The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.06.2023, 06:58
Wierność,

nie jestem pewny czy sprzeda. Pisałem o tym jakoś w kwietniu/maju, że piłka uzależnia i Jaro popłynął w tym kierunku. Pisałem też, że jest coś alternatywnego, że być może ma jakiś deal na stole jeśli chodzi o Synerise, tak że będzie w stanie wózek ciągnąc nad otychczasowym poziomie sam. Tempo budowy drużyny zaraz po ogłoszeniu decyzji świadczy o tym, że był plan B na wypadek fiaska rozmów z inwestorem i wcale ten deal nie był tak pewny jak tu pokazywałeś. Klepnięty Junca, Kiko, teraz Alfaro świadczy o tym, że to są przemyślane i przygotowane ruchy (i to akurat dobrze).
Nie chce mi się wierzyć, żeby tak inteligentna osoba jak JK działał na zasadzie "jakoś to będzie". I nie wierzę, żeby nie miał w razie konieczności tych 6-12 mln na dosypanie.
Problem jest zupełnie inny. Ciągłe pożyczanie pieniędzy na życie ponad stan sprawi, że Wisła stanie się niesprzedawalna (chyba, że właściciel umorzy dług). Wyobraź sobie nastawienie inwestora kiedy przejmuje klub z długiem realnym 50 pare milionów a 100 mln. A tyle będzie za chwilę bo na dziś jest 58 mln dojdzie powiedzmy 12 z nadchodzącego sezonu i koszt przebudowy Myślenic (które jak się domyślam będą kredytowane). I kręcimy się pod 100 mln.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 17.06.2023, 08:16
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
azor (nick nie jest przypadkowy ) pożyteczny idioto

To właśnie siebie opisujesz w swoim poście. Coś ci tam kazali napisać, coś tam wygooglałeś i coś tam napisałeś.

Ale po kolei...

Ja nie piszę, że klub ma ujawniać szczegóły oferty, która ZOSTAŁA ZŁOŻONA PO PODPISANIU NDA (albo NDCA, ale tego nie wiemy ;-), wiesz co to NDCA? googlaj)

Piszę, że klub powinien ujawnić LIST INTENCYJNY.
List intencyjny to nic innego jak taki list, w którym inwestor pisze ładną treścią: Jesteśmy Cyrkowy Kapitał spółka z o.o. Znamy Waszą sytuację sportowo-finansową i jesteśmy zainteresowani podjęciem rozmów o zakupie pakietu kontrolnego klubu Wisła Kraków. Dysponujemy odpowiednim kapitałem, aby poprawić sytuację ekonomiczną i sportową klubu, oraz mamy pomysł na funkcjonowanie tego klubu. Chętnie przedstawimy na powyższe dowody w toku dwustronnych rozmów.

TYLE. Tam nic więcej nie ma. Czasami padają kwoty za jakie ma być transakcja, ale to kiedy pośrednicy dopinają deal a inwestor i sprzedający spotykają się żeby podpisać papiery. Wiemy jednak, że w przypadku Wisły pośredników nie było.

Taki list intencyjny podpisuje się PRZED podpisaniem NDA. Jest pierwszym kontaktem pomiędzy stronami. I nie podlega zapisom z NDA czy NDCA.

Azor poszczekałeś, teraz do budy dokształć się i niech osoby, które cię instruują na przyszłość robią to sprawniej.
wiesz o tym, że list intencyjny też można utajnić przez nda?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 17.06.2023, 08:35
azor napisał(a):Wyświetl post
wiesz o tym, że list intencyjny też można utajnić przez nda?
Plus lecenie z takimi rzeczami do mediów to możliwe zamknięcie sobie drogi na przyszłość u innych potencjalnych kontrahentów. Nikt nie chce być obrabiany medialnie gdyby się jednak nie dogadali.

Pamiętajcie że Wisła to nie jedyny biznes Królewskiego. To nie jest nawet biznes na którym zarabia. Musi dbać o swoje dobre imię.

Jak jestem sceptyczny co do inwestora to fakt że szczegóły nie wypływają świadczy dobrze o środowisku wokół klubu. Poza tym, jeżeli to naprawdę byli jacyś oszuści - czy naprawdę potrzebny nam rozgłos taki jak z Meresińskim czy Vanną Li? Jest sezon ogórkowy, wszystkie media będą to wałkować.

Wisła nie chce się kojarzyć z oszustami, gangami narkotykowymi etc. Dużo pracy poszło żebyśmy się z tym już nie kojarzyli.
W zupełności wystarczy że jesteśmy memem na boisku.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 17.06.2023, 08:39
Oczywiście, że można. Jak masz swój biznes, nie jest zaangażowane w ten biznes koło 120 tysięcy ludzi to sobie utajniasz każdy przecinek. Jak w Twój interes ludzie zainwestowali około 10 milionów złotych to nie zamykasz sobie ścieżki bycia transparentnym. Chyba, że masz w tym swój interes żeby opinia publiczna nie mogła poznać faktów
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 17.06.2023, 09:15
A może ta umowa była tak napisana, że nie było w naszym interesie awansować. Dlatego ujawnianie jej teraz to otwarcie puszki z pandorą.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 17.06.2023, 09:47
A co to ta pandora? Czy CanPack ma cos z tym wspolnego?
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.06.2023, 10:03
Drozd już tak odleciał, że myśli, że w puszcze Pandory znajdzie Pandorę.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:08
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Drozd już tak odleciał, że myśli, że w puszcze Pandory znajdzie Pandorę.
Widzisz kolego, byłem ciekawy kto pierwszy zacznie się sadzić na inteligenta

Gratulacje.

A, przepraszam widzę, że ktoś cię wyprzedził.

Zatem gratulacje dla obu .
Ostatnio edytowane przez Drozd : 17.06.2023 o godz. 10:10.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:13
Nie wiem czy ja większy inteligent, czy ty, że wiesz, że mecze celowo przegrane i że zasada jest prosta... wystarczyło wtajemniczyć napastnika i bramkarza hehe
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.06.2023, 10:18
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jasne, a jak nie będzie (albo nie zapłacą) to bankrutujemy. Super plan.
Nigdzie nie powiedziałem że to super plan ale nie wykluczam,że ci co pożyczają nie są takimi romantykami za jakich się podają i mogą w ten sposób kombinować
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:20
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Nigdzie nie powiedziałem że to super plan ale nie wykluczam,że ci co pożyczają nie są takimi romantykami za jakich się podają i mogą w ten sposób kombinować
Wykluczyć w tym cyrku nie można niczego, ale to mało prawdopodobne.
Mam nadzieję.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:28
Nie wiem czy ja większy inteligent, czy ty, że wiesz, że mecze celowo przegrane i że zasada jest prosta... wystarczyło wtajemniczyć napastnika i bramkarza hehe
Bo to bardzo wygodne podejście,przegrali specjalnie i ....,nie trzeba robić wtedy jakichś pojebanych analiz pracy trenera,sztabu czy jakości piłkarzy w kadrze.
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 17.06.2023, 10:34
W każdym razie nie tylko Drozd uważa że to co się działo w ostatnich kolejkach nie tylko w meczach Wisły to jest karwasz nie możliwe w żadnym stadium paralitycznym.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:44
Cytat:
W każdym razie nie tylko Drozd uważa że to co się działo w ostatnich kolejkach nie tylko w meczach Wisły to jest karwasz nie możliwe w żadnym stadium paralitycznym.
Ja sam mam takie myśli. Czasami mega dziwnie wygląda ta liga. Ale takie twierdzenia, że zapewne tak było i Biegański to tak podejrzanie bronił, wiecie, wystarczy napastnika i bramkarza przekręcić...
Albo kolejne jakieś urojenia, że w umowa z inwestorem była tak napisana, że bardziej się opłaca nie awansować...

No ta, na pewno tak było.
drozd:
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 17.06.2023, 10:44
@Skarabeus,

czyli tak czy inaczej staną przed ścianą prędzej czy później i wtedy trzeba będzie wrócić do pkt. pod tytułem inwestycja. Bo cały czas dosypywać się nie da. Jeszcze mając takie plany.
Przypomnę, że on sam pisał parę dni temu na TT, że wie że Wisła potrzebuje dużej gotówki i pracuje nad metodami.. Zatem imo coś się dzieje w tle jeszcze o czym nie wiemy. Ale wg mnie nie chodzi o Synerise, bo pisał, że to bardziej perspektywa 2-3 lat dopiero. Zobaczymy.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:47
No to ciekawe co wymyśli, skoro już w tym roku nie znalazł "marnych" 4 mln zł i musiał ze swojej kieszeni dosypywać.
Jaro to raczej taki marzyciel. Myślał, że prowadzenie klubu okaże się łatwe i romantyczne, a tu wychodzi, że trudne to jest, a biznes jest specyficzny nie jakiś zero jedynkowy. Teraz marzy o tym, że kasa z nieba spadnie.
Gdyby to wszystko było takie łatwe to by niejeden klub działał na takich zasadach, że kasę wytrząsa z nieba, długów nie ma, przynosi zyski i się rozwija. Zasada jest raczej prosta, albo ktoś ma za dużo kasy i ja topi w klubie, albo klub szkoli młodzież i za kasę z transferów "żyje".

Wszystkie inne źródła dochodu są zbyt małe i nieregularne żeby wydolić na utrzymanie klubu, pensje, a może jeszcze samemu kupować piłkarzy*

Oczywiście sprzedaż swoich młodych talentów to też nie jest pewne źródło regularnej kasy ale przy założeniu, że akademia działa ok, klub jest oknem wystawowym na świat młodych kopaczy, to raczej co jakiś czas regularnie, te fundusze wpływają i jak nie w jednym roku kilka mln euro wpadnie, to w kolejnym wpadnie.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 17.06.2023 o godz. 10:51.
drozd:
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:52
Oczywiście, że można. Jak masz swój biznes, nie jest zaangażowane w ten biznes koło 120 tysięcy ludzi to sobie utajniasz każdy przecinek. Jak w Twój interes ludzie zainwestowali około 10 milionów złotych to nie zamykasz sobie ścieżki bycia transparentnym. Chyba, że masz w tym swój interes żeby opinia publiczna nie mogła poznać faktów
Tak szczerze - czy to naprawdę tak istotne, żeby teraz poznać nazwę inwestora?

Tez uwazam, ze JK zrobił niepotrzebny cyrk pt: już za chwile, już za momencik, ale dajcie spokój i tak chyba każdy podskórnie czuł, że nie z tego nie będzie. Nauczony - niestety - wiślacką niedolą, która ciągnie się już od paru lat.

Gdyby mógł - to pewnie by powiedział kto, co i dlaczego się wysypało, a czasami mam wrażenie że albo ktoś nie wierzy że w ogóle jakiś inwestor był albo snuje drozdowe teorie, co w sumie jest tym samym.

Chętniej usłyszałbym jakąś rzeczowa argumentację w kwestii Sobola.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 17.06.2023, 10:54
W sytuacji gdy na TT tylu jest zachwyconych polityką JK aż się prosi zrobić kolejną emisję akcji. Akcje za 4 czy ileś baniek zapewne zostałyby wykupione w ciągu pół dnia.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 17.06.2023, 10:59
@Jaroo1,

ja o tym właśnie piszę. Niepojęte jest dla mnie, zakładając, że podmiot był uczciwy - można to wnioskować skoro rozmowy trwały tyle czasu (i sprawdzała go kancelaria Synerise), że odrzucasz 100 baniek, przy tak trudnej sytuacji finansowej klubu, nie mając nic w zanadrzu. Ładne słowa o miękkich powodach, intuicji itp., wszystko super, ale tym kasy klubowej nie zapełnisz.

Liczę, że po prostu alternatywny plan okazał się być coraz realniejszy i to wpłynęło na decyzję.
A mam nadzieję, że nie chodzi o to, że on ma przeświadczenie, że teraz będzie zmieniał całą piłkę czyli innymi słowy postawi siebie i swoje ambicje ponad Wisłę. To jednak przyjmuje jako mało realne, bo wtedy takich rozmów nie podjąłby i nie prowadził miesiącami.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 17.06.2023, 11:00
powtórzony post, do usunięcia
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 17.06.2023, 11:03
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
W sytuacji gdy na TT tylu jest zachwyconych polityką JK aż się prosi zrobić kolejną emisję akcji. Akcje za 4 czy ileś baniek zapewne zostałyby wykupione w ciągu pół dnia.
A ja się mogę założyć że byłby problem z opchnięciem ich w założonym czasie
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 17.06.2023, 11:07
azor napisał(a):Wyświetl post
Tak szczerze - czy to naprawdę tak istotne, żeby teraz poznać nazwę inwestora?

Tez uwazam, ze JK zrobił niepotrzebny cyrk pt: już za chwile, już za momencik, ale dajcie spokój i tak chyba każdy podskórnie czuł, że nie z tego nie będzie. Nauczony - niestety - wiślacką niedolą, która ciągnie się już od paru lat.

Gdyby mógł - to pewnie by powiedział kto, co i dlaczego się wysypało, a czasami mam wrażenie że albo ktoś nie wierzy że w ogóle jakiś inwestor był albo snuje drozdowe teorie, co w sumie jest tym samym.

Chętniej usłyszałbym jakąś rzeczowa argumentację w kwestii Sobola.
Moim zdaniem istotne mając na uwadze poprzednie próby sprzedaży-te udane i mniej udane-aby wiedzieć czy prezes takiego klubu jak Wisła dał się wpuścić w maliny kolejnym przebierańcom czy faktycznie jeśli już rozmawiał to czy z kimś poważnym.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 17.06.2023, 12:06
Serek,

historia zweryfikuje jak się twój post zestarzeje.
Kiedyś, wcześniej czy później, klub zmieni właściciela i być może pojawi się ktoś kto będzie chciał rozliczać przeszłość a nie ją rozliczać.

A ponieważ jesteś w grupie naiwnych, którzy wierzyli w Marzenkę, to i teraz niestety do twoich słów należy mieć bardzo daleko idący dystans.
Twoje wczorajsze posty już się brzydko zestarzały. Puściłeś cuchnącego bąka, próbując wciągnąć Socios, czy mnie osobiście, w jakieś stworzone na prędce spiskowe teorie, tworząc narrację, że świadomie próbujemy coś przemilczeć. Chciałeś nas postawić w złym świetle, umknęło ci jednak, że w RN spółki zasiada przedstawiciel naszego stowarzyszenia, który ma - oczywiście do pewnego momentu - możliwość kontroli i z tej możliwości korzysta. Krótko pisząc, zrobiliśmy w tej kwestii co do nas należy, manipulancie.

Zamiast milczeć i usunąć te bzdury, które wysmarowałeś, brniesz dalej... Dno.

Jeszcze raz podkreślę - jesteśmy pewni, że klub rozmawiał z podmiotem zainteresowanym zakupem Wisły i nie była to żadna ściema.

Ocena wiarygodności tego podmiotu, negocjacje, czy ostateczna decyzja o przyjęciu/odrzuceniu oferty, to już rola właścicieli klubu.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 17.06.2023, 16:29
Znacie nazwę tego podmiotu?
Odpowiedz cytując
Grzybiarz
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 17.06.2023, 17:40
football culture poland spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Odpowiedz cytując
Grzybiarz
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 17.06.2023, 17:41
Robi się ciekawiej ku zdumieniu władz Wrocławia, nie złożyli oferty
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Stary 17.06.2023, 17:47
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem istotne mając na uwadze poprzednie próby sprzedaży-te udane i mniej udane-aby wiedzieć czy prezes takiego klubu jak Wisła dał się wpuścić w maliny kolejnym przebierańcom czy faktycznie jeśli już rozmawiał to czy z kimś poważnym.
I rozumiem, że gawiedź znawców z TT i wiślackiego forum będzie to oceniać? Jeżeli gadać z Meresińskim 2.0 to wtedy co? Ta sama gawiedź odwoła z fotelu prezesa? Na uj to drążyć, temat nieaktualny, w żaden sposób negocjacje nie wpływały na funkcjonowanie klubu. Królewski nie jest idealny. Bez "ale" - w zakresie jego osoby i działań. Kto by nie był prezesem - szczegóły nieudanego przejęcia nie miałyby znaczenia.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 17.06.2023, 17:54
A jak piszą dziennikarze z Wrocławia, cały przetarg był właściwie ustawiony pod nich
Ciekawa sprawa.. skoro nie mieli planu B, to dziwne, że nie byli bardziej elastyczni w kwestii Wisły (jeśli przyjmiemy, że rzeczywiście poszło o personalia w dużej mierze).
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.06.2023, 18:14
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
A jak piszą dziennikarze z Wrocławia, cały przetarg był właściwie ustawiony pod nich
Ciekawa sprawa.. skoro nie mieli planu B, to dziwne, że nie byli bardziej elastyczni w kwestii Wisły (jeśli przyjmiemy, że rzeczywiście poszło o personalia w dużej mierze).
Jeżeli to byli Ci sami...
Jeżeli poszło o personalia...
Bo jak nie to niemal wszystko co zostało tu napisane na ten temat jest bez sensu
I na tym poprzestańmy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 17.06.2023, 20:51
Ne wiem, ale po tym co widziałem i z Sosnowcem i z Puszczą dopuszczam taką przyczynę naszej postawy. A już takie cyrki widziałem, że na stwierdzenia, że to niemożliwe. Mogę się tylko uśmiechnąć.

Natomiast wiem, że wystarczy załatwić napastnika i brakarza żeby cała drużyna była ugotowana. To taki sport.

Ale było minęło...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów