The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2024, 13:28
Jarek przed chwilą na tt:

„ Przecież wyraziłem się jasno. Trener Rude zostanie tu nie tylko na kolejny sezon jeśli tylko zechce, ale mam nadzieję, że będzie chciał na dłużej bo decyzja będzie po jego stronie bo jest częścią szerszego projektu. Oczywiście drugim warunkiem jest to, że ja tu pozostanę - więc nie wszystkie decyzje leżeć będą być może w moich kompetencjach w tym względzie. Nadmienię również, że ze względu na coraz nowsze teorie, który się pojawiają w sieci, informuje że jednym z warunków jakichkolwiek ofert inwestycyjnych, które pojawiały się w Wiśle, było zawsze pozostanie mnie w klubie w roli prezesa na długie lata - więc z tym drugim może być trudno. Przyjęta przez Wisłę inwestycja w dane i zaawansowane technologie jest poprawna, jedyna właściwa i przyszłościowa oraz będzie pogłębiana jeszcze bardziej radykalnie w przyszłości niezależnie od cierpienia, które będzie krótkoterminowo powodować. Eliminacja jednostek kultu będzie w Wiśle postępować na rzecz danych i wniosków z nich płynących. Niestety realnie efekty takiej polityki będą widoczne w kolejnych sezonach - więc w tym mega focus aby skupić się na kolejnych meczach aby wrócić do ESA ASAP, najlepiej w tym sezonie. Pozdrawiam”

To robi się już trochę przerażające
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 12.05.2024, 13:31
Ale wiecie, że obawy o los Lechii i krytyka Królewskiego nie wykluczają się?

Nawet sama decyzja o niesprzedawaniu Wisły MADA mogła wynikać nie z troski o Wisłę czy ostrożności, ale z potrzeby autopromocji Królewskiego albo zwyczajnej chęci zarobienia na klubie.

Edit: o właśnie, post wyżej ładnie ilustruje moje zdanie
Ostatnio edytowane przez Witalis : 12.05.2024 o godz. 13:33.
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 12.05.2024, 13:34
azor napisał(a):Wyświetl post

„ Przecież wyraziłem się jasno. Trener Rude zostanie tu nie tylko na kolejny sezon jeśli tylko zechce, ale mam nadzieję, że będzie chciał na dłużej bo decyzja będzie po jego stronie bo jest częścią szerszego projektu. Oczywiście drugim warunkiem jest to, że ja tu pozostanę - więc nie wszystkie decyzje leżeć będą być może w moich kompetencjach w tym względzie. Nadmienię również, że ze względu na coraz nowsze teorie, który się pojawiają w sieci, informuje że jednym z warunków jakichkolwiek ofert inwestycyjnych, które pojawiały się w Wiśle, było zawsze pozostanie mnie w klubie w roli prezesa na długie lata - więc z tym drugim może być trudno. Przyjęta przez Wisłę inwestycja w dane i zaawansowane technologie jest poprawna, jedyna właściwa i przyszłościowa oraz będzie pogłębiana jeszcze bardziej radykalnie w przyszłości niezależnie od cierpienia, które będzie krótkoterminowo powodować. Eliminacja jednostek kultu będzie w Wiśle postępować na rzecz danych i wniosków z nich płynących. Niestety realnie efekty takiej polityki będą widoczne w kolejnych sezonach - więc w tym mega focus aby skupić się na kolejnych meczach aby wrócić do ESA ASAP, najlepiej w tym sezonie. Pozdrawiam”

Jebac biedę - jak spadniemy do IV ligi, to wrócimy w 3-4 lata z powrotem, bo nam plan wypali.

No chyba że nie wypali - to wtedy pewnie nam kłody rzucali pod nogi.

Parafrazując Hegla, "Jeżeli moje (JK) teorie nie zgadzają się z faktami, tym gorzej dla faktów"
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 12.05.2024, 14:17

Nie, to musi być fejk, nie mógł czegoś aż tak odklejonego napisać.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 12.05.2024, 14:26

Od jakiegoś czasu wypowiedzi naszego prezesa lepiej screenowac, gdyż lubią znikać
Ostatnio edytowane przez azor : 12.05.2024 o godz. 14:30.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.05.2024, 14:31
Jezu, to ego nie wiem ile ma terabajtów.
Podejrzewam że nie mieści się na połączonych serwerach Ziemi i Marsa
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 12.05.2024, 14:37
Czyli to nie Królewski zrezygnował z Ufera, ale on z Wisły. Niezłe cyrki.
Odpowiedz cytując
pchelas
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.05.2024, 14:40
Nie no, czytajcie ze zrozumieniem.
Wszyscy dotychczasowi inwestorzy, jako warunek stawiali pozostanie Królewskiego w klubie w roli prezesa.
Rzekomo oczywiście.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 12.05.2024, 14:42
Naprawdę wierzysz, że jakikolwiek inwestor stawiał jako warunek nie obsadzanie w najważniejszej roli w klubie kogoś swojego?
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 12.05.2024, 14:42
Ja takiego warunku nie stawialem. Klamie jak zwykle.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 12.05.2024, 14:56
Królewicz powoli wyrasta na głównego grabarza Wisły.

Czy tu jest jakiś pilot czy już równia pochyła i zderzenie z ziemią?
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 12.05.2024, 15:24
pchelas napisał(a):Wyświetl post
Nie no, czytajcie ze zrozumieniem.
Wszyscy dotychczasowi inwestorzy, jako warunek stawiali pozostanie Królewskiego w klubie w roli prezesa.
Rzekomo oczywiście.
Sorry mój błąd. Źle to zrozumiałem.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 12.05.2024, 15:28
Jestem poraz kolejny porażony dyletanctwem naszego prezesa/właściciela po wpisach którego każdy kolejny dzień u sterów tego Pana dla klubu jest dniem straconym. Przecież od dłuższego czasu widać że ten zespół nie jest gotowy na ekstraklasę ba jesteśmy średniakiem I ligi, sukces w PP zaciemnił rzeczywisty obraz potencjału tej drużyny. Nie dość że gość tonie w jakiś teoriach sobie wiadomych to jeszcze nie ma kasy na budowę silnego zespołu, przecież co sezon jest gorzej. Nie wiem czy coś jest na rzeczy z powrotem Cupiała do Wisły ale jedno jest pewne z Jarkiem daleko nie zajedziemy bo niestety ale gość pojęcia nie ma o futbolu a i dobór odpowiednich ludzi na stanowiska w klubie średnio mu wychodzi. Totalna amatorszczyzna od kilku ładnych lat, co roku z praktycznie nową gorszą kadrą.
Odpowiedz cytując
sorino
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 12.05.2024, 16:44
Książę Palownik napisał(a):Wyświetl post
Ten "inwestor" zostawia za sobą spaloną ziemię. Nie wiem, jakim trzeba być desperatem i wariatem, żeby chcieć opchnąć Wisłę takiemu podmiotowi. Jak mówię: Wam wystarczy parę gruszek na wierzbie obiecać i pójdziecie w ogień za tymi kolorowymi paciorkami.
Taa spaloną ziemię A sprawdziłeś sobie czym była ta Valmiera, zanim pojawili się tam ci inwestorzy? Otóż, przez 14 sezonów z rzędu grała w potężnej 2 lidze łotewskiej, a po awansie zdobyła w całym sezonie oszałamiające 8 punktów w 28 meczach łotewskiej ekstraklasy. Tak więc zanim zjawili się inwestorzy to była tam już nie tylko spalona ziemia, ale ...., dupa i kamieni kupa.

Tych kilkuset kibiców jakich ma Valmiera raczej nie narzeka, że od 6 sezonów są w pierwszej czwórce ligi łotewskiej, zdobyli mistrza i kwalifikują się do pucharów po każdym sezonie. Jak teraz dostaną po odwołaniu tę licencję na puchary, to pewnie zapadniesz się w ziemię tak jak kibice Widzewa trąbiący przez tydzień o rzekomo powtórzonym meczu w Belgii.

Na koniec napiszę coś, co sądząc po twoim stanie wiedzy na tematy właścicielskie w futbolu może wstrząsnąć twoją osobą.

Otóż Jarosław Królewski najchętniej oddałby klub w ręce Jankesów, a ci w w odniesieniu do europejskego futbolu mają dosyć zbieżną strategię polegającą na budowie sieci kilku klubów, co widzać na przykładzie Conwaya od GKS-u Tychy czy Platka ze Spezii. Idol Królewskiego z Brighton & Hove Albion też nie ogranicza się do posiadania jednego klubu. Nie mówiąc już o takich tworach jak City Football Group. Ogólna tendencja wśród inwestorów jest taka by tych klubów mieć klika.

Tak więc jak do drzwi Królewskiego zapukają w końcu wymarzeni Jankesi, to raczej nie zrobią tego z powodu, że zakochali się w golach Kazimierza Kmiecika w latach 70-tych, tylko będą chcieli dodać Wisłę do swojego portfolio.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 12.05.2024, 17:23
Naprawdę wierzysz, że jakikolwiek inwestor stawiał jako warunek nie obsadzanie w najważniejszej roli w klubie kogoś swojego?
Pewnie kłamie jak już wiele razy.
Wnioskuję o zmianę jego ksywy na błazen.
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.05.2024, 19:45
Jeszcze kilka dni temu Lechia nie dostała licencji na grę w ekstraklasie mimo że:

1.Lechia Gdańsk otrzyma ponad 5 mln zł od miasta za działania promocyjne. Umowa obowiązuje do 31 maja 2024. Przypomnijmy, że poprzednia opiewała na 10 mln zł w.skali roku.
https://sport.trojmiasto.pl/Lechia-G...l-n179920.html

2."Latem 2023 roku Spółka Lechia Rights Management Sp. z o.o. udzieliła klubowi Lechia Gdańsk SA pożyczki w kwocie 4.000.000 EUR (słownie: cztery miliony euro), przeznaczonej wyłącznie na spłatę zobowiązań klubu powstałych przed dniem 30.06.2023 roku.
Mandziara zarzuca Mada ze te pieniądze przeznaczyli np. na transfery.
https://sport.tvp.pl/77080051/adam-m...da-komunikatem

To na jakie transfery mogła sobie pozwolić MADA w Wiśle Kraków bez tych pieniędzy?.
Odpowiedz cytując
sorino
Senior Member

Stary 12.05.2024, 20:10
leszekm napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze kilka dni temu Lechia nie dostała licencji na grę w ekstraklasie mimo że:

1.Lechia Gdańsk otrzyma ponad 5 mln zł od miasta za działania promocyjne. Umowa obowiązuje do 31 maja 2024. Przypomnijmy, że poprzednia opiewała na 10 mln zł w.skali roku.
https://sport.trojmiasto.pl/Lechia-G...l-n179920.html

2."Latem 2023 roku Spółka Lechia Rights Management Sp. z o.o. udzieliła klubowi Lechia Gdańsk SA pożyczki w kwocie 4.000.000 EUR (słownie: cztery miliony euro), przeznaczonej wyłącznie na spłatę zobowiązań klubu powstałych przed dniem 30.06.2023 roku.
Mandziara zarzuca Mada ze te pieniądze przeznaczyli np. na transfery.
https://sport.tvp.pl/77080051/adam-m...da-komunikatem

To na jakie transfery mogła sobie pozwolić MADA w Wiśle Kraków bez tych pieniędzy?.
1. Lechia miała 5 mln od miasta, my mieliśmy kilka mln od Orlenu, których oni nie mieli.

2. No pomyśl trochę Leszku. Lechia została sprzedana za 4 mln euro, w tym samym czasie sprzedający udzielił pożyczki klubowi na 4 mln euro. W tle byli mniejszościowi udziałowcy, którzy mieli prawo pierwokupu akcji i nawet byli na to chętni, gdyby nie cena sprzedaży. Czaisz już?
Odpowiedz cytując
Martinho
Socios Wisła Kraków

Stary 12.05.2024, 22:17
Ja naprawdę nie mogę zrozumieć że są tutaj ludzie którzy żałują że nie przejęła nas firma krzak z Dubaju. Przecież to już teraz można powiedzieć jak to się skończy. Póki będzie się kręcić z kasą z C+, transferami(na razie trafili, nie zawsze będą) i z miasta (aktualnie mają umowę nie na 5 tylko 25 mln zł) to sobie bedą pływać w ekstraklasowym akwarium, ale jak się odwróci to albo kupi ich ktoś faktycznie kasiasty albo polecą w strzepy jak np. polonia po wojciechowskim. Tam nie ma jakichs arabskich szejków z setkami milionow euro w tle ani jakiegos top knowhow(jakby było to raczej dostaliby licencje, prawda?). W tym sezonie są beneficjentem płaskiej stawki gdzie każdy traci punkty co 2 kolejki i maja farta w meczach jak Ruch sezon temu. Jak fart się skończył Ruch leci z ligi, za rok jak to samo spotka lechie to oni polecą ale do 4 ligi.

U nas jest jak jest ale to przynajmniej kierunek który znamy, i o którego efekty ja w dłuższym okresie jestem dziwnie spokojny.
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 12.05.2024, 22:26
Martinho napisał(a):Wyświetl post
Ja naprawdę nie mogę zrozumieć że są tutaj ludzie którzy żałują że nie przejęła nas firma krzak z Dubaju. Przecież to już teraz można powiedzieć jak to się skończy. Póki będzie się kręcić z kasą z C+, transferami(na razie trafili, nie zawsze będą) i z miasta (aktualnie mają umowę nie na 5 tylko 25 mln zł) to sobie bedą pływać w ekstraklasowym akwarium, ale jak się odwróci to albo kupi ich ktoś faktycznie kasiasty albo polecą w strzepy jak np. polonia po wojciechowskim. Tam nie ma jakichs arabskich szejków z setkami milionow euro w tle ani jakiegos top knowhow(jakby było to raczej dostaliby licencje, prawda?). W tym sezonie są beneficjentem płaskiej stawki gdzie każdy traci punkty co 2 kolejki i maja farta w meczach jak Ruch sezon temu. Jak fart się skończył Ruch leci z ligi, za rok jak to samo spotka lechie to oni polecą ale do 4 ligi.

U nas jest jak jest ale to przynajmniej kierunek który znamy, i o którego efekty ja w dłuższym okresie jestem dziwnie spokojny.
Nie żeby coś, ale...

Ten znany kierunek to na tę chwilę właściciel już praktycznie bez kasy na dokładanie plus coraz mniejsze szanse na to, że coś się będzie kręcić w kasą z C+, niezbyt wiele możliwości transferowych, brak kasy z miasta, brak kogoś kasiastego na horyzoncie, brak arabskich szejków, brak jakiegoś top know-how (jakby było inaczej, nie modlilibyśmy się o awans do baraży i potem przez baraże) podlane sosem problemów z płynnością i rosnącymi długami.

Ale w jednym masz rację. Ten spokój w tych okolicznościach faktycznie jakiś taki dziwny.

Stoimy na krawędzi. Jeszcze możemy uratować sytuację, to prawda, ale ja nie wiem czy to będzie efekt pracy i obranego kierunku czy tylko zwykły fart.
Odpowiedz cytując
ramzes190
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 12.05.2024, 22:33
U nas jest jak jest ale to przynajmniej kierunek który znamy - czyli coraz bardziej w dół tabeli i z coraz gorszymi kopaczami. Za to ilość "legend" i kontuzjowanych emerytów do opłacenia rośnie
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 12.05.2024, 22:47
Ja naprawdę nie mogę zrozumieć że są tutaj ludzie którzy żałują że nie przejęła nas firma krzak z Dubaju. Przecież to już teraz można powiedzieć jak to się skończy. Póki będzie się kręcić z kasą z C+, transferami(na razie trafili, nie zawsze będą) i z miasta (aktualnie mają umowę nie na 5 tylko 25 mln zł) to sobie bedą pływać w ekstraklasowym akwarium, ale jak się odwróci to albo kupi ich ktoś faktycznie kasiasty albo polecą w strzepy jak np. polonia po wojciechowskim.
W samo sedno.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 12.05.2024, 23:21
Dobrze, że jesteśmy w rękach JK z nim na pewno skończy się świetnie. Możemy spać spokojnie, ostatnie 5 lat pokazały, że nic złego nam w jego rękach nie grozi, nawet spadek przetrwaliśmy to zapewne kolejny też da radę ogarnąć.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 12.05.2024, 23:31
A co może czekać Wisłę z obecnie panującym Jarosławem po 5,5 latach fałszywego odnowienia?

Kto by się wtedy spodziewał, że wiosną 2024 roku Wisła będzie grała drugi sezon z rzędu w pierwszej lidze i będzie miała ogromne kłopoty z awansem.
Odpowiedz cytując
sorino
Senior Member

Stary 13.05.2024, 01:37
Ja naprawdę nie mogę zrozumieć że są tutaj ludzie którzy żałują że nie przejęła nas "firma krzak" z Dubaju. Przecież to już teraz można powiedzieć jak to się skończy. Póki będzie się kręcić z kasą z C+, transferami(na razie trafili, nie zawsze będą) i z miasta (aktualnie mają umowę nie na 5 tylko 25 mln zł) to sobie bedą pływać w ekstraklasowym akwarium, ale jak się odwróci to albo kupi ich ktoś faktycznie kasiasty albo polecą w strzepy jak np. polonia po wojciechowskim. Tam nie ma jakichs arabskich szejków z setkami milionow euro w tle ani jakiegos top knowhow(jakby było to raczej dostaliby licencje, prawda?). W tym sezonie są beneficjentem płaskiej stawki gdzie każdy traci punkty co 2 kolejki i maja farta w meczach jak Ruch sezon temu. Jak fart się skończył Ruch leci z ligi, za rok jak to samo spotka lechie to oni polecą ale do 4 ligi.

Tydzień temu na SB byłeś dziwnie spokojny o efekty w krótszym okresie, jak to napisałeś, będzie "miękkim chvjem 12 punktów". Wyszedł z twoich wróżb wielki chvj i mamy 1 punkcik w 2 meczach i wylotkę poza miejsce barażowe.

Ja naprawdę nie mogę zrozumieć że są tutaj ludzie, którzy cierpią na taki chroniczny "syndrom sztokholmski", choć w tym przypadku możemy raczej mówić o "syndromie spodgorlickim". Od 6 lat non-stop mokra szmata na ryj, 3 sezony walki o spadek, zakończone powodzeniem pomimo powiększonej ligi, a wcześniej sezonu z 1 spadkowiczem. Teraz dwa lata bez bezpośredniego awansu z drugiej klasy rozgrywkowej, pomimo słabiutkiej konkurencji z o wiele mniejszymi budżetami.

Dobrze że wspominasz o Ruchu, bo to tylko pokazuje skalę przegrywu jaki serwuje nam obecny właściciel. Zostaliśmy rok temu pokonani przez tego beniaminka, który zachował w dużej mierze skład z 3 poziomu rozgrywek.

Obok kopciuszka z Chorzowa pokonał nas ŁKS, w którym nie było parcia na awans po wcześniejszym przeszarżowaniu i konieczności zredukowania wydatków na drużyną oraz absolutny kopciuszek z niepołomskiej mieściny.

Klub z największym budżetem, frekwencją, z parciem na awans - awansu brak. Ale mamy za to piękne bajki o AI, o rozwoju, o unikalnej w skali świata rekrutacji etc. Cierpiący na "syndrom spodgorlicki" klaskają uszami.

W tym roku mamy powtórkę z rozrywki, awans w świetnym stylu robi sklecona naprędce już po starcie sezonu - Lechia. Na 2 miejscu Arka, gdzie właściciel był skonfliktowany z kibicami i szykował się do wycofania, przez co nie było tam praktycznie transferów.

Wielka Wisła z największym budżetem, frekwencją, rzekomo najlepszymi piłkarzami, trenerami, dyrektorem sportowym i prezesem nie łapie się nawet na miejsca barażowe.

No to chyba coś nie tak jest jest w zarządzaniu tą Wisłą, skoro sklecona naprędce drużyna przez "firmę krzak" z Dubaju zdeklasowała resztę stawki pierwszoligowej, a wielką Wisłę wręcz upokorzyła na Reymonta wgniatając ją w ziemię i pieczętując swój awans do Ekstraklasy.

No ale nie, dla cierpiących na "syndrom spodgorlicki" wszystko idzie zgodnie z planem. "Spokojnie, zaraz się rozkręci" jak mawiał Bolec. Przez 6 lat nie zadziałało, w 7 roku już musi zadziałać. A jak nie w 7 to będzie przecież 8, Jarek Wisły nie zostawi przecież. Tym Ruchom, ŁKS-om, Lechiom w końcu musi skończyć fart. A jak nie to najwyżej utopimy się ramię w ramię z Jarkiem w "w pierwszoligowym akwarium"

A ta "firma krzak", która jak nam przepowiedział forumowy "wróżbita Maciej" od zeszłotygodniowych, zdobytych "miękkim chvjem 12 punktów", z całą pewnością doprowadzi Lechię do 4 ligi.

No ale jest też możliwość, że "kupi ich ktoś faktycznie kasiasty". No to wtedy byśmy mieli dopiero chichot losu, gdyby wyczekiwany przez Królewskiego Jankes zapukał jednak do drzwi Urfera, a nie Łemka. Klub z Ekstraklasy na pewno będzie bardziej atrakcyjny dla potencjalnego inwestora, niż drugoklasowy zadłużony na 50 mln zł. A pewnie na 50 mln w następnym sprawozdaniu się ta liczba nie zatrzyma.

PS.
Tak na marginesie nie wiem skąd żeś wziął te 25 milionów od miasta dla Lechii. W Ekstraklasie dostawali 10 mln, po spadku zmniejszono kwotę do 5 mln. Po awansie pewnie znowu wezmą 10 mln, tak więc można powiedzieć, że oprócz awansu oni też wygrali Puchar Polski
Ostatnio edytowane przez sorino : 13.05.2024 o godz. 06:24.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.05.2024, 07:25
Czytam te różne wypowiedzi prezesa i nawet nie jestem przerażony. Jest mi po prostu smutno.
Pomijam fakt, że zarządza Wisłą człowiek, który zamiast racjonalnego myślenia popada fanatyzm religijny (wyznawca AI) i tym się kieruje w swoich decyzjach. Najgorsze jest to, że nie ma żadnej refleksji i analizy własnych błędów. Jaką motywacje do pracy ma mieć trener, skoro bez względu na wyniki w lidze i przy braku realizacji wyznaczonego celu tj awansu i tak pozostanie na stanowisku bo pasuje do celu religijnego. Jaką motywację mają mieć zawodnicy, skoro cel sportowy jest w sumie nieistotny, najważniejsze jest wdrażanie celu religijnego. A może za pięć, dziesięć lat coś zaskoczy. Jakie myśli ma zawodnik, który wie, że walnie drugą żółtą kartkę i nie spotka go żadna przykrość ani ze strony trenera ani właściciela. Lajcik do końca sezonu. To samo z założenia główny rozgrywający wychodzi i truchta po boisku. Jakie motywacje do awansu mają zawodnicy skoro wiedzą, że przy tym sztabie szkoleniowym nie podniosą swojego poziomu sportowego. Przy braku awansu nie grożą im żadne konsekwencje. A w przypadku awansu mogą stracić lajtową posadkę (dotyczy tych, którzy mają kontrakty dłużej niż do czerwca). Ważny jest w końcu cel religijny a nie sportowy.

Puchar Polski fajna rzecz, ale przedłuża on ten styl zarządzania Wisłą jaki mamy od kilku lat. I niestety na końcu może nie być co zbierać.

Jak bardzo te opowiastki o wdrażaniu technologii itd kontrastują z codzienną rzeczywistością. Wystarczy popatrzeć na dzień meczowy, jego organizację, sklep, catering itd. Nożyce pomiędzy wielkimi słowami o technologii a skrzeczącą rzeczywistością są tak ogromnie rozwarte, że bardziej być nie mogą. W dniu meczowym coś tam w sklepie nie działa. Mamy 13 maja, sprzedaż kolekcji pucharowej wciąż opatrzona jest adnotacją - po 10 maja. Dobrze, że nie precyzują którego roku. Itd. Mam prawie pewność, że w sferze sportowej jest zupełnie tak samo. Wielkie słowa i marna realizacja. Zostaje trener któremu wiara w tabelki excella zastępuje talent i intuicje trenerską.

Módlmy się więc o drugi cud w tym sezonie. Czyli awans. Cud bo na ten awans na żadnej płaszczyźnie czy to sportowej czy organizacyjnej nie zasługujemy. W ekstraklasie margines na błędy w zarządzaniu jest nieco większy. Zostając w pierwszej lidze staczamy się w totalny marazm.
Odpowiedz cytując
caucus
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2018

Stary 13.05.2024, 07:36
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Czytam te różne wypowiedzi prezesa i nawet nie jestem przerażony. Jest mi po prostu smutno.
Pomijam fakt, że zarządza Wisłą człowiek, który zamiast racjonalnego myślenia popada fanatyzm religijny (wyznawca AI) i tym się kieruje w swoich decyzjach. Najgorsze jest to, że nie ma żadnej refleksji i analizy własnych błędów. Jaką motywacje do pracy ma mieć trener, skoro bez względu na wyniki w lidze i przy braku realizacji wyznaczonego celu tj awansu i tak pozostanie na stanowisku bo pasuje do celu religijnego. Jaką motywację mają mieć zawodnicy, skoro cel sportowy jest w sumie nieistotny, najważniejsze jest wdrażanie celu religijnego. A może za pięć, dziesięć lat coś zaskoczy. Jakie myśli ma zawodnik, który wie, że walnie drugą żółtą kartkę i nie spotka go żadna przykrość ani ze strony trenera ani właściciela. Lajcik do końca sezonu. To samo z założenia główny rozgrywający wychodzi i truchta po boisku. Jakie motywacje do awansu mają zawodnicy skoro wiedzą, że przy tym sztabie szkoleniowym nie podniosą swojego poziomu sportowego. Przy braku awansu nie grożą im żadne konsekwencje. A w przypadku awansu mogą stracić lajtową posadkę (dotyczy tych, którzy mają kontrakty dłużej niż do czerwca). Ważny jest w końcu cel religijny a nie sportowy.

Puchar Polski fajna rzecz, ale przedłuża on ten styl zarządzania Wisłą jaki mamy od kilku lat. I niestety na końcu może nie być co zbierać.

Jak bardzo te opowiastki o wdrażaniu technologii itd kontrastują z codzienną rzeczywistością. Wystarczy popatrzeć na dzień meczowy, jego organizację, sklep, catering itd. Nożyce pomiędzy wielkimi słowami o technologii a skrzeczącą rzeczywistością są tak ogromnie rozwarte, że bardziej być nie mogą. W dniu meczowym coś tam w sklepie nie działa. Mamy 13 maja, sprzedaż kolekcji pucharowej wciąż opatrzona jest adnotacją - po 10 maja. Dobrze, że nie precyzują którego roku. Itd. Mam prawie pewność, że w sferze sportowej jest zupełnie tak samo. Wielkie słowa i marna realizacja. Zostaje trener któremu wiara w tabelki excella zastępuje talent i intuicje trenerską.

Módlmy się więc o drugi cud w tym sezonie. Czyli awans. Cud bo na ten awans na żadnej płaszczyźnie czy to sportowej czy organizacyjnej nie zasługujemy. W ekstraklasie margines na błędy w zarządzaniu jest nieco większy. Zostając w pierwszej lidze staczamy się w totalny marazm.

Przecież nawet w sporcie nie ma wdrożenia technologii.

Transferów nie robił żaden model, dane czy AI. Trenera wziął Kiko, a potem dorobiło się do tego teorię. Transfery też zrobił Kiko, no bo przecież żaden analityk nie podpisałby się pod ściąganiem spranych dziadów jak Bregu czy Omrani. Karcz mówił, że na Bregu było zielone światło od jajogłowych, ale mówił też, że Omrani na testach jest fit, więc klubowi bardzo zależało na tym, żeby się gadało, że niby coś tam z danymi jest robione. Cziczkan to zatem chyba jedyny transfer, gdzie input analityków miał jakieś znaczenie.

Sam Królewski ostatnio wspomniał, że transfery z liczb to on dopiero będzie robił. Zatem: tego nie mamy. Mamy za to dużo słów, które mają raczej mniejszy niż większy kontakt z rzeczywistością.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 13.05.2024, 07:48
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Ja już się nie modle, bo po prostu tak jak napisałeś - to nam się nie należy. Jeśli sportowo nie potrafimy zrobić awansu to jak mamy to zrobić inaczej?

I chociaż dzięki temu do nikogo poza prezesem, pionem sportowym, trenerami i piłkarzami nie można mieć pretensji. Nikt nie powie że na Wisłę ktoś się udział, że to był spiseg sędziów/telewizji/sponsorów/PZPN/płaskoziemcow .

Natomiast w marazmie jesteśmy już 2 sezon, a w zasadzie to 4. Kolejny sezon w 1 lidze będzie po prostu tego kontynuacja.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 13.05.2024, 10:21
Dużo i słusznie się pisze o Królewskim ale jedna rzecz jest być może tutaj bardziej kluczowa. Mental tych miernot, które są na payroll`u w Wiśle. W większości przypadków jak to zwykł pisać KOALIK są to pasterze z półwyspu Iberyjskiego. Najprawdopodobniej są oni "inteligentniejsi" niż nam się wydaje bo wiedzą, że brak awansu, głównie zostanie przypisany kolejnemu trenerowi, który jak zawsze jest miękką "fają" i bierze ich w obronę przed opinią publiczną. Skoro zatem brak awansu zostanie głównie przyklepany trenerowi, a jeśli awans się przydarzy to na 99% ten pasterz zostanie wymieniony na kogoś innego, lepszego a ja znów będę musiał szukać roboty za 2-4 tys. EUR i wrócić z kodkulonym ogonem to swojej rodzinnej wioski grać na przyosiedlowym orliku dla kibiców z okolicznej fabryki opon po południowej zmianie to na ch...j się wysilać. Lepiej upozorować swoje zaangażowanie, zagrać 3-4 dobre mecze na rundę, żyć w tolerancyjnym kraju, grać na stadionie dla 30k+ kibiców i łykać jeszcze super pensję. Oczywiście to samo dotyczy większości Polaków. Tutaj nie ma ambicji w tym zbiorze przypadkowych ludzi. Oni w większości są tu aby "cieszyć się chwilą" albo u schyłku swojej kariery.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 13.05.2024, 10:35
Dokładnie. Przeciez im poza jednostkami, nie zależy na awansie. Lepiej brać fajną pensyjkę, niż ryzyko wymiany na lepszych piłkarzy w przypadku awansu do ekstraklasy. Szkoda naszego zdrowia, nerwów.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.05.2024, 11:18
Dokładnie Lesiu.Czyli co mają zrobić? możesz powtórzyć ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów