The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.10.2024, 19:20
No nie wiem, ziomek, miesiącami męczysz tu bułę o tych Hiszpanów i wykłócasz się z ludźmi o znaczenie pojedynczych słów i tym podobne brednie, a teraz okazuje się, że wcale nie chodziło o Hiszpanów, tylko obcokrajowców, a w ogóle to liczą się intencje, a nie słówka.

https://forumwisly.pl/showpost.php?p...ostcount=94938
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...ostcount=94973
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...ostcount=94937

Jeżeli krytykujesz zmiany w polityce transferowej Wisły, która w tym okienku brzmiała: Polacy-obcokrajowcy-Hiszpanie 50:50:00, a wcześniej politykę transferową Wisły chwaliłeś, a brzmiała ona: Polacy-obcokrajowcy-Hiszpanie 00:00:100, no to trudno inaczej twoje słowa odbierać.

Mi się nie chce z tobą wykłócać, jak teraz wykręcisz kota ogonem albo wyprodukujesz ścianę tekstu, to machnę ręką i zajrzę tu za tydzień. A jak dalej będziecie do siebie pisać "Markusik"-"Simeonik" i kłócić się o bzdury, to za miesiąc.

A że Polacy drodzy, no drodzy. Puszcza Niepołomice i tym podobne ekipy, które nas lały przez ostatnie dwa lata, jednak jakoś drużynę z Polaków poskładała, a budżet ma mniejszy. Mikulec też złapał formę i na 1. ligę daje radę, wcześniej przez 2 lata swoje grał Jaroch, Duda na 1. ligę też spoko. Może więc zamiast szukać kwadratowych jaj na drugim końcu Europy warto zbudować struktury i kogoś kupić, trochę poszkolić, resztę uzupełnić zaciągiem zagranicznym jak Igbekeme czy Rodado. Jak to zrobić i w jakich proporcjach, nie mam pojęcia, bo jestem niedzielnym kibicem. Czuję jednak, że jeżeli pomysłem na prowadzenie 1-ligowego klubu piłkarskiego jest sprowadzenie 23 Hiszpanów z 2. ligi hiszpańskiej, to oznacza to, że nie ma pomysłu na prowadzenie klubu i lepiej dać sobie spokój.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.10.2024, 20:50
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Mi się nie chce z tobą wykłócać, jak teraz wykręcisz kota ogonem albo wyprodukujesz ścianę tekstu, to machnę ręką i zajrzę tu za tydzień.
Do wykazania jak kłamiesz wraz z S1meonikiem jakobym pisał tylko o Hiszpanach, a nie także o obcokrajowcach w ogóle, nie trzeba elaboratów, wystarczy choćby tylko tych kilka z brzegu wpisów:

https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=1531
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=1532
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=1550
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...&postcount=286
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...&postcount=360
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...ostcount=15933
https://forumwisly.pl/showthread.php...35#post1625535

Tych linków mogę wkleić znacznie więcej, jeśli będziecie trwać w swoich kłamstwach, ale na razie nie chcę nimi jeszcze bardziej rozszerzać postów. A sami Hiszpanie jeśli nie wiesz, w Polsce również są obcokrajowcami.

Przeproś za kłamstwo. Po S1meoniku przeprosin się nie spodziewam.
Ostatnio edytowane przez Markus : 14.10.2024 o godz. 20:53.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 14.10.2024, 21:14
Kłamać może ktoś, kto celowo mówi nieprawdę, a ja nie miałem intencji kłamać na forum dla 20 osób na temat tego, co napisał jakiś anonimowy koleś, fan trenera Rude. Mogłem co najwyżej się pomylić. Teksty "przeproś" to też przeginka.

Z tych zacytowanych przez ciebie postów wynika, że dopuszczasz teoretyczną możliwość budowy drużyny inaczej niż z Hiszpanów, ale nie wynika to że w praktyce w Wiśle tu i teraz przewidywałeś inną drogę niż hiszpańska. Jeśli czegoś nie doczytałem albo nie zrozumiałem twoich intencji, to bardzo dobrze, bo pomysł Wisły tylko hiszpańskiej jest absurdalny.

Przyjmuję twoje wytłumaczenie. Jak mówiłem, nie chce mi się kłócić. Trochę sam sobie jesteś winien. Może gdybyś przestał się wykłócać, że Hiszpanie to, Hiszpania tamto, łatwiej byłoby cię zrozumieć.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.10.2024, 21:15
s1mone napisał(a):Wyświetl post
[...]Tego kręta to szkoda w ogóle czytać i komentować na głos.

Zwyczajny manipulant i krętacz, to właśnie cały Markusik.
Niestety kolejny punkt dla s1mone

i dla Markusa za
Cytat:
Urojenia S1meonika czy jak to określa Wolfy cały ten jego "magiczny świat" stają się coraz bardziej zabawne, absurdalne i spektakularne. Zaczynam coraz bardziej martwić się o jego poczytalność.
Powinienem też przydzielić wolfyemu za
Cytat:
Wielokrotnie to pisałem, ale chyba dopiero teraz do FraMatów tego forum dotarło
, bo ewidentnie chciał mnie sprowokować, ale odpuszczę. Jestem ponad to.
  • markus 5
  • s1mone 5
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 3
  • wolfy 2
  • Levis88 1
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 14.10.2024, 21:37
Przyjmuję twoje wytłumaczenie. Jak mówiłem, nie chce mi się kłócić. Trochę sam sobie jesteś winien. Może gdybyś przestał się wykłócać, że Hiszpanie to, Hiszpania tamto, łatwiej byłoby cię zrozumieć.
A może gdybyś poświęcił chwilę na przeczytanie tego co komentujesz nie trzeba by było Ci tłumaczyć? Zajęłoby Ci to mniej czasu na grzebanie w historii wpisów.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.10.2024, 21:37
Markus o narodowości trenera :

Markusik napisał(a):

Ponieważ mamy Kiko i wielu Hiszpanów w składzie, w naturalny sposób powinien to być również Hiszpan, który do minimum ograniczy ryzyko porażki wiosną na skutek problemów komunikacyjnych z najważniejszymi piłkarzami zespołu czy braku znajomości nowoczesnych rozwiązań taktycznych i umiejętności optymalnego ustawienia tych piłkarzy. Było już o tym pisane.
Markusik napisał(a):
A Kiko właśnie dlatego, że to inteligentny facet, od roku ściąga do Wisły głównie Hiszpanów, a Polaków tylko w ostateczności. Oby i tym razem postąpił podobnie.
Markusik napisał(a):
U nas postawienie na Hiszpana Carrillo dało skok jakościowy w grze drużyny, podobnie jak postawienie na Hiszpanów przed rokiem i to pomimo beznadziejnego Sobolewskiego wraz ze sztabem trzymanego na siłę przez właściciela.
Oczywiście Markusik pisał o wszystkich obcokrajowcach, wspierał zatrudnianie oprócz Hiszpanów, np. Czechów i Słowaków co widać choćby poniżej :

Markusik napisał(a):
Dokąd Wisłę zaprowadziła kadra złożona z Polaków czy dodatkowo Czechów i Słowaków w poprzedzających przyjście Hiszpanów latach widzieliśmy.
(...)
Strategia opierania polityki kadrowej klubu na Hiszpanach sprowadzonych przez Kiko spokojnie może dać w przyszłości również pewne utrzymanie się w Ekstraklasie, bo brani z niskich hiszpańskich lig gracze bez problemu dają sobie tam radę. Przykładem nasi Carlitos, Imaz, czy Jimenez lub Angulo z Górnika.
O ewentualnym zatrudnieniu Polaka lub pozostawieniu Jopa na stanowisku :

Markusik napisał(a):
Sięgnięcie po nowego przedstawiciela polskiej myśli szkoleniowej, która ma problemy z rozwijaniem nawet tylko polskich zawodników i polskich drużyn oraz generalnie uchodzi za beznadziejną na świecie, nie potrafiąc nawet najzdolniejszych piłkarzy nauczyć najprostszych arkanów techniki użytkowej, to w obecnej sytuacji kolejne proszenie się o klęskę.
Markusik napisał(a):
Powtórzę to co pisałem wielokrotnie: priorytetem dla Wisły powinien być jak najlepszy trener z Hiszpanii wraz z całym sztabem znaleziony przez Kiko, który najlepiej pasowałby do obecnej sytuacji i potrzeb Wisły i który mógłby najefektywniej dotrzeć do naszych hiszpańskich zawodników oraz wydobyć z nich 100%. Hiiszpańska myśl szkoleniowa mogłaby też świetnie zadziałać na pozostałych zawodników kadry, tak jak niegdyś bardzo dobrze na indywidualne postępy piłkarzy zadziałał Carrillo.

Dopiero jeśli z jakichś powodów się to nie uda lub byłoby niemożliwe, opcją awaryjną zatrudnienie Brosza. Innych kandydatów z polskiego rynku trenerskiego, którzy mogliby cokolwiek dobrego wnieść do Wisły nie widzę.
Markusik o tym, że nie ma znaczenia jak się napierdzieli tabór gości z jednego kraju do klubu dla wyników (przed zajęciem przez nas najgorszego miejsca w lidze w prawie 120 letniej historii klubu) :

Markusik napisał(a):
Nie ma nigdzie żadnej zasady, wedle której nie tworzy się żadnej większej kolonii obcokrajowców w danym klubie,bo oznacza to niechybne kłopoty i żaden szanujący się trener czy dyrektor sportowy nigdy tego nie powie, to tylko Twój kolejny wymysł.

To po prostu totalna bzdura stworzona przez orędowników polskiej myśli szkoleniowej mająca uzasadniać uprzywilejowanie krajowych produktów kosztem zagranicznych.
No nie, widać poniżej, że Markusikowi nie chodziło o Hiszpanów, no ni ch*ja :

Markusik napisał(a):
Tego, że hiszpańscy zawodnicy z ich niższych lig w większości doskonale się w Polsce sprawdzają i stanowią dla naszych klubów wzmocnienie nawet na poziomie Ekstraklasy.

Tego, że stawiając na nich i ściągając ich można stworzyć bardzo solidną drużynę z przyszłością i wynikami w naszym kraju. III liga hiszpańska ma dziś na tyle wysoki poziom sportowy w porównaniu do naszych.

Tego, że jest to jak najbardziej racjonalne i stosunkowo tanie rozwiązanie dostępne dla takich klubów jak dzisiejsza Wisła, która ma do jego wdrażania odpowiednie środki i dyrektora sportowego ze świetną znajomością tamtejszego rynku, która to umożliwia.

(...)

Stać nas za to na sprowadzanie dużej ilości wartościowych Hiszpanów z ich trzeciej ligi. Przypomnę, że taki Angulo czy Carlitos zarabiając relatywnie śmiesznie małe pieniądze zostawali królami strzelców Ekstraklasy.

Tak bardzo boisz się razem z Koalikiem, że to się może udać, przynieść dobry efekt i pozbawić pieniędzy oraz miejsca w składach polskich drużyn dużą grupę naszego rodzimego szrotu, gdy Wisła znajdzie naśladowców?

Podobnie wygląda sytuacja z trenerami: to nie polscy lecz hiszpańscy są bardziej cenieni na świecie. A na najlepszych polskich trenerów w rodzaju Skorży Wisły dziś też nie stać, ani oni się nie garną do pracy na Reymonta.

Jak widać stać ją za to na takiego Rude, z wiedzą teoretyczną jak słyszymy przynajmniej do nich porównywalną i z konkretnym planem działania jak poprawić grę drużyny. Czy będzie umiał przekłuć ją na efekt praktyczny? Pożyjemy, zobaczymy. Na razie nigdzie nie jest przesądzone, że pójdzie mu z tym gorzej niż poszłoby na przykład takiemu Moskalowi, na którym Wisła już dwa razy się sparzyła.
To, że w Maju, kiedy Rude zaliczał klęskę zacząłeś więcej pisać o obcokrajowcach, a mniej o Hiszpanach to nie znaczy, że ludzie nie pamiętają co pisałeś zimą.

Tak samo ja dobrze pamiętam co mówiłeś o Jopie na stanowisku trenera i ogólnie o Polakach.

Napierdzieliliśmy 10 grzybów w barszcz w poprzedniej rundzie i nie było wyników. Teraz to zbalansowaliśmy i zaczyna to wyglądać. Ale nie. Nie ma takiej zasady ! (c) Markus

Generalnie to co wyżej Markusik wypisał to się samo ora. Zaorał to sam czas. I zaraz zaora to Mariusz fuckin Jop goddamn it parafrazując klasyka
Ostatnio edytowane przez s1mone : 14.10.2024 o godz. 21:44.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 14.10.2024, 21:46
Kłamać może ktoś, kto celowo mówi nieprawdę, a ja nie miałem intencji kłamać na forum dla 20 osób na temat tego, co napisał jakiś anonimowy koleś, fan trenera Rude. Mogłem co najwyżej się pomylić.
I kolejne kłamstwo tym razem pt. "fan trenera Rude". Walenie takich tekstów to coś więcej niż pomyłka. Więc nie kupuję tego tłumaczenia.

Wklej choć jeden mój wpis w którym piszę, że Albert Rude jest wspaniałym czy idealnym trenerem i w którym na przykład chciałbym, aby trenował dalej Wisłę po poprzednim sezonie lub wrócił do Wisły po zwolnieniu Moskala.

Czekam z niecierpliwością.

Z moich wypowiedzi jednoznacznie wynika i wynikało, że jestem za budową drużyny Wisły w oparciu o piłkarzy znacznie lepszych jakościowo i lepiej wyszkolonych niż większość tych Polaków, którzy biegają po pierwszoligowych boiskach. Niekoniecznie muszą być oni Hiszpanami, jeśli nasz dyrektor sportowy mógłby znaleźć ich w jakimś innym kraju, w którym miałby rozeznanie. Mam wkleić kolejne?

Tak się jednak składało, że w ostatnich latach mieliśmy Dyrektora Sportowego, który miał rozeznanie tylko akurat w Hiszpanii, więc w tej sytuacji idiotyzmem byłoby zakładanie, że jest możliwa budowa drużyny w oparciu o jakiś inny dobrze rozeznany rynek. Poza tym akurat Hiszpanie generalnie sprawdzali się i nadal sprawdzają w Polsce.

Gdyby na miejscu Kiko był na przykład jakiś Francuz, to samo pisałbym o budowaniu drużyny w oparciu o czerpanie z francuskiego rynku, gdzie szkolenie zawodników również jest na wyższym poziomie niż w Polsce, bo i tam w niższych ligach łatwo byłoby znaleźć takich grajków, którzy potrafiliby więcej niż przykładowi Młyński, Sobczak, Olejarka, Biedrzycki, Uryga, Broda, Łasicki itd. Moltenis już to udowodnił.

Droga stawiania na zawodników z niższych ligi jakiegoś kraju o właśnie bardzo dobrym szkoleniu nie jest absurdalna, co potwierdziło zdobycie przez Wisłę Pucharu Polski w minionym sezonie pomimo obecności w składzie tego wymienionego powyżej przykładowego krajowego szrotu, któremu i dzisiaj w przytłaczającej większości najlepiej wychodzi popełnianie błędów kosztujących bezcenne punkty lub który po prostu jest totalnie nieprzydatny.

Moje słowa są łatwe do zrozumienia dla każdego, kto nie patrzy na nie oczami takich osób jak S1meone czy Jaroo, żyjącymi we własnym świecie absurdów, hejtu i alternatywnej rzeczywistości.
Ostatnio edytowane przez Markus : 14.10.2024 o godz. 21:53.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.10.2024, 21:54
Już się Markus taki święty nie rób https://forumwisly.pl/showpost.php?p...ostcount=91360
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 14.10.2024, 22:04
Markusie, czepiasz się sformułowania "fan trenera Rude", które nie ma znaczenia dla meritum. Nie wiem, czy to strategia retoryczna czy drażliwość, nie będę tego przesądzał (nawiasem mówiąc, zachwycałeś się trenerem Rude, ale czy uważasz, że on jest idealny, nie wiem, nie pisałem nic takiego).

Jeśli nie jesteś i nie byłeś opętany ideą hiszpańskiej Wisły, a chodziło po prostu o lepszych piłkarzy i w zasięgu możliwości finansowych Wisły, to dobrze. Ja nic nie będę wklejał, bo mi się nie chce przeglądać twoich starych postów, już dość się ich naczytam na bieżąco. Na co czekasz z niecierpliwością, nie wiem. Dobrej nocy.

Cytat:
A może gdybyś poświęcił chwilę na przeczytanie tego co komentujesz nie trzeba by było Ci tłumaczyć? Zajęłoby Ci to mniej czasu na grzebanie w historii wpisów.

Mi nic nie trzeba tłumaczyć, a już na pewno nie będziesz tłumaczł ty, bo jeszcze długo musisz uczyć się kultury, żebym chciał z tobą pisać. Wydawało mi się, że wyraziłem się w tej sprawie jasno. Zresztą ty sam chyba miałeś mnie dodać do ignorowanych, coś nie pykło.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 15.10.2024, 01:03
Mi nic nie trzeba tłumaczyć, a już na pewno nie będziesz tłumaczł ty, bo jeszcze długo musisz uczyć się kultury, żebym chciał z tobą pisać. Wydawało mi się, że wyraziłem się w tej sprawie jasno. Zresztą ty sam chyba miałeś mnie dodać do ignorowanych, coś nie pykło.
Chyba jednak trzeba Ci tłumaczyć, bo jesteś wyjątkowo upierdliwym i całkowicie niemerytorycznym elementem tego forum. Może gdybyś jednak posłuchał rady i zamiast wrzucać jakieś losowe cytaty odniósł się uczciwie do tego co rzekomo komentujesz - nie musiałbyś teraz wycofywać się rakiem z wcześniejszych zarzutów? Przemyśl to.

Niestety, problemem Wisły jest rozjazd między jej medialnością a możliwościami finansowymi, co jest wykorzystywane do wywierania rozmaitych nacisków. Bezmyślny hejt na Hiszpanów, szukanie prostych rozwiązań w nabijaniu kabzy rodzimym kopaczom i ich agentom, a kiedy projekt "wincyj Polaków" ekspresowo się wysypał to "krakowscy dziennikarze" rżną głupa. A kto kreował Sapałę, Krzyżanowskiego, Olejarkę, Sukiennickiego, kto zachwycał się przedłużeniem Łasickiego, Jarocha i Talara?

Nie stać nas na dobrych Polaków bez karty na ręce, Ci z kartą mają multum lepszych opcji, przypadki Sapały, Olejarki czy Biedrzyckiego pokazują tez że mamy ujemny przegląd rynku krajowego. O przygodach Igora wiedziała cała piłkarska Polska, tylko nie nasi geniusze. Historię transferu Biedrzyckiego autentycznie chciałbym poznać, bo efekt jest tak absurdalny że aż niewiarygodny.

Ale tak, czepiaj się Markusa. Pech chciał że wychodzi na jego.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.10.2024 o godz. 08:49.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.10.2024, 05:38
Superancko że nie wysypał się z kolei projekt z Hiszpanami w składzie takimi jak Eneko, Villar, Raton, Junca, Alfaro, itp którzy chuja grali i zajęli 10 miejsce w lidze.

Większością tych Hiszpanów możecie sobie dupę podetrzeć tak samo jak Biedrzyckim. Trafiła się perełka w postaci Rodado oraz dobry Carbo i to tyle. Reszta to jest cały czas szukanie po omacku Polaków, Szwedów czy to Hiszpanów. Czasami się trafi ktoś lepszy, czasami kaszani jak Colleya ale po jednym czy kilku sezonach się wyrobi i coś gra.

Wasze skrajne oceny i skakanie od ściany do ściany to czysta polityka Królewskiego. A takowa wiaodmo jakie efekty przynosi.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 15.10.2024, 08:40
Ale ja z niczego się nie wycofuję. Czytaj ze zrozumieniem. Mniej emocji, więcej zimnej analizy. A najlepiej do mnie nie pisz, bo ta odpowiedź to już zbytnia grzeczność.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 15.10.2024, 09:41
Kolejny przykład zbędnych uwag ad personam nagrodzony kolejnym punktem
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Chyba jednak trzeba Ci tłumaczyć, bo jesteś wyjątkowo upierdliwym i całkowicie niemerytorycznym elementem tego forum.
  • markus 5
  • s1mone 5
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 3
  • wolfy 3
  • Levis88 1

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 15.10.2024, 10:42
Tym bardziej że Witalis jest dalece bardziej merytoryczny od Wolfiego, który jest conajwyżej retorycznie sprawny.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 15.10.2024, 19:55
Markusie, czepiasz się sformułowania "fan trenera Rude", które nie ma znaczenia dla meritum. Nie wiem, czy to strategia retoryczna czy drażliwość, nie będę tego przesądzał (nawiasem mówiąc, zachwycałeś się trenerem Rude, ale czy uważasz, że on jest idealny, nie wiem, nie pisałem nic takiego).
Też mam dla Ciebie radę jak Wolfy: przestań się opierać na tym, co chlapnęli i napisali sobie inni - często kierując się zwykłą złośliwością lub swoim odklejeniem od rzeczywistości - tylko zacznij czytać wypowiedzi, które komentujesz.

Bez tego prostego zabiegu będziesz dalej kłamał albo powielał kłamstwa.

Wkleiłem Ci wiele linków do wypowiedzi pokazujących jaką nieprawdą są Twoje wcześniejsze słowa, że pisałem tylko o Hiszpanach, a nie również i o innych obcokrajowcach.

Jest tego mnóstwo, bo jestem na forum od 2002 roku i wielokrotnie wypowiadałem się przez ten czas na temat polityki kadrowej oraz zasadności sprowadzania obcokrajowców na długo przed tym, jak zatrudniliśmy w Krakowie pierwszego Hiszpana. Mnóstwo razy pisałem o potrzebie inwestowania w skauting i wartościowych zawodników z zagranicy, z różnych kierunków i różnych silniejszych lig niż polskie.

Kolejnym kłamstwem jest moje rzekome "zachwycanie się Rude". Gdy ktoś nie pisze, że chciałby, aby został na kolejny sezon i jasno mówi, że ponowne zatrudnienie go po zwolnieniu Moskala byłoby błędem, oznacza to, że jest nim zachwycony, czy raczej to, że Ty znów nie wiesz, o czym piszesz?

Po którym meczu ligowym zachwycałem się nim? Dawaj cytat. kiedy pisałem, że akurat ten człowiek na pewno da sobie radę w Wiśle i jest moim wymarzonym kandydatem, albo znów przepraszaj za pisanie nieprawdy.

Nigdy nie pisałem, że każdy, dowolny Hiszpan będzie dobrym trenerem czy zawodnikiem i w związku z tym można brać stamtąd byle kogo. To są złośliwe wyobrażenia osób takich jak S1meonik, a nie moje.

Pisałem natomiast, że na tamtym rynku jest wielu trenerów lepszych od tych w Polsce, a tamtejszy system szkolenia jest lepszy i wydajniejszy, podobnie jak we Francji, Hiszpanii, Anglii itd. więc warto otworzyć się na tamten rynek i z niego czerpać, jeśli jest taka możliwość. Mogę to powtórzyć w każdej chwili, osoba Rude bez względu na to jakbyśmy go oceniali nie zmienia prawdziwości tego stwierdzenia.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 15.10.2024, 20:02
Markus o narodowości trenera
Oczywiście, że zawsze wyżej ceniłem hiszpański czy ogólnie zachodni system szkolenia zawodników niż polski. I cenię nadal, bo daje generalnie lepsze efekty. Byłem i jestem za zaimplementowaniem go w jak największym możliwym stopniu do Wisły.

Najlepsza obecnie na świecie Akademia szkoląca młodych (a przynajmniej jedna z najlepszych) nazywa się La Masia i jest w hiszpańskiej Barcelonie, a uczą tam hiszpańscy, a nie polscy trenerzy. Umknął ci ten fakt?

Również system szkolenia w takich krajach jak Francja, Anglia, Niemcy, Holandia, Belgia jest o wiele lepszy niż to, co mamy w Polsce, a tamtejsi trenerzy mają o wiele lepsze efekty szkolenia zawodników niż polscy. To oni są znacznie bardziej cenieni na świecie. Hiszpańscy, francuscy, angielscy czy niemieccy piłkarze ich drugich i trzecich lig w większości są znacznie lepiej przygotowani do gry w piłkę i wykonywanego zawodu niż przytłaczająca większość naszych pierwszoligowców. Tak uważałem i nadal tak uważam.

Nawet u nas w Krakowie, jak ktoś nieładnie kiedyś napisał, "odpady hiszpańskie" w osobach Carbo czy Rodado biją o głowę wyszkoleniem i umiejętnościami prawie każdego tzw. "polskiego solidnego pierwszoligowca". Podobnie jak tacy zawodnicy jak Carlitos, Igbekeme,Imaz, Ivi Lopez - nie będę kolejny raz wklejał całej długiej listy nazwisk których pozyskaliśmy z niższych lig nie tylko Hiszpanii.

S1mone napisał(a):
Oczywiście Markusik pisał o wszystkich obcokrajowcach, wspierał zatrudnianie oprócz Hiszpanów, np. Czechów i Słowaków co widać choćby poniżej
Wspierałem zatrudnianie Holendrów, o co jeszcze do niedawna często gotował się Koaliczek, Żydów w osobie Meliksoona i Bitona, Argentyńczyków takich jak Cantoro, Brazylijczyków takich jak Cleber i Marcelo, Francuzów jak Moltenis, wartościowych graczy z Bałkanów takich jak Stilić, czy Mijailović, a nawet Rumunów takich jak Petrescu i jego niedoszłe transfery w osobach Grigorie i Galmaza, o czym zwłaszcza Fra Mat powinien pamiętać. Wymieniać dalej, żeby obalać twoje kłamstwa, czy ci wystarczy?

Wszystko to można na pewno sprawdzić i odszukać na forum.Twoje kłamstwa są bardzo łatwe do wykazania.

Wspierałem też zatrudnienie w Wiśle i Polaków takich jak Kosowski, Żurawski, Baszczyński, Głowacki, Szymkowiak - niestety, dziś takich Polaków dostępnych dla Wisły już nie ma, są tylko produkty Biedrzyckopodobne i Twoje ulubione Brody. Takie czasy nastały.

S1mone napisał(a):
Markusik o tym, że nie ma znaczenia jak się napierdzieli tabór gości z jednego kraju do klubu dla wyników
Masz powyżej wklejone składy odnoszących sukcesy Jagiellonii, Rakowa, Lecha i Lechii. Jasno pokazują one, ile warte jest gadanie o potrzebie zachowania proporcji narodowościowych w składach i kadrach drużyn. Tu nic więcej nie trzeba dodawać, to jasno pokazuje, kto opowiada absurdy.

Problemem Wisły w minionych latach nie była liczba Hiszpanów w kadrze, tylko zbyt słaba obrona, zbyt słabi trenerzy na czele z Sobolewskim, czasem fatalnie postępujący właściciel, który dodatkowo uroił sobie, że drużyna musi grać krakowską piłkę, olewanie meczów przez polską część zespołu na czele z Sapałą, brak pieniędzy, marne zarządzanie klubem. Problemem było to, że zbyt mało polskich zawodników grało na poziomie, na którym mógł grać taki piłkarz jak Rodado, Carbo, Villar, Igbekeme, Mula, Colley, a nie liczba Hiszpanów czy obcokrajowców w kadrze. Ty oczywiście możesz sobie uważać inaczej

S1mone napisał(a):
Napierdzieliliśmy 10 grzybów w barszcz w poprzedniej rundzie i nie było wyników. Teraz to zbalansowaliśmy i zaczyna to wyglądać. Ale nie. Nie ma takiej zasady !

Tak zaczęło to wyglądać, że Moskal wyleciał, bo okazało się, że problemem nie jest liczba Hiszpanów na których on również ochoczo stawiał, tylko inne sprawy na czele z błędami, które popełnił.

Trzeba być nieźle odklejonym, by niepowodzenia Wisły przypisywać ilości Hiszpanów w kadrze, z których większość łatwo wygrywała rywalizację z Polakami i stanowiła najmocniejsze elementy zespołu. Punkty w lidze traciliśmy głównie przez podstawę tych najsłabszych, takich jak Krzyżanowski, Szot, Uryga, czy ostatnio Starzyński, Biedrzycki.

Jop dziś kompletnie nic sobie nie robi z takich narodowościowych bajeczek, tylko twardo korzysta ze wszystkich pięciu piłkarzy sprowadzonych przez Wisłę z hiszpańskich niższych lig i pozostałych obcokrajowców, których ma w kadrze. Polacy grają u niego tylko tam, gdzie nie ma dla nich dostępnych zagranicznych zamienników poza Zwolińskim. Tzw. "solidnych polskich ligowców" takich jak Sapała czy Młyński odsunął od drużyny, Moskal jeszcze czasem z nich korzystał. Więc jeśli uda mu się zrobić wynik na miarę oczekiwań, będzie to w pełni potwierdzało moje słowa o zasadności stworzenia drużyny opartej na obcokrajowcach w tym na dużej grupie piłkarzy sprowadzonych z hiszpańskich niższych lig, co cię najbardziej boli.
Ostatnio edytowane przez Markus : 16.10.2024 o godz. 19:12.
(...)
"
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 15.10.2024, 20:22
Boże jaki ty jesteś manipulant.

Tak! Jop grający w 1 składzie 6 Polakami stawia bardziej na Hiszpanów niż Rude, który nieraz wychodził 7demką Hiszpanów. Weź się pierdzielnij w łeb z rozpędu. Ale oczywiście Jopowi zrobią wynik sami Hiszpanie, a Polacy to tam są na doczepkę i słabi.

Co do ilości obcokrajowców, nie mam problemu z ich dużą ilością, byle nie nawalić przeważającej ilości z 1 kraju, jak za Pogoni Ptaka. My szliśmy w podobnym kierunku w zeszłym sezonie i kiedy to krytykowałem to się czepiałeś, że nie ma to znaczenia. Teraz zgrywasz głupa podając składy drużyn, w których funkcjonuje sporo obcokrajowców, ale drużyny są budowane na Słowiańsko-Bałkańskim trzonie, który nie ma nic wspólnego ze stakowaniem dużej ilości piłkarzy z 1 kraju o zupełnie innej mentalności niż nasza. Równowaga to słowo klucz tu, trzeba to budować z rozmysłem, a nie na pałę jak w poprzednim sezonie.

Masz tu wymienione przez siebie drużyny :

Optymalny skład Jagielloni z sezonu, w którym zdobywała mistrzostwo:
Abramowicz, Sacek, Dieguez, Haliti, Moutinho, Marczuk, Kubicki, Romanczuk, Hansen, Imaz, Pululu.
4 Polaków, 1 Czech, 2 Hiszpanów, 1 Bałkaniec, 1 Portugalczyk, 1 Norweg, 1 Angolczyk
Wiodąca narodowość POLSKA, brak grupy piłkarzy z 1 kraju

Skład mistrzowskiego Rakowa:
V. Kovacević - A. Kovacević, Arsenić, Rundić, Papanikolaou, Berggren, Tudor, Sorescu, Cebula, Kochergin, Piasecki.
2 Bośniaków, Chorwat, Serb, Grek, Szwed, 2 Rumunów, 2 Polaków, 1 Ukrainiec
Brak wiodącej narodowości, mix narodowości Bałkańsko-Słowiańskich szybko asymilującej się w Polsce

Reszty mi się nie chce analizować, wolę się pobawić ze swoją córką, niż marnować czas na twoje dyrdymały.

Chcesz dysputować, znajdź mi jedną drużynę, która osiągnęła dobry wynik posiadając w 1 składzie ponad 5 Hiszpanów z naszych rejonów. Albo inaczej, znajdź taką spoza Hiszpanii gdziekolwiek. Życzę powodzenia w szukaniu
Ostatnio edytowane przez s1mone : 15.10.2024 o godz. 20:27.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 15.10.2024, 21:59
Nie poda, bo mało jest Hiszpanów z naszych rejonów, którzy grają w piłkę. Hoyo Kowalski, ktoś jeszcze?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.10.2024, 09:12
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Superancko że nie wysypał się z kolei projekt z Hiszpanami w składzie takimi jak Eneko, Villar, Raton, Junca, Alfaro, itp którzy chuja grali i zajęli 10 miejsce w lidze.

Większością tych Hiszpanów możecie sobie dupę podetrzeć tak samo jak Biedrzyckim. Trafiła się perełka w postaci Rodado oraz dobry Carbo i to tyle. Reszta to jest cały czas szukanie po omacku Polaków, Szwedów czy to Hiszpanów. Czasami się trafi ktoś lepszy, czasami kaszani jak Colleya ale po jednym czy kilku sezonach się wyrobi i coś gra.

Wasze skrajne oceny i skakanie od ściany do ściany to czysta polityka Królewskiego. A takowa wiaodmo jakie efekty przynosi.
Drużyny wielonarodowościowe (czy tam po prostu składane po omacku z zagranicznego szrotu) w naszych realiach sypią się przy pierwszym wiekszym kryzysie. Zatrważającą większość obcokrajowcow chce po prostu pograć w piłkę, dobrze zarobic, mieć fajne życie a niekoniecznie oddawać się klubowi walczacemu o przetrwanie. Oczywiście jak w każdych grupach są wyjątki, ale biorąc pod uwagę skalę przemiału łatwiej znaleźć te które się wpisują w ta tendencje.

Jakby było inaczej to nie ma takiej możliwości aby ze skladem tak świetnych hiszpańskich zawodników robić max 10 miejsce w 1 lidze przy okazji mając wybitnego trenera. To się nie ma prawa wydarzyć. Nie w lidze gdzie 90% stanowią Polscy wyrobnicy, wychowani w gorszym piłkarsko kraju
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.10.2024, 10:50
Drużyny jednonarodowościowe (polskie) też sypią się przy pierwszym większym kryzysie. To wielkie poświęcenie Polaków dla klubu czy drużyny to mit. Liczy się osobowość i charakter. Obecnie najbardziej oddanym zawodnikiem w Wiśle jest Angel Rodado. Większość Polaków (prawie wszyscy) przy takich liczbach jakie on robi już dawno by się z tą zawinęła.

Nasze rozczarowujące wyniki mają przyczyny czysto sportowe, fizyczne i taktyczne, nie wolicjonalne.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.10.2024, 12:48
[...]
Chcesz dysputować, znajdź mi jedną drużynę, która osiągnęła dobry wynik posiadając w 1 składzie ponad 5 Hiszpanów z naszych rejonów. Albo inaczej, znajdź taką spoza Hiszpanii gdziekolwiek. Życzę powodzenia w szukaniu
W Hiszpanii może być z tym problem
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.10.2024, 13:26
Arked napisał(a):Wyświetl post
Drużyny jednonarodowościowe (polskie) też sypią się przy pierwszym większym kryzysie. To wielkie poświęcenie Polaków dla klubu czy drużyny to mit. Liczy się osobowość i charakter. Obecnie najbardziej oddanym zawodnikiem w Wiśle jest Angel Rodado. Większość Polaków (prawie wszyscy) przy takich liczbach jakie on robi już dawno by się z tą zawinęła.

Nasze rozczarowujące wyniki mają przyczyny czysto sportowe, fizyczne i taktyczne, nie wolicjonalne.
Jeśli nie mają kompletnie jakości piłkarskiej to się sypią.

Wisła Maaskanta i później Probierza sypała się, mając na papierze 2x lepszy skład niż później Smuda.

Wisła spadająca z esa miała relatywnie lepszy skład niż sezon i dwa sezony wcześniej.

Przemiał zawodników sprawia, że nawet jak do nas trafia ciekawi obcokrajowcy to i tak są dość szybko do odpalenia bo nie ma u nas ani czasu ani warunków do wyzwolenia tej jakości i cech wolicjonalnych. Polacy się łatwiej adaptują, ale niekoniecznie ich umiejętności indywidualne powalają. Można tu choćby porównać Junce i Mikulca. Na pozór Hiszpan w każdym aspekcie powinien zjadać byłego zawodnika Resovii, a jednak można mieć pewność że pożytku Wisła będzie miała więcej właśnie z Mikulca.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 16.10.2024, 15:57
Arked napisał(a):Wyświetl post
Obecnie najbardziej oddanym zawodnikiem w Wiśle jest Angel Rodado. Większość Polaków (prawie wszyscy) przy takich liczbach jakie on robi już dawno by się z tą zawinęła.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą romantyczną ale jakże naiwną tezą.

W mojej ocenie większość Polaków (prawie wszyscy) nawet przy takich liczbach z chęcią by na miejscu Rodado w Wiśle została. Oczywiście pod warunkiem otrzymywania tych samych wypłat, które Rodado otrzymuje. Z tej prostej przyczyny, że taki poziom wypłat występuje tylko w kilku klubach Ekstraklasy i nawet tam nie jest powszechny.

Angel po przyjściu do Wisły dostał kontrakt na milion rocznie i wiemy to z kilku źródeł. Ten kontrakt przed tym sezonem automatycznue się przedłużył a w takich przypadkach minimalna, wymagana przepisami, podwyżka to 10%. Następnie kontrakt został przenegocjowany i istotnie przedłużony. Jest oczywiste, że 20-30% podwyżki w takiej sytuacji to minimum. To daje nam coś w okolicach kontraktu Fernandeza (to było 1,44 miliona rocznie). Minimum.

Przypomnę, że po usłyszeniu ile zarabia w Wiśle w I lidze Fernandez, prezes ekstraklasowego Widzewa miał powiedzieć, że tyle u niego zarabia dwóch najdroższych zawodników razem.

To tyle w kwestii motywacji i budżetu. Zawsze mnie zaskakuje gdy dorośli ludzie dyskutują o motywacjach, przywiązaniu itp. pomijając aspekt finansowy. Nie chciałbym nikomu burzyć światopoglądu, ale Angel Rodado tak samo jak wyraźnie przewyższa innych zaangażowaniem tak samo robi to wysokością comiesięcznego przelewu.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.10.2024, 17:02
W tym przypadku nie mam nic przeciwko.
Oczywiście, kluby muszą liczyć się z finansami, ale już od dawna wiadomo, że na solidną grę i wyniki można liczyć tylko od dobrych piłkarzy. A Rodado jest takim.
Wole jednego Rodado niż pięciu Biedrzyckich.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 16.10.2024, 17:15
Powiedział ktoś, kto tu manipuluje nawet wklejaniem nieudolnie spreparowanych i fałszujących rzeczywistość statystyk. Nie wiem, czy to bardziej zabawne czy żałosne.

S1mone napisał(a):
Jop grający w 1 składzie 6 Polakami stawia bardziej na Hiszpanów niż Rude, który nieraz wychodził 7demką Hiszpanów. Weź się pierdzielnij w łeb z rozpędu. Ale oczywiście Jopowi zrobią wynik sami Hiszpanie, a Polacy to tam są na doczepkę i słabi.
To nieprawda. S1monik znów bezczelnie podaje fałszywe dane: w ani jednym meczu wiosną 2024 roku Wisła nie wyszła siódemką Hiszpanów w podstawowym składzie. On najwyraźniej kompletnie nie umie podawać jakichkolwiek prawdziwych danych! W podstawowym składzie grało natomiast często pięciu zawodników z Hiszpanii. Są to proporcje podobne do tych z meczów Jopa choćby z Siedlcami czy Siarką (w podstawowym składzie czterech zawodników z Hiszpanii). Czyli dokładnie tak jak było również w kilku meczach poprzedniego sezonu, np z Łęczna w Krakowie (w podstawie 4 Hiszpanów, 6 Polaków i Szwed), czy z Chrobrym na wyjeździe (4 Hiszpanów w podstawowym składzie).

Gdzie tu na boisku w drużynie duża dominacja innej nacji niż Polska? (pomijając już absurdalność twierdzenia, że sprawa narodowościowych proporcji w składzie ma jakiekolwiek znaczenie dla jakości gry).

I oczywiście, że dobre wyniki będą robić Jopowi (już robią) swoją grą tacy zawodnicy jak Rodado, Carbo, James, Kiss, Alfaro, Baena a nie Polacy tacy jak Biedrzycki, Młyński, Sapała, Broda. Ci ostatni pokazali już wielokrotnie na co ich stać i jaką wspaniałą swoją cegiełkę dokładają do tych wyników.

Cytując ciebie: "weź się pierdzielnij w łeb z rozpędu", jeśli uważasz, że Jop nie stawia równie mocno na Hiszpanów czy obcokrajowców tak jak stawiał Rude, albo że ewentualny dobry wynik w tym sezonie będziemy zawdzięczać w równym stopniu takiemu Biedrzyckiemu łapiącemu seryjnie czerwone kartki jak na przykład Rodado.

S1mone napisał(a):
Co do ilości obcokrajowców, nie mam problemu z ich dużą ilością, byle nie nawalić przeważającej ilości z 1 kraju, jak za Pogoni Ptaka. My szliśmy w podobnym kierunku w zeszłym sezonie i kiedy to krytykowałem to się czepiałeś, że nie ma to znaczenia. Teraz zgrywasz głupa podając składy drużyn, w których funkcjonuje sporo obcokrajowców, ale drużyny są budowane na Słowiańsko-Bałkańskim trzonie, który nie ma nic wspólnego ze stakowaniem dużej ilości piłkarzy z 1 kraju o zupełnie innej mentalności niż nasza.
Nie ma żadnego znaczenia ilu jest obcokrajowców w składzie z jednego kraju tak długo, jak dobrze oni "funkcjonują w szatni i na boisku" - tak mówił nawet inny Twój ulubieniec Moskal. I tu się z nim zgadzam, bo liczy się jak piłkarz gra, a nie to czy jest drugim, trzecim, czy którymś tam obcokrajowcem w kadrze z jakiegoś kraju. Ta sprawa w żaden sposób nie wpływa na to jak on gra, jak się zachowuje i co potrafi zaprezentować na boisku. Wklejone przeze mnie przykłady w pełni to potwierdzają.

Ale rozliczmy zaprezentowanie przez Ciebie absurdy. Lech Poznań z 2021 roku też był budowany na "słowiańsko-bałkańskim trzonie"? Od kiedy więc Rogne, Amaral, van der Hart, Tiba, Rebocho, Douglas, Pereira, Kalstrom, Kvekveskiri, Velde, Ishak, Dani Ramirez stali się Słowianami? To aż 12 zawodników, więcej niż my kiedykolwiek zatrudniliśmy Hiszpanów na raz.

Oczywiście, żeby nie przyznać się, że już tylko ten przykład obala wszystkie Twoje teorie i pokazuje, że to, co głosisz to kompletne bzdury (podszyte w dodatku fałszowaniem danych i statystyk) wolałeś napisać, że już go nie analizowałeś, bo idziesz spędzać czas z córką. Znamienne.

Powtórzę: trzeba być niesamowicie odklejonym, by pisać, że wpływ grę drużyny ma ilość obcokrajowców w składzie, obojętne czy z jednego kraju czy z wielu - a nie to, jak ta drużyna gra w defensywie, jak jest skuteczna w ofensywie, jakiego dobrego ma trenera, jak klub jest zarządzany, jakich jakościowych ma zawodników, czy są oni zaangażowanymi w swoją pracę profesjonalistami jak pewien Angel, czy olewającymi mecze obibokami jak pewien Igorek itd. itp. Żadnej z tych spraw nie warunkuje ilość obcokrajowców w kadrze!

S1mone napisał(a):
Tu nie trzeba szukać: Wisła Kraków w sezonie 17/18 (siedmiu Hiszpanów w kadrze, pewne utrzymanie w Ekstraklasie, tytuł króla strzelców dla Carlitosa) i w sezonie 2023/24, gdy zdobywała Puchar Polski, największy sukces od 13 lat.

Dużą grupę Hiszpanów miała swojego czasu nawet angielska Chelsea Londyn w sezonie 16/17 gdy zdobywała mistrzostwo (a obcokrajowców jeszcze więcej): César Azpilicueta, Alonso, Fabregas, Pedro, Costa. Tak im zaszkodziła ta duża grupa obcokrajowców z jednego kraju! W kolejnym sezonie miała ich nawet jeszcze więcej, bo doszli Morata i Caballero.

Dziękuję. Dalej chcesz dyskutować na ten temat?

Cholera jakim cudem nawet w Chelsea mieli głęboko w d..., takie mądrości o proporcjach, równowadze i tak dalej? Ty wiesz przecież od nich lepiej, że to coś złego i istnieje tu jakaś mistyczna granica!

Mam nadzieję, że lepiej bawisz się z córką niż rozumiesz futbol i panujące w nim zależności.
Ostatnio edytowane przez Markus : 16.10.2024 o godz. 17:24.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 16.10.2024, 17:16
Nie poda, bo mało jest Hiszpanów z naszych rejonów, którzy grają w piłkę. Hoyo Kowalski, ktoś jeszcze?
I znów trafiłeś kulą w płot. Naprawdę, zacznij czytać to, co inni piszą i zastanawiać się nad tym zanim o czymkolwiek się wypowiesz. To dobra rada, z serca.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.10.2024, 17:18
Cytat:
Oczywiście, kluby muszą liczyć się z finansami, ale już od dawna wiadomo, że na solidną grę i wyniki można liczyć tylko od dobrych piłkarzy. A Rodado jest takim.
Niby tak ale my nie aspirujemy do gry w pucharach czy do walki o top ekstraklasy i w takim przypadku czynni finansowy też powinien się liczyć. Krótko mówiąc płacimy 1 czy 1,5 mln zawodnikowi po to żeby strzelał do Wisły, która jest w połowie stawki I ligi.

Oczywiście umiejętnościami przerasta wszystkich, dużo też te jego kasy nam dały dzięki PP i europejskim pucharom ale jeśli teraz takiego sukcesu znowu nie będzie i nie będzie awansu to po prostu wywalamy kasę i dalej tkwimy w I lidze. A wtedy takie podejście już wcale się nie kalkuluje.
Generalnie u nas jest dziwne że musimy przepłacać za każdego. Jest tyle biedkaklubow w Polsce, które z dość niskim budżetem płacowym nas przeskakują, że a wstyd.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 16.10.2024 o godz. 17:20.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 16.10.2024, 21:36
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ale mój post nie był po to, żeby skrytykować tylko aby odkłamać rzeczywistość w której jakoby Polacy na miejscu Rodado mieli od nas uciekać.

A co do meritum Twojej wypowiedzi to zupełnie mnie ona nie dziwi. To klasyczny przykład kibicowskiej daleko posuniętej schizofrenii.

Z jednej strony „kluby muszą się liczyć z finansami”, z drugiej „nie mam nic przeciwko zatrudnianiu gościa za 1,5 miliona rocznie w I lidze”.

To się bardzo delikatnie mówiąc kupy nie trzyma.

Pomijając skrajne przypadki (jak Puszcza wchodząca do ESA z drużyną kosztującą 5-6 milionów) można przyjąć, że budżety drużyn które awansują wahają się od 8 do 10 milionów. Wisła jeśli miałaby nie robić długów może sobie pozwolić na ten dolny przedział (dodatkowo musiałaby zlikwidować drugą drużynę i istotnie zredukować Akademię).

Mamy więc przy „liczeniu się z finansami” 8 milionów do wydania. Najtańszy sztab (nie taki jak nasz) to powiedzmy 1 milion złotych. Zostaje 7 milionów. Koszt Rodado to 20% tej kwoty.

Dwadzieścia procent rozsądnego budżetu w pierwszej lidze!

Krótko mówiąc wydawanie 1,5 miliona na jednego zawodnika w I lidze to jest tak wielopoziomowa aberracja, że trudno ją zrozumieć. Uniwersum kibiców Wisły Kraków jest już jednak tak oderwane od rzeczywistości, że komentują to wzruszeniem ramion i stwierdzeniem „nie mam nic przeciwko”.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Stary 16.10.2024, 23:07
Markus napisał(a):
I znów trafiłeś kulą w płot. Naprawdę, zacznij czytać to, co inni piszą i zastanawiać się nad tym zanim o czymkolwiek się wypowiesz. To dobra rada, z serca.

Jest to rada z dupy, bo ja rozumiem, o co mu chodziło, ale żartowałem z nim (nie z niego, z nim) na temat niezręczności językowej "Hiszpanie z naszych rejonów".

Aktywność na forum dla hobbistów o piłce nożnej w 2. klasie rozgrywkowej w Polsce nie musi sprowadzać się do udowadniania swojej mądrości pozostałym anonimowym użytkownikom, wyładowywania frustracji albo jakiejś biedaretoryki i odwracania kota ogonem.

Tych bredni, że nie zachwycałeś się Rude nawet nie chce mi się komentować. Mało tu oczu każdemu nie wydrapałeś o tego trenera.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 17.10.2024, 01:32
No cóż, Markusik nie wierzy w równowagę, balans, jego prawo.

Dobrze, że masa inteligentniejszych od niego ludzi w zarządach klubów na to patrzy, wystarczy mieć z takimi ludźmi styczność, posłuchać co mówią przy budowie drużyny. Jeszcze ma chłop czelność poprzedni sezon podać za przykład niebywałego sukcesu. On naprawdę w to wierzy, że sukces był No i wcale nie trzeba daleko szukać. Wystarczy się cofnąć o jedyne 7-8 lat i się ktoś znajdzie Tak se kliknąłem w tamten sezon Chelsea w dwa przypadkowe mecze i widzę 2 Hiszpanów w pierwszym składzie, w innym meczu trzech. Ale niech mu będzie, znalazł na przestrzeni ostatniej dekady aż dwie drużyny, które miały sporo Hiszpanów Żadna z nich tyle, co my w poprzednim sezonie. Ale niech mu będzie - wcale nie przesadziliśmy w poprzednim sezonie Przecież odnieśliśmy niesamowity sukces sportowy

Doczepił się, że powiedziałem, że Rude wystawiał 7 Hiszpanów w 1 garniturze. Znając Markusa pewnie wystawiał 6 i ze dwóch wchodziło na zmiany. Generalnie skład i ławka ilościowo był zdominowany przez Hiszpanów, teraz jest zdominowany przez Polaków. Ale co tam, przecież taki sam skład, te same proporcje

Teraz będzie udowadniał jaki to Jop jest Rudy. Tylko łysy, więc nie bardzo widać, że Rudy, ale Rudy on jest, Rudy sam przecież widział, że Rudy !

Prawie każdy z forumowiczów po takiej klęsce i pomyłce jaką on popełnił w zeszłym sezonie by posypał głowę popiołem, stwierdził kurde myliłem się, jednak okazało się, że wyszło do d*py, budowanie drużyny na takiej ilości Hiszpanów to była pomyłka. Ale nie on. I sam nie widzi, że większość poważnych ludzi ma z niego bekę i traktuje go jak trolla.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez s1mone : 17.10.2024 o godz. 18:11.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów