|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Cytat:
Ale ja nie o tym... Ty napisałeś o powodach, ja miałem na myśli możliwość, że się da (jak już podejmiesz decyzję o sprzedaży). Kto wie jak Królewski to prowadzi czy nie stawia zaporowych warunków np. jego obecności tutaj, obecności swoich ludzi, może braku ingerencji w inne rzeczy w klubie. Być może byli chętni, ale on stawia wymagania, które nie są do przyjęcia. Mam po prostu wrażenie, że on nie robi wszystkiego w tym kierunku. Pogoń korzystała z jakiejś firmy zewnętrznej, Westminsterowi Śląsk polecał chyba Kucharski. A on jest najmądrzejszy w całym środowisku, założę się, że chce wszystko robić sam i się uparł, że tak jak ktoś tu pisał, to musi być ktoś z obszaru IT, kto się skusi na opowieść o AI. @Drozd, niestety tak nie jest, żaden klub w Polsce nie będzie się samofinansował, a nawet jeśli taki model sobie wypracuje to też dzięki wsparciu w początkowym okresie bogatego właściciela, który zbuduje fundamenty. Wisła jest niestety za bidna. Bez bogatych pleców zawsze trafisz w końcu na ścianę, która zastopuje rozwój. Np. będziesz musiał sprzedać zdolnego zawodnika do lepszego klubu w Polsce, bo nie będzie cię stać na jego zatrzymanie; awans nic nie da, bo cała kasa pójdzie na spłate zobowiązań i lepszych zawodników, aby się z tej ligi nie zjebać w pierwszym sezonie. Legia, Raków, Lech już wydają po 1,5-2 mln eur na zawodników, pieniądze absolutnie poza zasięgiem Wisły. Ta przepaść jest coraz większa. Z samym Królewskim Wisła może by mogła być taką Stalą Mielec, gdzieś tam się kręcić w dolnych rejonach tabeli itp. Ale skoku rozwojowego, który jest potrzebny, aby dobić do czołówki nie zrobisz bez większych środków.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 01.12.2024 o godz. 18:06.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
![]() "Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jaga ma jednak zupełnie inną sytuację wyjściową niż Wisła - to od lat spokojnie budowany klub, bez większych długów, obciążeń, kosztów operacyjnych. Tego nie da się tak przełożyć 1:1, że tam się da to wszędzie się da. To też daje inne możliwości jak już np. zagrasz w pucharach - ten zarobek przełoży się inaczej niż przełoży się np. w przypadku Wisły, nie będziesz mógł go reinwestować np. w sport, bo będzie zjedzony przez długi ogon przeszłości, który Wisła ciągnie.
Nie traktowałbym też Jagielloni jako jakiś miarodajny przykład - tam przede wszystkim niesamowicie trafili z trenerem. A dwa, to kolejny sezon czyli ten trudniejszy, gdzie już trzeba obronić swoje miejsce to już widać jest dużo cięższy. Cała sztuka to zostać w tej czołówce na dłużej, a do tego musisz mieć środki. Prawda o piłce jest niestety brutalna - wygrywasz jak masz pieniądze oraz pomysł i wiesz jak je wydawać. Kiedy brakuje któregoś elementu z tej układanki niczego nie osiągniesz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Masz rację, ale tylko przy założeniu, że poziom sportowy można podnieść tylko kupując droższych zawodników. Ja uważam, że Ekstraklasa nie jest aż tak świetna, żeby nie można było w niej walczyć zawodnikami, których sami sobie wyszkolimy. Oczywiście to jest proces, bo do tej pozy im dłużej ktoś u nas grał tym słabiej grał. Pierwszym zadaniem jest to żeby ten trend odwrócić, bo bez tego majętny sponsor też nic nie zmieni. Z 6 budżetem znowu zlecimy z ligi. Fakt że są już rezerwy, że w pierwszej drużynie pojawiła się rywalizacja świadczy że powoli idziemy w dobrą stronę. Może to przyciągnie jakiegoś chętnego do kupna i dalszego rozwoju...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na to o czym piszesz też potrzebne są pieniądze. Baza. szkolenie, system, trenerzy - to wszystko ogromne koszty. U nas niestety nie ma żadnych podstaw, zostaliśmy w Myślenicach, zaplecze dla dzieciaków - jedno porządne boisko na terenie byłego basenu, o które się proszono x-lat? Masz rację, powinniśmy iść i jako Wisła i ogólnie polska liga modelem kuźni talentów, jak kraje byłej Jugosławii, Holandia czy Portugalia. Tylko że to też wymaga konkretnych inwestycji. Legia na LTC wydała 80 baniek. W Lechu, Pogoni, Zagłębiu szkolenie zatrybiło nie dlatego, że ktoś wpadł na genialny pomysł, tylko że mieli środki na to żeby go uskutecznić. Nawet sąsiadka, pomimo przekrętu z dzierżawą, w sama infrastrukturę musiała zainwestować.
A u nas? Tak jak ktoś wcześniej napisał, żyjemy od meczu do meczu, wpadając w chwilową euforię jak wygramy, bądź całkowite zaślepienie jak osiągniemy sukces (PP). Nie ma żadnego planu i w akurat nie wydaje mi się, żeby to było intencjonalne zaniedbanie Królewskiego - po prostu go na to nie stać. A jak pokazały ostatnie lata - nie ma talentu, czy to w trio czy solo - do przyprowadzania ludzi z pieniędzmi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, to jest ważne żeby odwrócić trend, co już się dzieje i może to pomoże też zainteresować kogoś Wisłą. Natomiast ktoś taki do rozwoju klubu musi się zdarzyć, choćby po to, aby można było rozbudować bazę, która obecnie pozostawia sporo do życzenia i dalej ten proces kontynuować, wchodzić na wyższy poziom. Bo bez tego będziemy taką "montownią" dla lepszych - kogoś wyszkolą, sprzedadzą za pareset tys. eur, to pójdzie na bieżące wydatki itp. A najlepsze okno wystawowe to puchary, które dzięki lidze konferencji są wreszcie w zasięgu polskich klubów. I to też jakiś argument, że robiąc mocny klub, grający w Europie - możesz zarabiać.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Panie Tomaszu można prosić jakieś rozwinięcie? Do tej pory utarło się, że Orlen do Wisły przyciągnęła magia Kuby.
Oczywiście domyślam się, że przy takiej umowie sponsorskiej pracowało wiele osób, ale tak jak pisałem wcześniej w obiegowej opinii wśród kibiców uważa się, że to głównie zasługa Błaszczykowskiego. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Jak na razie "poważny inwestor" w Lechii okazał się nie do końca poważny. Więc ja osobiście wolę Jarka, ze wszystkimi jego wadami. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale przecież nikt z obecną wiedzą nie uważa, że inwestor z Lechii byłby lepszy od Królewskiego.
Natomiast dla każdego myślącego i zaskoczę cię może, również dla ludzi na górze w klubie, inwestor jest priorytetem. Tutaj nie ma żadnej dyskusji, każdy to wie. Problem w tym, że droga, którą wybrał sobie do jego znalezienia Królewski jest maksymalnie trudna jeśli nie niemożliwa. On podchodzi do tego na zasadzie startupu czyli stworzył pewną wizję, podstawy do danych narzędzi szeroko rozumianej AI w piłce z obietnicą wykorzystania krakowskich uczelni, know-how itp. i jak to w startupie chce zachęcić kapitał/inwestora do wejścia w biznes, większościowo, aby rozwinąć te narzędzia, klub i mieć w przyszłości stopę zwrotu. On ofc w klubie zostałby z jakimś procentem udziałów, aby partycypować w zyskach. Brzmi to całkiem rozsądnie pytanie czy jest realne? Bo imo tym podejściem ogranicza i wycina inne potencjalne podmioty, które chciałyby potraktować klub bardziej tradycyjnie, może bez niego, bez koncentrowania się na nowych technologiach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Ja na razie kupuję to opisane podejście Królewskiego. Na pewno w dłuższej perspektywie daje duże szanse na rozwój klubu.
Jak Jop i drużyna nie zrobią zbyt wielu błędów to w półrocznej perspektywie też się to sprawdzi. Ale to będziemy wiedzieć w maju. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
Z Królewskim i jego możliwościami, sponsorami których "załatwił", to Wisła po ewentualnym awansie będzie mogła co najwyżej powalczyć kolejny raz o spadek, co już miało miejsce przez 3 sezony odkąd trafił do klubu. A nie o jakieś puchary. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Warto sobie zadac pytanie kto w ostatnich powiedzmy 10 latach w Polsce wykupil klub na tym poziomie rozgrywkowym (esa/1 liga) i dał mu wielomilionowe wsparcie.
Byly podmioty ktore inwestowaly/inwestuja w kluby od zera (Kwiecien, Jakubas, inwestorzy w Hutniku, Tychach) albo podmioty ktore kupuja trupy i dryfuja z nimi byle jak (Lechia x2, Korona). Tymczasem mamy na rynku sytuacje w ktorej sa dwa podmioty oricjalnie wystawione na sprzedaz (craxa, Ślask) i 1 ligowa Wisla w ktora trzeba wpakowac nie mniej, a do tego jeszcze wydobyc ją z 1 ligi. Wiem, że weszlismy w grudzien, ale ani w tym, ani tym bardziej w 2025 roku nic sie w tym temacie nie wydarzy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Śląsk miał poważnego inwestora zainteresowanego jego kupnem, ale miasto z wiadomych przyczyn nie chciało oddać zabawki i postawiło cenę zaporową. A rozmowy mieli zaawansowane.
Cracovia już w październiku prowadziła poważne rozmowy, podejrzewam, że będzie finalizacja w pierwszej połowie 2025 roku po oddłużeniu klubu (kto wie czy nie ten sam podmiot co Śląsk miał przejąć, Miga tak ostatnio też pisał). Teraz będzie tego coraz więcej, liga się rozwija, liga konferencji daje możliwość nabicia rankingu krajowego i klubowego, to szansę na rozstawienie, do tego nie trzeba wydać niewiadomo jakiej kasy w stosunku do Europy, aby walczyć o czołówkę, bo tu wciąż są śmiesznie małe pieniądze w piłce dla dużego podmiotu. Zatem, najlepszy moment, aby wykorzystać sytuację i warto byłoby do tego pociągu wsiąść. Natomiast mam wątpliwości czy Królewski robi wszystko, aby się udało czy po prostu nie uparł się na swoje AI i nie widzi/odrzuca inne możliwości, nawet nieświadomie wysyła takie sygnały. Czemu np. Kuba nie jeździ po biznesie w PL i DE nie szuka kupca, ze swoją rozpoznawalnością, bo co, bo ktoś się chce bawić w to sam dalej? |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Kuba ma wyjebane.
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wizerunek i potencjał Błaszczykowskiego został niestety zaprzepaszczony. Postać, która idealnie pasuje na wizytówkę, ambasadora klubu, misia z Zakoponego dla sponsorów. Marketingowo i biznesowo, poza początkowym okresem - nie mamy już z Kuby nic.
W dużej mierze sam do tego doprowadził przez wybujałe ego, przeświadczenie o nieomylności, oblężoną twierdzę, szeroko pojęty nepotyzm. Niemniej szkoda, że od przejęcia w strukturach klubu nie pojawił się nikt na tyle silny, żeby uświadomić Błaszczykowskiemu jaka powinna być jego rola. Totalnie zmarnowany potencjał marketingowy. A że teraz ma wyjebane i siedzi w szafie - patrz akapit 2. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Kuba powinien być pierwszy, który naciska wiochmena Kuleszę w sprawie zakazu wyjazdów. Gość z takim potencjałem marketingowym i medialnym bardzo szybko by naprostował discopolowca z Białegostoku.
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Obstawiam ze jedna konferencja prasowa wywolana przez JB i temat bylby w ciągu 2 tygodni zalatwiony. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się, zobaczmy ile robi Podolski dla Górnika jest duża szansa, że prywatyzacja im się powiedzie dzięki niemu.
A jeszcze TJ piszący, że to nieprawda, że Kuba sprowadził Orlen to kolejny argument, że za wiele tu nie zrobił biznesowo po powrocie (oczywiście doceniam i jestem wdzięczny za akcje ratunkową, piszę o czasie obecnym i najnowszej historii). |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Błaszczykowski to może sobie co najwyżej ściągnąć paletę olejków z Rossmanna do smarowania twarzy, w tym jest najlepszy.
![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
Otóż dowiedziałem się z poufnego źródła, że Drozd i pepe72 należą do stowarzyszenia miłośników AI w sporcie, które w styczniu zakładał Pan Prezes. Tego o którym opowiadał, że zgłosiło się tysiące chętnych. My myślimy, że to była kolejna ściema i stowarzyszenie nigdy nie wyszło z fazy pomysłu a prawda jest taka, że to jest tak elitarna organizacja, że wiedzę o jej istnieniu mają tylko wybrani. Tacy jak Drozd i pepe72. Dzięki temu nasi elitarni koledzy znają tych 20-30 programistów/analityków, których Wizjoner obiecał zatrudnić w ciągu roku w dziale Data Science naszego klubu. Oni też są elitarni i tajni dlatego takie szaraczki jak my nie miały szansy o nich usłyszeć (poza dwoma którzy tak elitarni nie są i ich ostnienie nie jest utajnione). Ale są i pracują a Drozd i pepe72 mieli okazje z tą pracą się zapoznać. Dlatego oni wiedzą, że Najjaśniejszy wcale nie zapomniał o upublicznieniu opisu prac, oprogramowania i algorytmów (do końca sezonu 23/24) które zapowiedział. On to oczywiście ma, ale pokazał tylko na tajnym spotkaniu elitarnego stowarzyszenia w którym są Drozd i pepe72. I stąd wynika ich optymizm i niezmącone przekonanie o wartości jaką w klubie buduje Wszechwiedzący. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
- stowarzyszenie AI
- nowe logo - projekty bazy treningowej (to od kwietnia 2023) - narzędzia AI, - zawodnicy wyszukiwani przez algorytm - spokojny awans za 2 lata (w dwa tygodnie zmieniło się w awans za wszelką cenę w obecnym sezonie, przepchnięty "każdą częścią ciała") - inwestor - to od paru lat - plan 3 letni - umorzenie własnych długów przy prośbie do socios o kasę - weryfikacja trenera po dłuższym czasie - u Jopa wystarczyło jednak tylko kilkanaście spotkań, aby ogłosić, że na pewno zostaje (wcześniej nazwany jednak trenerem tymczasowym).. + wiele więcej, można tak mnożyć tę listę zapowiedzi bez pokrycia od lat, gdzie klub realnie stoi w miejscu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Przy całej niechęci do Królewskiego, to jak narazie niestety, ale jedyny inwestor który się tym klubem zainteresował był, kolejny już, szarlatan Urfer (tutaj muszę odszczekać bo jeszcze pol roku temu uważałem, że królewicz został przez niego wgnieciony w glebę w lidze, natomiast patrząc się na cały syf w Lechii, alleluja, że jednak ego wygrało i klubu nie oddał).
Popatrzcie przez chwilę przez pryzmat nie kibica, a jakiegos zagranicznego podmiotu chcącego inwestować w futbol, co mamy do zaoferowania? Z minusów: - Szkółki z prawdziwego zdarzenia brak - Infrastruktura treningowa to kulawa i za mała baza w myślenicach - Brak własności stadionu, trzeba bulić za mecz miastu - tona długów wobec różnych podmiotów zewnętrznych - brak sensownych struktur organizacyjnych w klubie - pion sportowy orany i budowany od 0 co sezon/dwa - poziom piłkarski to średniak 1 ligi - ciągnąca się niestety dalej łatka klubu gangusów i powszechna opinia o kibolach Wisły jako 'nożownikach' (mówię tylko o tym co się o naszym środowisku kibicowskim dowie taki potencjalny inwestor z zewnątrz nie zagłębiając się w niuanse, sama taka łatka to może być dla niego zbyt duże ryzyko wizerunkowej wtopy, nawet jeśli rzeczywistość jest zgoła inna i o wiele bardziej złożona) - lokalna konkurencja w postaci 2 bogatszych klubów Co oferujemy w zamian: - historia i marka - kiedyś tam byliśmy dobzi - relatywnie duża frekwencja jak na polską 1 ligę - wygraliśmy 22 lata temu z Schalcke na wyjeździe Tak obiektywnie, wchodzicie w to czy nie? Jest multym lepszych klubów dla takiego potencjalnego inwestora z zewnątrz w polskiej lidze i taka jest prawda z którą się trzeba pogodzić. Nas może uratować w tym momencie jedynie bogacz który jest z klubem emocjonalnie związany. na ten moment znam takich 2, jeden jest właścicilem Wieczystej a drugi był właścicielem do 2016 roku i pewnie ma już w dupie zabawy w klub pilkarski. Stąd jestem w stanie zrozumieć chęć budowy imigu jako 'Data driven club' przez Królewskiego. Żeby się CZYMKOLWIEK na plus wyróznić dla takiego podmiotu. Bo umowmy się szczerze, ale inwestor ma w dupie to, że legendy, 13 mistrzostw Polski, era Cupiała i Henryk Reyman. To obchodzi tylko kibiców. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
Niestety pierwsze wrażenie jakie robi Królewski powoduje, że większość rozmów upada dość szybko. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, dlatego też napisałem, że to nie jest głupi pomysł, poza tym nie wiem czy pamiętacie, ale niejaki Jerry pisał tu kiedyś, że Królewski "wszedł w AI, aby ktoś to wziął..". Czyli dokładnie to o czym piszemy
![]() Ja jestem po prostu ciekawy czy on równie energicznie działa w poszukiwaniu tych podmiotów nie z klucza AI, czy to bardziej coś na zasadzie ktoś z AI albo ja, bo to byłoby słabe. edit. No właśnie, to co napisał pi0tr3k94 Ja mam wrażenie, że on odpycha mniej lub bardziej świadomie podmioty nie z grona "data driven". I to jest naganne, bo to znaczy, że przedkłada jakąś swoją idee nad dobro klubu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
Ja mogę sobie napisać, że ostatnio Elon Musk rozmawiał z Królewskim i kazał mu zbywać każdego potencjalnego inwestora do 2025 roku bo potem on wlatuje do Wisły i chce z nią zdobyć LM w 5 lat. Ta informacja ma taką samą wartość jak te rewelacje o których piszesz, mianowicie ktoś chowający się pod nickiem na forum w internecie sobie coś napisał. Ale jeśli nie zmyślasz no to podziel się informacjami, co to był za prezes? Jaką ofertę złożył? Kiedy to spotkanie się odbyło? Czy było to poważne zapytanie, czy tylko sondowanie kupna? Acz obawiam się, że nieczego się nie dowiem bo odpiszesz mi coś w stylu 'kmwtw' albo 'dowiecie się w swoim czasie' |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Online |
|
|
@Stelio
Medialnie (jeszcze) jesteśmy w Top3 Polsce, mimo babrania się w I lidze. Myślę, że to dla potencjalnego kupca ważny szczegół. Rozpoznawalności marki, a co za tym idzie bazy kibicowskiej nie buduje się w 5 lat, a awans przy odpowiednim zapleczu finansowym można spokojnie zrobić w jeden sezon. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
No. I wszystko wskazuje na to, że dokładnie takiego samego bakcyla złapał Królewski na Wisłę.
Różnice między nimi są jednak dwie dosyć fundamentalne: 1/ JK nie ma kasy na długoterminowe finansowanie Wisły. Ani sam, ani w ramach trio, ani nawet w ramach podwójnego trio. 2/ Właśnie dlatego całe trio wchodziło do Wisły z jasną deklaracją, że robią to tylko tymczasowo, aby unormować sytuację, przygotować klub do sprzedaży i sprzedać. Więc tak, ten bakcyl JK jest problemem. I tak, cholernie się boję, że jego wizja jest taka, że póki żyje, to Wisły nie sprzeda. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Przecież od dawna w przestrzeni medialnej krąży informacja, że za przyjście Orlenu odpowiedzialny jest Pan Tomasz Jażdżyński.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|