|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
My, z cała marką jaką posiadamy w skali kraju, w skali nawet CEE jesteśmy nikim. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Tak a propos długów i Canal Plus. Czy ktoś może potwierdzić pogłoski jakie krążą po mieście w tej sprawie? Awansu nie ma pieniądze trzeba oddać.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A możesz rozwinąć?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
krysztal napisał(a):
Tak z ciekawości możesz przytoczyć jakiś fragment tekstu z którego wynika,że Królewski od dziecka chodził na mecze Wisły?Bo coś czuję,że zaraz się okaże,że to rodzina Reymana Azor napisał(a): Od dziecka to się chyba zna z Wisłockim z Glinika Gorlice ![]() czy to już nie za głęboka analiza JK? Wyszło moje podejście do osób w wieku nastoletnim. Dla mnie to dzieciaki ) Mogłem tym skrótem myślowym wprowadzić kogoś w błąd, bo wszak dziecko =/= nastolatek, więc dzięki za czujność Azor. A Kryształ, tak dla zasady, do wora.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 20.06.2023 o godz. 20:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Była taka fotka, przewijała się na forum, a jesli nie na forum to na tt Jarka, bo śledzę go tam. Wybacz, że po roku-dwóch od zobaczenia nie jestem pewny, gdzie ją widziałem . Może ktoś inny ją wykopie, bo mi się nie chce. Szkoda mojego czasu na to, poświęciłem 5minut i nie znalazłem, wystarczy.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 21.06.2023 o godz. 07:54.
|
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
|
Pomiędzy 9 a 20 marca napisałem w temacie Nibylandia kilka wiadomości w których podsumowałem moje szacunki dotyczące finansów klubu. Dyskusja potem przeniosła się do tego tematu, ale na wniosek (o ile pamiętam) użytkownika @krysztal została przerwana tak aby nie zaburzać innym pozytywnych emocji związanych z walką o awans. Teraz sezon już się skończył więc chyba nie urażę niczyich uczuć robiąc delikatne przypomnienie. Podsumowanie moich dywagacji brzmiało tak:
Z informacji przekazanych przez prezesa Królewskiego wiemy też, że aktualnie szacuje on niedobór finansowy na 12 milionów złotych, który może ewentualnie spaść do 6 milionów jeśli zostaną dokonane pozostałe zaległe płatności. W sumie od wiosny 2023 do końca sezonu 23/24 zapotrzebowanie na gotówkę można więc szacować na około 18,6 miliona złotych. Zapewne szacunki mogą się jeszcze zmienić, nie mam też wielkiej wiary w podawane oficjalnie liczby, ale nawet jeśli zmiana wyniesie 1,5 miliona w jedną czy w drugą stronę to oznacza, że moje krytykowane tu wtedy szacunki okazały się trafione. Pomimo dość szczątkowych informacji i konieczności stosowania wielu przybliżeń. Dziękuję za uwagę i sugeruję branie powyższego pod uwagę przed napisaniem "skąd Ty to możesz wiedzieć?". Żeby coś dobrze oszacować nie trzeba wiedzieć wszystkiego. PS. Na moje wyczucie spaliliśmy jednak w poprzednim sezonie więcej środków i ta suma podskoczy, ale to tylko takie wrażenia. Z ostatecznym podsumowaniem trzeba poczekać do opublikowania wyników finansowych. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pojawiło się już trochę informacji pozwalających szacować co nam finansowo przyniesie sezon 2023/24. Początkowo było to nawet spójne. Prezes Królewski opowiadał o tym, że przychody (nazywane budżetem) wyniosą 25 milionów, czyli jakieś 4-5 milionów mniej niż szacowane przychody na miniony sezon. Dziura budżetowa miała wynieść 12 milionów, ewentualnie mniej jeśli uda się ściągnąć kolejne zaległe należności. To oznaczało utrzymanie dziury operacyjnej na mniej więcej tym samym poziomie, czyli zapowiadało oszczędności po stronie kosztów również na poziomie 4-5 milionów.
No właśnie "zapowiadało" i "było spójne" bo wczoraj prezes Królewski ogłosił, że budżet pierwszej drużyny ma być taki sam jak rok temu. Czyli te oszczędności musiałby nastąpić w innych obszarach, co przy około dwukrotnym wzroście kosztu wynajęcia stadionu, uruchomieniu drużyny rezerw i ogólnie podnoszącej koszty inflacji jest po prostu niemożliwe. Wygląda więc na to, że albo pojawiły się widoki na jakieś dodatkowe przychody, albo podawane liczby znów nie grają z rzeczywistością w jednej drużynie. Dzisiaj trudno to ocenić. Na razie mamy następujące informacje: Jeśli chodzi o przychody to na pewno spadną ze względu na odejście sponsora Nowak-Mosty. To będzie mniej więcej około miliona, maksymalnie półtora miliona mniej (niestety nie wiadomo ile wnoszą poszczególni sponsorzy, ale nie sądzę aby mogło to być więcej). Wzrosną z kolei przychody z dnia meczowego bo otwarty stadion powinien pozwolić na wyższą średnią frekwencję. To przekłada się na przychody z biletów i zapewne wyższe obroty sklepu. Być może wzrosną też ceny biletów i karnetów. Jakiś szacunek tych przychodów będzie można robić po podaniu cennika. W kwestii kosztów na pewno wzrośnie koszt stadionu. Nie wiadomo czy cena wynajmu całego stadionu zostanie znów podniesiona z obecnych prawie 150 tysięcy za mecz. Jeśli nie to koszty pójdą w górę o około 70 tysięcy za mecz czyli 1,2 miliona za rok. Ochrona i obsługa całego stadionu też zapewne będzie droższa, ale tu nie bardzo mogę dotrzeć do szacunków, które kiedyś podawał prezes. Przy założeniu, że będzie to koło 20 tysięcy na mecz dostalibyśmy ponad 300 tysięcy, a więc sumarycznie 1,5 miliona złotych. Największe zmiany mogą oczywiście dotyczyć kosztów sportowych. Nie wiem czy plany wznowienia drużyny rezerw zostaną utrzymane. Może przy okazji ewentualnego startu zostaną podane jakieś szacunki. Trudno też wyczuć jak będą się kształtowały koszty akademii. Wiadomo już natomiast, że dzieje się w pierwszej drużynie. Nie wiemy oczywiście ile zarabiają poszczególni gracze, ale trzymając się moich założeń z wiosny można coś szacować. Z wypożyczenia wracają: Hugi +0,9 miliona złotych Balta +0,5 miliona złotych Fazlagić +0,5 miliona złotych Odchodzą: Ondrasek -0,3 miliona złotych Mula -0,6 miliona złotych Benito -0,6 miliona złotych Nie potrafię też oszacować czy zaoszczędziliśmy coś na odejściu Momo (czasami pisano o tym, że jest za darmo czasami, że jednak coś płacimy). Trudno też wyczuć czy kosztowało nas coś dodatkowo przedłużenie Junki i Kiko. Wymiana w sztabie Kiko zakładam, ze wyszła na zero. Także póki co w obszarze sportowym (poza niewiadomymi) koszty wzrosły o niecałe pół miliona złotych. Tu jednak zapewne wkrótce będzie się sporo zmieniać. Kończą się kontrakty Fernandeza i Ikbekeme, w sumie ponad 2 miliony złotych. Obstawiam, że są plany dalszych redukcji przede wszystkim w zakresie wracających z wypożyczeń. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
Zdaje się, że Balta i Hugi są na dobrej drodze, żeby dłużej zostać tam, gdzie są, więc może nie będzie źle?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Hugi miał wypożyczenie do 31 maja. Myślisz, że znając nasze podejście w kwestii jego odejscia, ktoś wstrzymywałby się 3 tygodnie z tak radosną nowiną?
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Warto też wspomnieć ile tracimy na potencjalnych (nie)transferach, które mogły nastąpić grając w ekstraklasie, która jakimś tam oknem wystawowym na świat dla piłkarzy jest. Obecnie chyba nie mamy nikogo w kadrze kogo moglibyśmy sprzedać, kim ktoś w ogóle jest zainteresowany.
Grając w eklapie jakieś tam transfery wychodzące z klubu pewnie by były. I tu też będzie brak dochodów w tym roku, potencjalnie bardzo wysokich dochodów bo 2-5 mln zł za transfery to może lekką ręką wpadać jak się wypromuje jakiegoś Yeboaha czy innego Araba. Trochę tez to mydlenie oczu przez Królewskiego jest śmieszne... Tak mało ponoć mamy długu ale dziura budżetowa co sezon co raz większa. To w sumie jak tak szybko te długi spłacamy bo ciągle maleją (tak, wiem, po prostu to jest jego kreatywne księgowanie a nie spłącanie długów) to może zwolnijmy i dosypmy z tej kasy do budżetu... Tak komicznie to brzmi, że kasy brakuje, ale długi co raz mniejsze. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Jakby tak z biletów zebrać 9 mln za sezon, sponsoring 10, transmisje 1mln, sklep 5 to by się zrobiło 25 mln. Pytanie gdzie i o ile więcej można zarobić i czy ze sponsorów odejdzie tylko Nowak mosty czy także inni (np. Orlen?) albo czy sponsorzy nie obniżą kwot umów? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Te niecałe 15 milionów za pół sezonu idealnie się wpisuje w niecałe 30 za sezon o jakich mówił Jażdżyński na swojej konferencji. Gdzie to można znaleźć? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Śródroczne sprawozdanie finansowe z datą 17.04.23 na wisła.Kraków.pl
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Człowiek od marca szacuje i kombinuje a tu od dwóch miesięcy pół roku podliczone. Tak to jest jak się nie sprawdza regularnie sieci tylko polega na własnym twardym dysku :(
Ale tak na szybko to kilka rzeczy jak na przykład wysokość pożyczek kompletnie nie gra z tym co prezes opowiadał. W weekend poczytam sobie całość ze szczegółami. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 26.06.2023 o godz. 08:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
https://przegladsportowy.onet.pl/pil...campaign=sport
znalezione w innym temacie w punkt! zmiast pozycji na boisku można wstawić o pozycji w spółce i dalej pasuje ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Stare, zresztą Wawrzynowski został już zjechany.
A za chwile zleci się rój Błaszczykowskiego, bronić swoją Królową - z wilczkiem na czele. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
To jest niepojęte jak ludziom można zrobić sieczkę z mózgu. Królewski za dzieciaka to może raz był w Krakowie z wycieczką szkolną na Wawelu.
Gość, który robi sobie fotki w każdej możliwej sytuacji wygrzebał z trudem dwa zdjęcia z meczów Wisły i dorobił do tego legendę o wielkim kibicowaniu. I wszyscy łykają jak pelikany. Ciekawe, że tak wielki kibic nigdy nie opowiedział na jakim sektorze bywał, żadnych smaczków, wspomnień, opowieści z meczów w pucharach, wyjazdów, nic. Dolary przeciw orzechom, że ziomek spod Gorlic miał poniżej 5 meczów na żywo Wisełki przed 2019 rokiem. Choć to i tak lepiej od innego ziomka spod Gorlic, Wisłockiego, który zdjęcia ma, ale z wypraw z wyjazdową ekipą Ległej. Tak poza wszystkim jakby mi 10 lat temu ktoś powiedział, że w Wiśle będą rządzić i walczyć o władzę głównie ludzie spod Gorlic to bym go uznał za szaleńca. A tu proszę. Najpierw Rafał, potem dołączył Jarosław, potem przejął władzę Władysław i znów Jarosław na kierownicy. Gorlice górą! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na parę rzeczy bym się z Jakubem mógł wymienić ale imię do nich nie należy. Zresztą wywołany tu Kuba mimo wielu możliwości liczbę spotkań Wisły na żywo w roli kibica też przed 2019 ma na poziomie Jarka, lub nawet niższym.
A tak w temacie to rozumiem strategię wyparcia. Coraz mniej z tych bajań się potwierdza i rzeczywistość coraz bardziej skrzeczy. Jakoś trzeba z tym żyć. Przy czym to drobne kłamstewko Jarosława o byciu aktywnym kibicem Wisełki przed 2019 rokiem to akurat najmniej ważna sprawa. Znacznie bardziej bolesne będą inne ściemy. Napisałem o tym tylko dlatego bo zabawnie jest obserwować jak inteligentna osoba delikatnymi wrzutkami i drobnymi przekłamaniami wkręca publiczność w spektakularnym tempie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Nie no chyba nikt poważny z Jarka wielkiego kibica nie robi? Po prostu chłop sympatyzował z Wisłą. Pojawił się raz czy kilka razy na meczach, na Wiśle, a nie Cracovii i tyle. To nie Tusk, który mówi, że był twardym kibolem z młyna.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokładnie o to mi chodziło, ale rozumiem, że mogło to co napisałem zostać w różny sposób zinterpretowane. Dzięki Jaroo nie ma potrzeby żebym się tłumaczył
![]() Ja chłopa nie znam, jedyne co widziałem to fotkę Jarka za mlokosa na R22 i na tej podstawie pisałem. Z resztą to nawet nie było clue wypowiedzi...
Ostatnio edytowane przez s1mone : 01.07.2023 o godz. 20:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja sobie jego działania śledzę bo niejako jestem z branży i mnie to nie tylko z powodu Wisełki ale też zawodowo interesuje. I tak zupełnie szczerze to jestem pod wrażeniem jak można kreować aż tak oderwaną od realiów rzeczywistość. Posługując się Twoim zwrotem w branży nikt poważny w opowieści Jarosława nie wierzy. Przynajmniej od momentu kompromitacji z wywiadem dla Forbsa pod koniec 2018 w którym popłynął dramtycznie i krótko potem po opublikowaniu danych tej swojej firmy się skompromitował. Jedyne co go trzyma wizerunkowo na powierzchni to działania z tymi, którym płaci ciężki hajs, albo świadczy półdarmo usługi (Microsoft, Google i Żabka). Tymczasem jak poczytać kibiców Wisełki w sieci ale też materiały na serwisach sportowych to Jarosław wielkim biznesmenem i wizjonerem jest. Więc tak sobie obserwuję bo to ciekawa kwestia z socjologicznego punktu widzenia. No i czekam jak to się rozwinie gdy ta fikcja w końcu zacznie być wyjaśniana. |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Po prostu wiara w Królewicza jest jak wiara w PiS.
Hołota bezgranicznie wierzy. Syndrom sztokholmski. Może zrobić wszystko źle, a i tak hołota stwierdzi, że to kogoś nieistniejącego wina. Jak w polityce - wina Tuska. Dziewięć lat nie rządzi, PiS od ośmiu lat ma władzę absolutną, a ciągle Tusk i Tusk. Tusk o takiej władzy jaką ma PiS mógł tylko pomarzyć. A w Wiśle wymówki to Cupiał, spiskowcy, wrogowie, itp. Cupiała od siedmiu lat nie ma, od tego czasu macie władzę absolutną, której Cupiał nigdy nie miał. Możecie robić co chcecie. Nikt wam w tym nie przeszkadza. Efekty znamy. Wisła i Polska zaorane. Nie ma kto zrobić w Wiśle oczekiwanego porządku.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 02.07.2023 o godz. 03:05.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|