The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2023, 08:15
Można chyba już robić małe podsumowanie transferów i tego co nas czeka w tym sezonie.
Generalnie miało być pięknie, miał być mocny skład a mamy:

Na bramce jakiś paralityk z Hiszpanii, który jedyne co robił to siedział na ławce. Biegański i Broda w odstawce, szczególnie Biegański zamiast robić progres, to zaliczył w Wiśle regres przez te sezony co u nas jest. Super

Obrona. Jakieś nowe Hiszpany pościagane. Zamiast pompować Moltenisa, któremu coś zaczęło w tamtym sezonie wychodzić - to samo z Szotem - to w nagrodę usiedli na ławce, z której już się nie podniosą. Prędzej szanse dostanie Colley Łasicki też już chyba z miesiąca na miesiąc zalicza regres. Uryga standardowo, połamany lub niezdatny do gry. Także obrona raczej gorsza niż w tamtym sezonie będzie.

Pomoc, tu mamy bogactwo ilościowe, tylko co z tego jak i tak mało kto się do gry nadaje? Mamy tu masę Hiszpanów, mamy dużo połamańców, Bashę o zdrowiu 60 latka, naszą zdolną polską młodzież, no nic tylko wybierać do składu ludzi w optymalnej formie.

A w ataku samotny Rodado, który wiatr robi ale bramek nie gwarantuje.

Generalnie to uważam, że skład osłabiony. A to, że zostało sporo osób z tamtego sezonu, to jeszcze może się kazać gorsze dla nas, bo u nas im dłużej ktoś w klubie siedzi, tym gorzej gra. Może to wina sztabu szkoleniowego?

Wczoraj w polu zagrało 3 nowych i 7 starych zawodników. Czyli mozna powiedzieć, że tak optymalnie. Nie była to jakaś nowa drużyna, całkiem zmieniona, a raczej już zgrany w większości skład. Co ten mecz przypominał? Erę Brzęczka. I gdyby nie Goku (nowy, nie, nie stary, który tu już był więc jest dobrze zgrany z resztą, dobrze ogarnia) to pewnie nawet byśmy bramki nie strzelili żadnej.

Zapowiada się to samo co ork temu.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.07.2023, 09:04
fajnie ze ci sie chciało , ale czemu nie we własciwym temacie tj POLITYKA TRANSFEROWA WISLY
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 23.07.2023, 09:11
Bo pracuję na to żeby dostać bana
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 23.07.2023, 11:56
JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?

Cytat:
Prezes mówił kilkakrotnie z tego co wiem. 6-12 mln realna luka każdego sezonu niebycia w ESA, plus jeszcze z 9-10 mln trzeba maksymalnie restrukturyzować w tym roku i negocjować bo to spora część błędów z przeszłości do spłaty pilnej. Np. pod koniec tygodnia byliśmy zmuszeni zapłacić zobowiązanie z 2017-2018 na kwotę około 300 000. Niestety ten garb przeszłości nas jeszcze uwiera. Walczymy.
Podsumowując: każdy kartnet, każdy bilet na trybunach, każda kupiona koszulka, bycie w Socios czy sponsor to dla nas realna i wielka pomoc w odbudowie.

Budżet na pierwszą drużynę przewidujemy na poziomie MAX 2.5 mln euro o czym nieraz wspominałem. Myślę, że podobny +-10% będzie miało 5-6 drużyn w 1 lidze.

Aby na meczu (czytaj karnecie, bilecie) pojawił się zysk musi być nas na stadionie > 15 000 osób (karnety + bilety).

Commerce + wszystkie bilety/karnety to w skali sezonu około 10 mln PLN przychodu, a gdzie mowa o zysku / mecze trzeba zorganizować, towar wyprodukować itd. Reszta to sponsorzy, reklama i wkłady właścicielskie. Dlatego np. tak ważne jest wspieranie np. Socios, gdzie realnie 1 zł wsparcia to 1 zł wsparcia a nie 20-30% od tego. Kibice muszę rozumieć, że z 100 zł wydanych na klub, tylko ich mniejsza część wpływa do klubu jako realny zysk.

Reszta szczegółów jest w moich wywiadach Socios na YT. Warto przesłuchać.

Jak bumerang wraca pytanie zatem, skoro jest tak ciężko, a masz na stole ~100 mln pln ofertę inwestycji, od sprawdzonego na wylot podmiotu (o czym się dowiedzieliśmy od Socios chociażby), to dlaczego ją odrzucasz? Czy to jest odpowiedzialne?
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 23.07.2023 o godz. 11:59.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 23.07.2023, 12:07
Najpierw się odrzuca zweryfikowaną ofertę przejęcia klubu. Potem się narzeka, że kibice dają za mało

Brilliant.
Chyba Jarek traci swoją PRową formę.

Odbiję piłeczkę.
Gdybyś Jarku potrafił ciąć wydatki, a nie je rozdmuchiwać, nie musiałbyś narzekać na to ile musisz wydawać na organizację meczu czy 1 drużynę.
A że czytasz to forum to wie każdy

BTW, mówić o błędach lat 2017-2018, gdzie zadłużenie było o niebo niższe, nie patrząc na to jak samemu się zadłuża klub ... Nie wiem jak to nazwać Nasuwa mi się słowo DYLETANCTWO, ale chyba można znaleźć coś lepszego.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.07.2023, 12:11
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Najpierw się odrzuca zweryfikowaną ofertę przejęcia klubu. Potem się narzeka, że kibice dają za mało

Brilliant.
Chyba Jarek traci swoją PRową formę.

Odbiję piłeczkę.
Gdybyś Jarku potrafił ciąć wydatki, a nie je rozdmuchiwać, nie musiałbyś narzekać na to ile musisz wydawać na organizację meczu czy 1 drużynę.
A że czytasz to forum to wie każdy

BTW, mówić o błędach lat 2017-2018, gdzie zadłużenie było o niebo niższe, nie patrząc na to jak samemu się zadłuża klub ... Nie wiem jak to nazwać Nasuwa mi się słowo DYLETANCTWO, ale chyba można znaleźć coś lepszego.
Dokładnie to samo mi się nasunęło.
Gość żali się na jakieś stare zaległości, a sam generuje kolejne. Logiczne postępowanie
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 23.07.2023, 12:12
Nie mam pojęcia w co ten człowiek gra... To już nie jest sytuacja, w której zawsze się wybronisz, zrobisz spotkanie, opowiesz coś PR-owego, ludzie pokrzyczą "brawo szefie!!11". Tu jak zabraknie kasy, zabraknie płynności to tego się już nie zagada. To będzie wymierny, realny problem.

Zaczynam się poważnie obawiać naszej sytuacji. Rządzi nami człowiek, który chcąc utrzymać cały ten układ wzajemnej adoracji w klubie, swój wpływ na klub (zauważcie co on powiedział w wywiadzie - "nie byłbym za rewolucją wiec pewnie szybko musiałbym odejść" - a ch.. mnie to za przeproszeniem obchodzi czy by musiał, on się uważa za ważniejszy niż klub? co kogo to obchodzi, co on by musiał?). odrzucił dużą szansę dla klubu.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 23.07.2023 o godz. 12:15.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.07.2023, 12:38
Ja bym zwrócił uwagę na jeszcze jedną rzecz poza samą kasą.
Powinniśmy się teraz bardzo mocno porównywać do Lechii. Wbrew pozorom Lechia teraz była w bardzo podobnej sytuacji do naszej z okresu gangusów.
Sportowo przypomina to okres Stolarczyka, po częściowych wypowiedzeniach przez zawodników.

I teraz spójrzmy na wyniki na już.
Pojechali do Głogowa 12 seniorami i 7 juniorami na ławce.
Wygrali 2:4.
W tej konfiguracji trenowali 2 czy 3 tygodnie.
My pojechaliśmy do Łęcznej, robiąc 3 zmiany personalne. Myślę, że tych trzech nowych to jest porównywalny poziom do tych, co grali na tych pozycjach w poprzednim sezonie.
A więc drużyna w miarę zgrana.

I my remisujemy w męczarniach 2:2.

To już daje do myślenia.

W Lechii nikt nie błyszczy w blasku fleszy. Tam jest praca oddolna. Jest trener, młody, który wie co ma zrobić i widać, ze warsztat ma.

Zapowiadają około 10 transferów IN. Ja się bardzo mocno boję kogo oni ściągną i jak to zatrybi na wiosnę jak trochę potrenują razem.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.07.2023, 13:12
Jeszcze jedna refleksja.
Skoro Jaro tak się zaczął troszczyć o finanse i wypadające trupy z szafy, to mam nadzieję, że jak już dojdzie do zwolnienia koszulki biegającej przy linii (oby wcześniej niż później) to mam nadzieję, że odprawę dla koszulki zapłaci z własnych prywatnych środków, a nie pożyczy kolejny raz te pieniądze spółce.
Hmmm...
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.07.2023, 15:22
skarabeus napisał(a):Wyświetl post

W Lechii nikt nie błyszczy w blasku fleszy. Tam jest praca oddolna. Jest trener, młody, który wie co ma zrobić i widać, ze warsztat ma.

Zapowiadają około 10 transferów IN. Ja się bardzo mocno boję kogo oni ściągną i jak to zatrybi na wiosnę jak trochę potrenują razem.
Tu nie personalia są decydujące. Puszcza nie nazwiskami nas powiozła tylko WOLĄ.

A U NAS PO STAREMU 2:1 i plaża...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 23.07.2023, 15:48
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?

Jak bumerang wraca pytanie zatem, skoro jest tak ciężko, a masz na stole ~100 mln pln ofertę inwestycji, od sprawdzonego na wylot podmiotu (o czym się dowiedzieliśmy od Socios chociażby), to dlaczego ją odrzucasz? Czy to jest odpowiedzialne?
To jest jak zwykle jak dla mnie niekonkretne.
1. 10 baniek za commerce+bilety tzn. Commerce tj. przychód handlowy z dnia meczowego czy sezonowy przychód ze sprzedaży? Jeśli ta druga wersja to to się nie zgadza z bilansem półrocznym- 2 półrocze 2022 (wypowiedź zaniża faktyczną wartość, którą można oszacować), z którego wartości przytoczyłem tu kilka tygodni temu.
2. Dziura 6-12mln w każdym sezonie bez extra, czyli my za 2 sezony mamy 12-24 bańki w plecy, a 12 czy 24 to przecież prawie tyle samo , hehe.
3. 9-10 mln restrukturyzować w tym roku - co to dokładnie znaczy w tym kontekście? Ściąć 9 baniek wydatków w okresie najbliższych 5 miesięcy? Przesunąć 9 baniek planowanych wydatków na przyszłość? Coś innego? Co?
4. Dopiero powyżej 15 tys. biletów/karnetów jest zysk. To jaka jest średnia cena biletu/karnetu na mecz? 20 zł - czyli przychód 300 tys/mecz. 25 zł czyli przychód 375 tys/mecz. Płacimy 150tys (?) za mecz miastu czyli organizacja meczu kosztuje w Wiśle 150 tys (co tyle kosztuje?) albo więcej bo przy 15 tys. widzów jeszcze nie ma zysku? Jesienią 2022 średnia cena biletu/karnetu to było 24 złote - przychód 3,3mln, średnia frekwencja na mecz 15300, meczów 9.

Dla mnie JK bredzi jak zwykle będąc w dość luźnym związku z faktami finansowymi albo d.pa się finansowo mocno zaczyna panom J&J ( czyli Wiśle) palić, stąd odnoszenie się do błędów przeszłości (czyich?) i zaniżanie przychodów i zawyżanie kosztów (organizacji meczu). Jak zwykle czas pokaże o co chodzi, a ja chętnie bym przeczytał / proszę o wypowiedź co np. Kolega @Piknik1906 zdołał wyciągnąć i zrozumieć z tych kilku luźno rzuconych wartości, a już moim marzeniem jest przeczytanie rzeczowego komentarza @Obserwatora do tego.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 23.07.2023 o godz. 17:02.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.07.2023, 16:38
Podbijam.
Też jestem ciekaw co Piknik i Obserwator mają do powiedzenia na temat tego bełkotu
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 23.07.2023, 17:46
Ale on zaczyna bredzić w każdym temacie w którym się wypowiada.

Właśnie przeczytałem że nie ma dróg na skróty. Co to do k... nędzy niby ma znaczyć? To, że wygrana w Łęcznej byłaby drogą na skróty? Panie Królewski Wy razem z Jakubem od czasu wykopania Hyball, który pokazał, że firmujecie patologię w klubie, obraliście drogę WYBITNIE OKRĘŻNĄ. I JESZCZE BEZCZELNIE WYMAGACIE OD KIBICÓW ŻEBY ZA TE WASZE WOJAŻE PŁACILI.

Myślałem, że jesteś Pan rozsądny i potrafisz eliminować błędy, ale okazuje się że nawet tych błędów nie widzisz.

Największą patologią są zatrudnieni w klubie od lat i nie potrafiący niczego nauczyć zawodników. Trzymanie ich na stołkach patologie pogłębia. Ja się do tego więcej dorzucał nie będę.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 23.07.2023, 19:18
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ale on zaczyna bredzić w każdym temacie w którym się wypowiada.

Właśnie przeczytałem że nie ma dróg na skróty. Co to do k... nędzy niby ma znaczyć? To, że wygrana w Łęcznej byłaby drogą na skróty? Panie Królewski Wy razem z Jakubem od czasu wykopania Hyball, który pokazał, że firmujecie patologię w klubie, obraliście drogę WYBITNIE OKRĘŻNĄ. I JESZCZE BEZCZELNIE WYMAGACIE OD KIBICÓW ŻEBY ZA TE WASZE WOJAŻE PŁACILI.

Myślałem, że jesteś Pan rozsądny i potrafisz eliminować błędy, ale okazuje się że nawet tych błędów nie widzisz.

Największą patologią są zatrudnieni w klubie od lat i nie potrafiący niczego nauczyć zawodników. Trzymanie ich na stołkach patologie pogłębia. Ja się do tego więcej dorzucał nie będę.
Skąd wiesz, że nie widzi? To co mówi/pisze (nie wiem z jakiego powodu, może ich być kilka) to jedno, to co robi to drugie, a to co myśli to pewnie jeszcze coś innego.
Odpowiedz cytując
Skawa Wadowice
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.07.2023, 19:27
Akurat Krolewski ma racje. Cale forum pogrzalo zeby zwalniac trenera juz po 1 kolejce. W zadnym klubie nie powinno sie cos takiego wydarzyc. Jaki by to byl sygnal dla przyszlych trenerow ze gosc zostal wyjebany po 1 kolejce bo nie wygral. Wiadomo na forum po dwoch wygranych z rzedu jestesmy walcem, a po kazdej stracie pkt jest kryzys. Dobrze, ze Jaro ma chlodniejsza glowe od was.

Ps. Ja jestem za zmiana trenera
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.07.2023, 19:36
Skawa Wadowice napisał(a):Wyświetl post
Akurat Krolewski ma racje. Cale forum pogrzalo zeby zwalniac trenera juz po 1 kolejce. W zadnym klubie nie powinno sie cos takiego wydarzyc. Jaki by to byl sygnal dla przyszlych trenerow ze gosc zostal wyjebany po 1 kolejce bo nie wygral. Wiadomo na forum po dwoch wygranych z rzedu jestesmy walcem, a po kazdej stracie pkt jest kryzys. Dobrze, ze Jaro ma chlodniejsza glowe od was.

A, bo Sobolewski pierwszy mecz Wisłę prowadzi. Przepraszam, pogubiłem się. Najpierw myślałem że przejął stery jesienią, on sam twierdzi że pojawił się w klubie na wiosnę ale teraz dowiedziałem się że jednak nie - to jego debiut jako trenera pierwszej drużyny. Skoro tak to nie można pisać że drużyna popełnia te same błędy, bo przecież on Jarocha, Junkę czy Łasickiego pierwszy raz na zgrupowaniu zobaczył.

Całe życie się człowiek uczy.

P.S. Tak serio - masz ludzi za debili?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.07.2023 o godz. 20:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 23.07.2023, 19:46
Skawa Wadowice napisał(a):Wyświetl post

Większość forum pisze to samo od barażu z puszczą jak nie wcześniej. 2 m-ce temu, miesiąc, tydzień temu i dziś i za tydzień jak nie nastąpi cudowna odmiana.
J&J chyba popełnili w czerwcu kolejny błąd pozostawiając psiapsióła na stołku trenera, prawie wszystko robią nie tak więc to nic nowego.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 23.07.2023, 20:02
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
Nie chciałbym aspirować do miana eksperta, ale zostałem niżej wywołany po nicku więc napiszę parę słów.

Po pierwsze jak już nieraz wspominałem liczby podawane przez klub są obarczone sporą niepewnością co do ich poprawności, ostatnio wyszło mi nawet, że ktoś podrasował oficjalne sprawozdania finansowe (pisałem o tym jakiś czas temu). Ale im więcej wychodzi tym bardziej można się zbliżyć do prawdy eliminując sprzeczności.

Wracając do przedstawionych danych.

Dziura na poziomie 6-12 milionów za sezon w I lidze zgadza się z moimi szacunkami i gra z przedstawionymi już wynikami za pierwszą połowę minionego sezonu. Przy czym to jest oczywiście lekka manipulacja bo dziura operacyjna wynosi po prostu 12 milionów, a niedobór gotówki może się zmniejszyć do 6 milionów jeśli spłyną kolejne zaległe należności (tak jak w minionym sezonie spłynęły na koniec 4 miliony za AEM).

Warto tu trochę odkłamać ten przekaz. Dziura 6-12 nie spowoduje, że dołożymy od 6 do 12 milionów zadłużenia. To spływające należności to są "stare" środki które miały pokryć niedobory w sezonie spadkowym. Pomagają teraz w finansowaniu ale jeśli analizujemy to pod kątem tego kto ile zadłużenia dołożył to poprzedni i obecny sezon dołożą po 12 milionów. Schodzące należności pozwolą tą dziurę finansować, ale to oznacza, że nie zostaną spłacone długi jakie powstały w wyniku braku zapłaty w terminie.

Czyli utrzymywanie budżetu z dziurą operacyjną na poziomie 12 milionów za sezon spowoduje, że długi klubu po sezonach 22/23 i 23/24 będą o 24 miliony większe niż mogłyby być gdyby sezony te były rozgrywane przy budżecie zbilansowanym. Z tego 6-8 milionów idzie na konto prezesa Nowaka (zakładam na podstawie również tutaj opublikowanych informacji), a 16-18 prezesa Królewskiego.

Informację o potrzebie restrukturyzacji 9-10 milionów czytam raczej jako zapowiedź próby przeniesienia spłaty takich długów na później niż oszczędności na kosztach.

Budżet drużyny w wysokości 2,5 miliona EUR gra z podawanymi wcześniej niedawno wartościami (prezes pisał na TT o budżecie 2,4-2,7 miliona EUR). Te ok 12 milionów nie gra jednak z informacjami wcześniej podawanymi. Raz prezes stwierdził, że budżet w tym sezonie będzie na poziomie poprzedniego, a kiedy indziej przyznał, że budżet drużyny rozumiany jako wynagrodzenia zawodników i sztabu wyniósł w sezonie 22/23 14-15 milionów. Ja to sobie tłumaczę tak, że prezes gdy teraz mówi o budżecie mówi tylko o wynagrodzeniach zawodników żeby było mniej. Wtedy to się mniej więcej zgadza.

Nie wiem skąd informacja o tym, że 5-6 drużyn będzie miało +-10% taki sam budżet. Jak wiadomo żaden z zespołów jakie pozostały w lidze po poprzednim sezonie nawet się do takich wartości nie zbliży. Nie wiemy nic o spadkowiczach. U nich rzeczywiście może być kłopot z szybkim cięciem kosztów. Ale dotyczy to pewnie Lechii i Płocka, przy Miedzi już byłby sceptyczny.

Generalnie to raczej takie usprawiedliwianie naszych kosztów i wyników. Więcej dowiemy się po opublikowaniu raportów dotyczących ESA i I ligi ale to dopiero za kilka miesięcy.

Te 15 000 kibiców na stadionie, którzy powodują, że organizacja meczu wychodzi na zero jest dość zagadkowe. Na pewno trzeba pamiętać, że cena biletu zawiera VAT a koszty organizacji jak choćby wynajęcie stadionu są podawane netto.

Ale i tak przy takiej frekwencji i średniej cenie netto za bilet 20 złotych mamy 300 tysięcy przychodu. Koszt stadionu to 150 tysięcy więc zostaje drugie tyle na inne koszty. To dość dużo. Może rzeczywiście one aż tyle wynoszą. Ale może to jest tak, że do tego bilansowania liczone są tylko osoby które kupiły bilet, a karnety czy marża na sklepie i cateringu są liczone jako ekstra wynik? Jeśli ktoś aktywnie zadaje pytania przy tych spotkaniach z prezesem organizowanych przez Socios to z pewnością to mogłoby być ciekawe pytanie.

Dość zagadkowe jest 10 milionów z biletów/karnetów i commerce. Mamy dane za połowę sezonu 22/23. Bilety i karnety to było 3,3 miliona. Razy dwa daje 6,6 miliona. Działalność handlowa to było 4 miliony za pół sezonu więc za sezon powinno być 8 milionów. w sumie ponad 14 milionów a nie 10. Albo dane podane przez prezesa są nieprecyzyjne albo ta działalność handlowa obejmuje coś więcej niż tylko handel w sklepie. Ale co by to mogło być bez informacji wewnętrznych jest nie do ustalenia.

Podsumowując, w sumie nic nowego w tych wypowiedziach nie ma. Zmieniły się tylko niuanse. Ja sobie planuję zrobić szacunki tego budżetu drużyny, ale dopiero jak się okienko zamknie bo przecież jakieś ruchy mogą jeszcze nastąpić.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.07.2023, 20:52
Królewski odpływa na bardzo niebezpieczne wody.
Niestety ale pociągnie klub na dno.
Jego absurdalna chęć zbudowania takiego klubu, jakiego wcześniej nikt nie zbudował zakończy się tragicznie.
Szkoda. Ale wiadomo, właściciel decyduje.
Zgubiło go marzycielstwo i chora mania przywiązania do legend i dna wiślackiego
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 23.07.2023, 21:33
Dziękuję Ci @Piknik1906 za wyjaśnienia.
Sprostuję koszt wynajmu stadionu bo znalazłem, że tj. teraz 129 tys. netto czyli pewnie prawie 159t brutto za mecz (VAT -23%), z kolei przychody brutto na mecz z biletów/karnetów to raczej te 375t albo nieco więcej bo ceny wzrosły. A więc koszty organizacji ponad 200 tys. brutto za mecz?
Może to taka narracja nie bardzo rozumiem po co.
A może np. Serek zna te wartości i uzna, że może się nimi tutaj podzielić.
@ sandomingo
Uważam, że przez cały czas jest ich dwóch i polityka wewnętrzna klubu to raczej dzieło tego, który chowa się w cieniu.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 23.07.2023 o godz. 21:37.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 23.07.2023, 22:00
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Sprostuję koszt wynajmu stadionu bo znalazłem, że tj. teraz 129 tys. netto czyli pewnie prawie 159t brutto za mecz (VAT -23%)
No niezupełnie. Tyle może było wcześniej. Teraz jest 147 tysięcy netto.
https://sport.lovekrakow.pl/aktualno...ecz_50194.html

Ale i tak dużo zostaje. Za cały ligowy sezon wyjdzie 2,5 miliona. Jeśli nawet porównać to z dwukrotnością przychodów z biletów i karnetów za jesień 2022 (6,6 miliona) to dostajemy ponad 4 miliony zapasu. A przecież wtedy średnia frekwencja nie była wiele wyższa od tych 15 000 ludzi. Coś tu jest nie tak albo czegoś nie bierzemy pod uwagę.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 23.07.2023, 23:17
Do tego dochodzą jeszcze skyboxy, sponsorzy na dany mecz, czy te przychody są uwzględniane?
Jeśli chodzi o skyboxy, to na początku było ich chyba 33 (+ loża prezydencka), w 2019 doszło 8 nowych (wg tego co mówił Obidziński), czyli wychodziłoby, że mamy 41 skyboxów.
Ponoć wszystkie są zajęte, a koszt na cały sezon zaczyna się od 126k: https://wislakrakow.com/skybox
Czyli same skyboxy miałyby dawać minimum 5.1mln rocznie przychodu? Wiadomo, że sponsorzy dostają skyboxy do użytku, ale poniekąd to jest też coś, co ich przyciąga i za co płacą. Ale może brana pod uwagę jest kwota całościowa za sponsoring i ona znajduje się w innej rubryce.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 24.07.2023, 14:12
Czyli wniosek jest jeden:

Zbyt duże płace, zbyt dużo transferów klasycznego szrotu zagranicznego.

To jest przyczyna coraz większych strat.

W sezonie spadkowym Wisła powinna walczyć o puchary po licznych transferach, po projekcie menedżerskim Guli, a potem pamiętamy, co zrobił wujek przy akceptacji.

Sobolewski jest cały czas krytykowany o wiele, wiele bardziej niż wujek, mimo iż jest figurantem dla hiszpańskiej menedżerki.

Wujek miał pełnię władzy, nikt nie mógł mu podskoczyć.

Przychodził wg klakierów w roli zbawcy.

Najpierw zaliczył serie 1/14, a potem zanotował kilka porażek w pierwszej lidze z wioskami.

W zeszłym sezonie Wisła powinna zdominować pierwszą ligę i wygrać ją z ogromną przewagą.

Słynna konferencja po zakończeniu sezonu spadkowego była podsumowaniem tej nieudolności.

To wyglądało jak zjazd grabarzy, którzy jeszcze mieli pretensje o krytykę, która była i tak niewielka, bo klakierzy, sociosy, itp. trzymali rękę na pulsie i cały czas bredzili o zasługach za ratowanie.

Dzisiaj widać do czego doprowadzono.

Te sprawy trzeba wyjaśnić. Tylko nie ma kto, nie ma chęci.

Niesamowity rozrost kadry w porównaniu do wiosny 2019 r., gdzie ta kadra wtedy była wąska i obawiano się, że dwie-trzy kontuzje mogą sprawić, że będzie problem z wystawieniem jedenastu poważnych graczy, a w konsekwencji Wisła mogłaby spaść.

I co?

Tamta Wisła z ośmioma Polakami w składzie potrafiła wygrać 4:0 z Legią.

Z grającym Błaszczykowskim, z weteranami Wasilewskim i Peszko, z Sadlokiem, z Pietrzakiem, z Burligą, ze Drzazgą.

Dało się.

Potem popełnili błąd i poszli na całego w menedżerkę zagraniczną, Polacy stanowili tło.

W sezonie spadkowym na wiosnę w kadrze siedemnastu obcokrajowców.

Kolosalna różnica płacowa.

A niejaki wolfy cały czas twierdził, że nie należy wymagać, co jest bzdurą.

W sezonie spadkowym należało wymagać walki o miejsca 4-6, a w zeszłym absolutnej dominacji w pierwszej lidze, biorąc pod uwagę konkurentów.

Pamiętamy jak klakier zarządu Kiewicz podgrzewał atmosferę latem 2021 r. po przyjściu Adriana.

W zasadzie oprócz Lecha, Legii, ostatnio Rakowa i może Pogoni + Lechii, która na bogato spadła nie widzę klubów, które miałyby większy potencjał finansowy względem prowadzonej polityki transferowej.

Tu taki Piast potrafił zdobywać MP z Fornalikiem.

Tu należało budować kadrę na solidnych ligowcach z Polski i to byłoby o wiele tańsze rozwiązanie, a nie na turystach, którzy nawet jak mieli fajne CV, to mieli ogromne problemy z mentalnością, zaangażowaniem, bo do końca chyba nie wiedzieli, gdzie przyszli.

Zdawali sobie sprawę, że pieniądze i tak przyjdą, więc mogli doprowadzić do spadku, potem się zmyć, bo na tym menedżerka polega - na częstej zmianie klubów.

Zmarnowano bez mała kilkanaście milionów złotych, a drugi sezon bez Ekstraklasy z gwiazdorskimi kontraktami w stylu Fernandeza z zeszłego sezonu powoduje coraz większe straty.

Finalnie, może się coraz bardziej okazać, że to nie lata Marzenki były gorsze, tylko te obecne.

Ze względu na menedżerkę zagraniczną i dwa sezony bez Ekstraklasy oraz ze względu na układ rodzinno-przyjacielski + marsjańskie wizje Królewicza.

To powinno być wyjaśnione, tylko kto ma tego dokonać?

Jak nie ma opozycji, nie ma nadzoru.

Sociosy nie zajmują się niczym poważnym.

Dla nich ważne to gloryfikowanie fałszywych odnowicieli, zajmowanie się stabilnością układów rodzinno-przyjacielskich, stąd wujek i brat stali się przyjaciółmi, czy też zajmowanie się jakimiś pierdołami w stylu malowania czegoś tam, bo wg nich to mega ważne.

A te tematy w rzeczywistości mega ważne, które doprowadziły Wisłę do obecnego stanu rzeczy?

Zero reakcji.

Zresztą to ta sama drogą jak w przypadku Królewicza, Błaszczykowskiego czy Jażdżyńskiego.

Tematy zastępcze, nowomowa korporacyjna z której nic nie wynika, rozmywanie odpowiedzialności.

A ważne tematy?

Cicho. To nieistotne.

W końcu Błaszczykowski od miesięcy milczy.

Woli przeżywać temat opaski kapitana reprezentacji.

Za wyczyny z Wisłą nie chce wziąć odpowiedzialności.

Miał coś ogłosić, jakąś prawdę objawić i co?

Nic.

A liczba pytań o ostatnie trzy lata jest ogromna.

Ale cały czas zabawa trwa na całego i to jest dla nich najważniejsze.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 24.07.2023 o godz. 14:38.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 24.07.2023, 20:32
Naprawdę jeszcze tydzień temu wierzyłem, co raz mniej ale jednak, że sposób zarządzania przez Królewskiego ma jakiekolwiek podstawy, o których może szerzej nie chciał wspominać. Po wywiadzie - niestety to tylko i wyłącznie kontynuacja strategii Kubusia, pod nowym sztandarem. Co raz bardziej zrozumiałe, dlaczego Jażdżyński powiedział pas, po tym jak jego veto każdy miał w dupie.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.07.2023, 22:54
Dopóki ta kopanina nie odbije się na frekwencji będziemy słyszeć takie .......enie i widzieć mizianie się po fiutkach
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 24.07.2023, 23:32
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Dopóki ta kopanina nie odbije się na frekwencji będziemy słyszeć takie .......enie i widzieć mizianie się po fiutkach
Można zapomnieć o jakimś "bojkocie", teraz jest narracja, nie ważne co się stanie Wisła potrzebuje kibiców. Narracja zmienia się wtedy, gdy w klubie pojawia się ktoś kto przeszkadza tym "rządzącym" na trybunach wtedy nagle okazuje się, że Wisła nie potrzebuje kibiców i bojkot można zrobić.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 25.07.2023, 07:42
Cytat:
Naprawdę jeszcze tydzień temu wierzyłem, co raz mniej ale jednak, że sposób zarządzania przez Królewskiego ma jakiekolwiek podstawy, o których może szerzej nie chciał wspominać. Po wywiadzie - niestety to tylko i wyłącznie kontynuacja strategii Kubusia, pod nowym sztandarem. Co raz bardziej zrozumiałe, dlaczego Jażdżyński powiedział pas, po tym jak jego veto każdy miał w dupie.
To nieźle naiwny jesteś. Może nawet nie tyle zostawienie Sobola to istna kompromitacja ale sposób, tzn. Sobol wyjebujący z konferencji, żadnego rozliczenia, wyciągnięcia wniosków, omówienia z kibicami, jakiejś konferencji i przedstawienia dlaczego nie wyszło i co robimy w kolejnym sezonie.

To wszystko świadczyło o tym, że nic się nie zmieni. Po cześci rozumiem plan "stawiamy na Sobolewskiego" ale to jak w tym klubie się udaje, że nikt nie jest winien porażkom to jest... porażka

Dobrze było dopóki był Hyballa, Obidziński, Pasieczny, Gula itp był chociaż jakiś frajer, na którego Kuba i Jarek mogli winę zrzucać. Frajeró zabrakło, rodzinka przejęła stery, zwinęła się szybko pod hasłem "wykonaliśmy kawał świetnej pracy". Zostali sami swoi i legendy, i teraz nie ma na kim psów wieszać. Klub mem, jak s....esyn.
drozd:
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 25.07.2023, 08:24
azor napisał(a):Wyświetl post
Przecież królewicz to słup Puchatka
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 25.07.2023, 10:09
nero napisał(a):Wyświetl post
Można zapomnieć o jakimś "bojkocie", teraz jest narracja, nie ważne co się stanie Wisła potrzebuje kibiców. Narracja zmienia się wtedy, gdy w klubie pojawia się ktoś kto przeszkadza tym "rządzącym" na trybunach wtedy nagle okazuje się, że Wisła nie potrzebuje kibiców i bojkot można zrobić.
To niekoniecznie musi być bojkot.Wydaje mi się,że jeszcze 3-4 mecze takie jak w Łęcznej i frekwencja pójdzie w dół.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 25.07.2023, 10:27
krysztal napisał(a):Wyświetl post
To niekoniecznie musi być bojkot.Wydaje mi się,że jeszcze 3-4 mecze takie jak w Łęcznej i frekwencja pójdzie w dół.
Tu masz rację pewnie pójdzie w dół, ale nie na tyle w dół by JK uznał to za jakiś problem.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów