po paru treningach wskoczył na numer 1 do wykonywanoa SFG to wiele mówi o jego konkurentach. Wczesniej bodajze Kiss, Gogol i Rodado byli testowani ale tego ostatniego szkoda tam marnowac.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 12.03.2025, 09:04
@AS wydaje się że zimą w klubie ogarnęli tę prawidłowość i kupili zawodnika przyspieszającego grę i z dobrą centrą. Sam w pierwszej chwili nie rozumiałem po co kupują kogoś do środka kiedy mieliśmy Carbo, Igbekeme i Dudę - aż zobaczyłem różnicę w meczu z Ruchem. Nie wina sztabu, że rzeźnicy z Arki skasowali ledwo co ściągniętego Poletanovicia na kilka (oby tylko) kolejnych spotkań. Pozostaje mieć nadzieję, że Marko wróci na te najbardziej niewdzięczne mecze i przestaniemy tak bić głową w mur jak zazwyczaj. Powinno to mieć bardzo duże przełożenie na punkty, średnie itp.

Jedyne momenty za Jopa, w którym to nie my prowadziliśmy wyraźnie grę pamiętam w pojedynczych połówkach z Polonią i Miedzią. Gramy piłką, ale bez szybszej i dokładniejszej gry wyniki z przodu lepsze nie będą. Rodado umie strzelać głową ale musi mieć z czego.

Ja się i tak będę upierał, że do pewności wyniku w barażach czy potem (odpukać) w ekstraklasie musimy mieć kogoś lepszego do defensywy, szczególnie za Jarocha. W meczu z Łęczną jeden z komentatorów wyszedł z tekstem, że Wisła jest drużyną z najrzadziej atakowaną bramką z całej ligi. Goli zaś nie tracimy niby bardzo dużo, ale wcale nie najmniej w lidze. To nie jest więc pech w jednym czy drugim meczu że "świnia miała dwie okazję z rożnych i pyknęli dwie bramki". ""Poszły dwie kontry z d...py i mają remis z niczego". Przeciwnik rzadko do sytuacji dochodzi, ale jak już dojdzie to nasi obrońcy pozwalają strzelić z byle czego. Mecz z Łęczną był o tyle szczęśliwy, że nawet obcinka Letkiewicza obyła się bez konsekwencji. W barażach albo poziom wyżej mogą być klopsy. Dziś też mielibyśmy zupełnie inną sytuację w tabeli gdyby nie indywidualne błędy i zwyczajna bierność naszej obrony w wielu meczach, szczególnie na początku roku.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 12.03.2025 o godz. 09:28.
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 12.03.2025, 09:10
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Wyżsi są w polu karnym, szybsi (Igebekeme, Baena) zabezpieczaja kontre.

Nie ma lidera w tym segmencie, wiec probuja zrobic na sile z Dudy bijacego SFG. Jesli Poletanovic po paru treningach wskoczył na numer 1 do wykonywanoa SFG to wiele mówi o jego konkurentach. Wczesniej bodajze Kiss, Gogol i Rodado byli testowani ale tego ostatniego szkoda tam marnowac.
Jest to swoja droga jakas niesamowita aberracja, ze profesjonalni pilkarze nie potrafia dokladnie zagrac podania ze stojacej pilki. Przciez kazdy jeden powinien to potrafic, wlacznie z bramkarzami.

A ludzie tutaj wymagaja zeby druzyna grala klepki w polu karnym pomiedzy jedenastoma przeciwnikami gdzie poziom trudnosci jest kilkadziesiat razy wyzszy LOL i jak nie wychodzi to obwiniaja tenerow bo taktyke zla wybral albo wstawil Alfaro zamiast Kissa hahahahahaha.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 12.03.2025, 09:24
Tantal napisał(a):Wyświetl post
@AS wydaje się że zimą w klubie ogarnęli tę prawidłowość i kupili zawodnika przyspieszającego grę i z dobrą centrą. Nie wina sztabu, że rzeźnicy z Arki skasowali go na kilka (oby tylko) kolejnych spotkań. Pozostaje mieć nadzieję, że Marko wróci na te najbardziej niewdzięczne mecze i przestaniemy tak bić głową w mur jak zazwyczaj
Poletanovic przyszedl tylko i wylacznie dlatego, ze Carbo wypadl. Poza tym nam nie jest potrzebny zawodnik do grania pilek na kontry bo na 34 mecze w lidze w jakichs dwudziestu osmiu przeciwnicy bronia tak ze szans no kontre i tak nie ma. Od trzech sezonow jest pewna prawidlowosc, ze przeciwnicy cofaja sie w swoja szesnastke i tam bronia. Zostawiaja nam flanki i przedpole. Tylko slepy albo ten kto nie oglada meczow tego nie widzi.

Jest pewna zelazna zasada, ze jesli masz mozliwosc dosrodkowac w pole karne to wysylasz tam stoperow - obserwujemy to przy rzutach roznych i wolnych. Kazdy akceptuje to jak cos naturalnego i logicznego. My ze wzgledu na taktyke przyjmowana przez wiekszosc przeciwnikow w kazdym meczu mamy kilkadziesiat dosrodkowan z gry. Jest tak od TRZECH ....A SEZONOW a mimo to nikt nie wpadl w klubie na pomysl, zeby miec w kazdej akcji w polu karnym kogos kto dalby szanse wykorzystac jedno z tych dosrodkowan. Tylko trenerow zmieniaja co 8 miesiecy.

Ja poprostu tego sabotazu nie rozumiem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów