The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2024, 18:42
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze pytanie ile oni chcą płacić takiemu kierownikowi, który przybędzie z 22 wieku?
Moim zdaniem to się zakończy przywróceniem Krzoski albo jakimś niezłym cyrkiem.
Zapewne zakończy się znalezieniem kogoś z przypadku, kto będzie się wszystkiego uczył na żywym organizmie, ale będzie wierzył w "data driven" i umiał obsługiwać Power BI, Tableau a może nawet, kto wie, będzie miał doświadczenie z SAP

Był już kiedyś taki prezes klubu, który wierzył, że tutaj nic się nie da spieprzyć, a funkcja jest czysto reprezentacyjna i każdy może się tym zajmować. Niestety, zatrudniona przezeń pani Marta "zielona w sporcie", ale za to z doświadczeniem w nowoczesnym zarządzaniu flotą pojazdów się nie sprawdziła

No chyba że ten wymóg jest czysto PR-owy i tak naprawdę dotyczy tylko jednego - sprawdzenia czy kandydat utożsamia się z wizją prezesa.
Odpowiedz cytując
BCGorlice
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 10.10.2024, 22:26
Okazuje się, że nie tylko konkurs na stanowisko Kierownika odbywa się poprzez ogłoszonie na pracuj.pl To samo dotyczy konkursu na stanowisko Dyrektora Akademii. Wisła wyznacza nowe standarty, choć w tym przypadku nie ma wymagań związanych z analizą danych i AI. Czyli tylko Kiero musi się znać na kąkuterach. Dyrowi odpuścili.

Do 9 listopada czekają więc jest czas na dopracowanie CV.

https://www.pracuj.pl/praca/dyrektor...IzMTA2NS45ODI3
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 11.10.2024, 00:48
Może wzorem niższych lig gdzie kierownikiem drużyny jest dziewczyna któregoś z piłkarzy kierownikowaniem zajmie się Aleksandra?
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.10.2024, 06:37
to już nie jest zabawne...rozumiem szukać na tego typu portalach ludzi do social mediów, marketingu, sprzedaży, administracji etc.

Ewentualnie, w poszukiwaniu młodej, niedoświadczonej osoby, ale z pomysłem i przysłowiową "iskierką" w oku - tyle że wymagania i zakres obowiązków wskazuje na wyjadacza.

Kumam, że pracuj.pl daje czasami pakiet darmowych ogłoszeń, ale bez przesady.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 11.10.2024, 07:58
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Może wzorem niższych lig gdzie kierownikiem drużyny jest dziewczyna któregoś z piłkarzy kierownikowaniem zajmie się Aleksandra?
Jaka Aleksandra?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 11.10.2024, 08:12
Szukanie Dyrektora Akademii na pracuj.pl to po prostu żenujący pokaz braku profesjonalizmu w klubie.

Przecież wiadomo, że tego typu ludzie dostają robotę poprzez kontakty, renomę w branży, a nie z ogłoszenia w pośredniaku. Jeśli zatrudnimy jakąś przypadkową osobę z pracuj.pl, to później nie dziwmy się, że lata mijają, a my zamiast piąć się w górę ze szkoleniem młodzieży, produkujemy kolejnych Gruszkowskich.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 11.10.2024, 08:46
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Jaka Aleksandra?
Zaskrońcowa.

Może podeślą kogoś na prace interwencyjne to jeszcze część pensji urząd pracy nam sfinansuje.
Ciekawie to musi wyglądaćanie Mietku w Wiśle Kraków szukają kierownika drużyny a Pan był chyba kierownikiem w Pasterniku Ochojno,spróbuje Pan?

Pewnie,wprawdzie w Pasterniku byłem kierownikiem tylko dlatego,że lubiłem za friko na mecze jeżdzić ale jak trzeba to trzeba.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.10.2024, 09:11
A mi się to podoba. Już widzę jak ktoś szuka roboty, trafia na to ogłoszenie i myśli sobie "a spróbuję"

Brakuje tylko dopisku, że szukamy kogoś "z grupą".

AI, prezes kumaty, klub przyszłości, w skrócie Wisła Kraków. Nie ma miesiąca, w którym Zaskroniec nie przekraczałby granic żenady tak z 1 czy 5 razy i szacun dla niego, że wciąż mu się udaje ustanawiać kolejne stopnie tej żenady i wstydu.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.10.2024, 10:48
Królewskiemu wydaje się, że ogłosi transparentny konkurs i wyłowi najlepszą kandydaturę.
Dlatego dał ogłoszenia do pracuj.pl i Tygodnika Podhalańskiego.

Taki jest nowoczesny prezes i właściciel z niego. No nic, bal na Titanicu trwa, orkiestra klakierów przygrywa.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.10.2024, 11:05
Nie wspominając, że w świecie "sieci" pracuj.pl to dość archaiczne medium do szukania pracowników.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 11.10.2024, 11:25
azor napisał(a):Wyświetl post
Nie wspominając, że w świecie "sieci" pracuj.pl to dość archaiczne medium do szukania pracowników.
Co ciekawe, na LI na ten przykład Wisła nie ma na tę chwilę żadnych ofert pracy, swoich profili na LI ani innych mediach społecznościowych w celu rozpowszechnienia informacji o poszukiwaniu pracowników na te stanowiska nie używa też sam JK.

Może zaawansowana AI robi gdzieś w tle to za niego, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś ogarnięty w te klocki zostawiłby to wszystko na ogłoszeniu na pracuj.pl...

Nie wiem, nie rozumiem, nie ogarniam tej kuwety. Tego jak bardzo rozjeżdżają się czyny i (szumne) słowa. Wielka strategia i garażowe, nieudolne próby wprowadzania jej w życie. Królewski powinien wreszcie zrozumieć, że żaden wizjoner (a za takiego, jak rozumiem, się uważa) niczego nie osiągnie, jeśli nie będzie miał obok siebie człowieka, który będzie umiał wtłoczyć te wizje w tryby pragmatycznej pracy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 11.10.2024, 11:40
Może to AI postanowiła wrzucić ogłoszenie na pracuj.pl?
Powiedzcie Królewskiemu, że chyba jest pijana.

A z drugiej strony może to jest sposób na ominięcie formalności przy zatrudnieniu na te stanowiska cudzoziemców spoza UE?
Nie wiem, czy to istnieje do dzisiaj (już w tej branży nie pracuję), ale jeszcze jakiś czas temu, żeby dostać zgodę na zatrudnienie takiego cudzoziemca trzeba było udowodnić, że się szukało w Polsce (choć raczej przez pośredniaka) bezskutecznie.
Ostatnio edytowane przez FraMat : 11.10.2024 o godz. 11:45.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 11.10.2024, 11:48
A wcześniej AI nakazało dokonać grupowych zwolnień na ważnych stanowiskach.Może AI już wymknęła się spod kontroli i Zaskroniec robi za słupa?Albo zwyczajnie Wisła jest w rękach kompletnego głupka ....
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.10.2024, 13:58
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Królewskiemu wydaje się, że ogłosi transparentny konkurs i wyłowi najlepszą kandydaturę.
Dlatego dał ogłoszenia do pracuj.pl i Tygodnika Podhalańskiego.

Taki jest nowoczesny prezes i właściciel z niego. No nic, bal na Titanicu trwa, orkiestra klakierów przygrywa.
Tj. po to żeby powiedzieć, że zacnych kandydatów było wielu, ale najlepszy jest wujek (albo inny znajomy bez pracy co by chciał zarobić dobrą kaskę w miłej atmosferze).
Pewnie na kierownika też przyjdzie w końcu ktoś od kubusia, a może na koniec przeproszą się z Krzoską.
W każdym razie mamy 2 pasjonujące wątki poboczne, czegóż chcieć więcej
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 11.10.2024 o godz. 14:01.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 11.10.2024, 14:31
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Zaskrońcowa.

....
Mogłoby się wtedy okazać, że zamiast hymnu na początku meczu będziemy śpiewać "Barkę".
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 11.10.2024, 16:10
Jakby zatrudnił po protekcji to kumoterstwo, jak dał ogłoszenie to kompromitacja . Każdy powód do biadolenia dobry...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 11.10.2024, 17:17
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Jakby zatrudnił po protekcji to kumoterstwo, jak dał ogłoszenie to kompromitacja . Każdy powód do biadolenia dobry...
tym razem sam sie kompromitujesz
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 11.10.2024, 17:29
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
tym razem sam się kompromitujesz
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 11.10.2024, 19:16
Ja się powtórzę ze lepiej z mądrym zgubić niż z glupkiem znaleźć. No z mądrym nie zgubiliśmy więc ….
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 12.10.2024, 08:44
tym razem sam się kompromitujesz
ponieważ ?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.10.2024, 10:51
Wypadałoby zapytać...

ponieważ ?

Kompromitują się Ci krytykanci, przyczepiający się do wszystkiego, czy jest powód czy nie ma. Są wakaty na kilku stanowiskach w klubie, więc są też oferty zatrudnienia, prosta sprawa.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.10.2024 o godz. 10:57.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 12.10.2024, 10:52
ale o co ?
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.10.2024, 11:09
Drozd widać że chłop z poprzedniej epoki. Pewnie dlatego tak ci Królewski imponuje z tymi swoimi mądrościami i bajerkami o nowoczesności
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.10.2024, 11:18
Taaa imponuje mi

Jak się chcecie przypieprzać to do konkretnych patologii jak koszt dnia meczowego, czy umorzenia "ratowniczych" pożyczek, a nie wystawienia ogłoszenia na wakat w klubie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.10.2024, 11:55
Taaa imponuje mi

Jak się chcecie przypieprzać to do konkretnych patologii jak koszt dnia meczowego, czy umorzenia "ratowniczych" pożyczek, a nie wystawienia ogłoszenia na wakat w klubie.
Ostatnio dwa mecze pod rząd wygraliśmy i chłopaki jadą już na rezerwie Zwłaszcza że Jop tymi wygranymi uciął taki fajny hejt.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 12.10.2024, 12:37
Taaa imponuje mi

Ale bądźmy poważni. Ogłoszenie na pracuj.pl to można wystawić o poszukiwaniu grafika komputerowego, marketingowca, sekretarki czy sprzątaczki, ale nie k.... kierownika akademii. No bez jaj.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.10.2024, 12:54
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Ale bądźmy poważni. Ogłoszenie na pracuj.pl to można wystawić o poszukiwaniu grafika komputerowego, marketingowca, sekretarki czy sprzątaczki, ale nie k.... kierownika akademii. No bez jaj.
Też tak sądziłem. ale luknąłem tam trochę i widzę takie ogłoszenia:
https://www.pracuj.pl/praca?et=21
- Prezes zarządu, Dyrektor Generalny
- Członek Zarządu
- Executive Director...

Jestem w lekkim szoku, że w ten sposób poszukuje się osób na, bądź co bądź, prominentne stanowiska.
Choć w dalszym ciągu uważam, że rekrutacja na takie funkcje powinna odbywać się w zupełnie inny sposób.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.10.2024, 19:02
To, że jest ogłoszenie nie znaczy, że nie ma poszukiwań czy ofert z innych źródeł. Cel jest taki żeby było kilka opcji do wyboru. Zresztą taki koordynator to powinien mieć wiele umiejętności z różnych dziedzin i nie jest powiedziane które są najistotniejsze. To samo z Kierownikiem drużyny. Co jest potrzebne do meczu to każdy się w dwa tygodnie nauczy, ale być dobrym kierownikiem to nie tylko schemat, domowy i wyjazdowy.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 13.10.2024, 09:22
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Też tak sądziłem. ale luknąłem tam trochę i widzę takie ogłoszenia:
https://www.pracuj.pl/praca?et=21
- Prezes zarządu, Dyrektor Generalny
- Członek Zarządu
- Executive Director...

Jestem w lekkim szoku, że w ten sposób poszukuje się osób na, bądź co bądź, prominentne stanowiska.
Choć w dalszym ciągu uważam, że rekrutacja na takie funkcje powinna odbywać się w zupełnie inny sposób.
Te ogłoszenia o których wspominasz mogą być po to żeby niby była rekrutacja, a tak naprawdę jest ktoś dogadany. Znam takie historie. Ale może są na serio - nie wiem.
A u nas musimy poczekać na to kogo przyjmą i co i jak ci ludzie będą robić.
Nawet ogłoszenia rozklejone na Kleparzu mogą być dobrym sposobem rekrutacji jeśli jakimś cudem dzięki nim znajdą odpowiedniego człowieka.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 25.10.2024, 11:45
W systemie KRS pojawiło się sprawozdanie finansowe Synerise za 2023 rok. Z braku danych na temat Wisły (już nie liczę, że sprawozdanie na 31 grudnia zostanie ogłoszone co niestety bardzo utrudni zrozumienie realnych zmian wyników klubu w czasie) postanowiłem rzucić okiem na sytuację w biznesie właściciela.

Najkrócej pisząc wygląda to znacznie gorzej niż się spodziewałem. A przyznam, że czytając dotychczasowe analizy Synerise tu swego czasu publikowane nie spodziewałem się wiele.

Przychody wzrosły do 36,0 milionów z 32,9 miliona w 2022, czyli o niecałe 10%. To mniej niż inflacja, czyli realnie przychody Synerise spadają! W przypadku podmiotu kreującego się na dynamiczny start-up podbijający świat to wynik fatalny. Kwota poniżej 10 milionów USD to w skali światowej mikrofiremka. A i w Polsce taka liczba po (chyba) ponad 10 latach działalności chluby nie przynosi.

Koszty operacyjne wzrosły z kolei o prawie 30% z 40,2 miliona w 2022 do 51,8 miliona w 2023.

W związku z tym strata netto wzrosła z 5,8 miliona do 15,4 miliona. Nie sprawdzałem tego osobiście, ale z danych podawanych na forum jakiś czas temu wynika, że to najgorszy rok w historii spółki pod tym względem.

Wygląda na to, że Synerise postanowiło dalej nie konsolidować swojej spółki zależnej (jak rozumiem działającej w USA) a ta wygenerowała również stratę w wysokości 4,0 milionów. Rok temu było to 4,4 miliona. Ponieważ ta spółka nie generuje żadnych przychodów i jest utrzymywana wyłącznie przez udziałowców (w tym Synerise na poziomie prawie 90%) w mojej ocenie jej wynik w odpowiedniej proporcji należałoby doliczyć do wyniku spółki matki.

Uwzględniając to realna strata netto Synerise wzrosła z 9,6 miliona w 2022 do 18,9 miliona w 2023. To daje ujemną rentowność netto poniżej -50%. Aż trudno w to uwierzyć.

Jeszcze gorzej wygląda uproszczony szacunek kasowy (ile spółka wydała w stosunku do tego co zarobiła). Tutaj do wyniku należałoby doliczyć wskazany w sprawozdaniu wzrost rozliczeń międzyokresowych kosztów o 12 milionów. To prawdopodobnie wydatki na nie rozliczane w bieżącym rachunku wyników inwestycje. Uwzględniając tę pozycję trzeba napisać, że Synerise przy przychodzie na poziomie 36 milionów dalej zabrakło do pełnego zbilansowania prawie 31 milionów. Robi wrażenie. Fatalne.

Warto też pamiętać, że te wspomniane 12 milionów to element niewykazywanych w rachunku wyników i schowanych w bilansie (w mocno kontrowersyjny sposób) inwestycji, które prędzej czy później będą musiały zostać wykazane i obniżą wynik kolejnych lat o 100 milionów złotych! (Taka jest ich aktualna wartość w bilansie).

Sytuacja płynnościowa Synerise na koniec 2023 roku była bardzo trudna. Nie różni się to wiele od sytuacji Wisły, a wręcz jest gorzej bo wedle sprawozdania wszystkie zobowiązania, kredyty i pożyczki są wobec podmiotów zewnętrznych.

Zobowiązania krótkoterminowe wzrosły przez rok z 10,4 do 39,4 miliona, czyli o 29 milionów przez 12 miesięcy, co potwierdza szacunek spalonej gotówki na ok. 31 milionów (dwa akapity wyżej). Z tego 14,4 miliona to kredyty i pożyczki (wzrost z 0,4 miliona). Spółka w większym stopniu finansuje się przy pomocy partnerów handlowych. Zobowiązania z tytułu dostaw i usług wzrosły skokowo z 8,1 miliona na 22,3 miliona złotych.

Biorąc pod uwagę, że należności krótkoterminowe są na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku (spadek z 11,8 na 10,5 miliona) można powiedzieć, że o ile na koniec 2022 należności krótkoterminowe pokrywały zobowiązania wobec dostawców z nawiązką, o tyle na koniec 2023 długi netto wobec partnerów handlowych wynosiły prawie 12 milionów. Wraz z pożyczkami krótkoterminowymi to ponad 26 milionów złotych środków do spłaty w okresie mniej niż 12 miesięcy. Mniej więcej na tyle (24 miliony) spółka wystawiła weksle. To dużo mówi o tym jak wiarygodne jest Synerise w oczach swoich partnerów i dostawców.

Patrząc na te liczby można oszacować, że pozyskane w połowie 2024 środki od inwestora w wysokości około 34 milionów (w komunikatach spółki była mowa o 8,5 miliona dolarów) z niewielkim tylko naddatkiem pokrywają roczne zapotrzebowanie Synerise na gotówkę. Sytuacja płynnościowa na koniec 2024 roku będzie więc pewnie podobna lub niewiele lepsza od tej opisanej powyżej.

Przyznam, że gdy szacowałem wyniki finansowe Wisły (które będą zapewne spektakularnie słabe) za pełny 2023 nie przypuszczałem, że Synerise może to przebić w sensie negatywnym. A tutaj spółka ta będzie zapewne większa (choć niewiele) od klubu pod względem przychodów, ale wygenerowała też jednak wyraźnie wyższą stratę (szacowany wynik Wisły w 2023 to 15 milionów straty). Niestety szacunków tych nie sprawdzimy precyzyjnie ze względu na brak publikacji półrocznego sprawozdania przez Wisłę. Nie sądzę jednak aby pomyłka mogła być istotna dla powyższej konstatacji.

W sumie obydwa podmioty prowadzone przez prezesa Królewskiego wydały w 2023 roku około 45 milionów złotych więcej niż zarobiły. Spektakularna kwota.
Powód: Uwaga o wzroście przychodów niższym od inflacji jest słuszna. Poprawiłem. Doczytałem też i dopisałem akapit o rozliczeniach.
Ostatnio edytowane przez Piknik1906 : 27.10.2024 o godz. 11:45.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów