The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.06.2023, 17:18
Prezes Królewski podał liczby. Konsekwentnie przychody nazywa budżetem. Już w sumie nie wiem czy to jest specjalnie, żeby robić zamieszanie, czy to brak wiedzy. A może jakaś nowa moda.

W każdym razie wg. tej wypowiedzi przychody mają wynieść 25-30 milionów, a dziura budżetowa 5-12 milionów. Oczywiście nie wiemy, czy są brane pod uwagę jakieś przepływy nadzwyczajne (ściągnięcie/spłacenie długów, transfery in/out) czy nie. Jeśli te liczby odnoszą się tylko do podstawowej działalności to by znaczyło, że koszty mają wynieść 34-37 milionów. Czyli jest planowane cięcie o jakieś 3-6 milionów. Ciekawe na czym.

No i niestety dziennikarz jak zawsze zamiast zadać kluczowe pytanie, skąd się mają wziąść środki na pokrycie tej dziury, odpuścił temat. Bo jeśli weźmiemy tą większą liczbę (a wg mnie to i tak optymistyczne podejście jeśli ma nie być głębokiej restrukturyzacji) i dodamy 4-5 milionów niepokrytego deficytu z minionego sezonu to dostajemy niebagatelną kwotę 16-17 milionów do zasypania.

Są jakieś inne opcje poza inwestorem?
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 10.06.2023, 17:32
gobet dorzuci za zyski z zagłębia i puszczy
Odpowiedz cytując
Armin
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 10.06.2023, 20:48
Z tego 12 mln to pożyczki od właścicieli. Kurcze ja naiwnie myslalem że oni jako kibice którzy dorobili się w swoim życiu po prostu tą kasę dają na klub który mają w sercu. A tu wszystko trzeba oddać co do grosza. Czyli kochajmy się jak bracia liczmy się jak żydzi.
Powód: .
Ostatnio edytowane przez Armin : 10.06.2023 o godz. 20:50.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.06.2023, 22:06
zamknijcie juz ten temat - KONIEC JZADY BIALEJ GWIAZDY - Jaro zagral va banqe - ni udal sie skok na milino z C+ i tyle .....zostalo juz trzepanko Inkcognitow i innych takich psichhujkow z SB .... krzykacze , na koniec obciagnijcie faje waszemu Maradonie co najebalBramek cieniasom ( w tym polowa z karnych) i zarabial tyle co cale druzyny - ktorym strzelal fafocle ...nast sezon pogramy nołnejmami - i MOZE sie uda jakos utrzymac
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 10.06.2023, 22:14
piłeś, nie pisz
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 10.06.2023, 22:24
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
piłeś, nie pisz
bo ? bo ktos napisal prawde
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 10.06.2023, 22:41
Prawda jest taka, że skoro nawet panu ex-właścicielowi się tak ulało, że w przypływie frustracji tworzy teorie spiskowe, to zwykły kibic też ma prawo pisać głupoty.

Bardziej bym się skupił na tym, że ludzie dalej kupuję narrację medialną Jarosława Królewskiego (którą bezlitośnie punktuje Piknik1906) i wierzą w bajki o inwestorze.

To jest prawdziwy dramat.
Odpowiedz cytując
ReMix
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 10.06.2023, 22:52
Jeszcze 5 dni, i wszystko sie wyjasni..
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Stary 10.06.2023, 23:06
Ewentualnie 5 tygodni, ale wtedy to już na pewno.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.06.2023, 00:18
Oczywisty komunikat, który pojawi się w tym tygodniu:

"Ze względu na na brak jednoznacznej deklaracji ze strony potencjalnego inwestora co do planów w stosunku do zespołu po pozostaniu w 1 Lidze podjęto decyzję, iż aktualna struktura właścicelska jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla dobra i szacunku historii klubu jakim jest Wisła Kraków."

Wywiad Jaro:

"Stwierdziłem - jako osoba podejmująca decyzje i biorącą pełną odpowiedzialność za wszystkie ruchy związane z klubem - że to będzie najlepsze możliwe rozwiązanie na ten moment. Konglomerat, z którą rozmawialiśmy od stycznia okazał się niewiarygodny w realiach pozostania w 1 lidze. Oczywiście byliśmy przygotowani na taki wariant dlatego też od dzisiaj wdrażamy plan B, który począwszy od składu personalnego zespołu po strukturę organizacyjną musi być zrewidowany pod kątem naszych możliwości finansowych. Prowadzimy rozmowy z potencjalnymi nowymi sponsorami, dla których Wisła jako marka jest wciąż magnesem czy to pod kątem wizerunkowym czy też stricte biznesowym. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że nie planujemy żadnych gwałtownych ruchów na jakiejkolwiek płaszczyźnie funkcjonowania klubu - dotyczy to również struktury sportowej, tj. trener Sobolewski pozostaje na swoim stanowisku, negocjujemy z zawodnikami, których kontrakty wygasają z końcem bieżącego miesiąca, optymalizujemy również działania pozyskania zawodników obserwowanych przez nasz niezawodny dział scoutingu. To tyle, jeszcze raz chciałbym przeprosić wszystkich za porażkę, której jestem winien ja - nikt inny"

Sobol:

"Będziemy kontynuować pracę z rundy wiosennej, która jak wszyscy widzieli przyniosła zamierzony efekt...nie chcę już nigdy więcej nikogo zawieść, więc przeanalizujemy wszystkie błędy popełnione w meczach z Puszczą i Zagłębiem, wyeliminujemy je i zaczniemy walkę o miejsce, do którego przynależy taki klub jak Wisła Kraków, czyli ekstraklasę. (nerwowo spogląda na zegarek, czy nie przekroczył 40 sekund) Dziękuję, widzimy się po obozie w Turcji"

Luis Fernandez:

Historia wyszukiwania Chrome: "apartment, Nowy Świat, Warszawa"

Błaszczykowski:

(trwająca od ponad roku cisza po oratorskim występie na środku stadionu).....(oczekiwanie, kiedy opowie swoją wersję)...."dajcie mi spokój, mam najważniejszy mecz w sezonie w piątek". Poza tym upadałem w swoim życiu tyle razy i zawsze się podnosiłem.

Nowak:

"Wiadomo, że jestem po stronie Kuby, a nie tego informatyka. Zresztą Kuba mi nawet mówił co mam mówić, to mówię".

serek:

Socios to pasjonaci i prawdziwi kibice. To samo mówiłem o SKWK, Marzenie i Damianie. Władysław, który w środowisku lizodupów Błaszyczkowskiego był "ciekawym kandydatem na prezesa" już teraz przyjacielem nie jest. "

Wolfy:

(odgłos odbijających się naprzemiennie jaj Jakuba oraz Jerzego od szyi/czoła ów będącego w górnych widełkach zarobków w swoim zawodzie )
Ostatnio edytowane przez azor : 11.06.2023 o godz. 00:21.
Odpowiedz cytując
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Stary 11.06.2023, 08:13
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Lucek a dlaczego do Kołaczyka się nie przysrasz?Jest zbyt bliskim kolegą św Jakuba?
Bo wg. Lucusia winny jest tylko i wyłącznie Tomek, a Jarek i Kuba są niewinni. Jak wspomniał na sb do Kuby ma neutralne podejście, ale na innego, byłego już właściciela zrzuca całą winę. Jak już kogoś obwiniamy to obwiniajmy wszystkich skoro nie wiemy kto i jakie podejmował decyzje.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 11.06.2023, 09:15
Bartosz Karcz:

Cytat:
Najpóźniej do 15 czerwca powinna zapaść ostateczna decyzja, czy Wisła będzie miała nowego właściciela większościowego i czy na jej czele dalej będzie stał Jarosław Królewski w roli prezesa.

15 czerwca kończy się umowa między stronami, według której nie mogą one prowadzić rozmów z innymi podmiotami i muszą zamknąć negocjacje Warunki ewentualnego przejęcia Wisły zostały już zresztą wynegocjowane, umowa jest spisana. Ostateczną decyzję czy chce wpuścić tego inwestora do klubu musi podjąć teraz już sam Królewski.

Kuszą spore pieniądze, których wpompowanie w Wisłę inwestor miałby zagwarantować w umowie. Według moich informacji mowa jest o 90 milionach złotych w trzy-czteroletniej perspektywie. Jeśli Jarosław Królewski nie wyrazi zgody, będzie musiał znaleźć około 12 milionów złotych do zasypania dziury budżetowej jeśli chodzi o nowy sezon.
www.instagram.com/wislakrakowsa
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 11.06.2023, 09:39
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 11.06.2023, 10:16
No to artykuł Karcza (który od dłuższego czasu jest zewnętrznym biurem prasowym naszego prezesa) jest kolejnym dowodem, że niestety mówimy o funduszu Mada. Niestety, bo im dłużej nie mogę nic o nich znaleźć (poza autopromo wątpliwej jakości na ich własnej stronie) tym bardziej się martwię.

Kwota 90 milionów gra z 20 milionami euro z artykułów związanych ze Śląskiem. Okres 4-5 lat z tamtych artykułów podkręcono do 3-4. Deklarowana kiedyś współpraca na bazie polskiego prawa gra z założeniem polskiej spółki (BTW jeśli podmiot o kapitale 50 tysięcy z siedzibą na zamkniętym osiedlu mieszkaniowym na Wilanowie ma coś gwarantować to słabe mamy te gwarancje).

Czyli raczej wiadomo już czego mniej więcej możemy się spodziewać. Jeśli rzeczywiście dysponują taką kwotą to jest nieźle. Powinno pozwolić wygrzebać się z najpilniejszych długów i najpewniej awansować do Ekstraklasy. Na wiele więcej bym nie liczył. Podkreślam jeśli. Niestety z mojego doświadczenia wynika, że jak ktoś mówi, że ma 20 na 4 lata to tak naprawdę ma 5 na pierwszy rok i ogólną koncepcję jak organizować kolejne 15 jeśli pierwsze 5 da oczekiwany efekt.

Oczywiście dla Wisły 5 milionów euro oznacza szansę przetrwania w obecnym kształcie więc jeśli nie ma nic innego to trzeba mocno trzymać kciuki żeby było chociaż te 5.

Magiczne przeniesienie terminu wyłączności z 15 kwietnia na 15 czerwca pominę. Nie ma się co znęcać nad redaktorem i jego źródłem osobowym. Szczególnie, że jak się poczyta komentarze to widać, że ta magia działa.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Stary 11.06.2023, 11:10
Prawdopodobnie koniec Wisły zostanie odwleczony o 4-5 lat. Problem w tym, że o ile obecny deficyt na 12 mln udałoby się spłacić przy pospolitym ruszeniu kibiców (tj. emisji nowych akcji), to już długów narobionych przez tego "inwestora" zapewne nie będziemy w stanie spłacić.

Wyrażałem już tutaj opinię, ze chciałbym, aby ten inwestor spier***ł gdzie pieprz rośnie i się od nas odczepił. Niestety Królewski może teraz nie mieć wyboru.

BTW Tak się skończył ambitna próba awansu bez zatrudniania trenera.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 11.06.2023, 12:09
Królewski nie ma wyboru, no chyba, że pożyczy znowu 12 baniek. Byłby głupi gdyby to zrobił. Cała kasa zostanie przejedzona przez układ towarzysko-rodzinno-wiślacki oraz na czterdziestu kopaczy. Status quo zostanie zachowany i dalej będziemy się kopać w I lidze, albo jeszcze niżej.
JK: "Koniec z bylejakością i dziadostwem. Czas na godność, klasę i profesjonalizm."
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 11.06.2023, 12:10
Trzeba było po s.......eniu z ekstraklasy wyjebac wszystkich zatrudnić tańszych za 25% naszego budrzetu, pokopać ze 2 lata okrzepnąć i przystąpić do szturmu na ekstraklape. A tak mam nieodparte wrażenie ze czeka nas bankructwo i 4 liga, szkoda tylko zmarnowanego czasu.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 11.06.2023, 12:26
Pieniądze na polską piłkę bardzo duże. Kluczem teraz kto tym będzie zarządzał, jacy ludzie tu przyjdą. Do tego dochodzą sponsorzy, w przypadku awansu prawa TV i będzie można mówić o budżecie z górnej połowy Ekstraklasy.
Co oczywiste fundusz będzie chciał zarabiać, jak zawsze. Aby to jednak robić potrzebuje dobrego okna wystawowego ergo mocnej drużyny.

Ten klub jak tlenu potrzebuje nowego otwarcia, profesjonalizacji i takiego pozytywnego odcięcia od sentymentów, legend. W tym widzę szansę w tym funduszu. Generalnie ostrożny optymizm.
Odpowiedz cytując
Obserwator
Member

Od: 01.2004

Stary 11.06.2023, 16:25
Delgado napisał(a):Wyświetl post
Panie obserwatorze... do dziś uważałem Pana za jedynego sensownego w dotychczasowym ("nowożytnym") układzie właścicielskim.

Niestety zaczął Pan pisać na forum..

[...]
Panie Delgado, czuję się w obowiązku podziękować za ten i kolejny post. Informacja o utracie poważania u jednej z (niewielu zapewne) osób mających o mnie coś na kształt przynajmniej nie negatywnego zdania radosna wprawdzie nie jest, ale zawsze to dobrze mieć jakąś informację zwrotną od osoby, nazwijmy to, niezaangażowanej w sprawę. Mam wprawdzie wrażenie, że fakt tego niezaangażowania mógł wpłynąć na Pana ocenę, ale niezbywalny fakt jest taki, że większość czytających pełnego oglądu sytuacji nie ma i powinienem pisząc brać to pod uwagę. Dodatkowo fakt, że bardzo wstrzemięźliwe opisanie jakiegoś promila zdarzeń wokół klubu może zostać odczytane jako tworzenie teorii spiskowych jest dla mnie bardzo otrzeźwiający. Ze swojej strony zapewniam, że ani jedno zdanie nie zostało napisane bez oparcia na faktach.

Nie wchodząc już w szczegóły po dłuższym zastanowieniu muszę przyznać Panu rację. Powinienem poprzestać na poinformowaniu, iż pan Lucek i jego źródła są skrajnie niewiarygodne i na tym zakończyć nie wdając się w dyskusje. Nic ona nie zmieniła, a osoby niezaangażowane mogły się poczuć niekomfortowo ze względu na, przyznaję, dość wyrazistą formę. Wszystkie takie osoby przepraszam.

Na delikatne usprawiedliwienie stylu wypowiedzi mam to, że niejaki pan Lucek być może nawet nieświadomie kolportował pomówienia wymyślane m.in. przez bardzo kontrowersyjną postać, która wyrządziła klubowi wiele szkód swoim zachowaniem. Czasami szkód bardzo poważnych i trudnych do odwrócenia (że wspomnę tylko o wykorzystaniu Wisły w kampanii wyborczej 2019 pewnego senatora dla którego działał w sztabie wyborczym organizując absurdalne protesty pod urzędem miasta jakoby w interesie klubu, które nam wtedy zrujnowały strategię rozmów z gminą). Pomówienia te były dla mnie o tyle bolesne, że fałszywie zrzucały na mnie odpowiedzialność za stan spraw w stowarzyszeniu TS i słaby poziom jego współpracy z Akademią w sytuacji, gdy bardzo wiele poświęciłem aby ten aspekt wiślackiego świata uzdrowić. Z marnym skutkiem przyznaję, ale niestety opór materii w Akademii był zbyt duży. Pomówienia od miesięcy uporczywie rozprzestrzeniane były nie tylko na sb forum jak próbuje sugerować pan Lucek, ale również w świecie rzeczywistym wśród rodziców zawodników Akademii, co wiem z bezpośrednich relacji, a to bolesne tym bardziej.

Proszę się nie kłopotać moim życiem osobistym. Wzloty i upadki jak u wszystkich. Zapewniam, że zupełnie wystarczającym powodem do głębokiej frustracji jest oglądanie wydarzeń ostatnich kilkunastu miesięcy w klubie bez szans na ich korektę oraz ze świadomością, że zostanie to zapisane na moje konto i będę musiał z tym żyć. Od wtorku mam prawdopodobnie rekordowy poziom adrenaliny i stąd pewnie moje nierozważne zachowanie. Ja niestety dokładnie wiem, co ten wtorkowy wynik oznacza i potrafię sobie wyobrazić konsekwencje. To utrudnia wyważone zachowania.

Wprawdzie do pana Lucka napisałem o ostatnim poście tylko w tamtym temacie rozważając napisanie czasem czegoś w innych, ale ponieważ emocje wokół Wisły raczej opadać nie będą być może jednak powinienem, kierując się Pańską uprzejmą radą, wrócić na forum do profilu działalności jaki leżał u podstaw wyboru nicka Obserwator. Warte zastanowienia.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję,
TJ
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.06.2023, 17:38
Jeżeli przy wejściu nowego inwestora, jako Prezes zostanie Królewski i DS Kiko Ramirez to jest to gwarant, że krzywda nam się nie stanie. W innej konfiguracji WYPIE*DALAĆ
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.06.2023, 19:50
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli przy wejściu nowego inwestora, jako Prezes zostanie Królewski i DS Kiko Ramirez to jest to gwarant, że krzywda nam się nie stanie. W innej konfiguracji WYPIE*DALAĆ
Dokładnie tak.

Czytam tu pretensje do Obserwatora, że przekazuje cokolwiek z realiów funkcjonowania klubu, kiedy płacze ex prezesa traktowane są jako uprawnione.

Fakt, że przez ostatnie lata zmarnowano potężne pieniądze jak na polskie realia i nikt się z tego nie wytłumaczył, fakt że mamy kilkudziesięciu piłkarzy na utrzymaniu za poważne pieniądze przy czym niewielu z nich nadaje się do grania nawet na pierwszoligowym poziomie. To dowód istniejącej w Wiśle patologii.

Po przejęciu władzy przez Królewskiego, praktycznie z dnia na dzień widoczna była zmiana, jednak w decydującym momencie lepka maź znowu dała o sobie znać.

Bez uświadomienia sobie problemu, trafnej diagnozy co sprawia, że nie idziemy do przodu. Żadna zmiana personalna w drużynie czy sztabie nie pomoże. Z czasem nastąpi załamanie, tak jak w postawie Fernandeza czy Biegańskiego.

Dlatego wszelkie informacje o tym jak wyglądały zależności w klubie kto o czym decydował są kluczowe. żeby znaleźć przyczynę i postawić diagnozę. Czasami gangrena zmusza do drastycznych posunięć. Trzeba tylko wiedzieć czy ciąć pod kolanem czy przy samej ...

Dlatego obserwacja obserwacją, ale reakcja na mącenie kibicom w głowach to obywatelski obowiązek.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.06.2023, 20:08
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak.

Czytam tu pretensje do Obserwatora, że przekazuje cokolwiek z realiów funkcjonowania klubu, kiedy płacze ex prezesa traktowane są jako uprawnione.

Fakt, że przez ostatnie lata zmarnowano potężne pieniądze jak na polskie realia i nikt się z tego nie wytłumaczył, fakt że mamy kilkudziesięciu piłkarzy na utrzymaniu za poważne pieniądze przy czym niewielu z nich nadaje się do grania nawet na pierwszoligowym poziomie. To dowód istniejącej w Wiśle patologii.

Po przejęciu władzy przez Królewskiego, praktycznie z dnia na dzień widoczna była zmiana, jednak w decydującym momencie lepka maź znowu dała o sobie znać.

Bez uświadomienia sobie problemu, trafnej diagnozy co sprawia, że nie idziemy do przodu. Żadna zmiana personalna w drużynie czy sztabie nie pomoże. Z czasem nastąpi załamanie, tak jak w postawie Fernandeza czy Biegańskiego.

Dlatego wszelkie informacje o tym jak wyglądały zależności w klubie kto o czym decydował są kluczowe. żeby znaleźć przyczynę i postawić diagnozę. Czasami gangrena zmusza do drastycznych posunięć. Trzeba tylko wiedzieć czy ciąć pod kolanem czy przy samej ...

Dlatego obserwacja obserwacją, ale reakcja na mącenie kibicom w głowach to obywatelski obowiązek.
Na forum większość sobie uświadamia problem i co z tego dla klubu? W klubie jak było wszystko na opak tak jest dalej ( poza nominacją i działaniami Kiko).
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 11.06.2023, 21:54
Z czasem nastąpi załamanie, tak jak w postawie Fernandeza czy Biegańskiego.
Takie załamania formy nie są niczym niezwykłym w przypadku piłkarzy, którzy grają w Polsce. Nie trzeba dorabiać do tego teorii spiskowych. Wisła została źle skonstruowana jako drużyna, brakuje odpowiedniego balansu. Gdyby był, w słabszych momentach lub w meczach, których z różnych powodów nie możemy wygrać, przynajmniej byśmy remisowali albo grali tak jak Puszcza z nami, licząc na błędy przeciwnika. Z gównianą obroną i grą defensywną zespołu, to samobójstwo. No i przy okazji jesteśmy bardzo przewidywalni.

Nie wiem jakie zmiany planuje klub, ale teraz już 1 liga wie co trzeba zrobić, żeby z nami wygrać. Oczywiście nie każda drużyna, nawet z tą wiedzą sobie z nami poradzi, ale mam wrażenie, że będzie dużo trudniej.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.06.2023, 22:13
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Takie załamania formy nie są niczym niezwykłym w przypadku piłkarzy, którzy grają w Polsce. Nie trzeba dorabiać do tego teorii spiskowych. Wisła została źle skonstruowana jako drużyna, brakuje odpowiedniego balansu. Gdyby był, w słabszych momentach lub w meczach, których z różnych powodów nie możemy wygrać, przynajmniej byśmy remisowali albo grali tak jak Puszcza z nami, licząc na błędy przeciwnika. Z gównianą obroną i grą defensywną zespołu, to samobójstwo. No i przy okazji jesteśmy bardzo przewidywalni.

Nie wiem jakie zmiany planuje klub, ale teraz już 1 liga wie co trzeba zrobić, żeby z nami wygrać. Oczywiście nie każda drużyna, nawet z tą wiedzą sobie z nami poradzi, ale mam wrażenie, że będzie dużo trudniej.
Czyli mamy słabszą obronę niż Puszcza? Czy słabiej bronimy jako drużyna. Jeżeli taki Fernandez nagle zamiast grać dla zespołu zaczyna kiwać się w stronę własnej bramki, a w polu karnym zachowuje się tak jak z Puszczą. To nie jest wahanie formy, tylko kompromitacja/sabotaż. To za co mu płacimy tyle ile zarabia cała Puszcza razem wzięta. Żeby dał dupy w kluczowym momencie?

Przewidywalni? A to Puszcza jest nieprzewidywalna? Zaskoczyli nas tymi dwoma bramkami? 1 liga wie? Co wie? Że trzeba wrzucić na aferę, albo strzelić w środek to wpadnie?

Daliśmy dupy po w pewnym momencie przestaliśmy być drużyną tak jak nie byliśmy przez ostatnie lata. Na początku wiosny udało się dzięki Królewskiemu, Kiko i Sztabowi stworzyć drużynę. I efekty były od razu. W pewnym momencie się to posypało. Druga połowa z Rzeszowem już zapaliła lampkę.

Nie bez powodu izraelici 40 lat łazili w kółko po pustyni, żeby żaden z mentalnością niewolnika nie wszedł do ziemi obiecanej...

doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Na forum większość sobie uświadamia problem i co z tego dla klubu? W klubie jak było wszystko na opak tak jest dalej ( poza nominacją i działaniami Kiko).
Ale nominacja i działania Kiko to właśnie powiew świeżości. Tyle, że można sobie wietrzyć, kupować oczyszczacze powietrza i nic to nie da skoro jest nasrane za szafą. Ciężką, szafą którą trudno odsunąć i jedni nie podejrzewają, że stamtąd coś śmierdzi, a ci co wiedzą nie mówią, bo gdyby szafę przesuwać to nie wiadomo co z niej wypadnie.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 11.06.2023 o godz. 22:23.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 11.06.2023, 22:57
czekamy na wersje zdarzeń Kuby
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 12.06.2023, 00:09
Czyli mamy słabszą obronę niż Puszcza? Czy słabiej bronimy jako drużyna.
To splot kilku elementów... Staramy się z różnym skutkiem grać bardzo ofensywnie. To z automatu sprawia, że zostawiamy więcej miejsca przeciwnikom, na przykład takim jak Puszcza. Pod taką grę również sprowadzamy piłkarzy. Fajnych, kiedy kreujemy i wszystko nam wychodzi. Tracących wiele ze swojej wartości, gdy trzeba walczyć na pięści albo biegać za piłką. Sama zmiana taktyki czy ustawienia nie rozwiązuje problemu, gdyby tak było w piłce nie byliby potrzebni tacy ludzie jak dawny Sobol, Krychowiak czy Murawski. A my ich nie mamy. Grając wobec tego na większym ryzyku z miękkimi, technicznymi fajami w składzie, dostajemy dosyć często po dupie (to bardziej stwierdzenie dotyczące ekstraklasy, niż słabszej 1 ligi), kiedy nie są w formie, nie mają dnia, albo przeciwnik nie padnie po 60 minutach, jest lepszy fizycznie lub mądrze nam przeszkadza.

Nasi obrońcy nie są tuzami, ale większym problemem jest to, ze nie mają odpowiedniego wsparcia ze strony pomocników. Nie jest może tak źle jak z Yebo (chociaż to akurat pewnie efekt niższego poziomu w 1 lidze), ale Mula, Fernandez Duda czy Villar są słabi w tym aspekcie. I to się nie zmieni. W dodatku na defensywnym pomocniku grał często obrońca, który mówić delikatnie, nie oszałamia.

Pozwolę sobie zacytować jakiś artykuł, który pasuje na finał mojej wypowiedzi.

Jedno ze starych piłkarskich porzekadeł mówi, że drużynę buduje się od tyłu. Oczywiście z zasady w piłce chodzi o to, by strzelić co najmniej gola więcej od rywala, ale nawet najwytrwalsze wysiłki ofensywne są niczym, kiedy defensywa będzie przeciekała.

Z uporem maniaka od lat, z przerwą na Hyballę, staramy się budować drużynę, jakby to porzekadło przestało obowiązywać. Efekty widać.

I żeby nie było, w pierwszej lidze, gdyby pojawili się w klubie pół roku wcześniej, i tak pewnie wystarczyłoby do awansu. W ekstraklasie, jednak, tak skonstruowana drużyna nie ma czego szukać. Oczywiście to zmartwienie na później, bo musimy tam awansować.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 12.06.2023 o godz. 00:14.
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Stary 12.06.2023, 00:34
Panie Obserwatorze.

Dziękuję za ten post.

Moja impulsywna reakcja wynikała nie tyle z rozczarowania Pana zachowaniem w stosunku do forumowicza Lucka (et consorses), co z uświadomienia sobie, co ono w rzeczywistości oznacza. Ten przytyk personalny (za który przepraszam) to wyraz mojej słabości, ale jednocześnie rozpaczliwa próba racjonalizacji przyczyn tego co przeczytałem.

Bo jeśli źródło Pana frustracji miało (podobnie jak i u mnie) genezę jedynie w wydarzeniach związanych z naszym ukochanym klubem, to dla mnie (w odróżnieniu od większości tutaj piszących, o twitterze nie wspominając) jest to odarcie z jakichkolwiek złudzeń i potwierdzenie tego co w miażdżąco racjonalnym tonie pisze na tym forum Piknik1906.

Pozdrawiam serdecznie i mimo wszystko liczę na to, że wbrew zdrowemu rozsądkowi, Wisła wyjdzie z tego kryzysu szybciej niż na to wskazuje zimny realizm.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 12.06.2023, 07:38
Delgado napisał(a):Wyświetl post
Panie Obserwatorze.
[...] mimo wszystko liczę na to, że wbrew zdrowemu rozsądkowi, Wisła wyjdzie z tego kryzysu szybciej niż na to wskazuje zimny realizm.
Niestety, szanse są minimalne.

Wiśle, oprócz dofinansowania, potrzeba personalnej rewolucji. JK, którego bardzo szanuję, jest być może w stanie ogarnąć to pierwsze (zobaczymy do końca kwietnia, tfu, czerwca). Ale pozbycie się sztabu trenerskiego pierwszej drużyny i nieprzedłużenie umowy z Kubą - a to jest imho program minimum - cóż, obawiam się, że tego emocjonalnie nie udźwignie. Obym się mylił.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.06.2023, 09:20
Najnowsza historia Wisły przyzwyczaiła do wielu zwrotów akcji, zarówno na plus jak i na minus

Jeśli to co teraz się wydarzy ma być najlepsze dla interesu Wisły (a to powtarza jak mantrę JK) to przejmuje nas fundusz, a JK zarządzać tym jeszcze minimum do końca 2023 roku. Zarówno wersja że z dnia na dzień zostawia Wisle, jak i bierze finansowo wszystko na swoje barki wydają się skrajnie awykonalne.

Jedno wydaje się oczywiste: Im szybciej będą twarde decyzję tym lepiej dla Wisły.

Liczę że chociaż ta kwestia nie pozostanie w wątpliwości na kolejny tydzień.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.06.2023, 10:14
Już pisałem o tym, że w zarządzaniu klubem i strategii Królewskiego dla Wisły dostrzegam dobry pomysł i idee. To on odpowiada za postawienie na Kiko, co było najlepszym posunięciem jakie spotkało Wisłę na przestrzeni ostatnich wielu lat. Jest więc wizja i strategia, którą trzeba podążać, a która przy dobrej realizacji powinna dać powrót do ekstraklasy.

Dlatego chciałbym, aby była tu kontynuacja, którą Królewski u steru mam nadzieję zapewni. Bo nowy prezes może jak zwykle wrócić do dawnych błędów, raz wtóry przerabiając skompromitowane koncepcje stawiania na "młodych niezdolnych" czy jakieś inne wymysły, które kiedyś tam w Ruchu czy teraz w Puszczy chwilowo i szczęśliwie zadziałały.

Nie znaczy to, że Królewski nie popełnił błędów: największym było pozostawienie Sobolewskiego i ciągle jakieś widoczne oczarowanie nim. Tego nie rozumiem i uważam to za bardzo złą kalkulację.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów