|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Swoją drogą wyciągnięcie Fernandeza z Wisły za mega kontrakt to byl majstersztyk. Kontuzji nikt nie mógł przewidzieć, ale tego że im kasy na niego zabraknie to już jak najbardziej, biorąc pod uwagę ile myśmy mu płacili... Wychodzi na to że awans zrobili nie na kredyt, tylko pożyczkę z Providenta...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.12.2024 o godz. 11:09.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale skoro to niby była taka powszechna wiedza, to skąd ta histeria i wyzwiska że Królewski nie sprzedał? Hitem było nazywanie Jarosława gołodupcem przy Urferze.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.12.2024 o godz. 11:13.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Inna rzecz, że Jarosław na tyle często mija się z prawdą, że być może faktycznie wiedział że to oszuści a w cytowanym powyżej oświadczeniu jak zwykle na.......ił głupot.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Od przeżywania 2 spadków w kilka lat to ja juz wolę chyba iluzje budowania czegos trwałego w 1 lidze. Nie myslalem ze to kiedys napiszę, ale po takich fikolkach jakie pokazal "inwestor w Lechii to tym bardziej kluby będą nieufne w stosunku do zainteresowanych podmiotów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
I to też pokazuje ile jest tak naprawdę realnego zainteresowania klubem (tzn. zainteresowania pokrytego czymś więcej niż.tylko jakimś luźnym zapytaniem). Jedyny 'inwestor' który był zdeterminowany, żeby klub faktycznie nabyć, okazał się zagnionem bratem Mattsa Hartlinga i dalekim kuzynem Vanna Ly.
A najśmieszniejsze, że i tak znajdą się na tym forum farmazoniarze którzy piszą, że zapytań jest milion, ale podmioty rezygnują bo zniechęca ich Królewski swoją postawą XDDDD Tak na pewno jest. Podmiot który chce nabyć klub i poważnie rozważa tą opcję, jest zniechęcony nie przez długi, brak bazy treningowej, ligę w której gra klub, tylko dlatego, że Królewski się krzywo uśmiechnął przy przywitaniu a potem dłubał w nosie w czasie rozmowy XD Oczywiście też, żaden dziennikarz nie potwiedził tych rewelacji, pewnie dlatego, że nie mają super insiderskiego infa, albo właśnie takowe mają i wiedzą, że to stek bzdur XD |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Online |
|
|
https://www.goal.pl/ekstraklasa/nier...ej-pilce-trwa/
Jeszcze nie zdążyłem przeczytać, ale zakładam że dwugłos tych gagatków może być conajmniej memiczny ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Finansowanie profesjonalnego futbolu z podatków jest patologią i wiedzą to raczej wszyscy bywalcy tego forum.
Problem nie zniknie, póki za sterami PZPNu będą typy pokroju Kuleszy, a o wyborze prezesa będą decydować prezesi klubów, którym absolutnie nie zależy na przerwaniu tej patologii. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2017
Offline |
|
|
No, ja ostatnio czytałem artykuł o sytuacji Piasta i tam stało jak byk:
Cytat: "Na pewno musimy spłacić wszystkich tych naszych wierzycieli, którzy czekają w tej chwili na pieniądze. Plan naprawczy musi być rozłożony na kilka lat, zakładam sobie 2-3 lata działań, które wtedy przyniosą efekty. Ja sobie nawet nie wyobrażam takiej sytuacji, że od 1 stycznia Piast nie ma licencji na PKO Ekstraklasę. Już od października sygnalizuję problem, bo myślę, że gdybym 15 grudnia przyszedł do pani prezydent i powiedział "brakuje nam w kasie pieniędzy, nie dostaniemy licencji", byłbym posądzony o to, że nie potrafię zarządzać tym klubem - stwierdził Łukasz Lewiński." Bardzo dobrze, że prezes taki odpowiedzialny, już w październiku przyszedł żulić 15 milionów od miasta, ktoś by go posadził o niegospodarność jeszcze jakby wyczekał sprawę do grudnia. Aż przeczytałem to dwa razy jak trafiłem na to zdanie - wydało mi się to nierealne, żeby ktoś na poważnie wypowiedział te słowa, tak zupełnie bez samoświadomości jak to brzmi. Do tego - stadion relatywnie nowy, wsparcie od miasta jest, sukcesy sportowe były w ostatnich latach, a tu jest nagle dziura i klub upada. Źródło: "https://www.sport.pl/pilka/7,65039,31486644,klub-z-ekstraklasy-moze-stracic-licencje-brakuje-14-mln-zl.html" Mioduski ma inny problem niż Królewski, ale powody te same, ciekawy wywiad i oczywiście się zgadzam. Natomiast PZPN nie zrobi z tym nic, bo boi się, że jak wypchnie miejskie pieniądze z rynku, to nie przyjdzie żaden prywatny kapitał, żeby je zastąpić. Ja nie uważam, że wsparcie rzędu powiedzmy 2-3 milionów euro dla jakichś klubów z Ekstraklasy może kogoś odstraszać od inwestycji w ligę - to są ciągle orzeszki z perspektywy realnego kapitału. Jak nie ma inwestorów, to nie z tego powodu. Natomiast problem jest, niewątpliwie. ![]()
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
To co proponuje Jarek sytuację by poprawiło.
Kasa z miasta nie może przekroczyć jakiegoś poziomu dochodów własnych klubu. Czy to będzie 20,30 czy 40% to jest temat do dyskusji. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Ty kumasz czasami ironie, czy do wszystkiego co nie po Twojej myśli startujesz? Mentalny wyzwoleńcu?
![]() Oczywiście, że mają rację - tylko takie populistyczne gadanie niczego nie zmieni. Dopóki kluby będą w niektórych miastach narzędziem politycznym, dopóty miasta będą na nie łożyć, czytaj kupować wyborców. Nikt się nie zgodzi na 20,30,40% bo nie będzie mógł jechać na sztandarze "uratowałem nasz klub". I nic tego nie zmieni, bo nikt z decydentów tego zmieniać nie chce. Przy wyborach prezydenta Krakowa też zastanawialiśmy się, który będzie najlepszy z perspektywy klubu. I można biadolić, że to przejadanie budżetów i podatków(bo to prawda), ale to że sobie Mioduski z Królewskim o tym popitolą niczego nie zmieni. Upolitycznienie piłki jest faktem i to globalnie, my możemy jedynie płakać, że nie wychodziliśmy sobie nigdy układów z miastem. Czy to źle czy dobrze - ciężko ocenić. BTW. jestem ciekaw perspektywy Królewskiego na ten problem, gdyby jednak coś od miasta dostawał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie przejdzie żaden pomysł, który uderzy w finanse klubów typu Wisła Płock, Piast Gliwice Śląsk Wrocław. Te kluby bez pomocy samorządów grałyby 1-2 ligi niżej (jeśli w ogóle).
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
O Jamesie też wypluwasz ironiczne posty. Bardzo na miejscu w jego sytuacji. To nie miasta czy politycy mają decydować. Tylko PZPN bo on ustala zasady. Niech sobie miasta dopłacają na młodzież sprzęt czy infrastrukturę, ale nie na przepłacanie piłkarzy. Pitolisz o populizmie, to jest argument równie debilny jak łatka "teorii spiskowej". Już w biblii pisze "Na początku było słowo". Żeby coś zmienić najpierw trzeba patologię uświadomić robi się to właśnie mówieniem o niej. Teraz są wybory na prezesa. Bogatych miast, które mogą przepłacać nie jest więcej niż tych przeciętnych. Wszystkim będzie zależeć na ograniczeniu takiego Płocka, Lubina, czy Wrocławia. Trzeba takie inicjatywy wspierać, a nie kretyńsko ironizować i bredzić o populizmie. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli według słów Królewskiego ktoś w tej lidze płaci więcej niż my.Śmiała teza w obliczu faktu że my mamy dziurę w finansach taka jak całościowe budżety naszych rywali.....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A poza trio jedyne inne opcje to były Vanny, Hartlingi i Urferzy... @Karherop - ja nie wiem czy Lechia przetrwa finansowo...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.12.2024 o godz. 19:13.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
PZPN? Ten PZPN, która za czasów Kuleszy jest mega zbratany z polityką? Ten Kulesza, któremu jest nie po drodze z Nitrasem i za plecami bombarduje jego ustawę (skąd inąd idiotyczną, ale to temat na inną rozmowę). Ta patologia nie jest uskuteczniana pokątnie, tylko wszyscy o niej doskonale wiedzą, zgadzają się na nią i wręcz popierają. Bo daje głosy. Dobrze, ja tą inicjatywę popieram. Tylko, że ja nic nie mogę. Królewski też uja może. Nawet Ty wszechwiedzący Drozdzie gówno możesz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Online |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ma tyle, że może przepisami licencyjnymi zabronić finansowania profesjonalnych klubów pieniędzmi publicznymi. Wiadomo, że kluby, których udziałowcami są samorządy, znajdą jakieś obejście, ale warto im to chociaż jakoś utrudnić.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Bo mają głęboko w poważaniu komfort życia mieszkańców? Najwidoczniej statystycznie bardziej opłaca im się przypodobać kibicom niż zwykłym zjadaczom chleba, którzy mogą zapytać o jakieś realne postulaty.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
poważnie? ja to myślałem żeby w odróżnieniu od napychania kieszeni na samej górze podzielić się tortem z tak zwanymi leśnymi dziadami którzy są dalej od Warszawy dosłownie i w przenośni
a może te słynne leśne dziady to cały czas był samorząd? w sporcie się po prostu zajebiście wyprowadza pieniądze, myślę że lista grzeszników nie ma dominujących barw politycznych |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Albo może doucz się co to ironia. W temacie Dudy podważałem komunikat klubu mówiący o 8 tygodniach przerwy przy stłuczeniu nerki. To nie ma nic wspólnego z ironią. Co znaczy wszyscy popierają? Okazuje się że Królewski Mioduski, nie za bardzo. I jak to wyrażają to pieprzysz coś o populizmie, a w kolejnym zdaniu, że ich popierasz. Czyli trzeba się przysrać bo Królewski coś mówi, ale jak się okazuje że dobrze mówi to niby popierasz, ale ja nic nie mogę. Otóż możesz, nie gadać głupot. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Inna sprawa to oczywiście to, że narzekanie np. na nierynkowe stawki ze strony prezesów dwóch klubów, które słyną z tego, że w swoich ligach mają największe długi, ale z zasady oferują więcej niż inni, wygląda mało poważnie. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Dlaczego w F1 są limity budżetów? Nie o to chodzi żeby zabronić dofinansowywania klubów, skoro miasto dopłaca do teatru to dlaczego do klubu ma nie dopłacać. Chodzi o to żeby dopłaty były jakoś zależne od działania tego klubu. Tak jak mówiłem pomysł Królewskiego jest bardzo dobry. Limit wpłaty z miasta będzie zależał od sprawności klubu jego poziomu sportowego ilości kibiców, pozyskanych sponsorów. To jest zdrowa rywalizacja. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Drozd napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Decyzję musi podjąć PZPN, ale ona nie dotyczy bezpośrednio PZPN jako związku, więc o żadnej reformie nie ma mowy. Decyzja wpłynie na kluby, czyli podmioty które biorą udział w rozgrywkach pod patronatem PZPN. Czy to takie skomplikowane?
Związek określi, że kluby których finansowanie z pieniędzy publicznych przekracza 30% rozgrywki zaczynają z bilansem -15 punktów, żeby było sprawiedliwie i sprawa załatwiona. ![]()
Ostatnio edytowane przez Drozd : 05.12.2024 o godz. 21:26.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|