The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.07.2023, 12:19
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Jeśli piłkarz ma jakość, to może być i z Tybetu. Skończmy z myśleniem, że Wisła musi mieć polski skład, najlepiej z wiślackim DNA.

O ile wyniki się będą zgadzać, to dla mnie pierwsza 11-tka może mieć 11 hiszpańskich nazwisk.
Tymczasowo - jak najbardziej. Długoterminowo (zakładając optymistyczny scenariusz oczywiście), to Wisła powinna penetrować inne rynki oraz szkolić młodzież. Na dzień dzisiejszy oczywiście polacy w Wiśle dali by nam max utrzymanie w 1 lidze, ale mam nadzieję, że kiedyś jakość polaków w składzie będzie porównywalna do tych zza granicy.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.07.2023, 12:22
Jeśli piłkarz ma jakość, to może być i z Tybetu. Skończmy z myśleniem, że Wisła musi mieć polski skład, najlepiej z wiślackim DNA.

O ile wyniki się będą zgadzać, to dla mnie pierwsza 11-tka może mieć 11 hiszpańskich nazwisk.
Dokładnie tak. Inne myślenie już nie raz doprowadziło ten klub do problemów, a drużynę do przepaści. Bazowanie na "wiślackości" (Uryga, Ondrasek) i parytetach w kadrze niedawno stanowiło przecież jeden z powodów spadku z Ekstraklasy.

A szkolenie młodzieży w Wiśle od dekad NIE DZIAŁA i nic nie daje. Najlepszym przykładem Starzyński, Plewka i cały szereg innych nazwisk podobno "zdolnych talentów". Podobno.

Uczmy się na błędach.
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.07.2023 o godz. 12:25.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.07.2023, 13:39

Wtedy masz walkowera za brak młodzieżowca.

Ok, ale przyjmijmy że bedziemy mieć też kilku mlodziezowcow. Wyobrażasz sobie kadrę np 30 zawodników w tym 26 Hiszpanów?

Po czym Kiko wylatuje i się taki twór rozpada. Już mieliśmy przykład tworu Pasieczno-Gulowego czy Valckxowego. Wszystko jest fajnie jak są wyniki.

Zachowanie balansu 50-50% w kadrze jest dla mnie optymalne. Przy czym nie wiem czy jest sens np trzymania Hiszpanów jakby mieli grzać trybuny i być tym 16 czy 18 zawodnikiem w kadrze.

Markus napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak. Inne myślenie już nie raz doprowadziło ten klub do problemów, a drużynę do przepaści. Bazowanie na "wiślackości" (Uryga, Ondrasek) i parytetach w kadrze niedawno stanowiło przecież jeden z powodów spadku z Ekstraklasy.

A szkolenie młodzieży w Wiśle od dekad NIE DZIAŁA i nic nie daje. Najlepszym przykładem Starzyński, Plewka i cały szereg innych nazwisk podobno "zdolnych talentów". Podobno.

Uczmy się na błędach.
A to Uryga doprowadził nas do spadku z esa? Litości.

W Wiśle Brzeczka na wiosnę już Polaków nie uświadczyłes.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 15.07.2023 o godz. 13:47.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 13:48
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Wtedy masz walkowera za brak młodzieżowca.

Ok, ale przyjmijmy że bedziemy mieć też kilku mlodziezowcow. Wyobrażasz sobie kadrę np 30 zawodników w tym 26 Hiszpanów?

Po czym Kiko wylatuje i się taki twór rozpada. Już mieliśmy przykład tworu Pasieczno-Gulowego czy Valckxowego. Wszystko jest fajnie jak są wyniki.

Zachowanie balansu 50-50% w kadrze jest dla mnie optymalne. Przy czym nie wiem czy jest sens np trzymania Hiszpanów jakby mieli grzać trybuny i być tym 16 czy 18 zawodnikiem w kadrze.
Balans 50% piłkarzy i 50% paralityków jest optymalny może dla Ciebie - od dawna obserwuję u Ciebie jakąś chorą fascynację młodym Polskim drewnem pseuodopiłkarskim - ale nie dla drużyny która chce awansować. Nie wiem skąd poroniony pomysł że po odejściu Kiko Hiszpanie ogłoszą bunt? Oni chcą tu grać bo zarabiają więcej niż u siebie, liga jest nędzna piłkarsko a taki Mula po pół roku załapał się na kontakt w Grecji. To działa na wyobraźnię, oni się tu pchają drzwiami i oknami. Problem SELEKCJI chętnych - to zadanie dla Kiko.

No ale tak, dramat, jak my teraz będziemy budować Młyńskiego? Ja .......ę Jak ten Sobolewski go zbudował, że na tle drugoligowca wygląda jak trzecioligowiec No ale jest Olejarka, szrot z CLJ, oni muszą grać, to pewnie mega talenty!

Te Twoje paranoiczne wizje obala Radomiak oraz poprzedni sezon, kiedy grę drużyny ciągnęli niemal wyłącznie piłkarze zagraniczni, głównie Hiszpanie. Na honorową wzmiankę zasługują Łasicki, Jaroch i Szot, bo dawali jakość. Dramat zaczynał się kiedy trzeba było wpuszczać muł piłkarski taki jak Młyński, Szywacz, Duda, Wachowiak, Żyro, Biegański...

Drużyna Pasiecznego rozpadła się nie z braku Polaków. Ba, grało ich tam więcej w tym nasz młody szrot, który potem zweryfikowała negatywnie pierwsza liga. Zresztą - Hiszpanie mają roczne kontrakty z opcją przedłużenia. Kiko nie zostawi po sobie szrotu na gigantycznych kontraktach jak Pasieczny...

Masz Guguła, masz Olejarkę - to się nimi jaraj, a od Hiszpanów się odpimpaj. Większość tutaj chce awansować, nie zbankrutować.

Mają grać Ci co umieją. Jest obowiązkowy podatek jednego młodego drewniaka, reszta jak chce grać to musi coś na boisku prezentować. A tutaj rodacy się BARDZO mocno skompromitowali w ostatnich latach.

@Elendil - żeby penetrować inne rynki to trzeba mieć do tego fachowców. Prawdziwa siatka skautingu jest budowana latami i kosztuje dużo. Wiadomo że to się długoterminowo opłaca ALE trzeba mieć na to najpierw środki. Teraz bazujemy na wiedzy i kontaktach Kiko bo alternatywą jest szrat ściągany na życzenie Sobolewskiego i nasz skauting krajowy który ma na koncie m.in. Młyńskiego, Wachowiaka, Starzyńskiego, Niewiadomskiego, Talara...
Także - byłoby super, ale to melodia przyszłości i na pewno nie w pierwszej lidze.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2023 o godz. 14:11.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2023, 13:52
Ty mi z Młyńskim nie wyskakuj, bo wiesz dobrze że mamy paru Polaków w kadrze którzy nie są dla nas balastem. A do młodzieżowców i tak zobowiązują nas przepisy.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 14:33
Ty mi z Młyńskim nie wyskakuj, bo wiesz dobrze że mamy paru Polaków w kadrze którzy nie są dla nas balastem.
A do młodzieżowców i tak zobowiązują nas przepisy.
Wiem, przecież ich wymieniłem:
Łasicki, Jaroch, Szot.

Mamy w kadrze TRZECH Polaków którzy nie są balastem ciągnącym nas na dno. Wszyscy to obrońcy.
Nasz nowy polski napastnik strzelił w poprzednim sezonie dwa gole z gry. Szot ma lepsze statystyki...

Może są u nas jacyś inni Polacy stanowiący wartość dodaną? Wymień, pośmiejemy się...
Tylko że bez klasycznego .......enia że X to mega talent a Y miał dwa sezony temu liczby. Konkrety.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2023 o godz. 14:39.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.07.2023, 14:58
Akurat co do Łasickiego, to powiedzmy sobie szczerze, że w końcówce zakończonego właśnie sezonu też miał swój udział w klęskach, popełniając wielbłądy w obronie. Polecam bramkę na 2-1 dla Zagłębia Sosnowiec.

Wspomniana trójka Łasicki, Szot i Jaroch są w sam raz na I ligę, w przypadku awansu do Ekstraklasy będą musieli zostać wymienieni na znacznie lepszych graczy, jeżeli nie chcemy oglądać walki o spadek.

Co do gry polskich kopaczy w pierwszym składzie, jedynym kryterium powinna być forma na daną chwilę - jeśli kopią się po czole, to polski paszport nie powinien mieć znaczenia.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 15.07.2023 o godz. 15:01.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 15:47
Akurat co do Łasickiego, to powiedzmy sobie szczerze, że w końcówce zakończonego właśnie sezonu też miał swój udział w klęskach, popełniając wielbłądy w obronie. Polecam bramkę na 2-1 dla Zagłębia Sosnowiec.

Wspomniana trójka Łasicki, Szot i Jaroch są w sam raz na I ligę, w przypadku awansu do Ekstraklasy będą musieli zostać wymienieni na znacznie lepszych graczy, jeżeli nie chcemy oglądać walki o spadek.

Co do gry polskich kopaczy w pierwszym składzie, jedynym kryterium powinna być forma na daną chwilę - jeśli kopią się po czole, to polski paszport nie powinien mieć znaczenia.
Łasicki za cały sezon, z Widzewem też dał dupy, końcówkę miał faktycznie mocno nieudaną. Szot za te kilka meczy w końcówce. No nie ma za wiele argumentów za rodakami...

Także mnie tego nie musisz tłumaczyć, tylko gościom jak Karherop.

Nasi trzej Polscy bramkarze to ręczniki, zapowiedzi jaki to Broda lepszy od Biegańskiego nie potwierdziły się w sparingach. Tak samo wybiega do urojonych piłek. No to przyszedł Hiszpan z ławki bo nie puszcza piłek między rękami i łapie dośrodkowania. Frątczak to nawet nie wiem czemu tu przyszedł...
Łasicki, Colley i Moltenis wywalają się o własne nogi (dosłownie), to przyszedł Hiszpan który nie ma rozjebanego błędnika.
Żyro po kontuzji biega jakby się zesrał i pozoruje grę, Młyński truchta przez góra kwadrans i pozoruje grę, Dudę aktualnie ratuje tylko przepis o młodzieżowcu...

Do dziś pamiętam jak w sparingu Niewiadomski na spółkę z Colleyem zawalili dwie bramki a Karherop i MaLk zachwycali się jakie postępy zrobił, że niedługo musi zacząć grać. No odklejka po całości...

To jest profesjonalny klub piłkarski (wiem, wiem, ale oficjalnie jest) a nie fundacja "Spełniamy marzenia". A bajeczki o tym jak to wychowankowie i Polacy będą umierać za Wisłę... Dla mnie to Villar i Mula się starali jak nie szło, a nie Młyński i Żyro.

@Karherop - mam nie wyjeżdżać z Młyńskim? To z kim?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2023 o godz. 16:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 15.07.2023, 16:47

Uczmy się na błędach.
Tak, tak w ogóle to zatrudnijmy 25 Hiszpanów i przenieśmy drużynę do Madrytu.

Czy musimy iść w skrajności w skrajność? Da się znaleźć Polaków po taniości tylko trzeba umieć szukać.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 15.07.2023, 17:03
Mylisz się, rokujący Polacy idą do klubów ekstraklasowych, reszta odpadów jest przebrana przez miejscowych skautów i nam zostają Olejarki i inne wynalazki w nadziei, że jeden na siedmiu odpali.

Myślisz, że czemu wygraliśmy "wyścig" o Młyńskiego? Czemu nie wzięła go wtedy Legia albo Lech, jako wyróżniającego się młodzika w Ekstraklasie?

Skoro nasze polskie drewno ma braki w piłkarskim abecadle jak przyjęcie i podanie piłki, to czemu nie mamy w to miejsce ściągnąć noname'a z Hiszpanii, który na kontrakcie będzie mieć mniej, a tego piłkarskiego abecadła nauczyli go, jak miał 13-14 lat?
Ostatnio edytowane przez Patryko : 15.07.2023 o godz. 18:53.

[35/54]

Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 15.07.2023, 17:56
Mylisz się, rokujący Polacy idą do klubów ekstraklasowych, reszta odpadów jest przebrana przez miejscowych skautów i nam zostają Olejarki i inne wynalazki w nadziei, że jeden na siedmiu odpali.
A może w końcu zaczniemy patrzyć na rzeczywistość jaka ona jest?

Oczywiście, że najlepsi będą szli do Legii, Lecha, Rakowa ... czy nawet Cracovii..
Jesteśmy klubem 1 ligowym. Walczymy o awans. Zawodnicy którzy mogliby nam w tym pomóc nie będa na radarze najlepszych klubów w Polsce.

Po prostu trzeba się rozglądać i szukać okazji.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 18:32
szym_ek napisał(a):Wyświetl post

Czy musimy iść w skrajności w skrajność? Da się znaleźć Polaków po taniości tylko trzeba umieć szukać.
No właśnie Ty idziesz w skrajność. To drużyna klubowa, nie reprezentacja.
I ten bełkot "wystarczy umieć szukać". Zatrudnij się w klubie i pokaż im jak się szuka skoro to takie proste.
Bo nie jest, łatwo się tylko pisze takie kocopoły w internecie. Rozglądać się i szukać okazji to możesz w Biedronce, niższe ligi są dokładnie przeczesane przez kluby zagraniczne, najlepsze Polskie, miejscowe najsilniesze kluby z umowami z mniejszymi (zwłaszcza w śląskich klubach jak Ruch czy Zabrze które zgarniają wszystko ze swojego rewiru, ale też taki Lech zbiera wszystko co chce w okolicy).

Zatrudnić dobrego Polaka jest o wiele trudniej i drożej niż Hiszpana, bo to co my uważamy za "dobrego" piłkarza to u nich totalny odpad. Igbekeme nam za pół darmo wypożyczyli żeby gdzieś grał, z Villarem zdaje się sam klub rozwiązał kontrakt...

Musimy podchodzić do sprawy realistycznie a nie kierować się jakimiś oszołomskimi wizjami które wiekokrotnie już zostały negatywnie zweryfikowane. Nam menedżerowie wciskają paralityków takich jak Młyński czy Wachowiak, zbieramy spady z Lecha a ostatecznie gdyby nie Hiszpanie to byśmy się nie utrzymali w pierwszej lidze. Mamy na konktraktach w opór rodzimego drewna z którym nie wiadomo co zrobić.

Serio musicie identyfikować się z jakimś pustakiem który ma klub i Was w dupie tylko dlatego bo mówi po polsku? Musimy się w ramach parytetu składać na furę i lampucery dla gości którzy potem doprowadzą klub do porażki? Młyński to lepszy Wiślak niż Villar? Bo co? Bo łamaną polszczyzną w wywiadzie opowie jak mu przykro że nie awansował ale takie jest życie?

Idź Pan w .... z takimi pomysłami.

P.S. I to nawet nie jest rak że my ignorujemy okazje. Jaroch, Łasicki za Brzęczka, teraz Sobczak i Olejarka jakoś się może obronią. Ale jest różnica między okazją a desperacją.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2023 o godz. 18:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 15.07.2023, 19:00
A może w końcu zaczniemy patrzyć na rzeczywistość jaka ona jest?

Oczywiście, że najlepsi będą szli do Legii, Lecha, Rakowa ... czy nawet Cracovii..
Jesteśmy klubem 1 ligowym. Walczymy o awans. Zawodnicy którzy mogliby nam w tym pomóc nie będa na radarze najlepszych klubów w Polsce.

Po prostu trzeba się rozglądać i szukać okazji.
Po pierwsze nie mamy trenera tylko parodystę. Miernotę, która żadnego piłkarza nie potrafiła rozwinąć i problem ten trwa już dość długo (przed Sobolewskim już tak było). W ten sposób nawet jak sprowadzimy kogoś obiecującego to większa jest szansa na jego uwstecznienie niż rozwój.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 19:18
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze nie mamy trenera tylko parodystę. Miernotę, która żadnego piłkarza nie potrafiła rozwinąć i problem ten trwa już dość długo (przed Sobolewskim już tak było). W ten sposób nawet jak sprowadzimy kogoś obiecującego to większa jest szansa na jego uwstecznienie niż rozwój.
Ja się wzbraniam przed jednoznacznym wskazaniem trenera jako winnego, mnie to wygląda na beznadziejny materiał wyjściowy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 15.07.2023, 19:22
W Wiśle jednej rzeczy nie brakuje od lat - zawsze duża liczba obcokrajowców.

Młodzi Polacy zawsze byli dodatkiem, mało zarabiają, stanowią tylko tło.

W sezonie spadkowym, gdyby nie wujek ,to krytyka skupiłaby się na Guli i jego niezliczonej liczbie obcokrajowców.

Kliment, Skvarka, nie będę dalej ich wymieniał.

W rundzie wiosennej sezonu spadkowego było siedemnastu, w tym kilku sprowadzonych za ciężkie pieniądze typu Fazlagić, Kuveljić.

W najlepszych klubach najwięcej wymaga się od tych, którzy kosztowali najwiecej, zarabiają najwięcej, a tu cały czas wymaga się od młodych Polaków, których jest niewielu, mało zarabiają, itp

Nie jest dziwne, że kilka projektów zagranicznych zakończyło się klęską, bo obcokrajowcy mają raj w Wiśle (era holenderska, era hiszpańska za Marzenki, liczny zaciąg z lat 2020-2022 zakończony spadkiem, czy drugi zaciąg hiszpański zakończony klęską z ... Puszczą).

Nadmierna liczba obcokrajowców, którzy zawiedli powoduje coraz większe kłopoty finansowe Wisły.

Wisła to raj dla różnej maści menedżerów, agentów piłkarskich.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 15.07.2023, 20:13
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja się wzbraniam przed jednoznacznym wskazaniem trenera jako winnego, mnie to wygląda na beznadziejny materiał wyjściowy.
Może tak być ale z drugiej strony jeśli masz beznadziejny materiał, to trener nie powinien wymyślać kwadratowych jaj. 90% ligi to produkt marnej jakości.
Ostatnio edytowane przez Jagul : 15.07.2023 o godz. 20:53.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2023, 20:51
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Może tak być ale z drugiej strony jeśli masz beznadziejny materiał, to trener nie powinien wymyślać kwadratowych jaj. 90% to produkt marnej jakości.
nasz trener niestety wymyśla. Tachi na DP? w żadnym meczu nie pokazał niczego dobrego grając na tej pozycji, w sparingach z uporem maniaka dalej Tachi wystawiany na tej pozycji,
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2023, 21:02
Wiem, przecież ich wymieniłem:
Łasicki, Jaroch, Szot.

Mamy w kadrze TRZECH Polaków którzy nie są balastem ciągnącym nas na dno. Wszyscy to obrońcy.
Nasz nowy polski napastnik strzelił w poprzednim sezonie dwa gole z gry. Szot ma lepsze statystyki...

Może są u nas jacyś inni Polacy stanowiący wartość dodaną? Wymień, pośmiejemy się...
Tylko że bez klasycznego .......enia że X to mega talent a Y miał dwa sezony temu liczby. Konkrety.
Tak wymieniłeś, bo edytowales sobie post.

Jak chcesz mieć w kadrze 26 Hiszpanów i akceptujesz taki zamysł to wolna droga. Ciekawa koncepcja.

Kiko niech ściąga swoich, jak mają jakość to tylko im przyklasnac. Na razie wszystko wygląda zdroworozsądkowo i oby wiekszsc wypaliła. Jedynie pytanie gdzie stawia sobie (albo Jaro) granicę.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 15.07.2023, 21:21
Wyobrażasz sobie kadrę np 30 zawodników w tym 26 Hiszpanów?

A to Uryga doprowadził nas do spadku z esa? Litości.

W Wiśle Brzeczka na wiosnę już Polaków nie uświadczyłes.
W cytacie sporo nonsensów jak na jeden post.

Nie przeszkadzałaby mi kadra licząca nawet 26 Hiszpanów, którzy umieją grać w piłkę i coś tam potrafią, zamiast kadry, w której jest kilku Hiszpanów i większość polskich zawodników, którzy już po tysiąckroć pokazali, że się do niczego specjalnie nie nadają, poza pobieraniem pensji za dramatyczną grę.

Żaden Hiszpan nie gra dobrze w piłkę dlatego, że w klubie jest Kiko, tylko dlatego, że umie to robić.I czy Kiko będzie czy go nie będzie, nie zapomni tego, co umie i tego, co ma w kontrakcie. Więc co to za jakiś kompletnie idiotyczny argument, że Kiko odejdzie, to sprowadzeni przez niego Hiszpanie zapadną na jakąś piłkarską amnezję i wszystko się zawali? Owszem, odejście Kiko byłoby tragedią dla Wisły, bo robi On świetną robotę i wnosi wiele dobrego, a nie dlatego, że wtedy taki Villar nagle zacząłby potykać się na piłce.

W klubie nie grają balanse czy parytety. Grają i liczą się piłkarze, którzy umieją to robić, obojętnie jaką narodowość mają wpisaną w paszporcie. Nie ma żadnego powodu, by trzymać na siłę 50% kadry beznadziejnych zawodników tylko dlatego, że są Polakami. W kadrze powinno być jak najmniej nieprzydatnych i marnych zawodników, a nie minimum 50%.

Więcej potrafiący Hiszpan bardziej zasługuje na pobyt w klubie i pobieranie pensji niż mniej potrafiący Polak. I tak musi być tych ostatnich minimum kilku, choćby tylko z uwagi na chroniący ich przepis dotyczący młodzieżowca. Reszta ma się bronić grą i umiejętnościami, a nie być uprzywilejowana.

Chcesz chronić piłkarskie drewno kosztem lepszych graczy? W imię czego? Bo na pewno nie dobra Wisły.

Zakontraktowanie Urygi czy Ondraska było wielkim błędem Wisły. Ten fatalny wybór przyczynił się do spadku z Ekstraklasy, bo żaden nie zdołał pomóc klubowi. A kryterium tego wyboru stanowiła kolejna chora sprawa taka jak parytet: wiślackie korzenie. One nic nie znaczą na boisku i nie czynią z nikogo wartościowego zawodnika. Myślenie tymi kategoriami drogo klub kosztowało.

Wisły Brzęczka nie było już na wiosnę. Różnicę zrobili właśnie Hiszpanie, wyciągając klub z 10 miejsca w tabeli, na które wepchnęli ją głównie polscy zawodnicy tacy jak Młyński, Wachowiak, Szywacz, Niewiadomski. Biegański, Plewka itd. Myślałem, że ta lekcja w końcu niektórych czegoś nauczy. Jak widać nie miałem racji. Dalej będziecie upominać się o zawodników, których obecność była dla Wisły dramatem, tylko dlatego, że żyjecie w świecie jakiś parytetów. Smutne.

Nie jest żadną skrajnością stawianie na piłkarza lepszego niż gorszego, więcej potrafiącego niż mniej i kontraktowanie go. W obecnych warunkach - z czego należy się cieszyć - mamy możliwość ściągania z Hiszpanii znacznie lepszych i tańszych piłkarzy niż przy naszym budżecie moglibyśmy jeszcze ściągać z Polski. Przez ostatnie wiele lat próbowaliśmy ściągać "po taniości" tych polskich zawodników: znów trzeba przypominać z jakim efektem i ile złego spotkało przez to klub?

Idąc torem Twojego przykładu: dla klubu korzystniejsze byłoby posiadanie nawet 25 niedrogich Hiszpanów, jeśli nie rozwalaliby budżetu, z których nawet tylko 20 byłoby przydatnych i coś wnoszących, niż 25 polskich zawodników takich jak Młyński, Wachowiak, Niewiadomski, Szywacz czy Plewka, z których 20-stu nie nadaje się do niczego i tylko obciąża budżet nie dając nic w zamian.
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.07.2023 o godz. 21:28.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 21:22
Tak wymieniłeś, bo edytowales sobie post.

Jak chcesz mieć w kadrze 26 Hiszpanów i akceptujesz taki zamysł to wolna droga. Ciekawa koncepcja.

Kiko niech ściąga swoich, jak mają jakość to tylko im przyklasnac. Na razie wszystko wygląda zdroworozsądkowo i oby wiekszsc wypaliła. Jedynie pytanie gdzie stawia sobie (albo Jaro) granicę.
Wymienisz tych Polaków którzy nie są obciążeniem?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2023, 21:33
Wymienisz tych Polaków którzy nie są obciążeniem?
https://wislakrakow.com/players/61

Wszyscy poza zawodnikami z zapewne ekstraklasowymi kontraktami, czyli Uryga i Młyńskim.

Żeby dorzucic kogoś do takiego worka trzeba znać wysokość jego kontraktów. Żyro i Bieganskiego na dziś bym wywalił, ale coś tam Wiśle w sezonie 22/23 dali.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 15.07.2023, 21:34
Zakontraktowanie Urygi czy Ondraska było wielkim błędem Wisły.

Co do Ondraska zgoda, natomiast Uryga był na tamten moment sensownym uzupełnieniem składu. Kto mógł przewidzieć, że po sezonach granych od deski do deski w Płocku, gość się rozsypie na 2 lata?

[35/54]

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 15.07.2023, 21:43
Dostaje koszulka kolejnych fajnych zawodnikow. "Bueno" to bardzo fajny skrzydlowy, ktory potrafi zrobic wiatr i choc liczb w LaLiga2 nie mial, to nie mial tez za bardzo z kim tam grac biorac pod uwage poziom rozgrywek.
U nas Villar pojdzie na lewa strone i tak o to mamy skrzydla obstawione przez Hiszpanow.

Kiko bez dwoch zdan robi swietna robote.
Na dzis pierwsza jedenastka wyglada mniej wiecej tak:

Raton
Jaroch, Lasicki, Eneko, Junca
Sapala/Basha, Duda
"Bueno", Goku, Villar
Rodado

Mi brakuje tylko jeszcze kogos do srodka. I jednego skrzydlowego do rywalizacji. Bo Rodado ma Alfaro, Goku ma w teorii Gogola i Olejarke, w srodku pola jest Sapala, Basha (obaj szklani) Tachi, ktory bardziej obronca i Duda. W obronie mamy na srodku Lasickiego, Eneko, Moltenisa, Tachiego i Colleya, ktory pewnie odejdzie. Eneko moze tez grac na lewej jako opcja dla Junca. Na prawej jest Szot. Zapomnialem o Urydze na srodku, ale to juz chyba bardziej amator grajacy w pilke niz profesjonalny pilkarz. Obym sie mylil co do jego oceny.
Brakuje mi konkretnej rywalizacji w srodku pola (w przypadku kontuzji szklanek) i na skrzydlach. Bo Zyro i Mlynski mam nadzieje, ze odejda, wykazujac troche ambicji i checi gry a nie patrzenia na boisko z poziomu lawki rezerwowych i zrobia w ten sposob miejsce na kolejne transfery IN. Ja bym chetnie widzial Igbekeme do srodka, bo on i na DP i OP moze grac i zalatwilby rywalizacje na obu pozycjach.
Ale to najpierw musimy zejsc z kontraktow.

Ktos wie co z Kuveljiciem? Odejscie jego, Hugiego, Fazlagicia, Zyry i Mlynskiego zapewne umozliwi transfer jeszcze 2-3 zawodnikow.

No i pytanie co z Bieganskim. Imho jak mamy Ratona i Brode to nie ma najmniejszego sensu go trzymac. Jesli jest oferta chocby za 100k euro to bym go oddawal bez zastanowienia.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.07.2023, 21:54
https://wislakrakow.com/players/61

Wszyscy poza zawodnikami z zapewne ekstraklasowymi kontraktami, czyli Uryga i Młyńskim.

Żeby dorzucic kogoś do takiego worka trzeba znać wysokość jego kontraktów. Żyro i Bieganskiego na dziś bym wywalił, ale coś tam Wiśle w sezonie 22/23 dali.
Czyli nie, nie masz absolutnie nic sensownego na poparcie swoich wysrywów. Dlaczego nie jestem zaskoczony?

@skarabeus - Kuvejlić już od dawna nie jest nasz:
https://www.wisla.krakow.pl/aktualnosci/aktualnosci/nikola-kuveljic-nie-bedzie-juz-zawodnikiem-wisly-kra/kow
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2023 o godz. 21:59.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 15.07.2023, 22:06
Tak tak oczywiście, wolfy wymyślił piłkę na nowo...................

Kij tam, że Kiko twierdzi, że trzeba ściągać też ludzi z wiślackim DNA i utrzymywać balans obcokrajowców. Co on tam może wiedzieć pajac jeden.

Przecież Wolfy jest mądrzejszy, wie lepiej od Kiko ilu Hiszpanów powinno być w kadrze.

Przypomnij sobie chłopie jak się rozleciał ŁKS Ptaka... Nie ma czegoś takiego w piłce, że same umiejętności się liczą. Gdyby tak było bylibyśmy w Ekstraklasie. Oczywiście, że nasi Hiszpanie dają jakość w ofensywie, ale ktoś na tych ofensywnych piłkarzy musi zasuwać w tyłach.

Musi być balans, u nas i tak jest zachwiany. Świetne przykłady miałeś z Puszczą czy Ruchem. Nasi Hiszpanie będą w wielu meczach robić różnicę, ale jak ktoś się mocno zepnie, podostrzy, przetrzyma początek meczu to ma szanse nas ograć. I nie przez naszych obrońców, tylko przez Hiszpanów głównie, bo chłopaki fajnie grają do przodu - tylko z tyłu kryją tak trochę na radar.

Dla mnie oczywistym jest, że przy tak dobranej kadrze jak teraz :
- będziemy grać piłką i ofensywnie
- będziemy strzelać dużo goli, w wielu meczach dominować
- będziemy często gubić punkty z drużynami, które walczą i grają z kontry.

Tak czy siak obstawiam, że w tym roku wygramy ligę.

I tak wolę szybkiego Motenisa, który się raz w rundzie potknie niż wiecznie spóźnionego wolnego jak wóz z węglem Frydrycha. To tak dodam apropo.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 15.07.2023, 23:06
.

Chcesz chronić piłkarskie drewno kosztem lepszych graczy? W imię czego? Bo na pewno nie dobra Wisły. zawodnika. (...)

Idąc torem Twojego przykładu: dla klubu korzystniejsze byłoby posiadanie nawet 25 niedrogich Hiszpanów, jeśli nie rozwalaliby budżetu, z których nawet tylko 20 byłoby przydatnych i coś wnoszących, niż 25 polskich zawodników takich jak Młyński, Wachowiak, Niewiadomski, Szywacz czy Plewka, z których 20-stu nie nadaje się do niczego i tylko obciąża budżet nie dając nic w zamian.
Sugeruje że nie warto olewać rynku krajowego, czego zresztą Wisła teraz nie robi.

Ściąganie Hiszpana który zagra w ciągu sezonu max 100 min mija się z celem.. Po co np nam trzeci bramkarz z Hiszpanii? Lub szósty stoper?

Szkoda że nawet jak napisałem że posiadanie połowy kadry Hiszpanów jest zrozumiałe to i tak kilka osób próbuje mi wmowic że chce w kadrze 25 Młyńskich. No ludzie. Czytajcie trochę ze zrozumieniem. I nie próbujcie tworzyć tak urojonych teorii.

Czyli nie, nie masz absolutnie nic sensownego na poparcie swoich wysrywów. Dlaczego nie jestem zaskoczony?

@skarabeus - Kuvejlić już od dawna nie jest nasz:
https://www.wisla.krakow.pl/aktualnosci/aktualnosci/nikola-kuveljic-nie-bedzie-juz-zawodnikiem-wisly-kra/kow
Za te "wysrywy" to masz koleś ignora. Produkuj się dalej i obrażaj sobie kogo chcesz do woli. I tak już tego nie przeczytam.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 15.07.2023 o godz. 23:12.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 06:02
Sugeruje że nie warto olewać rynku krajowego, czego zresztą Wisła teraz nie robi.

Ściąganie Hiszpana który zagra w ciągu sezonu max 100 min mija się z celem.. Po co np nam trzeci bramkarz z Hiszpanii? Lub szósty stoper?

Szkoda że nawet jak napisałem że posiadanie połowy kadry Hiszpanów jest zrozumiałe to i tak kilka osób próbuje mi wmowic że chce w kadrze 25 Młyńskich. No ludzie. Czytajcie trochę ze zrozumieniem. I nie próbujcie tworzyć tak urojonych teorii.

Za te "wysrywy" to masz koleś ignora. Produkuj się dalej i obrażaj sobie kogo chcesz do woli. I tak już tego nie przeczytam.
Chłopie, Ty zacząłeś klasyczną histerię p.t. "gdzie Polacy w Wiśle" i wysrywy o tym jak to klub się rozpadnie pod ciężarem Hiszpanów, zostałeś wyśmiany i nie potrafiłeś podać żadnych przykładów rodzimych piłkarzy na poziomie w kadrze. Zacząłeś histerię o skrzydłowego których w kadrzę mamy aktualnie dwóch (Młyńskiego, Żyro i Talara nie liczę bo zwyczajnke się nie nadają - z różnych powodów). Pierwszy rezerwowy zagra na pewno więcej niż 100 minut, wystarczy sprawdzić ile minut nabił Młyński mimo swojej nieudolności.

Wisi mi czy mi odpowiadasz, zwłaszcza jeśli robisz to w tak kretyński (w Twoim zamyśle to pewnie było bardzo sprytne) sposób. I tak 99% tego co piszesz to kocopoły, zwłaszcza o naszych młodych talentach które muszą grać.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.07.2023 o godz. 10:57.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 16.07.2023, 09:23
Co do Ondraska zgoda, natomiast Uryga był na tamten moment sensownym uzupełnieniem składu. Kto mógł przewidzieć, że po sezonach granych od deski do deski w Płocku, gość się rozsypie na 2 lata?
Uryga nigdy nie był dobrym piłkarzem. Jedynie miał szczęście do strzelania goli Wiśle. Jego przypadek może skłaniać też do refleksji na temat jakości naszego pionu medycznego. Skoro aż tak się posypał i nie potrafi wrócić do grania bez jakiejś kontuzji od dwóch lat, cały organizm ewidentnie w jego przypadku od pewnego czasu szwankuje. Jak widać badania u nas tego nie wykazały.

s1mone napisał(a):Wyświetl post

Kij tam, że Kiko twierdzi, że trzeba ściągać też ludzi z wiślackim DNA i utrzymywać balans obcokrajowców.
Nie przypominam sobie, by Kiko kiedykolwiek twierdził, że tzw. wiślackie DNA jest ważniejsze od umiejętności piłkarza i ma stanowić główne kryterium wartości zawodnika. Nie przypominam sobie też, by Kiko ustalił jakieś ścisłe proporcje obcokrajowców do krajowych zawodników w kadrze i sztywno się ich trzymał.

Piłkę na nowo i to w oparach absurdu wymyślają jedynie Ci, którzy mówią, że w kadrze nie może być więcej obcokrajowców czy Hiszpanów niż polskich zawodników, tak jakby pochodzenie piłkarza miało jakiekolwiek znaczenie na boisku.

A przywoływanie Pogoni Ptaka jest już kompletnym absurdem. Problemem tej drużyny nie była ilość Brazylijczyków, tylko ilość Brazylijczyków potrafiących rzeczywiście grać w piłkę. A także kompetencje ich sztabu szkoleniowego.

Kolejnym absurdem jest pisanie, że w Hiszpanii nie ma dobrych zawodników defensywnych, dlatego ci, których mamy potrzebują Polaków w tyłach. Co to za głupota? To właśnie z Hiszpanii pozyskaliśmy niedawno najlepszego w destrukcji gracza: Igbekeme. Junca też źle broni, zwłaszcza w porównaniu do Wachowiaka? Tachi przewyższa wyszkoleniem większość naszych obecnych piłkarzy defensywnych, tylko dzięki irracjonalnym pomysłom trenera nadal nie wiemy, ile naprawdę mógłby wnieść na środku obrony.

W drużynie nie musi być żadnego balansu między obcokrajowcami, a Polakami, nie ma takiej zależności i kategorii - i dlatego nie trzyma się jej Kiko. Jedynie dla niektórych kibiców ta sprawa ma chore i absurdalne znaczenie.

Ściąganie Hiszpana, który zagra w ciągu sezonu max 100 min mija się z celem..
Skoro Wisła nie olewa jednak rynku krajowego, to po co te wywody jakby to robiła czy wyskakiwanie z parytetami, co jest kompletnym absurdem? I pretensje, że hiszpański model, który zadziałał, będzie wdrażany jeszcze mocniej? Kiko ma zawodników, którzy na danej pozycji potrafią dać więcej niż Polacy w zasięgu Wisły. Więc ich ściąga, a nie słabszych Polaków. Jest to jak najbardziej okej i słuszne.

Nie nam również wyrokować czy jakieś Hiszpan zagra maksymalnie 100 minut czy więcej. W nadchodzącym sezonie meczów będzie sporo. Nie ma żadnego powodu, by te 100 minut dostawał dalej na przykład taki Szywacz zamiast ktoś sensowniejszy, kto nie będzie droższy.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.07.2023, 11:01
Skoro Wisła nie olewa jednak rynku krajowego, to po co te wywody jakby to robiła czy wyskakiwanie z parytetami, co jest kompletnym absurdem? I pretensje, że hiszpański model, który zadziałał, będzie wdrażany jeszcze mocniej? Kiko ma zawodników, którzy na danej pozycji potrafią dać więcej niż Polacy w zasięgu Wisły. Więc ich ściąga, a nie słabszych Polaków. Jest to jak najbardziej okej i słuszne.

Nie nam również wyrokować czy jakieś Hiszpan zagra maksymalnie 100 minut czy więcej. W nadchodzącym sezonie meczów będzie sporo. Nie ma żadnego powodu, by te 100 minut dostawał dalej na przykład taki Szywacz zamiast ktoś sensowniejszy, kto nie będzie droższy.
Po co była ta wrzutka? By wywolac dyskusje. Ja widzę gdzieś granicę po której nie warto ściągać Hiszpanów do trzymania ich na trybunach. Możesz jej nie widzieć i jest to dla mnie abstrakcyjne, ale ok. Pierwszy skład to 11 zawodników. Nawet jak chcesz 10 Hiszpanów w 1 składzie to będziesz mieć max kolejnych 5 na ławce a kolejni już na trybuny.

Mogę się mylic, ale każdy zawodnik jak trafia do klubu dostaje przekaz który jest w kolejce do grania, jaka ma rolę w zespole, konkurencję, na ile minut może liczyć.

Wyobrażam sobie że np taki Fratczak dostał info że jest numerem 3 i jak zagra 1 czy 2 mecze w sezonie to będzie sukces. Moglismy ściągnąć w jego miejsce Hiszpania z 5 ligi i płacić mu 6k euro na miesiac tylko po co? Zawodnicy głębokiego składu zarabiają grosze, a na pewno nie są to tak kuszące pieniądze dla Hiszpanów nawet z niższych lig.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 16.07.2023 o godz. 11:09.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.07.2023, 11:05
@Markus - dzięki że odpisałeś na te manipulacje s1mone. Przeczytałem o Pogonii Ptaka i stwierdziłem że nie, nie mam tyle czasu.

Sugerowanie że Kiko ściąga do Wisły kelnerów z Hiszpańskich plaż a nie zawodowych piłkarzy trzeciego i drugiego poziomu rozgrywkowego (czasami z przeszłością w najwyższym) jest zwyczajnym chamstwem...

@Karherop - piłkarze jak przychodzą to nie dostają karnecika na ławkę, tylko informacje że mają sobie wywalczyć miejsce w pierwszym składzie. Bramkarze są tu może wyjątkiem, czasami, ale Sobczak zapowiedział z miejsca że chce wywalczyć pierwszy skład. Także znowu kulą w płot - w normalnej drużynie jest rywalizacja, jak Ci nie idzie to czeka z tyłu kolega żeby wskoczyć na Twoje miejsce. Hiszpan wg. Ciebie nr 3 może szybko okazać się jedynką. Ten testowany Angel ma jakieś dużo gorsze CV niż Villar?
I raczej nie chodziło o sprowokowanie dyskusji, tylko nie doceniłeś jak bardzo po spadku i jesieni ludzie mają już dość nieudolnych rodaków, zwłaszcza "młodych zdolnych". Wielu na dźwięk słów "zdolny junior" krew zalewa.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.07.2023 o godz. 11:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów