The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.06.2023, 19:45
PAWEŁ napisał(a):Wyświetl post
I za pół roku by się okazało ze Goku zapomniał jak grać w piłkę a wymieniona trójka w PBB grałaby po profesorsku.
Idąc tym tropem to nigdy nie powinniśmy żegnać piłkarzy póki nie zakończą kariery
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 18.06.2023, 19:51
Cytat:
W odróżnieniu od Bashy czy Ondraska - ryzyko finansowe żadne. Kuba płaci sam sobie (jako współwłaściciel) minimalny dopuszczalny prawem kontrakt. Innymi słowy - Starzyńskiemu płacimy za miesiąc dużo więcej niż Kubie za te wszystkie lata. Kubie za pierwszy rok w Ekstraklasie zapłaciliśmy 6 tys. zł brutto. Za rok. Dawało nam to absurdalny przelicznik za gola i asystę w stosunku do innych naszych piłkarzy.

Inne ryzyka - urojone.
Tak, urojone, szczególnie jak będąc właścicielem czyli krótko mówiąc, mając moc aby bezpośrednio i po cichu temat zalatwić - zrobił cyrk na całą Polskę z Hyballą - artykuły w mediach, transparenty przeciwko trenerowi na treningu, cieszynka z Kmiecikiem po golu i zapewne, jak się można domyślać psucie atmosfery w szatni, skłócanie i napuszczanie na Hyballę innych.

Z Jażdyżyńskim też jak widać się nie mogł dogadać, o Obidzińskim nie wspomnę. Ostatecznie to i z kumplem Królewskim się oddalił w wizji prowadzenia klubu wspólnej pracy.

Kubie pasuje jedynie rodzina, Wuja i Dawid byli ok. Pewnie prywatnie też są ok

Kuba ma taki charakter, że albo będzie po jego myśli albo będzie rzucał kłody pod nogi - Hyballa i akcja z przejęciem klubu z Dawidem/Nowakiem i Wujem. Niestety na tym najbardziej ucierpiała Wisła. Wtedy po rozwaleniu drużyny przez jajeczko na Wielkanoc, i teraz przez spadek/brak awansu, gdzie Wuja już był przymierzany do Wisły przed Gulą, zostawiony po spadku, dostał więcej kompetencji, stery w klubie przejęli z Nowakiem i szybko zwinęli mandżur jak sie sami przekonali ile są warci.

Jedyna szansa na to, że teraz będzie lepiej jest taka, że wpływy Kuby zmalały z racji niewypału po przejęciu sterów przez Truskolasy oraz kontuzję, wiek i spadek umiejętności piłkarskich. Mając mniejsze wpływy i możliwości może dostosuje się do zasad i nie będzie prowadził swoich gierek.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 18.06.2023, 21:30
Markus napisał(a):Wyświetl post
Kiko jako Dyrektor Sportowy zrobił ostatnio najlepszą robotę na tym stanowisku od przynajmniej kilkunastu lat. Ściągnął prawie samych przydatnych i wartościowych zawodników od niepamiętnych czasów, mając przy tym śladową ilość pomyłek, a niektórzy już widzę zaczynają go atakować za źle wykonywaną pracę I oczywiście już chcieliby zmiany oraz powrotu do stawiania na młodych zdolnych Polaków, jak we wszystkich poprzednich latach, kiedy systematycznie notowaliśmy regres, a klub leciał w przepaść.

Takie rzeczy to chyba tylko na tym forum.
Gwoli ścisłości: musimy stawiać na młodych Polaków bo do tego zobowiązują nas przepisy. Wyobraź sobie że Duda łapie teraz kontuzje i ma cała runda z głowy? Kto ma grać w 1 składzie jako młodzieżowiec? Warczak z Garbarni? Krzyżanowski? Klub musi patrzeć na młodych Polaków.

Co do Polaków ogółem to coś takiego jak kwestia adaptacji oraz znajomości ligi, brak barier językowych to są elementy nieocenione. Trzeba mieć na oku kolejnych "Jarochow". Okazje, bo takich jest niewiele, a teraz jak widać po rynku są nam sprzątane koło nosa.

Patrząc też ogółem przez pryzmat 1 ligi to koszt utrzymania "Polaka" do Obcokrajowca jest zdecydowanie niższy. W esa już tak nie jest.

Chyba że chcemy sobie zatrudniać Hiszpanów na sztukę z 4 ligi za 3k euro, ale już by chyba przesada.

Mam pełne poparcie dla Kiko, ale jak w każdym przypadku trzeba się uważnie przyglądać w jaka stronę idzie budowa kadry
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 18.06.2023, 21:40
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Gwoli ścisłości: musimy stawiać na młodych Polaków bo do tego zobowiązują nas przepisy. Wyobraź sobie że Duda łapie teraz kontuzje i ma cała runda z głowy? Kto ma grać w 1 składzie jako młodzieżowiec? Warczak z Garbarni? Krzyżanowski? Klub musi patrzeć na młodych Polaków.

Co do Polaków ogółem to coś takiego jak kwestia adaptacji oraz znajomości ligi, brak barier językowych to są elementy nieocenione. Trzeba mieć na oku kolejnych "Jarochow". Okazje, bo takich jest niewiele, a teraz jak widać po rynku są nam sprzątane koło nosa.

Patrząc też ogółem przez pryzmat 1 ligi to koszt utrzymania "Polaka" do Obcokrajowca jest zdecydowanie niższy. W esa już tak nie jest.

Chyba że chcemy sobie zatrudniać Hiszpanów na sztukę z 4 ligi za 3k euro, ale już by chyba przesada.

Mam pełne poparcie dla Kiko, ale jak w każdym przypadku trzeba się uważnie przyglądać w jaka stronę idzie budowa kadry
Kwestia adaptacji to mit którym zakochani w krajowym drewnie tacy jak Ty uzasadniają swoje wymysły.
Młyński adaptuje się caly sezon do pierwszej ligi - bez powodzenia.
Mula, Villar i Junca z buta wchodzą w ligę i robią liczby.

Pomyśl jeszcze trochę, bo na razie słabo Ci idzie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 18.06.2023, 21:43
Wolfy potrafisz pisać posty bez wycieczek personalnych czy to już dla Ciebie awykonalne? Widzę że ta maniera nie tyle postępuje co po prostu jest już utrwalona. Nie ma postu w którym nie starasz się ośmieszać piszącego

Wiem że sprawia Ci przyjemność więc sobie to ustalmy - ja nie zamierzam się w to bawić. Nie odnosi się w moich postów, albo przyzwyczaj się że nie będziesz miał na nie odpowiedzi, jeśli będą w tonie j.w.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 18.06.2023 o godz. 21:50.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.06.2023, 21:49
Wolfy potrafisz pisać posty bez wycieczek personalnych czy to już dla Ciebie awykonalne? Widzę że ta maniera nie tyle postępuje co po prostu jest już utrwalona. Nie ma postu w którym nie starasz się ośmieszać piszącego

Wiem że sprawia Ci przyjemność więc sobie to ustalmy - ja nie zamierzam się w to bawić. Nie odnosi się w moich postów, albo przyzwyczaj się że nie będziesz miał na nie odpowiedzi.
Ja Twój bełkot o super młodych talentach które muszą grać bo ich stracimy czytam od lat. Już mi się ulewa. Budowanie Młyńskiego, Szywacz super star, Koncewicz Żyłka, "wrzućmy pół CLJ-tki do składu". Jesteś totalnie odklejony.

Niestety - jak wykazałem wyżej - Twoje opowieści o aklimatyzacji mają się nijak do rzeczywistości. Jest jeszcze coś takiego jak UMIEJĘTNOŚCI. Polacy którzy je mają są zwykle poza naszym zasięgiem.

I nie musisz odpowiadać. Napisałem to żeby wypunktować bzdury które piszesz. Im mniej ich wrzucasz, tym lepiej. Jakoś przeżyjemy bez wiedzy że ktośtam musi dostać szansę bo nie zabił się o własne nogi grając w CLJ.

EDIT: nie zawsze zgadzam się z Markusem ale tutaj trafił w punkt.

EDIT 2: nie jestem przeciwnikiem polskich piłkarzy. Jestem przeciwnikiem polskich pseudotalentów. Jaroch, Łasicki, momentami Sapała - tak. Młyński, Szywacz, Niewiadomski, Gruszkowski, Wachowiak, Biegański, Starzyński - nie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.06.2023 o godz. 22:05.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 18.06.2023, 22:30
W sumie to z zaciągu Hiszpańskiego od Kiko to nie pograł sobie tylko Benito... każdy z pozostałych Hiszpanów to była niewątpliwie wartość dodana. Obyśmy kolejne okienko mieli taką samą skuteczność hehe. Jakby nie spojrzeć przegraliśmy awans przez nasze DNA przegrywu i wirtuozerie naszego trenera... Wystarczyło wygrać mecz w Sosnowcu... eh :(

Fakt, że poszczególni piłkarze mieli kontuzje to nie może dziwić... mam nadzieje, że skład, podstawowa 11 zostanie utrzymana i po przeprowadzeniu okresu przygotowawczego ograniczymy kontuzje w trakcie sezonu i co oczywiście zwiększymy zgranie....

Swoją drogą patrząc na Benito (który w sumie to nie dostał żadnej sensownej szansy)... to jakoś bardziej wierzę w tego gracza, że coś by pokazał w kolejnym sezonie niż takie galaktyczne perełki jak: Cisse, Niewiadomiski, Młyński, Plewka, Starzyńśki, Odrasek, Bartoń, Żyro i wiecznie kontuzjowany Uryga... Czy ktoś może wie, czy Uryga do końća kontraktu zagra chociaż jeden mecz 90 minut?!
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 18.06.2023 o godz. 22:34.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 18.06.2023, 22:31

Ten przepis tak brzmi?Junior musi być Polakiem?Pytam bo nie wiem
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 18.06.2023, 22:58
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Status młodzieżowca należy się graczom z obywatelstwem polskim, którzy w roku kalendarzowym, w którym następuje zakończenie sezonu, kończą 22. rok życia oraz młodszym
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.06.2023, 01:17
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Status młodzieżowca należy się graczom z obywatelstwem polskim, którzy w roku kalendarzowym, w którym następuje zakończenie sezonu, kończą 22. rok życia oraz młodszym
Tak jest w Ekstraklasie. W pierwszej lidze (i niżej) młodzieżowiec może skończyć 21 lat w roku kalendarzowym w którym kończy się sezon. Obywatelstwo nadal obowiązuje.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 19.06.2023, 07:35
Ok dzięki.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 19.06.2023, 07:38
Spokojnie - skaut Paweł Brożek już działa i na pewno zaraz przygotuje nam listę młodych talentów.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 19.06.2023, 07:40
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Wyżej masz wyjasnione, ale tak.

Na starcie tamtego sezonu mieliśmy do wyboru na obowiązkowy przepis: Biegańskiego, Talara, Dudę , Szywacza, Niewiadomskiego, Starzynskiego, Skrobanskiego i Bartonia

Teraz z tego grona zostaje Duda, Starzyński, Skrobanski,. Krzyżanowski + ew. Barton o ile przedłuży kontrakt i ew. wracajacy z wypożyczeń Warczak i Hoyo

Też wolę Łasickich, Jarochow i Sapalow niż Młyńskich, Bieganskich, Niewiadomskich czy Wachowiakow, ale przy każdym w tej 2 grupie był również argument że " będą spełniać obowiązkowy przepis" w razie czego.

Wisła nie szkoli piłkarzy, więc musi ich sprowadzać, więc musi zalicza wtopy - błędne koło czy tego chcemy czy nie. Można też postawić na tych juniorów którzy od nas nie odeszli, żeby tylko nie było powtórki że Starzyńskiego.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 19.06.2023, 07:45
Wyżej masz wyjasnione, ale tak.

Na starcie tamtego sezonu mieliśmy do wyboru na obowiązkowy przepis: Biegańskiego, Talara, Dudę , Szywacza, Niewiadomskiego, Starzynskiego, Skrobanskiego i Bartonia

Teraz z tego grona zostaje Duda, Starzyński, Skrobanski,. Krzyżanowski + ew. Barton o ile przedłuży kontrakt i ew. wracajacy z wypożyczeń Warczak i Hoyo

Też wolę Łasickich, Jarochow i Sapalow niż Młyńskich, Bieganskich, Niewiadomskich czy Wachowiakow, ale przy każdym w tej 2 grupie był również argument że " będą spełniać obowiązkowy przepis" w razie czego.

Wisła nie szkoli piłkarzy, więc musi ich sprowadzać, więc musi zalicza wtopy - błędne koło czy tego chcemy czy nie. Można też postawić na tych juniorów którzy od nas nie odeszli, żeby tylko nie było powtórki że Starzyńskiego.
My przede wszystkim nie potrafimy WPROWADZAĆ młodych piłkarzy do składu. U nas wygląda to na zasadzie: wstawiamy do składu i myślimy, że reszta już sama pójdzie.
Poza tym mamy parodystę, który nie potrafi nic - w tym rozwijać piłkarzy.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.06.2023, 08:09
I ten przepis zostaje na nastepny sezon
https://prawosportowe.pl/a/regulacje...zonie-20232024
czyli rocznik 2003 i mlodsi.
Bieganski jako mlodziezowiec byl bardzo wygadonym rozwiazaniem
d) w przypadku kontuzji zawodnika młodzieżowego, występującego na pozycji bramkarza, uniemożliwiającej mu kontynuowanie gry (odnotowanej po meczu w sprawozdaniu sędziego) wymiana kontuzjowanego zawodnika może nastąpić na bramkarza nie spełniającego kryterium zawodnika młodzieżowego, a drużyna może kontynuować grę, z pomniejszonym o jeden limitem zawodników-młodzieżowych (art. 5 ust. 4 Regulaminu).
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 19.06.2023, 08:23
Młodzieżowiec na bramce to wygoda ale zarazem iluzja że gra najlepszy piłkarz z możliwych na tej pozycji. Broda z kolei miał pecha że jego rocznik już się nie łapał w zeszłym sezonie do statusu.

W esa to chociaż poszli do głowy, aby przepis regulował ilość minut w przekroju całego sezonu, szkoda że nie poszerzyli tego o niższe ligi.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.06.2023, 08:48
sory, ale granie Biegańskim kolejny sezon, kiedy będzie mocne ciśnienie na awans wydaje mi się nierozsądnym podejściem. Biegański strasznie obniżył loty i nie gwarantuje solidnej formy. Potrzebujemy pewnego, doświadczonego bramkarza, który nie będzie panikował w najważniejszych meczach.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.06.2023, 08:56
Bramkarz to podstawa, filar drużyny. Kolejne gdyby ale jestem przekonany że dobry bramkarz wybroniłby nam kilka punktów więcej i byłby awans.

Ściągnięcie bramkarza poniżej 21-go roku życia który ogarnie temat to jak trafienie szóstki w totka. Do tego nie eksperymentowałbym z obroną bo to jak dawanie dziecku zapałek - ale chyba Wachowiak i Niewiadomski z tego wyleczyli.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 09:00.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arek95
Senior Member

Od: 07.2017

Stary 19.06.2023, 09:31
Biegański od momentu odejścia Kowala z roli trenera bramkarzy zalicza stały regres, a wręcz cofa się w rozwoju. Jeśli już mamy kimś ryzykować to jedynie gdzieś na skrzydle lub na szpicy gdzie w naszej sytuacji lepiej żeby młody nie trafił 2/3 setek i trafił za 4 razem, bo statystycznie zrówna się lub będzie na zbliżonym poziomie skutecznością z Rodado.
Czy znów mamy ściągać jakiegoś młodego bramkarza na tę pozycję kosztem baboli i brakiem umiejętności gry na poziomie wyższym niż 4 liga? Dla mnie to kolejny strzał w kolano, bo nawet jeśli obrońcy będą trzymać poziom i stawać na głowie by przeciwnicy nie oddawali strzału z dystansu to każdy rożny/wolny będzie robił smród pod bramką... Będzie to wyglądało tak samo jak teraz.
Duda jest najlepszym i najpewniejszym punktem młodzieży w klubie, po turnieju teraz na Węgrzech jakąś szansę powinien otrzymać również Krzyżanowski, a Chełmecki lub Bartoń mogą spokojnie wchodzić na ostatnie 10/15 minut, by zacząć łapać rytm. Nie wiem też jak finalnie wygląda sprawa z rezerwami, ale jeśli będą to takie chłopaki powinni tam być podstawowymi graczami by można realnie ocenić ich przełożenie treningowe na wkład w pierwszą drużynę.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 19.06.2023, 10:49
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Bramkarz to podstawa, filar drużyny. Kolejne gdyby ale jestem przekonany że dobry bramkarz wybroniłby nam kilka punktów więcej i byłby awans.
No tak, ale dobry napastnik nie zmaściłby tych kilkunastu sytuacji, jakie miał Rodado, czy Fernandez (nie wspomnę z litości o Żyro czy innych wynalazkach) i tez mielibyśmy kilka punktów więcej (no choćby dwa, trzy, a to już by starczyło).

Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.06.2023, 10:54
Wolałbym skutecznego napastnika, niż dobrego bramkarza Choć posiadanie dobrego bramkarza i napastnika to luksus W naszej sytuacji, chyba nas na to nie stać Może Kiko znajdzie jakieś perełki w Hiszpanii.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.06.2023, 11:33
O wiele łatwiej znaleźć ogarniętego bramkarza niż napastnika z naszym budżetem, zwłaszcza w Polsce.
Szanse na jakiegoś goleadora to ułamek procenta.

Moim zdaniem podejście "jak oni strzelą trzy, to my cztery" jest strasznie głupie i pokutują tu czasy Cupiała i Kasperczaka kiedy absolutnie dominowaliśmy nad rywalami. Stworzenie składu który tak będzie REGULARNIE grał kosztowałoby o wiele drożej niż poprzednia runda.

Realia są takie że wielokrotnie zostaliśmy wypunktowani i jeśli faktycznie mamy awansować to to się musi zmienić.

Jak Fernandez to dla Was za mało - luuudzie, pora wracać na Ziemię. Goli strzelaliśmy dość - za to traciliśmy za wiele i często były to gole wynikające z kuriozalnych błędów obrony i bramkarza. Zamiast fantazjować o drugim Żurawskim - gra obronna jest realnie do poprawienia, inaczej awans to będzie tylko marzenie.

No ale tutaj przydałby się trener...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 11:41.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 19.06.2023, 12:20
Jasne, że gra obronna u nas w tym sezonie leżała. Każdy z obrońców ma praktycznie coś na sumieniu. Z tym, że "gra obronna" to nie tylko ostatnia linia przed bramkarzem. Szwankowała tez gra środka pola jeśli chodzi o bronienie całym zespołem.

Jasne, że Fernandez dał nam dużo, ale obydwaj z Rodado też zaprzepaścili wiele sytuacji, które przy normalnym napastniku powinny były skończyć się golem.

Czy za grę obronną jest odpowiedzialny tylko trener?
W naszym przypadku śmiem wątpić.
Przecież on nawet Rodado ustawił jako pierwszego przeszkadzającego w rozwinięciu gry przez rywala.
Większość głupich bramek traciliśmy nie dlatego, że drużyna była źle ustawiona, ale były to indywidualne błędy obrońców.
Tego nie da się w pewnym wieku zmienić choćby był tu Mourinho

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 19.06.2023, 12:28
Jasne, że gra obronna u nas w tym sezonie leżała. Każdy z obrońców ma praktycznie coś na sumieniu. Z tym, że "gra obronna" to nie tylko ostatnia linia przed bramkarzem. Szwankowała tez gra środka pola jeśli chodzi o bronienie całym zespołem.

Jasne, że Fernandez dał nam dużo, ale obydwaj z Rodado też zaprzepaścili wiele sytuacji, które przy normalnym napastniku powinny były skończyć się golem.

Przecież on nawet Rodado ustawił jako pierwszego przeszkadzającego w rozwinięciu gry przez rywala.
Większość głupich bramek traciliśmy nie dlatego, że drużyna była źle ustawiona, ale były to indywidualne błędy obrońców.
Nie no gdzie tam.Sobolewski odpowiedzialny za grę obronną?Kto to wymyślił? I jeszcze pojeby czepiają się ustawienia w obronie jak na przykładzie drugiej straconej bramki z Puszczą w barażach widać,że wszystko gra...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.06.2023, 16:16

I tak, i nie.
Tak - indywidualne błędy kosztowały nas punkty
Nie, Sobolewski nie jest bez winy bo jego psim obowiązkiem było ustawienie drużyny w fazie obronnej. Zwłaszcza przy SFG które leżały. Od tego jest trener.

Więc o ile spektakularne indywidualne wyczyny naszych defensorów i bramkarza obciążają głównie ich (taki Colley to parodia stopera), to ktoś ich wystawił, ktoś przeprowadzał treningi i ktoś ustalił krycie. A to że w barażach dwa razy Puszcza strzelała z SFG niekrytym przez nikogo zawodnikiem przy 5-ciu obrońcach to wina trenera. Podobnie jak poronione próby gry piątką z tyłu przy braku materiału ludzkiego (wahadłowych) i wytrenowania tego ustawienia.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 19.06.2023, 17:02
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
sory, ale granie Biegańskim kolejny sezon, kiedy będzie mocne ciśnienie na awans wydaje mi się nierozsądnym podejściem. Biegański strasznie obniżył loty i nie gwarantuje solidnej formy. Potrzebujemy pewnego, doświadczonego bramkarza, który nie będzie panikował w najważniejszych meczach.
Mnie się wydaje, że każdy- młodszy czy starszy straci szybko formę i pewność jak będzie miał kiepskiego trenera i treningi więc w tą stronę bym działał. No ale jeśli musi trenerem musi pozostać kolega to będzie to co jest teraz i nic więcej.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 19.06.2023 o godz. 17:05.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 19.06.2023, 20:12
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Mnie się wydaje, że każdy- młodszy czy starszy straci szybko formę i pewność jak będzie miał kiepskiego trenera i treningi więc w tą stronę bym działał. No ale jeśli musi trenerem musi pozostać kolega to będzie to co jest teraz i nic więcej.
Jesteś w 100% pewny że to wina trenera bramkarzy? Że to nie kolejny mit tłumaczący dlaczego talent okazuje się jednak cieniasem?

Wielu młodych bramkarzy w Polsce po obiecującym debiucie nie rozwinęło się lub wręcz grało gorzej. To co oglądaliśmy to mógł być maks Biegańskiego.

Bo jeśli przyjdzie nowy bramkarz i będzie solidny przez całą rundę, albo Broda zagra na wysokim poziomie to jednak okaże się że oczernialiście chłopa bezpodstawnie. Jeden napisał, drugi powtórzył...

Mój ulubiony przykład: kiedyś dogmatem na tym forum było że Stolarczyk to wuefista a za jego sukcesami stał super ogarnięty taktycznie, genialny motywator - asystent. Jak on miał na imię, pamięta ktoś?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.06.2023 o godz. 20:16.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 19.06.2023, 20:18
Hmmm... Biegański sygnalizował po spadku z E-klasy chęć odejścia gdzieś dalej.

Wiem, że to znowu teoria spiskowa, ale "obniżenie umiejętności" może czasami ułatwiać znalezienie klienta, który nie będzie musiał płacić wielkiego odstępnego.
A Mikołaj ma kontrakt do czerwca 2025

Odpowiedz cytując
Greg25
Senior Member

Od: 08.2018

Stary 19.06.2023, 22:29
Moim zdaniem na cito potrzebujemy defensywnego pomocnika z krwi i kości, a nie nowego bramkarza i obrońców, dokładnie takiego wymiatacza, jakim był kiedyś Sobol, który łatał by dziury między obroną, a linią pomocy. Puszcza strzelała gole z okolic przedpola i tam wg wszelkich prawideł powinien operować def. pomocnik, twardy gość, który potrafi pozamiatać również w powietrzu...

Nie wiem, czy inni też mają takie odczucie, ale Biegański mocno przygasł po ubiegłorocznym wywiadzie w tv, podczas którego jakiś zjeb wyzywał Go od starych kur**... Niestety mogło mieć to wpływ na psychę młodego człowieka, który zostawiał serducho na boisku i jak każdy nie zasłużył na takie traktowanie.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 19.06.2023, 22:52
Jurek ogarnij się.Przy pierwszej bramce mamy przewagę liczebną w polu karnym nie licząc Biegańskiego 6 na 5,przy drugiej w okolicy przedpola jest 7 na 6 znowu na naszą korzyść.Choćby tam cała jedenastka stała to jak nie potrafią/nie chce im się skoczyć do główki to defensywny pomocnik choćby był nim Patric Vieira nie pomoże.Bronimy jak cipy,cały zespół
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów