|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Cytat:
Ominąłem gdzieś moment, że mamy dużo kasy i jej nie potrzebujemy... A niech da, do czego mi te podstawy i tak ich nie budujemy, a kasa to będą przynajmniej wyniki, a nie to dziadostwo. Cupiał to ofc nierealna opcja, ale trzeba liczyć, że jakiś inny inwestor się zjawi. Bez tego marne perspektywy.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
nie wiem kim jest ten Greg26 (czy jak mu tam), ale musi być niezłą mendą, nawet dziś aż tak aroganckie i agresywne opinie o TJ i Obidzińskim (nikt nie mówi, że byli nieomylni, ale każdy normalny kibic Wisły wie, że wnieśli zdecydowanie więcej pozytywów niż negatywów) wskazują na:
1. skrajny cynizm lub 2. chorobę umysłową [Oba przypadki wskazują, że wiślackie środowisko powinno odsiewać takie chwasty w trybie natychmiastowym. |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Przecież to szeroko rozumiane środowiska kibicowskie i powiązani z nimi ludzie są w głównej mierze odpowiedzialni za obecną sytuację.
To od ostrzelania stadionu, od tej słynnej złotówki, a w konsekwencji od planu Szymańskiego, który chciał przejąć Wisłę od Cupiała zaczął się ostateczny upadek Wisły. To oni niszczyli i dalej niszczą. Tu bardzo zastanawiające jest też ten brak reakcji na układ rodzinno-przyjacielski, który doprowadził Wisłę do ruiny przy wsparciu środowisk kibicowskich. Odnowienie, które nie było odnowieniem. Nowość, która nie była nowością. Błaszczykowski od miesięcy milczy. Woli opowiadać o opasce kapitana reprezentacji, a nie o tym, co wydarzyło się wskutek jego suwerennych decyzji z Wisłą. Inni milczą, czasem się kłócą o jakieś bzdury. Nic z tego nie wynika. Moje szesnaście pytań dalej wymaga odpowiedzi czy ogólnie ta cała sytuacja związana z niesamowitą liczbą transferów, kilkoma nieudanymi projektami, które doprowadziły do nieuniknionego - do wujka w roli ostatecznego trenera. Dla przypomnienia: https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=2680 Doprowadzić Wisłę do obecnego stanu rzeczy, to z pewnością spore osiągnięcie. Dużo większe niż wywalczyć tytuł MP z Rakowem. A dalej jedynymi winnymi są Cupiał, Bednarz i Jadczak, ewentualnie nieujawnieni spiskowcy, którzy chcieli zagarnąć Świętą Ziemię TS-u. Ewentualnie ja, bo nie chciałem wujka Jurka w roli trenera i przestrzegałem, że owy wybór może zakończyć się nawet spadkiem.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 14.07.2023 o godz. 23:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Zależy dla kogo.
Są na tym forum też osoby, które wtedy broniły Bednarza i krytykowały kumatych. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
n.p. koalik
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Znajdź chociaż mój jeden wpis baranie, gdzie insynuowałem zasadność 1zł od biletu.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 15.07.2023 o godz. 10:15.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Cupiał jakby chciał wrócić czy chociaż w najmniejszym stopniu mu na Wiśle zależało, to by to zrobił na przełomie 2018/2019, kiedy sekcja piłkarska w zasadzie przestała istnieć. Chociaż w minimalnym stopniu by się wtedy zaangażował. Wiadomo, że musimy być wdzięczni za tytuły i wspaniałe mecze w europejskimi drużynami, ale powiedzmy sobie szczerze: Wisła to była jego zabawka, którą się znudził, jak nie zaczęła realizować jego marzeń (gra w LM). Nie ma w nim żadnego sentymentu, ba, może wręcz uważa cały ten czas i kasę włożoną za stracone.
Co by nie mówić o Trio, czy teraz Duo, to oni mają Wisłę w sercu, nawet jeśli portfele o wiele mniejsze od Cupiała. A że uczą się zarządza klubem na żywym organizmie? Cupiała było stać, żeby do tego zatrudnić sztab ludzi, którzy ogarniali za niego (i których zmieniał co sezon lub częściej), a naszych obecnych właścicieli nie bardzo. P.S. tym niemniej jak się okaże, że MADA to nie żadna firma krzak, tylko zrobi z Lechii drużynę all-stars i będzie to kontynuować przez kilka lat, to Królewski będzie musiał się ze swojej decyzji grubo spowiadać. I raczej nikogo taka spowiedź nie przekona.
Ostatnio edytowane przez Elendil : 15.07.2023 o godz. 12:16.
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
A w przyszłości nawet jak położy Wisłę na łopatki (tfutfutfu) to prawda jest taka, że będziemy go mogli co najwyżej pocałować w d. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Szczerze nie sądzę, żeby docelowo budowali drużynę all-stars (może na początek na tle I ligi żeby zapewnić sobie spokojny awans) - z ogólnego kształtu informacji wynika raczej, że chcą zarobić na kupieniu zadłużonego klubu w kryzysie finansowym, zbudować coś atrakcyjnego dla jakiegoś innego inwestora i sprzedać z zyskiem. Nie sądzę, żeby ich celem było przepalanie pieniędzy czy budowanie struktury, która by takiego przepalania wymagała.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Online |
|
|
Patrząc na to, że za tydzień rusz 1 liga to nie ma gwarancji, że im Fernandez wygra mecze.
Tu jest więcej n/t obecnego stanu. Na pierwszy rzut oka dużo gorzej niż u nas było po spadku. https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...zata-po-spadku ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
Tak bardzo mu Wisłę obrzydzili ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Bałagan czy nie bałagan, my nie mamy bałaganu, a co jakiś czas się okazuje, ze mamy burdel... Tyle z naszej długofalowej strategii rozwoju. Wiele słów, nic nie wychodzi, nic się nie robi.
Z Lechią prosty temat, jeśli zrobią HARD RESET, rzeczywiście mają kasę i chcą działać, to na fali tego mogą w pierwszym sezonie osiągnać sukces, awansować, nie czekać jak my, bo przecież pierwszej ligi trzeba się nauczyć, jesteśmy gotowi na x sezonów w pierwszej lidze, ale walczymy dzielnie o jak najszybszy awans. Kasa sukcesu nie zagwarantuje ale myślę, że nawet średnia kasa + profesjonalizm + entuzjazm i nawet w przypadku startu od zera, jak teraz Lechia, można tę ligę wciągnąć nosem. PS. Szkoda, że z Lechią gramy tak późno. Dopiero w drugim tygodniu listopada. Zakładając, że porobią transfery nie tak szybko, jakiś czas minie zanim się tam garną to pewnie teraz będzie łatwiej niż ograć niż w kolejnych miesiącach.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 15.07.2023 o godz. 21:19.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Nasz przyklad pokazal, ze nie trzeba miec zabojczej jesieni, zeby sie wlaczyc w walke o awans.
Oni na spokojnie wyselekcjonuja sobie zawodnikow. Zrobic transfer to nie jest jeden czy dwa dni. Czasem trzeba popracowac nad zawodnikiem, przekonac go do transferu. Dac mu czas do namyslu. Urfer jest osoba, ktora w pewnych kregach wzbudza zaufanie i nie sadze, ze bedzie mial problem posciagac ciekawych grajkow dysponujac jakims tam budzetem. Podobnie jak Kiko. Wiec tam bedzie ciekawy zespol. A jesli przegraja kilka spotkan na poczatku sezonu to bym z tego powodu nie robil wielkiej dramy i specjalnie sie tym nie podniecal. Kazda przerwa na repre, jesli maja trenera a nie koszulke przy linii, bedzie powodowac, ze beda sie prezentowac lepiej niz przed nia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
![]() Popytałem i rzeczywiście Comarch miał rozwód z TPSA, przy czym wbrew temu co piszesz zaczął się on już w 2000 roku. Wtedy podobno zaczęli tracić pierwsze zlecenia. Ale co do zasady to nic do rzeczy nie ma – każdy ma jakieś zakręty i problemy. A porównanie i owszem można zrobić bo dane są w sieci. Poświęciłem godzinkę i zrobiłem. Jest poniżej. Synerise w ostatnim możliwym momencie opublikowało wyniki za 2022. Inżynieria finansowa osiągnęła już pewnie taki poziom, że znów trzeba było zmienić audytora, tym razem na coś o jakże referencyjnej nazwie Finks, z jakże profesjonalnym adresem mailowym [email protected] Jest też wzmianka, że sprawozdanie nie powstało w terminie. Pewnie coraz bardziej się czepiają ci audytorzy, nie jest łatwo być globalnym wizjonerem ![]() Tak się złożyło, że Synerise zostało założone równo 20 lat po Comarchu, dlatego łatwo zrobić tabelkę z wyrównanym wiekiem obydwu spółek. Kolejne lata życia wyglądały tak (rok działalności: rok kalendarzowy): Comarch / Synerise 6: 1998 / 2018 7: 1999 / 2019 8: 2000 / 2020 9: 2001 / 2021 10: 2002 / 2022 11: 2003 Wtedy patrząc na przychody w milionach mamy następujące porównanie: Comarch / Synerise 6: 63,6 / 2,9 7: 140,8 / 11,1 8: 127,7 / 18,2 9: 179,3 / 25,4 10: 195,0 / 32,9 11: 256,6 Porównanie przychodów mówi samo za siebie. Te 33 mln dzisiaj to jest zdrowo poniżej 20 mln te 20 lat temu (inflacja). Ciekawe jest, że w 10 roku działalności lider sztucznej inteligencji ma przychody wciąż mocno poniżej 10 mln dolarów, czyli w skali globalnej o której prezes Jarosław tak pięknie od lat wszystkim opowiada jest zwykłym planktonem. Porównując wynik netto w milionach dostajemy: Comarch / Synerise 6: 7,6 / -15,3 7: 14,2 / -14,6 8: 6,4 / -7,2 9: 6,7 / -0,1 10: 4,4 / -5,8 11: 9,3 Comarch na początku rzeczywiście zysków przesadnych nie miał, ale był trwale rentowny tak jak Synerise póki co jest trwale nierentowne. Gdyby ktoś chciał wiedzieć jak Comarch wygląda teraz to jest to w 2022 roku 1,9 miliarda przychodów i 100 milionów zysku netto. Czyli jest ponad 50 razy większy (od tego zaczęliśmy dyskusję). Synerise rośnie od czterech lat stabilnie o trochę ponad 7 milionów rocznie więc jeśli to utrzyma (a cztery lata to już jakaś reguła) to osiągnie obecny poziom Comarchu na przychodach już za około 250 lat. ![]() Mam nadzieję, że pomogłem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2018
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
https://weszlo.com/2023/04/19/jarosl...ynerise-wywiad Jarek to zwykły mitoman, bajkopisarz. Uważa siebie za kogoś wyjątkowego, a w rzeczywistości to on Wiśle zawdzięcza reklamę, wzrost znaczenia. To Wisła mu pomogła zaistnieć, nie odwrotnie. Tej szansy nie wykorzystał. Z jego nadmuchanym ego, gwiazdorzeniem w internecie powinna być LM i to już dawno, a wiadomo co jest. Rewolucjonista, wizjoner, zbawca... Tak się kreuje. Doprowadził Wisłę (oczywiście większa wina jest u familii z Truskolas), czyli klub będący na drugim miejscu w tabeli wszechczasów do sytuacji drugiego z rzędu sezonu poza powiększoną Ekstraklasą po największej kompromitacji w historii - 1:4 z Puszczą. |
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2022
Offline |
|
|
Tak tylko przypomnę: https://strefainwestorow.pl/artykuly...ewski-synerise
Synerise na NASDAQ w 2022. Mamy już 2023 i póki co są 33 mln przychodu, 7 mln straty, po 10 (SIC!!!) latach działalności i 43 mln zł skumulowanej straty. To się nie mieści w głowie. Do tego ten dziwny audytor, o którym pisał kolega wyżej... Bardzo źle to wygląda. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Dodam jeszcze tylko, że pomiędzy rokiem 2021 a 2022 Synerise zostało napompowane ok. 59 milionami złotych od inwestorów. Przełożyło się to na 7-milionowy wzrost przychodów oraz 11-milionowy wzrost kosztów.
Kurtyna. Jeszcze taka ciekawostka: Różnica wynika ze sposobu ujęcia kosztów oraz przychodów podatkowych oraz bilansowych: - wynik bilansowy: - 5 771 250,61 zł - wynik podatkowy: - 15 762 190,68 zł Różnica wynika z okoliczności ujmowania kosztów związanych z tworzeniem oprogramowania dla celów bilansowych jako rozliczenia międzyokresowe oraz ze sposobu prezentacji otrzymanej dotacji jako przychód bilansowy, a nie podatkowy.
Ostatnio edytowane przez dst93 : 19.07.2023 o godz. 09:38.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Żeby nie było - też uważam, że Jaro póki co średnio umie w zarządzanie klubem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
@azor
No ja np nie wiem na czym ten biznes polega, to może wytłumacz nam jak są długoterminowo rozpisane? Kiedy to odpali, za rok, 5 czy 10 lat? I wrzuć nam jeszcze proszę notowania na NASDAQ, bo Synerise jest już na nim od zeszłego roku, jak zapowiadał w wywiadzie Jarek, tak? |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Zastanawiam się jak długo jeszcze potrwa usprawiedliwianie fatalnych wyników Synerise startupowym charakterem firmy. Minęło 10 lat. To jest bardzo dużo. Nawet dla spółki technologicznej. Nijak ma się to do wielu zapowiedzi JK dotyczących przyszłych sukcesów firmy z przeszłości.
Żeby było jasne: szanuję tego człowieka. Zbudowanie firmy 40m+ przychodów to jest niezwykle duży sukces, ale chcę po prostu pokazać, że to jest w ogromnej mierze bajkopisarz z głową w chmurach. Niemal żadne jego przewidywania z przeszłości się nie potwierdzają. Skoro bajkopisarzy na temat własnej firmy, dlaczego ma tego nie robić w odniesieniu do Wisły? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Trudno nie odnieść wrażenia, że Wisła jest prowadzona na tych samych zasadach, tzn taki tam długofalowy projekt, który na pewno kiedyś wypali, kasy nie ma na dzisiaj ale spoko, coś zrobimy że się znajdzie, mało konkretów a wiele gadania i obietnic jak to jeszcze będzie pięknie jak wszystko wypali.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|||
|
dst93 napisał(a):
To jest w całości dobry materiał żeby sobie poczytać i zobaczyć co się zrealizowało przez te prawie pięć lat, ale mnie i wiele osób w branży wtedy najbardziej urzekł fragment mówiący o planach na najbliższą przyszłość: „Mam nadzieję, że już niedługo będziemy siedzieć przy jednym stole z Oracle czy IBM. Nie jako obiecujący start-up z Polski, ale równorzędny partner. Chcielibyśmy być w top 20–30 największych spółek na świecie w sektorze big data i Artificial Intelligence (AI). Bez fałszywej skromności, wierzę, że to jest możliwe. Mamy taką wizję, żeby Synerise był kosztem dla firm. Ale rozumiemy też, że wizja bez egzekucji to halucynacja”. No to minęło prawie pięć lat więc chyba mamy wyczerpaną definicję „niedługo”. Przychody wszystkich wymienionych firm wyglądają teraz następująco: Synerise: 8 mln dolarów Oracle: 50 000 mln dolarów IBM: 60 000 mln dolarów Ciekawe czy uda się pogadać jak równy z równym z firmą której jest się około 0,01%? Prawie 10 000 razy różnicy. Zaryzykowałbym twierdzenie, że jednak mamy tu do czynienia z „halucynacją”. I to wielokrotnie złożoną halucynacją ![]() dst93 napisał(a):
![]() azor napisał(a):
dst93 napisał(a):
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
![]() ![]()
|