The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.06.2023, 01:07
Młyński jeśli będzie zastąpiony to w formule drewno za drewno więc Małecki się nie kwalifikuje bo jest za dobry do tego schematu, bardziej można się spodziewać kolejnego spadu z Lecha czy innej kuchenki.
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 28.06.2023, 02:08
@pepe72

Czyli wg Ciebie drużyna rezerw ma istnieć po to by grał w niej taki Młyński do 35 roku życia?

I wtedy co, zostanie legendą?
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 28.06.2023, 06:55
może przyda sie taki Małecki żeby usadzić Kube w szatni

swoją drogą Sobolewski kiedyś groził Małeckiemu w.......em , więc może akurat jemu nie bedzie bruzdził , chociaż .... wi , jednak wtedy był jeszcze małolatem, a teraz jest legendą , to może chciałby sie odegrać ?

a może Małecki na trenera ? w sumie jak Sobol może to czemu nie ?
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 28.06.2023, 08:36
Małecki spokorniał (vide wywiad w Footrucku), inteligencją wciąż nie grzeszy, ale grzałka ewidentnie już nie ta co kiedyś.

Niemniej jest "legendą", zaspokoiłby cześć kumatych więc kto wie?
Odpowiedz cytując
grosz
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 28.06.2023, 09:30
Coś długo testują tego Goku, ciągle brak komunikatu chyba jest jakiś problem na linni Kasa/Kontrakt/Klub/Zdrowie
Chyba że musi zrobić 1000km na bieżni.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 28.06.2023, 09:35
Oficjalnie:

Nowym ofensywnym pomocnikiem Wisły został 30-letni Joan Román "Goku", który podpisał kontrakt do 30 czerwca 2024 roku.

- www.instagram.com/wislakrakowsa
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 28.06.2023, 09:47
ktualnie zmiany:

OUT
Benito
Ondrasek
Mula
Cisse
Starzyński wypożyczenie
Gruszkowski
Plewka
James Igbekeme
Fernandez

IN:
Jesús Alfaro - 32 lata- skrzydłowy?- do 30 czerwca 2024 roku - umowa zawiera opcję przedłużenia
Fazlagic,Hugi - powrót z wypożyczeń
Dawid Olejarka - 21 lat - pomocnik - do 30 czerwca 2026 roku
Álvaro Ratón - 30 lat - bramkarz - do 30 czerwca 2024 rok
Joan Román "žGoku" - 30 lat - ofensywny pomocnik - do 30 czerwca 2024 roku - umowa zawiera opcję przedłużenia po stronie klubu.

Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.06.2023, 10:13
Jeszcze tylko skrzydłowy, środkowy pomocnik i napastnik.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 28.06.2023, 10:35
No niezły szrot, tylko Goku sprawdzony (w innym klubie) reszta to jakieś odpady, tacy, którzy się u nas nie sprawdzali, wielkie niewiadome lub młode talenty.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 28.06.2023, 10:38
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze tylko skrzydłowy, środkowy pomocnik i napastnik.
+ Na pewno będzie też Gogół, ale nie wiem na ile on będzie dla nas więcej wnosił niż choćby Talar.

Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
No niezły szrot, tylko Goku sprawdzony (w innym klubie) reszta to jakieś odpady, tacy, którzy się u nas nie sprawdzali, wielkie niewiadome lub młode talenty.
O 90% zawodników sprowadzanych z Hiszpanii przez Kiko można powiedzieć że to wielkie niewiadome albo że odpady.

Igbekeme to też był odpad z Saragossy, a Tachi, Junca i Mula odpady których przez pół roku nikt nie chciał.

Ale spoko, narzekać można też dla samego narzekania.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 28.06.2023 o godz. 10:41.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.06.2023, 10:39
Potrzeba jeszcze:
1. Trenera
2. Bramkarza
3. Stopera
4. Lewego skrzydłowego
5. Napastnika

Na dziś skład, który powalczy o miejsce w okolicach 9-12
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.06.2023, 10:41
Ten Raton to śmierdzi na jakiś menadżerski układzik, bo recenzje tego gościa są tragiczne. Będzie mega zaskoczenie jak gość wypali
Goku=Fernandez
Ogromna dziura w środku pola.
Alfaro jako następca Muli? Jakoś szczerze wątpię.
Środek obrony mamy tragiczny, nie wierzę w Łasickich i Moltenisów, Colley to parodysta.

Reasumując, jeżeli nikt sensowny nie przyjdzie, środek pola będziemy łatać szklanym Bashą i Fajtłapowiciem, środek obrony się nie ogarnie (hehe, w co ja wierzę), w ofensywie będzie osamotniony Goku. To miejsce 9-12 po pierwszej rundzie całkiem realne.
Ostatnio edytowane przez tomasz_19 : 28.06.2023 o godz. 10:48.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 28.06.2023, 10:41
Według Bartka Kawelca, dziennikarza zajmującego się Podbeskidziem, Jarosław Królewski podpisał klauzulę wykluczającą Goku w meczach przeciwko Podbeskidziu, a gdyby Wisła wystawiła tego piłkarza do gry, to zapłaci dużą karę.

PS.

Karherop napisał(a):Wyświetl post
+ Na pewno będzie też Gogół
Amica Poznań nie wypuszcza zdolnej młodzieży, bo akurat w tym temacie znają się najlepiej w Polsce i na młodzieży zarabiają miliony euro, więc mało prawdopodobne, żeby ten Gogół odpalił. Wczoraj Królewski jeszcze zaprzeczał, że coś tam z nim dogadali, więc może się otrząsnął i zrozumiał, że nie ma sensu zbierać odpadków.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 28.06.2023 o godz. 10:47.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2023, 10:57
aNouc napisał(a):Wyświetl post
PS.

Amica Poznań nie wypuszcza zdolnej młodzieży, bo akurat w tym temacie znają się najlepiej w Polsce i na młodzieży zarabiają miliony euro, więc mało prawdopodobne, żeby ten Gogół odpalił. Wczoraj Królewski jeszcze zaprzeczał, że coś tam z nim dogadali, więc może się otrząsnął i zrozumiał, że nie ma sensu zbierać odpadków.
Zapewne tak jest, z tym że poprzeczka w Poznaniu jest podnoszona co raz wyżej i ciężko żeby Lech inwestował w gości na poziom 1 ligowy a nawet o potencjale na średniaka ekstraklasy. Nie opłaca im się trzymać na profesjonalnych kontraktach przecież 100 zawodników.

JK nt podpisu pod kontraktem Gogóła:

"Nie nie złożył. Ja też nie złożyłem. Na jutro umówiliśmy się na złożenie jak obaj dotrzemy w wyznaczone miejsce ��

PS. Super facet"

Przyzwoitych młodzieżowców u nas jak na lekarstwo i zupełnie mnie nie dziwi taki transfer. Oby tylko kontrakt max 2 lata+ przedłużenie .
Ostatnio edytowane przez Karherop : 28.06.2023 o godz. 10:59.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 28.06.2023, 11:00
Jak super facet, to niech go umówi na randkę z jakąś dziewczyną ze swojej rodziny.

Rodado też jest sympatyczny, tylko co z tego, jak później co mecz ma problem z trafieniem w światło bramki z 2 metrów.

Wisła potrzebuje dobrych piłkarzy, a nie super facetów.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 28.06.2023, 11:01
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Potrzeba jeszcze:
1. Trenera
2. Bramkarza
3. Stopera
4. Lewego skrzydłowego
5. Napastnika

Na dziś skład, który powalczy o miejsce w okolicach 9-12
Może gdyby odeszli Junca i Villar. Wg mnie możemy walczyć o bezpośredni awans. Diabeł tkwi w szczegółach i tego jak będą wyglądać rywale. Większość w tym momencie ma większe problemy niż my.

Rodado też jest sympatyczny, tylko co z tego, jak później co mecz ma problem z trafieniem w światło bramki z 2 metrów.
Zabawny fakt. Gdyby Rodado był etatowym wykonawcą jedenastek to prawdopodobnie skończyły sezon z ponad 15 bramkami i zupełnie inaczej by postrzegano jego sezon. Wg mnie Rodado i Fernandez nawzajem przeszkadzali sobie na boisku. Odejście tego drugiego, może mieć pozytywny wpływ na pierwszego.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2023, 11:06
Jak super facet, to niech go umówi na randkę z jakąś dziewczyną ze swojej rodziny.

Wisła potrzebuje dobrych piłkarzy, a nie super facetów.
Ja tego nawet nie komentuje, tylko wklejam co napisał.

Choć idąc dalej to za mało zawracamy uwagę na kwestie podejścia do zawodu piłkarza i potem się dziwimy że taki Starzyński, Plewka czy Fazlagic nie dojeżdżają. Patrząc ilu dobrych piłkarzy się u nas paliło mentalnie aż dziwne że jeszcze obsmiewamy ten aspekt.

Zupełnie nie wiem oczywiście co prezentuje ten Gogół, choć z tego co czytałem to taki typ piłkarza ala Jacek Góralski.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 28.06.2023 o godz. 11:09.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 28.06.2023, 11:09
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
Ten Raton to śmierdzi na jakiś menadżerski układzik, bo recenzje tego gościa są tragiczne. Będzie mega zaskoczenie jak gość wypali
Goku=Fernandez
Ogromna dziura w środku pola.
Alfaro jako następca Muli? Jakoś szczerze wątpię.
Środek obrony mamy tragiczny, nie wierzę w Łasickich i Moltenisów, Colley to parodysta.

Reasumując, jeżeli nikt sensowny nie przyjdzie, środek pola będziemy łatać szklanym Bashą i Fajtłapowiciem, środek obrony się nie ogarnie (hehe, w co ja wierzę), w ofensywie będzie osamotniony Goku. To miejsce 9-12 po pierwszej rundzie całkiem realne.
Było gdzieś pisane,że jak trenerem bramkarzy był Kowal to opiniował bramkarzy którymi interesuje się Wisła.Być może schemat pozostał i teraz opiniuje Łaciak.Więcej chyba dodawać nie muszę
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.06.2023, 16:28
A myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy. Głupi byłem. Jak widać mamy nowe kryterium oceniania przydatności zawodników do zespołu i ich weryfikowania:

"Super facet".

Strach się bać.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 28.06.2023, 19:57
gdzieś na necie mignęło mi, że jutro ma być info o odejściu Colleya
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 28.06.2023, 20:05
I nie tylko Colleya, choć niekoniecznie już jutro to nastąpi.

Kiko Ramirez dzisiaj:

Cytat:
Teraz skupiamy się na wytransferowaniu zawodników z wysokimi zarobkami. W niektórych przypadkach jesteśmy bliscy finalizacji tych odejść. A jak zaczną odchodzić ci zawodnicy, inni będą mogli do nas przyjść. Musimy zrównoważyć ten zespół pod względem ekonomicznym. Dotyczy to zawodników, na których już nie liczymy i którzy naszym zdaniem nie są w stanie dać nam tego, czego potrzebujemy. Wówczas bez pośpiechu będzie można wzmacniać ten zespół wartościowymi piłkarzami, którzy będą mogli spełnić nasze oczekiwania. Jako dyrektor sportowy muszę też zadbać o stronę finansową i chcę, aby klub pod tym względem był zdrowy.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.06.2023, 20:24
Nie jest to oczywiste priorytet ale do rezerw by się przydało 3-4 doświadczonych zawodników ściągnąć, jeżeli to nie ma być sztuka dla sztuki tylkonolatforma do rozwoju młodych zawodników
Rafał B idealnym kandydatem
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.06.2023, 20:27
W rezerwach może grać Basha,Uryga,Kuba,Hugi,Żyro...
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 28.06.2023, 20:51
Hugi, Basha, Uryga i Żyro z TOP pensjami będą w rezerwach grać?

To są za drodzy w utrzymaniu piłkarze, żeby grali w rezerwach. Rezerwy są głównie dla małolatów z Akademii Wisły, żeby mieli się gdzie ogrywać, a nie dla piłkarzy z pensją 50-80 tysięcy zł miesięcznie.
To już lepiej się ich pozbyć, no ale.. Hugiego może uda się pogonić, Uryga jest kontuzjowany, więc Królewski go nie będzie ruszał, Żyro wydaje się być bardzo spokojny o swoją przyszłość, patrząc po jego Instagramie, w takim sensie, że zostanie w Wiśle jako zmiennik, i zostaje Kuba.. ale on gówno zarabia, a to co dostaje przekazuje na jakieś domy dziecka, więc nie jest obciążeniem dla finansów klubu. A jak będzie w miarę zdrowy to powinien być wzmocnieniem.

Jasne, że gdyby wszyscy zostali i ostatecznie nie łapali się do kadry meczowej, to by ich do tych rezerw od czasu do czasu podrzucali, ale z pewnością na dziś nie jest to zamysłem kierownictwa, bo jest to działanie na szkodę finansów klubu. Bo to tak jakby kupić Audi S8, żeby nim jeździć wokół bloku na osiedlu.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 28.06.2023 o godz. 21:04.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.06.2023, 22:45
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Nie jest to oczywiste priorytet ale do rezerw by się przydało 3-4 doświadczonych zawodników ściągnąć, jeżeli to nie ma być sztuka dla sztuki tylkonolatforma do rozwoju młodych zawodników
Rafał B idealnym kandydatem
Nie sądzę żeby taka była rola rezerw. Mamy je żeby ogrywać gości z CLJ i utrzymywać rytm meczowy szerokiego składu.
Wynik sportowy nie jest kluczowy.

Za to Boguski jako asystent trenera rezerw...

Z kronikarskiego obowiązku: odszedł Warczak, do Stali Rzeszów.

@aNouc - oby faktycznie było tak jak mówi Kiko. Przydatność do składu takiego Colleya jest ujemna, Hugi nic nie pokazał, do tego masa niezdolnych młodych piłkarzy zapycha kadrę.

@All - Panowie, czepianie się słów Królewskiego? Ile wy lat kibicujecie Wiśle? Napisał że "super facet" a nie "dobry piłkarz". Szczerość godna pochwaly. Ja wszystkich naszych młodych kopaczy uważam za paralityków dopóki nie udowodnią że są tacy sobie. Sprawdza się w 95% przypadków.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.06.2023 o godz. 23:04.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 28.06.2023, 23:38
Delgado napisał(a):Wyświetl post
@pepe72

Czyli wg Ciebie drużyna rezerw ma istnieć po to by grał w niej taki Młyński do 35 roku życia?

I wtedy co, zostanie legendą?
Zagrał 23 mecze, z tego w tym roku głównie jako zmiennik. Pytanie czy mamy lepszych.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.06.2023, 07:44
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie sądzę żeby taka była rola rezerw. Mamy je żeby ogrywać gości z CLJ i utrzymywać rytm meczowy szerokiego składu.

.
Tak, tylko żeby to ogrywanie miało większy sens to raz, że trzeba awansować chociaż o ten jeden poziom gdzie już są zawodowe drużyny
A dwa to musi być kilku seniorów żeby nie grali jak drużyna prosto z CLJ
I jako seniorów nie mam na myśli Niewiadomskiego czy Sobola(którzy powinni pomyśleć prędzej nad zmianą zawodu) tylko gości co mogą podzielić się doświadczeniem i coś chłopakom podpowiedzieć
Każdy klub w Polsce , który sensownie szkoli młodzież (czyt Lech, Legia, Pogoń, Zagłębie) ma właśnie takich ludzi w rezerwach
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 29.06.2023, 07:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Rola rezerw to jedno, ale utrzymanie jakiegokolwiek przyzwoitego poziomu to drugie.

Celem pośrednim powinna być gra w 3 lidze bo ten poziom już coś sobą prezentuje. 4 liga to głównie kopanina i masa rzeźników.

Teraz w momencie gdy mamy odpływ juniorów może być problem z uzupełnianiem kadry na mecze rezerw. A tego nam jeszcze brakuje żeby rozwalić drużynę w CLJ i spaść z poziomu centralnego bo większość juniorów będzie grać w rezerwach.

Przypominam o zawodnicy pow 22 roku życia po rozegraniu 5 spotkań w pierwszej drużynie nie mogą już w danym sezonie grać w rezerwach (z tego co kojarzę nie ważne w jakim wymiarze minutowym, liczy się choćby 1 minuta jako występ).

Także jak dla mnie miejsce dla 2-3 zawodników którzy by trzymali ten zespół nie jest złym pomysłem. Rafał Boguski - jestem za, tym bardziej że sam tego chce.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 29.06.2023 o godz. 07:57.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 29.06.2023, 08:10
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Przypominam o zawodnicy pow 22 roku życia po rozegraniu 5 spotkań w pierwszej drużynie nie mogą już w danym sezonie grać w rezerwach (z tego co kojarzę nie ważne w jakim wymiarze minutowym, liczy się choćby 1 minuta jako występ).

Także jak dla mnie miejsce dla 2-3 zawodników którzy by trzymali ten zespół nie jest złym pomysłem. Rafał Boguski - jestem za, tym bardziej że sam tego chce.
Przepis się nieco zmienił. Teraz nie musi to być 5 meczów tylko 450minut łącznie. Na dodatek po nowym roku się zeruje.

To jednak już przeszłość, bo wiele zmieniło się od 1 lipca 2022 roku, a więc w obecnie trwającym sezonie. Przemodelowane zostały przepisy PZPN dotyczące udziału zawodników pierwszej drużyny w meczach drużyn posiadających choć jedną drużynę w ramach szczebla centralnego.

Pozwalają one nadal zawodnikom, którzy w roku zakończenia danego sezonu kończą 22 lata, grać bez ograniczeń – w obecnym sezonie są to zawodnicy rocznika 2001 oraz młodsi. Zawodnicy kończący 23 lata i starsi mają z kolei pewne ograniczenia, ale jednak dużo mniejsze niż w przeszłości. Utrata prawa do gry w rezerwach staje się faktem, zarówno w rundzie jesiennej jak i rundzie wiosennej, po rozegraniu 450 minut w pierwszej drużynie w każdej z rund. Czyli zawodnik, który we wrześniu rozegra 450 minut w pierwszym zespole, do końca roku nie może już pojawić się na boisku w ramach drużyny rezerw. Stan konta jednak zeruje mu się 1 stycznia danego roku i może wrócić do grania w drugim zespole. Dopiero po rozegraniu kolejnych 450 minut w „jedynce” w rundzie wiosennej przestaje mieć możliwość gry w „dwójce”. Różnica w stosunku do poprzednich regulacji jest spora
.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 29.06.2023, 09:42
Teraz to przepis stał się racjonalny. Ciekawe na ile będzie się jeszcze
grafik rezerw zgywał z terminami meczów jedynki? Pożyjemy zobaczymy