The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2024, 09:49
Czytać nagonkę i utyskiwania na nowego trenera osób mających ból dupy, że nie wybrano polskiej myśli szkoleniowej, miód na moje oczy.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.01.2024, 12:42
leszekpw napisał(a):Wyświetl post
Czytać nagonkę i utyskiwania na nowego trenera osób mających ból dupy, że nie wybrano polskiej myśli szkoleniowej, miód na moje oczy.
Już widać że Rude podobnie jak Królewski będzie bardzo mocno atakowany przez zwolenników polskiej myśli szkoleniowej, którzy od początku robią wszystko i kibicują temu, by mu się nie powiodło. Widać to nawet na naszym forum. Tak samo niektórzy kibicowali, aby jak najszybciej wyłożył się Petrescu, Carrillo czy Hyballa. Nie odpuszczą nawet jeśli gra drużyny i wyniki ulegną poprawie, bo dla nich obcokrajowcy w Wiśle są zagrożeniem lub problemem.

Taka postawa to szkodzenie Wiśle. Świadome.

Próby rozpętania nagonki, histeryczne ataki, nieustanne podważanie kompetencji, nawet różnego rodzaju insynuacje zaczęły się zanim jeszcze Rude wsiadł do samolotu. Jest próba wykreowania problemów, zniszczenia optymizmu, zburzenia atmosfery. Niektórzy dziennikarze tacy jak Białoński czy emerytowani, ale jednak ciągle słuchani działacze jak Boniek już podjęli działania, żeby nastawić środowisko przeciwko pracy Hiszpana.

Trzeba się temu oprzeć dla dobra Wisły. Sytuacja klubu jest taka, że jeśli nie będzie wsparcia i tym razem znów nie uda się awansować, może dojść do prawdziwej tragedii. Ale jak zawsze mamy piątą kolumnę, która będzie na to pracować, nie tylko tym razem w rodzaju Koalika.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.01.2024, 14:43
Całe szczęście mamy niezły skład i jeżeli trener będzie w stanie go zmobilizować i wykorzystać to dziennikarskie płacze nam nie przeszkodzą.

Gorzej jak zaczną nas ordynarnie kręcić na boisku. Bo zaczną i tutaj potrzebny będzie charakter i stara przyśpiewka.

"Bo Wisła wygra dzisiaj mecz..."
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.01.2024, 15:04
Jakim trzeba być idiotą żeby komuś np mi przypisywać jakieś ataki na Rude bo niby bronię PMS, jeśli od początku drwiłem ja, jak i pewnie wiele osób co teraz nie jest za opcją Rude, z Brzęczka, że po rodzinie gościu, że za 1-14 to powinien na kopach wywalić, że jakim cudem Sobol przejął stanowisko i jakim cudem po blamażu w tamtym sezonie dalej trenuje albo, ze Hyballa dobrze zrobił chcąc rozbijać układ rodzinny?

Z drugiej strony można to odwrócić i to może wy macie jakiś urojony problem z PMS? Może was dupa boli, że Polscy trenerzy tu pracują i się sprawdzają?

Tak z ciekawości sobie wpisałem w google coś o zagranicznych trenerach i taki artykuł mi wyskoczył:

https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...-kroluja-wegrz

W XXI wieku raptem 5 trenerów z zagranicy zdobyło MP. Czy to duzo? W sumie nie wiem. Jakby się zastanowić to czy któryś z trenerów w jakikolwiek sposób zrewolucjonizował sposób pracy, myślenia itp o piłce w Polsce czy jakimś konkretnym klubie?
Ile trenerów z zagranicy się tu przewinęło i po prostu poszło dalej, pożegnanych bez żalu? Ilu z nich się nie sprawdziło a z kolei ile razy sprawdziły się nasze Smudy, Skorże, Papszuny, Fornaliki czy taki Magiera lub Wdowczyk, których można bardzo dobrze oceniać, bo tam gdzie przychodza dają jakość drużynie.

Dużo .......enia i płakania na PMS a tak na prawdę jest kilku topowych trenerów w Polsce, którzy jak najbardziej ogarniają swoją pracę, a z zagranicznymi coś lipa, nie kojarzę jakichś cudotwórców. Wręcz odwrotnie, jak mam powiedzieć o jakimś trenerze "wow" to byłby to Fornalik, który ze słabymi klubami robił wyniki albo Papszun, który wraz z ekipą wyciągnął Raków na sam szczyt.

Jaro Królewski i Markus, wielcy wizjonerzy, niebrzydzący się zagraniczną wizją trenowania i zmianami, idący pod prąd - ale jakoś ten sam Jaro trzyma Kmiecików i spółkę bo... a bo tak sobie, udaje, że to fachowcy zajebiści - i to niby Markusowi przeszkadza ale z drugiej strony gryzie się to z odważnym, profesjonalnym i niepokornym Królewskim

Może nie tyle PMS co własnie takie układy, właściciele to jest problem polskiej piłki, sposób prowadzenia biznesu. Bo jak Lech ma mega kasę z wytransferowywania piłkarzy, to jakoś nie widać tej kasy aby wracała do klubu, co jest trochę dziwne bo robią tam na prawdę wielkie pieniądze, a wygląda to tak jakby mało z nich inwestowali w Lecha (chodzi mi o kupowanie drogich piłkarzy), albo Legia Leśnodorskiego i Mioduskiego, gdzie wszystko zajebiście im żarło to musieli się pokłócić i projekt praktycznie był budowany od nowa na samym Mioduskim, lub Wisła Cupiała, który miał tylko jeden plan, jedną wizję i nie było mowy o jakimś rozwoju, stawianiu na akademię, młodzież itp czy obecna Wisła Królewskiego z Brzęczkiem, Sobolem, Zającem i Kmiecikiem na czele, do tego ślepe zapatrzenie w AI, która nic nie daje i jego wieczne bajki dla oszołomów.
Ciężko żeby w takich warunkach powstała profesjonalna piłka, niezaleznie czy oparta na PMS czy zagranicznych trenerach. Bo chęci, pomysły, nawet profesjonalizm mogą byc na najwyższym poziomie, i co z tego jak później wychodzi taki Królewski i mówi, że Brzęczek wykonał kawał świetnej pracy, Sobola bronią algorytmy i on go nigdy nie zwolni, gdyby trener miał same zwycięstwa ale algorytmy by go oceniały źle to by go pewnie zwolnił a teraz zatrudnia analityka bez sukcesów w trenerce, na być może najwazniejsze 15 meczów w historii Wisły, gdzie jak nie awansujemy to może być pozamiatane.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.01.2024, 16:41
Markus napisał(a):Wyświetl post
Już widać że Rude podobnie jak Królewski będzie bardzo mocno atakowany przez zwolenników polskiej myśli szkoleniowej, którzy od początku robią wszystko i kibicują temu, by mu się nie powiodło. Widać to nawet na naszym forum. Tak samo niektórzy kibicowali, aby jak najszybciej wyłożył się Petrescu, ...
Pyskaty Rumun - to były czasy ...
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.01.2024, 17:00
Wisła podała skład Rudego sztabu:
https://wislakrakow.com/posts/znamy-...ly-krakow/8964

Głównemu trenerowi w roli asystentów towarzyszyć będą: Mariusz Jop, Eric Lira Fernandez, Kazimierz Kmiecik i Michał Siwierski. Nad przygotowaniem fizycznym drużyny czuwał będzie dalej Kazimierz Piechnik, a motorycznym Daniel Michalczyk. Analitykiem wciąż będzie Dominik Dyduła.

Nowym opiekunem bramkarzy będzie Łukasz Załuska.

Na stanowisku kierownika pozostanie Jarosław Krzoska, kitmana Jan Batko, z kolei nad sztabem medycznym wciąż czuwać będzie doktor Mariusz Urban. Pomagać mu będą fizjoterapeuci Marcin Bisztyga, Bartłomiej Grzegorczyk i Dawid Ignacok.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 07.01.2024, 18:41
Mam nadzieję, że Załuska będzie lepszym trenerem niż bramkarzem...

To był mistrz małych błędów, które powielał w ogromnej ilości. Tu krok za daleko, tu lekko złe ustawienie wyjściowe, tu nieskrócenie kąta......dużo bramek zawalał w sposób mało widoczny dla laika. A wyglądał profesjonalnie, wiadomo modna bródka, modny fryzik, tatuaże...

Miejmy nadzieję, że na stanowisku trenera będzie wyłapywał te detale, które mu umykały między słupkami...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 07.01.2024, 21:11
Wisła wrzuciła pierwsze 4 minuty rozmowy z trenerem (są polskie literki).
https://youtu.be/YwOv-zlxVqQ?feature=shared

Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 07.01.2024, 22:10
Angielski perfekcyjny! Guardiola przy nim kaleczy język. Wykształcony, inteligentny, a jak potrzeba, to i z bańki wyjebie. Będzie dobrze
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 07.01.2024 o godz. 22:18.
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Stary 08.01.2024, 12:02
Trochę taki korpo coach. Obyśmy jednak w połowie rundy nie musieli wprowadzać planu naprawczego
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.01.2024, 12:12
Konferencja prasowa / prezentacja nowego trenera:
https://www.youtube.com/live/XS4var4...x7xxihtyhv9qYE

Z rzeczy humorystycznych to padło jedno pytanie do Kiko i Justyna Krupa robiła za tłumacza.
Na i z angielskiego tłumaczył Jaro ale obiecali, że będą dodane napisy do youtube.

Odpowiedz cytując
Vashut
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.01.2024, 12:57
ja mu daje szanse, jak kazdemu ale zaskoczył mnie mówiac ze pracowal w Castellon a to też klub jak Wisła bardzo zasłużony i historyczny - chyba jednak nie Panie Trenerze, ten Castellon raz wygrał puchar Hiszpanii 50 lat temu

bardziej akuratne byłoby porównanie do El Depor
"to miasto zawsze było Semper Fidelis.."
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.01.2024, 13:35
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Konferencja prasowa / prezentacja nowego trenera:
https://www.youtube.com/live/XS4var4...x7xxihtyhv9qYE

Z rzeczy humorystycznych to padło jedno pytanie do Kiko i Justyna Krupa robiła za tłumacza.
Na i z angielskiego tłumaczył Jaro ale obiecali, że będą dodane napisy do youtube.
A potem podobno mają tłumaczyć asystenci. Czyżby już nawet tysiaka na tłumacza nie było?
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 08.01.2024, 14:02
Bardzo konkretny facet.
Styl komunikacji bardzo wyrazisty, angielski na świetnym poziomie.
Jeśli miałbym kogoś brać tylko po samym wywiadzie, to mnie kupił.
Miejmy nadzieje, że ten jego sposób komunikacji będzie miał przełożenie na drużynę. Z tym różnie bywa, ale pierwsze wrażenie świetne.
Wielka zagadka jak to wyjdzie w praniu.

W przeciwieństwie do tego co twierdzi Marcus, sam trener podkreślił, że dla niego bardzo ważne, że ma Polaków w sztabie szkoleniowym, bo pomogą mu szybciej się zaadoptować do gry w naszej lidze. Coś co Markus twierdził, że nie istnieje. Przecież specyfika ligi nie ma znaczenia, narodowość nie ma znaczenia
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.01.2024 o godz. 14:06.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.01.2024, 14:14
d napisał(a):Wyświetl post
A potem podobno mają tłumaczyć asystenci. Czyżby już nawet tysiaka na tłumacza nie było?
Jakby wydali na tłumacza to by się ktoś przyp***ł, że tłumacz ogólny a nie sportowy.
Ja tam centusiem jestem więc dobrze, że Wisła oszczędza.

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 08.01.2024, 14:19
Ja bym tam wolał prawdziwego tłumacza, gdyż Jaruś jak dla mnie za luźno tłumaczył pytania i odpowiedzi...

Kto nie zna angielskiego temu jego tłumaczenia za wiele nie powiedziały.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 08.01.2024, 15:12
s1mone napisał(a):Wyświetl post

W przeciwieństwie do tego co twierdzi Marcus, sam trener podkreślił, że dla niego bardzo ważne, że ma Polaków w sztabie szkoleniowym, bo pomogą mu szybciej się zaadoptować do gry w naszej lidze. Coś co Markus twierdził, że nie istnieje. Przecież specyfika ligi nie ma znaczenia, narodowość nie ma znaczenia
Rude mówił to, co wypadało powiedzieć. A skoro dla Ciebie nagle to jest takie ważne, to przede wszystkim mówił, że najbardziej pomaga mu i zaznajamia z sytuacją Wisły Kiko, który jak wiadomo nie jest Polakiem. Tak więc tak, narodowość nie ma tym przypadku żadnego znaczenia: osoba Jopa nie jest warunkiem tego, że poradziłby sobie lub nie poradził. Bez Jopa po prostu pewnie musiałby z niektórymi dodatkowymi pytaniami iść do Kiko, który wiedzę o polskich ligach ma już znakomitą.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 08.01.2024, 15:17
Tyle lat i jeszcze nikt się nie nauczył, żeby nie przywiązywać specjalnej wagi do wypowiedzi typu konferencyjnego...
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.01.2024, 15:18
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Ja bym tam wolał prawdziwego tłumacza, gdyż Jaruś jak dla mnie za luźno tłumaczył pytania i odpowiedzi...

Kto nie zna angielskiego temu jego tłumaczenia za wiele nie powiedziały.
Obiecali dodać napisy.
A dodatkowe smaczki masz jak porównasz co powiedział trener, a co przetłumaczył prezes

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.01.2024, 15:23
Komentarz Trela&Wojtowicz przed konferencją:
https://open.spotify.com/episode/0CyTg2mAUoiAF3TQJwLIPC

Komentarz goal.pl po konferencji:
Ryszka-Miga-Karcz
https://www.youtube.com/live/tQF6_Ry...cLYoXtGJ5IBtq5

Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.01.2024, 15:44
Jak tak człowiek tego słucha i tych hitów i zapowiedzi, to tylko się uśmiecha pod nosem, że nie tacy magicy już tu byli

"Chcę obudzić giganta", " w marcu wygram tę ligę" itp itd heheheh... bajera jak na żydzie u chłopa, który adidasy sprzedaje
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.01.2024, 17:28
A dodatkowe smaczki masz jak porównasz co powiedział trener, a co przetłumaczył prezes
No ale odbiorca nie ma sobie porównywać i szukać smaczków, tylko dostać jasny i precyzyjny komunikat. Totalne dziadostwo i amatorka, ale nie powinno to już chyba nikogo dziwić.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 08.01.2024, 17:43
Spokojnie, przecież Królewski jAIrosław jasno powiedział, że był pomysł aby konferencję tłumaczyło AI na żywo ale google nie umożliwia jeszcze takiego czegoś.

Także wszystko będzie ogarnięte i wszystko dzięki AI
AI to przyszłość, AI nam we wszystkim pomoże. Póki co np konferencji nie przetłumaczy ale na pewno jest już tak mądra, że klub sama poprowadzi i tylko Jaro, Kiko i np Kmiecik będą klikać myszką żeby wszystko potwierdzić. Graczy wyskautuje, trening zrobi, pachołki roztawi i taktykę dobierze. To zrobi AI, Wisła klubem przyszłości!
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 08.01.2024, 19:40
Ten dowcip, "trener chciał powiedzieć, że AI wkrótce przejmie władzę nad światem więc trener będzie zbędny" był.
Widać, że się prezes nieźle bawił na konferencji.

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 09.01.2024, 03:53
Trela o Wiśle:
https://weszlo.com/2024/01/05/michal...-podsumowanie/
M.Trela napisał(a):
Pięć lat po pojawieniu się Jarosława Królewskiego w świecie polskiego futbolu, wreszcie można powiedzieć, że Wisła Kraków staje się klubem spójnym z jego wizją, osobowością, sposobem myślenia o świecie. Z perspektywy neutralnej to fantastyczne, że tego rodzaju eksperyment można wreszcie obserwować nie tylko za granicą, ale też w Polsce. Także dlatego losy Alberta Rude uważnie będzie się śledzić nie tylko w gronie kibiców Wisły. Choć taki akurat wybór trudno nazwać minimalizowaniem ryzyka.
(...)
O tego typu historiach media z całego świata piszą z fascynacją, a kibice śledzą ich dalsze losy z zapartym tchem. I w tym sensie to, co się wydarzyło w Wiśle, jest dobre dla polskiej piłki. Wywołuje emocje, przyciąga uwagę nawet tych, którym Wisła jest obojętna. Na miejscu jej kibiców chyba odczuwałbym jednak znany z nauk społecznych syndrom NIMBY od "Not In My Backyard", czyli "Nie w moim ogródku". Pewne rzeczy są dobre, pożyteczne i ciekawe, ale lepiej, jeśli dzieją się gdzieś indziej, nie za moim oknem. Nie mam wątpliwości, że eksperymentowanie z tego rodzaju rekrutacjami jest dla polskiego futbolu ożywcze i odświeżające. Ale gdybym był kibicem Wisły, chyba dla spokoju snu wolałbym, gdyby najpierw przetestowali je inni.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.01.2024, 04:36
Ten dowcip, "trener chciał powiedzieć, że AI wkrótce przejmie władzę nad światem więc trener będzie zbędny" był.
Widać, że się prezes nieźle bawił na konferencji.
Chciałem napisać że przecież bawi się za swoje, ale...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 09.01.2024, 10:16
Trela o Wiśle:
https://weszlo.com/2024/01/05/michal...-podsumowanie/

w sumie to łykam to wsszystko, jaram sie i czekam na pocztek sezonu

ostatecznie serce kibica nie zna racjonalizmu
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 09.01.2024, 10:48
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
w sumie to łykam to wsszystko, jaram sie i czekam na pocztek sezonu

ostatecznie serce kibica nie zna racjonalizmu
To prawda, mimo wszystko jest w Wiśle coś nowego i wreszcie jakiś konkretny plan na to, jak ten klub ma funkcjonować i jakim klubem w ogóle być. Najważniejsze, że nawet jeśli to w jakimś stopniu plan mocno utopijny, to jednak istnieje i Królewski chce go wdrażać.

Mamy wreszcie ściągniętego sensownego trenera o dobrym przygotowaniu merytorycznym i politykę transferową, w której nie odgrywają głównej roli słabi polscy zawodnicy podsyłani Wiśle przez krajowych managerów, blogerów czy dziennikarzy. Nie jesteśmy też całkiem zależni od polskiej myśli szkoleniowej.

To jednak jest zwrot w dobrą stronę. Można patrzeć na nadchodzącą rundę z nadzieją. Oby nie okazała się płonna.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 09.01.2024, 11:00
Ppffff....
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 09.01.2024, 11:33
Ci ktorzy tutaj płaczą ze nie PMS ile dacie meczów nowemu trenerowi? 1? 45 minut czy juz po kwadransie bedziecie rzucać kamieniami i kąsać xD
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów