The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.09.2024, 21:35
Dopóki w polskiej piłce nie będzie większych pieniędzy, które przełożą się na jakość zawodników i trenerów (dopływ nawet niezłych zawodników z akademii to za mało), to nic się nie zmieni. Oczywiście do tego potrzeba jeszcze umiejętności i mądrości jak je wydać, ale to podstawa. Ktoś ostatnio wrzucał na X-a porównanie, gdzie właściciel Sparty ma majątek rzędu 6 mld funtów, a Mioduski 380 mln usd. Z czym do ludzi.

A propos tego fragmentu jeszcze wyżej, to zadziwia mnie od dawna, że polskie kluby w ogóle nie scoutują trenerów. Wyjątkiem Lech, który poprzednio i obecnie szuka jakościowych nazwisk poza granicami i można powiedzieć, że oba podejścia jak na razie bardzo udane. Przecież nie raz za pensję 1-2 zawodników można by sprowdzić niezłego trenera, który właśnie rozwinąłby drużyny.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.09.2024, 05:43
Co do budżetów to go jest tak że do pewnego momentu i od pewnego momentu budżet klubu nie robi różnicy sportowej nad resztą.

Warto też się zastanowić czy np wysoki budżet płacowy Wisly czy wysoki budżet transferowy jakiegoś PSG bierze się z realnych kosztów czy z przepłacania.

Po pierwsze kleimy kadrę z byle kogo, na 40 osób i jeszcze ich przepłacamy. Także tylko na papierze w liczbach wyglądamy lepiej niż inne zespoły.

Poza tym jak to się mówi pieniądze nie grają. Nie da się mając raptem 2-3 razy więcej pieniędzy zrobić kadry gwarantującej sukces. Pewnie gdybyśmy mieli kasy jak np Legia to byśmy zrobili potwora jak na I ligę. Mając nawet te trzy razy więcej jak widać nie jest to gwarant niczego i nadal przeważają inne czynniki, które decydują o awansie. Tak na prawdę mamy tyle więcej kasy i na kogo nas stać? Na nikogo.

To samo w wielkiej piłce, to że ktoś kasy wyrzuci, da za piłkarza 100 mln euro, kupi niby same gwiazdy to nie daje gwarancji zdobycia LM, bo na tym poziomie też już sama kasa nie decyduje.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.09.2024, 09:23
tym bardziej dziwi umniejszanie Wieczystej
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 23.09.2024, 09:29
Tyle, że właśnie nie mają 3x więcej kasy od reszty 1 ligi. Wisła jest w czołówce budżetów, ale ktoś gdzieś pisał, że albo ta różnica nad 2gim miejscem jest znikoma albo w ogóle nie jest top1. Zatem tu jeszcze imo jest duży margines wpływania pieniędzmi na wynik. Wynik odzwierciedla jakość, żeby było widać dużą różnicę i mieć "gwarant" awansu (choć gwarancji nigdy nie ma, wiadomo), to trzeba wrzucić dużo więcej niż wyższe budżety żeby analogicznie również zawodnicy byli dużo bardziej jakościowi.
Co do pieniądze nie grają.. no właśnie rzecz w tym, że grają. Wszystkie statystyki, badania pokazują, że najskuteczniejszym miernikiem sukcesu w długiej perspektywie jest poziom wynagrodzeń zawodników. Natomiast to nigdy nie jest pewnik i 100% gwarant, bo wtedy można by zamknąć piłkę w ogóle. Do tego jest jeszcze szereg innych zmiennych, czynników, które mogą wpływać i wpływają na drużyny. Natomiast na pewnym poziomie, ta jakość wynikająca z zamożności, jest podstawą do czegokolwiek, aby w ogóle też być na poziomie, aby móc mówić o tych innych czynnikach.
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 23.09.2024, 09:52
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Tak czytam te dywagacje o słabości składu i jakoś nie potrafię się z tym pogodzić. Ja osobiście mam wrażenie, że my mamy jednak zawodników, którzy mają potencjał do walki o awans bezpośredni.

Ale pomijając moje amatorskie przekonania chciałbym szanownym dyskutantom zwrócić uwagę na jeden aspekt. A mianowicie na to, że koszt naszej kadry jest prawie na pewno wyższy niż w ubiegłym sezonie. I zapewne gdzieś na poziomie kosztu z sezonu 22/23. To z kolei oznacza, że może poza jednym, dwoma wyjątkami mamy zawodników kosztujących 50% więcej niż kilku bezpośrednich konkurentów do awansu/baraży. Dwukrotnie droższych niż w przypadku połowy ligi i trzykrotnie droższych niż ekipy z ostatnich 6 miejsc.

Jeśli ostateczny efekt w postaci siły tej kadry byłby tak słaby, że logiczne byłoby ustawianie nas na pozycji I ligowego średniaka to wniosek jest jeden. Zarządzanie sportowym aspektem Wisły nie jest słabe tylko absrdalnie wręcz skandaliczne.
W 21/22 mieliśmy potencjał na TOP6 eklapy i Czeskiego guardiole, w 22/23 potencjał na rozjechanie 1 ligi i szybki powrót do eklapy, w 23/24 potencjał na TOP2 ale już na pewno na TOP6 i baraże.

Wisła Kraków, mistrz potencjału
Odpowiedz cytując
barkom
Junior Member

Od: 02.2019

Stary 23.09.2024, 11:20. Zmiana
No i się na trenował Dramat, ciekawe kto następny.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.09.2024, 11:25
Kompletna kompromitacja JK, jeśli się to wszystko potwierdzi. Tak nie może działać profesjonalny klub.

Niech mnie ktoś uszczypnie, że to tylko zły sen...

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 23.09.2024, 11:28
Raz zarzucacie, że za długo trzyma trenera. Teraz źle bo za szybko zwolnił. Nie jestem zwolennikiem JK, ale mam wrażenie, że co by ten gość nie zrobił to zawsze będzie źle.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.09.2024, 11:30
"Z trenerem doszliśmy do porozumienia. Będzie trenerem Wisły Kraków przez najbliższe dwa lata. Znając moją stabilność emocjonalną względem trenerów, myślę, że Państwo wiedzą, że będę dążył do tego, żeby on był tym trenerem przez najbliższe dwa lata. I będziemy go jako klub bardzo mocno wspierać w tej misji, której się podjął w różnych aspektach - sportowym, administracyjnym, czy też innym, bo wyzwań jest bardzo dużo"
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
kbr
Senior Member

Od: 08.2015

Stary 23.09.2024, 11:31
Akurat w przeciwieństwie do przyjezdnych typu Sobolewski, czy Błaszczykowski, Moskal jest prawdziwą legendą Wisły.

Kaziu, dzięki za wszystko!
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 23.09.2024, 11:32
Jestem w szoku. To wygląda na jakiś całkowicie rozpaczliwy ruch.

A może sam Kazek rzucił papierami?
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
pchelas
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.09.2024, 11:32
Królewski jest chyba dywersantem z drugiej strony Błoń.
To jest niemożliwe co chłop wyprawia.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.09.2024, 11:35
O ....a...
Meczu nie było - myślałem, że człowiek odpocznie od tego wszystkiego.

To teraz Fornalik in ?

Krzoska też zwolniony ? Duży chłop z wozu koniom lżej więc teraz na pewno czeka nas marsz w górę tabeli

A tak na serio to jest tak głupie, że nawet nie wiadomo jak skomentować.
Ostatnio edytowane przez dynek.pl : 23.09.2024 o godz. 11:42.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 23.09.2024, 11:36
Decyzję o pozostaniu Wujka przyjąłem ze zrozumieniem, ale nie akceptuje tej sytuacji z Moskalem... Mieliśmy problem ze skutecznością:

https://www.youtube.com/watch?v=zQvq_Q7zgdY&t=6s

to FAKT, ale wierzyłem, że niebawem te sytuacje zamienimy na gole i przyjdą wygrane, tym bardziej, że Moskal z ŁKSem nie wygrywał wszystkiego od początku.

WIŚCLACKIE JAJA!!

Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 23.09.2024, 11:40
Krzoska też wyleciał. No to albo Kmiecik będzie teraz trenował albo też będzie nam dane go pożegnać.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.09.2024, 11:41
13 sierpnia tego roku JK na X po meczu z Wartą:

Cytat:
Nowy sztab i zawodnicy potrzebują wiecej czasu by generować odpowiednią jakość. Wierzę w nich w 100%. Czasami gdy bardzo się starasz po prostu nie wychodzi.
10 dni później zwalnia trenera. Wiem, że po drodze była klęska z ŁKS, ale czy to, co on wyprawia w kwestii trenerów, to jest coś normalnego

Czemu winny jest Krzoska, który poświęcił praktycznie pół swojego życia Wiśle?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 23.09.2024, 11:41
pan Krzoska też leci. Jeszcze pan Kmiecik. trenerem Mariusz Jop coś czuję.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.09.2024, 11:42
akwizytora cyfrowych garnków czyta się jak otwartą książkę
Rude był "responsywny", dobrze udawał jednomyślnego z nadprezesem, zachwycony zaskroniec chciał powierzyć mu plan na lata, więc po pucharze tamten wystawił frajera jak laska desperata
Moskal zgodził się to wziąć, trochę z miłości do klubu a trochę z własnej desperacji, miał obiekcje co do sposobu budowania kadry, zarządzania klubem i zachowania prezesa, więc 10 dni po "dawaniu czasu" już go nie ma, tak jak... Jarka Krzoski?

znowu wygrało ego zakompleksionego nerda w krótkich spodenkach, ten klub niestety jest zepsuty do cna od samej góry, nie zmieni się tu wiele od samego wymieniania trenerów i piłkarzy, wielka szkoda zmarnowanych lat na wizje niekompetentnych ludzi

Cytat:
Z trenerem doszliśmy do porozumienia. Będzie trenerem Wisły Kraków przez najbliższe dwa lata. Znając moją stabilność emocjonalną względem trenerów, myślę, że Państwo wiedzą, że będę dążył do tego, żeby on był tym trenerem przez najbliższe dwa lata. I będziemy go jako klub bardzo mocno wspierać w tej misji, której się podjął w różnych aspektach - sportowym, administracyjnym, czy też innym, bo wyzwań jest bardzo dużo.
Ostatnio edytowane przez Watts : 23.09.2024 o godz. 11:51.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 23.09.2024, 11:44
Z perspektywy czasu wychodzi na to, że Cupiał był bardzo stabilny w kwestii trenerów.
Odpowiedz cytując
roki9
Socios Wisła Kraków

Stary 23.09.2024, 11:45
O....a :O Jarek, co ty żeś dzisiaj odjebał...
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Stary 23.09.2024, 11:45
To już chyba chocholi taniec jarusia. Innego racjonalnego powodu nie widze, chlop stracił juz kompletnie kontakt bazą.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 23.09.2024, 11:51
Proszę zmienić nazwę tematu na "Albert Rude ponownie trenerem Wisły Kraków"

Widocznie symulacja spotkania z Głogowem przyniosła porażkę.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Stary 23.09.2024, 11:52
TIR_DO_SŁUBIC napisał(a):Wyświetl post
Proszę zmienić nazwę tematu na "Albert Rude ponownie trenerem Wisły Kraków"

Widocznie symulacja spotkania z Głogowem przyniosła porażkę.
Doszliśmy do momentu w którym ten żart po dłuższej chwili zastanowienia wydaje się realnym scenariuszem XD
Odpowiedz cytując
Levis88
Senior Member

Od: 02.2015

Stary 23.09.2024, 11:53
Moskal Kazimierz! Nie rusz Kazika bo zginiesz!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 23.09.2024, 11:56
W sumie to mnie już to tylko śmieszy.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 23.09.2024, 11:57
Pana Hartlinga też, niezmiennie
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
ślimak
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.09.2024, 12:04
Szok i niedowierzanie...
Może się dowiemy wkrótce/kiedyś o co chodzi, sprawa wydaje się tak na gorąco mieć jakieś drugie dno.
Szatnia? Ale że Jarek?
Wjeżdża nowy trener ze swoim sztabem? No chyba nie Fornalik...

TIR_DO_SŁUBIC napisał(a):Wyświetl post
Pana Hartlinga też, niezmiennie
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 23.09.2024, 12:09
nero napisał(a):Wyświetl post
Raz zarzucacie, że za długo trzyma trenera. Teraz źle bo za szybko zwolnił. Nie jestem zwolennikiem JK, ale mam wrażenie, że co by ten gość nie zrobił to zawsze będzie źle.
No nie, zwolnienie Sobola , a Moskala to jednak dwie różne sytuacje...
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Stary 23.09.2024, 12:15
nero napisał(a):Wyświetl post
Ja akurat byłem przeciwny przeciwny zwalnianiu Moskala, bo problem jest znacznie głębszy niż osoba trenera. Zmieniamy co chwilę trenerów i jest dalej to samo. Tutaj należało wywalić Kmiecika i tych członków sztabu, którzy odpowiadają za przygotowanie fizyczne zawodników, nie jest przypadkiem że mamy co rundę plagę kontuzji. Problemem jest w dużej mierze sam Krolewski, który jest dyletantem nie mającym pojęcia jak zarządzać takim klubem jak Wisła, a do tego atencjuszem. Jesteśmy klubem memem, a Zaskroniec jest tego symbolem.
Ostatnio edytowane przez OnizukaTSW : 23.09.2024 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.09.2024, 12:19
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Moskal prosi się o zwolnienie. To co on odwala przechodzi ludzkie pojęcie.(...)
Ten człowiek jest odklejony. Nie będę go żałował.
Jego gównianą taktykę wszyscy już rozpracowali.
Niby wszyscy to widzieli a jednak zaskoczenie.

JK nie lubi nudy. Odważne, albo szalone posuniecie, historia go rozliczy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów