|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Tyle tylko, że miałem wczoraj wrażenie, że był zwyczajnie wypuszczany na miny przez kolegów z obrony. Nie żeby specjalnie, że zwyczajnie dwóch pozostałych defensorów w linii po prostu nie mając pomysłu i co gorsza umiejętności żeby coś zagrać do przodu podawało do obstawionego z każdej strony młodego. A ten nie mając nie mając innego wyjścia podejmował ryzyko. Awans z tym składem personalnym i zaangażowaniem który ten skład prezentuje rozpatruje jedynie w kategorii cudu. Na razie. Wszystko zależy od tego co wydarzy się (lub nie) w przerwie zimowej. Zakładam optymistycznie, że do przerwy zimowej nie stracimy definitywnie szans na baraże. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
O jakich sytuacjach? O strzale Kutwy po rzucie rożnym. O podwójnej sytuacji Urygi. O strzale Kiakosa. O strzale Zwolińskiego z ostrego kąta (jakoś Stali w podobnej sytuacji piłka wpadłą do bramki). A że nie było sytuacji sam na sam jak kilkakrotnie w poprzednim meczu to efekt głębokiego ustawienia obrony rywali.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Problemem Wisły jest... zmęczony Rodado. Widać jak ociężale biega, jak mało presuje. To wynika z nawarstwiającego się zmęczenia i dzięki bogu, że mamy zaraz przerwę w rozgrywkach.
Ponieważ Duda wraca w życiowej formie, a Rodado jest zmęczony, jednocześnie Zwoliński daje z przodu bardzo dużo, pomyślałbym nad posadzeniem Angela na ławkę i wpuszczenie go za Dude po przerwie. Zresztą zaraz gramy co 2-3 dni, więc rotacja będzie konieczna. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
Nie twierdzę nawet że to wina Jopa, po prostu dysponujemy takim składem który nie pozwala na dominowanie przeciwnika za przeciwnikiem. Jesteśmy chimeryczni i tyle, Jop i tak robi liczby ponad stan, ale zacinając się co 2/3 mecze i mając zawalony początek sezonu po prostu żeby awansować nie ma już marginesu błędu. No ale dobra, skoro takie opinie to wg niektórych jest trolling kibica Cracovii to w takim razie zmieniam zdanie. Wygramy ligę na luzie, wszyscy inni będą tracić punkty, Basha trafi ze wszystkim transferami, jedyne czym się martwię to czy w sezonie 2025/26 uda się zdobyć mistrza czy jednak trzeba się będzie zadowolić 2 miejscem.
Ostatnio edytowane przez Stelio : 23.11.2024 o godz. 15:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2017
Offline |
|
|
Ja się zastanawiam, czy Kutwa za bardzo tam jednak nie ryzykuje. Wiadomo, że może wyjść z jego uwolnienia się groźna sytuacja, ale jednak wolałbym, żeby grał bezpieczniej jako ostatni obrońca, nawet za cenę wsparcia ofensywy
![]()
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A mi się to podoba. Ma jaja i to się w piłce liczy. A nie taki Alfaro, który jest cały zesrany kiedy trzeba podjąć decyzję o strzale.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kutwa nie robi tych swoich 'dryblingów' bez powodu - po prostu w tym momencie zazwyczaj nie ma nikogo do podania. Gra Urygi w ostatnim czasie się poprawiła w defensywie, natomiast w rozegraniu leży całkowicie. Stąd pomysł Jopa by grę wprowadzali Kutwa jako lewy środkowy i Jaroch jako prawy środkowy (ale ten robi to jednak nie tam często jak Mariusz) + nisko schodził do rozegrania Carbo.
Czasem ujawniają się tutaj fanatycy statystyk - ciekawi mnie jaką skuteczność podań ma Kutwa, bo w przeciwieństwie do wspomnianych kolegów z linii obrony, on zdecydowanie najczęściej stara się grać do przodu i poza 2-3 stratami jego dłuższe podania raczej dochodziły celu i nie były zagraniami "na minę" jakie widzieliśmy często u pozostałych obrońców. Niebawem może padnie z tego jakiś gol, bo rywale mogą go zacząć czytać, ale na tym polega niestety nasza gra w ataku pozycyjnym - wielokrotnie wydawało się, że Carbo lub Igbekeme stracą piłkę w środku pola, gdy przyjmowali piłkę otoczeni 2 rywalami, ale w tym meczu akurat obyło się bez groźnych strat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2017
Offline |
|
|
No moim zdaniem, jak gość jest wsadzony jako ostatni obrońca na minę, albo nie ma komu podać, to należy cofać do bramkarza i ten wybija, albo wybijać przez siebie - nie wydaje mi się, żeby drylowanie napastników na 20 metrze przed bramką było proporcjonalnym rozwiązaniem do potencjalnych korzyści z niewybicia piłki na oślep.
![]()
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Sam Zwoliński powinien mieć hattricka. @ciacho - nie oglądałeś meczu, to chociaż obejrzyj skrót przed komentowaniem. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Jakie sam na sam Gogóła? Najpierw trzeba to podanie przyjąć, co wcale nie jest takie oczywiste w przypadku naszych galacticos.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Obejrzyj skrót, potem komentuj.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Przyznam ze chlopak robi to na takim ryzyku, z jednoczesna pewnością siebie że nawet Colley moglby sie czegos nauczyc. Trzeba na chlopaka chuchac i dmuchać bo mozemy miec z niego jeszcze ogromna pocieche |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Za swoją grę dostają też bardzo dobre wynagrodzenie - także mi ich nie żal. Żal mi klubu i straconych 2 pkt.
Bo z Polonią czy z Miedzią tak łatwo nie będzie. Łks moim zdaniem najłatwiejszy rywal oprócz Stali. ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wystarczy powiedziec jak sie zaprezentowal Bruk bet a jak Tychy czy Stal Rzeszow na Reymonta Zamknac ta jesien jeszcze z 7 punktami + awansem w PP i można spokojnie przepracowac zimę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Taaa, z Tychami i Stalą nie potrafią wygrać u siebie, a wygrają z Łks i Miedzią?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Kacper Duda vs Stal Rzeszów
31 minut 22/33 celne podania 3/6 długie piłki 0/5 celnych podań w pole karne 7/14 skutecznych zagrań do przodu 3/5 wygrane ofensywne pojedynki 9 strat Rozumiem, ze wraca po kontuzji, ale te statystyki to jakis kryminal.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 24.11.2024 o godz. 12:24.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
W poprzedniej rundzie Duda miał duże lepsze statystyki, ale był słaby bo Markus tak mówi (trzeba w końcu czymś obronić rudego parodystę), a teraz po kontuzji Duda jest zarąbity, w końcu Markus tak mówi. Oczywiście Duda w pełni formy był bez formy, a teraz ledwo się wykurował to najlepszy w historii. Tysiąc buziek w stylu Markusika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez s1mone : 24.11.2024 o godz. 12:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Mimo wszystko trzeba mu oddać, że podanie do Gogóła posłał palce lizać, gdyby Patryk w całej swej zajebistości je przyjął, to miałby 1v1 z bramkarzem i kto wie, być może byłaby z tego bramka.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na obronę Dudy jest to, że graliśmy nerwowo i bez wzajemnego zrozumienia. Mnóstwo było podań nie w tempo, albo po prostu niedokładnych, ze złą intencją.
Ale też uważam, że stać go na więcej, szczególnie biorąc pod uwagę formę w jakiej jest. Mam też wrażenie, że Stal była po prostu agresywniejsza. Nam tego brakowało. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Z ŁKSem wygramy. Przegrany 1 mecz w Łodzi moze nam paroksalnie pomóc w rozpracowaniu ŁKSu i jak z nimi nie grac. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Duda grając na 6 lub 8 nigdy nie będzie miał tyłu okazji do budowania cyferek jak w zasadzie skrzydłowy, bo Kiakos czy Mikulec, kiedy Alfaro schodzi do środka w zasadzie skrzydłowymi są. Gdyby Duda rozegrał tyle meczy na 10 to bym rozumiał krytykę.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
W którym to miesiącu uważałem go za lepszego piłkarza od Igbekeme?Jak to się dzieje, że zawsze jest dokładnie na odwrót w stosunku do tego co piszesz: niedawno próbowałeś sugerować, że nie mam racji uważając Zwolińskiego za piłkarza znacznie lepszego od Sobczaka i mogącego więcej wnosić do gry Wisły, co ów niemal na zawołanie ci naprostował Broda też od razu skreślił się jako wartościowy bramkarz lepszy od Ratona, gdy tylko zacząłeś tak o nim pisać i wstawiać go na siłę wiosną do składu: najpierw się biedak posypał, a potem zaczął kompromitować nawet w rezerwach. Idźmy dalej: zawodnik, o którego zmianę dopominasz się w jednym z meczów na przerwie na forum, w drugiej połowie jakby na złość Tobie nagle strzela bramkę i odmienia losy spotkania. Znamienne. Masz rękę i oko mogące budzić jedynie takie reakcje Swoimi poglądami jedynie potrafiłbyś wyrządzać Wiśle krzywdę. Moskala, którego tak broniłeś i jego poglądów oraz filozofii trenowania już dawno nie ma w klubie, bo został wywalony za niezadowalające wyniki i koszmarne błędy taktyczne, które popełniał. Wisła za jego czasów w lidze miewała jeszcze gorsze mecze w lidze i bywała w nich jeszcze bardziej bezradna niż Wisła Rude. Ale najlepsze było dopatrywanie się przez Ciebie związku w tym jak gra i funkcjonuje na boisku oraz poza nim Carbo, Rodado, Igbekeme, Uryga, Jaroch, czy ktokolwiek inny, od proporcji obcokrajowców z jednego kraju w zespole. ![]() Tylko ktoś wyjątkowo ograniczony może głosić, że wpływ na grę kogokolwiek z tego zespołu, od Rodado począwszy, a na Letkiewiczu skończywszy, ma to, ilu w takim zespole jest na przykład Hiszpanów, bo inaczej taki zawodnik gra i co innego sobą prezentuje gdy w kadrze jest pięciu, dwóch, a jeszcze inaczej siedmiu Hiszpanów (liczba dowolna). Te parytety narodowościowe nie mają żadnego znaczenia dla tego, co sobą prezentuje taki Rodado, Carbo, Baena, czy co sobą prezentuje i jak gra taki Sapała, Gogół, Zwoliński, lub ktokolwiek inny. Sapała dalej jest i byłby takim samym leserem jak zawsze bez względu na to czy w klubie będzie jeden, pięciu czy 15 obcokrajowców z jakiegoś kraju, podobnie taki Rodado zawsze tak samo będzie walczył na boisku i potrafił strzelać gole, bez względu na to, czy w kadrze jest oprócz niego jeszcze pięciu, trzech czy 15 innych Hiszpanów. To, że S1monik wierzy, że jest inaczej świadczy tylko o nim samym i o jego rozumieniu futbolu, wyjaśniając trochę dlaczego zawsze rzeczywistość wygląda całkowicie inaczej niż on pisze.
Ostatnio edytowane przez Markus : 24.11.2024 o godz. 16:45.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Haha, uderz w stół a Markusik się odezwie
Przeczytałem ze dwie linijki, w pierwszej ad personam, a w drugiej już zaczęła wjeżdżać manipulacja, więc resztę wypocin sobie darowałem. Dlatego dla mnie na zawsze pozostaniesz Markusikiem.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 24.11.2024 o godz. 17:11.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Inna sprawa że wcale nie uważam że jego piątkowa postawa byla wyjątkowo dobra. Wszedl na boisko z bardzo agresywnym nastawieniem i z dużą checia zaliczenia kluczowych akcji, co wg mnie prowadzilo do przemotywowania i sporej niedokładności. Zaliczyl podajże 9 strat w 30 minut. Ponadto widać że jest mocno niezgrany z zespolem i ciezko mu sie dziwic. Z polową pilkarzy rozegral dotychczas ledwo 70 minut. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, zgadzam sie Karherop (rzadko, ale sie tym razem zgadzam). Jednoczesnie widac u niego dobra kontrole nad pilka, kreatywnosc, dobre podanie prostopadle, dobre ustawianie sie.
To juz sa takie podstawy, ze moze z niego byc niezla 8. Oczywiscie tutaj bedzie na forum krytykowanie wszystkiego i wszystkich, bo mamy mierna szkolke, ale akurat w tym przypadku ta krytyka jest chybiona. Tak jak jechalem po Kutwie jak gral na 6 czy 8, tak samo uwazam, ze SO to jego pozycja. Swietnie sobie radzi, a te inklinacje, ktore sprawialy, ze Moskal stawial go na 6 czy 8 sa wystarczajace, zeby jako SO robil roznice idac z pilka do przodu. Troche tu bylo krytyki ze na duzym ryzyku mijal napastnikow. Ja tam nie widzialem ryzyka tylko zaplanowane i pod kontrola akcje. Chcial zyskac teren a nie wykopywac pilke na oslep. To bardzo duza wartosc. Troche mi Kutwa przypomina Kiwiora, bo tez potrafi dobrze pilke wprowadzic do przodu. Uwazam, ze na ten moment Kutwa to pierwszy wybor. Bardzo ciekaw jestem jakby wygladala para Kutwa-Coley. Ale wracajac do Kutwy. To co musi jeszcze poprawic to, ze ma tendencje do lamania linii spalonego. I jak to poprawi to ja nie pamietam kiedy mielismy tak dobrego mlodego SO. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|