|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Czyli 4 lata temu, od tego czasu totalny regres.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
A kto u nas regresu nie zalicza?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Urlopy piłkarzy są do 16 czerwca.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
nie no bez przesady obrażasz naszego nowego piłkarza , a nawet nie poczekałeś aż sie skompromituje
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale moment, panowie - od kiedy LGBT to obraza?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Znalezione na TT/X
![]() "Sapała się rozkręci, na formie gra szybciej od Carbo. Uważam że są porównywalni,... " |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Duda - kontuzja - 6-8 tygodni przerwy.
Fazlagić - rehabilitacja - 2-3 tygodnie przerwy. https://wislakrakow.com/posts/raport...s-fazlagi/9891 ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
Z Duda to nie byłbym taki pewnym tym rokowaniem ile będzie pauzował.
Może za 3 tygodnie zacznie treningi, a może za 3 miesiące. Zależy jak bardzo powaznego doznał "stłuczenia" i czy jakieś organy poza nią zostały uszkodzone. Fatalna sprawa tak generalizując. Mamy chyba nie lada pecha do "dziwnych" kontuzji bo jak nie Uryga złamanie stopy przy siatkonodze czy Szot uraz kręgosłupa na rozgrzewce przed meczem , tak teraz Duda stłuczenie nerki na treningu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
Bardzo mi go szkoda i bardzo szkoda mi tego sezonu. Znając naszego pecha i poziom opieki medycznej/przygotowania fizycznego, mamy go w pełni formy z głowy na tę rundę jesienną.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Standardowo Zaskrońcowi jad w oczy. Jak brakuje pomocników to akurat pomocnicy łapią kontuzję itd itd. Aż dziw bierze, że jeszcze Rodado nie złapał kontuzji, która by go wyłączyła na długi czas z gry.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Może go ktoś specjalnie .......nął żeby ubić transfer
![]() Żartuje oczywiście bo zaraz Drozd, Markus i reszta spoceńców zaczną ze skóry wychodzić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Kontuzja Dudy to przede wszystkim problem pierwszoligowy, w pucharach to tam bez różnicy, kto będzie gonił na placu.
Z młodzieżowców zostaje Krzyżanowski, który chyba jedną nogą jest w Bolonii i Dziedzic, który nie przeszedł żadnej weryfikacji. Letkiewicz na brankę w lidze? Jest problem. A Rodado myślę, że zostanie do końca naszej przygody w pucharach a potem wyfrunie, więc też by się przydał napastnik a najlepiej dwóch. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Na dzień dzisiejszy to będzie rotacja między Dziedzicem a Starzynskim. I kwestia tego czy aktualnie bardziej osłabiamy skrzydło czy środek pola. Ewentualnie na PO wchodzi Wiśniewski, ale to też raczej w ramach rotacji niż od początku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Zapomniałem o Starzyńskim, no to on wyrasta na galowego młodzieżowca, z racji ogrania.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Wiadomo czy to zderzenie czy trafienie piłką? ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O święta ignorancjo, patronko matołów.
Pierwszy link z google: https://wylecz.to/uklad-moczowo-plciowy/urazy-nerek/ I jest tu napisane, że jest to częsty uraz podczas gry w piłkę i że jest poważny i że wiąże się z powikłaniami. Weź jeszcze napisz, że od siły woli zależy wyleczenie i że gdyby chciał, to nawet jakby mu nogi ucięło, to by wstał i grał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
"Osoba, która doznała urazu nerki o charakterze stłuczenia powinna się zgłosić do lekarza w celu ustalenia rozległości i typu tego urazu. U takich chorych należy wykonać w pierwszej kolejności ultrasonografię jamy brzusznej, a często konieczne jest ponadto wykonanie radiologicznego badania obrazowego, takiego jak tomografia komputerowa lub urografia. Konieczne jest również badanie ogólne moczu. W zależności od charakteru i rozległości urazu nerki ustalany jest sposób dalszego postępowania. Większość urazów nerek to urazy niewielkiego stopnia. Stosuje się wówczas leczenie zachowawcze polegające na kilkudniowym pozostaniu w łóżku. U takich chorych należy monitorować przebieg leczenia za pomocą badania ultrasonograficznego oraz wykonać kontrolne badanie moczu. Krwiomocz (mocz brunatnego koloru podobny do ciemnego piwa) bardzo często towarzyszy urazom nerki i występuje w ok. 80-95% przypadkach. Obecność i stopień nasilenia krwiomoczu nie zawsze odzwierciedla stopień urazu jednej nerki lub obu nerek. W niewielkich urazach nerki krwiomocz trwa zwykle kilka dni i samoistnie ustępuje. W przypadku poważniejszych urazów przebiegających najczęściej z dużym krwawieniem lub uszkodzeniem dróg moczowych wskazane jest leczenie operacyjne. W wyjątkowych przypadkach konieczne jest nawet usunięcie nerki." dr hab. med. Teresa Nieszporek Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia...luczeniu-nerki Więc albo uraz jest niewielki i to kwestia kilku góra kilkunastu dni, albo doszło do poważnego urazu i wtedy zabieg. Czyli dokładnie tak jak napisałem, ale zawsze trzeba się przypieprzyć dla zasady . Zgadza się Panie ignorant? ![]()
Ostatnio edytowane przez Drozd : 09.07.2024 o godz. 15:20.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Drozdzie, podziwiam wiarę we własną wiedzę.
W tym linku, który podałeś jest napisane, że krótko to się leży, jak uraz jest niegroźny. Jest też napisane, że są stłuczenia groźne i niegroźne i że niektóre kończą się zabiegiem. No chyba że jesteś lekarzem i stąd to kwestionowanie komunikatu klubu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I nie pisz, że się czepiam, proszę - ja tylko odpowiedziałem po tym, jak zacząłeś się tu mądrzyć na temat stłuczeń i uszkodzeń nerek.
Jeśli jesteś lekarzem, to bardzo Cię przepraszam. Uzasadnij, dlaczego Duda wróci wcześniej na boisko - ja bym bardoz chciał, żeby tak się stało. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Mimo wszystko, Duda zgłoszony przez Wisłę do I rundy eLE, Fazlagic nie. Można to czytać na wiele sposobów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Plus taki, że go teraz nie kupią. Z minusów to odejdzie za grosze w zimie..
![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Fazlagić nie jest poważnie brany pod uwagę nawet do szerokiego składu. Nie wiem czy Enis jest tak słaby czy to swoisty klub kokosa, ale u nas raczej sobie nie pogra. Osobiście skłaniam się ku temu że jest tak cienki skoro czwarty z rzędu trener go nie widzi w składzie. Szkoda że Kacpra pewnie ominie grę w pucharach, tak po ludzku - byłoby to dla niego jakieś doświadczenie i przygoda. Zwłaszcza że w Pucharze Polski sporo zdrowia zostawił na boisku. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pozwolę Ci wyjaśnić dlaczego Duda nie wróci wcześniej na boisko - bo nie jest Hiszpanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie zacząłem się mądrzyć tylko zauważyłem to co wynika z wklejonej opinii fachowca. Czyli albo uraz jest lekki i leczony będzie zachowawczo co zwykle trwa kilka, kilkanaście dni, albo jest poważny, czyli związany z fizycznym przerwaniem ciągłości tkanek nerki, które goją się bardzo długo, bo proces gojenia utrudniany jest przez bez przerwy przepływającą krew, dlatego w takich przypadkach często potrzebny jest zabieg operacyjny. Okres powrotu 6-8 tygodni słabo pasuje, bo w pierwszym przypadku jest dużo za długi, a w drugim przypadku wydaje się bardzo optymistyczny.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|