The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2024, 07:23
Wg. GK ktoś z tria Gikiewicz, Gostomski i Bieszczad przyjdzie do Wisły.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.02.2024, 09:03
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Dobrze, że zdecydowali się kogoś nowego ściągnąć na bramkę, mam jednak poważne wątpliwości czy akurat te nazwiska są tutaj odpowiednim wyborem. Najsłabiej wygląda Bieszczad. Jeśli brać kogoś z pierwszej ligi, to rzeczywiście Gostomski prezentował się chyba tam najlepiej ze wszystkich bramkarzy jesienią.

Jeśli chodzi o środek pomocy, to nie ulega wątpliwości, że liderem formacji i całej drużyny jest Carbo. To nasz najlepszy zawodnik obecnie. Sapale nie ufam i zespół chyba również nie ufa mu do końca po błędach, które regularnie popełnia. Ktoś jednak tam grać musi. a Gogół i Duda mają swoje wady, natomiast Bashy w ogóle nie ma co brać pod uwagę, bo nie dość, że słaby to i tak zaraz się posypie. Zostają w obwodzie jako opcja Talar i Fazlagic, na których oczywiście również ciężko liczyć. Tak więc wbrew pozorom nie jest tam zbyt komfortowa sytuacja.Mamy tylko jednego zawodnika zapewniającego odpowiednią jakość: Carbo.
Ostatnio edytowane przez Markus : 11.02.2024 o godz. 09:14.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 11.02.2024, 10:34
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
trzymajmy kciuki, że to klasyczna królewska kanapka - opcja nierealna dla fantastów, opcja z dupy i ta pośrednia, czyli oby pojawił się u nas Gostomski (jak na opcję pośrednią i tak wygląda za dobrze, ktoś taki powinien być jedynką już od lata, ale musieliśmy ściągnąć turystę)
chociaż i tak stawiałbym na to, że Bieszczad przyjdzie na zabezpieczenie ławki i zostajemy z Ratonem na resztę sezonu
Ostatnio edytowane przez Watts : 11.02.2024 o godz. 10:37.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 11.02.2024, 10:52
Bieszczad jak wiadomo ma Wiślackie DNA
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 11.02.2024, 10:59
To nie ten Bieszczad.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 11.02.2024, 11:10
Jak tu Gikiewicz przyjdzie (za co trzymam kciuki) to bedzie cyrk na kolkach skonczy sie legendia i klepanie po fiutkach
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 11.02.2024, 11:19
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Jak tu Gikiewicz przyjdzie (za co trzymam kciuki) to bedzie cyrk na kolkach skonczy sie legendia i klepanie po fiutkach
sportowo pewnie najlepszy, ale jest potencjał na namącenie w szatni, to też klub musi brać pod uwagę tak samo jak to, że za orzeszki nie będzie tu grać
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 11.02.2024, 11:20
Patryko napisał(a):Wyświetl post
To nie ten Bieszczad.
serio ? to nie wiedziałem

zakładałem że nie ma dwóch pilkarzy o tak nietypowym nazwisku którzy są oboje bramkarzami...
Odpowiedz cytując
fansorina
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 11.02.2024, 11:41
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
serio ? to nie wiedziałem

zakładałem że nie ma dwóch pilkarzy o tak nietypowym nazwisku którzy są oboje bramkarzami...
Tylko który z nich to kobita? )

Jakiś bramkarz musi przyjść bo znając nasze medyczne możliwości to kontuzja Brody może potrwać niestety dłużej.

No z tej trójki najprościej by było przechwycić Bieszczada, szkoda, że rok później się nie urodził, by były upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.02.2024, 12:41
Gikiewicz pod względem sportowym sztos.

Przecież chłop bodajże 2 lata temu był wyróżniającym się bramkarzem Bundesligi, ocierał się o reprezentację Polski.

W dodatku od wielu wielu lat, nie licząc epizodu w Turcji był pierwszym bramkarzem tam gdzie grał, nie żadnym ławkowiczem.

Pytanie tylko czy charakter nie za trudny, bo chłop jest specyficzny - nie gryzie się w język. Ja bym się tym nie przejmował, jeśli tylko pokaże odpowiednią jakość. 36 lat to jeszcze z 2-3 lata może pograć na poziomie, jeśli się będzie odpowiednio prowadził.

Ale moim zdaniem to chłop prędzej zagra w jakieś Legii, Lechu czy chociaż w takiej Pogonii niż u nas. Trochę to dla mnie sci-fi. Niestety.

Gostomski to ciut gorsza opcja, ale na tle naszego Ręcznikona to sztos.Wyróżniający się bramkarz 1 ligi od lat będący 1 bramkarzem w swoim klubie.

Bieszczad - nie mam pojęcia jaki poziom prezentuje, ale od Ratona gorszy nie będzie. Chociaż miałbym nadzieję, że to jednak nie on przejdzie - pozostali kandydaci są dużo ciekawszą opcją.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 11.02.2024 o godz. 12:48.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 11.02.2024, 12:51
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Pytanie tylko czy charakter nie za trudny, bo chłop jest specyficzny - nie gryzie się w język. Ja bym się tym nie przejmował, jeśli tylko pokaże odpowiednią jakość. 36 lat to jeszcze z 2-3 lata może pograć na poziomie, jeśli się będzie odpowiednio prowadził.
bracia Gikiewicz mają DNA atencjuszy, historię walenia w jana swoich klubów, podpierniczania kolegów z szatni i wynoszenia do dziennikarzy, co prawda bardziej Łukasz niż ten bramkarz, ale mam nadzieję że choćby ten Kuba z tylnego siedzenia to zaopiniował od tej strony i ktoś tam wie, z kim mają do czynienia
Gostomski? według statystyk to najbardziej efektywny bramkarz w I lidze
nie pamiętam już czy takie liczby wyszły na X (dawniej Twitter) od kogoś z Wisły czy może jednego z tych kont-satelit od podcastów i wykresików w pythonie, ale to na pewno byłby wybór data-driven
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 11.02.2024, 13:02
Bieszczad byłby słabym ruchem, bo to kolejny kiepski bramkarz co najwyżej na poziomie Brody i Ratona. Jeśli kogoś sprowadzamy, to powinniśmy sprowadzać kogoś lepszego niż jeden i drugi, inaczej znów będzie to bezmyślne kupowanie na sztuki, by ilość bramkarzy do gry mogła się zgadzać.

Obawiam się jednak, że jak zwykle wygra tu najtańsza i najmniej wartościowa opcja czyli właśnie on.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 11.02.2024, 13:05
Ta zobaczycie Gikiewicza jak swinia niebo.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 11.02.2024, 13:11
Ale moim zdaniem to chłop prędzej zagra w jakieś Legii, Lechu czy chociaż w takiej Pogonii niż u nas. Trochę to dla mnie sci-fi. Niestety
W tych klubach ktoś najpierw by musiał mu zrobić miejsce, do Wisły wpada cały na biało i od razu staje między słupkami. Do tego oczywiście nie przyjdzie tutaj za 10k brutto miesięcznie.

Myślę, że byłby to sensowny ruch, kontrakt do czerwca i w przerwie letniej można siąść do rozmów o dalszej współpracy, o ile oczywiście będzie pole do tego typu negocjacji.

[35/54]

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.02.2024, 13:30
Bieszczada nie znam, Gikiewicz nie wiem czy już nie za stary (nie każdy bramkarz będzie grał OK do czterdziestki, już to przerabialiśmy), Gostomski myślę że mógłby być z miejsca jedynką.
Pytanie na kogo nas stać.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 11.02.2024, 13:37
Ja pier...to forum juz przechodzi ludzkie pojecie. A to za stary a to atmosferę zepsuje. Tu nawet jakby kontaktowali Messiego czy Ronaldo, zdarzylyby się głosy, że za stary. OMG
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 11.02.2024, 13:49
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Ja pier...to forum juz przechodzi ludzkie pojecie. A to za stary a to atmosferę zepsuje. Tu nawet jakby kontaktowali Messiego czy Ronaldo, zdarzylyby się głosy, że za stary. OMG
ja sobie cały czas dywaguję, prawie co okienko GK robi to samo - zajawia jakąś "imperialną" opcję która dla Wisły byłaby też marketingowo głośna, ale pod każdym innym względem niekoniecznie realna, czasem wrzuca kandydaturę z kategorii piłkarskie jaja, a potem przychodzi ktoś pomiędzy i kibice to odbierają tak, że może być i w jakimś ogólnym bilansie wszechrzeczy są zadowoleni
to że wg mnie Gikiewicz nie przyjdzie nie znaczy, że nie można sobie podyskutować o jego wadach i zaletach
charakteru Gostomskiego nie znam, a algorytm niekoniecznie przewidzi, że ktoś jedną plotką albo postawieniem się niewłaściwej osobie w niewłaściwym momencie w klubie może zacząć efekt domina o którym dowiemy się za pół roku, rok w jakimś losowym wywiadzie gdy już dawno będzie po ptakach - tutaj już może się przydać opinia kompletnie analogowa, jak by to Jarek powiedział, z PRLu
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 11.02.2024, 14:12
Patryko napisał(a):Wyświetl post
W tych klubach ktoś najpierw by musiał mu zrobić miejsce, do Wisły wpada cały na biało i od razu staje między słupkami. Do tego oczywiście nie przyjdzie tutaj za 10k brutto miesięcznie.

Myślę, że byłby to sensowny ruch, kontrakt do czerwca i w przerwie letniej można siąść do rozmów o dalszej współpracy, o ile oczywiście będzie pole do tego typu negocjacji.
No cóż ja realność transferu Gikiego oceniam zupelnie inaczej. Z resztą te kluby to były tylko przykłady o jakiego kalibru drużyny chodzi. Podejrzewam, że oferta Wisły może być atrakcyjna finansowo i pod względem ogolnej renomy klubu, jednakże gra w 1 lidze polskiej to chyba nie jest optymalny target dla gościa co ma max 2-3 lata gry przed sobą i jeszcze niedawno był jednym z czołowych bramkarzy Bundesligi (nawet rozpatrywał go Bayern jako zmiennika).
Ostatnio edytowane przez s1mone : 11.02.2024 o godz. 15:23.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 11.02.2024, 14:53
Gdyby Wisła sprowadzała rówieśnika Gikiewicza z czwartej ligi hiszpańskiej, który w ostatnich dziesięciu lat zagrał zaledwie kilka spotkań, to taki Markusik wzdychałby jak kiedyś do Lameya.

Tu mamy zawodnika poważnego, który przez kilka lat dawał radę w Bundeslidze, czyli nie miał kłopotów z grą na pastwiskach hiszpańskich.

Jego CV w ogóle nie można porównywać do wynalazka Ratonika.

I co?

Są głosy niezadowolenia.

Gikiewicz w obecnej konfiguracji Wisły ma jedną zasadniczą wadę.

Jest Polakiem.

Wstyd.

Według niektórych, lepiej grać wynalazkami zagranicznymi i właśnie ta polityka spowodowała spadek, a potem brak awansu.

Ilu Hiszpanów było w Puszczy?

Czy Tomasz Tułacz jest Hiszpanem?
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 11.02.2024 o godz. 14:56.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Stary 11.02.2024, 15:01
Pewnie bedzie jakis Bieszczad no name. Zapchajdziura po taniości. To już wolę Ratona
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 11.02.2024, 16:16
No cóż ja realność transferu Gikiego oceniam zupelnie inaczej. Z resztą te kluby to były tylko przykłady o jakiego kalibru drużyny chodzi. Podejrzewam, że oferta Wisły może być atrakcyjna finansowo i pod względem ogolnej renomy klubu, jednakże gra w 1 lidze polskiej to chyba nie jest optymalny target dla gościa co ma max 2-3 lata gry przed sobą i jeszcze niedawno był jednym z czołowych bramkarzy Bundesligi (nawet rozpatrywał go Bayern jako zmiennika).
Pożyjemy, zobaczymy. Ja bym go jednak nie skreślał, szczególnie jak okienko będzie się zbliżać do końca i drużyny będą mieć pozamykane kadry. Nie takim kozakom miękła rura i trzeba było przyjąć ofertę z klubu, który był czwartym albo piątym wyborem.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 11.02.2024, 16:39
Czy trener Mariusz Lewandowski był Hiszpanem? A może Mamrot, Górak, Ulatowski, Banasik, Grabowski itd? Awansowali ostatnio z pierwszej ligi?

Ilu Hiszpanów grało w Stali Rzeszów, Resovii, Termalice, Odrze Opole, GKS Katowice, w Tychach, Chrobrym Głogów, Podbeskidziu?

Skoro to Hiszpanie są problemem, dlaczego te kluby opierające się głównie na polskich ligowcach nie grają jeszcze w Ekstraklasie? Co gorsza, dlaczego niektóre z nich spadają regularnie do drugiej i trzeciej ligi? Dlaczego awansować do Ekstraklasy udaje się tylko niektórym i zwykle kończy się szybkim spadkiem tak jak skończy się za parę miesięcy w przypadku ŁKS czy Ruchu?

Ja to wiem, większość z Was również, ale jak zawsze nie wie funkcjonujący w świecie absurdów komunistyczny umysł Koalika.

A co do bramkarzy: każdy golkiper, który będzie lepszy i potrafiący więcej niż Raton czy Broda będzie wzmocnieniem dla Wisły. Obojętnie czy będzie to Polak, Murzyn, Eskimos, czy Żyd.
Ostatnio edytowane przez Markus : 12.02.2024 o godz. 07:59.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 11.02.2024, 16:49
Gikiewicz pod względem sportowym sztos.

Przecież chłop bodajże 2 lata temu był wyróżniającym się bramkarzem Bundesligi, ocierał się o reprezentację Polski.
...
Był i niestety 2 lata minęły. Nie bez powodu jest bez klubu.

Tu jest artykuł GK z wczoraj:
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18302477

Maciej Gostomski - G. Łęczna (35 lat) - rozmawiali i ponoć nie do wyjęcia na szybko
Kacper Bieszczad - Zagłębie L./Raków 2 (21 lat) - trochę skomplikowane ale jakby się prezesi dogadali to do zrobienia
Rafał Gikiewicz - bez klubu (36 lat)

B. Karcz pisze, że z pierwszymi dwoma już się kontaktowano.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 11.02.2024 o godz. 16:53.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.02.2024, 16:56
Czy są jakiekolwiek szanse na Gikiewicza czy to taka sama bzdura jak z Papszunem w lecie ub.roku?
Dlaczego Łęczna miałaby puścić Gostomskiego za czapkę gruszek (pół roku kontraktu) do ligowego rywala?
Na chłopski rozum to będzie ten trzeci.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 11.02.2024, 17:12
Rozumien że to algorytm tych bramkarzy podsunal.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 11.02.2024, 17:31
B. Karcz ma zazwyczaj dobre informacje i skoro to napisał to znaczy, że coś jest na rzeczy.

Łęczna już z nami nie zagra (dlatego był sparing) a Gostomski ma 35 lat.
Bieszczad jest na wypożyczeniu w Raków 2 więc 1 liga to dla niego awans. Poza tym i tak miało by być wypożyczenie.
Gikiewicz był dobrym bramkarzem ale szczyt kariery miał chyba w 2020. Z jakiegoś powodu kontrakt z MKE Ankaragücü wygasł mu początkiem tego roku.
https://www.transfermarkt.pl/rafal-g.../spieler/78339
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 11.02.2024, 17:49
pepe72 : polecam wywiad z Gikiewiczem na weszlo https://weszlo.com/2024/02/06/rafal-...ywiad-kariera/

Nie uważam, żeby to była kwestia jego podejścia czy zestarzenia się. Były limity obcokrajowców, był świeżo po operacji po przyjściu do zespołu. To jest raczej typ, którego podejrzewam o bycie zbyt profesjonalnym, który od razu podnosił larum jak ktoś coś odwalał i potrafił iść z tym do prasy (co było nieakceptowalne dla wielu). Ot taki kabel, który kabluje jak ktoś odpierdziela manianę. Ale to moja teoria- tak go czuję - m.in. po tym co mówi właśnie. Nie trzeba się z nią zgadzać - bo sam nie mam pewności czy jest prawdziwa - możliwe, że mówi jedno a robi drugie
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 11.02.2024, 17:59
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
B. Karcz ma zazwyczaj dobre informacje i skoro to napisał to znaczy, że coś jest na rzeczy.
Karcz ma informacje z klubu, co ma przekazać do wiadomości publicznej niekoniecznie musi pokrywać się z prawdą
jakiś łebek miał mieć sprawę w sądzie za skrót myślowy że bierze za to materialnie pieniądze, a każdy wie że relacje mediów z klubem polegają raczej na barterze (no i symbiozie)
dlatego co transfer albo nowego trenera Karcz wymienia nazwiska, które robią dobrze ludziom nadal żyjącym wielką Wisłą albo przynajmniej sygnalizują otoczeniu "żyjemy, mamy ambicje i być może też kasę" (Gikiewicz), takie które zadowolą odrobinę większych realistów, ale nadal optymistów (Gostomski), no i opcje pewnie najbliższe rzeczywistości (Bieszczad)
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.02.2024, 18:23
A tą bramkę wczoraj nie puścił czasem Gostomski?:

https://twitter.com/Wojtek23698922/s...92493295903080
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member