The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.08.2024, 08:28
Karherop napisał(a):Wyświetl post
A do to ma za znaczenie czy to Polak czy nie Polak? Ja nie jestem Markusem, nie oceniam według paszportu.

Ktoś musiałby nie znać Twojej twórczości na forum, by to kupić.

Cały czas promowanie i wciskanie polskich ligowców w rodzaju Młyńskiego czy innego Michalaka, których nie bronią umiejętności, a jedynie polski paszport.

Tymczasem ja oceniam wedle umiejętności i one są dla mnie najważniejsze. I tylko dlatego wskazuje na dużą liczbę piłkarzy o umiejętnościach znacznie większych niż mają polscy pierwszoligowcy w hiszpańskich niższych ligach - właśnie takich jak Carlitos, Carbo, Imaz, Lionch, Igbekeme, Rodado Villar, Mula itd. Tu nie chodzi o paszport, Hiszpanie na swoich pozycjach w większości sprawdzali się w Polsce, bo umieli grać w piłkę znacznie lepiej niż taki Sapała, Sobczak, Talar, Młyński i 90% innych pierwszoligowców.

Tak samo lepiej grać w piłkę umie zapewne mnóstwo piłkarzy niemieckich, francuskich i angielskich ich niższych lig, w których jednak nigdy nie sprowadzaliśmy w większych ilościach, bo np. nigdy nie mieliśmy tam żadnego pogłębionego rozeznania rynku.

Powiem więcej: na całym świecie są tysiące piłkarzy, z bardzo różnymi paszportami, potrafiący znacznie więcej niż jakikolwiek polski pierwszoligowiec, a przy tym częstokroć i tańsi
. Dlatego tak ważny jest skauting i tak głupie powierzanie go sztucznej inteligencji w oderwaniu od znających rynki i zawodników ludzi.

Nie wierzysz też, że większość naszych Hiszpanów z pewnością była tańsza i zarabiała mniej niż taki Uryga, Colley, Sapała, Młyński, Żyro, Fazlagic czy teraz Zwoliński? Nie mogło być inaczej, bo kontraktowani byli już w momencie, w którym Królewskiemu kończyła się kasa i drastycznie spadły przychody. Oczywiście na pewno nie wszyscy, bo wysokie kontrakty mieli również Fernandez z Goku, a teraz zapewne najwyższy w drużynie ma Rodado.

Zresztą jak widzimy wydatki na tych wszystkich zawodników nie przeszkadzają Królewskiemu w rozpieprzaniu pieniędzy również na kompletnie nieprzydatnych dziś Łasickiego, Brodę i Talara, zamiast przeznaczyć te środki na kontrakt dla jednego porządnego i zdrowego zawodnika. Tyle, że teraz nie mamy już kompletnie rozeznania jakiegokolwiek zagranicznego rynku po odejściu Kiko: rozeznanie dokonywane przez sztuczną inteligencję jak widzimy jest niewiele warte. Wymusza to przepłacanie za Biedrzyckich i przedłużanie kontraktów takim orłom jak ta trójka powyżej, bo w klubie brakuje opcji i jakiegokolwiek skautingu.
Ostatnio edytowane przez Markus : 05.08.2024 o godz. 08:35.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 05.08.2024, 12:34
z innej beczki , co sie stało że Kwiecień nie utrzymał Maji ?

chyba Znicz nie przebił go finansowo ?

szkoda że my o takim zawodniku możemy tylko pomarzyć
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 05.08.2024, 13:02
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
z innej beczki , co sie stało że Kwiecień nie utrzymał Maji ?

chyba Znicz nie przebił go finansowo ?

szkoda że my o takim zawodniku możemy tylko pomarzyć
Rok temu nie awansowali, a On miał chyba miał jakąś ciężką kontuzję przed końcem kontraktu i K doszedł do wniosku, że jest już starym złomem.
Dobrze mi się wydawało..

Kibice Wieczystej nie zobaczą w zespole także Radosława Majewskiego (37 l.). Pomocnik w 87 meczach zdobył 84 bramki i na tym koniec. Byłemu zawodnikowi Nottingham Forrest dokuczają kontuzje. Niedawno przeszedł operację więzadeł krzyżowych i możliwe, że zakończy swoją karierę.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 05.08.2024 o godz. 13:04.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 05.08.2024, 15:05
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Myślisz? Po jednym meczu za wcześnie go skreślać? Jakby to był Polak też byś wieszczył koniec?
Moskal go odstawi i będzie grał Olejarką i Młyńskim?

Koleś na boisku miał dobre momenty do czasu aż złapał dwie kretyńskie żółte kartki. Przynajmniej wiemy co z nim nie tak.
Zapowiada się że będzie jeszcze lepiej, weszło na pewno się uwzięlo na węgrów

https://weszlo.com/2024/08/05/tamas-...ansfer-opinia/
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 05.08.2024, 15:14
To okienko transferowe niczym nie różni się od poprzednich poza tym że sprowadzono większą ilość polskich zawodników już mniejsza o to skąd przychodzili, ale jakościowo te ruchy kadrowe niczym się nie bronią, w dalszym ciągu możemy liczyć w ofensywie wyłącznie na jednego zawodnika, obrona jak była słaba tak jest. Ostatnie 3 spotkania to bilans 2-8. Wygraliśmy tylko z amatorami z Kosowa. Jeżeli Moskal nie dostanie zawodników z prawdziwego zdarzenia w formie to po wakacjach z tej drużyny nie będzie co zbierać, nie ma kompletnie niczego na czym można coś budować.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 07.08.2024, 08:09
Wiem ,że nie ma w czym przebierać , ale nie dałoby się kogoś wypożyczyć z Ekstraklasy, na przykład jakiegoś stopera ?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.08.2024, 08:31
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Wiem ,że nie ma w czym przebierać , ale nie dałoby się kogoś wypożyczyć z Ekstraklasy, na przykład jakiegoś stopera ?
Problem w takich wypożyczeniach będzie taki, że kto ma być chętny na zamianę ławki rezerwowych w esa na ławke w 1 lidze? Urygi nikt nie posadzi na ławce z wiadomych powodow, Biedrzycki marka w 1 lidze.

Nie orientuje się w kadrach zespołów esa, ale nie sądzę że są opakowane mega obrońcami którzy nie grają. Najczesniej są to piłkarze pokoju Łasickiego, czyli zmarnowanych talentów które mają długą historię w NFZ.

Obstawiam że Wisła szuka wśród zagranicy. W najgorszym przypadku trafimy na kolejnego Eneko czy Mehrenicia. Może chociaż znajdzie się ktoś z lepsza dynamika niż obrońcy którzy pozostali przy życiu.

Ideałem byłby zawodnik pokroju Arsenicia. Może wrócimy do rynku bałkanskiego?
Ostatnio edytowane przez Karherop : 07.08.2024 o godz. 08:36.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 07.08.2024, 11:25
jest jarosław Jach. ale to drewno pokroju Urygi więc nie ma co.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
horalek
Member

Od: 04.2024

Stary 07.08.2024, 11:38
Problem w takich wypożyczeniach będzie taki, że kto ma być chętny na zamianę ławki rezerwowych w esa na ławke w 1 lidze? Urygi nikt nie posadzi na ławce z wiadomych powodow, Biedrzycki marka w 1 lidze.

Nie orientuje się w kadrach zespołów esa, ale nie sądzę że są opakowane mega obrońcami którzy nie grają. Najczesniej są to piłkarze pokoju Łasickiego, czyli zmarnowanych talentów które mają długą historię w NFZ.

Obstawiam że Wisła szuka wśród zagranicy. W najgorszym przypadku trafimy na kolejnego Eneko czy Mehrenicia. Może chociaż znajdzie się ktoś z lepsza dynamika niż obrońcy którzy pozostali przy życiu.

Ideałem byłby zawodnik pokroju Arsenicia. Może wrócimy do rynku bałkanskiego?
Mehremicia bym brał w ciemno. To był solidny, szybki obrońca
Popełniał błędy, ale według mnie, jemu się za dużo dostawało za innych.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 07.08.2024, 11:54
Przydałoby się, żeby nam spadł z nieba kolejny Moltenis, czyli zdecydowany i SZYBKI środkowy obrońca.
Ja już mam dość oglądania w obronie wynalazków, które na wuefie dostałyby dwóję za przewrót w przód, z przyspieszeniem Kamaza załadowanego piaskiem.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 07.08.2024, 11:58
Szneka napisał(a):Wyświetl post
jest jarosław Jach. ale to drewno pokroju Urygi więc nie ma co.
Jach kopie się po czole w rezerwach ZL
dajcie spokój

nie ma tu wyjścia tylko aj musi poszukać kogoś zagramanicą
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 07.08.2024, 12:25
Merkury napisał(a):Wyświetl post
To okienko transferowe niczym nie różni się od poprzednich poza tym że sprowadzono większą ilość polskich zawodników już mniejsza o to skąd przychodzili, ale jakościowo te ruchy kadrowe niczym się nie bronią, w dalszym ciągu możemy liczyć w ofensywie wyłącznie na jednego zawodnika, obrona jak była słaba tak jest. Ostatnie 3 spotkania to bilans 2-8. Wygraliśmy tylko z amatorami z Kosowa. Jeżeli Moskal nie dostanie zawodników z prawdziwego zdarzenia w formie to po wakacjach z tej drużyny nie będzie co zbierać, nie ma kompletnie niczego na czym można coś budować.
Za wcześnie ferujesz wyroki moim zdaniem, może (oby) kiedy będą grać raz w tygodniu to zacznie się to jakoś zazębiać. Warto trochę zaczekać z kasowaniem gości, którzy zagrali godzinę albo wręcz 10 minut.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.08.2024, 12:28
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Przydałoby się, żeby nam spadł z nieba kolejny Moltenis, czyli zdecydowany i SZYBKI środkowy obrońca.
Ja już mam dość oglądania w obronie wynalazków, które na wuefie dostałyby dwóję za przewrót w przód, z przyspieszeniem Kamaza załadowanego piaskiem.
Moltenis to był ewenement i aż szkoda jak lekka ręka oddaliśmy tego zawodnika (zapewne zawalony baraż zrobił swoje)+ sprawy prywatne.

4 bramki /3 asysty jako jeden z najniższych ŚO w lidze przy ledwie 1800 minutach gry. Ostatni raz obrońca z takimi statystykami był chyba w czasach Clebera.

Basha coś po francusku mówi więc niech pogrzebie trochę po 4 ligach we Francji.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 08.08.2024, 09:36
kolejny świetny biznes Wisły czyli Biegański poszedł z klubu za darmo do Widzewa
znaczy rozwiązał kontrakt i podpisał z Widzewem

ps. ciekawe czy prezes tysiąclecia i jego aj szukają jakiegoś środkowego obrońcę po kontuzji Colleya, czy aj stwierdziła że jest super bo jest Biedrzycki i Uryga. A na ławce Skrobański
Ostatnio edytowane przez emjot : 08.08.2024 o godz. 09:43.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.08.2024, 09:43
emjot napisał(a):Wyświetl post
kolejny świetny biznes Wisły czyli Biegański poszedł z klubu za darmo do Widzewa
znaczy rozwiązał kontrakt i podpisał z Widzewem
Rozwiązał za porozumieniem stron
Czyli mu jeszcze pewnie zapłaciliśmy
Bogaty klub co za darmo oddaje zawodników do wyższej klasy rozgrywkowej
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.08.2024, 09:45
Szkoda Biegańskiego.. nie był wybitny, ale przypominam, ze nawet w sezonie spadkowym został ogłoszony przez kibiców jako najlepszy gracz sezonu..

Fakt miał ego top, ale tutaj chyba zadecydowały względy inne niż sportowe u Sobola.. tutaj jakiś kwas był, a młody chyba nie dostał wsparcia w późniejszym okresie
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Stary 08.08.2024, 09:45
Moltenis to był ewenement i aż szkoda jak lekka ręka oddaliśmy tego zawodnika (zapewne zawalony baraż zrobił swoje)+ sprawy prywatne.

4 bramki /3 asysty jako jeden z najniższych ŚO w lidze przy ledwie 1800 minutach gry. Ostatni raz obrońca z takimi statystykami był chyba w czasach Clebera.

Basha coś po francusku mówi więc niech pogrzebie trochę po 4 ligach we Francji.
Moltenis się nie nadawał, bo był wzgl dnie szybki
Tak ja i Mehremic
Trzeba było zrobić miejsce ( dużo miejsca jak na dorodne drzewo ) dla Urygi
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 08.08.2024, 09:49
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Rozwiązał za porozumieniem stron
Czyli mu jeszcze pewnie zapłaciliśmy
Bogaty klub co za darmo oddaje zawodników do wyższej klasy rozgrywkowej
wiem, przecież to jasne skoro rozwiązał "za porozumieniem"
i dlatego też napisałem że wybitny to biznes Wisły

podpisać przedłużenie Brody i zapłacić Bigańskiemu żeby sobie poszedł
jarosław prezes tysiąclecia
i właściciel

ps. Karcz przechodzi sam siebie w GK "Po powrocie do Polski jasnym było, że w Wiśle nie będzie miał dużych szans na grę, gdyż hierarchia bramkarzy jest na ten moment jasna. Krakowski klub szukał Biegańskiemu w ostatnim czasie innego, do którego można by go wytransferować. Nie udało się jednak znaleźć chętnego, z którym Wisła doszłaby do porozumienia, więc ostatecznie zdecydowano się po prostu rozwiązać umowę.
To z kolei pozwoliło młodemu bramkarzowi podpisać kontrakt z Widzewem Łódź do 30 czerwca 2026 roku z opcją przedłużenia.
Ostatnio edytowane przez emjot : 08.08.2024 o godz. 09:53.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.08.2024, 09:56
Jeśli miał nagrany temat Widzewa, to niekoniecznie musieliśmy mu w ogóle płacić za rozwiązanie kontraktu.

Mi go osobiście nie jest szkoda, po pierwszym, udanym sezonie zaczął się zjazd i gwiazdorzenie. Niech mu ławka w Widzewie ciepłą będzie, bo umówmy się, że rywalizacji z Gikiewiczem raczej prędko nie wygra.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 08.08.2024, 10:57
Mistrzostwo świata.
Biegański miał nagrany klub, a my nie potrafiliśmy na tym ugrać nawet złotówki i ot tak rozwiązaliśmy kontrakt
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 08.08.2024, 11:08
Po prostu nikt nie chciał płacić za niego złamanego grosza.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 08.08.2024, 11:14
Arked napisał(a):Wyświetl post
Po prostu nikt nie chciał płacić za niego złamanego grosza.
Ale jak widać jemu ktoś już płacić chce
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 08.08.2024, 11:14
Fazlagić 500 tys. ojro
Biegański 150 tys.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2024, 11:31
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Mistrzostwo świata.
Biegański miał nagrany klub, a my nie potrafiliśmy na tym ugrać nawet złotówki i ot tak rozwiązaliśmy kontrakt
Czyli jak Wisła tak pozyskuje piłkarzy to spoko, jak już oddaje to tragedia.

Normalna kolej rzeczy na rynku transferowym. Masz piłkarza ktory jest 3-4 wyborem, ma dość wysoki kontrakt, lepiej się go pozbyć niż trzymać na siłę czekając na kupca.

Zwoliński trafil do nas z Rakowa za darmo. Tak tylko przypomnę. Wisła ma ewentualnie wypłacić bonusy po awansie do esa (na co się nie zapowiada).

Dla mnie to ulga że się go pozbywamy. Niech się ktoś inny z nim męczy i z jego fochami.

Idealnie gdyby się udało puścic jeszcze w tym oknie w świat Fazlagicia, Olejarke i Młyńskiego.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Stary 08.08.2024, 11:33
emjot napisał(a):Wyświetl post
Fazlagić 500 tys. ojro
Biegański 150 tys.
I my w ten sposób chcieliśmy ratować ekstraklasę
Ta wesoła dwójka w miejsce Aschrafa i Lisa
Plus szczerbaty chuderlak w miejsce Yeboaha
Się skończyło jak w Gangu Olsena, no ale skoro plan był równie sprytny ...
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 08.08.2024, 11:36
Czyli jak Wisła tak pozyskuje piłkarzy to spoko, jak już oddaje to tragedia.
Dokładnie tak. Frajerstwo innych nie powinno być usprawiedliwieniem naszego.

Chyba, że faktycznie jego kontrakt nas mocno obciążał - w co wątpię. Gość przychodził z 2 ligi.
Jak przytoczył emjot Biegański do nas to był transfer gotówkowy, a my to wspaniale rozegraliśmy, że jesteśmy na tym w plecy.

Całe szczęście nie będzie nam dane podziwiać fochów Sobczaka i Biegańskiego, więc teraz już nic nie stoi na przeszkodzie żeby awansować
Ostatnio edytowane przez Jagul : 08.08.2024 o godz. 11:38.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 08.08.2024, 11:56
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
I my w ten sposób chcieliśmy ratować ekstraklasę
Ta wesoła dwójka w miejsce Aschrafa i Lisa
Plus szczerbaty chuderlak w miejsce Yeboaha
Się skończyło jak w Gangu Olsena, no ale skoro plan był równie sprytny ...
niestety, ale plany w następnych latach były/som tak samo sprytne...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2024, 12:05
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak. Frajerstwo innych nie powinno być usprawiedliwieniem naszego.
Nie chodzi o usprawiedliwienie, ale o normalnie działający rynek.

Każdy chce tanio kupić, drogo sprzedać. I nigdy nie wtopić na transferze.

Jak Biegański tam odpali, stanie się gwiazdą to powiem że jest kogo żałowac. Na dziś my się pozbyliśmy problemy, a Widzew problem zyskał.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 08.08.2024, 14:42
Wydaje się, że niech idzie z Bogiem aczkolwiek o ile pamiętam TJ wspominał, że był moment (po spadku) gdzie ktoś chciał za niego dać kilkaset tys już nie pamiętam zł czy euro. A potem zaczął się zjazd.
Natomiast tragikomiczne byłoby gdybyśmy rzeczywiście jeszcze coś mu zapłacili żeby poszedł precz, a on następnego dnia podpisałby z Widzewem.
Ale tego się oczywiście nie dowiemy.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 08.08.2024, 16:00
a czy są jakieś dowody na to, że z Biegańskim były jakieś problemy natury wychowawczej? Bo przez cały czas to tylko plotki/pogłoski bez konkretnego przypadku. Chyba że mnie coś ominęło.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów