The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.10.2024, 17:27
I to jest OK.
Uważam, że jeśli ktoś rzuca jakieś tezy co do sposobu ustawiania graczy różnego dla różnych trenerów jak, dla przykładu:
Cytat:
asymetryczne ustawienie, ale też inne role i zadania poszczególnych zawodników, nie wystawianie ich na pozycjach, do których nie mają predyspozycji, a także wyższe ustawienie w poziomie defensywnych pomocników, by efektywniej zbierali drugie piłki, schodzenie ofensywnego pomocnika do prawej strony, Alfaro jako "wolny elektron" absorbujący półprzestrzenie w trzeciej tercji boiska
... to niech przyjmie założenie, że jesteśmy ślepi i niech to pokaże na konkrentnych analizach opierających się na oficjalnych statystykach i wskazujących, że ustawienie było asymetryczne, ustawienie było wyższe, a ktoś tam absorbował półprzestrzenie.
Niech to będzie widoczne na jakiejś mapce boiska, bo inaczej to sorry, ale musimy wierzyć na słowo, albo... olać takie analizy.

No, a poza tym ustawienie też wynika z:
- tego, kim dysponujemy i czy ten ktoś jest w dobrej formie, czy dochodzi do siebie po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją lub brakiem miejsca w składzie
- tego, przeciwko komu gramy przy uwzględnieniu silnych i słabych stron rywala
- tego nawet, jaka jest pogoda i jaki jest stan boiska...

Zwykłe powiedzenie: Rude grał takim ustawieniem, Jop takim, a Moskal takim jest wielkim uproszczeniem o ile nie wskazuje dlaczego było takie ustawienie, a nie inne i co miało na nie wpływ.
Nie można też powiedzieć, że jedno jest lepsze od drugiego, a to trzecie w ogóle śmieszne, o ile nie uwzględnia się wszystkich czynników, które za nim stoją.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 07.10.2024, 17:33
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Cały post markusa w zasadzie OK, to znaczy merytoryczny, chociaż można z jego tezami dyskutować.
Szkoda wtrętu powyżej, który jest tylko uwagami ad personam nie na miejscu, co może doprowadzić do niepotrzebnej potyczki na inwektywy, zamiast rzeczowej dykusji.

- 1 ujemny pkt dla Gryfindoru (czyli dla markusa).

Postanowiłem zacząć prowadzić przez jakiś czas statystykę takich ujemnych punktów.
Bez żadnych konsekwencji - nie jestem modem.
Chcę tylko zobaczyć kto w ciągu jakiegoś określonego czasu (dajmy na to miesiąc) zbierze najwięcej punktów jako największy hejter na tym forum.

- 1 pkt ujemny dla S1mone za:
, oraz

Szybko poszło.
Wiedziałem, że post Markusa wywoła reakcję i rozpocznie się flame.

Może jednak spróbujmy, nawet bez modów panować nad emocjami?
podlicz wolfiego
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 07.10.2024, 17:58
krysztal napisał(a):Wyświetl post
A czy ja chcę cię obrazić?Uważam,że takich osobników bez honoru,bez poczucia godności nie da się obrazić.Widzę,że nie tylko uszy ci zabalsamowało ale i tą pustą przestrzeń między nimi.
Nie mierz wszystkich swoją miarą. Naprawdę nie każdy jest tak beznadziejny jak ty
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 07.10.2024, 18:26
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
podlicz wolfiego
Od dzisiaj liczę, postaram się niczego nie ominąć

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.10.2024, 18:58
To nie wiedzieliście, że Jop już czerpał od Rudego po tym jak został tymczasowo trenerem za Sobola? Jop się naczytał książek Rudego i Zaskroniec pomyślał, że skoro ten taki mundry od książek tamtego speca, to w takim razie trzeba speca Rude zatrudniać i dopiero wyniki powykręca.

Niestety okazało się, że uczeń przerósł mistrza i tak jak Jop miał 3 wygrane na 3 mecze, wtedy, teraz już doszło 5/5, tak mistrz Rude miał średnią 1,25.

No ale tak, to prawda, gdyby nie Rude to nie istniałby ktoś taki jak Mariusz Jop.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.10.2024, 19:12
s1mone napisał(a):Wyświetl post
hahahaha
"Hahaha" to ludzie robili, gdy widzieli jak wciskałeś wiecznie połamanego Brodę do składu jako wartościowego bramkarza. Warto było tak robić z siebie błazna? Dziś u Jopa nie jest on nawet rezerwowym bramkarzem, tylko najwyżej trzecim, co pięknie podsumowuje bzdury, które tu tygodniami wypisywałeś.

Było to tak samo mądre jak te Twoje obecne wypociny mające tuszować fakt, że Jop wyrzucił do kosza różne koncepcje Moskala (przy okazji wraz z wieloma Twoimi idiotycznymi opiniami wygłaszanymi tu od miesięcy - widać jak cię to boli ) i że znacznie bardziej czerpie z pomysłów, które miał Rude.

Posunięcia Moskala odrzucone przez Jopa:
- Ustawienie taktyczne: Jop stosuje asymetrię, której nie stosował Moskal, a stosował Rude.
- Wykonawcy rzutów rożnych: Jop odrzucił rozwiązanie wdrożone przez Moskala. Rodado ma teraz inne zadania, podobnie jak było dawniej również za Rude. Jak Fra Mat potrzebuje do potwierdzenia tego specjalistycznych statystyk, jego sprawa.
- Szersze ustawienie prawego skrajnego pomocnika i węższe lewego w fazie ataku: znów odrzucenie rozwiązania wdrożonego przez Moskala i skopiowanie idei, którą miał Rude. Sprawa do zweryfikowania zarówno poprzez oglądanie meczu, jak i lekturę specjalistycznych źródeł, na które czasem powołują się Surdek czy Skucha.
- Nominalny lewy pomocnik jako "wolny elektron" przy asymetrycznym ustawieniu: sięgnięcie po rozwiązania, które wiosną wdrażał Rude, odrzucenie tego, co robił Moskal, u którego czegoś podobnego nie było. Do zweryfikowania jak wyżej.
- Ustawienie środkowych defensywnych pomocników: Jop odrzucił koncepcję Moskala, ustawiając parę Igbekeme-Carbo wyżej i poziomo, co ułatwia zbieranie drugich piłek przy grze z rywalami stosującymi autobus i czyni zespół bardziej kompaktowym i mniej narażonym na kontrataki. Znów sięgnięcie po rozwiązanie po które wiosną sięgał Rude, tyle że z Dudą zamiast Igbekeme, co oczywiście obniżało wtedy jego efektywność.
- Wychodzenie tylko jednym napastnikiem. Jop na razie za każdym razem wychodzi dwoma, co jest zmianą w stosunku do większości meczów Moskala. Potrzebujecie jakieś "mapki boiska", by to stwierdzić?
- Uparte wystawianie zawodników na nowych dla nich i egzotycznych pozycjach, gdy są inne opcje. U Jopa na przykład Sukiennicki jeszcze ani razu nie zagrał na skrzydle jak u Moskala. To nie przypadek tylko świadoma decyzja, wynikła z lepszej analizy jego możliwości i predyspozycji. Znów potrzebne wam jakaś "mapka boiska",by ten fakt potwierdzić?
- Skończenie ze stawianym na Brodę nawet w roli drugiego bramkarza. postawienie na Letkiewicza, na co Moskal się nigdy nie zdobył, nawet w meczach, w których teoretycznie mieliśmy oszczędzać podstawowych zawodników.
- Każdorazowe trzymanie Rodado na boisku od pierwszej do ostatniej minuty. Tu też chcecie mapki?

Wyliczać można byłoby dalej, ale już mi się nie chce.

Tak S1meoniku, Jop wyrzucił do kosza gro pomysłów i taktycznych rozwiązań twojego Moskala i poszedł w paru elementach w stronę tego, co wdrażał Rude, dodatkowo modyfikując je po swojemu, bo teraz ma trochę inne nazwiska w zespole, pod które może układać grę. Na razie okazuje się on znacznie lepszym trenerem od Moskala, o większym wyczuciu, umiejącym korzystać z wcześniejszych doświadczeń, uczącym się na nich. Możesz się wić i kwiczeć, ale nie zanegujesz tego oczywistego faktu, tak jak kolejnego odpalenia Brody, tej twojej wielkiej gwiazdy To dopiero jest beznadziejny bramkarz, mogący kandydować do miana jednego z najgorszych w historii Wisły. Bye!
Ostatnio edytowane przez Markus : 07.10.2024 o godz. 20:59.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.10.2024, 19:50
@Markus - Broda nie jest trzecim bramkarzem, Broda jest poza kadrą, kontuzjowany. Trzeci raz w trzecim sezonie z rzędu.
Po co go było przedłużać - pojęcia nie mam.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 07.10.2024, 19:57
Markus napisał(a):Wyświetl post
" Warto było tak robić z siebie błazna? [..]
[...] Twoje obecne wypociny mające tuszować fakt, że Jop wyrzucił do kosza różne koncepcje Moskala (przy okazji wraz z wieloma Twoimi idiotycznymi opiniami wygłaszanymi mi od miesięcy - [...]

Tak S1meoniku,
W mojej tabelce dla Markusa kolejny punkt za mieszanie do prób rzeczowej rozmowy uwag ad personam

Tabelka na tę chwilę wygląda tak:
  • markus 2
  • s1mone 1
  • leszekpw 1
A jeszcze dzień nie minął

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 07.10.2024, 20:00
Oczywiście, że Jop jest świetnym trenerem, mówiłem o tym rok temu, kiedy wolfy i ty podważaliście jego kompetencje. Z Rudego to on czerpie przede wszystkim asymetryczne w stosunku do Rudego podejście do gry. Przejście od tchórzostwa i zachowawczej gry Hiszpana do ofensywnej jazdy na bagnety Jopa to jest dopiero asymetria

Markusik oczywiście wynajduje jakieś tam wspólne punkty na siłę ignorując najważniejszy podpunkt czyli nastawienie. Defensywne i ostrożne podejście kontra totalna ofensywa i jazda do przodu.

To tak jak w tym kawale :
przychodzi facet do lekarza i mówi : mam problem, prawidłowo interpretuję semantykę pytań, jednocześnie ignorując ich znaczenie.
Doktor : czy mógłby Pan podać przykład?
Pacjent : mógłbym.

I ot cała gadka z Markusem. Wyszukuje jakieś drobne punkty wspólne, nawet na siłę i ignoruje fakt, że podejście Rudego i Jopa do futbolu jest z zupełnie przeciwnego bieguna. Spoko Markusik, dajesz !
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.10.2024 o godz. 10:20.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 07.10.2024, 20:11
W mojej tabelce dla Markusa kolejny punkt za mieszanie do prób rzeczowej rozmowy uwag ad personam

• markus 2
  • s1mone 1
  • leszekpw 1
Ooo. Bardzo wybiórcze to zestawienie a gdzie punkcik dla krysztal (strona 4 tematu, wykropkowane, domyślne inwektywy nie zaliczają się, czy są równi równiejsi?)

A najbardziej zabawne jak to bawisz się w stróża ładu i porządku, a co robiłeś chwile wcześniej i jak się zachowywałeś? Wszyscy pamiętamy.
Ostatnio edytowane przez leszekpw : 07.10.2024 o godz. 20:13.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.10.2024, 20:24

• markus 2
  • s1mone 1
  • leszekpw 1
Doliczyłeś sobie punkty za homoerotyczne uwagi pod adresem leszekpw?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 07.10.2024, 20:30
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Ooo. Bardzo wybiórcze to zestawienie a gdzie punkcik dla krysztal (strona 4 tematu, wykropkowane, domyślne inwektywy nie zaliczają się, czy są równi równiejsi?)

A najbardziej zabawne jak to bawisz się w stróża ładu i porządku, a co robiłeś chwile wcześniej i jak się zachowywałeś? Wszyscy pamiętamy.
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Doliczyłeś sobie punkty za homoerotyczne uwagi pod adresem leszekpw?
Przecież napisałem, że zaczynam od dzisiaj, a konkretnie od 15:29
Napisałem też w innym miejscu:
Cytat:
Wiem, że sam nie jestem bez winy - dlatego, jak napisałem wyżej: od dzisiaj będę próbował trochę podnieść swój poziom i pisać na temat zamiast przyczepiać się personalnie do innych.

Najwyżej w odpowiedzi wskażę, co jest dla mnie w poście innej osoby nie merytorycznym odniesieniem personalnym w dyskusji.
A poza tym to tylko zabawa.
Chcę zagrać w tę grę, czy zabawić się w tę zabawę.
Nikt nie ma obowiązku brać tego na poważnie.

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.10.2024, 22:17
Centrum pomeczowe:
https://wislakrakow.com/posts/pgswis...omeczowe/10436

LICZBY MECZU

Bramki: 1-3 (1-1)
Strzały celne: 2-8
Strzały niecelne: 2-4
Posiadanie piłki (w %): 35-65
Rzuty rożne: 3-6
Żółte kartki: 3-4
Czerwone kartki: 0-0
Faule: 12-18

Skrót:
https://youtu.be/m8EGNuUbXw4?si=nSi9o9ImphToGOtp
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
pi0tr3k94
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 08.10.2024, 10:52
postawienie na Letkiewicza, na co Moskal się nigdy nie zdobył, nawet w meczach, w których teoretycznie mieliśmy oszczędzać podstawowych zawodników.
Tutaj akurat wszyscy zainteresowani potwierdzili, że Letkiewicz, decyzją Moskala i Załuski, miał grać w meczu z Chrobrym.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 08.10.2024, 11:34
Posunięcia Moskala odrzucone przez Jopa:
- Ustawienie taktyczne: Jop stosuje asymetrię, której nie stosował Moskal, a stosował Rude.
To tylko słowa. Prosze uprzejmie o konkretne wyjaśnienie na czym polega wspomniana "asymetria" i uzasadnienie dlaczego jest lepsza od "symetrii".
- Wykonawcy rzutów rożnych: Jop odrzucił rozwiązanie wdrożone przez Moskala. Rodado ma teraz inne zadania, podobnie jak było dawniej również za Rude. Jak Fra Mat potrzebuje do potwierdzenia tego specjalistycznych statystyk, jego sprawa.
Nie potrzebuję do tego statystyk. Proszę jedynie o wyjaśnienie dlaczego brak wykonywania przez Rodado rzutów rożnych jest lepszy od tego, że on jako jedyny potrafi dorzucić piłkę na odpowiedniej wysokości w pole karne rywala.
Przykładem pierwszy w meczu z Pogonią rzut różny wykonywany przez Jarocha. Piłka została przejęta przez rywala, gdyż leciała za nisko, po czym poszła kontra rywala skutkująca żółta kartką Kissa. Korzyść z takiego ustawienia jak cholera.
- Szersze ustawienie prawego skrajnego pomocnika i węższe lewego w fazie ataku: znów odrzucenie rozwiązania wdrożonego przez Moskala i skopiowanie idei, którą miał Rude. Sprawa do zweryfikowania zarówno poprzez oglądanie meczu, jak i lekturę specjalistycznych źródeł, na które czasem powołują się Surdek czy Skucha.
Proszę o wskazanie jak takie ustawienie wpłynęło na przebieg meczu i zwiększenie potencjalnych szans na zdobycie gola.
- Nominalny lewy pomocnik jako "wolny elektron" przy asymetrycznym ustawieniu: sięgnięcie po rozwiązania, które wiosną wdrażał Rude, odrzucenie tego, co robił Moskal, u którego czegoś podobnego nie było. Do zweryfikowania jak wyżej.
Też proszę o wskazanie, co to w ogóle dało.
- Ustawienie środkowych defensywnych pomocników: Jop odrzucił koncepcję Moskala, ustawiając parę Igbekeme-Carbo wyżej i poziomo, co ułatwia zbieranie drugich piłek przy grze z rywalami stosującymi autobus i czyni zespół bardziej kompaktowym i mniej narażonym na kontrataki. Znów sięgnięcie po rozwiązanie po które wiosną sięgał Rude, tyle że z Dudą zamiast Igbekeme, co oczywiście obniżało wtedy jego efektywność.
Zgodzę się z tym jeśli zobaczę statystyki/mapkę ustawienia środkowych pomocników. Podejrzewam, że ona nie istnieje, a teza jest tylko ładnie zbudowaną frazą.
- Wychodzenie tylko jednym napastnikiem. Jop na razie za każdym razem wychodzi dwoma, co jest zmianą w stosunku do większości meczów Moskala. Potrzebujecie jakieś "mapki boiska", by to stwierdzić?
A ile tych napastników w formie miał wcześniej Moskal?
- Uparte wystawianie zawodników na nowych dla nich i egzotycznych pozycjach, gdy są inne opcje. U Jopa na przykład Sukiennicki jeszcze ani razu nie zagrał na skrzydle jak u Moskala. To nie przypadek tylko świadoma decyzja, wynikła z lepszej analizy jego możliwości i predyspozycji. Znów potrzebne wam jakaś "mapka boiska",by ten fakt potwierdzić?
Wystawianie zawodników na innych pozycjach wynika z prostego faktu dysponowania ograniczoną liczbą zawodników zdrowych i w pełnej formie. W takiej sytuacji Moskal łatał czym mógł. Jop ma większy komfort, gdyż więcej zawodników jest zdrowych i nie ma potrzeby zastępowania takiego Alfaro czy Duarte takim Sukiennickim. Tak więc ta niby wyższość myśli taktycznej Jopa to raczej wskazanie trudnej sytuacji kadrowej jaką mia wcześniej Moskal
- Skończenie ze stawianym na Brodę nawet w roli drugiego bramkarza. postawienie na Letkiewicza, na co Moskal się nigdy nie zdobył, nawet w meczach, w których teoretycznie mieliśmy oszczędzać podstawowych zawodników.
Juz to pisano. Letkiewicz był przewidziany do gry z Chrobrym już przez Moskala.
- Każdorazowe trzymanie Rodado na boisku od pierwszej do ostatniej minuty. Tu też chcecie mapki?
W sytuacji, gdy gonilismy wynik, a tak było prawie zawsze, odesłanie na ławkę Rodado byłoby strzałem w stopę, który Markus skrytykowałby w pierwszej kolejności.
Wyliczać można byłoby dalej, ale już mi się nie chce.
Dziękuję bardzo. Na razie to tylko tezy. Proszę je uzasadnić.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.10.2024, 13:22
pi0tr3k94 napisał(a):Wyświetl post
Tutaj akurat wszyscy zainteresowani potwierdzili, że Letkiewicz, decyzją Moskala i Załuski, miał grać w meczu z Chrobrym.
Idąc jednak logika Moskala to Letkiewicz mógł nie zagrać z Odrą.

Chwilę wcześniej wypowiadał się że lepszy moment na debiut Letkiewicza jest poza Reymonta bo presją trybun może go przygnieść. Ręce mi opadły jak to usłyszałem.

Letkiewicz powinien już z Wartą stanąć w bramce. Nie wiemy z Jopem by tak było, ale to już wydawało się logiczne jakoś czas temu.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.10.2024, 14:58
Skoro Jop tak namiętnie kopiuje rozwiązania Rude to dlaczego ich wyniki są tak diametralnie różne?

Szkoda nawet tego komentować.Jak ktoś z premedytacją pomija co mówi sam Jop o tym,że ma bardzo dobrze pod względem fizycznym przygotowaną drużynę,że taki wynik jak z Odrą powinni zrobić wcześniej,że poprawia się sytuacja kadrowa i ma coraz większe pole manewru czy chociażby to,że Letkiewicz w bramce to pomysł Załuski i Moskala,to nie ma chyba sensu dyskutować.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 08.10.2024, 16:06
Moskal przed meczem (chyba) z Trnawą powiedział, że decyzje o tym kto gra w bramce podejmuje Załuska, że on się do tego nie miesza, bo to Załuska właśnie zna się na sztuce bramkarskiej. Więc jeśli nie kłamał w żywe oczy to nie on by podjął taką decyzję, a Załuska.

Z resztą dobrze się ostatecznie wszystko skończyło, przynajmniej na razie. Bardzo słabego trenera już nie ma, Wisła wygrywa, a Letkiewicz na razie spisuje się OK. Choć, trzeba być uczciwym i przyznać, że okazji do wykazania się to on jeszcze nie miał.
Ostatnio edytowane przez TIR_DO_SŁUBIC : 08.10.2024 o godz. 16:09.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 08.10.2024, 16:52
Oczywiście, że Jop jest świetnym trenerem, mówiłem o tym rok temu
Nawiązujesz do czasu, kiedy na forum nazywałeś w rozmowie hejterka Jaroo, cytuję: "Jaro-idiota-co-szuka-idiotów-u-siebie-w-domu" i wyzywałeś się z nim od "głupków", "bezmózgów", "idiotów" itd.? Czy do momentu, w którym obwieszczałeś, że wybaczasz wiele Wolfiemu z powodu jego rzekomego Aspergera?

Bo swoje ówczesne wywody na temat Jopa i jego klasy, że niby jak teraz twierdzisz mówiłeś, iż jest "świetnym trenerem", sam podsumowałeś tak:
S1mone napisał(a):
Ja jedynie twierdzę, że jakby się go zwolniło po 3 pewnych wygranych to byłby to zły ruch.
Nawet tu zakłamujesz rzeczywistość, ale co tam.

S1mone napisał(a):
Markusik oczywiście wynajduje jakieś tam wspólne punkty na siłę ignorując najważniejszy podpunkt czyli nastawienie. Defensywne i ostrożne podejście kontra totalna ofensywa i jazda do przodu.
W którym meczu z zespołem stosującym autobus Wisła grała za Rude defensywnie? W którym miała mniejsze posiadanie piłki, mniej akcji ofensywnych, nie atakowała cały czas, niestety często nadziewając się na kontry, bo mieliśmy słabszy środek pola, który nie był w stanie tak jak teraz przejmować drugich piłek i blokować podobnych akcji? W którym z tak grającym przeciwnikiem jak niedawno Odra czy Siedlce Rude nie stosował nawet takich ataków "na hura" jak przesuwanie stopera Urygi do trzeciej tercji?

Komu chcesz wmawiać te głupoty? To jeszcze większe brednie niż robienie z Brody wartościowego bramkarza nadającego się do pierwszego składu

Punktów wspólnych z Rude w taktyce, ustawieniu i rozwiązywaniu poszczególnych elementów gry Jop ma znacznie więcej niż z Moskalem, co zostało już wielokrotnie wykazane nie tylko przeze mnie. Jop dziś znacznie bardziej czerpie z modelu gry, który wdrażał Rude niż tego, co wdrażał Moskal! To, co robił Moskal zmienił w kilku elementach odchodząc od popełnianych przez Kazka błędów, czerpie też obficie ze wcześniejszych doświadczeń i rozwiązań wdrażanych przez Rude, takie są fakty. A Ty sobie dalej próbuj zaklinać rzeczywistość jak przy Brodzie.
Ostatnio edytowane przez Markus : 08.10.2024 o godz. 16:57.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 08.10.2024, 16:55
Fra Mat napisał(a):
To tylko słowa. Prosze uprzejmie o konkretne wyjaśnienie na czym polega wspomniana "asymetria" i uzasadnienie dlaczego jest lepsza od "symetrii".
Na forum to zawsze będą tylko słowa . Asymetria jest przeciwieństwem symetrii i w wydaniu Wisły polega na przyjęciu ustawienia 1-4-5-1 bez klasycznego lewego pomocnika czy skrzydłowego w rolę którego wchodzi nominalny lewy obrońca, podczas gdy z prawej strony cały czas operuje klasyczny prawy pomocnik/skrzydłowy wspierany klasycznym prawym obrońcą. A dlaczego sprawdza się bardziej w dzisiejszej Wiśle niż wcześniejsza gra Moskala bez tej asymetrii pokazuje wynik ostatniego meczu, osiągnięty w znacznej mierze dzięki strzałom tak "asymetrycznie" ustawionego nominalnego lewego obrońcy.

Ale Tobie nie chodzi o tłumaczenie takich rzeczy, tylko o próby zanegowania zmian wprowadzonych przez Jopa w stosunku do czasu Moskala w oparciu o rozwiązania, które wcześniej wdrażał Rude. A te zmiany są naprawdę oczywiste i tak wyraźne jak brednie wypisywane przez S1meone nie tylko przy Brodzie. Widzi je również Wolfy, widzą i inne osoby, a to że Wy tego nie widzicie, czy raczej nie chcecie zobaczyć, to już tylko Wasz problem. Wszelkie próby wytłumaczenia Wam czegokolwiek są zwykłą stratą czasu, tak jak były przez cały ostatni rok.

Fra Mat napisał(a):
Proszę jedynie o wyjaśnienie dlaczego brak wykonywania przez Rodado rzutów rożnych jest lepszy od tego, że on jako jedyny potrafi dorzucić piłkę na odpowiedniej wysokości w pole karne rywala.
Bo z rzutów rożnych wykonywanych przez Rodado bramki w lidze nie padały, natomiast padało wiele bramek w lidze zdobytych po jego strzałach głową lub sytuacyjnych dobitkach następujących na skutek dośrodkowań, także z kornerów wykonywanych przez innych zawodników - nawet jeśli w większości przypadków ci inni zawodnicy ordynarnie partaczyli dośrodkowania.

Fra Mat napisał(a):
Proszę o wskazanie jak takie ustawienie wpłynęło na przebieg meczu i zwiększenie potencjalnych szans na zdobycie gola.
Poprzez większą dezorganizację krycia rywali i ich ustawienia, lepsze wykorzystanie możliwości strzału z prawej nogi posiadanych przez Mikulca (oraz stworzenie mu większej przestrzeni na strzały poprzez zabieranie krycia), który grając wyżej znacznie częściej mógł dochodzić do pozycji strzeleckich niż gdyby grał bardziej cofnięty jako typowy lewy obrońca. Co do szczegółów pytaj Jopa, dlaczego uznał takie ustawienie i taktykę za znacznie bardziej optymalną oraz lepszą niż to, co w meczach z takimi rywalami ordynował wcześniej Moskal - i jak pokazały wydarzenia miał rację. Jop z pewnością wytłumaczy Ci czym się kierował lepiej niż ja.

Fra Mat napisał(a):
Też proszę o wskazanie, co to w ogóle dało.
Wynik 3-1 dla Wisły na tablicy po ostatnim gwizdku. Tak jak powyżej, zapraszam do rozmowy z Jopem i zapytania go o to, dlaczego uznał, że to rozwiązanie da więcej niż to, które stosował we wcześniejszych meczach Moskal. Skoro na Twoje słowa i odpowiada nawet Królewski, może i Jop zaszczyci Cię odpowiedzią - tyle że Tobie nie o odpowiedź chodzi, tylko o zanegowanie odejścia Jopa od tego, co robił Moskal w stronę tego, co robił Rude.

Fra Mat napisał(a):
Zgodzę się z tym jeśli zobaczę statystyki/mapkę ustawienia środkowych pomocników. Podejrzewam, że ona nie istnieje, a teza jest tylko ładnie zbudowaną frazą.
Mapki dotyczące ustawienia wiślaków, nie tylko środkowych pomocników, znajdziesz w publikacjach takich osób jak Adam Surdek czy Maciej Skucha, lub na takich stronach jak platforma Wyscout.

Skoro uznajesz za wiarygodne anonimowe wypowiedzi na rumuńskich forach i portalach społecznościowych, na które chętnie się powołujesz, tym bardziej za wiarygodne powinieneś uważać publikacje takich podpisujących się własnym imieniem i nazwiskiem osób związanych z Wisłą czy profesjonalnych źródeł piłkarskich. Jeśli są oni u Ciebie mniej wiarygodni od rumuńskich trolli, pozostaje tylko załamać ręce.

Fra Mat napisał(a):
A ile tych napastników w formie miał wcześniej Moskal?
Zwoliński teraz jest piłkarzem w formie?

Fra Mat napisał(a):
Wystawianie zawodników na innych pozycjach wynika z prostego faktu dysponowania ograniczoną liczbą zawodników zdrowych i w pełnej formie. W takiej sytuacji Moskal łatał czym mógł. Jop ma większy komfort, gdyż więcej zawodników jest zdrowych i nie ma potrzeby zastępowania takiego Alfaro czy Duarte takim Sukiennickim. Tak więc ta niby wyższość myśli taktycznej Jopa to raczej wskazanie trudnej sytuacji kadrowej jaką mia wcześniej Moskal.
Sytuacja kadrowa nie zmuszała Moskala do wystawiania Sukiennickiego akurat w roli lewego pomocnika, czy upartego stawiania na Starzyńskiego zamiast na Baenę, przy jednoczesnym odwlekaniu postawienia na Letkiewicza w bramce. Ten młodzieżowiec mógł zadebiutować o wiele wcześniej niż dopiero planowo w odwołanym w ostatniej chwili meczu w Głogowie. Kto lub co zmuszało Moskala do wystawiania w pucharach Brody zamiast Ciczkana, a w niektórych meczach ligowych nie wystawiania zamiast Białorusina Letkiewicza? Załuska? Kto zmusił Moskala do postawienia w Pruszkowie na Jarocha na stoperze np. zamiast Kutwy? Moskal nie jeden raz pomylił się w ocenie przydatności i predyspozycji dzisiejszych zawodników Wisły do gry na poszczególnych pozycjach. Nikt nie nakazywał też Moskalowi upierać się przy sprowadzaniu i przepłacaniu za Biedrzyckiego, co z czasem wyszło na jaw, absorbując znaczną część naszych zasobów na sprowadzenie zbyt słabego zawodnika, zamiast postawienia na kogoś innego, być może znacznie bardziej przydatnego.

Fra Mat napisał(a):
W sytuacji, gdy gonilismy wynik, a tak było prawie zawsze, odesłanie na ławkę Rodado byłoby strzałem w stopę, który Markus skrytykowałby w pierwszej kolejności.
Z Rapidem przegrywając pięcioma bramkami goniliśmy wynik? Z Belgiami w Krakowie też musiał grać do ostatniej minuty, bo nic nie było już dawno pozamiatane? Odesłanie Rodado na ławkę w takich meczach pochwaliłbym w pierwszej kolejności, ale Moskal i tu był totalnie pogubiony i nie potrafił odpowiednio zarządzać siłami zawodników tak, by tych najlepszych trochę zaoszczędzić na kolejne mecze.

Fra Mat napisał(a):
Na razie to tylko tezy. Proszę je uzasadnić.
To nie są tezy, tylko rzeczywistość i fakty wielokrotnie opisywane, owocujące konkretnymi wynikami i grą Wisły, którą każdy z nas mógł na własne oczy zobaczyć. Ale jak ktoś chce bronić za wszelką cenę Moskala wbrew faktom i wmawiać, że Jop nie wraca do niektórych rozwiązań, które wdrażał Rude, to droga wolna. Zmiany wprowadzane przez Jopa i jego wybory najlepiej pokazują, jak wiele Moskal zepsuł i jak bardzo błądził.
Ostatnio edytowane przez Markus : 08.10.2024 o godz. 17:12.
(...)
"
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.10.2024, 17:02
Nie no ja widzę zmiany Jopa względem tego co grał Moskal ale nie cholery nie pasuje mi to do tego co grał Rude.
Ustalcie z Tirem wspólną wersję,albo Moskal miał uja do gadania i bramkarza wybierał

Załuska albo nikt nie mógł wpływać na Moskala w kwestii obsady bramki.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.10.2024, 17:04
Niesamowity jest ten Markus. Rudemu robił e-laskę przez forum. Moskala hejtował. A jak Jopowi dobrze idzie to znowu zaczął pisać elaboraty, oczywiście nie tyle wychwalające Jopa, co pokazujące jak Jop czerpie z Rude.
Dziwne te choroby w XXI wieku ludzie mają.

Moskal średnia podobna w lidze do Rudego, w pucharach tak samo dobrze grał jak Rude. O dziwo tu analogii żadnych markus nie widział xd Teraz widzi, teraz gdy Jop zrobił najdłuższa serię wygranych w lidze od kilkunastu miesięcy (tak, dokładnie dwie wygrane pod rząd), teraz gdy Wisła zdobywa po kilka bramek w meczu, tracąc niewiele.
Oczywiście jest tak dobrze bo Jop czerpie z Rudego. Rude grał tak samo jak teraz Jop, tyle, że miał wyniki jak Moskal.

PS Kiedyś było Rude watch takiego antypolaka wolfyego. Skończyło się watchowanie gdy wyniki Rudemu siadły.
Niedawno było podniecanie się przez Markusa statystykami z każdego meczu Carbo. Skończyło się jak Carbo zaczłą grać gorzej. Ale że życie próżni nie lubi to mamy te elaboraty o Jopie grającym jak Rude.

No pojeby pierwszej klasy.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 08.10.2024, 17:53
Oj jaroo1 czyżby kolejny minusik w klasyfikacji kolegi?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 08.10.2024, 21:01
Komu chcesz wmawiać te głupoty? To jeszcze większe brednie niż robienie z Brody wartościowego bramkarza nadającego się do pierwszego składu
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Niesamowity jest ten Markus. Rudemu robił e-laskę przez forum. [...]

No pojeby pierwszej klasy.
Z przykrością obydwóm kolegom przyznaję po punkcie w mojej zabawie.
Teraz, według stanu od wczoraj 15:29 wygląda to tak
  • markus 3
  • s1mone 1
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 1
Ostatnio edytowane przez FraMat : 09.10.2024 o godz. 20:54.

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.10.2024, 21:13
Ja wnoszę albo o anulowanie mi punktu albo o dodanie kolejnego punktu lesiowi. Uniosłem się wczesniej bo mi się przypomniały słowa lesia:

Cytat:
Rude, Kiko, Krolewski wypierd... Nie wierze w ten zespol, tego trenera.
Do tego obrażanie Hiszpanów i poniżanie Jopa:

Cytat:
Niestety ale hiszpanie się w Wiśle nie sprawdzają i się nie sprawdzą. Trzeba było zatrudnić charakternych polskich wyrobników i tyle.
A Goku to też zupełnie nieudany transfer. Możemy marzyć o awansie, hiszpanie nie mają psychy w decydujących momentach. Trener poleci po kilku meczach i zostaniemy z Jopem. Chyba, że Królewicz znów będzie rękami, nogami bronił swej decyzji jak z Sobolem.
żeby później dodatkowo Jopem poniżyć Rudego ;/

Cytat:
Jop jest bardziej kumaty niz ten cały Rude
Nienawidzę jak ktoś hejtuje Hiszpanów i chwali PMS.

PS Lesiu, chciałeś w Wiśle polslkich wyrobników to masz hehehe
drozd:
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 08.10.2024, 21:20
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ja wnoszę albo o anulowanie mi punktu albo o dodanie kolejnego punktu lesiowi. Uniosłem się wczesniej bo mi się przypomniały słowa lesia:
Powołałem na szybko komisję złożoną z założyciela zabawy i nie uznała ona twojego odwołania.
Prawo zabawy nie działa wstecz, to znaczy że nie przydzielam punktów za posty sprzed jej rozpoczęcia.

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 08.10.2024, 21:53
Markusik dekielek nadal do 10 nie umi. No nie umi.

Włącz sobie dowolny meczyk z czasów Rude. Nie licząc tych ostatnich, gdy coś mu powoli zaczynało świtać.

Ten gamoń rozgrywając piłkę od tyłu zostawiał trzech stoperów w linii, Jaroch był półprawym stoperem. Na wahadle z prawej strony grał Villar - co mu zupełnie nie wychodziło. Facet był przez Rudego cieniem samego siebie, bo go stawiał na nie jego pozycji.

I czy my graliśmy ofensywnie za Rudego? No nie. Całe nasze granie ofensywne opierało się na fakcie, że przeciwnik nam zostawiał piłkę i ustawiał autobus. Dlatego też mieliśmy przewagę w jej posiadaniu.
Z drugiej strony wystarczy popatrzeć na statystykę strzałów, w szczególności tych celnych.

Tu masz garść statystyk :

Średnie na mecz, stosunek oznacza stosunek względem drużyny przeciwnej, wziąłęm pod uwagę tylko ligę. W przypadku Jopa wziąłem 2 mecze zimą i 2 mecze teraz.

średnie posiadanie piłki - Rude 56%, Moskal 56%, Jop 61%
średnio ilość strzałów celnych na mecz - Rude 5, Moskal 7, Jop 7
średnio stosunek strzałów celnych - Rude 0, Moskal +2, Jop +5
średnio ilość strzałów na mecz - Rude 16, Moskal 22, Jop 21
średnio stosunek strzałów na mecz - Rude +4, Moskal +10, Jop +16
średnio ilość rożnych na mecz : Rude 7, Moskal 9, Jop 8
średnio stosunek rożnych : Rude+3, Moskal +6, Jop +6

Teraz pokaż w których statystykach ofensywnych górował Rude. POKAŻ MI TO. Podobno jego Wisła dominowała, a średnio to nawet nie strzelała celnie na bramkę w lidze więcej od przeciwników. A w zasadzie to strzelała celnie mniej od przeciwnika, bo to 0 w stosunku strzałów celnych to tak naprawdę 4,97 średnia celnych strzałów do 5,07 średniej przeciwnika.

Trzeba też pamiętać - porównując Moskala do Rudego, że Wisła Moskal w 3 meczach na 8 kończyła mecz z czerwoną kartką (38%). Wisła Rudego również się 'wyczerwieniła' w 3 meczach ligowych - ale na 15 meczy, czyli ok 20%. Miały te kartki negatywny wpływ na statystyki.

A teraz zacznij dalej polemizować swoimi okrągłymi słówkami z faktami. Rude grał defensywniej od Moskala. Rude grał defensywniej od Jopa. Rude budował akcje od tyłu 3 stoperami. Do tego jeszcze Carbo schodził po piłkę pomiędzy 3 stoperów. Gra wahadłami jest bardzo zachowawczą taktyką, chyba że jesteś klubem z europejskiej czołówki i masz półbocznych stoperów, którzy mają wizję gry na poziomie defensywnego pomocnika i jednocześnie bronią. No cóż, ani Colley, ani Jaroch tego nie mieli, więc sobie Carbo do nich schodził po piłkę i mieliśmy 4 gości za linią piłki i się dziwiliśmy, że autobusu się nie da przestawić.

Ale spoko przynajmniej było asymetrycznie i był wolny elektron.
Już nawet nie zamierzam się wdawać w polemikę dotyczącą tej asymetrii (jak dla mnie Villar na prawym wahadle grał ofensywniej niż nasz lewy wahadłowy - kto tam wtedy był za Rude? Krzyżan / Szot chyba?
Markusikowi asymetria Rude wypływała z tego, że nie widział, że Jaroch gra półprawego tylko dla niego Jaroch był prawym obrońcą. I faktycznie pewna asymetria była, tylko nie w tym kierunku w którym założył Markus. Villar grał wyżej od Krzyżana/Szota.
Teraz Jop ma Mikulca i Jarocha. Mikulec ma większe inklinacje do ofensywnej gry niż Jaroch to się wydaje, że jest asymetria. Ten tzw wolny elektron to jest po prostu Alfaro, który średnio ma siłę biegać wzdłuż linii i ma bardziej zacięcie do gry kombinacyjnej to schodzi do środka rozegrać. Zarówno za Jopa jak i Rudego Alfaro grał w pierwszym składzie.

Możesz se polemizować ile chcesz, ale statystyk nie zakłamiesz Markusiku ile wody byś nie polał.

Co do cytowania mnie - co ma do rzeczy z kim się sprzeczałem i o czym w naszej dyskusji? I fajnie, że wyciągnąłeś to zdanie n/t Jopa - które napisałem po masowej nagonce na mnie. Jeżeli zdanie w którym piszę, że powinien dostać szansę to jedyne co na mnie znajdujesz po przekopaniu forum to faktycznie MOCNE MASZ TE HAKI Zważ też na datę posta, w momencie gdy pisałem tak wyważone posty Jop miał bodajże dopiero 1 mecz rozegrany za pasem. Już po tym jednym meczu pisałem (bo coś czułem, że może się tak skończyć), że jak wygra wszystko jak leci to powinien dostać szansę. Pisałem o możliwych 3 wygranych już po pierwszej, bo miałem mocne przeczucie, że Jop może wykręcić taki wynik. Po 3 wygranych już dużo mocniej agitowałem za jego pozostaniem (nawet zrobiłem sondę). Uważałem, że zmiana na stanowisku trenera na Rude to był błąd i się nie myliłem. W przeciwieństwie do ciebie.

Co myślał Markusik o Rude i Jopie można z resztą przeczytać w tamtym temacie, co założyłem sondę n/t zostania Jopa :

Markusik napisał(a):
Zakoduj sobie, że w obecnej sytuacji finansowej i sportowej Wisły, w której mamy w kadrze dużą grupę hiszpańskich piłkarzy, będących najważniejszymi częściami zespołu, dołożenie do tej grupy kompetentnego hiszpańskiego trenera stanowi optymalne wyjście. Bo to ten trener będzie miał największe szanse na dotarcie do nich, oraz rozwinięcie ich i wydobycie z nich maksimum możliwości. A tego dzisiaj Wisła potrzebuje, a nie kolejnych błędów polegających na zatrudnieniu słabej polskiej myśli szkoleniowej wątpliwej jakości i o wyjątkowo rzadkich sukcesach sportowych.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.10.2024 o godz. 22:40.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 09.10.2024, 05:25
No nie, ten przypomina brednie Markusa. Najbardziej za Rude rozwinęli się Hiszpanie: Goku, Eneko, Raton, Alfaro, Junca i Villar. Nigdy w życiu tak dobrze nie grali jak pod okiem rodaka Hiszpana, prawdziwego Hiszpana z prawdziwej Hiszpanii.
Tyle właśnie warte jest to pieprzenie markusika
drozd:
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 09.10.2024, 20:00

Włącz sobie dowolny meczyk z czasów Rude. Nie licząc tych ostatnich, gdy coś mu powoli zaczynało świtać.
Każdy mecz, nie tylko te z Pucharu Polski pokazuje jakie głupoty wypisujesz na ten temat.

Uroiłeś sobie, że w każdym meczu Rudę grał trójką obrońców z tyłu i Jarochem w roli trzeciego stopera, a Villar grał często na wahadle, co jest nieprawdą.

Fałszujesz rzeczywistość przywołaniem jakiś ogólnych statystyk z wyłączeniem meczów pucharowych, podczas gdy ocenie podlega tutaj gra z zespołami stosującymi autobus. Nie każdy zespół tak grał zarówno z Wisłą Rude jak i z Wisłą Moskala, za to na razie każdy tak grał z Wisłą Jopa.

Moskal i Jop mieli/mają też teraz innych zawodników niż wcześniej Rude, więc nie ma tu porównania jeden do jednego. Rude musiał też zmagać się z olewaniem meczów przez dużą część zespołu, z czym sobie finalnie nie poradził, a co z pewnością również mocno rzutowało na wszelkie statystyki. Ciekaw jestem też źródeł tych Twoich danych statystycznych, bo ja widziałem zupełnie inne. Pochwal się skąd je wziąłeś, gdyż jesteś zbyt znany z fałszowania rzeczywistości nie tylko przy Brodzie, by ufać ci na słowo. Ja nie kryje skąd m.in. czerpię statystyki.

A są one przykładowo takie dla drużyn, które w meczu z Wisłą stosowały autobus na przestrzeni ostatnich miesięcy:

Wisła Moskala:

Wisła - Polonia Warszawa
Bramki: 0-0
Posiadanie piłki (w %): 52-48
Strzały celne: 3-2
Strzały na bramkę: 16-14
Strzały zablokowane: 6-5
Spalone: 2-2
Rzuty rożne: 8-3
Faule: 11-20
Żółte kartki: 2-6
Czerwone kartki: 1-0

Znicz - Wisła
Bramki: 2-1 (0-1)
Posiadanie piłki (w %): 41-59
Strzały celne: 10-6
Strzały niecelne: 3-7
Rzuty rożne: 6-6
Faule: 11-16
Żółte kartki: 3-6
Czerwone kartki: 0-1

Wisła - Warta
Bramki: 0-1 (0-1)
Posiadanie piłki (w %): 67-33
Sytuacje bramkowe: 32-10
Strzały celne: 5-5
Strzały niecelne: 20-2
Strzały zablokowane: 7-3
Rzuty rożne: 13-2
Spalone: 1-0
Faule: 12-8
Żółte kartki: 2-4

Kotwica - Wisła
Bramki: 1-1 (1-0)
Strzały: 4-24
Strzały celne: 1-10
Posiadanie piłki (w %): 52-48
Spalone: 4-4
Rzuty rożne: 2-17
Faule: 13-19
Podania: 406-614
Celność podań (w %): 53-63
Żółte kartki: 2-3

Posiadanie piłki przez Wisły w tych meczach oscylowało w przedziale od 48 do 67%, strzały celne od 3 do 10, rzuty rożne od 2 do 13.

Wisła Jopa:
Wisła - Odra Opole

Bramki: 5-0 (0-0)
Posiadanie piłki (w %): 67-33
Sytuacje bramkowe: 24-1
Strzały celne: 9-0
Strzały niecelne: 10-1
Strzały zablokowane: 6-0
Rzuty rożne: 9-1
Spalone: 0-0
Faule: 16-9
Żółte kartki: 2-0

Pogoń Siedlce - Wisła
Bramki: 1-3 (1-1)
Strzały celne: 2-8
Strzały niecelne: 2-4
Posiadanie piłki (w %): 35-65
Rzuty rożne: 3-6
Żółte kartki: 3-4
Faule: 12-18

Posiadanie piłki przez Wisły w tych meczach również sięgało nawet 67%, strzały celne 8 i 9, rzuty rożne 9 i 6.

Wisła Rude:

Stal Rzeszów - Wisła
Bramki: 1-2 (1-1)
Strzały celne: 3-3
Strzały niecelne: 4-11
Ataki: 65-93
Niebezpieczne ataki: 39-51
Posiadanie piłki (w %): 44-56
Rzuty rożne: 4-8
Żółte kartki: 1-1
Faule: 20-10
Niebezpieczne rzuty wolne: 0-1
Spalone: 0-5
Strzały zablokowane: 3-5
Strzały na bramkę: 10-19

Wisła - Miedź
Bramki: 2-0 (0-0)
Strzały celne: 6-4
Strzały niecelne: 4-1
Ataki: 110-69
Niebezpieczne ataki: 59-30
Posiadanie piłki (w %): 59-41
Rzuty rożne: 4-3
Żółte kartki: 1-4
Faule: 11-18
Niebezpieczne rzuty wolne: 1-0
Spalone: 2-1
Strzały zablokowane: 4-5
Strzały na bramkę: 14-10

Zagłębie Sosnowiec - Wisła
Bramki: 1-1 (1-0)
Strzały celne: 2-6
Strzały niecelne: 3-11
Ataki: 49-93
Niebezpieczne ataki: 28-74
Posiadanie piłki (w %): 36-64
Rzuty rożne: 1-10
Żółte kartki: 5-3
Czerwone kartki: 1-0
Faule: 20-9
Niebezpieczne rzuty wolne: 0-0
Spalone: 2-3
Strzały zablokowane: 2-10
Strzały na bramkę: 7-27

Wisła - Podbeskidzie
Bramki: 3-1 (2-1)
Strzały celne: 8-2
Strzały niecelne: 12-1
Ataki: 96-55
Niebezpieczne ataki: 71-31
Posiadanie piłki (w %): 61-39
Rzuty rożne: 8-2
Żółte kartki: 3-3
Faule: 14-12
Niebezpieczne rzuty wolne: 0-0
Spalone: 1-0
Strzały zablokowane: 8-2
Strzały na bramkę: 27-5

Źródło: Wisła Portal, Statscore

Posiadanie piłki przez Wisły w tych meczach oscylowało w przedziale od 56 do 64% (minimum było wyżej niż u Moskala) strzały celne od 3 do 8, rzuty rożne od 4 do 10.

Tu warto też zwrócić uwagę na faule, których w meczu po stronie Wisły bywało za Rude nawet tylko 9, co pokazuje jak bardzo brakowało agresywnej walki w niektórych pojedynkach. U Jopa mieliśmy ich ostatnio nawet 18. Uryga wiosną w wywiadzie dobrze mimochodem wyjaśnił, dlaczego wtedy tak to wyglądało.

Nie ma żadnej przepaści przy rywalach stosujących autobus w grze ofensywnej na niekorzyść Rude w stosunku do Moskala i jego meczów, nie tylko patrząc na pojedynki Kazka z Polonią, Wartą czy Zniczem. Żadna z powyżej przytoczonych statystyk dotyczących konkretnych meczy nie potwierdza, że Rude grał defensywniej od Moskala. Również u niego Carbo schodził czasem bardzo głęboko, szczególnie gdy nie było jeszcze Igbekeme, a Villar poza końcówką rundy, kiedy z powodu kontuzji nie mieliśmy żadnego prawego obrońcy, nie grywał regularnie w roli żadnego wahadła.

Jop wbrew Twojemu zaklinaniu rzeczywistości (kolejnym kłamstwem było stwierdzenie, że przed rokiem pisałeś iż to świetny trener) sięgnął po niektóre rozwiązania taktyczne i dotyczące ustawienia, które wdrażał Rude, a odrzucił gro tych, które ordynował Moskal. Pokazał tym, które uważa za bardziej odpowiednie dla dzisiejszej Wisły. Mówię o niektórych rozwiązaniach, a nie o wszystkich, bo nigdzie nie napisałem, że Jop kopiuje w każdej sprawie Rude. On idzie własną drogą, korzystając z doświadczeń, które zdobył pracując z Hiszpanem, co przy okazji pokazuje, że jednak, wbrew niektórym głosom, jeden drugiego słuchał.
Ostatnio edytowane przez Markus : 09.10.2024 o godz. 21:38.
(...)
"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 09.10.2024, 20:54
Markusik dekielek nadal do 10 nie umi. No nie umi.
No, przykro mi, ale punkcik wpada.

Jaroo1 napisał(a):
No nie, ten przypomina brednie Markusa. [...]
Tyle właśnie warte jest to pieprzenie markusika
Tutaj też.

Sytuacja wygląda tak
  • markus 3
  • s1mone 2
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 3

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów