|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Co do Polaków ogółem to coś takiego jak kwestia adaptacji oraz znajomości ligi, brak barier językowych to są elementy nieocenione. Trzeba mieć na oku kolejnych "Jarochow". Okazje, bo takich jest niewiele, a teraz jak widać po rynku są nam sprzątane koło nosa. Patrząc też ogółem przez pryzmat 1 ligi to koszt utrzymania "Polaka" do Obcokrajowca jest zdecydowanie niższy. W esa już tak nie jest. Chyba że chcemy sobie zatrudniać Hiszpanów na sztukę z 4 ligi za 3k euro, ale już by chyba przesada. Mam pełne poparcie dla Kiko, ale jak w każdym przypadku trzeba się uważnie przyglądać w jaka stronę idzie budowa kadry |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Młyński adaptuje się caly sezon do pierwszej ligi - bez powodzenia. Mula, Villar i Junca z buta wchodzą w ligę i robią liczby. Pomyśl jeszcze trochę, bo na razie słabo Ci idzie. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wolfy potrafisz pisać posty bez wycieczek personalnych czy to już dla Ciebie awykonalne? Widzę że ta maniera nie tyle postępuje co po prostu jest już utrwalona. Nie ma postu w którym nie starasz się ośmieszać piszącego
Wiem że sprawia Ci przyjemność więc sobie to ustalmy - ja nie zamierzam się w to bawić. Nie odnosi się w moich postów, albo przyzwyczaj się że nie będziesz miał na nie odpowiedzi, jeśli będą w tonie j.w.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 18.06.2023 o godz. 21:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Niestety - jak wykazałem wyżej - Twoje opowieści o aklimatyzacji mają się nijak do rzeczywistości. Jest jeszcze coś takiego jak UMIEJĘTNOŚCI. Polacy którzy je mają są zwykle poza naszym zasięgiem. I nie musisz odpowiadać. Napisałem to żeby wypunktować bzdury które piszesz. Im mniej ich wrzucasz, tym lepiej. Jakoś przeżyjemy bez wiedzy że ktośtam musi dostać szansę bo nie zabił się o własne nogi grając w CLJ. EDIT: nie zawsze zgadzam się z Markusem ale tutaj trafił w punkt. EDIT 2: nie jestem przeciwnikiem polskich piłkarzy. Jestem przeciwnikiem polskich pseudotalentów. Jaroch, Łasicki, momentami Sapała - tak. Młyński, Szywacz, Niewiadomski, Gruszkowski, Wachowiak, Biegański, Starzyński - nie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.06.2023 o godz. 22:05.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
W sumie to z zaciągu Hiszpańskiego od Kiko to nie pograł sobie tylko Benito... każdy z pozostałych Hiszpanów to była niewątpliwie wartość dodana. Obyśmy kolejne okienko mieli taką samą skuteczność
hehe. Jakby nie spojrzeć przegraliśmy awans przez nasze DNA przegrywu i wirtuozerie naszego trenera... Wystarczyło wygrać mecz w Sosnowcu... eh :(Fakt, że poszczególni piłkarze mieli kontuzje to nie może dziwić... mam nadzieje, że skład, podstawowa 11 zostanie utrzymana i po przeprowadzeniu okresu przygotowawczego ograniczymy kontuzje w trakcie sezonu i co oczywiście zwiększymy zgranie.... Swoją drogą patrząc na Benito (który w sumie to nie dostał żadnej sensownej szansy)... to jakoś bardziej wierzę w tego gracza, że coś by pokazał w kolejnym sezonie niż takie galaktyczne perełki jak: Cisse, Niewiadomiski, Młyński, Plewka, Starzyńśki, Odrasek, Bartoń, Żyro i wiecznie kontuzjowany Uryga... Czy ktoś może wie, czy Uryga do końća kontraktu zagra chociaż jeden mecz 90 minut?!
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 18.06.2023 o godz. 22:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Status młodzieżowca należy się graczom z obywatelstwem polskim, którzy w roku kalendarzowym, w którym następuje zakończenie sezonu, kończą 22. rok życia oraz młodszym
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jest w Ekstraklasie. W pierwszej lidze (i niżej) młodzieżowiec może skończyć 21 lat w roku kalendarzowym w którym kończy się sezon. Obywatelstwo nadal obowiązuje.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok dzięki.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Spokojnie - skaut Paweł Brożek już działa i na pewno zaraz przygotuje nam listę młodych talentów.
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wyżej masz wyjasnione, ale tak.
Na starcie tamtego sezonu mieliśmy do wyboru na obowiązkowy przepis: Biegańskiego, Talara, Dudę , Szywacza, Niewiadomskiego, Starzynskiego, Skrobanskiego i Bartonia Teraz z tego grona zostaje Duda, Starzyński, Skrobanski,. Krzyżanowski + ew. Barton o ile przedłuży kontrakt i ew. wracajacy z wypożyczeń Warczak i Hoyo Też wolę Łasickich, Jarochow i Sapalow niż Młyńskich, Bieganskich, Niewiadomskich czy Wachowiakow, ale przy każdym w tej 2 grupie był również argument że " będą spełniać obowiązkowy przepis" w razie czego. Wisła nie szkoli piłkarzy, więc musi ich sprowadzać, więc musi zalicza wtopy - błędne koło czy tego chcemy czy nie. Można też postawić na tych juniorów którzy od nas nie odeszli, żeby tylko nie było powtórki że Starzyńskiego. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Poza tym mamy parodystę, który nie potrafi nic - w tym rozwijać piłkarzy. ![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
I ten przepis zostaje na nastepny sezon
https://prawosportowe.pl/a/regulacje...zonie-20232024 czyli rocznik 2003 i mlodsi. Bieganski jako mlodziezowiec byl bardzo wygadonym rozwiazaniem d) w przypadku kontuzji zawodnika młodzieżowego, występującego na pozycji bramkarza, uniemożliwiającej mu kontynuowanie gry (odnotowanej po meczu w sprawozdaniu sędziego) wymiana kontuzjowanego zawodnika może nastąpić na bramkarza nie spełniającego kryterium zawodnika młodzieżowego, a drużyna może kontynuować grę, z pomniejszonym o jeden limitem zawodników-młodzieżowych (art. 5 ust. 4 Regulaminu). |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Młodzieżowiec na bramce to wygoda ale zarazem iluzja że gra najlepszy piłkarz z możliwych na tej pozycji. Broda z kolei miał pecha że jego rocznik już się nie łapał w zeszłym sezonie do statusu.
W esa to chociaż poszli do głowy, aby przepis regulował ilość minut w przekroju całego sezonu, szkoda że nie poszerzyli tego o niższe ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
sory, ale granie Biegańskim kolejny sezon, kiedy będzie mocne ciśnienie na awans wydaje mi się nierozsądnym podejściem. Biegański strasznie obniżył loty i nie gwarantuje solidnej formy. Potrzebujemy pewnego, doświadczonego bramkarza, który nie będzie panikował w najważniejszych meczach.
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bramkarz to podstawa, filar drużyny. Kolejne gdyby ale jestem przekonany że dobry bramkarz wybroniłby nam kilka punktów więcej i byłby awans.
Ściągnięcie bramkarza poniżej 21-go roku życia który ogarnie temat to jak trafienie szóstki w totka. Do tego nie eksperymentowałbym z obroną bo to jak dawanie dziecku zapałek - ale chyba Wachowiak i Niewiadomski z tego wyleczyli.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 09:00.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2017
Offline |
|
|
Biegański od momentu odejścia Kowala z roli trenera bramkarzy zalicza stały regres, a wręcz cofa się w rozwoju. Jeśli już mamy kimś ryzykować to jedynie gdzieś na skrzydle lub na szpicy gdzie w naszej sytuacji lepiej żeby młody nie trafił 2/3 setek i trafił za 4 razem, bo statystycznie zrówna się lub będzie na zbliżonym poziomie skutecznością z Rodado.
Czy znów mamy ściągać jakiegoś młodego bramkarza na tę pozycję kosztem baboli i brakiem umiejętności gry na poziomie wyższym niż 4 liga? Dla mnie to kolejny strzał w kolano, bo nawet jeśli obrońcy będą trzymać poziom i stawać na głowie by przeciwnicy nie oddawali strzału z dystansu to każdy rożny/wolny będzie robił smród pod bramką... Będzie to wyglądało tak samo jak teraz. Duda jest najlepszym i najpewniejszym punktem młodzieży w klubie, po turnieju teraz na Węgrzech jakąś szansę powinien otrzymać również Krzyżanowski, a Chełmecki lub Bartoń mogą spokojnie wchodzić na ostatnie 10/15 minut, by zacząć łapać rytm. Nie wiem też jak finalnie wygląda sprawa z rezerwami, ale jeśli będą to takie chłopaki powinni tam być podstawowymi graczami by można realnie ocenić ich przełożenie treningowe na wkład w pierwszą drużynę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No tak, ale dobry napastnik nie zmaściłby tych kilkunastu sytuacji, jakie miał Rodado, czy Fernandez (nie wspomnę z litości o Żyro czy innych wynalazkach) i tez mielibyśmy kilka punktów więcej (no choćby dwa, trzy, a to już by starczyło).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wolałbym skutecznego napastnika, niż dobrego bramkarza
Choć posiadanie dobrego bramkarza i napastnika to luksus W naszej sytuacji, chyba nas na to nie stać Może Kiko znajdzie jakieś perełki w Hiszpanii.![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O wiele łatwiej znaleźć ogarniętego bramkarza niż napastnika z naszym budżetem, zwłaszcza w Polsce.
Szanse na jakiegoś goleadora to ułamek procenta. Moim zdaniem podejście "jak oni strzelą trzy, to my cztery" jest strasznie głupie i pokutują tu czasy Cupiała i Kasperczaka kiedy absolutnie dominowaliśmy nad rywalami. Stworzenie składu który tak będzie REGULARNIE grał kosztowałoby o wiele drożej niż poprzednia runda. Realia są takie że wielokrotnie zostaliśmy wypunktowani i jeśli faktycznie mamy awansować to to się musi zmienić. Jak Fernandez to dla Was za mało - luuudzie, pora wracać na Ziemię. Goli strzelaliśmy dość - za to traciliśmy za wiele i często były to gole wynikające z kuriozalnych błędów obrony i bramkarza. Zamiast fantazjować o drugim Żurawskim - gra obronna jest realnie do poprawienia, inaczej awans to będzie tylko marzenie. No ale tutaj przydałby się trener...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 11:41.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jasne, że gra obronna u nas w tym sezonie leżała. Każdy z obrońców ma praktycznie coś na sumieniu. Z tym, że "gra obronna" to nie tylko ostatnia linia przed bramkarzem. Szwankowała tez gra środka pola jeśli chodzi o bronienie całym zespołem.
Jasne, że Fernandez dał nam dużo, ale obydwaj z Rodado też zaprzepaścili wiele sytuacji, które przy normalnym napastniku powinny były skończyć się golem. Czy za grę obronną jest odpowiedzialny tylko trener? W naszym przypadku śmiem wątpić. Przecież on nawet Rodado ustawił jako pierwszego przeszkadzającego w rozwinięciu gry przez rywala. Większość głupich bramek traciliśmy nie dlatego, że drużyna była źle ustawiona, ale były to indywidualne błędy obrońców. Tego nie da się w pewnym wieku zmienić choćby był tu Mourinho |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak - indywidualne błędy kosztowały nas punkty Nie, Sobolewski nie jest bez winy bo jego psim obowiązkiem było ustawienie drużyny w fazie obronnej. Zwłaszcza przy SFG które leżały. Od tego jest trener. Więc o ile spektakularne indywidualne wyczyny naszych defensorów i bramkarza obciążają głównie ich (taki Colley to parodia stopera), to ktoś ich wystawił, ktoś przeprowadzał treningi i ktoś ustalił krycie. A to że w barażach dwa razy Puszcza strzelała z SFG niekrytym przez nikogo zawodnikiem przy 5-ciu obrońcach to wina trenera. Podobnie jak poronione próby gry piątką z tyłu przy braku materiału ludzkiego (wahadłowych) i wytrenowania tego ustawienia. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 19.06.2023 o godz. 17:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wielu młodych bramkarzy w Polsce po obiecującym debiucie nie rozwinęło się lub wręcz grało gorzej. To co oglądaliśmy to mógł być maks Biegańskiego. Bo jeśli przyjdzie nowy bramkarz i będzie solidny przez całą rundę, albo Broda zagra na wysokim poziomie to jednak okaże się że oczernialiście chłopa bezpodstawnie. Jeden napisał, drugi powtórzył... Mój ulubiony przykład: kiedyś dogmatem na tym forum było że Stolarczyk to wuefista a za jego sukcesami stał super ogarnięty taktycznie, genialny motywator - asystent. Jak on miał na imię, pamięta ktoś?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 20:16.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hmmm... Biegański sygnalizował po spadku z E-klasy chęć odejścia gdzieś dalej.
Wiem, że to znowu teoria spiskowa, ale "obniżenie umiejętności" może czasami ułatwiać znalezienie klienta, który nie będzie musiał płacić wielkiego odstępnego. A Mikołaj ma kontrakt do czerwca 2025 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2018
Offline |
|
|
Moim zdaniem na cito potrzebujemy defensywnego pomocnika z krwi i kości, a nie nowego bramkarza i obrońców, dokładnie takiego wymiatacza, jakim był kiedyś Sobol, który łatał by dziury między obroną, a linią pomocy. Puszcza strzelała gole z okolic przedpola i tam wg wszelkich prawideł powinien operować def. pomocnik, twardy gość, który potrafi pozamiatać również w powietrzu...
Nie wiem, czy inni też mają takie odczucie, ale Biegański mocno przygasł po ubiegłorocznym wywiadzie w tv, podczas którego jakiś zjeb wyzywał Go od starych kur**... Niestety mogło mieć to wpływ na psychę młodego człowieka, który zostawiał serducho na boisku i jak każdy nie zasłużył na takie traktowanie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jurek ogarnij się.Przy pierwszej bramce mamy przewagę liczebną w polu karnym nie licząc Biegańskiego 6 na 5,przy drugiej w okolicy przedpola jest 7 na 6 znowu na naszą korzyść.Choćby tam cała jedenastka stała to jak nie potrafią/nie chce im się skoczyć do główki to defensywny pomocnik choćby był nim Patric Vieira nie pomoże.Bronimy jak cipy,cały zespół
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|